teisipäev, detsember 23, 2014

Pullerits: Kui palju otsustavad pisiasjad? (Pesust ja okupatsioonist)

Harrastusspordis pole ignoreeritavaid pisiasju, nagu Eesti lähiajalooski. Olla ikka suur vahe, mis pesu sa trenni või võistlustele minnes selga ajad, nagu on suur vahe, kuidas tõlgendada ühte või teist sündmust meie möödanikus. Näiteks esmaspäevases Postimehes esineb Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse juht, vene emakeelega Dmitri Burnašev järgmise, ärevaks tegeva avaldusega:

«Meil [Eestis] on paraku märksõnu, sümboleid, mis tekitavad vastakaid reaktsioone. /--/ Nendega tuleb olla ettevaatlik. Üks selline mõiste on Eesti okupeerimine. Saan aru, et see on väga oluline, aga nii mõnigi inimene, kes seda kuuleb, mõtleb, mida see tema kohta tähendab: «Kes ma siis olen? Okupant?»»

Too avaldus tuleb pika intervjuu lõpus. Olles lugenud intervjuud täies pikkuses, hakkab mõistagi oma rolli mängima ka kontekst, mis tekitab Burnaševi avalduse peale küsimuse: oot-oot, mis see siis nüüd tähendab? Kas ta tõesti püüab meile vihjata, märku anda, et me kaotaksime oma ajalookäsitlusest sellise mõiste, nagu Eesti okupeerimine, sest selle mõiste kasutamine võib mõnedes inimestes, kes on okupantide järeltulijad, tekitada ebameeldiva tunde? Ehk teisisõnu, otse öeldes: eestlased võiks oma ajaloo ümber vaadata ja ümber kirjutada, kui nad tahavad, et siinne vene elanikkond tunneks end paremini, võrdväärsemana, hinnatumana.

Ma ei näe Burnaševi sisse, kas ta pidas vargsi silmas seda, mida ma äsja kirjeldasin, ja isegi kui küsida, kas ta pidas seda silmas, siis on kindel, et ta vastaks, et ei pidanud (kui ta ei taha endale eestlaste valju pahameelt kaela tõmmata). Kuid niisugused mõtted, mida eespool just kirjeldasin, mul ometi tekkisid, ja kui keegi tahab mind nende eest karistada, siis «palju õnne!» – olemegi jõudnud mõttepolitsei võimutsemiseni, nagu nii mitmeski kohutavas riigis, mille sarnaseks me vaevalt saada tahame.

Või tundub too avaldus teile tühiasi, pisiasi? Mulle küll mitte. Kõik suured ja traagilised protsessid saavad alguse väikestest mõttevälgatustest, millele jäetakse reageerimata, millest – eriti tänapäeva multikulti- ja tolerantsushulluses läänes – vaadatakse mööda, mille kohta tehakse nägu, et pole näinud ja pole kuulnud. Enamgi veel, hullemgi veel: võib kihla vedada, et eesti vasakpoolsete tegelaste hulgas leidub küllaga neid, kes kindlasti toetaksid okupatsiooniteema kalevi alla lükkamist või vähemalt selle avalikku ümbersõnastamist. Ent tegelikult, nagu meie ajalugu on meile näidanud ja õpetanud: igasugustele katsetele kas või pelgalt vihjata, et me peaks oma senist ajalookäsitlust ja sellega seotud sõnavara ümber vaatama, tuleb vastu seista, vastu hakata, sest muidu sõidetakse meist lihtsalt üle.

Aga miks on nii, et vaid üksikud lisaks minule julgevad Eestis seda avalikult teha? Kuhu on jäänud eesti inimeste söakus, vastuhakkajalikkus, protestivaim, mis väidetavalt oli alles nõukogude okupatsiooni (sic!) ajal? Kes on selle tasalülitanud, maha tampinud?

Kui paslik ja patriootlik on seesuguste meile mitte ainult ida, vaid ka lääne suunalt pealevoogavate mõttemallide taustal – millest rääkis väga hästi ja veenvalt mulle eelmise nädala Arteris antud intervjuus Urmas Viilma, luterliku kiriku uus peapiiskop – tõstatada küsimus sellest, millist spordipesu peaks soetamata? On see samuti pisiasi, mis võib võtta suuri ja otsustavaid mõõtmeid? Et kui pole õiget spordipesu, siis hävid suusamaratonil mitme minutiga?

Umbes kuu aega tagasi jäi pilk juhuslikult reklaamlehele, mis teatas, et Handymani ehituspoes on müüa pikk pesu, mis, kui võrdlesin spetsiaalse spordipesu kohta väidetuga, pidi toimetama niiskuse ja keha soojusega samamoodi nagu spordipesu. Vahe oli selles, et ehituspoes müüdav pesu maksis üle kahe korra vähem kui spordipoes pakutav spordipesu. Mõtlesin, et olgu pealegi, ostan ja proovin. Maksin särgi ja pükste eest kokku 12 eurot. Olen neid nüüd kuu aega kasutanud. Ei ole märganud, et need oleksid millegi poolest kehvemad kui mu spetsiaalne spordipesu. Loomulikult on ehituspoest ostetud pesu mitu korda pesust läbi käinud ega ole kuskilt narmendama ega rebenema hakanud.

Nüüd küsin: mis mõte on osta spordipoest spetsiaalset spordipesu, kui selle omadustega võrreldavat pesu saab ehituspoest rohkem kui kaks korda soodsama hinnaga? Enne kui vastu väidate, pange tähele: räägin siin materjali ja omaduste poolest omavahel võrreldavast pesust! Ma ei võrdle 12-eurost pesu mingi 80-eurose spordipesu komplektiga, sest selge see, et 80-eurone peab millegi poolest 12-eurosest ikkagi parem olema. Võrrelda tuleb ikka omavahel võrreldavaid asju. Ja omavahel võrreldavat pesu võrreldes ei näe ma ainsatki põhjust, miks maksta lihtsamat sorti spordipesu eest kaks korda rohkem ainuüksi seepärast, et seda müüakse spordipoes ja sellel on mingi spordipesufirma silt küljes.

Siin on mõttekoht, kas pole? Nagu sealgi, kas me laseme endale peale suruda oma ajaloo ümberhindamise ja -sõnastamise?
******
A view from the end of Colorado Overlook Road toward Salt Creek Canyon, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 27. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Hawaii Expressi Lõunakeskuse poe müügispetsialist Katre Kraag demonstreerib 2011. aasta jaanuaris funktsionaalset spordipesu. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3:Hawaii Expressis müüdav spordipesu püksipaar ja särk maksavad kumbki 79 eurot ja 90 senti. Fotode autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 4: OÜ Matkasport Tartu kaupluse müügikonsultant Riho Vahtras tutvustab sooja pesu. Foto autor: Mari Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: 2011. aasta jaanuaris demonstreerib tollane Hawaii Expressi Võru poe juhataja Janno Prants funktsionaalset pesu. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

64 Kommentaarid:

At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Silma hakkab trend kuidas paljud ametikohad, ka mõttetud, täidetakse tublide venelastega. Et näidake siis ja tehke. Kokkuvõttes taandub see aga vägisi "vene küsimuse lahendamiseks Eestis" (nagu lubas mingi noor naisterahvas, kes RK-sse kandideerib). Mis see täpselt on, seda ei tea keegi. Kunagi oli EPLO-s tegelane nimega Nahaparkal. Väga terav taat oli. Temalt oli selline tähelepanek, et venelased vinguvad koguaeg, et neile ei meeldi nii ega naa. N-parkal tegi siis ettepaneku et öelge sellid siis missugune olukord teile meeldib, mida te siis TAHATE (selle asemel et arutavad mida te EI TAHA). Siis oli neil suu lukus, nad ei osanudki formuleerida mida tahavad.
Russki Miri idee sõidab meist nagu tankiga üle. Eestimaa venestub sisuliselt ju täiega. Väliselt võime ju olla EL-i liikmesriik ja oma lipuga, kui ilma tõese ajaloota oleme samasugune kunstlik moodustis nagu Kosovo.
Eesti ei ole suutnud läänele oma olukorda selgitada, ega nad vist viitsigi teada saada. Hiljuti oli mingi brittide välja lastud pildiraamat euroopast. Eesti kohta oli iseloomustav jutt, et muidu tore riik, aga peavad oma "vähemusrahvast" venelasi okupantideks. ???

 
At 16:56, Anonymous Martin, intelligent, Tallinn said...

Andrus Veerpalu sõidud ja okupatsiooniteooria on alustalad, milleta eestlaste üleolek ja suurem õigus siin, 500 aastat saksa, seejärel 200 aastat vene kultuuriruumi kuulunud pinnal elada hakkaks kärisema. Hulk asutusi, komiteesid ja instituute tegelevad siis sellega, et tervik koost ei laguneks. Ka kodanlik ajaloolane Pärtel saab oma igakuise remuneratsiooni TÜst seesamuse eest. Nagu prof Kõkski. Ainult Tallinnas olevat kuulu järgi TLÜ koridorides vahel kahtlast kobinat kuulda. Tartu aga seisab kindlaks.
Muide, kirjanik Andrei Ivanov, kellel, nagu Postimees kirjutab, on probleeme Eesti kodakondsuse saamisega. Andrei Ivanovi uus romaan "Ispoved lunaatika" ("Kuutõbise pihtimus" - "Исповедь лунатика") on Tallinnas Viru Keskuses "Rahva Raamatu" poes silmapaistval kohal väljas tervelt kolmes erinevas osakonnas.
Andrei Ivanovil ei olevat piisavalt teeneid. Võib-olla on põhjuseks, et Andrei Ivanov ei kirjuta nagu (Postimehes avaldatav) Šenderovitš. Või nagu noo Jaan Kross. Sõnaraamatute osakonnas on aga esiritta tõstetud Mihhail Stalnuhhini "Vene-eesti sõnastik". Stalnuhhin näitab, kuidas venekeelseid sõnu eesti keelde panna. Millised on siis need sõnad, mida Mihhail Stalnuhhin on eesti keelde panemiseks vääriliseks valinud. Буржуа, e k kodanlus. Припадка, e k (hulluse)hoog. Ja need on vaid mõned näited.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...



Seltsimees intelligent on ere näide pehme hõlvamise ohvrist. Ta on lasknud endasse istutada need mõtted ja hoiakud, mida vaenlane tahab, et seal oleks. Toon lihtsama näite. Kremli ideoloogid võtsid ette ja hakkasid laulma refrääni "nad tahavad venelased eestlasteks muuta" (oma integratsiooniprogrammiga). Näiteks lapsesuu ja -aju Laine Randjärv langes sinna lõksu ja kirjutas suvel PM-i arvamusportaalis pisarat nõretava artikli et "ärme siiski meile kalleid eestivenelasi sunni eestlasteks muutuma". jne jne sama rida edasi. Ehk siis nüüd on venelastel hea osundada, et näe eestlastel oligi kuri plaan venelased eestlasteks muuta.

Ivanovi probleem: mees ise pole tahtnudki kodakondsust. Ossinovski aga võttis kätte ja kasutas teda kui objekti, näitamaks kui kuri ja jälk on Eesti riik ja rahvas, ei anna kodakondsust nii kuulsale kirjanikule kui Ivanov.
Rahva Raamaru juhid (kui nad on eestlased) on töllid. Äri nimel müüvad omaenda rahvust (nagu telefirma Starman), Ivanov ei ole ju veel tammsaare, et teda 3 osakonnas esile panna, aga ju nad joonduvad müügistrateegia järele.
Kui otsida, siis leiab veel mitu konksu, kus Eesti riiki ja eesti rahvast "skisofreensena" näidata. Ning selle peale on vene kirjanikud ajakirjanikud ja muidu jumpsid (Kohtoff) mihklid.
Me oleme pidevalt nii ida kui ka lääne poolt tulevate inforünnakute objektiks. Tihti anname ka ise selleks justkui kandikul ainest. Eelmisel talvel kirjutas Ekspress kellestki tobukesest gaasifirma juhist (eestlane) kes oma kodukale koonduslaagri pildi pani. See asi oleks tulnud vaikselt ära õiendada, mitte lehte panna, HHL-l muidugi oma äri nimel müüks kõik maha.

Väike riik nagu Eesti on tegelikult oma suurte naabrite mõnituste eest kaitsetu. Minule kui tundlikule inimesele on see valus, aga mis teha, ise süüdi kui sündisin eestlasena.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Muideks see, nagu oleksid venelased enda okupantideks sõimamisest löödud, ei pea paika. See on karm rahvas ja nad isegi naudivad seda. Küll aga pöördub asi vastupidi, leidub totraid kaasatundvaid eestlasi, kes arvavad et sellega teeme venelastele hirmsasti liiga. Leiavad isegi et vastutasuks peab "vaestele venelastele" midagi vastu pakkuma. Näiteks seda, et salgame oma ajaloo, ja teemegi näo et mingit okupatsiooni ei ole olnud. Vana asi, teeme juba 20 aastat väikesi, step-by-step järeleandmisi. Homme ei tundu meile imelik sisse viia kakskeelsus ja 0-kdakondsus. Et vaid meie vaesed kaasmaalased ei nutaks ega oleks "murtud".
Mingeid relvi, traadistatud piiri või kaitsekraave pole meile tegelikult vaja. Eesti on muutumas väikeseks Venemaaks tormiliselt. Kultuuriruumi kaudu, nagu mainis intelligent Martin. Tallinna Vanalinna on kerkinud kümneid klubisid, mis kuuluvad venelastele ja mehitatud venelastest töötajatega. Aga me ei pane seda tähele. See ju nii loomulik.
Häbi leedulaste ees, kes külastades Tallinna ei saa aru, on nad Eestis või Venemaal.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Asjatu on HHL-le etteheiteid teha.
Professionaalne börsispekulant ei tee panuseid ainult rubla krahhile. Börsispekulandil on tegelikult absoluutselt savi, kas rubla langeb või tõuseb. Tähtis on teenida nii languselt kui tõusult.
Täpselt samamoodi on HHL-l ükskõik, mida ta müüb. HHL müüks kasvõi Kim Ir Seni kogutud teoseid, kui see temale kasumit tooks. "Rahva Raamatus" leiaks ka marksistlikku kirjandust - kui selle levitamiseks oleks tellimust või leiduks kasumit toovaid ostjaid. Määrav on niisiis tellimus. Nii raamatuäris kui ka ajakirjanduses.

 
At 18:26, Anonymous Martin, intelligent, Tallinn said...

Leedukatel on venelastega mingi kana kitkuda. Parem sellest eemale hoida.
Andrei Ivanov, kes eriti Skandinaavia suunal juba mitmeid tähelepanu ja rahvusvahelist tunnustust pälvinud raamatuid kirjutanud, võiks tõesti Eesti kodanik olla. Sellega lahendaks probleemi, keda eesti kirjanikest välismaale Eestit esindama saata. Kurvad kogemused on kitsamas ringis teada, kus Eestimaa sõnnikul kasvanud "luulelilled" välismaal end purju joonud ja lällamisega Eestile häbi teinud.

Kuna te olete siin blogis, vaatan, et suured Putini austajad, siis paar viidet mõtlemiseks:
http://youtu.be/BsQOpD4TIZM
http://youtu.be/LA2QfbwKoUo

Mis on löömahimulistel leedukatel (või meil) vastu panna? Hint: Vastus on seotud Jakob Hurda nimega.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Intelligent on tulnud siia õrritama. Rakette meil vastu panna tõesti pole. Ainuke mis oleks vastu panna on väärikus. Väärikusest on meid kahjuks 700 saksa + 200 + 50 aasta vene okupatsiooniga kuivaks tõmmatud. Leedukatelt oleks meil vajalikku ülbust õppida. Nemad on oma kuningriigi ajal käinud Moskvat ja Smolenskit põletamas, nõuka ajal ei lasknud end ümberrahvastada. Kana kitkuda jah, kuid kui küsida venelastelt keda nad rohkem austavad, kanakitkuvat Leedut või venekeelseid tv-saateid küpsetavat Eestit? Leedult oleks õppida ühis-tegemist. Näitena korvpall. Stardipositsioon oli meil enamvähem võrdne, Leedu arendas oma korvpallist looma, Eesti korvpall arenes RihoSooniku isikliku heaolu suunas.
Heee, Eesti oli ka kunagi "korvpalliprofessorite" maa? Peale meie endi ei mäleta seda ju enam keegi.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

huvitav kas kodanlikul ajaloolasel Pärtelil on enda kaitseks midagi öelda?

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Jälle need venelased. Mida me neist üleüldse teame. Peale selle muidugi, et seal on kõik valesti, isegi kellad käivad tagurpidi.

Meie truualamlik õukonnameedia ei luba isegi pisemat kõrvalekallet ametlikust doktriinist, et seal on kõik pekkis ja kogu kupatus kukub kohe külili.

Ei kuku ja see mentaliteet võib meile kurjalt kätte maksta. Vaenlast võib vihata aga teda ei tohi alahinnata.

Lugege kasvõi natukenegi muu maailma meediat. Alternatiivmeedia oleks vist liiga palju tahetud aga Bloomberg on koššer mis koššer ja ntx tänane uudis on see, et Hiina nimetas Venemaad asendamatuks partneriks ning lubas igakülgset abi kriisiga toime tulekuks.

Ma panin selle lingi Postimehesse ka aga seal ollakse usklikumad kui paavst ise ning link kadus hoolimata sellest, et viitas igati poliitkorrektsele peavoolumeediale.

Põhjalikumaid analüüse nafta rubla dollar riigivõlad sõjad ja muu on vist liiga ränk soovitada aga jutu mõte on, et me oleme hetkel 1943das aastas tagasi kus Venemaa tõuseb verest nõretades jalule ning meie liitlased osutuvad abituks lambakarjaks.

 
At 20:18, Anonymous Uuno, Ollepa, Pärnumaa said...

Martin, noor põlvkond, progressiivsete vaadetega, haritud, Euroopas liikunud - see on tulevik.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Analüütikul 20:18 on täitsa õigus. Olen samal arvamusel, et meie meedia poolt vahtu klopitud "venemaa lagunemine", seda niipea ei juhtu. Ning suurriikide hiina usa saksa jne huvides on tegelikult ühtne venemaa.
Minu point on selles, et meie väeti Eesti (seni veel rahvusriik) ei saa hakkama sisevaenlasegagi. Putin ei vaeva oma pead eesti ja läti sõjalise ründamisega. Aeg töötab tema eest ise. Kes on eesti eurosaadik? Jaana Toom kes isegi ei varja oma eestivastalisust. Kes on käpp Tallinns? Mihhail Kõlvart. Kes on haridusminister? Iga päev kerkib noori venelasi, kel kodakondsus taskus meie kohalikku poliitika ja ärimaailmasse. Lisame siia eestlased kes igati päri venemeelse eluga, ... nimesid teate isegi. Neid on rohkem kui üks, rohkem kui kümme, rohkem kui sada. Ning meil ei olegi midagi muud vastu panna kui äge rahvuslus, aga siin astub lääs alustades meie presidendi isikuga meile kõri peale. Hoiatus tuli ju eile, et vaata "äärmuslus" on hakanud pead tõstma. Kokkuvõte on see, et enne kui minna välisvaenlasega madistama peaks asjad tagalas, ehk kodu-kambris korras olema. Aga ei ole ju. Nii sitas seisus ei ole eestlus enne olnud.

 
At 21:22, Anonymous Harry, Linnamäe. Läänemaa said...

Kas kivisildnikul on õigus?
http://ultraspordist.blogspot.com/2014/12/taimse-toitumise-volud-ja-tahelepanu.html
Joostakse, aga pea tühi nagu kapsas.

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Mina kasutan Juba aastaid kõige õhemat kalameeste pesu ja lisaks ostan ka suuskindaid tööriiete poest. Ilusad nägusad mugavad, krõpsuga ümber randme.Kestavad kaua ja on keskeltläbi 5 -6 korda odavamad kui spordipoodide suusakindad. Enne seda olid mul mingi "sinisalo" suusakindad mis olid peale suustamist nagu "tatid" ja peale 3 maratoni olid kinnastest vaid räbalad järgi.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Sinisalo on kräpp. Väldi neid.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

2001. aastal ostsid Pärnumaal sajad isikud tavapärasemast 2,5 korda odavamat alkoholi, mis hakkas sarve sama hästi kui 2,5 korda rohkem maksev riigiviin. 68 kaotasid kohe elu, 26 surid veel viie aasta jooksul, ligi 50 jäi invaliidiks!

Ära kunagi osta kvaliteeti ja kindlat kaupa, osta ikka odavat! :LOL:

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Suusaportaali Kääriku osakonnast:

"Kahjuks ei sadanud Käärikul pooltki nii palju kui oleks võinud loota, aga hoolimata sellest oli rada täna täiesti sõidetav. Rada oli ATV lohistiga siledamaks tõmmatud, mis kohati tegi head, aga kohati tegi halvemaks (eriti staadioni ümbruses). Lund on kohati väga vähe, aga kuna maapind pole külmunud, siis libiseb ka kõige võimatumatest kohtadest ilma jõnksudeta üle. Aga muidugi ei soovita mingil juhul tippsuuski. "Pulleritsu skaalal" võiks hinne olla isegi 5-, keskmine suusasõber annab ehk 3, koondis tõenäoliselt pöörab esimese 100m järel otsa ringi...
Rajamasin sõitis ka maratonirajal ringi ja kui esmapilgul tungub, et suuskadega pole seal midagi teha, siis tegelikult on üllatavalt lahe. Sama efekt, maapind on sula ja suusk lippab mätastest ja muust sodist pidurdamatult üle. Väga kaif. Aga kahjuks ilmselt muidugi seda pidu kauaks ei ole kui temp. püsivalt miinusesse langeb ja siis on kindlast lund kõvasti juurde vaja, et nii Kekkosel kui TM rajal mõistlikult sõita saaks..."


Pullerits on fenomen.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Olen nõus. Pullerits on fenomen. Ning mis peamine - ta on rahva mees.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Maksab tõesti küsida, mida annab meile meie okupatsiooniline taust tööriitsakauplusest spordipesu ostmisel? Võib olla, et mitte midagi, aga võib olla - on juba hilja.
Esiteks, eelkirjutajad sedastavad, et meid rünnatakse nii vaimselt kui ka füüsiliselt nii idast kui läänest. Mis on ehk foobne „suures pildis“, väljendab kommenteerijate väärt suhtumist siin konkreetses geograafilises punktis.
Teiseks, aga ehk see ei olegi pelgalt mõttelend, et nt. Jevgeni Ossinovski ja Andrei Hvostov ongi „õigemad“ eestlased, patrioodid, kui meie oleme?
Igatahes mulle Priidu jõulujutt meeldis!

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Angara-5. Väga võimas rakett. Suur kandejõud, moodulehitus, testitud tehnoloogia. Venelaste katsetusega seoses pilatakse internetis, et Obama vanaisa käis kosmoses enne Gagarinit
http://en.wikipedia.org/wiki/Animals_in_space
Pesu? Craft Extreme Active. Varem ka Odlo. Ei ole pidanud pettuma. Peavad aastaid vastu. Rukka 25-eurone komplekt rändas aga küll prügikasti. Venimatu ja mõõdust väljas. Ei ole nii rikas, et osta odavaid asju.
Odavaid töökindaid kasutan küll - kangil lõua tõmbamiseks.

 
At 00:11, Anonymous K K said...

Seleta täpsemalt mis kategooriate järgi on Ossinovksi ja Hvostov suuremad patrioodid kui Pullerits, Pärtel ja mina, Konstantin Kamratov (sõpradele Kostja)?

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

To 23:03
Esiteks ostavad inimesed samaväärseid asju odavamalt lihtsalt teistest poodidest, mitte hämara taustaga varrukamehelt.
Teiseks pole keegi sellepärast et kasutas suustamisel töömeeste pesu või kindaid haiglasse sattunud.
Kolmandaks väidetakse et mõningad töökindad on suustamisel isegi paremad, mugavamad ja vastupidavamad, kui võrdlemisi trendikad sinisalo kindad. Mis tähendab et tuleb mõelda mida ja kust sa ostad. Ostes kallilt ja soliitset poest ei pruugi automaatselt kvaliteeti tähendada.
Neljandaks on see siin spordimeeeste foorum mitte kärakameeste oma.
Viiendaks Ärge demagoogitsege noormees .
Juhan Pajuviidik.
53 nda divisioooni erukapral.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel kui kodanlik ajaloolane on pigem liberaal. Tema küll patrioot ei ole. Kui ta muidugi vastupidist ei tõesta.

 
At 00:30, Anonymous Anonüümne said...

to 00:09
Kas te pole kunagi juurelnud selle üle et äkki pesu täitsa mõõdus, ega hoopis teie tiba mõõdust väljas. Jutu mõte selline, et osta ikka asju mis su mõõtude ja kehakujuga sobivad. Isiklikult pen ka tunnistama, et polüester pesu on polüester pesu, vahet pole mis firma nimi sinna peale trükitud on. olgu see siis craft, odlo või hoopis kordades soodsama hinnaga norfin. Põhimõtteliselt kestavad nad kõik aastaid ja omadused on täitsa samased.
Peeter Palmsest

 
At 00:54, Anonymous Anonüümne said...

Lgp Peeter! Ma ei ole nii rikas ... kui palju seda peab erinevatele inimestele Eestis seletama! .. s.t minul ei ole nii palju aega - minu aeg on nii kallis, et mul ei ole aega iga üksikut pesupaari poes selga proovida. Kui minu suurus on M, siis eeldan, et rõiva suurus tegelikult on ka M.
Crafti pesu, Mizuno dressid ja kiled, tugeva vihma korral Mizuno Impermalite Flex Vest, tuule korral - ja tuuline on meil sageli muidugi Mizuno õrnõhuke tasku pakitav 67WS320 ImpermaLite Jacket. Suvise T-särgina Mizuno DryLite Premium Tee, New Balance 1080 suvised tossud, Salomoni XT Compact Cap jooksumütsina (Nike'i, aga samuti Crafti ja Mizuno võite ära visata või kinkida Pulleritsudele), talvise jooksumütsina Ilves Sportswear Company ("Ari" müts, väga soe ja hingav, ainus kodumaine toode kogu varustuses!), Icebug talvistele teedele. Sokina talvel Craft XC sock Warm, suvel Craft Stay Cool (2-pack).
Kinnastest ma ei hakka rääkimagi.
Kasutage kvaliteettooteid, loobuge odavatest ja avastate, et ka te ise ei ole enam cheap ning sportimine pakub teile tõelist rõõmu.

 
At 01:42, Anonymous Harvey, Vismeistri, Tallinn said...

Mees, kes kes ostab 500 $ ülikondi ja 12 € pesukomplekte, kas ei ole tõeline spordimees või ei ole tõeline gentleman.
Tõenäoline, et mitte kumbagi.

 
At 02:40, Anonymous Anonüümne said...

N. Berdjajevi müstilis-religioosse pseudoõpetuse pooldaja, relativist ja kosmopoliit, kodanliku liberalismi leeri kuuluv ajaloolane Pärtel Piirimäe

 
At 11:02, Blogger Lauri said...

Avastasin samuti, et Prismast ostetud 9.90 maksnud spordipesu oli seljas soojem ning jäi peale trenni tunduvalt kuivemaks kui Rademarist ostetud 39 EUR maksnud Craft spordipesu. Samas materjal on sama polüster aga riide struktuur hoopis erinev.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel peaks ütlema et kõigest hoolimata elab ta kaasa lihtrahva rõõmudele ja muredele, ning kõik oleks korras.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

See kui inimene väidab, et ta pole nii rikas, et ei saa endale lubada odavat asja, on pigem klishee. Imperialistidest vereimejad meelitavad selliste loosungitega madala intellektiga kontingenti maksma asjade eest rohkem kui need on väärt. See ongi nende rikastumise aluseks. Intelligentne inimene, kas või ostab endale aega , selleks, et proovida erinevaid tooteid ja leiab enda jaoks parima hinna ja kvaliteedi koosluse. Intelligentne inimene väldib ostmisel klisheesid ja hindab kaupa välimuse, koostise ja muude tegurite järgi, mitte ei osta pelgalt firmasilti. Selleks, et väita, et mingi asi on teiset parem halvam või samaväärne peab neid asju võrdsetes tingimustes proovima, mida härra Pullerits spordipesu puhul ka tegi. See kui sa ostad mõne asja odavamalt ,andmata järgi kvaliteedis on pigem märk mõtlemisvõimest, mida kahjuks paljudel ei ole ning nad peavad demagoogitsema ja pilduma klisheesid.
Juhan Pajuviidik

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Ainult pehmod, lödipüksid ja ludrid ostavad kalli raha eest omale spordis ja elus eeliseid. Kellelegi kurat ei lähe korda, olete miskil massispordiüritusel 469. või 683.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Doping spordis on sama, mis seos salateenistustega poliitikas. Andes varjatud, kuid olulise, tihti ka määrava edu konkurentide ees.
KGB/FSB kõrgete ametnike kohati brutaalselt avameelsetest meenutustest teame, et perestroika-järgne nn "demokraatlik revolutsioon" oma põhilistes ilmingutes, rahvarinnetes jms vormides, teostati 5. Peavalitsuse endiste kaastöötajate poolt. Kellele anti korraldus: saabus demokraatia aeg, tegutsege! Kuna 95% kaastöölistest olid nõustunud koostööd tegema ilma mingi sunni või materiaalse hüvituseta, puht patriootilis-ideoloogilistest kaalutlustest lähtudes, siis ei tekitanud korralduse täitmine kelleski vastumeelsust. (Siingi blogis on Pullerits nimetanud erinevate sportlaste ja poliitikute nimesid.)
Nii nagu on tõhusamaid ja vähem tõhusamaid mõjuaineid, on ka efektiivsemaid (karjäärile kasulikumaid) ja vähem efektiivsemaid salateenistusi. Milliseid taastusaineid, millises kombinatsioonis või järjekorras tarvitada, on iga professionaalse sportlase (professionaalse - M. Alavari mõistes) üks tähtsamaid valikuid. Head efekti annab sageli mitme erineva mõjuaine kombineerimine - viimasega on seotud siiski ka märkimisväärsed riskid. Antagonistlike mõjuainete üheaegset tarvitamist tuleks pigem vältida. Prof Kõksilt, aga varem ka teaduritelt H. Lembergilt, V. Bernadskilt, T. Salult TÜ-s on vist töid sooritusvõime taastusprotsesside rekombinatoorsete farmakoloogiliste iseärasuste alalt.
Sama moodi võiks ajaloolane Pärtel ette võtta poliitikute sooritusvõime analüüsi. (Seda ei tuleks teha pelgalt kodanlikult metodoloogiliselt positsioonilt.)

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa valitsus on välja töötanud laste arengu strateegia, mille abil hakatakse lastes kasvatama patriotismi, perekondlikke ja vaimseid väärtusi ning austust vanemate ja armastust spordi vastu .....

aga Eesti? Kas austus vanemate ja armastus spordi vastu tekib iseenesest? PP (Priit P) ja PP (Pärtel P) näevad selle asjaga vaeva, kuid riigi toetust neil ju ei ole?

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Mina higistan juba 93 aastast Brynjet, minuarust paremat pole olemas.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Mina kasutan ainult sekspesu

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis siis lõppevast aastast sõelale jäi? Nii positiivset kui negatiivset?

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Jätke mehed see sekspesu ja keskendugem tõsistele asjadele. Venemaal on riiklik programm spordiharjumuse tekitamiseks. Mis Eestil on? Riiklik maalt põgenemise programm. Putin kehtestas viinale hinnalae. Eestis viina hind aga ronib konstantselt lakke. Nüüd küsimus. Millisel maal on lihtinimene hinnatud ja kaitstud? Kas Venemaal või kauboikapitalistlikus, kodanlises Eestis? Palun vastata südametunnistust appi võttes.
Karl, Põlva maakond

 
At 00:17, Anonymous Ants, Puurmani, Jõgevamaa said...

Karl, vana putinist! Me peame ühte hoidma. Ja Jumalat paluma, et Eestile sama hästi oma rahva eest hoolt kandva peamehe saadaks.
Uuest aastast on kõigis Venemaa föderaalvalitsuse all olevates muuseumides lastele sissepääs tasuta. Sõltumata, kas on Vene kodakondsus või mitte. Kuriilidelt Königsbergini.
Eestis paneb avalik-õiguslik ERR ülipopulaarse suusainfo kinni, juhtides suusatajad kuhugi kahtlasse firmasaiti. Tartus annab linnavõim suusatajate treeningupaiga inglise golfiinvestorile.

 
At 11:58, Anonymous Joosep, Orjaku, Hiiumaa said...

Ants, sa vana inimhingedega manipuleerija. Mäletad veel aegu ammuseid kui Eesti maa ja rahvas vabaks said? Moskva satraabid parastasid ja rääkisid et te ei tule ju iseseisvalt toime. Peab vist tunnistama et neil oli õigus. Kui nüüd saksa maksumaksjal eurosotsialistlikust pettusest villand saab, mis me siis teeme? Siis oleme nagu mingi Moldova, keda ei taha ei lääs ei ida. Hakkame turvast müüma? Põlevkivi? Isegi soolast vett ei saa me müüdud, sest meie merevesi ei ole ju soolane. Meist pidi saama mingi kõva ida-lääne kaubavahendaja?
Mina igatahes kokkuvõtet teha ei oska, ega julge ka.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Junni võtab jahedaks jah, kui sellele mõelda. Ma usun, et kaubavahetus ei katke ega põle ka praegust katkenud. Tarmukad mehed leiavad ikka teid. Aga mes sa sest maraton100 korjandusest arvad? Minu jalad on juba sellises seisus, et ei minusugusel sinna hullude nimekirja asja põle. Nooremas põlves olin kõva spordimees küll. 305 eurikut on koos, kui aasta lõpuks 975 euri kokku ei saa, visatakse hulluregister interneedusest välja. Viis päiva on veel jäänu.
Minu meelest too maraton100 mees on ise hull. Kogum andmeid nagu kombainiga, arvutab igasugu hindeid ja muud statistika värki. Miks peaks statistikahullu toetama. Aga näedsa, meil on ju liberalismus, iga mats teeb mida vaid pähe torkab. Tõmbab roosa naiste pesu ümber kintsude, toikad kätta uulitsat pidi vehkima. Tartu peal Supilinnas olevat ka üks selline.
Aga ole siis tugev. Ma tegin, vagu Abeli Ervin ennemalt ütles, juba kõva 25 g konjakit. Sama soovin sullegi.

Ants.
Vanakooli tee 5
Puurmani,
Jõgeva maakond
49009 EESTI VABARIIK

 
At 12:58, Anonymous Voldemar, endine Sommerlingi kn said...

Ants on tõsine vanakooli mees. Sellise mehega oleks rõõm nx25g konjakit võtta ja maailma asju arutada. Aga jah, järelikult pole seda statistikat nii väga vaja. Maraton100 asja veetakse väga diletantlikult. Vaata palju seal on kommentaare. Kõige rohkem 7. Neidki kustutatakse. Kogu krempel läheb seal kolinal allamäge. Ei ole kahju. Ei ole.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Voldemar, ma tean sind küll. 70-ndatel oleme koos Tallinna-Keila suusamaratonil sõitnud. Sina sõitsid Sommerlingi sovhoosi meeskonnas. Kõvad mehed olid tollal. Uno Leisti ja Arne Sirelit ikka mäletad.
Ole tugev.
Ants

 
At 13:33, Anonymous Volts said...

Mäletan miks ma ei mäleta. Sommerlingi eest tegin 8 Keila maratoni kaasa. Kui päris aus olla siis olin ma alati ikka rohkem võtja mees kui suusamees. Meeskonnas olin seetõttu et hoidsin poiste meeleolu üleval. Viimasel 10km võeti mind rihmaga sleppi, aga suuvärk oli mul hea. Minu eesmärk oli ikka viin, mis seal salata. Maratoniväsimuse pesin hundijalaveega maha. Palju tervisi teile sinna Jõgevamaale. Tundsin sealtkandist mitut tublit meest. Võtma olid nad kõvad. See on peamine.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Tore on lugeda, et "vana kaardivägi" on endiselt rivis. Indu ja spordimehe vaimu vanades meestes jagub. Kõvad mehed! Selle poolest ollakse paljudele noortele meestele - kellest suur, suur osa paraku lödipüksid - eeskujuks.

Aasta 2014 hakkab lõppema. Peame siis hea sõnaga meeles neid kõvu jooksu-, ratta ja suusamehi, kes ühel või teisel põhjusel mängust väljas - vigastatud. Blogidest leiab neid hulgaliselt:
Eduard http://spordilinn.blogspot.com/2014/12/mangust-valjas.html
Rünno
https://www.endomondo.com/profile/995898
Silver
http://tpmv.blogspot.com/2014/10/vigastus.html

aga ka
Toomas
http://toomasellmann.blogspot.com/
jpt

Need mehed muidugi ei vajakski ju tutvustamist. Eesti harrastajate tipu teravaim otsa mehed, meie kestvusharrastusspordi crème de la crème.
Soovime neile kiiret paranemist ning loodame neid peagi taas rivis näha!

Nendele, aga kes veel terved, soovime kainet pead ja ettevaatust sportlike eesmärkide poole püüdlemisel.
P.S. "eelviimasel kilomeetril sa olid vähemalt kontaktne, seal nägi ikka selliseid piinatud pelmeene kes oleks tulnud momentaalselt hospitaliseerida." /harrastaja teisele, jutt Vana aasta heategevusmaratonist/ -- Maraton teeb head ...


 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

See kreemi tela kreemi jutt on piinlik: Kas ema teid selle pärast sünnitas et mingiteks intelligentideks hakkaksite?

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Kus on kuningas Pullerits? Kas ei peaks just tema tooma meie kitsukesse jututuppa enam ülimuslikku, pühalikku mõõdet? Eriti kui arvestada viimasel ajal lisandunud salateavet?

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Kuningas läks vist jälle ameerikasse käima?

 
At 20:32, Blogger Priit Pullerits said...

00:54 loeb üksikasjalikult, lausa muljetavaldavalt üles kogu oma kappi kogunenud ja koondatud krempli, aga mida ta tegemata jätab, on see - ta jätab mainimata kõik oma tulemused! Oleks huvitav teada, et kuidas see udu- ja imepeen pesu jms ka resultaatides kajastub. Laske tulla, 00:54, ja ikka sama üksikasjalikult, nagu kirjeldasite oma trussikute nime ja marki ja numbreid ja omadusi!

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit tee Hawaii Priiduga intervjuu ja küsi, miks nad harrastajaid pankrotti tahavad ajada?

Kuigi usun, et tead ka ise, et kuuluvuse tunne on see, mis inimesi spordipoodidesse ajab!

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Välis-Eesti kodanlik rahvastikuteadlane Jaak Uibu 05.12.2014 ettekandes Rootsis: "Nõukogude perioodi rahvastikupoliitikast on raske rääkida ... perepoliitika toimis – lastetoetused, arstiabi, haridus jm. [..]"
http://iseseisvuspartei.ee/2014/12/06/jaak-uibu-rahvastikukriisi-kujunemine-eestis/
Vt samas ka ilmekas rahvastikukõvera joonis. Kodanlikul rahvastikuteasdlasel on raske rääkida. (Mis teda siis piinab ja kammitseb?) Lastetoetused, arstiabi, haridus, pressib ta vastumeelselt läbi jõuetus vihas kokkupressitud hammaste.
Siiski on temas niipalju teadlast, et jõuda esmapilgul üllatavate järeldusteni: "Huvi pakub sündimuse tõus stagnatsiooni ajal. Sama oli ka Venemaal. Paistab, et stagnatsioon – elu ilma äkiliste muutusteta, on soodus rahva viljakuse mõttes."

Vt samas ka kultuuri kohta, Eesti kultuuri jõulisest arengust, mis päädis loomeliitude pleenumi jõulise purskega.
Kui "okupatsioon" toob kaasa rahva kasvu (kuigi jah, poes pole 500 sorti vorsti nagu New Yorgis), "vabadus" viib aga rahva väljasuremisele, kas siis pole auväärsete ajalooteadlaste mõisteehitistes mingi konstruktiivne viga sisse lipsanud?

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

13:34 asjalik jutt.
Kohe aga tuleb keegi usinatest PP kintsukaapijatest ja räägib et vaid võistlus ja konkurents viivad elu edasi.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

20.32, ei saa sellest seosest aru. Nagu peaks sobiv riietus olema kooskõlas sportlike tulemustega. Õigeid tööriistu kasutades töö lausa lendab, olete vist kuulnud. Terve maailm on tervisesportlasi täis ja on hea kui neil on riided, milles nad end hästi tunnevad. Kitsarinnaline oleks väita, et näiteks see Asics jalanõu talle ei sobi, kuna tema tulemus mõnel rahvaspordiüritusel ei ulatu neljasaja parema hulka.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas eestlaste langemine alla-miljoni rahvaste hulka ja sellele järgnev areenilt kadumine (Jaan Uibo räägib "kidumisest") tähendab ka kodanliku ajalooteaduse krahhi?
Ei, mitte niipea. Mõnda aega käib veel tegevus rahvsuvahelistel eeltsenseeritavatel ingliskeelsetel konverentsidel ja teaduslikes veebiväljaannetes,. Lõpuks hääbub seega.
Järgi jääb vaid kanne "eestlased" Ameerika Ühendriikide Kongressi Raamatukogu bibliograafilises andmebaasis. Väljasurnud rahvaste kataloogis, indiaanlaste jt vabadusele mitte vastu panna suutnud rahvaste pikas reas.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Tänu teile, hea 13:46 toetuse eest. Õiged mõtted. Siin oli blogipidajal küsimus riidekapi, tulemuste ja konkurentsi vahelise seose kohta. Riidekapis käib kogu aeg kõva konkurents. Valik on armutu ja pidev. Tehnoloogiad arenevad ju kogu aeg. Algul vähekasutavate esemete kotti, siis keldrisse, poole aasta pärast prügikasti! Nõrk tegija seal vastu ei pea. Karrimorid ja sportsdirectid ärgu üritagugi. (A propos, odavad hiina pesud sisaldavat kantserogeeni formaldehüüdi. Take note). Sõelale on jäänud tõelised tipud.
Tulemused? Selgitan.
"Sitt ilm."
"Olen vist külmetunud. Jätan vahele."
"Väljas on ju torm!"
"Hakkas ladinal sadama. Keerasin tagasi"
Sellised asju harrastajate blogides, ka siin lugedes, tõmbub suunurk naerule. Tippriietusega (mida mõtlev ja hindav harrastaja, kes rämpsu ei osta) saab endale aastate kokkuvõttes kindlasti lubada, on tühjadel teedel ja radadel "koerailmaga" spordi tegemine puhas rõõm. See ongi tähtsaim tulemus. 12 €-se pesukomplektiga - Norvind? Norrbäck? Handpack? Mis see mark oligi? Misiganes ... TM-l neljasaja sisse sõita on aga kindlasti suur, kuigi natuke sinna rohelise konna kostüümi rubriiki kalduv saavutus.
P.S. Uus tulija base layer'ite hulgas on bambuskiud (guugelda bamboo base layer). Neid asju aga Eestis ei müüdagi.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Väljasurnud rahvaste kataloogis, indiaanlaste jt vabadusele mitte vastu panna suutnud rahvaste pikas reas.

väga nõus. Eestlased on täpselt see rahvas. Miski aimdus ütleb et mitte-nii-edukad uuendustega kaasaminejad rahvad lätlased ja leedulased peavad vastu, eestlased mitte.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Eestlane on selline imeloom kes hakkas vabaduse saabudes kohe iseendale nööri kaela panema. Algul olid ettevõtete nimed igasugu est-impex, est-kompex, ets-linoleum jms. est-... järgnesid KMGPHV tüüpi kus pidi kõigi juhtoinaste nimetähed üles lugema. Siis asuti laste kallale, lapsele pidi maailma plaanis unikaalse eesnime panema, kuigi väheesinevate eesti perenimega kombinatsioonis oleks ka näiteks Kalev Kallaspoolik päris unikaalne olnud. Järgnesid nimed mida me igapäev kuuleme ja näeme Cris Criss Kriss Krissu Chrystel ..........

Miks on ülipikamaa-tatsajad oma klubi nimeks pannud
Estonian Ultrarunners Team ???
http://www.estonian-ultrarunners.com/
Väljamaale oma narridele ultrajooksudele minnes oleks ju nimest Eesti Ultrajooksjad ka 4 talve koolis käinud inimestele siiski arusaadav kellega tegemist? Või ei ole? Väga piinlik on seal ingiselaadset puukeelt lugeda --- She ran 194,6km with time 31:22:20 etc etc

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane ja väga naela pihta kommentaar, 17:43!
Eestlane juba oskab eestlust hävitada, selles oleme kindlasti 5 tulemuslikuma riigi hulgas.

Edmund,
väljasuremiskursil oleva rahva poeg.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Juhiks kodanike tähelepanu väiksele nüantsile, et termin okupatsioon on ENSV perioodi kohta üksjagu ebatäpne nimetus ning korrektsem oleks ütelda ANNEKTSIOON.

Okupatsioon on territooriumi hõivamine, kuid ei sisalda selle enda riigi koosseisu võtmist. Näiteks USA on okupeerinud Iraaki ja Afganistaani.

Kui okupeeritud territoorium liidetakse teise riigiga, siis on tegemist kraad vängema aktika ehk annekteerimisega.

Kohalikel venelastel piisaks lõpetada enda identifitseerimine NLiiduga ning kogu see temaatika langeks ära.

Erki

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Toetan 100% Pulleritsu poliitikateemalist avaldust! Üks väheseid vapraid mehi Eestis, kes julgeb oma arvamust välja öelda.

 
At 01:23, Anonymous džentelmen said...

Handymani poest saab lisaks spordipesule ka triibuga ülikondi vähem kui 250 dollari eest.

 
At 04:01, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 04:02, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 04:02, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:58, Blogger Unknown said...

mbt shoes outlet
beats by dre
ed hardy clothing
longchamp outlet
ugg boots sale
nike air max uk
oakley outlet store
prada outlet online
coach outlet online
air jordan shoes for sale
fitflops sale
longchamp handbags
louis vuitton bags cheap
rolex uk
winter jackets
cyber monday deals
oakley sunglasses wholesale
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
michael kors handbags sale
1205minko

 
At 22:32, Blogger yanmaneee said...

supreme new york
jordan shoes
supreme hoodie
chrome hearts outlet
curry 5
off-white
supreme shirt
pg 1
yeezy
supreme

 

Postita kommentaar

<< Esileht