esmaspäev, märts 02, 2015

Pullerits: Kuidas ma üritasin end koomasse sõita?

Tarvo Kiudma, Eesti suusakoondise endine arst, sõitis minust kohe mitu korda mööda. Ja ühel neist möödasõitudest ütles ta: «Su isiklik treener palus sulle ühte asja edasi öelda.»

Huvitav, milline neist, mõtlesin.

Vahur Teppan, nagu selgus. Kiudma, kes põikas vahepeal Tähtvere spordipargi ovaalilt sprindiringile, kus Teppan parajasti lastele suusatundi andis, tõi sealt tähelepaneku-märkuse, et ma sõitvat liiga ühtlases tempos ehk mugavustsoonis. Aga see, mida Kiudma ei teadnud ja Teppan samuti mitte, oli see, et viibisin peaaegu et koomas.

See oli mul juba kuues päev järjest suuskadel. Olin võtnud isegi töölt nädala vabaks, et hankida talihooaja lõpuks korralik koormus, sest rattahooaeg üksikute järele jäänud lumevallide tagant juba paistab. Vaja on, nagu öeldakse, põhja laduda. Ja seda pole mõtet teha sadulas, sest esiteks ei anna rattasõit piisavalt üldkehalist koormust ning teiseks, kui liiga vara pedaalima hakata, võib suve alguseks, kui rattad joonele pannakse, väntamisest juba villand saada.

Aga tol kuuendal järjestikusel trennipäeval, neljapäeval, tundsin end väsinuna ja uimaselt. Ausõna, selline tunne oli, et jään suuskadel magama. Keha oli totaalselt rammestunud. Silmad vajusid kinni. Viimased kolm trenni olid ju kõik kulgenud kiirusega üle 17 km/h. Nüüd lõi see ilmselt välja. Igatahes kulus tund aeg ehk umbes 16 km, enne kui hakkasin end pisutki paremini tundma. Oleksin seejärel peatselt trenni lõpetanudki, aga siis tuli selja tagant Teppan isiklikult, nägu laia naeru täis, ja sõitis minust ilma keppideta mängeldes mööda, mis, mis seal salata, tekitas nii palju ärritust, et ärkasin üles ning tegin viimased 7-8 km juba sellise tempoga, et tolgi korral küündis treeningu keskmine kiirus üle 17 km/h.

Siin mu kokkuvõte kümnepäevasest, ilma ühegi puhkepäevata tehtud treeningtsüklist. Pärast kesise tulemusega lõppenud Tartu maratoni tegin viiepäevase puhkuse, et ühtlasi ravida välja pikka aega kimbutanud viirushaigus, ning alustasin oma tsükliga üle-eelmise nädala laupäeval. Eelmise nädala laupäevaks olin nii väsinud, et pidin päeval rohkem kui tunni magama. (Sulgudes treeningu keskmine kiirus.)

L – 17 km 1:09.28 (14,7 km/h)
P – 17 km 1:06.34 (15,3 km/h)
Nädal: 34 km, 2:16.02

E – 20,4 km 1:09.28 (17,6 km/h)
T – 20,4 km 1:11.43 (17,1 km/h)
K – 25,5 km 1:26.20 (17,7 km/h)
N – hommikul EMS 0:20
     25,5 km 1:29.23 (17,1 km/h)
R – hommikul tund aega masaaži Priit Päkko juures
     20,4 km 1:26.47 (14,1 km/h)
L – 23,5 km 1:38.58 (14,2 km/h)
P – 31,6 km 1:52.42 (16,8 km/h)
Nädal: 167,3 km, 10:15.21 + 0:20 (EMS)

E – 20,4 km 1:16.10 (16,1 km/h)

Kokku kümnepäevase tsükliga 221,7 km, koguaeg 13:47.33 (keskmine kiirus 16,1 km/h).

Aga suusakilomeetreid pole sel hooajal tuhandet siiski kokku saanud - 988,5.

Et milleks veel see kõik? Aga äkki toimub Haanja maraton? Uurisin korraldajailt ja kuulsin täna, esmaspäeva keskpäeval, et mõned päevad tagasi oli rada seal täitsa hea, kuid viimaste päevade sula on pisut kurja teinud, lisaks veel tänane kerge vihmasadu ja lähiaegade prognoos, mis näitab ainult soojakraade. Põldude pealsed rajad olla heas seisus, probleeme on aga metsaalustega, kus nagunii on lund vähem, ja mäenukkidega, kuhu päike on peale paistnud. Näiteks üks 150-meetrine lõik pidi olema täitsa paljas, kuid sinna on võimalik siiski lund peale vedada. Korraldajad vaatavad, mida lähipäevad toovad, ja annavad siis teada, mida otsustavad. Minu ettepanek neile oli, et kui klassikajälge ei anna maratoniks sisse tõmmata – ja kes tahakski paksus lahtises lumes klassikasuuskadega mütata –, võiks Haanja maratoni korraldada vabatehnikas.

Ent viimased kümme päeva suusaradadel pole ainsad, mis väärivad kokku võtmist. Kokkuvõtet väärivad ka pühapäevased valimised ning meid huvitab, millise jälje ikkagi jättis neile kooseluseaduse üle hääletamine möödunud sügisel. Näeme, et 40 poolt hääletanust ei pääsenud tervelt 26 riigikokku. Eriti valusalt maksid kooseluseaduse pooldamise eest sotsiaaldemokraadid. Nende 15st, kes poolt hääletasid, leiame uue riigikogu nimekirjast kõigest kolm. Eelmistel valimistel neli aastat tagasi said sotsiaaldemokraadid 19 mandaati, nüüd pidid leppima 15 kohaga. Reformierakond kaotas võrreldes eelmiste valimistega kolm kohta – sai 33 kohta tookord ja 30 nüüd. Ilmselgelt aitas Reformierakonda suuremast kaotusest päästa pingestunud rahvusvaheline olukord, mille kontekstis töötas nende heaks tõhusalt Savisaarega hirmutamine, mida Reformierakond viimastel nädalatel eriti agressiivselt tegi. Tähelepanuväärne on ka see, et sotsiaaldemokraat Inara Luigas, kes, nagu üle-eelmises sissekandes viitasin, kirus Priit Sibulat IRList kooseluseaduse vastu olemise pärast mitut puhku halvaks inimeseks, ei osutunud riigikokku valituks, aga Sibul osutus.

Vaatame siis konkreetselt, kuidas kooseluseaduse poolt hääletanutelt valimistel läks. Sõna «ei» nime järel tähendab, et ei osutunud valituks riigikokku.

Sotsiaaldemokraadid:
Jaak Allik – ei
Maimu Berg – ei
Tatjana Jaanson – ei
Etti Kagarov – ei
Kalev Kotkas – ei
Mart Meri – ei
Marianne Mikko – ei
Jüri Morozov – ei
Eiki Nestor
Heljo Pikhof
Barbi Pilvre – ei
Karel Rüütli – ei
Indrek Saar
Neeme Suur – ei
Rannar Vassiljev – ei

Reformierakondlased:
Arto Aas
Rein Aidma – ei
Remo Holsmer – ei
Jüri Jaanson
Kalle Jents – ei
Kalev Kallemets – ei
Tõnis Kõiv – ei
Tiina Lokk-Tramberg – ei
Lauri Luik
Rait Maruste – ei
Kristen Michal
Meelis Mälberg – ei
Kalle Palling
Mati Raidma – ei
Laine Randjärv
Valdo Randpere
Paul-Eerik Rummo – ei
Andre Sepp – ei
Imre Sooäär – ei

Keskerakondlased:
Lauri Laasi
Kadri Simson
Olga Sõtnik – ei
Priit Toobal

Fraktsioonitud:
Rainer Vakra
Lembit Kaljuvee – ei
******
Jaanus Laidvee on the trail from Elephant Hill to Devils Kitchen, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tšehh Lukaš Bauer Faluni MMil 50 km maratoni finišis. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Norralane Petter Northug on võitnud Faluni MMil 50 km maratoni. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Itaalia esindaja Dietmar Noeckler kukub Faluni MMil 50 km maratoni rajal. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Rootslane Calle Halfvarsson Faluni MMil pärast oma etappi 4x10 km teatesõidus. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Rootslane Johan Olsson ulatab Faluni MMil pärast etappi 4x10 km teatesõidus abikäe prantslasele Maurice Manificat'le. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 6: Rootslane Johan Olsson on jõudnud Faluni MMil 15 km vabatehnikasõidu võitjana üle finišijoone. Foto autor: Lehtikuva/Scanpix

136 Kommentaarid:

At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Hetkel pole korrektne öelda "ei pääsenud riigikokku", sest asendusliikmena on see võimalus endiselt olemas. Täna tuleks antud inimeste puhul kasutada väljendit "ei osutunud valituks".

 
At 12:45, Anonymous Kuuse Taat said...

Kas selline lubatav ilm annab lootust?

http://www.yr.no/place/Estonia/Võrumaa/Haanja/long.html

 
At 12:52, Blogger Priit Pullerits said...

Teil on täiesti õigus, 12:30. Parandasin oma eksimuse.

 
At 13:00, Anonymous Risto M. said...

Miks A.R. loost välja jäeti?

http://sport.postimees.ee/3107641/peep-pahv-karikas-ajab-ammu-ule-aare

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas poleks aus ja objektiivne teha ka nimekiri nendest, kes vastu hääletasid? Või need ajakirjanduslikud tingimused enam ei vasta?

Muide, lasin korraks hääled tabelist läbi. Pooldajate osas oli suurim kaotaja Indrek Saar (-1986 häält) ja võitja Rainer Vakra (+2873 häält). Pooldajad kaotasid üldse 7762 häält kokku (mediaan -274).

Vastaste suurim kaotaja oli Deniss Boroditš (-5127) ja suurim võitja Andres Herkel (+2462). Vastased, keda oli koguseliselt vähem kui toetajaid, kaotasid kokku 38 369 häält (mediaan -802,5)

Mida sellest järeldada? Tundub, et vastased hävisid palju selgemaks. Nagu Nool ütles: ma ei saanud pauku näkku ega kõhtu, vaid ikka allapoole vööd.

MOTT.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

"Taastavalt" ja 9,5 päeva jutti ja 17km/h.. ega telefonimängus ihutreeneriga mõni sõna sassi ei ole läinud?

Haanja lumeolude kohta näeb H100 sotsiaalmeedia materjalidest nädalavahetuse paljulubavat seisu. Aga 14. märts on pea kahe nädalalärtsu kaugusel ja millegipärast lähemale nihutamata. Miks ei nihutata?

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

PP-l on ikka hirmus tahtmine end enne 50. juubelit kasti suusatada.

Ise lõpetasin eilsega suusahooaja, sest mingil põhjusel pole Jõulumäel enam sees klassikarada (ehkki kunstlumeraja paksus seda justkui lubaks). Uisumeest minust aga pole. Tundub, et ka sealne spordikeskus on suusahooajale joone alla tõmmanud ja radade hooldamisega enam suurt vaeva ei näe.

Nüüd saab hakata jooksmisega maikuus toimuvaks esimeseks maratoniks põhja laduma.

Toits

PS: valimised olid muidugi nunnud.

 
At 17:42, Anonymous Nalbandof, väike-ärimees said...

okei selle kooseluseadusega. Mingi osa selles trallis oli ka ameerika mõjukate onude pressingul. Seadus vastuvõtt pidi olema eelduseks NATO vihmavarju alla saamisel. Mina veaksin veelahkme hoopis skaalale eestimeelsus <-> välismaa huvide kintsukaapimine. Ma loodan et ei pea näiteid tooma. Teate isegi, kes putini, kes nwo huvide eest tööd teeb ja riiki/rahvast müüb.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Mis ajast põhja alla 2h (enamus gramm üle tunni) kiirete sutsakatega laotakse? Sellise treeninguga mingit suurt arengut küll oodata ei ole.

 
At 18:42, Anonymous Joosep, blogirott said...

Kuidas siis selle asjaga jäi? Kas me kaotasime? Või me võitsime? Kas mõni kompetentne isafiguur võiks kokkuvõtte teha?

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu VÕISTLUS tempo TM- il oli ilmselt 17 km/h avg.
Sama kiirusega laod rattahooajaks põhja??!! Oled ikka korras?
Vbl. oledki nii kõva mees, et selle tempoga pulss 120-130 pauku, aga siis ei kleebi see koomajutt....
Igatahes väga segane postitus.....

 
At 19:48, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat, kui ma sõidaks trennis 15 km/h, oleks ka minu võistlustempo ilmselt 15 km/h.

Tõe kriteerium on praktika. Praktika on see, et olen trennitempot aasta-aastalt vähemaks võtnud, nagu väidetavalt targad mehed on soovitanud. Ja mis on tulemus? Tulemus on see, et ka võistlustempo on langenud.

Järeldus: kes trennis kõvasti ei sõida või sõita ei jõua, see ei jõua kõvasti sõita ka võistlustel.

Teeme selle ka koduperenaistele selgeks. Näiteks klopite vispliga muna või koort vahule. Teete seda aeglaselt ja kaua, rahulikult ja pikkamisi. Aga see-eest iga päev. Nüüd seletage, kuidas on võimalik, et siis äkki ühel päeval võtate kätte ja hakkate n-ö lambist kaks korda kiiremini vispeldama. Lollile ka arusaadav, et see ei ole võimalik. Sest pole lihtsalt harjutatud kiirelt vispeldama, kiire tempo käib üle jõu ja seda ei suuda hoida. Kes aga harjunud kiire vispeldamisega, suudab seda iga kell teha.

Lõppeks, ärgem unustagem jooksumeeste isafiguuri Sebastian Coed, kes on öelnud: aeglane treenimine/jooksmine teeb aeglaseks jooksjaks/võistlejaks.

Toon isiklikust kogemusest veel ühe näite. Omal ajal jooksin kõiki krosse maanteel kiirusega 3.40-3.50/km tempos. Tänu sellele suutsin kiiresti joosta ka võistlustel - jooksin kiiremini meestest, kes muudkui ladusid oma aeglasi pikki-pikki krosse tempoga 4.20-4.30/km. Nood mehed olid niiviisi harjutanud pikki aastaid, mina saavutasin nendega sama ja enamasti isegi kõrgema taseme pelgalt aasta-kahega ja tunduvalt väiksemate mahtudega.

Mõelge sellele, kui suudate. Ärge olge kinni iganenud standardses keskmises kogemuses.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Trenn peab ikka olema ebaühtlane.

 
At 19:52, Anonymous Kasper, koordinaator said...

Joosep. kuna me enne kaotanud oleme? Küsida tasub ikka asjalikke küsimusi.

 
At 20:03, Anonymous vanatoi said...

üks asi, mis mulle peaministrite debatist meeldis oli see, kui nii Rõivas kui Savisaar ütlesid, aga et nemad teevad eestimeelse valitsuse. Ja mõlemad mõtlesid seda tõsiselt, aint teine teiselt rikutuse vms astmeltvanato

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Rõivas ja eestimeelse valitsuse? Kim Jong-un il on ka eestimeelsem valitsus pukis, kui seda Taavi feissbuki valitsus kunagi olema saab.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Miks sa ei võinud siis juba joosta 2.40-2.50/km tempos?

 
At 20:24, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge laske end sõnadest petta. Esiteks, suulises tekstis ei tee vahet, kas mõeldud oli Eesti- või eestimeelset. Siin on üüratu erinevus. Teiseks, mida tähendab Eesti-/eestimeelsus? Kuni see on defineerimata, ei ole seesugustel väidetel, nagu esitasid Rõivas ja Savisaar, mingit tähendust ega kaalu.

 
At 20:24, Anonymous Hennu, Vana-Vigala said...

Õige! Joosta tuleb kiiresti nagu E. Negesse. Kes aeglasemalt jookseb, on dolbojoob ja jobu!
Harrastaja aga, et poleks häbi tänavale-teele ilmuda (maanteel ei joosta krossi, härra Pullerits!), võtku FBJooksmisest, Jooksupartnerist või isegi T. Tarmilt endalt http://jooksjad.spartasport.ee/uudised/uudis/2015/02/26/spartas-stardib-uus-jooksjate-maratoniettevalmistuse-treeninggrupp/ jooksutehnika korrigeerimise konsultatsiooni.
Referentsid: http://roadrunner3000.blogspot.com/2015/03/kuidas-alustada.html jooksutehnika korrigeerimine võib anda väga palju!
Ja ärge unustage peamist: Pange ikka trennis täiega! (c) P. Pullerits

... Kas nii? Ei, muidugi mitte. T. Tarm ei tee teist Negesset. Riina Suhhotskaja ei tee teist Riina Suhhotskajat. Andeka ja tavalise inimese vahel on TOHUTU vahe. Ka kehalises andekuses. Teie olete tavaline inimene. Ja ärge vigast meest kuulake.

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, kui sa künnad vagu, siis ei saa ju kiirelt joosta, sest hobu läheb peru ja ader lõhkuma. Pulleritsu teine nimi on Hobusepüüdja, mees, kes püüab hobuseid.

 
At 20:44, Blogger Priit Pullerits said...

Aga palju jõudu uutele maratonigruppidele. Varem või hiljem lõpetab enamik noist ka vigastustega. Maraton ei ole normaalne ala. See on enesesandistamise ala. Lugege hr Reinsalu ja Nilgi suurteosest, mis juhtus näiteks Pašaga. Üks trauma ajas teist taga - ja tegemist oli tugeva organismiga mehega. Ja ärge unustage, et maailma esimene maratoonar lõpetas sootuks surres.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Naer on terviseks:
http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/elu/naeris-eesti-suusatajad-maailma-parimate-hulgas?id=70879237

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru milles küsimus? Ise defineerime? Ega ometi venelased kreeklased lätlased sakslased (olgu nad kõik neetud!) meie jaoks eestimeelsust ei hakka defineerima. Ega ÜRO. Ega mingi standardite komitee. Mis siin keerulist? Või kelle järele ootama peame? Eestimeelsus on kõik see, mis on soodus ja kasulik eesti rahvusele, kultuurile, Eesti riiklusele. Ning implitsiitselt kasulik. See tähendab, et kui on juhuslikult kahjulik näiteks vene rahvusele, siis me ei tõmba saba jalge vahele ja hakka hämama midagi kõigi teiste rahvuste austamisest jms. demagoogilist enesepetmist, vaid viime asja raginal läbi. Sest meie õigus, isegi kohustus on seda teha, sest kuni sellel maatükil siin on Eesti riik, kes/mis on kohustatud kaitsma eesti rahva elulisi huve. Olgu nad või kodanikud, need venelased ja kreeklased. Eesti riigi (eestimeelsed) seadused peavad juhinduma eelkõige eesti rahvuse huvidest. Sest mis mõttega pidada eesti riiki näiteks kreeklaste või venelaste jaoks (olgu nad või kodanikud)? Neil on oma uhked võimsad miljoniriigid täitsa olemas. Ning mitte väga kaugel siit. Lihtne mis! Lisame veel, et eestimeelsus eeldab et inimene oleks marurahvuslik. Sel lihtsal põhjusel, et eestlaste arvukus vajub allapoole kriitilist piiri. Kuna eestlasi siin mingi vaevased 800 000, siis me ei saa lubada enda sekka mingeid vene koole, juudi sünagooge, islami mošeesid, Moskva telekanaleid ja kõike sarnast võõramaist. See ei rikasta, vaid murendab niigi tillukest eesti rahvuskehandit.
Maailm on valla, valguskaablid lähevad kõikides suundades. Kui tunned et hirmsasti venekeelseid uudiseid tahad, ole lahke, arvuti lahti ja surfama. Ei mingeid kuradi väikest venemaad, väikest armeeniat, väikest süüriat siia. Kobigu ameerikasse, kui hing diasporaa elu igatseb.

PS. Normaalne rahvuslus meil läbi ei läheks. Teatud kildkond kardab, et sellest võtaksid eeskuju suuremad rahvad, miljonirahvad, see oleks juba takistuseks nende suure ratta veeremise teel.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Vundamendi ladumise trenni moodi see nüüd küll ei ole.Lase samamoodi edasi ja konkurendid ainult rõõmustavad.Tartu kandis peaks ju ometi mõni kestvusalade õptamise oskustega treener olema kellelt nõu küsida ja kes teeks treeningu pohimõtted selgeks.

 
At 22:04, Blogger Priit Pullerits said...

Eesti spordi, sh harrastusspordi häda see ongi, et kogu aeg laotakse vundamenti, sisuliselt aasta läbi. Nii ei tulegi tulemusi - see on selgelt näha. Või Falunis tuli? Või Sotšis tuli? Või jooksjatel tuleb?

 
At 22:11, Anonymous Joakim, blogirott said...

Senjöör Pullerits räägib õigust, te uskmatud toomad.

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Vaid härra Pulleritsul on piisavalt autoriteeti ütelda, kes siin blogis on rahvuslane, kes rott ja kes isafiguur, ning kes neeger. Noh, semiootik Martin on neeger, seda me juba teame.

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, Priit, kui olla oma jutukestega suure lugejaskonna ees, püüa vähemalt mitte lausrumalat nōu anda. Mõni ullike ehk kuulabki. A' la " joomine on nõrkadele" jpm.
(Spordi) metoodika on see, mis sobib universaalsena vähemalt 95% juhtudel. Erandeid ja hälbeid on alati ning võimalik, et sina oledki vähe teistmoodi. Aga siiras soovitus on ikkagi vihatud pulsikell üles otsida ning veidi juurelda, mis ja milleks. Ühe remargi võiks küll sisse visata- sinu mullusuvine rattahullus ju suusatamises arengut ei toonud. Pole ka mõtet loota, et ovaalil suusatamine kiiremaks rattameheks muudaks.

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Mitte keegi, kordan: mitte keegi ei tule härra Pulleritsule ütlema kuidas ta peab suusatama või kuidas ratast väntama. Sest härra Pullerits on kunn ja teab ise paremini. Kas jõudis kohale?

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 23:38, Anonymous Martin, semiootik said...

21:10, te olete vist dibiil või (nagu venelased küsiksid?)
Ajate oma eesti rahvas, eesti rahvas luulu. Kui käite siin blogis, siis olete ehk spordiharrastaja mingit pidi. Kui olete russo-, judo-, süüria- ja kes kõike veel foob, üritage siis sporti teha eestlaste toodetud tossudega, eestlaste kokku pandud ratastega, eestlaste õmmeldud kombedega. Eestlased ei suuda teha 0,5%-gi asjadest, mida igapäevaselt vajame. Olete paranoiline sinofoob (see tähendab hiinakartjat)? Kindla peale olete. Hiinas toodetud tossud panete aga küll jalga. Sama lugu venelastega, juutidega, ka süürialastega.
Saage aru, et maailm ei ole kohustatud teiesugust dibiili pilpa peal kandma. Eestisse on vaja värsket verd. Yana Toomi sarnaseid energilisi inimesi. Võrrelge nt Andres Herkelit ja Yana Toomi. Eestlaste tõuomadused vajavad parandamist. Selleks vajame parimat inimmaterjali, mis maailmas pakkuda on. Ja-jah, ka süürialasi. Süürialased on väga vana kultuuriga rahvas.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 00:18, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 00:53, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 01:38, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 01:56, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas tänapäeval suusatajad jm.trennis "matku" ka teevad st. 10-15 min.jooxu ja 5 min.kõndi ja nii vahelduvalt 1,5-2 h, kui meil omal ajal 80-ndate lõpus ütles treener(kellex oli igor huadonov),et täna poisid tuleb "matk" no siis venisid kõigil näod suht pikax,see jõnxutamine (üless/alla tempo) oli üsnagi raske, no ja võttis ikka läbi küll :)

 
At 09:04, Anonymous Valdek, blogirott said...

Martin on lausa kahjur. Koolis on talle õpetatud võitlevat uusmarksismi ja tema on kriitikavabalt selle libeda ja loogikavaba õpetuse eeskujulikult omandanud.
On väga rumal, lausa kuritegelik väita, et juhul kui inimene on estofiil, rahvuslane, siis sellest järeldub, nagu ta oleks russofoob, kreekafoob, lätifoob. Pigem vastupidi, inimene kes austab oma rahvust, austab ka teisi.
Kas mitte teile seal sorose koolides juba esimeses klassis ei õpetata, et rahal pole rahvust? Eesti (ja teised riigid) müüksid hea meelega oma piimapulbrit, mune ja kurke ja tossusid Põhja-Koreasse, kui need vaid ostaksid. Kui Eesti lipul oleks haakrist, kas soome valio ei müüks meile oma jogurtitopsi? Hea meelega müüks, ja katsuks veel lisa müüa, sest ta teaks, et natsionaalsotsialistiku riigi peredes on reeglina palju lapsi. Hiina ja Kreeka müüks tosse ja jalgrattaid Eestile alati, sest ega oma vabrikuid saa mingi olematu poliitilise kaaluga väikerahva kapriisi pärast seisma panna. Ja nii edasi nii edasi, kurat õpeta nagu väikest last.

Olen jah spordiharrastaja, isegi väga. Esmakordselt osalesin eesti meistrivõistlustel 17 aastasena (täiskasvanute), viimast korda 42-sena. Ah et kohe mind debiiliks kutsuma? Vaata ette poja. Muide, kui sõjaks läheb, siis suurte rahvaste jõugud litsuvad su laiaks igal juhul. Nemad ei hakka küsima, kas sa Martin, eesti vanemate poeg oled järsku internatsionalist ja oled internetis tublisti "eesti natside" vastu võidelnud, ei, nad vaatavad isikutunnistusest et ahah, see on eestlane, järelikult - likvideerimisele. Siis on hilja nutta, et oleks me eestlased omavahel kokku võtnud ja väärika madina maha pidanud.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Kus tulevad need rumalad väited, et eesti harrastajad või eesti suusakoondised ainult vundasmenti laovad ja tulemused selle taha jäävad? Nende rumalate väidete najal võiks minna näiteks juuniorite või noortekoondisega Tehvandi, Jõulu või Mammaste tõusudele 200m ülesmäkke sprinte kaasa tegema. Saaks näha, kas sellest vundasmendist samu õhkuahmivaid väiteid enam tuleb.

"Nood mehed olid niiviisi harjutanud pikki aastaid, mina saavutasin nendega sama ja enamasti isegi kõrgema taseme pelgalt aasta-kahega ja tunduvalt väiksemate mahtudega.

Mõelge sellele, kui suudate."

Mõtlema hakates tuli esimese asjana meelde vaene põlv, mis sellele vastu ei pidanud. 4.20 mehed aga tatsavad edasi?

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits peaks oma blogis reguleerima natside, russofoobide, veebinolkide ja muidu ohmoonide arvukust. Samuti pedede. Martin las jääb. Martin on tubli poiss.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 10:28, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, 23:47, ma ei ole kunagi kirjutanud ühtegi sellist kommentaari, nagu 22:24 ja 22:44. Nüüd palun, et vabandaksite oma nime alt sama otsekoheselt, nagu te kuulutasite otsekoheselt, et 22:24 ja 22:44 olen kirjutanud mina.
Aga te ei tee seda. Sest olete faking argpüks või nagu siin blogis mitmed mehed ütlevad - sitakott.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:49, Anonymous Kaidi, emafiguur said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Eespool mainitud jooksuraamatu võiks küll huvilised ette võtta ja MÕTTEGA läbi lugeda. Eriti neid vanemaid lugusid, et mis mahtudega mis kiiruseid suudeti näidati, eriti arvestades, milline oli varustus, toiduga oli kitsas jms. Keskmine harrastussportlane jookseb kaugelt rohkem, kui tollased olümpialased. Märksõnad olid lõigud, fartlek, tempokross. Muidugi treeniti/võisteldi ka 800-5000m distantside jaoks ning vanuse lisandudes ning kiiruse kadudes liiguti pikematele distantsidele nagu jooksus ikka käib. Tänapäeval võtab aga algaja kohe maratoni ette ehk siis kõik käib vastupidi loogikat.
Raamatust ridade vahelt lugedes saab ka aru, miks ja millal doping levima hakkas. Moodi läks mahutreening, mida loomulikult sportlased ei kannatanud - tekkisid vigastused ning mahtude seedimiseks hakati kasutama dopingut. Miks on palju dopingut olnud rattas-suusatamises - mõlemad suure mahuga alad, kus taastumiseks suur kiusatus keelatud aineid kasutada.

Hea raamat, ma ütlen. Kui nüüd Kristo ise ka trenni teeks, nagu ta raamatusse kirja pani, oleks ka tervem ja kiirem :)

Ehk siis vabandan omalt poolt Priidu ees - selles pidevas kiitlemises 800m tulemusega oli oma sügavam point, mida aeglasema mõtlemisega inimene ei pruugi tabada. Mis muidugi ei tähenda, et selles postituses toodud tuim tampimine suuskadel hea mõte oleks olnud - käi ikka vahest ÜKE-s, ujumas ning muuda trenni pikkuseid/temposid.

V

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:58, Anonymous Ants Käbi, jalgratta veteran said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:58, Blogger Priit Pullerits said...

13:28 - õige jutt! Olen ka lugenud sealt jooksuraamatust huviga, kuidas omal ajal kõvad mehed trenni tegid. Lugege ka ja te näete, kuidas pandi pöörast tempot, pööraseid lõike, fartlekke, mida iganes. Mehed jooksid, mitte ei uimerdanud. Nüüd hakkavad kõik maratoni veeretama, endal vaevalt 22 aastat turjal. Kurat, selles vanuses tuleb 400 ja 800 joosta, kasutada ära ja arendada kiiruslikke omadusi ja kiiruslikku vastupidavust, mitte tappa lihaseid tuima aeglase tööga. Kuhu see tuim töö välja on viinud, seda näeme: meil on terve hulk 24-aastaseid 2:47 jooksjaid (piltlikult öeldes) - aga mitte kiiremaid -, aga neid, kes suudaks 800 meetrit alla kahe minuti läbida, otsi tikutulega.

Minu kümnepäevane suusatsükkel oli mõeldud meelelahutusliku kogemusena iseendale, et nautida viimaseid päevi lund. Ärge otsige sealt mingit metoodikat. Lihtsalt äge on sõita, kui kiirus on piisavalt suur, ja kui suudad ikka mõnuga mogrenit panna, on see peaaegu sama lahe tunne, nagu 5x300 m joosta - aga sellest, mis on 5x300 m, ei saada vist tänapäeval eriti aru.

 
At 14:01, Anonymous Kaarel, veebirott said...

Väga analoogne olukord meil siin. Kommentaatorid ajavad möga, härra Pulleritsul oleks täieline õigus vihastada, aga ta hoiab tagasi (esialgu veel).
http://sport.postimees.ee/3109945/pettunud-kowalczyk-vihastas-ajakirjaniku-peale-miks-te-ajate-moga

 
At 14:10, Anonymous Osmo-Petri, Helsinki, kovassa juoksukunnoss (siis ei kännissa) said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:12, Anonymous Martin, tudeng said...

Härra Pullerits, Putinil teadupärast on pikk käsi. Olete oma blogis julgete väljaastumistega, kohati ülbelt, et mitte öelda väljakutsuvalt, gepoliitiliste avaldustega esinenud. Olete tundud inimene, esinete televisioonis, teist on tehtud film. Teid tsiteeritakse avaliku elu juhtfiguuride poolt jne. Kas teil sellist mõtet pole tulnud, et oma elu pärast karta?

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Olen selle blogi regulaarne lugeja,
ei tule nagu ette, et hr. Pullerits oleks esinenud "julgete, provokatiivsete geopoliitiliste avaldustega". Järsku täpsustate, väike vastik intrigant?

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Ma jälle imestan. Härra Pullerits on väga elitaarse siseringi mees. Ta on isiklikult tuttav härra Wolf... ei tule enam meelde. Siin ei pea ehk isegi tudengile meenutama, et sellistele meestele tsiviilühiskonna seadused ei kehti. Ei leidu organit ega organisatsiooni kes tähiks sellise mehe peas ühtainust juuksekarva kõverdada.

 
At 15:25, Anonymous Martin said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:27, Anonymous Martin said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:37, Anonymous Johannes, suusaveteran said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui räägiks vahelduseks spordist. Minu jaoks probleem pigem selles et neil 400/800 ja 1500 m jooksudel pole võimalik kusagil võistelda nagu pikematel distantsidel. Need võistlused mis on, ongi sellistele rohkem kui harrastajatele. Ja ilma võistlemata raske trenniks motivatsiooni leida, seega olengi eelidtanud pikemaid distantse.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

800m ja 1500m võistluste otsijale lühike nimekiri üritustest ja ürituse tüüpidest, kus osaleda saab. Tasub võtta arvesse, et oma vanuse- või masinaklassi puudumisel tasub kohtuniku/korraldajaga varem ühendust võtta ja enamasti lubatakse punti, isegi tsüklissimuse tüübid:

Võrumaa staadionijooksusari
VAK Staier-i seeriajooks
maakondade lahtised MV, mõnes kohas ka valdade-linnade ning ka staadionite lahtised MV
riigi MV

Edasi tuhlata lehel http://ekjl.ee/kalender - kellel põlvi on, selle päkkadele leiab ka välkumiskoha

 
At 18:38, Anonymous Martin said...

Hea kokkuvõte, 18:05, kuid meie harrastajatele, eriti neile, kelle konditsioon/võimed/kogemus/vanus veidi tagasihoidlikumad, lähevad ehk siiski paremini peale staadioni- ja sisemaratonid (200 ringi 5-6 tunniga), ööpäeva- ja 24 h jooksud, mitmepäevamaratonid nagu Vändras, 100 km jooksud/sõidud nagu Haanjas, 600, 800 ja 1200 km brevetid. Nendest alustada, hiljem jõuab ehk ka lühematele maadele.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Eesti harrastussportlaste häda on pigem liiga tihe võistlemine.Paljud lasevad aastaringselt ühelt võistluselt teisele.Reedel Viljandi järvejooks,pühapäeval sealsamas rattamaraton,järgmine nädalavahetus jälle uus võistlus-näide eelmiste aastate põhjal.Ja nii see käibki kuni suusahooajani välja.Sellist aega ,et teeks rahulikult paar kuud trenni,nagu polegi.

 
At 19:58, Anonymous Martin said...

Tihe võistlemine tähendab paratamatult ka kaotamist. Allajäämist. Kuidas sellest välja tullakse? Pullerits. näe, veteranide võistlusel kui üritas rajale naasta, sai valusa kaotuse 400 m jooksus Roman Kohtovilt. (Viimase reputatsioon on teada.) Kuidas sellised kaotused enesehinnangule ja egole, psüühilisele tasakaalule mõjuvad? Täiesti käsitlemata teema.
Usutavasti on seos selle "fun" kümnepäevase meeletuse ja mitte just kõige paremini läinud TM vahel.

 
At 20:04, Anonymous Muigu said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:05, Blogger Priit Pullerits said...

Nagu näete, kommenteerijad, olen suurema osa teie tänasest "loomingust" kustutanud. Teie risustustöö on ületanud igasuguse mõistlikkuse piiri ja kustutan asjassepuutumatu möga, ila, iba jms ka edaspidi - püüan olla kustutades senisest operatiivsem -, sest teie rüvetustöö ei tee siin midagi head, ainult jätab korralikele inimestele mulje, nagu oleks siin peldikusein. Ei ole. Palun austage ennast ja teineteist, et kui midagi asjakohast ja asjalikku öelda ei ole, siis kasutage võimalust vait olla.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 02:47, Anonymous Anonüümne said...

ASICS jooksuliiga ja adidas Jooksulaada/http://marathon100.com/
Jooksusarjad jamitmepäevavõistlused..
Hinge tahavad seest võtta?!
🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃
🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃 🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Tere sõbrad. Selle kurikuulsa 22.44 postituse tegin mina, Rein, blogirott ja jooksusõber. Suusatan ma vahel ka. Sõidaks ratastki, aga ei viitsi kodaraid timmida ja ketti õlitada. Härra Pullerits kirjutab kenasti oma treeningust. Siis ilmuvad platsi ninatargad, kes leiavad sada viga. No mida kuradit! mõtlesin mina. Härra Pullerits võib teha kasvõi miljon viga, see on tema võõrandamatu õigus. Sest esiteks) Härra Pullerits on kunn, ja teiseks) ta võib seda endale lubada, sest meil on vaba maa ja vaba eesti mees võib eesti maal teha mida hing vaid ihkab.

Kui te selle peale arvate et olen hale kintsukaapija? Olgu siis. Teie õigus arvata. Võite kutsuda mind puutinlaseks, neegriks, homofoobiks, sitakotiks, .... mida iganes. Täitsa okei. Võtan vastu ja kannatan ära. Aga minu silmis jääb härra Pullerits kunniks, selle vastu te ei saa midagi parata.

Ärge siis pikka viha pidage. Minul on küll põhjust teie vastu viha pidada. Sest risustate siinset kommuuni kontekstist väljas küsimustega, viskate mõttetuid linke, mis kedagi ei huvita, kirjutate ebahuvitavalt, ei oska loogiliselt argumenteerida, ei austa isafiguure, poete peitu kui on vaja ühiste huvide eest võidelda, ootate et härra Pullerits üksi teid kuivale veaks. Ühesõnaga, sitakotid olete.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Veel kaks asja:
- te ei suuda hinnata teksti ilu
- te ei pea kalliks Lembit Kauna mälestust


ps. tegelikult härra Pulleritsule lisaks siin paar selli on, kelle kirjutatud tekst ületab maa ja mere piirid
(au sellistele meestele, eriti veel kui nad on patrioodid)

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 09:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ja ongi nii, nagu minema pidi: üha rohkem kõlab hääli, et sotsidele saigi saatuslikuks kooseluseaduse toetamine. Seda tõi esmajoones välja eile Bahovski, täna toob selle esimesena välja Olari Taal. Hämmastav, et üks partei, mis tahtis nii isukalt ja suurte sõnadega ja enesekindlalt võimule saada, lasi läbi sellise elementaarse vea, et läks vastu rahva enamuse arvamusega ja lõikas sellega endale mitte ainult sõrme, vaid amputeeris sellega endalt lausa jala. Äärmine lühinägelikkus ja lollus.

 
At 10:06, Anonymous Jürgenson, blogirott said...

Isiklikult arvan, et see polnud määrav. Inimestel on kõrvad ja silmad. (Eesti valijate vaimses kapatsideedis ma väga kahtlen). Kaugele näha sotside reied lahti olemine nii ida kui lääne suunas, nende pro-multikulti, loodan et inimesed mäletavad veel nende ühteheitmist vene šovinistide parteiga. No mis liider on Indrek Saar? Eiki Nestor? Nestori moodi vana eesti mees peaks EKRE-s olema ja eesti asja ajama. Kui talt midagi küsitakse, tuleb vastuseks veelgi tühjem ja ümmargusem mula kui kunagi Rüütel ajas. Elektrijänes Mikser? Poisike. Sotsidel on palju muid pikki miinuseid, mitte ainult kooseluseadus.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Ekrest.

Mingite lapsesuude eneseavastuslikud väljaütlemised pole kindlasti eesti asi. Häbi peaks olema.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

mina küll pean

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Vot see on võimas analüüs, et kooseluseaduse toetamine sai saatuslikuks sotsidele, aga ei mõjunud Reformi tulemusele.

 
At 11:29, Anonymous I'm not a robot said...

Priit, sa oled ju spordimees. Miks sa ignoreerid numbreid, mida Mati Alaver küll ei teeks?

Ehk uuesti: pooldajad kaotasid 7762 häält. Vastased 38 369.

Vastaseid said kalendriga. Kuidas selgitada? :)

 
At 11:38, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Priit ära sa ennast kooma küll sõida. Rasked ajad on ees tulemas ja meil vaja igat meest, kes püssi käes oskab hoida ja vaenlase pihta tuld lakkamatult annab. See ei ole kahjuks võimalik, et Venemaa naabrid põlvkonna ajal sõjast osa ei saa!

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:09, Blogger Priit Pullerits said...

Õnnitlegem! Jaak Mae sai stipendiumi.
Kas teie teate, mille eest? Mina tean.

 
At 12:28, Blogger Priit Pullerits said...

Ja Edgar Savisaarel oligi õigus, kui ta ütles laupäeva õhtul ETVs korraldatud peaministrikandidaatide debatil, et ärgu saate tegijad kujutagu ette, et neil on väga vaadatav ja tähtis saade. Too saade ei mahtunud eelmisel nädalal isegi kümne vaadatuima hulka! Esikoha sai pingviinide paraad 323 000ga, kaitsejõudude paraad oli teine 253 000ga, kümnenda koha piir jooksis nii kesiselt joonelt, nagu 148 000 ("Hommik Anuga").

 
At 12:30, Anonymous Risto M. said...


Keerutamise ja mittemäletamise eest:

http://sport.postimees.ee/3109191/vastutusest-selle-puudumisest-eesti-suusakoondisest-ja-tulevikust

Pahvi kiidan heaks.


Õige vastus selles loos:


http://sport.postimees.ee/3110859/eok-ja-ministeerium-toetavad-32-sportlase-opinguid

 
At 12:39, Anonymous Kuuse Taat said...

Kas "Karla" on nüüd õppiv suusahüppaja või motomees?

http://sport.postimees.ee/3110773/endise-suusahuppaja-kaarel-nurmsalu-karjaar-vottis-ullatava-poorde

Millal "Jack" - õppiv murdmaasuusataja- comebacki tegi?

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Kas üle ääre ajavate teadmistega blogipidaja oskab valgustada, millised on kolmandat aastat TÜ Pärnu kolledžis õppiva Jaak Mae senised väljapaistvamad akadeemilised saavutused? Näiteks kursusetöö teemad vms?

 
At 14:00, Blogger Priit Pullerits said...

...ei oska, aga kui teid asi tõeliselt huvitab, siis helistage suusaliitu, seal on lahked inimesed, kes kindlasti ühendavad lahkesti lahke Jaak Maega ja kindlasti Mae lahkelt valgustab teid.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

13:02, palun edastage oma akadeemilised uurimissuunad ja viimased 5-10 publikatsiooni ETISe vorminduses, et saaks huvispetsiifilisele küsimusele vastata. Muidu läheb lahmimiseks.

 
At 14:53, Anonymous Kärna Ärni said...

Ärge Jacki kiusake. Tal raske ühiskondlik-kasulik töö, et Pahvi loos nimetatud andekad noorsuusatajad ikka ka uueks hooajaks ree peale saaks.

 
At 15:17, Anonymous Martin, tunneb kõiki peamisi ajuloputustehnikaid said...

Härra Pullerits, miks Teie ei taha avada silmi Suusaliidu ümber toimuva korruptsiooni suhtes, millele vihjab 13:02? Rõhutan, et signaalidesse allpoolt tuleb suhtuda tähelepanu ja täie vastutustundega. Olete ehk ise saanud Suusaliidult, sh kõnesolevalt juhtisikult hüvesid, mis teemat üles võtmast takistavad? Ajakirjanikule on see libe tee.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

On Importance of Head Position in Downhill Skiing [2007]
Differences of Pinky Toe Position in Kenyan and South-East Estonian Recreational Runners: Preliminary Considerations Towards a Comprehensive Theory [2014] J. Sci. Med. Psych. 87, 345-398.
Shirtless Skiing: Pro et Contra Argumentation. A Discoursive-Paradigmatic Approach [2015: to be published] Nature, 4567, 23-34.

Nüüd küsimuse juurde, 14:17

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Väga imelik tõesti. Mis "tuge" siis Mae ja Nurmsalu vajavad?
Mae kui ettevõtja ja palgatööline, mis toetust temale veel tarvis?
Tuhandeid inimesi kes töö kõrvalt õpivad. Palk tuleb ja mis viga siis õppida. Ise maksavad. Kas Mae ei saa siis oma ettevõtte- ja palgatuludest oma õppimist ise toetatud?
Teine asi on noored inimesed, kes liiga noored, et tööl käia. Nende õppimise toetamine on igati ok.
Mae ja Nurmsalu keiss lõhnab rehepapi järele. Mõni noor jäi nende tõttu toetusest ilma.
Keegi Klen Kristofer sai toetust. Nime järgi võib järeldada et tegu vabrikantide/ettevõtjate/kinnisvaraomanike järeltulijaga. Aga ei, ikka peab kui vähegi võimalik maksumaksja kulul nihverdama.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult oli elukogemisega isade pajatusi kosutav lugeda. Eks neil ka süda valuta raiskuläinud Eesti pärast.
Kas kujutate pilti, et selliseid artikleid oleks kirjutatud aastal 1995? Nüüd aga palun väga.
http://epl.delfi.ee/news/arvamus/juhtkiri-trump-katte-vaenujoududele?id=70879999
http://epl.delfi.ee/news/arvamus/juhtkiri-vihaohutajad-riigikogus?id=70921473

 
At 16:12, Anonymous Joonas, blogirott said...

Aasta 2014 parim spordiülevaade - Priit Pullerits. Palju õnne vanameistrile!
See et aasta parim spordifoto kohalikust jalgpallist ...?? Kui mujal maailmas on jalgpall A ja O, siis olgem ausad, Eesti spordisõpra huvitab ennekõike meie vehklemine, maadlus, kergejõustik, isegi suusatamine, ... kuskil seal rivi lõpus on kohalik jalgpall. Või andke teada härrased, keda kotib, kes tuleb eesti meistriks jalgpallis?

 
At 16:18, Anonymous Risto M. said...

Vanameister sai jälle auraha.

http://sport.postimees.ee/3111377/aasta-spordifoto-autor-on-postimehe-fotograaf-liis-treimann

 
At 16:21, Anonymous Ants Assamallast said...

Võidulugu on siin:

http://sport.postimees.ee/2813546/gaas-kohe-pohja-lopus-karussell

 
At 16:32, Anonymous Martin said...

Delfi juhtkiri teeb lausa akrobaatilise salto mortale, süüdistades paremäärmusliku, natsionalistliku, fašismi sugemetega poliitika tõusus Keskerakonda ja Putinit. Putin ongi Eesti peavooluajakirjanduses kõiges ja alati süüdi. Eesti peavooluajakirjandus ei ole selles muidugi originaalne. Nagu Lääne liberalismi hääletoru New York Times kirjutas: isegi kui Putin ei andnud korraldust Boris Nemtsovi tapmiseks, on Putin ikkagi Nemtsovi surmas süüdi - vastava õhkkonna tekitamisega.
Delfi juhtkiri eksib ka veel ühes olulises punktis: fašism ei ole "lääne ühiskonnakorralduse" suhtes võõrkeha. Fašism tekkis lääne ühiskonnakorralduse rüpes. Erich Fromm http://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm on suurepäraselt kirjeldanud, kuidas fašism tekib ja levib. Eriti sellistes frustreeritud väikekodanlikes kihtides, kuhu kuulub ka siinse blogi pidaja.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Žüriil jätkus nutti esikolmikusse tõsta ka tõsiselt analüüsivaid tekste. Näit Ville Arikese kommentaar Priit Pullerits, kasva suureks! sai teise koha!
http://www.ohtuleht.ee/585677/ville-arike-priit-pullerits-kasva-suureks

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Studeerime siis üheskoos (Martini ja teiste rottidega)

Fašism ja natsionaalsotsialism tekkisid vastukaaluks rahvusvahelisele bolshevismile.

Eestil oleks riigi ja rahvusena võimalik säiluda, kui juba täna asuksime natsionaalsotsialismi teele. Globaalsed jõud seda meil teha ei luba, aga spekuleerime, et asi õnnestuks. Esialgu on raske, nagu ütles Marin keegi ei müüks meile tosse ja seksikaid suusakombesid. Aga mitte selle pärast, et nad EI TAHAKS müüa, vaid rahvusvahelise müügikeelu tõttu. Rahvusvaheline kogukond mõistaks meid iga päev hukka. Kes see rotinägu peitub eufemismi "rahvusvaheline kogukond" taga? Mõiste, millega armastab žonglöörida tuhandeid rumalate eesti valijate hääli kogunud mõttetu ametnik Urmas Paet. Ehk teab studiosus Martinus vastust?

-------------------------------------------------
.... see sõda tuleneb eelkõige üleilmsest majanduskriisist. See tuleb sellest, et praegu viljeldav kapitalismi mudel jooksis kokku juba 70ndate aastate lõpus. Sellele andis uue hingamise reagenoomika ja thatcherism, mis hakkas umbe jooksma 90ndate aastate alguseks. NSVLi kokkuvarisemine ja Ida-Euroopa liberaliseerumine andis taas uue hingamise, sest katteta raha oli kuhu paigutada. Me ju kasutame tegelikult katteta raha, mis on nagu lepalehed, selle väärtus on ainult kokkuleppeline pankade ja börsside poolt. Sellel rahal pole mitte mingisugust reaalset katet. See, et seda katteta valuutat sai muuta reaalseks väärtuseks Ida-Euroopa vabrikute, kaevanduste, maa, metsa, jaemüügikettide ja mille iganes näol, see andiski süsteemile uue hingamise.

Süsteem püüdis 90ndate aastate algusest peale murda läbi ka Venemaale ja Hiinasse, sest need on suured majandused ja ressursid, mis oleksid andnud süsteemile veel sajaks aastaks jõudu. Aga Venemaa ei lase, sest saab väga hästi aru, et see kapital tahab tulla Venemaa rahvuslikku rikkust riisuma, mitte venelaste elujärge paremaks muutma.

Täna riisuvad Venemaa uusrikkad ise koloniaalselt oma rahvust ja maad, aga see on ühe riigi ja rahvuse sisemine asi. Kui see rahvus pole enam nõus sellega, et riik riisub nende vara, siis klaarigu see asi ise. Aga praegu väljapoole on seesama rahvas solidaarne – las meie Putinid ja Medvedevid varastavad ja röövivad meid – need on omad. Aga ameeriklasi, inglasi ja sakslasi me siia röövima ja riisuma ei lase. Samamoodi on ka Hiinas. Hiina ei lase täielikult oma majandust ameeriklaste ja rahvusvaheliste korporatsioonide kontrolli alla.

 
At 17:16, Anonymous Martin said...

16:57, fašism ja natsionaalsotsialism ei tekkinud vastukaaluks rahvusvahelisele bolshevismile, vaid mõttetule parlamentarismile (mida Eestis esindab teie poolt kõvasti kritiseeritud Urmas Paet), "pehmokultuurile" (mille juhtkriitik Eestis on Priit Pullerits), eelkõige aga reaktsioonina 1920-ndatel ja 30-ndatel Euroopas möllanud suurele majanduskriisile. (Kas selles tõesti süüdistate "rahvusvahelist bolševismi"?).
Teie baasharidus on nõrk. Fundamentaalsed, kriitilised alustekstid on Teil ilmselt läbi töötamata. Kahjuks! - sest Hiina suhtes on teil öigeid mõtteid.
Muide, kahtlane, kas Teil näiteks Tartu ülikoolis on võimalus saada juhatust kriitiliste alustekstide juurde. Francis Fukuyama "Ajaloo lõpp" (s.t ameerika neoliberalistliku ideoloogia täielik ja lõplik võit kogu maailmas) võib ju auditooriumis kõlada veenvalt. Kui mitte tankimootorite urin tänavalt vastupidist ei näitaks.

 
At 17:21, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge mehed, nüüd tegite mulle küll ärtust ära. Ehk tegite minuteemalise scoopi minu enda blogis! Meistriklass! Lugesin tõepoolest alles siit esimest korda, et olen esikoha võitnud. Näedsa, mõnikord on anonüümsetest kommentaatoritest ka kasu.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Jaa Priit. Asjata tegid isafiguuridele suhkamit. Kas ei ajanud nad põhimõtteliselt sama asja, mida Sa isegi? Evisid nad puutinlikke väärtusi - sitkus, kangus, vastupidavus, sihikindlus, töökus, isamaaarmastus. Siinse blogikogukonna väärtused - üllatus üllatus - kattuvad paljuski.

 
At 18:33, Anonymous Rein said...

Seda ma rääkisin alati, et Pullerits on kunn. Teie sitakotid aga ei uskunud.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

uskusime küll

 
At 19:00, Anonymous Lembit said...

Spordiajakirjanike Suur Simulaakrium. 8)
Holdeni selfied enesele annetatud ordeniga rinnas, siidilint üle kõhu, on selle kõrval on sümpaatsemad.
Kui suusatamises on küsitud, et miks meie "professionaalid" harrastajate tasemest eriti kõrgemale ei küünitu, siis spordiajakirjanduses on asi selge.
Blogerid, nt Andres Keba ("Miks suusatamise MM nii igav tundub?" http://rulluisutamine.blogspot.com/) ületavad professionaalseid spordiajakirjanikke (väga väheste eranditega).

 
At 19:10, Anonymous Käo Jaan said...

To Rein 18.33.
Eks sa Rein muidugi natuke ikka üks pugeja ja tallalakkuja oled, aga sa ei saa sinna tegelikult midagi parata. Meil eestlastel enamasti ongi see pugemine geenides. Ärksamaid päid ja sirgema selgrooga kodanikke on aastasadu hukatud, küüditatud ja muidu väljasuretatud.Lipitsevad pugejad ja orjaverelised limukad, aga sigisid ja andsid järglasi. Genotsiid on muutnud selle riigi asukaid niivõrd, et isegi kui toimuvad väidetavalt vabad ja demokraatlikud valimised lähevad nad ikka ning valivad alandlikult ja jonnaka järjekindlusega tagasi inimesed ,kes neid mõnitasid ja neile neile peksa andsid.

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Lembit, ega te ometi nalja tee seoses Kebaga? Või peate spordiajakirjanikeks mingeid delfi ja epli onlain nikerdajaid? Meie tõsised sp-ajakirjanikud siiski valdavad sõna ja teksti. Mida aga ei saa õelda Keba kohta.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

http://perejalaps.delfi.ee/planeerimine/naine-tahad-et-just-sellest-mehest-saaks-sinu-lapse-isa-siis-vaata-et-ta-teeks-neid-asju?id=70807387
Noored mehed kes planeerivad isaks saada peaksid rattaspordi asemel midagi muud harrastama hakkama.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd, mil EKRE peab avalikkusele vassima, kes nad tegelikult on, on seal sirgeselgne tegija, kes jätab rahvuslastele nende väärikuse. Võrrelge väljendusoskust Madisoni juhtumi näitel, pojad:
«Noormees tõi aastaid tagasi teatud põhimõtet esile. Ta sugugi ei kiitnud või ei toetanud fašismi. See on kunstlikult esile toodud probleem, sest ei ole teada, et ta oleks oma sõnavõttudes propageerinud fašismi. See tuleneb poliitilisest võitlusest erinevate jõudude vahel,» arvas Rüütel.

Ja nüüd,

"On kahetsusväärne, et meie erakonna noor poliitik Jaak Madison avaldas oma isiklikus blogis 2010. aastal fašismi ja inimsusevastaste kuritegude kohta arvamust, mille sõnastus ärritab paljusid inimesi Euroopa kultuuriruumis," ütles erakonna esimees Mart Helme


 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Mina lakun, olen alati lakkunud ja lakun ka edaspidi vaid teravalt rahvuslike inimeste taldu. Sest neid on vähe, ja meie endi eestlaste komissaride-internatsionalistide salakaval rinne sööb nad lihtsalt ära. Sest inimene üksi kaua ei jõua. Madisson aeti hulluks, Vello Leito juba aastates mees, Ege Hirv aeti hulluks. Isiklikult ma neid inimesi ei tunne, küll aga olen lugenud nende kirjutisi. Loodan et teiegi. Aatelised, eesti rahva pärast südant valutavad inimesed. Mart Helme. Kahjuks viimasel ajal on mehes märgata mingit edevuse pisikut. Varem oli ta palju parem. Henn Põlluaas, suurepärane eesti mees. Jüri Böhm. Teda mõnitatakse selle lipuvehkimise pärast aga kus te ise olite? Tiblad möllavad kesklinnas nagu peremehed, eesti mehed munevad häbistatult kodus. Kus on meie meeskoorid, jalkameeskonnad, maadluspoiste klubid, kulturistide salgad, meesüliõpilaste korpid, .... kui vaja meeste jõudu, pole seda kuskil, siis valitakse mõni vana naine, kellele lõuga sõita?
Olete ehk lugenud Böhmi kommentaare? Ei ole paremat, selgemat teksti. See mees oskab tõesti öelda. Ega see kerge ei ole tegelikult. Vaadake nii mõndagi võiks eesti (rahvuslik) president laenata härra Lukašenka kõnest.
Rõõm kuulata selliseid sõnu, mis?
Lukats
Minu sügav põlgus kuulub Mikserile, Rõivasele, Partsile, Aaviksoole, Paedale, Ansipile, Nestorile, Ratasele, Rummile, härra Hendrikule ..... end plutokraatiale müünud Laaneotsale, isegi Ligile. Tundsin teda kunagi, ei ole temas rahvuse isa materjali, ei ole. Mittepoliitikutest punastele kirjatsuradele nagu Paris, Poom, Soonvald .... uhh see on pikk rida, müüdavatele arvamusliidritele nagu Sutropitele ... ei tule praegu meelde, selliseid on palju, nii mehi ja naisi, kes meile tihti oudekkiloonelikke, multikulti ideoloogiast kantud lugusid jutustavad. Pange tähele, mainisin meelega ainult eestlasi.

Eesti valija on täielik tainapea. Veebis oli artikkel naistest. Sisse valiti Purga, Laine Randjärv, Liina Kersna, .... Asjatundlikkuselt, rahvuslikkuselt kaalub selle tühikargajate pundi üles üksainus Tiina Kangro. Kes aga jäi RK ukse taha. Eesti on väike, oma inimesi ikka tuntakse, aga näe Kangro asemel valitakse kõigile-kodakondsus-laulik bürokraat Liina Kersna. Tema viimasest artiklist õhkus väga eesti rahva (kes ei taha eurooplaseks saada) alaväärtuslikuks pidamine.

ps. Härra Pulleritsu kintsu kaabin hea meelega. Ta on tubli mees. Valutab südant õige asja eest. Muidugi me peame mõistma, et kerge tal ei ole, ta peab tihti huntidega koos ulguma, maskeerima ennast eurooplaseks, rääkima võõramaa keeles, kustutama liiga isalikke kommentaare, aga kui me teda toetame, siis ehk jõuame ükskord välja rannale. Meie kõik - sitakotid, veebirotid, auhinnatud kirjamehed ja teenelised sportlased.
/Rein

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, mida hetkel spinnitakse?

 
At 21:27, Anonymous Albert said...

Lukatš on tõsine vana. Teda kardab isegi Putin, Obamast ja Merkelist rääkimata. Eesti peaks looma sõjalise liidu Valgevenega. Meie sõjalised kulutused langeksid 1% alla. Neil on Kaliningradis paar sõjaleva. Need oleks 1,5 tunniga Tallinna reidil. Raketiväge kuhjaga, igasugu bukid, gradid, strelad. Tanke igas kaliibris ja suuruses. Tuomioja ei julgeks enam möliseda (Lukatš ei kannata, kui tema sõpru solvatakse). Juba järgmisel hommikul oleksid Soome ja Rootsi peaministrid kõps Tallinnas sõjalist koostööd pakkumas, sest Valgevene kannupoisina oleks Eesti Läänemere akvatooriumi kuningas, prints ja nr.1 löögirusikas. Vene lennukid lendaks euroopasse Arhangelski kaudu. Ja mis peaasi, Zuroff kaoks nagu paha õhk ja mitte keegi ei süüdistaks Eestit enam holokaustis. Väga täenäoline, et laheneks lõpuks vene koolide küsimus ja ida-virust saaks esimene 100% eestikeelne maakond Eestis.
Mehed, miks te sellele varem pole mõelnud?

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, ma toetan ettepanekut koostada siin Eestit äraandvate ja punaste ajakirjanike pingerida, et hr Pullerits saaks siis selle siin uhkelt üles panna. Teeme selle ära! Alustame siis:
Krister Paris
Urmo Soonvald
Allar Tankler
Palun jätkake!
Kui igaüks teist nimetaks ka ainult ühe nime, oleks homseks nimekiri koos!

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

räigelt eestivastaste paskvillide meisterdaja on Jaak Urmet ehk Wimberg

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Kauna keelatud biograafia jäädvustajatele, Pesnjarõ loomingust tasub kuulata pinkfloydilikku ning samas ironmaidenlikku lugu „ Stoit Verba „(Песняры Стоит Bерба)., Linki ei hakka lisama, huvilised leivad ise üles.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Plaan on iseenest tore, aga mis sa arvad, mis nägu Batka läheb kui tema ette ilmuvad sinistes sokkides Rõivas ja Mikser, ninaalused udemed piimased?

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Ega sealt vist head nahka ei tule jah. Batka laseks säendsed klounid jalamaid välja visata.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

On vaid üks mees, keda poleks häbi Batka palge ette läbirääkimistele saata. Ma usun te aimate kes see mees on.

 
At 23:10, Anonymous Käo Jaan, kehakultuurlane said...

Ok Rein! Vabandust kui enne tiba sitasti ütlesin ! Tegelikult oled sa täitsa tubli mees ja prioriteedid on sul õigesti paigas. Priitu tuleb ju vahel natuke norida ka, et ta liiga uhkeks ei läheks, aga tõesti hea on ,et meil maarjamaal selliseid mehi on. Oleks neid rohkem , oleks asjad vähem prsses kui nad on.
PS. eks kõigil meil ole oma kiiksud ja pisikesed veidrused.

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Teema lõpetuseks, midagi harivat kah!
http://naistekas.delfi.ee/ilumood/trendid/uus-trend-kosmeetilises-kirurgias-habemekingu-rasvaimu?id=70898709

 
At 23:51, Anonymous Kuuse Taat said...

Rein on meistersportlane 83ndast aastast, kes kolmel distanstil 5 km, 10 km ja maraton hoidmas Eesti kõigi aegade tabelites 7.positsiooni.

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

22:11, aitäh! Pink Floyd'i minu harimata kõrv ei tuvastanud, kuid Pesnjarõte teisest laulust Косил Ясь конюшину, valgevene rahvalaulu taustal kas ei kuma läbi 1960ndate West Coast-ilikku soundi?

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

See blogipidaja härra K. ei jaga biiti täielikult.

 
At 02:17, Anonymous Anonüümne said...

JOOKSUPORTAAL avaldab üle hulga aja midagi, mis väärib sügavamat lugemist. Enn Selliku ja Lembit Kauna kõrval Peeter Vennikas üks Eesti jooksjate raamatust teenimatult väljajäänud mees. Vennikas on Eesti ultrajooksu sisuline rajaja.
NB! Spartathlon - h on viimase t järel! (kreeka liides -thlon).

 
At 08:22, Anonymous Jalmer, blogirott ja ultrasepp said...

Ultrajooks, nagu muudki ultra- alad on elustiil, mitte sport. Seega, Vennikas ei sobiks jooksjate kõrvale. Kus on piir, millal jooks muutub sportlikust pingutusest komberdamiseks, käiguks, ellujäämisvõitluseks? 60km? 100km?
Need spartatlonid, 24h jooksud on ju rohkem strateegia, ette tuleb planeerida puhkused, söögipausid, varustusevahetus, meditsiinilise teeninduse peatus. Tark on omada abilist, kes siis, kui tuigud poolteadvusel, sinu eest otsuseid vastu võtab. Võidab mitte parem jooksja, vaid targem planeerija. Kas tegemist on enam spordiga?
Osavõtjaid on vähe. Eriti eestisuguses väikeriigis võid olla antud alal esimene, sest muid harrastajaid lihtsalt ei ole.
Kunagi oli maratonialad ppulaarsed, sest nähti selles inimvõimete ületamist. Tänaseks on paljud neid asju proovinud. Enam ei ületa uudisekünnist kui mõni on jooksnud, vändanud ujunud 1000km või matkanud Pekingist Berliini, ümber Eesti, üle liustiku jne jne

 
At 08:58, Anonymous Blogirottide kollektiiv said...

Näe blogirott Jalmer kirjutab asja.
Aga tundub, et üha enam hakkab hinda minema kogenud pedagoogi, tuntud žurnalisti, armastatud filosoofi, omaaegse kuulsa välejala Priit Pulleritsu igihaljas teooria, et JOOKSE NII ET TUUL KÕRVUS KOHISEB, nii et tartaan varba all kärssab. Kiirus, jõud ja elegants on jooksusportlase mõõdupuu. Tempo 2.55 kilomeetrile on veelahe, mis eraldab sangarid sitakottidest. Hästi öeldud, kuramus. Meie nõustume. Me nõuame isegi lisa!

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Blogirotid tuleks kotti püüda, seejärel malakaga tublisti udjada ja lõpuks kotisuu Pirita jõe peal lahti teha. Ma loodan, et saite aru.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Mis on meie järgmine suur eesmärk, härrased? Meie all mõtlen tõsiseid spordiehi, mitte mingeid neegreid ja blogirotte. 1.märtsi suur ponnistus lõppes meile kaotusega ja mis me sinna parata saame, meie rinne ei olnud ühtne, meie tahtmine ei olnud piisavalt kuum.
Võiks ka otsida süüdlasi, aga kas see aitab?
Kas jääb meil puudu intellikentsist, või tarmust, või raha vähe (a la suusatajad ja laskesuusatajad ja kõik ülejäänd)? Fakk! Miski ei õnnestu. Fakk!

 
At 12:02, Anonymous Kaarel, suusarott said...

Tagasi faluni lumesupi sisse:
hakkasin mõtlema, et kuhu on kadunud kunagised kõvad itaalia ja saksa? Kas pole põhjus siin, et neis maades kus kuningas jalgpall laiutab, seal on murdmaasuusk alati nurga taga põlve otsas tehtud asi. Et ka siis, kui nad norraga võrdselt konkureerisid, oli nende tegevus alati amatöörlikust innustusest ajendatud. Saksa edu oli vast tänu nende sidumisele armee leivakoti peale.
Kuna suusatamine on Norras see, mis mujal jalgpall, siis pole miski ime, et norra teistele kotti teeb. Meditsiini abil või ilma, mis seal enam vahet?

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Mul hakkab kopsu üle maksa viskama. Te küsite mis? Mis mis? See blogirottide laiutamine muidugi.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud Kuuse Taat!

Rein Valdmaa paneb alati enda poolt väljaöeldule alla oma täieliku nime. See ei tähenda muidugi nagu ma ei oleks nõus lugupeetud blogija Reinu mõtetega.

Rein Valdmaa

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Reinud kõik olenemata perenimest on tegijad vennad. Kui Stevenite Kevinite Christianite ja Edwardite asemel oleksid Reinud, raisk mehed me oleks juba ammu Kuu ära vallutanud (Venemaast ja Afganistanist rääkimata). Eesti laevad pommitaksid Maroko rannikut ja kõigi maade peaministrid käiks Tallinnas mesijuttu ajamas. Kus oleks alles elu! Nüit ei jää muud üle kui vanduda, ptüi raisk!

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

to 12:17
Pullerits peksis isafiguurid siit minema. Enam ei ole kedagi, kes blogirottidele mütsi suhu paneks. Need saavad siin laiutada nagu ise tahavad.

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kutsu isafiguurid tagasi!

 

Postita kommentaar

<< Esileht