neljapäev, jaanuar 22, 2015

Pullerits: Millise kriitilise olukorra tekitas eilne kontrollstart?

Vahur Teppan (kõigil neljal fotol), kunagine USA suusasprindimeistrivõistluste pronksmedalivõitja, oli eile Tartu suusatalve võistlussarja teiseks etapiks püstitanud endale ühe olulise ülesande (lisaks muidugi võistluse võitmisele, mis oli tegelikult ootuspärane): alistada mind suurema vahega kui Lemeks 2015 suusasarja avaetapil. Need võistlused on täiesti võrreldavad: Tähtvere spordipargi sprindirajal klassikatehnikas neli ringi, kokku 5,2 km.

Lemeksi sarja avaetapil edestas Teppan mind 3.41-ga, mis, arvestades seda, et temasugune kõva suusataja peaks lööma harrastajat valemiga kilt & mint, ei olnud just tulemus, mille üle Teppan pidanuks rõõmustama või mina kurvastama. Pigem ikka vastupidi.

Ja et tookordne, nädalatagune tulemus talle endalegi ilmselt pettumust valmistas, tõestas tema eileõhtune ütlemine, kui trehvasime Suusavendade hooldemajas, kus Teppan valis endale lae alt parima suusapaari, mida sealt leida võis, aga mina tulin starti kodus esiku nurgast võetud suuskadega, mis olid ilma igasuguse ettevalmistuseta: seal ta siis kuulutaski, et tema eesmärk on võita mind rohkem kui nädal eest.

Aga vaadaku ette, kellega «tüli» norib!

Sooja ei jõudnud ma paraku teha. Stardi sulgemiseni jäi kõigest veerand tundi, kui pärast tööpäeva võistlustandrile jõudsin; nii sõitsin ringi korra läbi, et uurida, millised on rajaolud – ja siis joonele.

Loomulikult oli nii Teppanil kui mul kavas läbida kurviline ja 24 tõusuga võistlusmaa ainult paaristõugetega nagu eelmisel nädalalgi. Aga kuna olin Lemeksi võistluse etapil veidi selga venitanud, tõmbasin seks korraks toetava vöö ümber alakeha ning jälgisin sõidu ajal, et seljale liigset pinget ei tekitaks. See tähendas, et tõuse sõites ei saanud kahjuks kogu keha rakendada, vaid põhikoormus langes õlgadele ja kätele.

Kõik kulges normaalselt kolmanda ringi eelviimase laskumiseni, mille järel tuleb lauge kurv. Tolle läbimine suurel kiirusel nõuab külg ees nn astesammude kasutamist. Ei saa aru, mis seal juhtus, aga ühtäkki lendasin kõva pauguga paremale küljele. Suusad, avastasin, olid läinud risti, kui püüdsin end püsti ajada. Pusisin, kuni sain taas jalgele, ja tõukasin end uuesti liikvele. Ega see ausalt öeldes kergesti läinud, sest keha oli pärast ootamatut matsu kerges šokis. Kulus hea mitusada meetrit, enne kui end jälle suusataja moodi tundma hakkasin.

Need õhtused võistlused on kummalised seetõttu, et teed oma sõidu ära, aga tulemuse saad teada alles hommikuks. Aegade selgitamine nõuab korraldajailt arvutamist. Niisiis tuleb olla pikka aega ooterežiimis. Protokoll räägib Teppani ja minu ringiaegade võrdluse osas järgmist:

Teppan: 3.01-3.13-3.13-3.11, kokku 12.38
Pullerits: 3.41-3.55-4.12-4.03, kokku 15.51

Minu kaotus Teppanile 3.13, Lemeksi sarja avaetapil 3.41. Seega oli kaotus peaaegu pool minutit väiksem kui nädal tagasi. Ja seda koos kukkumisega (kuhu, nagu näha, võis kaduda umbes tosin sekundit).

Vaadaku ette, kellega «tüli» norib!

Veendusin, et olukord ei olegi tegelikult hull. Võitsin sekundiga näiteks Ergo Rästast, kellele olen viimastel aastatel klassikas selgelt kaotanud (sh Mammastes Eesti meistrivõistlustel 15 km sõidus), ja samuti Karli Kõvatoomast, kellele olen samuti tihti alla jäänud; Rannar Raantsele, kes sõitnud Tartu maratonil korduvalt esisaja sisse või selle piirile, kaotasin kümme sekundit, Janek Vanale, kes olnud samugi sagedane konkurent, 11 sekundiga.

Ent kõik ei ole siiski ainult positiivne. Täna, neljapäeva hommikul ärgates tundsin, et parempoolsel küljel on roided valusad. Iga hingetõmme, rääkimata keha liigutamisest tekitab valu. Järelikult oli põrutus ikkagi piisavalt kõva. Sellises seisus on Viru maratonile minek suure-suure küsimärgi all.
*
TÄHELEPANU! Üks asi eilselt võistluselt nõuab siiski sirgeks rääkimist. Nagu tunnistas üks võistlust jälginud suusataja, olin ma olnud vaat et ainus, kes sõitis paaristõugetega ausalt, omas jäljes, radasid vahetamata, uisusamme sekka tegemata. Ka üks võistluste korraldajatest esitas eile minu kuuldes retoorilise küsimuse, et huvitav, kui paljud paaristõukeid kasutanutest tuleks maha võtta. Ma ei saa aru: kas tõesti pakub mõnele rahuldust tulemus, mis on saavutatud keelatud võtteid kasutades? Ja kas tõesti leitakse endale rahustust ja õigustust väitest "aga teised tegid ju samamoodi!"? Kõik siiski ei teinud. Mina ei teinud.
******
Towering sandstone formations near the jeep road from Elephant Hill to Devils Kitchen, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 27. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Vahur Teppan 2009. aasta jaanuaris Otepää MK-etapil. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Vahur Teppan 2008. aasta detsembris Davosi MK-etapil. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Vahur Teppan 2011. aasta veebruaris Jõulumäel Eesti meistrivõistlustel. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 4: Vahur Teppan 2011. aasta jaanuaris Otepää MK-etapil. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

See on saanud juba reegliks, et Priit enne Viru maratoni konkurente oma mitteosalemisega hämab. Kui stardipauk kõlab on mees nagu viis kopkat kohal.

 
At 16:07, Anonymous Isa Toolik said...

Priit, selline, ma nimetaks isegi ergastav pauk vahetult enne võistlust või ka võistluse ajal tuleb tulemusele pigem kasuks.
Mäletad Mark Cavendishi sel Tuuril, pani ühel etapil mitte palju enne lõppu verise küljeka, kuid võitis ka sama etapi. Niiet, kui luud ja liigesed terved, siis selline läbiraputus ainult tõstab adrenaliini taset ja suurendab sportlikku viha ehk võitlusvaimu.
Seda muidugi tugevatel meestel, pehmo oleks juba kaks korda pedearsti juures käinud ja lamaks teki all.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust, antud juhul pidasin silmas perearsti.

 
At 16:34, Anonymous Martin, keelehuviline (aaviklane) said...

perearstid-pederastid...
Eesti keel on kerge sõlme minema.
Äkki peaksime mõnele kergemale keelele üle minema?
Tolerantsuse tund siis taas täna õhtul 22:00-24:00!

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Martin, ära hüppa siin oma hülge-, st ilge mölaga. Siin on sportlikud mehed, kel suusavorm on tippu timmitud, ja et keel vääratab, tuleb sportlikust erutusest. See on sinusugusele loba-, st libamehele muidugi tundmatu tunne. Loe, mis Miinal eelmise postituse all oli sulle öelda ja võta nüüd siin kõigi rõõmuks vaiksemalt. Sul, saa aru, ei ole siia midagi asjakohast ega asjasse puutuvat öelda, sa vaid risustad ruumi. Ma toetan, et blogi peremees siin kustutaks!

 
At 16:58, Blogger Andres P said...

Martin, mine tee endale blogi ja kirjuta seal. Või kui lugejate puuduse üle kardad, siis järsku lubab Kender poiss sul nihilist.fm'i postitada. Seal on vabameelseid naljamehi palju.

 
At 17:14, Anonymous Martin said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:38, Anonymous Tissispets said...

Sõbrad, kui teid vaevab ületreenitus, kangutage endale üks pindine õlu sisse ja visake sirakile ahjule ja hea, kui saaks siis veel ühe sõbraliku naise tissi mudida, see aitab 100%. No võibolla teate seda isegi.

 
At 19:04, Anonymous Karl Joakim said...

Vaata ette tissispets. Et sa juhuslikult Karvajala eite mudima ei hakka. See saab sulle saatuslikuks.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 20:21, Anonymous Egert-Archibald, 18, Tabasalu said...

Welcome on board, Pullelits!

 
At 21:14, Anonymous Käo Jaan said...

Eelmise teema all võttis Edmund jälle Veerpalu asja ülesse.

Edmund ütles ...

Eestlane on küll ajaloolisest paratamatusest matsirahvas, vähemalt aastatuhandeid selline realiteet, aga võiks nüüd siiski vähemalt püüda sellest mitte kõige eesrindlikumast staatusest välja tulla.
Mitte vana Veerpalu, vaid vanameister Veerpalu - oma suuri sangareid oleks väärikas austada, lugupeetud Nõunik. Libedat suuska!

09:57

Ma ei tea kas on õigus neil , kes väidavad, et Veerpalu medalitel on siiski üsna essune läige man või hoopis neil kes leiavad , et Veerpalu võistles oma vastastega nii öelda võrdsetes tingimustes ja tal oli lihtsalt vähem õnne.
Arvestades siiski seda hetkel kehtivate piirmäärade põhjal oleks Veerpalu ametlikult dopingupatune ( nagu näiteks Juha Lalluka), siis kas on kõige eetilisem nimetada teda sangariks ja tuua teda eeskujuks lastele. Olen nõus, et Veerpalu oli ja on väga kõva mees, aga tema saavutusi jääb igavesti varjutama tume kahtlusevari. Mees oleks pidanud oma karjääri pisut varem lõpetama.

 
At 21:21, Anonymous Kuno, Haapsalu said...

> Mees oleks pidanud oma karjääri pisut varem lõpetama.

Ahnus... Guugelda ka Baer eestlastest.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Oleks pidanud tõesti varem lõpetama. Rootsi ja Norra kahtlustasid teda ja Maed väga otsustavalt dopingus. Lõpuks ka soomlased. Meie meedia libises vaid kergelt üle. Soomlaste ajakirjas Urheilu oli juba 2009 pikk kirjutis Otepää pentagoni dopinguvarudest (ja meie meeste "pilves" olekust). Neile tuli AV vahelejäämine normaalse uudisena. Meie siin oma võiduuimas olime teatud määral pimedusega löödud.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

ohh seda häbi...

http://etv.err.ee/v/meelelahutus/ringvaade/ringvaate_lood/96681db8-11a2-4893-af2a-24664382492d

Isegi Hermaküla sõitis kiiremini!
Pole mõtet hakata ajama, et kuida võeti ringiaegu jm, see on fakt ning protokollis nii kirjas ja kogu rahvast teab nüüd seda. Lisaks praktiliselt viimane olla nalja sõidus, see ikka uskumatu! Tääri sõnad õiged, et ainult üks näitleja oli näha...

 
At 08:40, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Tere.

Kui nüüd kevadesse hüpata, siis mul on meelde jäänud PP rattatrennide keskmised kiirused. Kui nüüd vaadata Nibali keskmist kiirust, siis võib julgelt hoogu maha võtta. Ma ei usu siinjuures, et Nibali treening alati ainult mäe alt algab ja üleval lõpeb, et treeningute keskmine kiirus meie mõistes täiesti normaalne tundub.

http://sport.postimees.ee/3065933/nibali-treenib-oluliselt-rohkem-kui-moodunud-aastal

Marek

 
At 09:28, Blogger snaperski said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Natuke teemast mööda aga ELSF kodukalt:
Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon sõlmis Postimees ASiga kaks lepingut. Esimene leping teeb Postimehest IBU laskesuusatamise Euroopa meistrivõistluste meediapartneri ja peasponsori. Teise leppe sisuks on Postimehe ja Eesti Laskesuusatamise Föderatsiooni (ELSF) partnerlus viieaastaseks (2015–2019) perioodiks. Koostöö eesmärk on tagada Eesti laskesuusaspordi stabiilne ja tasakaalustatud areng.
ELSF presidendi Aivar Nigol loodab, et koostööleping aitab laskesuusatamisele suuremat tähelepanu tuua. „Postimehe roll nii võistluste kui alaliidu meediapartnerina on laskesuusatamise kui atraktiivse taliala tutvustamisel väga oluline. Näeme selles koostöös suurepärast võimalust meie sportlaste saavutuste paremaks kajastamiseks ning üldisemalt laskesuusatamise laiemaks tutvustamiseks ja reklaamiks,” lausus ta.
„Eesti talispordis või spordis üldse pole teist nii perspektiivikat noorte põlvkonda kui laskesuusatamises. Juunioride medalid, ja neid on laskesuusatajad võitnud hulgi, ei taga edu täiskasvanute klassis, kuid loovad selleks aluse. Tulevikutegijaid tuleb toetada nüüd ja praegu, sest vastasel korral pole nad tulevikus tegijad,” ütles Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik.

Pärast eilset meeste hävingut MK-l Anterselvas, on Postimees diskreetne ja ei ühtegi sõna sellest. Koostööleping toimib :)

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

PP ja teised asjalikud mehed. Ütelge otse välja mis te sellest kõigest pornograafiast arvate?

 
At 13:08, Anonymous Edmund said...

Hea Käo Jaan ja ka teised hellad hinged.
Vaadake, elu on karm ala, mis valdkonda ka ei vaataks. Isegi pealtnäha nii leebe ja ilus tegevus nagu ballett, on tegelikkuses tohutu stressi ja olelusvõitluse areen - nagu nägime ka siinsest baleriini sõnavõtust.
Seda enam aga, kui läheme tugevate, tervete meeste maailma, kus lisaks jõule ja nutikusele mängib suurt rolli au (aupaiste oleks kohasem, aust pole kaasajal just palju rääkida), kuulsus ja raha.
Kui sa tahad jõuda seal tippu, siis tuleb võidelda kogu arsenaliga, sest vastased teevad seda niikuinii, alati!
Kas mulle meeldib see? Ei. Aga see ei huvita kedagi, mis mulle või teile meeldib.
Maailmas on alati eksisteerinud erinevad kokkulepped ja konventsioonid jms. Kas selline keskkond takistas kuidagi Hitlerit elama (võitlema) viisil nagu tema soovis? Ei. Ning kui üks Hitler kukubki, siis teised samasugused jätkavad oma tegevust sellest olenemata (nimetage aasta, millal pole maailmas olnud suuri sõjalisi konflikte ja räiget verevalamist) ja samal ajal kasvavad ka uued hitlerid pidevalt peale. Ükski kokkulepe ega reegel ei suuda olukorda sisuliselt muuta.

Kokkuvõte: vanameister Veerpalu võitles oma võitlusi selles karmis piirideta maailmas vahenditega, millega üldse oli mõtet areenile astuda ja oma aega sellele tegevusele pühendada ning oli oma tegemistes ülimalt edukas.
Kui selline mees pole väikerahva jaoks sangar, siis kes üldse on?

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Hea lugu, senjöör Edmund.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Andrusel ja Jaagul olid siiski liiga kõvad tropid sees. Sest vajadusel (tiitlivõitlustel) panid nad päris ülekaalukalt ülejäänud satsile.

 
At 13:57, Blogger Priit Pullerits said...

Hea ja huvitav arutluskäik, Edmund.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

13:41, see on teie puhas spekulatsioon. Me ei tea ja ei saa ka kunagi teadma, kellel kas ja kui palju sees oli. Seega teie väide sellises konstruktsioonis ei päde.

 
At 14:22, Anonymous Kunnar, Vaimastvere, Jõgevamaa said...

Edmund,
olla põhimõteteta limukas - on igaühe enda asi. Rahvuslik mõõde jätke siit välja.

 
At 02:54, Blogger Unknown said...

mbt shoes outlet
beats by dre
ed hardy clothing
longchamp outlet
ugg boots sale
nike air max uk
oakley outlet store
prada outlet online
coach outlet online
air jordan shoes for sale
fitflops sale
longchamp handbags
louis vuitton bags cheap
rolex uk
winter jackets
cyber monday deals
oakley sunglasses wholesale
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
michael kors handbags sale
1205minko

 
At 07:11, Blogger Unknown said...

canada goose outlet
dior sunglasses
valentino outlet
ugg boots
adidas trainers
canada goose outlet
nike roshe
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ugg boots
chanyuan11.18

 
At 11:29, Blogger raybanoutlet001 said...

nike outlet store
cheap ray ban sunglasses
nhl jerseys wholesale
ralph lauren outlet
miami dolphins jerseys
saints jerseys
coach outlet
cheap oakley sunglasses
carolina jerseys
ray ban sunglasses

 

Postita kommentaar

<< Esileht