pühapäev, veebruar 15, 2015

Pullerits: Mis juhtus Tartu maratonil?

«Sa oled ikka kõige külmema kõhuga mees,» lausus Jaak Teppan, kui oli Tehvandi hooldekeskuse ruumis nr 111 koos teiste Suusavendadega ligi kakssada Tartu maratoniks määritud suusapaari omanikele välja jaganud ning sinna olin jäänud maratonilistest vaid mina, ja ma polnud veel kõiki dressegi seljast saanud, kuigi stardini jäi kõigest kuus minutit.

Aga kuhu oligi kiirustada? Olukorrast tuli endale kainelt aru anda. Esiteks kõigile teada-tuntud kurguviirus, mis oli juba üle kahe nädala metsikuid köhahooge tekitanud – see ei soosi just kopsude tegevust. Teiseks, sel talvel olin teinud vaid kolm klassikatrenni, ja needki kõik Tartu maratoni nädalal. Kolmandaks, suusad, millega maratonile kavatsesin minna – ma polnud nendega elu seeski varem sõitnud. Kui Suusavennad tunnistasid mu senised klassika-Fischerid aegunuks, osutas abikäe endine Eesti koondislane Vahur Teppan, kes ütles, et võib ühe oma Fischeri paaridest, nr 18, mulle anda. See lahkus ja abivalmidus võttis esimese hooga lausa sõnatuks. Aga Teppan mõtles seda täiesti tõsiselt. Niisiis lõime käed. Ainus häda, ja seda neljandaks, et Teppani suuskadega starti minnes pidin jalga tõmbama pursuidi saapad, sest minu Salomoni klassikasaapad tema Rottefella sidemetega ei klapi. Tõsi, viiendaks, väikest muret tegi ka see, kas suudan Teppani ja tema sõidustiiliga sobivad suusad tõusudel kinni vajutada, sest algselt valmistas ta endale ette kaks paari tagamõttega, et läheb paslikematega ise rajale, kuigi oletas, et suure tõenäosusega jääb nr 18 paar mulle – aga ega ta selles enne lõpuni kindel saanud olla, kui oli hommikul suuski testinud. Ja hoolimata sellest, et ta läks ise tulemuse peale sõitma, leidis ta veidi vähem kui tund enne maratoni starti ometi aega, et mulle usaldatavale nr 18 paarile kaks kihti pidamist juurde määrida ning pidamisala ka pisut pikendada. Kuid olen aru saanud, et Teppani töövõime – ja abivalmidus – ongi lausa piiritud.

Ometi polnud ükski neist viiest peaprobleem.

Peaprobleem oli see, et und ei tulnud. Kohe üldse ei tulnud. Pikalt ei tulnud. Proovisin igasuguseid trikke ja nippe. Miski ei aidanud. Aeg jooksis. Und ei kuskil.

«Persse!» vandusin, kui hommikul kell kuus mobiil äratussignaali andis. Ja mööduski kogu öö nii, et ei saanudki sõba silmale.

Rootsis Göteborgis arstina töötav vend, kes oli saabunud Tartu maratoni sõitma ja ööbis minu pool, vaatas hommikul mureliku näoga otsa ja küsis, kas püsti ikka püsin.

Selle uneta ööga oli asi otsustatud ja tehtud.

Tuli sõita enesekriitiliselt ja varuga. Mitte lükata sisse kõige teravamat käiku. Pidevalt jälgida, et üle ei kõrvetaks. Ometi tõmbasin juba esimestel kilomeetritel selja ära, nii et tekkis väike hirmgi, ega see nii hulluks lähe, et sõitmist takistab. Õnneks ei läinud, aga kogu võitluse vältel andis tunda küll. Igas toitlustuspunktis tegin rahulikult peatuse, otsisin vöökotist geeli, pigistasin selle suhu ning jõin korralikult peale. Tuli ju kõigiti vähendada neid ohte, mida võis tekitada magamata öö.

Teppani suusad libisesid hästi, eriti alguses. See tekitas koguni pisukest optimismi. Ei märganud, et laskumistel kellelgi midagi võrdväärset kõrvale olnuks panna.

Aga raskused, nagu võiski arvata, ja nagu oletas ka Teppan, tekkisid tõusudel. Minu pehmet sõiduviisi arvestades oli pidamine hell. Seetõttu, eriti distantsi teisel poolel, otsustasin paljud järsemad tõusud joosta jäljest väljas kääri. Tulemus oli paraku see, et distantsi keskosas tuli tagant üksjagu möödujaid, ka päris suurte rinnanumbritega. See kinnitas, nagu öeldakse, et sedapuhku pole minu päev.

Jah, see tegi meele mõruks, aga ajapikku oskasin sellega leppida. Lõppeks oli ju neidki, kes sattusid minust veelgi täbaramasse olukorda. Näiteks ajaloolane Pärtel Piirimäe, kes murdis kepi ning sai asenduskepi, mis oli ilma rihmata. Ta tunnistas raja teise poole algul, et sedasi ta vist lõpuni küll ei jõua.

Pärast eelviimast, Palu TPd, võtsin asja juba stoilisemalt, et tuleb, mis tuleb, ei hakka naba paigast venitama. Proovisin mõne mehega ka vestlust arendada, aga peale uhke tumeda parukaga Tõnu Hendriksoni polnud enamikul suuremat jututuju.

Sedapuhku lõppes Tartu maraton mulle viimaste aastate kõige kehvema, 418. kohaga. Ka aeg oli viimaste aastate aeglasemaid, 3:37.21.

Siiski jäid paljud tuntud spordi- ja suusamehed minust tahapoole: 420. Anti Arak, 425. Ergo Rästas, 443. Tarvo Kiudma, 447. Priit Jaagant, 451. Henri Kaasik-Aaslav, 452. Olavi Israel, 472. Kaarel Toss, 482. Kristjan Savisikk, 534. Olavi Mõts, 538. Eino Karvak, 554. Kaupo Jalasto, 555. Ivar Heinola, 562. Jürgen Selgis, 581. Tõnu Endrekson, 582. Cardo Soosaar, 589. Geir Suursild, 598. Kaija Vahtra, 601. Veikko Täär, 603. Andre Laine, 605. Vahur Veeroja, 606. Heigo Paglant, 626. Allan Jaaska, 629. Paavo Rõigas, 656. Viljar Kannimäe, 689. Jürgen Ligi, 724. Madis Rahu, 739. Alo Raudik, 803. Randy Korb jne.

Kuid usun, et uneta ööde meeste konkurentsis võisin jõuda pjedestaalile, äkki koguni selle kõige kõrgemale astmele. Kuigi sellist võistlusklassi pole. Kahju. Mulle see vist sobiks.
******
Jeep Wrangler climbing up Elephant Hill Trail, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Jaanus Laidvee. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Mis nüüd juhtus? Kas saaniõnnetus Tartu maratonil. Foto autor: Tarmo Haud, Scanpix
Foto 2: Eldar Rönning Norrast võidab Tartu maratoni. Foto autor: Tarmo Haud, Scanpix
Foto 3: Tänavuse Tartu maratoni esikolmik: (vasakult) Audun Laugaland Norrast (2.), Eldar Rönning Norrast (1.) ja Martti Himma Eestist (3.). Foto autor: Tarmo Haud, Scanpix

139 Kommentaarid:

At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Kaks nõuanne: kodus võis olla miski korralik arsti kirjutatud unerohi juhtudeks kui... Olgu tegu siis järgmisel päeval võistluse või tavalise tööpäevaga. Minul on ja paar korda aastas kulub marjaks ära. 2 Võõra suusa ja saapaga rajale minnes ei tea kunagi millega see lõppeb. Pakun puusalt et oma "kehv" suusk oleks kordades parem olnud kui võõras hea suusk.

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Kui enne suusasõitu ikka pidevalt
und ei tule, siis on vist vaja mõni närvide ravimise arst üles otsida!

 
At 17:59, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Täna oli mõnus sõit, kui väljaarvata mingi kloun välismaalt, kes geelipaki maha viskas. Küsisin miks sa tasku tagasi ei pannud pakki? Siis oli suu munni täis ja ütles sorry. Mida kuradit mets ja mina tema sorryga peale hakkame? Ise
Sõitsin uisusuusaga 1200 piirilt 500 sisse,raske oli ja enne viimast TP tõusu tõmbas kõhu ka korralikult krampi. Küünarnukid andsid ka ikka tõusudel tunda. Värske lumega ei läheks enam paaristõukeid laduma aga, kui kiiret rada lubab ja veits trenni ka all siis kindlalt uisusuusaga.

 
At 18:12, Anonymous Egert-Archibald, Kiili, Harjumaa said...

Kes tegi? Ise tegi.
Kurguprobleemide põhjust tuleb otsida riietusest. Mees, kes ei kasuta kaelust, buffi vms peabki põdema.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Järgmisel aastal siis esimese 300 sekka? Võtad eesmärgiks koha 280?

 
At 18:31, Anonymous Hillar, profülaktik Kuusalust said...

No see unetus pole küll mingi mehe jutt.
Üritasin kell 22 sõba silmale saada, kuid edutult. Ajasin end pool 2 öösel välja ja põrutasin paar raksu naabrimanni. Pool 4 sain voodisse, und ikka ei kusagil. Otsustasin veel viimaseid määrdeuudisei lugeda ja tõmbas kõhedaks info, et enamus määrib pidamiseks kliistrit. No nüüd oli uni täielikult pühitud ning kell 4 tuli juba kargud alla ajada, et varakult Kuusalust Otepääle liikuma hakata...

Aga kohta parandasin TM-il ligi 500!

 
At 18:56, Blogger Priit Pullerits said...

Kanal 2 peaks Reporteris ka mind ja Piiroja näitama.

 
At 19:03, Anonymous Gornjak Taaramäe ja Zemljak Kangert said...

Kõigele hädadele vaatamata päris hea sõit Priidult. Me ennustasime 340 kohta ja ilma haiguse ja muude viperusteta oleks ära tulnud küll. Hoidke poisid kõva ja varsti hakkame jooksu- ja rattaradadel mõõtu võtma.

 
At 19:14, Blogger Pärtel said...

Vaatasin ka, et Sul oli ülilibe suusk, eriti alguses: 4-5 km pärast starti libisesid mööda nagu püssikuul. Ning pärastpoole nägin, kuidas tõusudel vaevlesid, nii et isegi mina oma pooleteise kepiga järel püsisin. Eks Vahka ole valinud suusad vastavalt oma tehnikale ja tõukejõule ja see ei pruugi teps mitte kõigile sobida.
Aga nagu märkisid, täna polnud ka minu päev. Juba Machiavelli kirjutas, et kõvad mehed kontrollivad ja taltsutavad saatust (Fortuna on ju heitliku iseloomuga naine), aga täna kontrollis Fortuna mind. Panen siis võrdluseks ka oma nutulaulu kirja. Kuni Andeni läks kõik üsna kenasti, isegi seljavalu sain kontrolli alla, aga siis tuli kepil käepide lahti ja paar korda jäi ta minust selja taha lumme. Kuutsel sain uued ja uhked Järvise alumiiniumkaikad, millel kaalu oli umbes sama palju kui suuskadel. Rumala peaga võtsin neid kaks, et oleks ühepikkused - tegelikult pidanuks ühte kätte jätma oma kepi. Kilomeetri pärast tuli laenukepil rihm lahti, Peebul uut ei saanud, mistõttu tiksusin Paluni, kaigast raudses haardes hoides. Mõtlesin, et kui saan sealt paremad roikad, sõidan ikka lõpuni, aga anti natuke pikemad (ja selle võrra veel raskemad) järjekordsed Järvise matkakepid. Nendega edasi kangutades hakkas ka selg tasapisi koostööst loobuma ning Hellenurmes astusin rajalt maha. Kusjuures kõige selle juures tuleb märkida, et ilm oli imeline ja rada käesolevat talve arvestades lausa ulmeline, nii et pika trenni ette läinud päevast ei jäänudki kokkuvõttes halba maiku. Uuel aastal uuesti ja loodetavasti paremini!

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Strateeg ja taktik Pullerits... Niipea, kui vihatud jalgpallur hakkas hambaid näitama ja Priitu-mehikest suusaradadel lõdvarandmestiilis kalendriga loputama, hakkas Priit usinalt valmistuma retreat-plaaniks Tartu maratoni järgse blamaažiga tegelemiseks. Väike kurgutõbi enne maratoni, sobimatud suusad, rajal tabav seljavalu - ja ongi Priit õige mees jälle! Ei ole sust, Priit, meest niipalju, et ükskord ometigi tunnistada - sinust ei ole vastast ei Piirojale ega tõenäoliselt üühelegi Eesti rahvusvahelisel tasemel jalgpallurile, kes suvatseb ühel hetkel suusatamist rahvasporditasemel harrastama hakata. Teie füüsilised eeldused ei ole võrdväärsed, pole seda kunagi olnud ega hakkagi kunagi olema - hoolimata kõigist neist mürgistest ja soppaloopivates meeleheidet täis artiklitest, mis sa oled jalgpalli ja jalgpallurite kohta kirjutanud.

Vanaks jääd, Priit. Aga väärikalt vananeda sa ei oska. Väärikus ülepea ei tundu su tugevaim vooruskülg olema...

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Senjöör Pärtlit tabasid ikka õige pahad ebaõnnepäevad. Tundub et seekordne maraton oli autoriteetsetele meestele tähtede seis mitte kõige õnnestunum. Aga ärge püssi põõsasse visake. Küll tuleb ka tasumise tund!

 
At 19:38, Anonymous Kuno said...

Vananedes peaks mees üha rohkem pühenduma laiemale, kui isiklikule edule, kuulsusele ja karjäärile, oma perekonna heaolule. Ühiskond, rahvas, kestmine... Võtma sõna poliitikas. Vello Leito on hea näide. Meil kahjuks vastupidi - lapsed valitsuses.

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Selle nimekirja, keda sa täna edestasid oleks võinud avaldamata jätta. Nimeta neid, keda sa vahel võidad võidad, aga kellelt täna korraliku paki said. Sõida oma suusaga, käi psühhiaatri juures, et magada saaks ja enda terve hoidmine hooaja tähtsaimaks stardiks on ka oskus. Piinlik

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Jah Priit, on ikka juba ammu aeg vaadata niiöelda passi, mitte aga otsida põhjusi miks küll iga aasta ei paranda maratoni kohta ja aega... ja mitte otsida imesuuski ja öösiti põhjusi miks jälle nii läks ,
Nagu juba varem öeldud-naudi parem protsessi, mis sulle veel antud on.

 
At 19:53, Anonymous Virkko said...

Järvisest ei tea, kuid kvaliteetkeppidel nagu Swix jt ei peaks rihm katki minema. Seal pidi mingi teine põhjus olema.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui on lihtsalt 300 km suusatamise baasil 50 + vanuses ise madalfloori ja kliistriga suuski määrides rahuliku unega enne starti mõnusa pingutusega ilma geelide ja lihaste mudimiseta sõita PP-st vaid 15 minti aeglasemalt, siis milles ikka seisneb on härra PP nn. geniaalsus!

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa olemas, härra PP geniaalsus seisneb selles et tema kirjutatut loevad järgivad ja panevad kõrva taha kümned ja tuhanded kestvusalade noored vanad ja keskealised profid poolprofid ja amatöörid. Ütle veel keegi kes seda sama teha võiks?

 
At 20:18, Anonymous Osmo said...

Järvisen ski pole - that's aito suomalainen! Hard poles for hard go. Need hard men though. There's no reason for DNF whatsoever. How about making your own hiihtosauva, dear Estonians?

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, väike soovitus, mis minul hästi toimib.

Telefonist (kui ei võimalda, siis vaheta ära) Kukust või Vkerraadiost mõni igavam podcast peale (ära vali Mehed ei Nuta, Keskpäevatund vms), vaid pigem mingi minu puhul näiteks Välismääraja, Ajalootund vms. Eks igal see erinev... Ega asjaga lastele ei loega unejuttu! Mõjub samamoodi - ei lase mõttel liigsel rändama minna.

Edu edaspidi!

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

see jäi lisamata, et mugavaid kõrvaklappe ka vaja... hääl miinimumini ning üks klapp kõrva!

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

PP: ...ta sindrk jälle tüssas mind! )Raio Piirojast)

 
At 20:31, Blogger Priit Pullerits said...

19:48 (1), laduge oma aeg ja koht letti, siis tulge teiste kohta sõna võtma.

19:48 (2), ma tean oma vanust ka passi vaatamata. Ja tegelikult, vanust arvestades, polnud tulemus ju sugugi paha!

19:59, teil on siin lihtne kritiseerida, aga kui peaksite ka võistlema surve all üksinda terve Eesti vastu, eks siis vaatame, mis juttu te siis räägiks ja kuidas selle une jms-ga oleks.

20:06 - hästi öeldud. Tänan.

20:22, aitäh, väga vahva soovitus. Sellistest nõuannetest on kasu nii mulle kui teistele, mitte neist sõnavõttudest, kus lihtsalt anonüümsed jorsid arvavad endal olema täievolilise õiguse kraesse karata.

 
At 20:37, Blogger Priit Pullerits said...

Miks Allan Oras sõitis Tartu maratoni kauem kui viis tundi?
Miks Ain-Alar Juhanson lõpetas alles esituhande lõpus?
Millal ometi õpib Raio Piiroja nii suustama, et jamasid ei juhtu?
Kuidas Vahur Teppan vabanes perekonna häbipostist?
Neile ja teistele küsimustele saate vastuse, kui loete minu täna kirjutatud (lisaks blogisissekandele) lugu Tartu maratonist homse Postimehe spordirubriigis.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

-kui peaksite ka võistlema surve all üksinda terve Eesti vastu- :D

 
At 20:45, Anonymous Roobert, välkkiire mees said...

Vaid härra Pullerits on mees, kelle järgi joonduvad tuhanded. Keda salamisi loodavad võita sajad. Keda irriteerivad kümned anonüümsed kommijad. Kes ometi ei murdu, vaid ajab visalt Eesti asja edasi. Kuldaväärt mees.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks võtta endale sellist koormat ja vastutust -üksi terve eesti vastu- kui on võimalik nautida spordiüritust värskes õhus mõõduka pingutusega, mitte veri ninast väljas ja närvid läbi põletada eesti meeste hierarhia paikapanemise pärast

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

See on tavaline asi, et enne maratoni und ei tule. Ja kui tuleb, siis läheb enne kella 4 ära. Kui nüüd magama jääd, siis magad sisse. Ja enne starti peab kõht ka lahti minema. Nii on see tihti, minul alati.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Suure Mehe saatus on nö. surra kõigi, ka teiesuguste patuste hoorajate eest.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Mis juhtus Tartu maratonil?

Midagi ju ei juhtunud. Täna oli lihtsalt selline päev(ja eelmine öö oli selline öö)

Aga nii elus ongi.

Pane edasi ja ära stressa :)

Tarmo Tiisler tervitab

 
At 21:21, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Tarmo!
Laheda intervjuu tegid minuga pärast finišit, aitäh!

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Täna sõitis maratoni tuhandeid inimesi. Teame, et võitis Eldar Rönning. Teame et Raio Piiorja sõitis ja temaga juhtus jamasid. Teame, et Priit Pullerits sõitis, ja tal oli ka probleeme. Kas keegi teine veel sõitis? Ega vist. Mingi eesti mees vist tuli kolmandaks, aga ega tema nime keegi tea. Niisiis, ülejäänud olid täna hall nimetu mass. Sorry, aga nii see on. See on teie roll, kutid. Ja te küsite, miks Priidul närvid teinekord vastu ei pea. Teil endal ei oleks tema situatsioonis ainult uni ära, vaid ka pask lahti ja süda paha ja pea lõhkeks. Vähemalt tuli mees rajale ja andis, mis tal täna anda oli, olgu seis kui lootusetu tahes. Enamik vahtis üldse kodus koti peal.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

21:26 väga õige jutt. Semjöör Pullerits on mees kelles on julgust kogemust karismat ja sisemist povvarit saja noore mehe jagu. Sellise mehe võtaksid naised üksikule saarele kaasa. Sellise mehe toel seisab rahvusriik püsti.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Eks mõni käis ikka veel. Vastavalt oma võimetele. Aga see on juba teine teema.

Toits Pärnust

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Läbi oled põlenud selle suure punnitamisega. Piiroja on hetkel töenäolist kõige reklaamitum inimene Savisaare järgi.
PP saa aru, et Piiroja jaoks ei ole sa mingi konurent.
Ei tahaks paljude mõtteid korrata,
kuid KÕIK põhjused, mis sa tänase päeva kohta tõid on su enda põhjustatud suures soovis olla parim.(seda sa muidugi ei ole).Mine ravile, enne kui sind Jämejalga viiakse.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Toits on ilma kõhkluseta üks ontlikumaid ja väärikamaid mehi siinses kommuunis. Kaugele näha, et mehes on sisu, mitte nii nagu paljudel töllmokkadel, kes siin ainult sitta ventilaatorisse käivad viskamas.
Toits, hea veli, kuidas läks?

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

21.26 Rajal oli palju teisi peale nimetatute. Tundub, PP jaoks olid ülejäänud vaid hall mass,tema nägi vaid end ja veel mõned valituid.PP, tänane maraton ei saanudki sinu jaoks paremine lõppeda, kuna oled end haigeks mõelnud. Ajakirjanikuna, peaksid nägema palju laiemat, kui vaid oma ninaesist.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Kellele lüüakse pulsikella prestavljaju...

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Stiilinäide kuidas meie mehed "klassikat" sõidavad, alates 18:35.

http://sport.err.ee/v/suusatamine/316bc6f0-b93a-488f-8dcf-d4af16bf3163

Aus oleks norrakatele kolmikvõit märkida.

 
At 22:31, Blogger Priit Pullerits said...

Ma vist unustasin lisada, kuuendaks vüi seitsmendaks, et parem küünarnukk oli mul elastiksidemega toestatud ning vasaku käe ranne spetsiaalteibiga toestatud. Muidu ei oleks need seda 63 km pikkust valu vastu pidanud.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

ilus kiire ülevaade värskest maratonis. kus klubi leht on maas meeste rünnakute all kes tahavad oma kohti teada 2se tuhande alguses.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas üks suusk rajas ning teisega kääri lükates (mitte nagu mäest üles astudes) on lubatud või pole, klassikalise stiili juures?

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Libistades kõrvale pole lubatud, libistada võib ainult jäljes ja mujal ainult paralleelselt.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Talve suursündmusel, eesti meeste edetabeli koostamisel 9 km enne lõppu katkestada kui varustus on olemas ja vabandus ka? Kas pole pisut pehmo Pärtel? Ka mul oli peale Matut tunne, et vist pole mõtet pingutada, sest pidamine puudus täielikult. Otsus sündiski, nautisin ilma ja maratoni, sõitsin 50 minutit kauem kui 2 aastat tagasi ning langesin 1000 kohta tahapoole. Aga ära tegin.
Teet

 
At 00:23, Anonymous Anonüümne said...

nii palju vabandusi ja ükski ei ole halva õnnega seotud. kõik ikka enda põhjustatud.

kindlasti toetan 19:48(1) - tahapoole jäänute nimekirja trükkimine oli täna küll piinlik.

 
At 01:01, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et kui Pullerits oli alla andnud juba enne starti -- haigena starti tulles, siis Pärtli puhul on asi keerulisem. Asi algab eesmärkide püstitamisest. Võistluse käigus aga olukorra kiirest hindamisest ja tegevusplaani muutmisest. Malemängus on tavaline, et mängija ei suuda rünnakult kaitsele ümber orienteeruda ja kaotab. Pulleritsu toodud 6+1 põhjust on kimp sümptomeid ja tagajärgi, aga mitte põhjused. Üks põhjus kindlasti on haigena teatemaratonil osalemine.

 
At 02:16, Anonymous Anonüümne said...

Paha lugeda, nendest kõigist vabandustest jääb mulje et PP on päris sant ja vajab ravi

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

Tundub sedasi, et blogilugejad nagu oleksid süüdi selles, et Pulleritsu isiklikel suuskadel miskit viga oli.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits!
On tõesti viimane aeg Teil "aeg maha võtta"! Ja vaadata ringi, mis on ja oli tegelikult ühe talvise laulupeo osalejate absoluutse enamuse osalemise mõte. Meie eas pole vaja hambad ristis ajada poolhaigena ja väsinuna taga rajarekordeid vaid hoopis- nagu kommentaarides korduvalt mainitud- osaleda selles protsessis, eriti veel kui selline fantastiline ilm ja suusarada.
Ja nii olid ka eile kõik, keda rajal nägin ja seda kajastati ka kõigis reportaažides, mis on avalikkuse ette tulnud. Ainuke, kes kedagi ka TV eetris süüdistas, olite Teie, kui nimetasite Raio Piiroja sindrikuks, kes Teid jälle tüssas... Aga see Teie tahapoole jäänute nimekirja trükkimine oli küll väga kohatu. ...sest tegelikult jäi teist ju veel kokkuvõttes tahapoole üle 5000 nime, miks siis mitte ka neid siia blogisse panna...
Seniks aga tervist !
Tom Tartust

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Jagan siis ka enda esmakordset TM-i kogemust.
Kuna 20 aastase vaheaja järel tegin esimese suusatrenni täpselt kuu enne maratoni ning jõudsin läbida 103 treeningkilomeetrit, suuri eesmärke seda ei saanud ja Karvajala, Pulleritsu jt härgadega koha ja aja osas konkureerima ei kippunud. Pealegi on suusatamine minu jaoks pigem toetav tegevus suviste jooksueesmärkide saavutamiseks.
Ent rada oli super, suusad väga head, ilm sigailus ning ehkki lõpp läks väga-väga raskeks, jäi lõpuajaks mõni mint üle 5 ja poole tunni ning kohaks 3300 pluss mõnikümmend kohta peale. Ise jäin väga rahule.
Taktika- mõnele piltilusale suusapüssile sappa võtta ning mitte lasta end maha raputada toimis niikaua, kuni sabas olla enam jaksanud ning järgmise suusapüssi pidin otsima. Neid õnneks jätkus.
Toitlustuspunktides läks kõvasti aega vastu taevast, sest olin suutnud geelid paigutada valedesse taskutesse- järgmisel korral ei hakka geelipakkidega mässama, vaid teen joogipudelisse mingi segu kaasa. Aga see pole vabandus. Finišis olla oli uskumatult hea tunne.
Täna lonkan ringi ja ravin suusasaapast purukshõõrdunud jalga.

Müts maha kõigi nende ees, kes täispika distantsi läbi tegid!

Toits Pärnust

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit,

Lugupidamine - sina olid neist tuhandeist ainuke, kel oli probleeme. Kõigil teistel oli ideaalne pühapäev. Mõtle selle üle natuke - kui ikka mingit järeldust ei tule, siis on küll probleem.

V
4:15 mees

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Kes soovib võrrelda härra Pulleritsu (mees, kes võitleb terve Eesti surve all) kulgemist enda või kellegi teisega rajal, siis siin on seda hea teha. http://www.myttajad.eu/analysaator/

 
At 09:48, Anonymous Ants said...

Tee, mis tahad, aga koordinatsioonitu kukkuv suusataja on naljakas. Eriti kui neid on palju! Nalja hakkab saama 7 minuti kandis https://www.youtube.com/watch?v=DgDZWNv5N7I&app=desktop

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Eks suusablogi olegi omamoodi haiguslugu, meie kõigi lugeda.

 
At 10:14, Blogger Priit Pullerits said...

Mõned üldistatud vastused teile.

Kes ütles, et mina protsessi ei nautinud? Kas tulemusele sõitmine välistab protsessi nautimise? Ei, hoopis vastupidi - süvendab protsessist saadavat naudingut. Sest ükski protsess pole nauditavam, kui võitlus iseenda ja sadade teistega.

Minu selja taha jäänute nimekirju olen trükkinud ka peaaegu kõigi varasemate maratonide puhul. See on traditsioon. Mis, kas alles nüüd avastasite selle või? Kus te seni olite?

Need, kes siin püüavad üles tõmmata teemat, mis ma Raio Piirojale ütlesin, siis võtke teadmiseks: te ei taju absoluutselt biiti! Mis see biit on, seda ei hakka teile siin üksipulgi nämmutama, muidu läheb mängu ilu kaotsi ning teil pole enam, millest tühja tüli püüda välja imeda ja millega ennast naeruvääristada.

Raio Piiroja ei ole minu konkurent. Raio Piiroja on minu meeskonnakaaslane. Mina kutsusin ta teatemaratonile oma nelikusse.

Pärast iga võitust tuleb teha analüüs. Mina olen siin lahanud seda, miks mu aeg tuli selline, nagu ta seekord tuli. Te võite lahata samuti ise enda tulemust, kui üldse on mida lahata. Aga teil ei maksa arvata, et teie lahkamistöö kedagi peale teie enda üldse huvitada võiks.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Alustuseks, Alutaguse maratonil suusk üldse ei pidanud - kogu rada olematu treenituse põhjal läbi paaristõugelda, see tekitas vasakusse kätte kõõlustupepõletiku. Käsi läks paiste, ragises, iga lihtsam liigutus tegi valu.
Laupäeval ütles üks tuttav, et tal pandi sellise nalja peale käsi kaheks nädalaks kipsi, maratonile ta ei läheks mingil juhul.
No ma ikka läksin. Aga nagu kogemus ütleb, siis see, mis teeb muret 15ndal kilomeetril on ununenud 30ndal ja 45ndal on juba hoopis uued mured.
Saapad hakkasid koledal kombel hõõruma, Kuutsemäel käisin plaastrit küsimas. Käevalu oli vajunud tahaplaanile.
Edasine oli vaid üks suur võitlus, kus kõige tungivamalt oli esil küsimus: aga miks ja mille nimel ma seda teen. Tosin korda on endale tõestatud, ma suudan selle raja läbi sõita, kord halvemini, kord paremini, aga miks ikkagi?
Õhtul vaatasin kätt, mis oli veel rohkem paistes. Küsimustele vastust veel ei ta.


 
At 11:31, Anonymous Eilse TM lõpetaja said...

Tubli, 11.02! Teis on sisu, reapehmo, vedelvorst ja muidutoslem oleks ammu alla andnud ja kindlasti poleks startinud. Teie aga tegite ära ja võin kihla vedada, et teete teoks palju muidki asju, mis eespool nimetatud laiskvorstidest puutumata jäävad.
Seepärast erinetegi selgelt saamatutest kehkenpüksidest ja kogete neist elu jooksul palju palju rohkem, mida pensionipõlves lahe meenutada ja lastelastele jagada.
Kas eelnevas mitte ei peitugi vastus teie küsimusele?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Kahju, et Priidul suusahooaeg ebaõnnestus. MK-etapil jäi ta naljavendade hulgas tagumisse poolde, nüüs Tartu maratonis alles viiendasse sajasse. Aga ta oli vähemasti 60-aastasest Jürgen Ligist kiirem. Vist ka Arnold Rüütlist, kes samuti sealkandis toimetas.

 
At 12:10, Anonymous Kaljas said...

Kus on Priidu Postimehe lugu? Või pole veel onlainis?

 
At 12:17, Blogger Priit Pullerits said...

Postimehe lugu on Postimehes.

Loo lõpust oli paar rida puudu, sest kõik ei mahtunud lehte ära. Siin need puuduvad read on - näete, koos nendega omandab lugu hoopis teise mehi:

Vahur Teppan lõpetas eile 10. kohaga.
Kergelt see ei tulnud. Viimased kilomeetrid, rääkis ta, hoidis ta hammastega kinni, et kiirendanud Madis Vaikmaa kannul püsida. «Keha igalt poolt valutas, aga iga tõukega annad ikkagi maksimumi, ja loodad, et pead vastu.»
Ent on selgi pingutusel, mis esikolmikusse ei vii, oma tagamõte. Kui oled end nädala lõpus tühjaks sõitnud, nentis Teppan, tekib superkompensatsioon, mistõttu jõuad uuel nädalal ka korralikult tööd teha.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

-> 11:02

Tosina korraga võiks nüüd selgeks saada, et villi minevad kohad tuleb enne starti juba ära plaasterdada, et villi üldse ei tekiks.

See, miks Tartu Maratoni sõita tuleb omal ise välja mõelda. Eile oli suurepärane päev sõidu nautimiseks ning lihtsalt ilusaks pühapäevaks ja 1000 kohta oma tagapärasest tagapool lõpetamiseks.

 
At 12:30, Blogger Pärtel said...

01:01 - pagana hea diagnoos ja tabav kujund malemängust. Suusamaraton on tehnikasport ning siin ei saa eeldada, et kõik kulgeb täpselt ja veatult plaani järgi. Tuleb suuta käigu pealt eesmärke ümber seada, et motivatsioon säiliks, sest ilma motivatsioonita pole võimalik pingutada ja ilma pingutamata võimenduvad ka sellised valud ja hädad, mida muidu suurt ei märkakski. See oli ka Machiavelli tsitaadi mõte: kõvad mehed suudavad seda, järelikult pole ma piisavalt kõva mees. Järeldus nr 1: eesmärgid ei tohi olla vaid sportlikule tulemusele orienteeritud, sest maraton on rohkemat kui ainult võistlus. Järeldus nr. 2: tuleb treenida mitte ainult keha, vaid ka vaimu, ja mis saab olla parem treening kui selline õppetund. See oli mu elu esimene katkestamine olukorras, kus vähemalt teoreetiliselt saanuks sõita lõpuni - kunagi Haanjas murdus suusk pooleks ja siis tõesti enam edasi ei saanud – ja loodetavasti jääb see ka viimaseks.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles ...
Postimehe lugu on Postimehes.

Loo lõpust oli paar rida puudu, sest kõik ei mahtunud lehte ära.


Internet sai täis?

 
At 12:34, Anonymous Vanem spordimees said...

Nii on, 12:17. See on ka üks oluline põhjus, miks isegi veel vanema mehena võistlustel käin ja täiega panen. Muidugi juhul, kui tervis võistluspäeval enam-vähem korras. Mingi tavaline liigese, käe või jalavalu ei lähe arvesse, adrenaliin saab nende ravimisega edukalt hakkama.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Suurmeestel on teadagi igapäevase elu pisisekeldustega probleeme. Kord külmetavad jalad suvel, kord ei leia köögikapist teepakki üles, et lõõgastavat kuuma jooki teha une tekitamiseks, siis ei saa nohust jagu, kord on see, siis jälle teine häda.
Vana anekdooti meenutades - kui viiekümneselt oma organismi ja tema tegemisi ei tunne, ei tule seda tundmist ilmselt kunagi.

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

See kihisev ja vees lahustatav tablett, mille kindlasti peab päev enne starti sisse kallama, et Tartu Maratonil ellu jääda, oli vist veidi liiast. Oleks pidanud paar toorest muna selle asemel libistama. Ja need SiS geelid läksid ka nüüd vett vedama, kui kuninga tulemust vaadata. Priit, sa mõtled liiga palju.

 
At 13:35, Blogger Priit Pullerits said...

Mõtlen, järelikult elan!

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

ETV2 TM-i järelvaatamise videost on tõepoolest kolmandale kohale heitlejatel lubamatult uisusammu, eriti veel M.Himmal, kes pealegi veel sõitis pidamiseta. KL jäljed olid antud lõigul ilusti sees, ning jäljest väljas sõitmine ei õigusta rikkumist. Uisusamme tuli mehel üle tosina järjest 150 m enne lõppu. Tore, et eesti mees võitis pronksi, kuid ärgem antud olukorrast julgustust saagem.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlemisvõimest kahjuks ei piisa, seda enam, et sissekande esimene lause reedab pettumusest tingitud järgnevate vabanduste kaskaadi võltspaatoslikkust.. Külma kõhuga enne suusahooaja tähtsamat starti ei ole isegi teise-kolmanda tuhande sisse sõitjad..

 
At 14:12, Anonymous Alandlik mees said...

Ma mõtlen, Priit, et ma maksaksin su suusad välja, uute ostuks, kurb kah, kui su suusad nüüd nii katki on.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit äkki oskad ka hankida infot, miks osadel sõitjatel on andmed protokollis varjatud. Kes tahab leib need kergesti numbri järgi sportfoto piltide pealt ka üles, kuid ikkagi mis on eesmärk ja kuidas KTM sellist asja kommenteerib?

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Kust selline üleolev arvamus, et teistel lõpetajatel pole mida analüüsida??????

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

To Anonüümne 14:38
Kui nüüd õigesti mäletan, oli äkki registreerimisel teha võimalus "linnuke" ühte kastikesse, mis tähendas seda, et lõpuprotokollis ei avaldata osaleja nime.

Kats

 
At 15:33, Anonymous Joakim said...

Priidul on õigus, sitakottidel kes väljakutseid ei leia, ei ole jah midagi analüüsida.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Eelpool mainitud kukkumisvideos on 7:21 juures hea näide sellest mis juhtub,kui mõtled, et suudad kukkunu suuskadest üle hüpata.
Naera herneks:)
https://www.youtube.com/watch?v=DgDZWNv5N7I&app=desktop

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

To Anonüümne 15:22
Sest nii ju PP arvates on-vaid mina ja maailm!???
Kes on teised-vaid tühipaljas õhk!
Vaid PP võib analüüsida iga oma trenni ja võistluse sekundeid , mida siis teistel PP arvates tuleks analüüsida andunult ja ülistades ning peaksid vaid selle ainuõigeks pidama!
Härra PP ,Teil peaks ikka olema ka teiste vastu rohkem sallivust ja vähem mahategemist!

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Mees läheb maratonile ja sõidab selle läbi raskustele vaatamatta. Isegi naised saavad sellega hakkama. Maratonile satuvad ka need, kellel on mingid hädad, ikka juhtub. Paraku on maratonil ka neid, kes oma hädasid tervele ilmale kuulutavad, need on pehmod. Tõeline mees teeb tulemuse, kui ei tee, siis tunnistab, et oli ise sitt.
Olen see viimane.

 
At 16:04, Anonymous Martin (semiootik) said...

"Mõtlen, järelikult elan!"

Kas tõesti??

Kodanlik ajaloolane Pärtel tsiteerib loengutes Machiavellit. Selge. Machiavelli on praegu aktuaalne. Võib-olla isegi A ja O.

Õige. Olemine määrab mõtlemise.
Aeg on makjavellilik.

Huvitav aga keda tsiteerib õppejõud Pullerits?

 
At 16:16, Anonymous Matemaatik said...

Tiit Hennoste on kindel valik.

 
At 16:33, Anonymous Vanakoolimees said...

Kui nii vanal ja nii suurte koormustega harjutaval spordimehel kuskilt ei valuta, siis on ta surnud.
Priit! Sina ju elad veel!
P.S. Aga treeningute maailmameistriks Sa ei saa, Olle sai ( ja võitis ka Vasaloppeti 15 aastat tagasi).

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Psühholoogia on nõrk, sellest insomnia!

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

"Karvajalg Harku Vallast ütles ...
Täna oli mõnus sõit, kui väljaarvata mingi kloun välismaalt, kes geelipaki maha viskas. Küsisin miks sa tasku tagasi ei pannud pakki? Siis oli suu munni täis ja ütles sorry."

Sinu oma?

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit analüüs pole sinu tugevam külg!

 
At 16:53, Anonymous Mägra Märt said...

Pirita Puraka brigaadi mehed, kuidas teil TM-l läks,
saite vanameistrilt suhkamit?
Ilma rammusa isakopra nõreta vist väga ei pauguta?

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Jagaks ühte häirivat tähelepanekut. Saan aru, et suusakultuur on aastatega pisut paranenud, kuid siiski leidus rajal päris palju ahvistunud tegelasi. Saan aru, et tahetakse "võistelda", kuid miks on vaja sellepärast väärikus, lugupidamine, härrasmehelikkus ja kaine mõistus ära kaotada.
No krt, enne igat vähegi ohtlikumat liigutust võiks mõelda, kas seda on vaja üldse teha (a la täiesti ebaolulised rajavahetused, seades teiste varustuse ja tervise ohtu). Kui sa näed, et sellest liigutusest head nahka ei tule, siis miks sa seda ikkagi tegema pead? Äkki ei pea väikese kurvi juures üle teiste suusaninade kogu aeg ronima, äkki saab samas jäljes ilusti edasi liikuda. Mida sa sellega võidad? Võib-olla võidad pool meetrit edumaad, kuid samas suurendad tõenäosust, et võid enda ja teiste tervise/varustuse persse keerata, raiskad mõttetult ülivajalikku energiat ning oled lihtsalt idikas. OK, saan aru, et kogemata, kuid kui sa oled juba mitmeid maratone ning treeningkilomeetreid läbinud, elus palju kogenud ja õppinud, siis äkki võiks ka see tõsiasi ükskord kohale jõuda? Või ei ole nii?
Sain oma vingumise tehtud ning mure ära räägitud. See teema ei puuduta kõiki, kindlasti suudab valdav osa spordimeestest/-naistest rajal väärikaks jääda ning selgelt mõelda, kuid kõnealuste "võistlusidikate" osakaal võiks tunduvalt väiksem olla. Tahate ilgelt mittepehmod olla, kuid säärane käitumine teid paremateks meesteks küll ei tee.
Vingusin sellepärast, et mul oli kergelt häbi endast tunduvalt vanemaid (ning eeldatavasti ka kogenumaid isendeid) korrale kutsuda (seda peamiselt küll ebamääraste kurjade häälitsustega).



500-1000 vahemikus alustanud ning lõpetanud noormees

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Järgmisel aastal saab Priit 50+ klassis osaleda. Seal on konkurents hõredam. Saab spordimehe sisu näidata. Hiljuti näidati ETV-s filmi ühest taadist, kes enne surma hakkas teivashüppajaks ja sai 1.70st üle. Tuli maailmameistriks veel.

 
At 18:01, Anonymous Sink Evald said...

Noormees räägib õiget juttu. Inimesed om lolliks läinud rahvaspordiga.

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Noormees räägib õigust. Aga ka vanematest meestest tuleb aru saada. Nemad heitlevad sellepärast, et saavad aru: kui oled vana, siis oled mängust väljas, kasutu, out.
Just sellepärast on kõik rajal machiavellid.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Soovitage Priidule, midagi, mis deprekast välja aitaks tulla.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Käivad kõlakad, et PP on täna Ringvaates teemat arendamas.

 
At 18:52, Anonymous Kaarel, endine korpusemees said...

Ohhoota tüdrukud ravivad deprekat. Aga kurvid peavad vapustavad olema.

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Ja nüüd ruttu Ringvaadet vaatama....

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Ringvaatest: Väga-väga närviline päev ja võistlus...oli.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas see oli suur saladus, et dokkfilm on valmimas ? Muideks Priit, kui tahad ennast rattameheks pidada siis piimanaise moodi rattamehed selle selga ei istu kunagi.

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

... endiselt profisportlaselt suusad ja nõuanded enne starti kuidas rada legaalselt lõigata...
...pulsikell näitab 157 eri asja...
... Eestis ei ole naisi,kes aplodeeriksid meeste suusatamisele...

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Kaamera ees on hr Pullerits kui kala vees.
Hea intekas ja sissepõige saavutusharrastaja tegemistesse oli.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen teile alati rääkinud et härra Pullerits oleks suurepärane liider. Loodava erakonna Eesti Konservatiivsete Spordi- ja Põllumeeste Rahvusliku Erakonna etteotsa valida härra Pullerits ja hakkab minema. Peksame pursuid võimu juurest minema ja nö. anname Eesti rahvale tagasi. Kaua me sellega muneme, seltsimehed?

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on libe vend.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Libe kala jah,keerutab; filmis kelgib igasugu abimeeskondadest-taustajõududest,siis jälle valetab Grete suu sisse, et umbes nagu kinofilmi meeste liialdus

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Tänane Ringvaade

http://sport.err.ee/v/tervisesport/c1c117e9-cab8-409a-ad99-fb6e8ca00c22

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Kolmapäeva õhtul 22:40 on Pullerits jälle telepurgis.

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

17:59, PP oli 43. Tartu Maratonil M50 klassis 37. koht

 
At 20:47, Anonymous Hillar, profülaktik Kuusalust said...

Väga tore ja positiivne intervjuu Ringvaates.

Jäin minagi mõtlema, et mingil hetkel see "panemisblogi" siin ammendub nii kui nii. Ja hoopis vahvam ja meeleolukam oleks lugeda Priidu jutte sellest, mis toimub tagapool. Kuidas läheb maratonirajal Matil Valgutast või Riinal Mustveest. Ning seda kõike ilma tervist kurnamata...

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

19:07, sellest dokfilmist on ammu siin ja mujal juttu olnud.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Aitüma lingi eest. Vaatasin ja mõnulesin. Härra Pullerits on karamelli-poiss. Viks ja nunnu. Greete oma küsimustega, kartsin hullemat, kes ise harrastussporti ei tee, nendel on raske aru saada sellest elust. Tahtsin ütelda, et Greeete dramatiseeris oma küsimused üle.

 
At 20:54, Anonymous Panemuine said...

Olen sellel arvamusel et "panemisblogi" peab jätkama! Kellele ei meeldi panemisblogi, minge lugege rullimees Keba blogi. Kardan küll, et olete peagi siin tagasi. Igatahes, palju jaksu härra Pulleritsule, panemine peab jääma, kui meie ei pane, panevad juudid ja venelased. See maa on juba üle võetud, me ei saa jääda istuma, vaid peame "panemist" jätkama!

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

To:20:47
Aga enne vaja PP-l veel paari aasta jooksul mitu närvivapustust saada ja ilmselt ka eralalist med. abi üle elada, kui suudab end sellise mõttega leppida.

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

priidust oli ka ports 55-60-seid poisse eespool.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas olen millestki valesti arusaanud, või on TM-il vabatehnikas sõiduviis lubatud, nagu ilmneb 18.35 lõigul?
http://sport.err.ee/v/suusatamine/316bc6f0-b93a-488f-8dcf-d4af16bf3163

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vaatasin telekat, kaks asja jäi silma: Treenida tulebki intensiivselt, Alaver ütles nii jne. Sa oled midagi kontekstist välja võtnud. Miks Sa sellist valeinfot levitad või on tegemist naljasaatega? Sinu üldised teadmised spordifüsioloogiast jätavad soovida, parem kui Sa sellel teemal sõna võtad, siis sellele tähelepanu juhid, vastasel juhul annad noortele ja asjaga mittekursis olevatele kahjulikku teavet. Seda Sa ju ei taha, või tahad?
Teine asi on see, et üks käik peab alati varuks olema, nagu väidad. Spordis ei jäeta midagi varuks. Tulemuse saavutamiseks tehakse kõik ja kasutatakse ära kõik võimalused (lubatud muidugi). Mida Sina selle väitega öelda tahad?
Kass

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Jah 150m enne lõppu, ülekandes 18:35 kuni 18:50 Kärp uisutab kaamera ees. Kas see on piisav dokument midagi tegemiseks?

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Protestide aeg esisajal vaid 1 tund peale lõpetamist, seega medalisaajad millestki ilma ei jää. Võtab sõnatuks siiski, kuidas teatud puhkudel justkui kõik oleks lubatud...võttes veel arvesse seda, et keelatud sõiduviisiga saavutati edumaa esikolmikusse saamiseks kõigi silmeall,mis olid pimestatud oma mehe edust...

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Kaidi küll karjus raja äärest: "pane nüüd! pane nüüd!"

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Aga lisaks Kaidiga seotud faktidele - 3.-5. koha omad panid ju kõik kurvis kurvitehnikat, summa summaarum võrdsete meeste võitlus.

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

22:04, kas siis pandi ka?

 
At 22:41, Anonymous Priimabaleriin Maige said...

20:54 räägib asja! Kellele (panemis-) spordiblogi ei meeldi, see mingu ja lugegu kelgutajate või kepikõnnitajate või kasvõi naistekoori blogisid, aga see blogi peab panema jääma.
Niigi on pehmode kontsentratsioon ohtlikult suur me riigis. Mis meist sedasi pehmotades järele jääb!?
Saunikud väljamaa monsenjööride teenistuses, ei muud.

 
At 22:55, Anonymous Kägu said...

To 22:16.
Miks te meie mehi halvustate? Vaadake video uuesti erapooletult läbi ja te leiate kohti kus ka norrakad ees üsna puhast uisku sõitsid. Kust krt küll tulevad sellised oma rahvuse halvustajad ja maha tegijad?
Oma maraton kujunes eelnevalt põetud haiguse tõttu (tegelikult oli paras vimm veel seeski) parajaks katsumuseks. Alustasin 1000-1500 grupist ja esimese vaheajani püsisin omas klassis kenasti pildil. Seda muidugi vaid tänu üliheale ,konkurentsitult ühele parimale suusale. Paraku on selle suusaga nii ,et allamäge viib see sind tuhinal kümnetest , nii öelda konkurentidest mööda küll, aga ülesmäge peab ikka ise punnima. Pidamine oli ka ideaalne igal raja lõigul. Panin kliistrit alla ja tahket mõned kihid peale. Teises vaheaja punktis oli kange tahtmine rajalt maha tulla. Lihtsalt ei jaksanud ja kõik. Otsustasin siiski, et kui ma pisut söön joon ja tempo mugavustsooni langetan ,siis äkki kestan ikka lõpuni ära. Mingile heale ajale või kohale polnud niikuinii enam lootust. Polnud ka mingit tahtmist minna katkestajate bussis võibolla mitu tundi istuda. Pealegi ilm oli mega ilus. Vanad maratonihundid on ikka toonitanud , et kõige häbiväärsem tegu on katkestamine.
Noh matkasin siis rahulikult langevas tempos lõpuni, ajasin juttu sõin ja jõin. Kohati imestasin , miks küll mõned nagu segased rabelevad, üle suuskade sõidavad, üksteisele nahaalselt ette hüppavad jne? Mille krdi nimel? Head ajad ja kohad on ammu läinud ju. Aga no ju mõne jaoks on see ülioluline saada 2356 koha asemele näiteks 2312 koht vms. Finishis protokollist vaatasin, et ka dr, Holden oli suht tirri lasknud ja pisut enne mind lõpetanud. Noh oleks teadnud oleks tiba tempot lisanud ja toitlustuspunktis vähem jokutanud. Oleks saanud koos huvitava isiksusega rajal sõita ja mõtteid vahetada. Selleks aastaks on see asi siis nüüd ühelpool ja tegelt ei kahetse, et niiöelda hooldetiimi ei jäänud. Muide tervis on ka nüüd peale korraliku köhimist ja kuumas saunas käimist korras. Kopsud ja bronhid tunduvad üsna OK olema. Eks järgmine aasta kui on tervist ja jaksu annab ennast taas ettepoole võidelda. Minu lugupidamine kõigile, kes selle katsumuse läbi tegid. Eriti hea meel on Toitsi üle. Küll järgmine kord läheb paremini!

 
At 22:58, Anonymous Riina Mustveest said...

Mind ei huvita karvavõrdki, kuidas läheb Matil Valgutast! Couldn't care less.
Kas sind huvitab, profülaktik Hillar (20:47)?!!

 
At 23:25, Anonymous Hillar, profülaktik Kuusalust said...

No olgem ausad, see pinge on kadunud, kui Priit blogi algusaastatel oma maratoniponnistustest õhinaga muljeid jagas. Neid oli väga vinge lugeda.
Nüüd on asjal rohkem kommertsmaik jms. jura juures. Ala millistest geelidest toituda, kelle suuskadega sõitsin, öösel ei saanud sõba silmale või kuidas mu käsi ja jalg teibitud olid...

Piiroja tuline esiletulek juba andis lootust uuteks jõukatsumisteks, kuid Raio on liiga kõva pähkel herr Pulleritsule.

Nagu täna levinud video TM-st, kus 2000+ "noorsportlased" laskumistehnikaid esitlevad, näitab, et seal tagapool on ikka nalja ja traagikat, roppu sõimu, tulist võitlust kohale 2362...

Aga seal ees... kõik nohisevad vaikselt omaette ja raiuvad elu eest finishi poole. Eriti viimased 7,5km. Totaalne vaikus! :)

Jah, mind huvitab, mitu ribi Mati Valgutalt laskumisel kukkumisel murdis!

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Hää mees, kommenteerida, et harrastajad panevad üle, enda põlved ülepanemisest katki, nii et joostagi ei saa. On ülimalt selge, et pulsikella löödigi PP-le, aga ta oli siis oma trennis, ei kuulnud!

 
At 23:37, Anonymous Mati Valgutalt said...

Tänan, hea Hillar, õnneks pole ligimesearmastus veel viimseni kadunud me maalt ja leidub ka empaatiavõimega võimekaid.
Sai küll kukutud 7-8 korda, aga ei ühtegi ribi ega isegi roiet ei murdnud. Ilus sõit oli!

 
At 00:16, Blogger Vigurivänt said...

Priit, pean su unetute poodiumilt koha võrra tahapoole nihutama, sest tulin hommikul otse töölt. Kuna lõpetasin 1 minuti varem, siis jääd kindlasti seljataha :)
Libe suusk oli sul küll, sest laugetel laskumistel vajusid pidevalt eest. Probleemid olid sul tõusulõpud, siis kangestusid eriti. Kuidagi juhtus, et üle ühe TP olid sina ees ja siis jälle mina. Selle loogikaga oleks lõpus pidanud sina eespool olema, aga kummalisel kombel hakkas raja keskel pea 20km pidamatu suusk peale Palu TPd uuesti pidama ja see andis lootust ja jõudu. Oled ju harrastussuusataja punane rätt härjale. Kui ise seda ei märka, siis publikust kuuled ikka: Pane Pulleritsule ära! :) Aitäh, aitasid mu 14 treeningut(4 klassikalises) ja 360km pika suusahooaja vääriliselt lõpetada :)))))

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Pepsile kalale ei lastud ju pikka aega seda see Piiroja maurab nende suuskadega. Teet

 
At 00:22, Anonymous Ivar Heinola, OTSIN TMi MEDALI OMANIKKU said...

Tunnistan kaotust, hr. Priit. Startides koos lootustandva noorsuusataja hr. Raioga oli võimalus jõuda päris rivi etteotsa, nagu näha. Paraku, mitte olles hetkel pikamaasuusataja, sai jõud poolel maal otsa, misjärel kehastusin jäämeheks.

Lisaks otsin TMi medali omanikku! Omastasin telgis ka naabri oma. See võisid olla Sina, lahke kamraad, kes oma Corny batooni mulle kinkisid kuna mu pakikott kaotati ning hele ja jahe oli istuda seal. Kui tunned end ära, siis postita palun FB-sse ja toimetan medali tänulikult kohale.

 
At 08:20, Blogger Priit Pullerits said...

Võta heaks, Vigurivänt!
Jah, tean, et kaotan ilmselt üksjagu kohti pelgalt seetõttu, et paljud tunnevad mu ära ja see annab neile lisajõudu. Olen ju alati rääkinud, et mõnikord on ikka paganama raske üksinda terve Eesti vastu võistelda. (Don't take it too seriously!)
Hea tähelepanek, et tõusu lõpp vajus ära. Märkasin ise ka seda, et kui tõusul olin kellegi sabas, siis seal, kus läks jälle normaalselt lükkamiseks, oli pauhti tekkinud 15-20-meetrine kaotus. See võis ka olla sellest, et proovisin tõusudel jõudu säästa, mitte üle punnida, sest sain aru, et ma ei suuda Vahur Teppani profisuuski korralikult ja tugevasti kinni vajutada. Tõusudel kurnamine on aga ohtlik, sest see koormus akumuleerub, st sa ei taastu kunagi tõusueelsesse olekusse, vaid miski jääb alati su sisse, mis edasise sõidu mõnevõrra juba raskemaks teeb.
Kahju, et sa endast rajal märku ei andnud, ma alles protokollist vaatasin, et olid minuti ees - et olid teinud väga kõva lõppu. Koos oleks huvitavam olnud sõita. Ega neid värvilistest kombedes ja mütides ja prillidega sõitjaid ju ära tunne, liiati ei ole sind suusarajal juba mitu aastat näinud.
Töise öö pealt väga kõva sõit. Eks ma lepi siis unetute klassis teise kohaga.

 
At 09:16, Blogger Lauri Peil said...

kui keegi huvi tunneb, siis plõksisin enne viimast kohvi-TP-d pilte teha. esimõnisada, ka. Priit, said piltide peale, siis sai jaks otsa ning lisaks oli vaja Tartusse tagasi vändata. ilm oli ilus ning ka suustajad tundusid seda nautivat, vast oli mu ergutustest natukenegi abi, et lõpukilomeetrid vastu pidada.

album asub https://flic.kr/s/aHsk7V3y2C, pildid on vabaks kasutamiseks (kuigi viidata ikka võib, kui pilt kuskil avalikus sfääris kasutust leiab).

 
At 09:36, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Lauri Peil!

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Endale on ka jäänud silma, et mida ettepoole jõuan, seda vaiksemaks seltskond jääb. Kunagi tagant tulles oli seda juttu ja emotsiooni oluliselt rohkem. Nüüd 1000+ juures paar korda sai mõned sõnad vahetatud, aga muidu vaikides nohiseti. Samas jälle närvilisust kõige vähem seniste osaluste juures, ei märganud kordagi mõtetut tõmblemist või üksteisega õiendamist, mis ju positiivne.

Intriigi ka - mäletate, kui eelmine aasta võistlus ära jäi ning osalejatele vaid 25% soodustust pakuti, kuna "kulud ju kõik tehtud". Kelk praalis, et kes tahab, tulgu ja võtku oma number välja. Nüüd laupäeva õhtul hakkasin juurdlema, et miks number selline imelik üle kleebitud ja ilma aastaarvuta on. Järeldus, et sõitsime eelmise aasta numbritega. Mitte et oleks pidanud eelmise aasta omad ära viskama, kui neid sai uuesti kasutada, aga Kelgu sõnade ja selgituste usaldusväärsus sai löögi.

V

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Lauri Peil, suurepärased pildid!

 
At 22:08, Anonymous I.Kelk said...

Oot-oot hr. Anonüümne kell 09.56! Milles küsimus? Mida see kuradi Kelk jälle valetas, kui ütles eelmine aasta, et tulge võtke numbrid välja? Ca 2500 numbrit 8000-st võetigi välja. Miks hr. Anonüümne ei võtnud, kui võimalus oli? Ülejäänud läksid sellel aastal tõesti kasutusse ja puuduolevad tootsime uued. Kas oleksite õnnelik olnud, kui oleksime 5000 numbrit prügisse visanu ja maailma täiesti mõttetult mitu tonni rämpsu juurde tootnud ja selle aasta Tartu maratoni korralduse 15 000€ võrra kallimaks teinud? Et mastaapidest paremini aru saada, siis see on täpselt see summa millega Tartu linn toetab Tartu Maratoni ja 1/3 suurem sellest summast millega kultuuriministeerium leiab olevat võimalik maratoni toetada. Kas oleksime pidanud selle kõik Veoliasse kärutama, et Teie hr.Anonümne oma suures kadeduses saaksite raiskamisest rõõmu tunda?

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

osta apteegist melatoniini ning kui närv uinuda ei lase, siis viska 1-3 pilli hinge alla ja paar tundi und peaks ikka saama. Tegemist on kehaomase ainega, mis unetsüklit reguleerib ja aitab uinuda. Lühiajalisel kasutamisel täiesti ohutu!
Erki

 
At 18:03, Blogger Unknown said...

Ivar mis juhtus,et selline koht?

 
At 04:19, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:19, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:21, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:25, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 02:44, Blogger raybanoutlet001 said...

canada goose jackets
michael kors outlet clearance
coach
polo ralph lauren
converse shoes
cleveland browns jerseys
ed hardy clothing
nike blazer
michael kors handbags clearance
los angeles clippers

 
At 02:48, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors handbags
new balance outlet
texans jerseys
oakley sunglasses
tiffany and co
jordan shoes
rolex watches
asics shoes
coach outlet
cheap oakley sunglasses

 
At 10:37, Blogger yanmaneee said...

jordan 13
jordan shoes
kobe 9
yeezy wave runner 700
kobe basketball shoes
supreme clothing
off white shoes
kyrie 6 shoes
off white jordan 1
stephen curry shoes

 
At 21:20, Blogger Mai said...

خدمات دبي
بناء الشبرات وبراكن بدبي
بناء الشبرات بدبي

 

Postita kommentaar

<< Esileht