neljapäev, detsember 04, 2014

Pullerits: Noorte meeste pehmus saigi tõestatud!

Ma ei ole kunagi kahelnud, et noorema põlvkonna mehed on pehmed – üks nende naiseakaaslane kinnitas hiljuti koguni, et pooled neist on lohed ja memmepojad –, aga et sellele veendumusele tuleb nii kiiresti ka lausa teaduslik kinnitus – ja veel millisest suunast! –, tekitas küll meeldivat jahmatust.

Noor kolleeg Triin Ärm kirjutas eilse, kolmapäevase Postimehe tervisekülgedel Tartu tervishoiu kõrgkooli rakendusuuringust, kust ilmneb, et kuigi vanusega peaks luutihedus vähenema, olid 20-40-aastastest uuringus osalejatest kõige tugevamad luud just vanematel inimestel. Huvitav, miks?

Põhjus, nagu vahendab Ärm teadustöö ühe läbiviija, tervishoiu kõrgkooli füsioterapeudi õppekava juhi Anna-Liisa Tamme sõnu, peitub selles, et – pange nüüd hoolega tähele! – 30.-40. eluaastates inimeste lapsepõlv on möödunud väljas mängides ja treeningutel, ent nüüdne 20. aastates põlvkond on olnud lapsest saadik üsna mitteaktiivne, mistõttu neid (ja siin mainib Tamm just noori mehi) on tabanud näiteks ootuspärasest palju levinum luude hõrenemine.

Seega, kuna praeguse noorema põlvkonna esindajad on vähe sporti teinud, ei ole nad üksnes sportlikus mõttes pehmod, vaid pehme on ka nende füsioloogia. Kaks ühes, öeldakse selle kohta. Ehk otseöeldes: mul on olnud topeltõigus.

Kuid see pole veel kõik. Kahjuks on ka spordimeeste seas hakanud juuri ajama ohtlik moetrend, milleks on taimetoitlus. Eelviidatud uuring, nagu vahendab kolleeg Ärm, toob esile, et taimetoitlaste luud on hõredamad kui segatoidulistel inimestel ehk neil, kes söövad ka liha. «Uuringus osalenud taimetoitlaste luunäitajad olid päris nukrad,» tsiteerib Ärm Tamme resümeed. Lisaks, olgu märgitud, kinnitab uuring, et taimetoitlastel esineb segatoidulistest sagedamini aneemiat, seda isegi siis, kui nad tarbivad toidulisandeid.

Taimetoitlased võivad näiteks liha söömisega alustades vähemasti oma aneemiaohtlikku olukorda parandada – selles mõttes ei ole neile veel kõik kadunud. Aga ma ei kujuta ette, mis küll võiks aidata noid – ja kas üldse võiks –, kes on olnud elustiililt pehmod ning kelle luud on ka nüüd seetõttu pehmed. Sest luud pole kahjuks nagu lihased, mida võib tugevaks «pumbata». (Piima joomine ka ilmselt ei aita - vt foto 2 allkiri.)

Ei tea, kas siinkohal peaksin tundma inimlikult kahju, et mul on olnud ühes viimaste nädalate kirglikus vaidluses suur õigus?
******
A view along Utah State Route 211 to the Needles District of Canyonlands National Park, Utah. 27. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Osteoporoosi mõõtmine Tallinna keskhaiglas 2000. aastal dr Pille kabinetis. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Jooge piima ja luud tugevnevad? Ei pruugi. Viis aastat tagasi meditsiiniteaduste ajakirjas The British Medical Journal avaldatud rootslaste kohta tehtud uuring näitas, et need, kes joovad rohkem piima, surevad nooremalt, ja lisaks tabab naisi, kes joovad rohkem piira, ka rohkem luumurde. Foto autor: AFP/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 16:59, Anonymous Rivo said...

Kui luuhõreduse põhjustab vähene liikumine, siis mismoodi aitab liha söömine luid tugevamaks muuta?

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Õnnitlused topeltvõidu puhul!
Topetvõite tuleb ka liitlastelt: Vooglaiule võit pressinõukogus ning Luukase fondi (kapital ärist Venemaaga) missioonipreemia. Kui aus olla, siis 32 tuhhist peaks osa kuuluma Pulleritsule.
Siit on hea edasi minna, nagu öeldakse.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...


Mis eluka liha tuleb süüa, et väga tugevaks saada?
Kas kuldiliha, mis on menüüs Karvajalal Harkust.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Kes otsib trenniks motti, leiab siit väärt? nõu:


http://tervis.postimees.ee/3006021/viis-nippi-kuidas-leida-trenniks-motivatsiooni

Kuidas tegelikult võhmamehed motti leiavad?

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Rivo, nii lammas ei saa ju olla, või siiski?
Ok, seletame siis üle. Liha söömine tugevdab alati luid ja see mõju jääb, vahet pole kas ja kui palju liigud.
Aga need, kes lisaks liha söömisele lisaks veel ka liiguvad, nendel on luud veelgi tugevamad.
Jõudis lõpuks kohale?

 
At 18:58, Blogger Tauno said...

18:04
Kõige tugevam motivatsioon tuleb iseendast. Sellest, et sport on lihtsalt mõnus. Peale päev otsa kontoris avuti taga nokkimist on lihtsalt mõnus minna välja ja tegeleda oma vabalt valitud spordialaga. Teiseks, kui mingite spordialadega kohe väga meeldib tegeleda, ning on olemas ka mingisugunegi võistlusväljund, siis tekib ka loomulik soov olla järgmisel võistlusel tugevam kui eelmisel. Tekivad arengueesmärgid ja see on täiendav motivatsioon. Rohkemat polegi vaja.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Kes asuks võitlusse noorte meeste eest? Neil sünnivad (kui üldse) treblad pojad. Siis on eesti sooga finiito ka.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Davidi vastus üleeelmise postituse lõpust:

Anonüümne ütles ...
Tere lugupeetud foorumi lugejad!

David Tartust siinpool.

Vastan kommentaarile:

"David jutustab tõesti väga palju. Ometi ei lähe ta tihti lõpuni. Kes on siis see Okei keti omanik Eesti ärimees? Ootaks nime kah kui juba nii kaugele räägitakse. David teeb kõvasti reklaami mitte ainult jooksule, vaid ka venemaa poodidele. Kas tõesti on seal eesti tooted müügil? Praegu? Ei tahaks nagu uskuda. Aga Davidi eesti keel on kõvasti paremaks läinud. Andekas noormees."

Tänan anonüümset kommenteerijat komplimendi eest. Kui ma suutsin kirjutada eesti keeles magistritöö, siis midagi ikkagi on mu peas olemas. Kuid siiski, igas keeles mul tulevad grammatilised vead. Teksti juures huvitab mind rohkem informatsiooniline sisu, mitte grammatika. No see selleks.

Teiseks. Ei reklaami ma Venemaal olevaid kauplusi. :) Minu teada supermarketide kett "Окей" kuulub Hillar Tederile. Vaadake ise järgi, kui ei usu. Eesti, Soome ja paljude teiste EL liikmesriikide kaubad on tõesti Venemaal siiani populaarsed. Teisisõnu, vana hea eesti vanasõna ütleb: "Oma silm kuningas". Nii lihtne see ongi. Parimat kõigile!!!

16:31




 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

David on väärt oma blogi. Mehel on palju ütelda, ning teeb seda hoogsalt ja emotsiooniga. Võtku vanameister Pulleritsu käest paar kavalat kogemust kuidas publik ümber sõrme keerata abiks ja minekule!

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Jooksuportaal, mis on kuulus süütute kommentaaride kustutamise poolest on nüüd magama jäänud. Seal Davidi loo all on üks inetu kommentaar, mis oleks väga kustutamise kandidaat, ... aga ei midagi, las vedeleb.

 
At 22:13, Anonymous anti-pullerits said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

eelmise pede taoks kohe kasti,kui kätte saaks.

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Hea Priit, mis eristab kõva meest ja õrna sadisti?

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on perverse mees.
Seletan miks. Irvitava kahjurõõmuga veba näpuga järge uurimuses, kus veenvalt tõendatud noorte kehaline allakäik (millega vaimne on lahutamatult seotud). Noorsoo persekeeramises ei ole Pulleritsul küll kedagi muud süüdistada, kui Eestis 20 aastat võimul olnud ja Pulleritsu enda poolt ravale jutlustatud parempoolset maailmavaadet. Ansipi, Seli ja teiste "seltsimeeste" pukis olles ei saagi tervet, tugevat ja elujõulist põlvkonda kasvada. Rahva tervis ja elujõud pole Ansipi, Seli ega Ligi kildkonna jaoks kunagi tähtis olnud. RAHA, RAHA, RAHA! See on selle põlvkonna paleus.
Kui tahame rahva füüsilist olukorda prandada, vajame mitte veel rohkem spordibaare ega spordiklubisid, vaid mõtteviisi põhjalikku vahetust.
* *
Iseenda hävitustöö vilju vaadates kahjurõõmu tunda - kas see pole siis perversne?

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Oi, oi, oi! "Postimehe juhtkiri on täna tasemel".

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Peaaegu 23:37-ga nõus, aga mitte nii karmilt. Ja ilmselt pole PP süüdi, et noorte meeste luud hõrenevad.
Sellest PP kahjurõõmust, et tal noorte pehmosuse koha pealt õigus on, ma muidugi aru ei saa. Kaasa peaks tundma ja aidata mõelda, kuidas olukorda parandada.

Trehvasin eile vaatama mingit eesti modellisaadet (ise poleks tahtnudki, aga pult oli naise käes), ja mida ma nägin- poisid ei ole mingid poisid tänapäeval. Kari plikasid oli. Masendav.

A muidu pole häda. Kannatab jooksmas küll käia, sest lumelootus siinkandis on olematu.

poolpehmo Toits Pärnust

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Eelkirjutajaga nõus. Pehmod, vasakpoolsed, lödipüksid ja muud kalkarid pole viimased 15 aastat valitsuses ega mujal tüüri juures olnud. Pullerits juhatab vägesid. Kes siis tegi - ikke ise.
Kõvade spordimeeste Ligi ja Ansipi juhtimisel (aga äkki on nd oopis susaaninid, kes eestit sohu juhatasid????) pole rahva tervise heaks mitte kedakuraditki tehtud, minimaalseim näiteks firmade spordile kulutatava erisoodustuse kaotamine.

 
At 10:08, Anonymous Rivo said...

18.04 vastuseks.

Su väited põhinevad millistel tõenditel?

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Oh, kui loll saab inimene olla.
Ta ju ütles, et on lihtsalt mõnus, lihtsalt hea tunne ennast liigutada peale tööd - seega see salapärane tõend on enesetunne :)

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

sorry, ajasin vist ise postituste kellaajad segi, ära pane viimast posti tähele.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Priit tule ja löö plats puhtaks, ilma ülevaatajata läheb käest ära

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Igaks juhuks kopeerisin paar kommentaari, kuna tüüp võib kukkuda arvamusi hävitama.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit on vist jälle komandeeringusse saadetud. Ajab oma vennaskonna salaasju. Meid, oma ustavaid jüngreid ta sellest kahjuks ei informeeri. See on ikka nii, et kõige ustavamad sõbrad reedetakse.

 
At 10:52, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole ma komandeeringus. Aga nii palju enesedistsipliini võiks igal mehel siiski olla, et jama ei aja ja püsib teemas. Kahjuks on sellega nii mõnelgi ületamatuid raskusi.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

See on ikka uskumatu, kuidas uusmarksistid ilguvad vastse Aadu Luukase laureaadi ümber.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Olen noor mees, tahan saada sama tugevaks, kui Karvajalg Harkust.

Mis ma tegema pean?



http://sport.postimees.ee/3015641/keda-vajatakse-juristi-arsti-voi-marionetti

Ühe "treeneri" kommentaar seal on huvitav lugemine.


 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Treeneri kommentaar on tõesti huvitav. Siinsed spetsialistid võiksid kommenteerida. Aga teie, noormees, kui elate mere ääres, minge rannale ja loopige suuri rändrahne kuniks peod rakkus. Kui elate mandril, siis minge metsa ja juurige kuusepuid kuniks plats lage. Kui elate linnas, siis pole teil lootust.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Karvajalg on erakordne inimtüüp. Muistsete kreeka kentauride genofondist. Nii tugevaks kui tema ei saa keegi. Eriti siin läänemere kaldal, kus prevaleerib juba pehmode europedepiidne rass. Muidugi on suurepärane kui noortel silmad säravad ning tahtmine on äge.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Kes Suusa-Aivari tervise ära rikkus?
Oli noor tugev mees, maailmameister, nüüd aga ...

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Korvpallilootus kah. Jälle vaja selga opereerida, noor mees alles. Kui palju oli meil noori tõotavaid naissportlasi kes kõik juuniorite maailmameistrid - Leibak Kand Liimask , nüüd ei tule nimed meelde, kes kaugust hüppas, sellise väheesineva nimega oli ??

Odaviskeneiu, lootusi palju kuid juba kroonilised vigastused küljes?

Kust need väljamaa omad neid terveid sportlasi võtavad?

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

12:19
Kas Pintsaar?

PB: 6.39, 19-aastasena

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

just! Pintsaar oli see keda mõtlesin. Noortena teevad välismaa omadega võrdselt aga kui täiskasvanus koormused tõusevad, siis on vigastused taga. Miks nii?
Vaata vene nääpsukesi keskmaa naisi. Jooksevad neegritega võidu nagu nalja. Aga nagu välja tuleb siis ikka doping abiks. Vaadake youtuubist "Savinova London 800m" kleenuke tüdruk pani kõigile. Samas kui see Semenya näeb välja nagu Bolt, võimsa ülakehaga. Temasugusele oleks väike vaev teistele pähe teha. Aga eks ta hoidis tagasi ka, seda oli näha. Parem kahvatumad medalid, peaasi et saaks profisportlase elu elada.

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks siinse blogi autoriteetide sõnavõtte teatud teemal. mehed, ärge laske endal sumbuda unustuste radadele.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Räägi otse, mis sa keerutad, 12:59.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

See dopsi artikkel on juba kuhugi tagapoole peidetud, niisama surfatess ei leia seda PM-sit ega spordi rubriigist. Vaid linki kopeerides jõuab kohale

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Rivo, enne kui arvamust avaldad, võiks ikka sissekande ja viidatud uuringu läbi lugeda, siis leiaksid oma küsimustele ka omal käel vastused.
Aga neid uuringuid, mis jõuavad samale järeldusele, on teisigi ja kes guugeldada oskab, leiab need ka üles.
18:04

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ole nüüd sõber ja ütle mis sa sellest kõigest arvad? Niisama ulpides läheb meile jälle teemast kõrvale. Karvajalga pole ka näha kes ütleks et nii ei saa ja rohkemaks pole teil nannipunnidel mõistust ega jaksu

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Mehed rahu! Las PP toibub kõigepealt sellest "meeldivast jahmatusest", küll siis ka tegevusjuhised järgnevad.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Mis "jahmatus"? Ärge hämage vahetpidama, mõistujutud ei kuulu siia sirgjooneliste meeste blogisse.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Mulle tundub et ka Karvajalg on komandeeringusse lennanud. Või põlgab meid kui "pehmete luudega memmepojukesed" ära?

 
At 18:16, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Loomulikult tunduvad noored pehmodena. Kodus endal ka kaks väikest karvajalga, kes ei jõua ühtegi lõuga kahjuks tõmmata. Aga eks näis, mis mehed neist tulevad. Noorem on küll sellise korraliku metssea kehaga, sealt võib Nabi sugune vägilane veel tulla.
Käisime eile öösel brigaadiga metsas valuvõtteid tegemas(silmamunade pigistamine, kägistamine, kõrvadest tirimine, munade pigistamine ja muid lahedaid võtteid). Törts tegime maadlust ja tagusime rusikatega üksteisele maksakaid. Lõpus tegime lõdvestuseks loomulikult noavõitlust.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Väga asjalik brigaad Karvajalal. Need vist võtaks üksi pool Pihkva diviisi ka ette. Kohe rahulikum magada kui tead et sellised kiskjad vajadusel metsas. Lõuna Eesti omad võiks endale ka sarnase skvati kokku panna. Karvajalg näitab skaipi teel harjutused ette ja poisid seni treenivad kuni meisterlikkus välja hakkab paistma. Huvitav oleks teada mis nippe Karvajalg psükoloogilises ettevalmistuses kasutab? Kui see muidugi saladus ei ole.

 
At 11:28, Blogger Unknown said...

qihang0904,"toms outlet,toms wedges,toms.com,cheap toms,cheap toms shoes

"
toms outlet store
ray ban sunglasses
jordan shoes
ugg boots
pandora rings
cheap jerseys
true religion sale
coach factory outlet
michael kors handbag
michael kors outlet online
ray ban wayfarer
louis vuitton handbags
jordan retro 5
ugg boots
michael kors outlet
ray ban sunglasses
jordans for sale
christian louboutin shoes
kevin durant shoes 2015
coach factory online
coach factory outlet online
pandora bracelets
ralph lauren outlet
longchamp pas cher
louboutin
kate spade outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet online
coach outlet
coach outlet online
michael kors outlet
jordan 8.0s
cheap oakleys
louis vuitton outlet
oakley holbrook
ugg boots cheap
instyler curling iron
q

 
At 08:51, Blogger 柯云 said...

2016-03-18keyun
air force 1
coach factorty outlet
michael kors uk
air max 95
louis vuitton outlet
canada goose jackets
celine handbags
nba jerseys
oakley vault
ray ban wayfarer
ray ban outlet
louboutin
true religion jeans
michael kors handbags
mont blanc pens
timberland outlet
michael kors outlet
insanity workout
louis vuitton outlet
ugg outlet
louis vuitton outlet
jordan 3
louis vuitton outlet
rolex submariner
louis vuitton
true religion outlet
kobe 9
prada handbags
replica watches
cheap jordan shoes
ray ban sunglasses
kobe 11
oakley sunglasses
coach outlet
jordan 13
oakkey sunglasses
nike roshe runs
louis vuitton bags
oakley outlet

 
At 05:33, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
michael kors outlet
kobe bryant shoes
adidas tubular
louboutin shoes
oakley store online
tiffany and co outlet
michael kors outlet store
hogan outlet
adidas stan smith uk

 
At 08:21, Blogger Unknown said...

moncler jackets
cat boots
chrome hearts
tory burch shoes
yeezy
vibram five fingers
nike free run
paul george shoes
asics gel kayano
nike polo shirts

 
At 05:15, Blogger Unknown said...

qzz0606
yeezy boost
columbia sportswear
kate spade outlet
swarovski outlet
nobis outlet
canada goose jackets
chicago blackhawks jerseys
christian louboutin shoes
ugg outlet
light up shoes

 
At 05:20, Blogger jeje said...

adidas outlet online
nike chaussure
ugg boots clearance
ugg boots uk
adidas nmd
moncler online
coach outlet
kate spade
louboutin shoes
canada goose outlet

 
At 05:48, Blogger Unknown said...

basketball shoes
adidas yeezy boost
kyrie irving shoes
golden goose
kevin durant shoes
lebron shoes
nike prestos
adidas eqt support adv
tom ford glasses
fila

 

Postita kommentaar

<< Esileht