kolmapäev, veebruar 11, 2015

Pullerits: Kuidas vältida Tartu maratonil diskvalifitseerimist?

Enne peateema juurde asumist veel ühest olulisest teemast. Eile saabus mulle postiga Reformierakonna läikekaantega Reformikiri, mitmekümneleheküljeline erakonna kandidaate tutvustav üllitis. Uurisin huviga, kas seal on kuskil poole sõnaga mainitud ka mullu sügisel Reformierakonnale nii armsaks ja vajalikuks saanud kooseluseaduse küsimust – see temaatika ootab ju uuelt Riigikogult lõpuni viimist. Muidugi ei olnud sellest seal silpigi. Häbenevad? Püüavad jälle midagi varjata? Loodavad, et kui seda ei maini, siis läheb rahval meelest ära, mille poolt Reformierakond võitles? Ei lähe – küll ma selle eest juba hoolitsen. Tuletan kõigile meelde, et nii reformarid kui sotsid surusid rahva tahte vastaselt läbi seaduse, milleks nad polnud rahvalt mandaati küsinud. Sellega on nad mõlemad kaotanud kainelt mõtlevate ja kriitilise mõtlemisvõimega eesti inimeste silmis igasuguse usalduse. Ja kui usalduse kaotad, siis seda niisama lihtsalt juba ei taasta, isegi mitte läikepaberi abil. Lühidalt: Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid näevad minu häält sama palju, nagu – las ma ütlen otse! – ise oma paljast perset. Kui paljud jagavad sama seisukohta?

Aga enne valimisi ja vabariigi aastapäeva saabub nädalalõpp, mille apogeeks on Tartu maraton. Te ju ei taha, et teil läheks Tartu maratonil sama sandilt, isegi veelgi sandimalt, kui rahva usaldust petnud kahel erakonnal, Reformierakonnal ja sotsiaaldemokraatidel, üleületuleva nädalalõpu valimistel?

Selleks alustame klassikatehnikas sõidetud Alutaguse maratonist eelmisel nädalavahetusel. Kas teate, mis seal juhtus? Tiit Pekk, tehniline delegaat, kirjeldas seda lühidalt ja kiretult, faktipõhiselt nii: «Võin žürii nimel öelda, et Alutaguse maratoni žürii liikmed koos tehnikakontrollidega jälgisid klassikatehnika kasutamist mitmetel rajalõikudel. Videomaterjali põhjal on seitsme osaleja tulemus klassikatehnika reeglite rikkumise eest ühehäälselt tühistatud ja nad on paigutatud protokolli lõppu

Alutaguse maratoni korraldaja Robert Peets rääkis mulle, et rajal oli seitse positsiooni, kust jälgiti võistlejate liikumist ja salvestati seda kaameraga. «Kui keegi ikka konkreetselt uisutas terve tõusu üles, siis võeti ta maha,» kirjeldas Peets.

Need pidid ikka olema nahaalsed osalejad, sest Alutagusel olid ju isegi sildid üles pandud kohtadesse, kus tehnikat vaadeldi. Minu arvates on sellised sildid tarbetud ning neid pole vaja. Milleks on vaja hoiatada, et nüüd, suusatajad, jälgime teie sõiduviisi korrektsust? Aus sportlane sõidab kogu aeg korrektselt ning seesugused hoiatavad sildid teenivad pigem sohitegemise kavatsusega võistlejate huvi. Loodan ja soovin, et edaspidi maratonide korraldajad selliseid hoiatavaid silte enam üles ei pane.

Peets, muide, tegutses tehnilise delegaadina ka hiljutisel Marcialonga maratonil Itaalias. Ta rääkis, et diskvalifitseeris seal koos kolleegidega mitu suusatajat, kes kurikuulsal lõputõusul klassikasammu asemel uisutehnikale omast liikumisviisi kasutasid. Kaks neist olid tema sõnul norrakad ja üks oli sakslane. Peets rääkis, et eliitgrupi sõitjad olid võistluseelsel koosolekul igati toetanud ettepanekut, et kõik need, kes kas või pisutki uisutavad, tuleb diskvalifitseerida. Tulemus oli Peetsi sõnul see, et eliitgrupi võistlejad sõitsid kõik puhtalt klassikatehnikas mäkke ning kord oli majas.

Ehk teisisõnu: kui kehtestada karmid reeglid ja käituda patustajatega resoluutselt, siis toimub aus võitlus. Järeldus: tehnikareegleid tuleb rakendada halastamatult ja kompromissitult, siis väheneb ka petmine. Meeldetuletuseks algajaile: klassikatehnikas peavad suusad liikuma paralleelselt ning kurvides tohib jalgadega ainult astuda, mitte liueldes suuskadega küljele tõugata.

Ja nüüd tähelepanu: Klubi Tartu Maraton pealik Indrek Kelk kinnitas, et tehnikakontroll, kelle eesotsas on Allar Kivil, suusatreener ja -õppejõud, tuleb rajale ka pühapäevasel Tartu maratonil. Kus nad paiknema hakkavad, seda Kelk mõistagi ei ütle, nagu ka seda mitte, kui suur on tehnikakontrolli koosseis. Küll aga kinnitas Kelk, et mingisuguseid hoiatavaid silte, nagu olid Alutaguse maratonil, Tartu maratoni raja äärde ei tule. Vale sõiduviisi eest karistamise aluseks on Kelgu sõnul kas videotõend või akrediteeritud isiku vastav tunnistus ning hiljem lähevad käiku ka telesalvestised.

Samas tunnistas Kelk, et korraldajad ei hakka rahvasuusatajate sõidutehnika osas pilli lõhki ajama (ent see jääb ilmselt defineerimatuks, kust algab pilli lõhki ajamine) ning vaatavad nende liikumist inimlikult, ent lisas kohe, et kui keegi nahaalselt uisutab, siis sellele järgneb tingimata karistus. Igatahes soovitas ta panustada sobiva määrdevariandi leidmisele, et probleeme vältida. «Aus mäng võiks olla see, mis on maratonil domineeriv,» lausus ta.

Ausalt, nagu teate, pole mänginud Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid ning seepärast, ärge unustage, tuleb neid märtsikuu esimesel päeval karmilt karistada
******
A jeep road in the bottom of Elephant Canyon, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 27. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits (nr 5) Tartu teatemaratonil Matu TP vahetusalas pärast avaetapi lõpetamist, taga Aivar Juhandi (nr 120). Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tartu teatemaratoni start Tehvandi suusastaadionil. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Fotod 3 ja 5: Tartu teatemaratoni avaetapi sõitjad lähenemas vahetusalale Matu TPs. Fotode autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 4: Norralane Tord Asle Gjerdalen võidab tänavuse Marcialonga maratoni. Foto autor: AP/Scanpix

151 Kommentaarid:

At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

natuke pehmo jutt

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Tahtmata pedeteemal pikemalt peatuda ning olemata ka sotside ja reformarite valija, natuke siiski tsitaadi: "Tuletan kõigile meelde, et nii reformarid kui sotsid surusid rahva tahte vastaselt läbi seaduse, milleks nad polnud rahvalt mandaati küsinud" kohta.

Leierdatud jutt, aga rahva mandaadi said need Riigikogu reformikad ja sotsid valijatelt juba valituks osutudes kätte.
Milleks siis üldse valimised?

Toits

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt nii erakondade kui fair play reeglite kohta, kuid monsenjöör Kelgult ootame jätkuvalt selgitust eelmise sissekande kommentaariumis alustatud teemale, miks arvati TM välja SSC-sarja koosseisust ja kas on plaanis liikmelisust uuesti taotleda? Kui ei, siis miks?

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Lühidalt, rahvas on kooselu poolt!

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Ja Marcialongast - kellel on aega ülevaade (youtube-is olemas) läbi klikkida, see näeb lõputõusul linnas ikka väga kahtlaseid "kurvitehnikaid", mis disklafiga ei lõppenud. "Kes ikka kogu tõusu uisutas" ei tundu piisavalt karmina!

 
At 14:27, Anonymous Pole ässitaja said...

Kui valimised midagi muudaks, siis oleks need ammu ära keelatud!
Meie sõbrad on need, kes olid pedeseaduse vastu. Meie vaenlasteks on need, kes olid seaduse poolt, ei hääletanud ja ei olnud kohal.
Mäletage ja ärge 1. märtsil unustage oma sõpru ning unustage vaenlased selleks korraks.
http://www.ohtuleht.ee/598444/vaata-kes-haaletasid-kooseluseaduse-poolt-kes-vastu

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Nõus nii Priidu kui Kelguga,et etteantud tehnikat tuleb järgida,kuid rahvasportlaste puhul pole tõesti mõtet pilli lõhki ajada,kui tahtmatult mõni libistav samm sekka juhtub.
Kas keegi mäletab(aga selleks peab olema piisavalt vana mees,nagu minagi),mis aastal sõideti TM nii,et raja esimene osa,vist teise söögipunktini,sõideti klassikas ja edasi võis sõita vabas?

 
At 14:52, Blogger Tauno said...

Toits, kas valimistel oli kooselu seadus erakondade programmides sees?
Muidugi võime nüüd vaielda, millise madaadi saab erakod valimistel. Kas teostada valijatele esitatud programmi, või on mandaat laiem? Mina isiklikult pooldan esimest varianti. Sellisel juhul mandaadil täpsem sisu ning ka valija kontroll valitsemise tulemuste üle mõnevõrra suurem.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

12:59, Tartu Maraton on FMC sarjas, üheskoos Marcialonga ja teistega.

http://www.worldloppet.com/fmcrules.php



 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Mingem kõik nüüd, nagu üks mees Artisesse Avatud Eesti Fondi kutsel üht värsket ja loodetavasti kõva gayfilmi vaatama. Uksel pidavat kommi ka saama.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Mis numbri alt Pullerits stardib?

Kas Veerpalu ei pidavat startima?

Kas stardiprotokoll tuleb täna?

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Just, niisama nalja pärast tahaks teada et kas härra Veerpalu stardib.

 
At 15:39, Anonymous Joosep said...

Kui palju on väljamaa tippmehi stardis?

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Hea 14:35
Selline teedrajav ja kohe selle sõiduga lõppenud suusavahetusega TM sõideti 15.02.1987. Sõitsin siis ka ise. Matult Pringini (14 km) pidi sõitma klassikalises stiilis ja edasi võis uisutada. Jõukamad ja teenindusega mehed vahetasid esimeses teeninduspunktis suusad ja kepid ära (uisusaabas oli siis tundmatu asi). Mina kui tavaline inimene kavaldasin sellega, et määrisin pidamismääret suusa keskosa välimisele äärele -- uisutasin sisekantide peal ja seal määret ei olnud. Kontroll oli karm -- vale sõiduviisi kasutamise eest diskvalifitseeriti üle 300 enneaegse uisutaja.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Tauno, ma ei mäleta muffigi, mis eelmiste valimiste eel valimisprogrammis sees oli, kooseluseaduse teemat ilmselt küll mitte. Toona ei tulnud keegi selle peale, et mingi vahevalitsus moodustatakse enne õiget aega.

Siin on küsimus laiem ja põhimõttelisem: kas ja milliste tundlikumate seaduste vastuvõtmise eel tuleks korraldada referendum näiteks.

Aga läheb siinse blogi kontekstist jälle jube OT-ks ära. Isiklikult ootan juba TM-i starti.

Toits

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Mina hoian härra Pulleritsule pöialt et mees esimese 200 hulka tuleks.

 
At 15:55, Anonymous Valdek said...

Toits, ma loodan et sõidad viisakalt ja lubad autoriteetsetel härradel finišijoone enne ületada.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

15:00, ma juhtumisi tean, et TM on FMC sarjas, aga see ei vasta kuidagi küsimusele, et miks TM pole enam SSC sarjas koos teiste kõvade maratonidega nagu on seda seesama viidatud Marcialonga?
Sellele küsimusele ootab suusasõber vastust.

Ma saan aru, et on valimiseelne aeg, aga spordiringkondades ootaks siiski konkreetset juttu, mitte politikaanide kombel ümber augu keerutamist.
12:59

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Valdek, ära pabista. Luban ilmselt vähemalt kolmel tuhandel autoriteetsemal härral ja proual enda ees finišijoone ületada. Pole lihtsalt eriline suusamees.

Toits

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

15:57 väga asjalik sissekanne.
See bloog hakkab juba JP-d meenutama. Küsimusi on, vastuseid aga null, kuigi kõik asjapulgad hoolega lugemas käivad.

 
At 16:14, Anonymous Avramov said...

Suure südame ja ülla hingega mees oled Toits, sinusugusest on rõõmu igale blogile.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Oi, ärge jooksuportaali küll mainige.
See on justkui ajas 60a tagasi rännata.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

200 saja sisse tulemine on ikka väga ulmeline lootus. Pakun, et Pullerits on võimeline sõitma 400 sekka. Kohaks pakun 390.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Mina ennustan siis 342.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Viimane aeg need lollakad tehnikareeglid üle vaadata. Käärsammu asemel võiks vabalt ka uisutehnika tõusuvariant lubatud olla. Debiilne on keelata igaühe valikut, kuidas kiiremini suusatades liikuda, vaid nõuda kunstlikku pidurdamist.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

15:45 tänan meenutamast.
Sõitsin ka seda sõitu.Peale klassikaosa lõppu võtsin vööl olnud määrdekotist puhastusvahendiga immutatud lapi ja nühkisin pidamise maha.Edasi läks uisutamiseks.
Oh,olid ajad!
14:35

 
At 16:48, Blogger Priit Pullerits said...

Laske ma seletan teile seda Swix Ski Classicu teemat, mis teid nii väga huvitab. Uurisin teemat Indrek Kelgult (nagu ikka olen ainult mina see, kellel on telefon käes ja suu peas) ja kuulsin järgmist:

Klubil Tartu Maraton ei ole nii palju raha, et täita SSC sarja kuulumise nõudmisi. See summa, mida SSC omanikfirma sarja kuulumise eest KTMilt küsib, on 150-160 tuhat eurot. (PP poolt: arvestades TMi osalejate arvuks 8000, tähendaks see, et iga osaleja peaks juurde maksma 20 eurot, ehkki olgu rõhutatud, et Kelk ei pidanud seda mingil viisil õigustatuks, et seda raha küsida juurde osalejatelt.) Skandinaavias olevat küsitav hind aga lausa 300 000 eurot, teadis Kelk rääkida.

Kelk seletas, et SSC sarja kuulumine annaks suurema televäljundi, eeskätte Skandinaaviamaadesse, ning see aasta andnuks ka suurema eliitsuusatajate hulga TMil.

Kelk tunnistas, et tal käisid möödunud suvel SSC sarja esindajatega tulised läbirääkimised. Ta kinnitas, et kuna TM on üks paremini korraldatud maratone, tahaksid SSC sarja korraldajad TMi hea meelega oma nn portfellis näha. Kuid ühelt poolt, nagu öeldud, on asi selles, et KTMil ei ole võtta kuskilt 150-160 tuhat eurot ning teisalt, lisas Kelk, ei saa KTM jääda nõusse ka kõigi tingimustega, mida SSC esindajad esitavad, eriti mis puudutavad raha ja turundusõigusi.

TM kuulus SSC sarja 2010 ja 2012, kuid seejärel leidis KTM, et selle eest küsitav summa käib üle jõu, rääkis Kelk. Ta lisas, et oli pakkunud suvel SSC esindajaile, et tehku nood ise TMist ülekanne ning KTM ei soovi sellega seoses midagi, kuid SSC esindajad ei olnud sellega päri. Ta avaldas arvamust, et selline variant, et SSC katab ülekande oma kulu ja kirjadega, võiks kõne alla tulla Saksamaal, mis on suur riik, aga mitte Eestis, mis on väike ja mitte kõige rikkam ning kus reklaamipotentsiaali on vähe.

Loodetavasti saite nüüd piisavalt ammendava vastuse - ja oskate selle eest pisutki tänulikud olla ning leiate mõne uue teema, mida jahvatada.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Üksikasjalikult seletatud küll. Tänud, senjöör Pullerits!

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

"Kontroll oli karm -- vale sõiduviisi kasutamise eest diskvalifitseeriti üle 300 enneaegse uisutaja."

Rohkem ei jõutud lihtsalt kirja panna :) Koos muudega eksimustega oli DQ saanuid kokku 412 .
Tegelikult oli nii, et esimesed paar tõusu kannatati ära, Harimäe kandist alates uisutas kõik-see-mees.

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole ju jahvatamine, vaid väga huvitav infovahetus! Väga hea teada KTM ja SSC diskussioonide sisu kohta! Mainitud rahalised numbrid panevad mõtlema, palju 2014 ära jäänud üritusest sahtlisse jäi; millisel skaalal Skandinaavia turule siseneda saaks; kus on SSC huvid ja mida tähendab olla võimekas väikerahvas.

Veerpalu on TM stardis kohal lubanud olla, aga selle propositsiooniga on nüüd selline lugu, et paraku läheb vaja Mõistuse-Martini loogiliste väidete analüüsi, mida ta omal ajal teoreetiliselt näiteks ühe kuulsa suusaõppejõu Ülo Matjuse nimakaimuga koos kõvasti tudeerinud olla võinuks, et asjast õigesti aru saada. Kes loogikat ei tunne, seda aitab muidugi klaviatuuril Ctrl-klahv.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

17:25 räägi nii et ristiinimene ka aru saaks. Kõik ei ole siin intelligendid ja semiootikud. Pljääd!

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Viktoriini küsimus:

Kes stardib numbri 322 all ja kes 846?

Kiireimale vastajale au ja kuulsus siinses kommentaariumis.

 
At 17:42, Anonymous Pukspuu said...

Pullerits ja Ansip?

 
At 17:42, Anonymous Gunnar, väikepõllupidaja, Türi said...

"Laske ma seletan! Laske ma seletan!"
Priit, ära jahvata.
Ütle, et küsivad pappi, ei näe põhjust, miks peaks maksma. Kõik. Punkt.
Aga ajakirjaniku kutsehaigus.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Ja üldse -- põhjalikkusega(, nagu ka aususega,) ei maksa üle pingutada...

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

PP ja RP.

 
At 17:47, Blogger Priit Pullerits said...

322 - mina
846 - Raio Piiroja
323 - Pärtel Piirimäe
675 - Art Soonets
15 - Vahur Teppan
160 - Indrek Teppo
144 - Jaanus Laidvee
533 - Jürgen Ligi
Andrus Veerpalule numbrit väljastatud pole. Jaak Maele samuti mitte.

 
At 18:15, Anonymous Nospel said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ma saaksin lugeda suusablogi? Kes ütleks aadressi?

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sina ju oledki selle ameti esindaja, kes meie pimeduses kobavaid silmi natukenegi valgustab. See sinu missioon, kui nüüd kantselliiti panna.
Igal juhul mina tänan blogipidajat selle põhjaliku ja ammendava SSC teemakäsitluse eest.
Tänaks seekord ka monsenjöör Kelku, kes lihtrahva palvet üldse viitsis kuulda võtta ja oma aega asjasse pühendamatutele sellise detailsusastmega valmis oli kulutama. Olgu tulevik helge!
15:57

 
At 18:32, Anonymous Loitsu Olga said...

AV-le ja JM-le jõuab veel numbri väljastada.
Põrn ja rüsijää eilaõhtune mürin midagi sellist selgelt näitab. Ootame põnevusega, millal see pauk tehakse.

 
At 18:32, Anonymous Pankratov V said...

Seda ta on. Täname senjöör Kelku ja Senjöör Pulleritsu kes praegusel kiirel ajal oma kallist aega meie, lihtrahva esindajate peale raiskasid. Olgu õnn nendega ja pärituul alati perrä puhumas!

 
At 19:39, Blogger Andres P said...

SSC on kahtlemata suunatud just suusaturistidele ja nende kohale meelitamiseks. Kuigi ilmselt on mingi diil ka protiimidega. Seega võiks ju Eesti turismiamet õla alla panna. Televäljund jääb ausalt öeldes küll segaseks - kui nende Youtube kanalit vaadata, siis ainult paadunud suusafännid suudavad paar tundi jutti vaadata, kuidas saan esimese grupi ees sõidab. Kui hästi läheb siis saab vahepeal aimu ka kaugel naised on. Jutt sinna juurde on siiski nauditav. Täpselt paras aeg kummitõmbamiseks ära kasutada.

Ka tänud selgituse eest!

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui mister Pullerits oleks veel nii lahke ja selgitaks välja miks Postimehest vähegi asjalikumad kommid ära kustutatakse? Et meie "kaasmaalased" ei solvuks? Või milles asi?

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Kelgule võiks teha ühise ajurünnaku, et Tartu Maraton toimuks laupäevasel päeval.
Sellest võidaksid nii kohalikud ettevõtjad kui ka osalejad kes saaksid peale võistlust rahulikult saunatada ja taastuda.
Pühapäev oleks puhkepäev ja esmaspäeval tööle.

Peeter

 
At 19:57, Anonymous Martin said...

Kelgu "seletusest". Postimehe ajakirjaniku Pulleritsu "vahendatud" tekst on pikk ja nagu öeldakse maailma absoluutses ja igaveses liiderriigis, Pulleritsu poolt ülistatud Ameerikas - long winded.
Kas aga ammendav? Depends on your mileage, kui veelkord väljendada asja maailma liiderriigi Ameerika rahvuskeeles - kõigi rahvuste vahelise suhtlemise inglise keeles.
Karvajalgade meelest kindlasti - nad avaldavadki ohtrasõnaliselt ja pisarsilmi ajakirjanikule kiitust.
Aga tegelikult? What I Talk About When I Talk About Running, on Nobeli kirjanduspreemia pretendent Haruki Murakami kirjutanud raamatu. Mida me tegelikult öelda tahame - ja ütleme? Eestis on selline refleksioon absoluutselt nõrk. Seletus kui eelkõige semiootiline analüüs, mitte telefonitoru mängimine. Nobeli kirjanduspreemia kandidaate meil ka pole, ühe poeg sai isegi Ameerikast bänni, teine on protestiks üle läinud vene keelele. Sitt seis, nagu ütles kolmas, ka kirjanik.
... Probleem on selles, et sageli räägime, mõtlemata mida me räägime.
Näiteks ajaloolane, oletame, ülikooli loengus, läheb kõnepulti, ütleb "Paju lahing". Mis see tähendab? Mingil ajal, kusagil (Paju nimelises paigas) toimus(?) lahing. Samas on hästi teada, et paljusid sündmusi, millest ajaloolased räägivad, pole kunagi toimunud või toimus hoopis midagi muud - või hoopis teises paigas. Ledovoje poboištše ehk eesti keeles tuntud "Jäälahing", maailmas eelkõige tuntud Sergei Eisensteini kinofilmi kaudu - kui hakata tõsiselt arutama, mis toimus, siis on tõsised uurijad "Jäälahingu" toimumise seadnud kahtluse alla. See ei takista aga kellel iganes viimse tõena esinemast.
P.S. Võib-olla ajaloolane ajas sõnad sassi, tahtis öelda "Pajula hing". Hardo Pajula ja hing? Peapiiskop Pajula (olgu õnnistatud) hing? Kõik konspekteerivad. Paju lahing. Kas sai kirja?

 
At 20:01, Anonymous Karl Arnoldt said...

Martin ära mõmise, räägi lühidalt. Kas oli sul statement, või mitte?

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Eelmise teema all oli väga hea kommentaaar. kopisin selle siia, sest vanu komme ei käida enam lugemas:
-----------------------------
Lahjad mehed seal nn vägevas SSCs, kui nende jaoks sellise pisku raha taha jääb muidu apetiitse TM punti võtmine. Selliste pehmodega saab vaid karmilt ümber käia ja neid oma õuele sente kerjama mitte lubada.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Olga, kas Olle Raul ka stardib?

 
At 20:48, Anonymous Knossos said...

apetiitne TM?
Härrased Kelk ja Pullerits kaifivad seda lugedes. Ehk meie semiootik M. oskab midagi ütelda, mis meid taas tagasi maa peale tooks?

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Kelk ootab Sind:

https://www.youtube.com/watch?v=GjJh86nzHQI

 
At 21:42, Anonymous Indrek Teppo said...

Priit, hea sissejuhatus- meeldetuletus! Oluliste valikute aeg hakkab kätte jõudma. Meediamanipulatsioonide ja ajupesu kohta saab varsti igaüks oma hinnangu anda.

Täna oli maratoni trass kui raudtee. Kella järgi olin küllaltki rahuliku paaris lükkamisega Matult Tehvandil 37 minutiga. Kui rada oleks pühapäeval nii kiire, siis pidamist vaja ei läheks.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Soome telekanali ekspert-kommentaator mainis ühe SSC etapi ajal, et TM sarjast väljajätmise põhjus oli mitu järjestikust ebaõnnestunut live-ülekannet. Mäletame ju küll neid helikopteri jamasid.

 
At 22:02, Anonymous Loitsu Olga said...

Hea 20:41, Olle Raul ei stardi. Mitte mingil juhul!
Temal pole aega, nagu näitas selgesti kätte viirukisuitsu lend.

 
At 22:03, Blogger Priit Pullerits said...

Fantastiline, Indrek, 37 minutiga Matult Tehvandile paaristõugetega - ah sa mait, ma suutsin seda vaid uisustiilis läbi suure vaeva. Ju oled heas vormis!

Meeldetuletusi tuleb veelgi ja konkreetsemalt ja suuremalt, aga omal ehk õigel ajal. See oleks kurb, kui enamik nüüdseks ära unustaks, kuidas neile vastu talve kõige kõrgemalt ikka täiega tünga tehti. Nüüd on tasumise tund ja seda ei tohi kasutamata jätta.

Kas vene mees käis kohal ära ja lõite käed?

 
At 23:02, Anonymous Indrek said...

Tänane rada oli hoopis teisest puust, kiiruse omadustelt ei anna võrreldagi pühapäevasega.

Vene mees toob üsna pea oma tituleeritud noorsuusatajad Käärikule.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

**
Ristisõdalased on jälle maal,
nende kants - seisab taas Tarvanpääl!

Ja pole otsa nend' mustaval väel.
Eestlane sulaseks and' end kergel käel.

Räägitakse, et ajalugu ei kordu.
Kui taas valitseb Mõõgavendade ordu.

See oli isamaaline luuletus küünlakuu 11. päeval anno 2015.
Martin

 
At 00:11, Anonymous SK Pirita Purakas said...

Meil oli grupiga trenn, ei olnud vahepeal aega kirjutada. No Karvajalg! Mis kuradi andmisest ja karudega maadlemisest me räägime, kui sihid nii madalaid kohti? Mees sihib ikka numbrit 1. Kogu meie Pirita 800m treeninggrupp ainult selle pealt edasi läheb, et kevadel olla number 1!
Doping, kurat - munad maha, aga mitte kuulujuttude pinnalt! Mis on saanud meie oma nõksuva pepu - Kiku dopingu kuulujuttudest? Olid uudised, et kohe kohe FIS ja olümpiakomitee ja kõik avaldavad suuri uudiseid. Sotsist aasta möödas, mitte midagi! Raadiosaates anti mõista, et Pahv-poiss on selline lödipüks, et on advokaatide poolt maadligi surutud ja ei julge enam spekulatsioone tõepähe avaldada.
Uisustiil klassikamaratonil- milleks? No kurat, milleks? Kui tahad libiseda - pane paaris! Kui tahad paugutada tõuse - pane kliister alla!
Homoseadus - kurat, kui me oma lõike Pirital lajatame ei saa ise kah enam aru, kas tuleb vastu naine või mees. Jõud jääb lõikudesse, ei mingit rööprähklemist. Tallinnas peaaegu mätas kuiv. See treeninggrupp lööb platsi puhtaks, jooksuportaal ja kritobald ja kõik teised hoidke alt!
Muide, kas keegi on näinud kobrast Lasnamäe kandis? Raibe rabeles käest ja naine oli abaja otsas valvel, jooksis pikali. Panin järele, pööras ülesvoolu, aga Iru silla juures hüppas välja ja pühkis loojuva päikese poole. Mul mehed varitsevad, küll, aga nõre, raisk tuleks igal juhul kätte saada!

 
At 00:24, Anonymous SK Pirita Purakas said...

Ka Kadrioru mehed võiks silmad lahti hoida, üks aasta venitas lojus ennast mingist kanali luugist sisse ja ujus Russalka juurest torust välja ja siis jahisadama august sisse ja pani niiöelda selja tagant tagasi pessa. Mul üks noor poiss küll korkvestiga ujub pidevalt faarvaatris, aga seal on parajalt sügav ja võib märkamatult alt läbi minna. Hoidke silmad lahti!

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

Reformi ja Sotsi jaoks oli meie kunn Priit mõni aeg tagasi ajast maha jäänud tagurlik vend, kelle pärast oli häbi. Nüüd aga on Priit ka nende jaoks ARMAS VALIJA.

 
At 08:16, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Lgp SK Pirita Purakas. Hea, et Teil kobras käest libises, sest kopranõres on üle 100 keemilise aine, millest pooli ei ole kindlaks määratud. Seega seal võib olla ained mis Senjöör Pordile huvi pakuks! Meie Eestile ei ole vaja uut dopingu skandaali! Ja Kadrioru mehed,kes te hetkel parke ja rentsleid läbi kammite, et kobras endale saada,siis teadmiseks Teile, et
osa teadlaste arvates on seni näärmeteks peetud moo­dustised tegelikult anaalava lähedal paiknevad nahakotikesed, kuhu koguneb uriini ja rooja, mis muu­tuvad seni teadmata fermentatiivsete protsesside tulemusena kopranõreks. Kopranõre on mustjas- või kollakaspruun läppunud ammoniaagi lõhnaga vedelik. Kui TM stardis näed,et kellegil on pruunid hambad,siis see mees teeb tulemust kopranõre pealt!

 
At 08:21, Anonymous Anonüümne said...

Väga rõõmustav on lugeda Pirita Puraka senjööri pajatusi. Tubli mees, paneb uued, kõrged standardid paika. Vaadake teised ja õppige kuidas peab seadma kõrgeid eesmärke ja kui sihikindlalt tuleb kõrguste poole pürgida. See on tore et senjöör Karvajalg on väärilise konkurendi leidnud. Põhja-Eesti malev on ikka õite tugev (võrreldes Lõunaga, kus on küll härrased Teppan, Laidvee ja Pullerits). Igatahes palju edu uute vägitükkide sooritamisel ja püüdke too sigasaarmas kinni enne 1.märtsi!

 
At 08:52, Anonymous Armas valija said...

Armsa valija jaoks on aga jätkuvalt kõik politikaanid, kuid eriti sotsid ja reformarid (keski äraandjad ja kaabakad võistlevad täiesti omaette kaabakluse liigas ning on endast ja riigist lugupidava kodaniku mõõtkavast juba ammu väljas) jälgid maotud limukad ja valimistel saab see ka selgelt välja öeldud.

 
At 10:13, Anonymous Priimabaleriin, kaine said...

Suur suur rõõm on jagada ühte ruumi selliste tublide ja elus karastunud poistega nagu Karvajalg ja Puraka poisid ja Pankratov ja Edmund ja Karl Arnoldt ja härrasmees Toits muidugi ja Valdek ja Eugen ja mister Käo Jaan ja Ants ja Karl Joakim ja Laane Jakup ja Kuimet, vana treener ja Klunker Paul ja oi neid on palju veel.
Aga mul kui ilusama soo esindajal on veel eriti suur heameel, et ka Kaidi ja Siiri ja viimaste tulijatena Roosi ja selgeltnägija Olga on samuti meie progressiivse spordipere liikmed ja kättpidi asja ümbert kinni. Nii on Eestil veel vast lootust!
Aga nüüd peegli ette, kl 10 algas trenn, Maiga.

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Jah, tore on näha tragisid naissportlasi nagu Maiga, kes on valmis kohe asja kätte võtma ja tegudele asuma, mitte lihtsalt suure suuga asjast rääkima jääda. Vot nii hakkavad tulemused tulema ja kui tublisti treenida ka veel! Ei näegi vajadust kahtlaste ainete poole pöördumiseks.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

See on tore jah et meie KOGUKOND paisub nagu noore naise kõht. Kui Harkus ja Pirital möllavad testosterooni täis kogenud murdjate brigaadid, siis mida ootab Pärnu? Toits on küll noor mees, kuid näiteks Arkadi Gaidargi oli juba 15 aastaselt polgu komandör. Nii ei jää siis Toitsil muud üle kui enda ümber noored, verd täis soontega poisid kguda ja asuda sealset pataljoni kasvatama. Kindlasti lubavad Karvajalg ja Pirita Kobras omapoolseid kogemusi jagada noormaleva piitsutamise ja juhtimise vastutusrikkal postil.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

8000 osalejat?

Hetkel osalejate nimekirjas:
pikk distants - 5077
lühike distants - 1303

2013 lõpetajad:
pikk - 5970
lühike - 1811

 
At 11:31, Anonymous Aschenbach, Hans-Georg said...

Maigelt hea kommentaar. Meil on tõesti vahva kogukond - härrad senjöörid, seltsimees Kägu, vana treener, Jakup Laane külast, Paul, Joakim, Siiri, Kaidi ja Maige ja palju teisi hakkajaid noori ja keskealisi.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Aschenbach sa saksa kuli - tee et kaod meie kommentaariumist. Sinusugust siga ja eesti rahva ekspluateerijat me ei vaja silmaotsaski.

 
At 12:11, Anonymous Laane Jakup said...

Usun et Maige on kaunis naisterahvas. Soovime talle palju edu isiklikus plaanis ja juhul kui maratonile läheb siis seal kah. Andku isand Pulleritsule meiekandirahva tervitused edasi.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge noored kirjanikud ja karakterite välja mõtlemise kodutöö tegijad - lugege postituse pealkirja ja kommenteerige vastavalt teemale.

Vaadake näiteks Robert Peetsi kommentaare Alutaguse ürituse lehelt ja mõelge kaasa http://www.estoloppet.ee/et/etapid?competition_id=91&action=comments

 
At 12:43, Anonymous Naiskonnaküla Madis said...

CFC ja Suusahullude klubid on kuuldavasti suusad kokku kolinud, varustusena kasutatakse Fisu ja Fisseri toodangut, 30-kraadistest mägedest minnakse üles klassikalise sõiduviisiga "lust ja ludin": https://www.facebook.com/pages/K2-Tandem-Brutal-Power/1541447986105298

Koprad - kas võtate tuulde või jääte aukartlikuks?

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Meie valutame südant holokausti pärast aga teie - alutaguse maraton ... mõistate ehk isegi taustasüsteemide karjuvat vahet.

 
At 13:19, Anonymous Meinhart said...

Loodetavasti valitseb ka suusablogi kommuunis siiras sõprus ja poolehoid. Väga tahaks loota.
http://f2.pmo.ee/f/2015/02/12/3757879t226h65e5.jpg

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Andke aega atra seada, mehed. Küll Pärnu kiirsuuskuritegi armee suureneb. Olen valmis endast veel noorematele moraalseks toeks olema, isikliku eeskujuga innustama ning siinseid tammiseid ja tummiseid tegijaid Karvajalga, herr Kägu, Pirita Purakat jt elavaks näiteks tooma, mis juhtub, kui ennastunustavalt sporti vehkida.
Ent nagu mitmel pool mujal, on ka meiecundis see jama, et prouadega on suusarajal kehvasti, pole kellegi tuules sõita.

Nüüd tuleb muidugi TM üle elada ning pärast seda ka elutahe säilitada.

Toits Pärnust

 
At 13:37, Anonymous Pime suusataja said...

Meinhart, no sa ikka pead!
Olen praegu väga mures, et kas silmanägemine Tartu maratoniks taastub ära või mitte. Palun ära enam nii tee.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Noorest Toitsist on kujunemas vääriline vahetus meie kogukonna dinosaurustele, selline areng teeb vaid rõõmu.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Toitsile. Pärnu legendaarset Tuljakut koolitavat ja rivistavat Reiu-Raekülas ja Jõulumäel üks amatsoonidestki kiirem suusaneidis - äkki võtate ikka paaristõuked kokku ja proovite tuulde saada?

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt nii ongi. Kindel "ei" sotsidele ja niinimetatud reformaatoritele ja kindel "jah" EKRE'le! Isamaa ilu peab olema hoield!

 
At 17:15, Blogger Priit Pullerits said...

Leidsin huvitava kommentaari Estoloppeti kommentaariumist, kus Morten Swixist teeb üksikasjalikult selgeks, miks ükski harrastaja, asjaarmastajaist rääkimata ei peaks oma suuski määrima. Sest milline amatöör saaks sellega hakkama ning orienteeruks selles maailmas - nautige, mehed, aga ärge üritagegi järele teha:

I waxed with KB20 spray base klister + thin layer KX35. Then I covered with 4 layers VR70. For glide I had DHF104BW (black marathon) + FC8X powder + HVC warm. Structure I used 0,5V.

 
At 17:17, Anonymous Merili said...

mulle jagati IRL poolt teksivoldik, mille autoriks oli oh üllatust, Priit Pullerits !!

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks mitte? Priit Pullerits on autoriteetne mees ja minu pärast võiks ta kasvõi president olla. Holokausti ei ole ta veel hukka mõistnud, aga küll ta jõuab.

 
At 17:55, Anonymous Kamratov, Kaitseliit said...

Vaid seltsimees Kägu on siin autoriteetne mees, sest tema ei ole reetnud töörahva üritust ega läinud üle kurnajate bloki poolele. Mina austan sellist meest.

 
At 18:06, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, ärge uskuge mingit naiste plära (17:17)! Mõelge oma peaga, kas see on võimalik. Muidugi ei ole!

 
At 18:21, Anonymous Tõivet, sepa poeg said...

Ära muretse Priit! Meie pole kunagi naiste loba uskunud. Me teame, et kuulud tegelikult põranda-alusesse Konservatiivsesse Põllu- ja Spordimeeste Rahvuslikku Erakonda, kus ei minda kompromissidele vanakuradi endaga.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas vältida diskvalifitseerimist? suusata mõne laiaõlgse ürgmehe selja taga, näiteks Teppani või Laidvee. Pane kerget uisku, keegi ei märka.

 
At 19:07, Blogger ek said...

Priidule (17:15). Swixi Mortenist oli muidugi tänuväärne, et ta jagas oma Alutagusel toiminud määrdevarianti ja ma loodan et ta teeb seda ka edaspidi. Kui aga võrrelda sellega, mida ta pidamiseks soovitas võistluseelse reede hommikul, siis selle järgi toimijad said mittepidava suusa. Lähtudes YR prognoosist eeldas ta kerges miinuses oleva lund. Samal ajal näitas Eesti ilmateenistuse Kurtna kandi prognoos hommikust alates laupäevale konkreetset sula ja nii ka läks. Kui ikka on päevade kaupa näha, kumma prognoosteenistuse mudelarvutused järgivad eelnevatel päevadel paremini saabuvat tegelikkust, siis sellest tuleb järeldusi teha. Ehk siis YR lubab ida-eestile järgmiseks päevaks stabiilselt ~2 kraadi külmemat temperatuuri kui tegelikkuses saab olema. Kuid 0C ümbruses on see suusa pidamisvarianti silmas pidades suur vahe.
Lisaks veel, et kui isegi ei eksita prognooside ja lumeolude määramisega, siis määrdefirmade esindajad ei pruugi olla huvitatud kõva häälega soovitama varianti a´la võta zero-suusk või hõõru pehmema paindega tavasuusa pidamisala liivapaberiga karedaks ning küllap toimib täna paremini kui miski muu. Nende huvi on keerulist teenust või purke/tuube müüa :)

 
At 19:17, Anonymous Käo Jaan, kehakultuurlane ja homofoob said...

http://sport.delfi.ee/news/liikumine/rahvasport/rahvasportlane-ole-valmis-tartu-maratoni-finisis-dopinguproovi-andma?id=70780989.

Mind huvitab, millise krdi seadusega Port mind purki kusema kohustab? Heakene küll see sari kuulub Worldloppet sarja, aga siin tehib suur vastuolu ju. Mina rahvasportlasena pole liitunud antidopingu paneeliga, ma pole kuhugi allakirjutanud, et kohustun seda täitma. Eesti Vabariigis kehtivad seadused ei kohusta mind nagu ka kuidagi seda täitma. Loomulikult ei ole mul mingit tahtmist, ega ka põhjust mingi dopinguga jurada, kuid siin on üks aga. Väga paljud, ka ilma retseptita müüdavad käsimüügi ravimid sisaldavad dopingu aineid. Päris paljud madala hemoglobiini tasemega kodanikud kasutavad regulaarselt ravi eesmärgil EPO t. Kasvuhormooni manustatakse haigetele jne. Kas ma pean nüüd näpuga järge ajama, millist ravimit ma tohin kasutada, millist mitte? See on ju absurd!! Mulle tundub , et Port ei ole päris terve. Pealegi kellegi valvsa pilgu all purki kusemine on alandav ja mina normaalse orientatsiooniga mehena, ei paindu seda tegema. Kustutagu mind protokollist kui tahavad.

 
At 19:28, Anonymous Jürgenson, rahvamees said...

väga õige. Senjöör Kägu demonstreerib elutervet kodanikuallumatust, ning meie ühineme tema foobiaga. Mis see siis olgu, meie ei naudi profisportlase eeliseid, purki pissima aga sunnitakse? Kurat ma olen vaba mees, Pihkva vürst Kaabriel oli üks minu esiisasid ja keegi närune ametnik ei sunni mind kaltsoone maha ajama kui ma ise ei taha. Raisk! Kuram! Ptüi!

 
At 19:29, Anonymous Gennadi, Kohtla-Järve said...

Kuule, purkikuseja, Pordil on sulle vastus valmis. Kaks aastat disklahvi. Ikka veel ei kuse purki?

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Mida kostab selle peale suusaprofessor Zilmer? Mis õigusakti alusel olen mina, mees rahva seast kohustatud alluma FIS-i reeglitele?

 
At 19:38, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Seltsimees Käo Jaan, kas sul on midagi varjata? Kas oled suts nõret teinud?
Lase julgelt kõik purgid täis mis ette lükatakse, las aga uurivad.
Maratonile tuleb vist minna üldse uisusuusaga. Rada on kohati suht nadi, kui kellegi Erko pilte edastada. http://postimg.org/gallery/2jk7d0p3i/81e2ee74/

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Eestivenelsed kinnitavad et eesti keel on nende jaoks inimõiguste rikkumine, minu jaoks on purki pissimine inimõiguste rikkumine. Ma olen vaba mees, isegi nimi on mul Gaabriel. Sugulased elavad mul Rootsis, Poolas ja Novgorodis. Katsugu vaid mind sundida. Kaeban euroopa kohtusse!

 
At 19:52, Anonymous Filimon said...

Tublid mehed olete kõik. Pange suuska aga ärge unustage, et isamaa ootab teid koju tagasi.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis on lepingus väikeses kirjas? Olen kohustatud pissima esimese nõudmise peale?

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

PP on siin kunn ja peaks enamuse pasakommentaaridest tingimusteta diliitima. Homofoobid ja muidumehed siia seltskonda ei kuulu!

 
At 20:13, Anonymous Aivar K said...

Mina olen tüse meesterahvas ega hooli suuskadel jooksmisest kuigivõed. (vene keeles on see teie lemmik sport ju - beg na lõõžah)

 
At 20:20, Blogger Priit Pullerits said...

Esiteks, ma arvan, et 20:07 on pisut tähtedega vääratanud ja tahtis öelda, et homofiilid siia seltskonda ei kuulu.

Teiseks, tõsiselt hea meel oli 19:07 (ek) kommentaarist. Vaat see on asjalik ja analüütiline sõnavõtt. Võtke eeskujuks, kuidas peab kommenteerima!

Kolmandaks, ka Käe Jaan on suutnud 19:07 sedapuhku tõstatada olulise küsimuse. Ma ei ole teie eest veel reporteritööd ära teinud, kuid ma olen võrdlemisi kindel, meenutades oma varasemaid jutuajamisi asjatundjatega siin tõstatatud teemal, et meiesugused harrastajad ja litsentsita sõitjad võivad, kui nüüd otse ja karmilt öelda, purki pissimise nõudjate nõudmiste peale kõrge kaarega kusta. Minu arust ei ole me tõesti sunnitud neid proove andma, sest meie ei ole ju millegagi liitunud. Aga küsimus on huvitav, uurin seda.

Aitäh ka kellelegi Erkole, kes on TMi rajast päris õõvastavad pildid teinud. Seal on, mida vaadata, ja oma silm on kuningas. Tagumistel sõitjatel saab ilmselt raske ja ruineeriv olema. No aga eks sõitku siis kiiremini!

Palun hoidke kommentaaride taset kõrgel ehk asjakohasena ja professionaalsena, sest nüüd, mehed, läheb asi kuramuse tõsiseks. Naljaaeg on selgelt läbi saanud.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Jah, härra Pullerits kirjutab eepilisi ja krestomaatilisi kommentaare, nagu see -
Naljaaeg on selgelt läbi saanud.
(võtke õppust sitakotid)

 
At 20:33, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei saanud antidopingu spetse praegu õhtul kätte, helistasin kolmele, keegi ei võtnud praegu toru. Kuid sain kätte Indrek Kelgu, kes loomulikult ei ole selles küsimuses kõige pädevam kõneisik, mida ta ka ise tunnistas, kuid kuna teisi ma kätte ei saanud, siis nii palju soostus ta teile minu palvel seletama, et Tartu maraton on FISi kalendrivõistlus ja FIS allub WADA koodeksile, mis tähendab oletatavasti, pakkus Kelk, et kõigile osalejaile laienevad ühed ja samad tingimused, ent ta lisas, et eks antidopinguasjatundjad peavad seda täpsemalt seletama, see on nende teema.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Mister Pullerits teab vastuseid juba ette. Naljaaeg on selgelt läbi saanud. Allute FIS-i reeglitele või pühkige suu mandist puhtaks.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Esmaspäeva hommikul. "Postimehe" toimetuses. Mis seal pakis küll on?
"Suusatajalt analüüsimiseks"
Hr Pullerits, kas Raio Piiroja peaks teile oma kust analüüsimiseks saatma?
Martin

 
At 20:54, Anonymous Kägu said...

Käisin täna kõrvemaa metsades, niiöelda uurimas, et kas pärast laastavat haigust, on üldse veel mingit vormi, millega maratonile minna. Seal sadas ilusat laia lund. Rõõmustasin lapselikult, et ehk vanajumal puistab midagi tartumaratoni trassile ka. Nüüd uurisin pilte mis hr Karvajalg meile vaatamiseks jagas ja mõtlen, et peaks vist igaksjuhuks ette valmistama ka oma treeningsuusad. Siukese palja põlla peale kuidagi nagu ei kibele hää suusaga.
Kui nüüd karvajalale vastata, siis ega tea, kas mul on midagi karta või mitte. Kasutasin mingit nohurohtu, krt teab mida see sisaldab, mu meditsiinilise haridusega proua väidab, et väga paljud nohurohud sisaldavad tippsportlastele keelatud aineid.
No ja siis sõin üsna hiljuti norra lõhet. Viimasest peaks suure tõenäolsusega positiivse dopinguproovi saama küll. Võimalik muidugi, et mul pole midagi karta, aga no kui vähegi võimalik, siis milleks riskida ja lisaks tundub tõesti selline käsupeale purki kusemine alandav. Lihtsalt kui ma võistlusele registreerisin siis ei näinud ma suuri hoiatavaid silte, ega midagi. Registreerin ennast ma ju mitte kusemisvõistlusele vaid suusamaratonile. Minul tava kodanikuna pole ju mingit kohustust jälgida mida ma söön või enne mingi ravimi tarbimist spetsialistidega konsulteerida, et , ega see jumalaeest midagi keelatut ei sisalda.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Seltsimees Kägu kirjutab nagu Tšarls Dikens - Registreerin ennast ma ju mitte kusemisvõistlusele vaid suusamaratonile. Hoia selliseid mehi, senjöör Pullerits.

 
At 21:02, Anonymous Urts said...

Ei võta toru? Helistage sõbra telefonilt.

 
At 21:04, Anonymous dr H said...

Halloo, mehed!
Kas see kusejutt on tõsi? Ma võtan siis paar pudelit Krušovice Imperiali alla, et ikka tuleks lahinal!

 
At 21:05, Anonymous Pablo Pikaasa said...

Härra Pulleritsu positiivne mõju on täitsa tunda. Noori dikenseid ja hemminveisid on siin nagu seeni pärast vihma.

 
At 21:11, Blogger Priit Pullerits said...

Toome teemasse selgust.

Alustame võistluste üldjuhendist, kus on kirjas:

43. Tartu Maraton kuulub rahvusvahelisse pikamaasuusatamise sarja Worldloppet, Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) ja Eesti pikamaasuusatajate sarja Estoloppet 2015. a. kalendrisse ning on FIS Marathon Cup (FMC) osavõistlus.

Vaatame veel ühte punkti, kolmandat:

TM korraldatakse vastavalt Eesti Suusaliidu (ESL) ja FIS-i pikamaasuusatamise võistlusmäärustele, käesolevale juhendile ja programmile, FMC 2015 üldjuhendile ning Klubi Tartu Maraton volinike kogu ja juhatuse otsustele.

Kui te siit nüüd veidi edasi kaevute, siis näete, nagu seletas mulle ka äsja üks Eesti paremaid dopinguteema asjatundjaid, et olles end võistlusele registreerinud, olete end allutanud tervele reale reeglitele, mis muu seas ka tähendavad, et jah, teilt võib ka dopinguproovi nõuda, ja mingid Eesti või ELI või mis iganes seadused ei puutu siin üldse asjasse.

Õnneks on teil võimalus dopinguproovi andmisest ka keelduda, ent sel juhul peate arvestama, et see leotakse võrdseks positiivse dopinguprooviga.

Sellega on see teema siin ammendatud.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

to 21:11.
Tegelikult ei ole see päris nii.
Võistlus toimub Eesti Vabariigi territoriumil siiski ja siis peaks kehtima Eesti Vabariigi seadused. Kui tekib seaduste vastuolu, siis tuleks lähtuda kõrgemast seadusest, ehk siis EVR põhiseadusest. Põhimõtteliselt kui tekib vastuolu näiteks mingi panga , asutuse jne. lokaalse seaduse ja EVR seaduandluse vahel siis jääb kehtima kõrgemal olev seadus. Minuteada on tippsportlasel sõlmitud antidopinguga vastavad lepingud, mida nad täitma kohustuvad. Huvitav teema, aga siia oleks vaja head juristi või advokaati, kes selle lahti seletaks.

 
At 21:39, Anonymous Kuiger said...

Härrased Pullerits, Kägu ja teised maratoonlased! Võidelge oma õiguste eest! Ärge laske oma inimväärikust jalge alla tallata! Teil on muidugi lihtne sirtsutada. Ots purki ja valmis! Mida aga peavad tegema preilid ja prouad, kes orki tõmmatakse? Kes võitleb nende väärikuse eest? Härra Kelgul on muidugi lihtne oma üritus mogrimärtidele maha müüa. Temale on see mani, osalejatele aga õudus.

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Jah, täitsa võrreldav holokaustiga.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Põhimõtteliselt on seis selline, et võistluste korralduskomiteelt on õigus minult pissiproovi nõuda. Minul on õigus keelduda. Me jätkame kohtus ja seal võidab see kes on rohkem motiveeritud, kellel on rohkem raha ja osavam advokaat

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Reaalselt on meie hulgast põhjus dopingkontrolli karta , siiski vaid Raio Piirojal. Vaadake fakte:
1)Mees on teinud ulmelise arengu hüppe
2) endise tippsportlasena on tal kindlasti sidemeid, teadmisi ja kogemusi.
Ka Priit tundub kuidagi Kahtlane muidugi, kui nüüd tõsisemalt järgi mõelda. Nii vana mees ja kepsutab nagu noor sälg. Doping, mis muu.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit esimese 200 sisse tuleb, on epo-suts ilmselge nagu allika vesi.

 
At 22:20, Blogger Priit Pullerits said...

21:38, ei, seadused ei puutu siia üldse, seletas asjatundja. Loevad üritust korraldavate alaliitude ja ühenduste reeglid. Nagu kaugushüppes: nemad otsustavad, et on kolm katset, ja kui kõik astute üle, saate nulli. Seal ei aita ka mingid seadused, et miks kolm katset, meie riigis võib hüpata nii palju, kui tahad, ja sealt, kust tahad. Loevad reeglid, mille järgi võistlus peetakse - punkt!

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui kelk tahab mind sundida finishis kusema nagu Rönning, miks krt ei anta mulle siis uustulnukana võimalust heidelda medalitele, vaid sunnitakse mind alustama 13 st stardigrupist? Härrased, kas me osaleme heitluses medalitele või tegeleme siiski rohkem rahvamatkaga??
Kas kuskil mujal maailmas veel on loodud analoogne pretsedent ja hakatud testima rahvasportlasi, kellel pole õrna aimugi mida tohib ja mida ei tohi süüa?

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Eksite, hr Pullerits.
Avalikus kohas on kusemine keelatud. Kohaliku omavalitsuse kodukorra määrusega, Tallinnas ja igal pool.
P.S.
Hr Pullerits, teie arvates, kui ma tahan minna Washingtonis Valge Maja ette muruväljakule, kas seal võib? Kuda Ameerikas on? /Martin/

 
At 22:41, Anonymous Eugen said...

Martin, sa oled ju loll mis loll.
Kustakse ikka privaatselt kuskil kabiinis, mitte Elva linna peaväljakul.
Seltsimees, sa tarbid vist regulaarselt mingeid rohte, et sellist segast katkematult peksad.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Pole õige tuua paralleeli kaugushüppe võistlusega.küsimus ei ole j u võistlusreeglites. Küsimus on selles, et kas korraldajatel üldse on öigus meid eelnevalt hoiatamata ja olulist muudatust selgelt välja kirjutamata,hakata meie inimväärikust alandama? Kas rahvasportlase selline testimine pole siiski pretsedent? Midagi uut ja enneolematut?

 
At 22:52, Anonymous Kägu, dissident said...

Eks näis mis saab. Mina igatahes palkan omale finishisse advokaadi. Kui nad kavatsevad seal mind vägisi kusema sundida, et ise pealt vaadata, siis häda neile. Vaba mees vabal maal kuseb siis kui ta ise tahab ja seal kus tahab!!! ( jäädes see juures sündsaks ja viiskaks muidugi)

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

22.22 heitlus on medalitele, mina olen igakord saanud. Teet.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

TM stardinumber 1 pole nimekirjas ära näidatud. Aga, kindlasti pole see auk tühi.
Niisiis, kellele on reserveeritud üks tore number?
Pakkumine tuleb siit: vanameister AV.

Falun ei sega, seal algavad hoolealuse sõidud alles mitme päeva pärast. Kas on keegi julge, kes vaidleb vastu?

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Äkki on hoopis Poltaranin?

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav,
Kui kusema pannakse antakse pakk pabereid ette, pean märkima milliseid aineid olen tarvitanud ja arsti load juurde, huvitav oleks teada kuidas rahvasportlane , kes sõidab kohale 1000+ märgib goldrex, sudaffed jne.ta isegi ei tea millist gripi rohtu ta viimati võttis, kui tundis külmetust.
Kas edaspidi ongi TM et esi 200 kõik arstitõendiga astmaatikud, siis viimasena Priit ja kogu üritus.

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei edaspidi on hoopis nii,et Porti jüngrid hakkavad suvalisel ajal su kodu külastama ja sinult purki kusemist nõudma. Kui kavatsed mujal ööbida või reisile minna pead neile oma asukoha teatama

 
At 01:17, Anonymous Manivald said...

Rahvamaratonil korraldajate nõudel purki kusedes arvestage, et kusete ühtlasi Eesti iseolemise aluspõhimõtete peale.

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Vaid võimsa muskulatuuriga mehed nagu Karvajalg, Kägu ja Pirita Kobras suudavad paaristõugetega laksida Tartu maratoni pikad tõusud ja langused

 
At 08:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuna võib vaid arvata, et isand Pullerits enne pühapäevast starti rohkem uusi postitusi teha ei jõua, siis panen siia vaatamiseks-kuulamiseks ja puraka tekitamiseks ühe üldiselt vähetuntud, ent maratoonaritele hästituntud loo, koos videoga ajastust, mil oli disco forever ja ka naised karvasemad kui tänapäeval.
https://www.youtube.com/watch?v=OQA6BBDMNu8

Kütke end üles, härrad ja prouad!

Toits Pärnust

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Lgp 08:28,

Enamik osalejatest üritab ikka suusad nii määrida, et allamäge ei peaks paaristõuget uhama, vaid saaks puhata. Kui paistab jäine rada tulevat, siis ilmselgelt paaristõuke osakaal on suurem ja kes seda jõuavad, on ka eelises.

V

 
At 09:29, Blogger Priit Pullerits said...

08:40, jõuan küll veel uue sissekande teha, sest on kerkinud uus suur probleem, mis kindlasti erutab kõiki pühapäeval startijaid.

 
At 09:37, Anonymous Hommikune said...

erutus on tõusnud tõsiseks. Pinge lõpetas tundide lugemise, minutid hakkasid tiksuma.

Läks laksimiseks!

 
At 09:43, Anonymous Kaidi, kaunis naisterahvas Lilleküla aedlinnast said...

Võimsa muskulatuuri ja intelligentse jutuga nehed tekitavad naistes magusaid värinaid. Kui veel pilti ka näha saaks oleks juba kevadised veed vulisemas.

 
At 09:52, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Lähen sellele Tartu Maratonile hoopis uisusuusaga. Tossutan garaažis Rex tk-245 pulbri alla ja tuld. Kui tükki sisse ei viska, siis ehk 500 kohta kannatab ikka napsata. On keegi veel käpp või?

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

09.29 kommentaari peale loodan, et nüüd sula ja vihma tõttu rada oluliselt lühendama ei hakata. Eks kuuleb.

Toits

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

ek (19:07) Mõistlik jutt!

Mis teema selle yr.no´ga on, et seda ilmakanalit alati aluseks võetakse? Mingi aeg tagasi yr.no nö. tõmbas radarid Eesti pealt maha ja sama kvaliteetselt ilma ei ennusta kui varem. Soovitan eelkõige Riigi Ilmateenistust vaadata, loomukilut võib kõrvutada veel 2-3 rahvusvahelist kanalit, et siis ise nö. oma prognoos kokku panna.

Mis määrdemehed räägivad, tahke või kliister? Ootaks infot kui keegi reaalset testib täna-hommne.

MM

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Võimalikud määrdesoovituse kohad:

http://nevene.ee/rex-suusamaardesoovitused-2015,479.html

https://www.facebook.com/skiwax.europe

https://www.facebook.com/XSport.ee?sk=wall

http://visu.ee/tartu-maraton-15022015

Foorum:
http://www.estoloppet.ee/et/etapid?competition_id=95&action=comments

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Ametliku määrija soovitus seal:

https://www.tartumaraton.ee/et/ilm/

 
At 10:53, Blogger Priit Pullerits said...

On ainult ühed määrijad, kelle soovitusi tasub kuulata. Need on Tartu ja siinse kandi olusid hästi tundvad ning oma määrdevarustust oluliselt uuendanud Suusavendade tiimi mehed. Kui vennad Teppanid keevitama hakkavad ja isalt veel salaluuret saavad, siis hoidke alt on rexide ja swixide ja muu kahtlase värgiga.

 
At 10:53, Blogger Andres P said...

Morten (vähemalt allkirjade järgi otsustades) on tegev Swixi toodetega. Eks ta ikka peab teadma, mida panna - see on professionaalsus. Kuna minul on 1 firma kohver kodus, siis ma ka enam-vähem tean (või oskan lugeda soovitustest) välja mida panna libisemiseks, harrastaja tasemel väga OK. Küll ei tule nii hästi välja pidamise määrimine - no ei saa nii ilusaid ja õhukesi, kuid töötavaid kihte.
Igatahes määrimine hea harrastaja tasemel pole raketiteadus.

 
At 11:08, Blogger AinK said...

On ainult ühed määrijad, kelle soovitusi tasub kuulata. Need on Tartu ja siinse kandi olusid hästi tundvad ning oma määrdevarustust oluliselt uuendanud Suusavendade tiimi mehed. Kui vennad Teppanid keevitama hakkavad ja isalt veel salaluuret saavad, siis hoidke alt on rexide ja swixide ja muu kahtlase värgiga

Priit, jälle müügimeheks hakanud või?

aink

 
At 11:21, Blogger Priit Pullerits said...

Ain, ei maksa alahinnata Teppaneid. Näiteks Vahur on praegu Otepääl luuret tegemas.

 
At 11:48, Anonymous Rahuliku südamega said...

Pole hullu midagi, labidamehed viskavad sooned täis. Fire!
PM: Maratonirada peab sula survele vastu.

 
At 12:31, Blogger AinK said...

Ain, ei maksa alahinnata Teppaneid. Näiteks Vahur on praegu Otepääl luuret tegemas.

Mina pole SuusaVendade (SV) kohta midagi öelnud, aga miks sina Rexi ja Swixi halvustama kipud (siis hoidke alt on rexide ja swixide ja muu kahtlase värgiga), äkki panevad SV sul libisemise Swixiga ja pidamise Rexiga, mis sa siis peale hakkad? Pole SV nimelistest suusamääretest küll midagi kuulnud.

aink
P.S. V.T pole ainus, kes Otepää asukohta teab, ka teised määrijad on testimas (Testime laupäeval 14.02 kõiki variante (ka puhtaid tahkeid) ja seejärel teeme otsuse. Hetkel on küsimus, kas ja kui palju parandab raja läbifreesimine lumetingimusi.)
P.P.S. Kui mu Alzheimer nüüd alt ei vea, kas polnud mõnad aastat tagasi just SV need, kes tagasihoidlikult öeldes kümened suusapaarid mittepidavaks määrisid

 
At 12:39, Anonymous SK Pirita Purakas said...

Kõige odavamaid ja kiiremaid dopingu proove saab anda Scheeli mõisa taga vanas Tallinna Mereväebaasi komandopunktis ehk "Orbitas". Seal tagumisest august koridori mööda maa alla, teisel korrusel peldikus (paremalt kolmas ruum) on üks "velsker". Testi andja liigub siis pimeduses katakombides käsi pidi teed otsides (velsker kardab lampi) teisele korrusel peldiku ruumi. Seal laseb püksid rebadele, tõstab käed üles ja jääb kinnisilmi ootama.
Kui niimoodi umbes pool tundi vaikuses seista roomab trepi alt välja punkris elav velsker. Me kutsume teda vahel ka Louisiana niristajaks. Kes ta on ei tea, lambivalgust kardab, välja näeb umbes selline http://g.delfi.ee/images/pix/900x585/9a930402/file36555601_1a45fc77.jpg
Ta asetab maha londiga gaasimaski filtrist topsi - ainult A proovi jaoks. See tuleb siis täis niristada ja vaikselt edasi seista, kuni velsker proovi üle nuusutab ja trepi alla tagasi roomab. Siis võib välja tulla. Kas on positiivne või negatiivne saab teada selle järgi, et kas tuled välja punkrist või ei tule.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Karm elu ikka Puraka brigaadil... :)

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Suusavennad keerasid minu suusad üleelmine aasta tartuks küll peesse.
Sai neile õeldud, et pidamist panna vähe teha hell suusk mis minu sõidustiili juures sobib.
Enne starti sain suusad kätte ja vaatasin kohe jube paks kiht mõksi on alla pandud. Peale sõitu läksin esmaspäeval neile oma suuska näitama, et oli ju jutt et pane me hella pidamise, aga vaadake seda suuska 1cm ikka veel pidamist all. Jutt oli neil siis selline meil palju suuski teha ja suusad lähevad segamini jne. Kui lasete teistel teha suusad siis tasub usaldada oma tuttavaid kes tunnevad sind ja oskavad sinu soovidega arvestada. Muidu on liini töö, sest 200 suuska 5 määrdemahega korralikult ei ole võimalik teha.

Peeter

 
At 13:11, Anonymous Edmund, mahesuusataja Emmastest said...

Mis krdi REX id ja SWIX id. Õige mees silitab oma suusad enne maratoni pekitükiga üle ja sõidab maratoni alla 4 tunni läbi.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Senjöör Edmund Emmastest seisab õigel ideoloogilisel platvormil. Ülejäänud on välismaa luure agendid.

 
At 14:58, Anonymous Velts said...

Suur lahing on tulemas. Mehed olge valmis ja tehke lätlastele ja norrakatele suhkamit. Meie siin läänemaal hoiame teile pöialt.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Käige enne lahingut massaažist ka läbi. Targemad hijuti kirjutasid et väga vaja.

 
At 15:19, Blogger Unknown said...

cheap jerseys
fitflop shoes
coach outlet online
louis vuitton
kate spade outlet
adidas shoes
canada goose clothing
fitflops sale clearance
seattle seahawks jerseys
louboutin uk
2016.12.15chenlixiang

 

Postita kommentaar

<< Esileht