teisipäev, detsember 16, 2014

Pullerits: Milleks vajame kuratlikku tahtejõudu?

Arvate, et see on midagi kerget? Et jõuad esmaspäeva õhtul pärast kella kuut koju, kusjuures lõpuspurt tööl (ja see ei ole kuigi füüsiline töö) on olnud nii pingeline, et selg triiksärgi alt leemendab, sööd kõhu täis ja selle asemel, et visata diivanile selili või külili ning nautida seda osa päevast, mis veel järele on jäänud, hakkad valmistuma treeninguks.

Kui midagi kerge on, siis see, et saadad trenni kus see ja teine ning lihtsalt vedeled õhtusse. Kui seda liiga sageli teha, ongi tulemuseks vedel mees, ja mitte ainult kehaliselt, vaid ka tahtelis-moraalsetelt omadustelt; toosuguseid nimetatakse teatavasti lödipüksteks või pehmodeks.

Niisiis, selle asemel, et aega tappa, paned dressid selga, võtad rõdult rullsuusad ja esiku nurgast suusakepid – ja minek. Maja taga rullsuusad alla ja kepid kätte ning treeningule sõit. Kilomeetri pärast oled kohal. Siis algab kvaliteetne töö.

Jah, ega see kerge ole. Väljas on pime, kohati kottpime. Tuul puhub. (Vähemalt ei saja.) Terve pikk tööpäev on selja taga, aga nüüd alles õige pingutamine algab. Tähtvere spordipargi ovaalil näen vaid korra kahte noort meest (nad käivad õhtuti tihti, juba mitu aastat koos kahekesi sõitmas, autoga tulevad ja autoga lähevad, aga ei sõida kunagi kuigi kaua, ehk tosin ringi, mitte palju rohkem), kes peagi lahkuvad. Jooksurajal kohtan vaid mõnda üksikut treenijat.

Aga ei maksa arvata, et teised, alates ajaloolane Pärtel Piirimäest ning lõpetades pangatöötaja Rait Palloga, ei harjuta. Niisugune arvamine oleks suurim enesepettus. Kindel see, et tummine treeningtöö käib mitmel rindel nii Tallinnas kui Võrumaal, muudes paikades samuti. Sest vähem kui kaks kuud on jäänud Tartu maratonini, ürituseni, kus eesti meeste hierarhia pannakse järgmiseks aastaks taas paika, ja seal ei saa ükski mees lubada endale nõrkusehetke, suutmatust, altminekut. Selle nimel on sajad valmis vaeva nägema.

Sõitsin eile, esmaspäeva õhtul kella seitsmest alates Tähtvere spordipargi 850-meetrisel ovaalil 24 ringi. Algul oli kavas, et teen 20, parimal juhul 22, aga minek tundus kerge – eks ka seetõttu, et pöörasin sedapuhku tähelepanu just liigutuste lõtvusele – ja nii otsustasin end premeerida kahe lisaringiga. Koos rullitamisega kodunt trenni ja tagasi koju kulus treeningule 1:47.35. See liigitub otsapidi juba pisut pika trenni alla, eks ole?

Arusaadav, miks paljud-paljud mittespordimehed kõva mehe teste naeruvääristama kukkusid ning sel teemal ülbama hakkasid. Kõik, kes mehe moodi trenni teevad, teavad, et õhtul pärast tööd pimedas enda kallal töötamine nõuab suurt enesedistsipliini, otsusekindlust, tahtejõudu. Need on parimad mehelikud omadused, ilma milleta avastab enamik naisi varem või hiljem, et mees on nagu kelgunöör. Minu nooruspõlve iidoli, inglise keskmaajooksja Sebastian Coe (pildil paremal nr 254) isa kasutas oma poja iseloomustamiseks, kui too oli alles koolipoiss ja alustas oma sportlasteed, sõnu bloody-minded determination. Me kõik teame, kuhu see kuratlik sihikindlus teda välja viis. Jah, meist kellestki ei saa nii silmapaistvat sportlast nagu Seb Coe, aga ka meie sihikindlus ja tahtejõud aitab meil elus saavutada oma võite, ükskõik milles ja milliseid.

Just see, et enamikul puudub bloody-minded determination, panebki neid kõigest väest naeruvääristama noid, kelles seda jagub ja kes on seda endas arendanud. Nad, vaesekesed, ei saa aru, et oma ülbavate väljaütlemistega demonstreerivad nad tegelikult oma nõrkust. Mittemehelikkust.
******
Colorado River seen from the end of Colorado Overlook Road, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 27. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Õhtune pimenev Tartu. Foto autor: Mari Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Õhtune treenija novembri keskel Tallinnas. Foto autor: Stanislav Moshkov, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Sebastian Coe (nr 254) võidab Moskva olümpial lõpuspurdiga 1500 meetri jooksu sakslase Andres Busse (nr 338) ja teise inglase Steve Ovetti (nr 279) ees. Foto autor: AP/Scanpix

44 Kommentaarid:

At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

"Kõik, kes mehe moodi trenni teevad, teavad, et õhtul pärast tööd pimedas enda kallal töötamine nõuab suurt enesedistsipliini, otsusekindlust, tahtejõudu".


Ma tegin selliselt trenni oma parimad aastad spordis, jõudes Eesti koondisse, kokku sai neid 15, kuid enam mitte. Kuigi ka nüüd poleks mul mingi probleem minna igaõhtuselt pimedasse treeni, teen ma seda siiski valikuliselt, puhtalt enesetunde ja tervise pärast. Kõik need loetletud omadused pole mul kuhugi kadunud.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Mõistlik teguviis, 10:44.
Ja ega siis koondisesse enese tervise murdmisega välja jõutagi. Ajudega on vaja treenida.
Blogiautor meenutab aga Šveijki leheküljilt toda "Belgradi peale!" karjuvat tegelast, keda ratastoolis sõidutati.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

PP soov on end tõestada TM-l. Ta kulutab selleks ca 10% ööpäevast. Mis muud ku sihikindel. Tubli. Halb ainult, et joosta ei saa. Minu eesmärk on hea tervis ja enesetunne, kasutan selle saavutamiseks jalgsi edasi-tagasi töölkäimist ja 1-3 korda nädalas sportimist. Kah vist õige. Saan ka joosta.

 
At 12:48, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 12:11, paljud, kes ei ole sporti teinud, on minust sandimad ja võimetumad, kuigi ei ole kunagi jooksnud ega sport teinud. neil võib olla parem põlv terve, aga neil on nõrk süda, kõrge vererõhk, rasvumine ja kõik sellega kaasnevad tuhat häda, paigast nihkunud selg, lampjalad, neid võtab hingeldama juba kolmandale korrusele astumine jne jne. Mis neile öelda? Et ärge tehke sporti, näete, mis PPga juhtus, mees saab peagi 50 ja peab paremat põlve hoidma, ei saa joosta?

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Aga jalgratta pedaale ei oska mees ikka vahetada?

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

13:17, küll mees oskab ja oleks juba ammu ka ise vahetanud, kui oleks selleks vajadust näinud. Ju pole see siiani oluline teema olnud, on saanud ka teisiti.
Ma näiteks pole elus kunagi endal küüsi värvinud, aga olen täiesti kindel, et pintslit sel eesmärgil kätte võttes saaksin sellega suurepäraselt hakkama ja tulemus oleks ilma kahtluseta esteetiline (töö mõttes).
Ehk siit moraal: selleks et teada, kuidas surnut maetakse, ei pea ise surnud olema.

PP kirjutab ja värvib oma juttu aga nimelt selliselt, et sul ja paljudel teistel huvi siin lugemas ja kommenteerimas käia oleks. Nagu ka mul. Lihtne ja osapooled rahul.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mida treenib inimene pildil 2? Näpuosavust ehk kõige rohkem!
KK

 
At 14:23, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:17, teie parastavale, ent ebaõiglasele pistele tahan omalt poolt lisada, et aastaid, kui meie peres oli 3. seeria BMW, vahetasin nii sügisel kui kevadel kõik selle neli ratast oma kätega (ja ilma 15 lehtervõtmeta). See ei ole muidugi võrreldav rattal pedaalide vahetamisega, aga midagi näitab ehk ikkagi, eks?

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Pildil 2 olev inimene võib mängida ka omalaadset adrenaliinimängu, kas jään ka täna veel ellu?
Kõndimiseks - eriti veel viisil, kus ümber toimuvast sisuliselt ülevaade puudub - ohtlikumat keskkonda ja olusid pole just palju meil saada...

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

"...Need on parimad mehelikud omadused, ilma milleta avastab enamik naisi varem või hiljem, et mees on nagu kelgunöör."

Aga mis siis juhtub, kui mees avastab, et naine on nagu kelgunöör? Muudkui lesib diivanil, lakib küüsi ja vahib "Padjaklubi". Trepist üles minnes on viienda astme peal juba hingeldamas. Ja millised lapsed sellisel naisel küll sünnivad?

 
At 15:02, Blogger Uku said...

BMW sissetoomine annab kogu "(alfa)" teemale uue mõõtme.....

...mis ma ikka öelda oskan?

.... normaalne :D

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

13:17, uuesti.

Oi, BMW :) Eelistaks ameeriklastele. Aga praegusel autol enam ei oska vahetada rattaid?

Ma ise oskan (Opelil) rattaid vahetada, ja jalgrattal pedaale samuti. 15 võti on isiklik.

What next?

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Kui naine (ilma haigusliku põhjuseta) pelmeenistub ja ei muuda oma lodevat eluviisi, et tagasi virsikuks või õunaks saada, ka pärast korduvaid motiveerivaid vestlusi, siis selline lodev pelmeen vahetatakse varem või hiljem välja ja elukvaliteet on jälle vajalikul tasemel. Karm? Võib-olla, aga valik (nii vaimne kui füüsiline atraktiivsus) on siiski suurel määral igaühe enda kätes.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Ilma lehtervõtmeta ja ammugi ilma rattaid stabiliseerimata või telgi stabiliseerimata aastast aastasse auto edasi ära vajuda laskmine sobib heaks võrdluseks emotsiooni ael tehtud treeningplaanile, mida ei hakka asjatundjalt võtma. Seega ei ole vaja siin midagi togida sõnapaariga "BMW - normaalne". On vaja küsida, et kas trenni peab tõesti lehtvõtmega ja põlve otsas nikerdama ja siis 800-le lugejale seda kui kõige kuratlikumat tegu tutvustama.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Siin on nüüd kõrvuti kaks
erinevat suhtumist,10:44 ja Priit.Kui asju on tehtud õigel ajal ei kao saavutatu kuhugi.Nooruses realiseerimata potensiaal sunnib vanemana pingutama ei tea mitme sajanda koha pärast.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Kui tervis kannatab võib sportlase kombel trenni jätkata terve elu. Osad, kes on omal ajal tegid kõvasti sporti ei taha enam nüüd seda nähagi, mõned neist siiski hilisemal ajal jätkavad oma lõbuks nö liikumisharrastusega. Teised jälle, kes omal ajal jätsid erinevatel põhjustel spordi katki, avastasid selle uuesti hiljem. On veel kolmas grupp, kes pole kunagi sporti teinud, kuid on hakanud metsikult seda harrasatama varajases keskeas. Võta sa nüüd kinni!

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

"Ma ei oleks välismaal mitte keegi." --Priit Pullerits http://epl.delfi.ee/news/kultuur/priit-pulleritsu-unikaalportree?id=51008899

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Ei tahaks kedagi naeruvääristada aga 1. kommija on asja puust ja punaselt ära seletanud: see, et sa peale millegipärast higiselt lõppenud tööpäeva oled SUNDINUD end kuskil pimedas ja kõrvalisel (mis siis, et endanimelisel) rajal füüsiliselt rakkesse, ei tähenda sugugi seda, et selline teguviis oleks norm. käitumine, et tunda ennast mitte lödipükslasena.. Ja mis saab siis, kui kahe kuu pärast selgub, et kogu pimeduses tehtud töö saabki pelgalt järjekordse tõdemuse osaliseks, et talv jäi taeva ning numbritesse pole seda võimalik kodeerida.. Liiga endakeskseks kisub viimaste sissekannete tegevuse kirjeldamine.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Updown'ist Downdown'i - piki 5th Avenue'd, läbi Midtowni. Millal see oli? 1995? 1992? 1989?
Tähetund anno 1995 (võib-olla 1992). Pärast seda? All the way downhill. Dolbojoobikutest blogilugejad. Ameerika pann (tõmba teelt kõrvale, rsk!), millega "seal" sõidavad räpased torujürid. Reede varahommikused kl 8 algavad vooruloengud täis auditooriumile. Sõnanorm 3000 s/päevas.
Kuratlikku tahtejõudu nõuab, et seejuures kujutleda end eduka, atraktiivse, populaarse ... jne jne mehena. Ja seda vähemalt väliselt välja näidata.
Kuratlikku tahtejõudu!

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

17:35 on ehe näide, milliseks on "arenenud" tüüpiline eestlane. Päeva kõrghetked on need, kui saab kellelegi ära panna ja mida madalalaubalisemalt, seda suurem rõõm paistab kaasnevat.
Uhke Eesti ja tema tähelepanuväärse rahva üle! Kes hävitab ennast ülima pühendumusega nii füüsiliselt kui vaimselt kiirusega üks väikelinn aastas...
Uhkelt ja kindlalt edasi eesti rahvas!

 
At 18:50, Anonymous Jürgenson said...

Kas peaks täpsustama et mitte lihtsalt ajaloolane Pärtel P, vaid kodanlik ajaloolane Pärtel P ? kuigi isiklikult ei näe olulist vahet. Siiski, viimane tiitel paneb värisema potentsiaalsed kommarid ja uus-vasakpoolsed kahjurid. Loodame et selliseid meie blogis ei ole, aga mine sa tea?

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

14:20
See on MOBO - mobiilne orienteerumine(pilt nr 2).

Selle koha peal ei ole Edgarburg, selle piir on meie-Andu parimate päevade odakaare kaugusel.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Pilt nr 3 juurde ka liikuvad kaadrid.

https://www.youtube.com/watch?v=nKvbzPgYwbk

Lõpp on vägev.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Blogijalt siis jah kontrollimata andmed teise pildi kohta ja ega ta Tallinna linna tunne ju ka, rääkimata sellest, et ta seda isikut treenijaks peab! Linna piir läheb piki Pirita jõge ja nii oleks õige pildi allkiri: "Öine kulgeja Jõelähtme vallas".

Oleks seda kuratlikku tahtejõudu ka pildiallkirjade kontrollimiseks!?!

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

KODANLIK AJALOOLANE PÄRTEL PIIRIMÄE
kodanlik ajaloolane Pärtel Piirimäe
kodanluse positsioonidelt töötav ajaloolane Piirimäe
kodanlik ajaloolane, positivist Pärtel Piirimäe
kodanlik ajaloolane ja empiriokrititsist, Machi ja Avenariuse õpetuste, mida veenvalt kritiseeris V. I. Lenin, pooldaja Pärtel Piirimäe
konvergentsiteooria apologeet ajaloolane Piirimäe
Läänes end nime Pärtel Cross Hill all reklaamiv (vt Google Translate) kodanlik ajaloolane Pärtel Piirimäe
"objektiivse" ajaloometodoloogia viigilehega end varjav ajaloolane Pärtel Piirimäe
idealistlik ajaloolane Pärtel Piirimäe, Th Carlyle'i õpetuse pooldaja
revisionistlik ajaloolane Pärtel Piirimäe
proletariaadi klassihuvid reetnud ajaloolane Pärtel Piirimäe
kõikuvatel metodoloogilis-epistemoloogilistel positsioonidel ajaloolane Pärtel Piirmäe

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

See on kurb, et härra Piirimäe on reetnud proletariaadi klassihuvid. Aga mis teha, demokraatia.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake missugune täiesti teistsugune meediaseksikus sind saadab, kui juhtud olema jalgpallur. Noormees hukkus traagiliselt, kuid kuna ta juhtus olema amatöörjalgpallur, siis temast on meedias juttu. Kuulus kolmanda liiga meeskonda. Vist delfis oli paariminutine video mängust. Iga meie jooksja, suusataja, tsiklist oleks sobinud suurepäraselt sinna kolmanda liiga mansasse mängima. Võrdleks taset nii 4,5 tunni rahvajooksja tasemega. Kui noormees oleks olnud tubli maanteejooksja, orienteeruja, jalgrattur, siis poleks ta uudistesse pääsenud, kui vastava ala sportlane. Jalgpallur/korvpallur pühapäevaharrastajana aga on vastavasisuline uudis garanteeritud.
Tegemist väga kurva uudisega. Loomulikult kaastunne lähedastele! Mälestame!

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

nüüd on mu silmad avanenud... bemmi mees!!! see seletab kõik.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa võid olla spordimees, kuid eesti spordi sa oled reetnud.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Blogi on Pulleritsu oma, aga kommentaarium enam mitte. Keela siis üldse kommentaarid ära, sulge see! Aga kommentaariumist (mis on avalik ruum) lahmiv kustutamine kuuluks nagu juba mingite instantside huvivaldkonda? Priit, su blogi ei ole isiklik vihik lauasahtlis.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

"Tunnistan, et olen armetu könn, kes kustutab kommentaare". Kes tahaks nii öelda? Keegi ei taha ju!

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Rubla kurss teeb imet. Lugejad ehk ei tea, et Vietnami raha on dong. (Dong tähendab teises keeles ka muud.) Dong püsib tugev. Putinil nähtavasti on rublast aga pohhui.

 
At 21:57, Anonymous Kalle said...

Tegelikult on nii, et selline harrastaja õhtune trenn on:
- 40-selt tahtejõu mäng
- 50-selt harjumus
- 60-selt nõrk puue :-)

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuule, 20:51, see siin on Pulleritsu ruum, tema nn virtuaalne kodu ja nii nagu iga endast lugupidav mees viskab oma kodust välja sinna räuskama tulnud tölli, niisamuti viskab PP välja siit kõik need, keda vaid vajalikuks peab. Punkt, finiito, case closed.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

22:40, ilus analoogia, aga kahjuks ei kehti. Pullerits on Google teenuse kasutaja nii nagu kõik teisedki siin. Teenust kasutades on Pullerits andnud nõustumuse teenusetingimustega. Google poliitika ja teenusetingimused ei näe ette diskrimineerimist, rassi, soo, ... ma ei pea vist litsentsitingimusi hakkama ette lugema (kaheldav, kas teiesugune juriidilisest tekstist üldse aru saab). Kokkuvõttes, käituge viisakalt, see käib ka blogipidaja kohta. Peremeheks olemisest aga niipalju, et Pulleritsul pole isegi niipalju voli, et maja uksel lukk ära vahetada = captcha maha võtta (ega ta hakkama saakski).

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

23:16, saan aru, et oled kohaliku kultuurimaja humorist, asi selge. :)
Tead, tee parem lastele üks naljakas jõuluvana ja viska villast kuskil ilusas kammersaalis, küünlavalgel ja nii, aga ära palun tule siin suurte inimeste foorumis täielikku segast peksma.

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

Hästi pandud, 23:16! Veenvalt argumenteeritud ja mahlakalt illustreeritud.

 
At 08:44, Anonymous Anonüümne said...

Hmm. Vist Toomas Tarm on nimetanud sääraseid, pika tööpäeva väsimuse peale pooleldi vastutahtsi tehtavaid trenne rumalateks kilomeetriteks. Mis tegelikult midagi ei anna, sest organism tahab puhata, aga organismi omanik ei kuula teda.
Ise panin täna varahommikul enne tööd uskumatult mõnusad 10,6 jooksukilti.

Toits Pärnust.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Ikka seesama, aastast aastasse korduv plaat. Ainult erinevad kaaned pannakse enne avaldamist ümber. Ja üldrahvalikku alfaks olemise tunnustust/tunnistust ikka ei ole. Ikka peab seda siinsamas kerjama.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Kõva mehe e rumalad kilomeetrid.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

10:08 oled omadega plindris.
PP võibolla enam esisaja mees ei ole, kuid alfaisane on ta igal juhul. Kes on mees kelle järgi joonduvad kõik eestimaalased vastupidavussportlased? (mõni üksik jorss nagu Toits või Teet või Indrek välja arvata)

 
At 04:01, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 04:02, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 04:03, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht