esmaspäev, august 01, 2016

Pullerits: Mida kahtlast paljastab Eesti olümpiadelegatsiooni koosseis?

Kes on need õnnetud Eesti sportlased, kes sõidavad Rio olümpiale ilma treenerita?

Aeg nüüd avalikustada ka Eesti olümpiaesindusega seonduvaid dokumente. Siin allpool äravõte minu käes olevast paberist, kust koorub välja paar huvitavat detaili, mida muidu suures ja üldises infomüras ei märkakski.

Põhjus, miks treenerita sõidavad olümpiale odaviskaja Tanel Laanmäe ja maratonijooksja Roman Fosti, on selles, et Laanmäel lihtsalt polegi treenerit (Õhtuleht 9. juunil: "Tanel Laanmäe: treener Heino Puuste keeras mulle alatult selja!"; all dokumendis märgitud treener Rauno Mätas ei ole tegelikult Laanmäe treener) ning Fosti on neid palju vahetanud (ERRi portaal 22. novembril: Roman Fosti lõpetas koostöö treener Jane Salumäega).

Hoopis huvitavam on küsimus, miks peavad olümpiale sõitma ilma treenerita odaviskaja Liina Laasma ja 400 meetri tõkkejooksja Jaak-Heinrich Jagor. Neil mõlemal on treener olemas, vastavalt Toomas Merila ja Mehis Viru.

Ei saa öelda, et Laasma ja Jagor on sportlased, kes on nii suured autsaiderid, et neile pole nagunii mõtet treenerit kaasa saata. Laasma tänavu visatud Eesti rekord 63.65 andnuks talle hiljutisel EMil Amsterdamis kolmanda koha. Odavise on väga nüansirikas ala: nagu selgitas mulle ja teile ka põhjalikus intervjuus Risto Mätas, on kõrvaltvaataja asjatundlik pilk ja analüüs ääretult vajalik.

Jagor on tänavu näidanud peaaegu võrdset minekut Eesti esitõkkejooksja, Eesti kergejõustiku ühe suurema lootuse Rasmus Mägiga. Amsterdami EMi poolfinaalis jooksis ta Mägist vaid poolteist kümnendikku aeglasema aja (49,65): Mägi sai 10., Jagor 12. koha. Jagori mullu joostud isiklik rekord 49,37 oleks EMi finaalis andnud viienda koha. Liiati on tõkkejooks peent rütmi nõudev ja kogemusi hindav ala ning seetõttu on kõrvaltvaataja ehk treeneri silm väga oluline.

Lühidalt, olümpia pole veel alanudki, aga Eesti koondises lõhnavad asjad halvasti. Milles asi? Kes tahab otsida põhjusi, peaks alustama veidi kaugemalt. Näiteks tõsiasjast, et nii Merilast kui Virust on mulle ajakirjanikuna olnud kohutavalt palju abi. Millega, olgu rõhutatud, ei taha ma absoluutselt öelda, et just seepärast neid olümpiakoondisse ei arvatudki. Aga kes jagab asja rohkem, kui pealispinnal paistab, oskab siit ise edasi, sügavamalt mõelda. Kes ei, see jääbki pealispinda tuima näoga vahtima. (Olgu pidepunkti andmiseks lisatud väike vihje: Viru ja Merila ei ole mingid konformistlikud inimesed; nagu pole ka ma.)

Intriig on õhus. Nüüd on küsimus, kas kutselistel spordiajakirjanikel leidub mune, et see lahti hammustada - ja selle all ei mõtle ma seda, et nad koguvad stenografistina kokku EOK ja EKJLi PR-esindaja või turundusjuhi või peasekretäri blablablaa, vaid tabavad ära ja oskavad päevavalgele tuua asjade tegeliku sisu ja olemuse - või otsustavad enne olümpiat võtta mugavushoiaku ning paati mitte kõigutada.

Ent olgu proffidele lisatud veel üks pidepunkt. EKJLi president Erich Teigamägi toetas EOK presidendi valimistel Jüri Ratast, mitte Urmas Sõõrumaad ning seetõttu on võimalik, et EKJLile tehakse tagasi - need ju kõik kergejõustiklased, kes peavad olümpiale sõitma ilma treenerita. Kel spordi telgitagustes allikaid, sellele on küllap ette kantud nagu mullegi, et Teigamägi olla EOKs tänu õigel ajal "vale" mehe toetamisele nii kesises kirjas, et tal olla seal raske midagi arutada või küsida.

Siit, nagu öeldakse, peaks ju olema spordiproffidel hea edasi minna. Jõudu neile!

Nüüd see lubatud dokument (ala; treener nimi, suurte tähtedega treenitava nimi)

Eesti delegatsiooni abipersonali koosseis Rio olümpiamängudel

Jalgrattasport   
Jaan Kirspuu, treener TAARAMÄE, KANGERT
Ahto Puu, mehaanik

Judo       
Aleksei Budõlin, treener MINAŠKIN

Kergejõustik
Indrek Tustit, treener KANTER
Petros Kyprianou, treener UIBO, SALURI
Rauno Mätas, treener MÄTAS, KIRT, LAANMÄE   
Andrei Nazarov, treener BALTA
Harry Lemberg, treener 3X LUIK, NURME
Aleksander Tammert, treener KUPPER
Taivo Mägi, treener MÄGI
Anne Mägi, treener ŠADEIKO
Risto Jamnes, füsioterapeut
Kristel Berendsen, võitkonna juht

Treenerita sõidavad olümpiale:
JAGOR – Mehis Viru
LAASMA – Toomas Merila
LAANMÄE – ei ole treenerit
FOSTI - treenereid palju vahetanud

Laskmine  
Ranno Krusta, treener OLESK

Maadlus
Henn Põlluste, treener NABI
Ivar Kotkas, treener ARUSAAR
Aleksander Jairus, treener NABI
Toomas Proovel, füsioterapeut
Ahto Raska, treener (FIN) MÄE

Purjetamine
Rein Ottoson, treener  RAMMO
Igor Trofimov, treener KARPAK
Matthew Rickard, treener PUUSTA
Lenart Kivistik, treener TAMMISTE + SEPP
Ott Kallas, võistkonna juht

Sulgpall
Mart Siliksaar, treener MUST, TOLMOFF

Sõudmine
Matti Killing, treener 4-PAAT
Liisbet Puust, füsioterapeut

Triatlon
Margus Tamm, treener KIVIOJA

Tõstmine
Alar Seim, treener SEIM
Jaan Talts, treener?

Ujumine
Dmitri Kapelin, treener ALLIKVEE, ROMANJUK

Vehklemine
Kaido Kaaberma, peatreener EPEENAISKOND
Anatoli Jasnov, treener EMBRICH
Viktor Kirpu, treener KIRPU
Natalia Kotova, treener BELJAJEVA
Igor Tšikinjov, treener NOVOSJOLOV
Tauno Koovit, füsioterapeut

Vibusport
Aune Varik, treener NURMSALU

Meditsiin
Mihkel Mardna, koondise arst
Lauri Rannamaa, füsioterapeut
Kristi Singi, füsioterapeut

Staap
Martti Raju, delegatsioonijuht
Merle Kaljurand, delegatsioonijuhi abi
Sven Sommer, pressiatašee

Juhtkond
Urmas Sõõrumaa
Siim Sukles

KOKKU: 8 ametnikku
*
See lihtne dokument, olgu lisatud, on siin alles algus...

Foto 1: Roman Fosti ja EKJLi president Erich Teigamägi (päikseprillidega) Amsterdami EMil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix 
Foto 2: Liina Laasma Kadriorus president Toomas Hendrik Ilvese vastuvõtul olümpiale sõitvatele sportlastele. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 3: President Toomas Hendrik Ilves kätleb Kadriorus olümpiale sõitvate sportlaste vastuvõtul Jaak-Heinrich Jagoriga. Vasakul sõudja Kaspar Taimsoo, paremal odaviskaja Tanel Laanmäe. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix 
Foto 4: Jaak-Heinrich Jagor (paremal) ja tema vend Erik Jagor jooksmas Kadrioru staadionil Eesti meistrivõistluste kaksikvõidu suunas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix 

26 Kommentaarid:

At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Kergejõustiklastel on neid treenereid niigi palju. Võivad vabalt külakorda teha ja vabal ajal ringi tolgendamise ning turistilõksude külastamise ka treenerita OM-l osalevaid entusiaste oma tarkuse ja "õige" treeneri juhtnööride abil patriotismist aidata. On meil riik või nigu rumeenia kerjuste punt isepäiseid individualiste?

Nüüd aga sooviks akrediteeritud ajakirjanike nimekirja. Noh, Priit, on mune see ka avaldada? Kes on need õnnelikud ERR-st kes saavad preemiareisile kohvimaale ja muud muoidusöödikud kah muidugi? Vaevalt, et nende suust või sulest miskeid asjalikumaid šedöövreid hakkab sündima kui koduse tööposti kirjutuslaua tagant. Nt ilma otseintervjuude ülekannete lõikudeta puudub ERR-i mansal igasugune mõte. Kas seekord leiti raha selliseks "pisiasjaks"? Psotimehe kirjameestest üldse ei räägi. Fotoreporter saaks sealt kogu vajaliku info kokku. Aga noh eraettevõtja asi, kuidas ta preemiaraha kulutab, kas maksab PP-le preemiaks hea töö eest või sponsib mõnda vähelootust andvat spordiajakirjanikku.

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Miks sa olümpial ei ole, Priit? Miks pead olümpiat kajastama oma blogis, kui oled selle vastane? Miks kaasa loksud, pehmeke? Kirjuta nüüd Jaak Maest?

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

09:37, on kürvamassaaži aeg, et mitte öelda tagumine aeg.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Priidul hetkel seksiga raskusi, kõne alla tuleb ainult kürvamassaaž. Jüngrid soovitavad. Tehke kürvamassaaži, olümpia on ajaraisk.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Väga huvitav materjal!
Hetkel koban küll veel pimeduses, kuid näib, et kergejõustikuliidu bossi munad on hoopis kellegi teise kui ebasoosingus oleva Sõõruka pihus.
Mõnele meeldib hullult kultuur, teisele aga puit.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

"Miks sa olümpial ei ole, Priit?"
Ahjaa, see küsimus oli blogijale, mitte kõrvaltvaatajale, masseerijale.

 
At 17:57, Blogger Priit Pullerits said...

Millist vastust tahate? Ei saanud normi täis. Ei kvalifitseerunud. Ei leidnud sponsoreid. Ja tabas vigastus.
Aga ega selleks, et olümpiast kirjutada, pea Rios olema. Elame ikkagi 21., mitte 19. või 20. sajandil.
Näete, täna ju kirjutasin Rioga seonduvalt Eestis kõige intrigeerivama loo. Ja homme peaks tulema korporatiivmeedias üks tõsieluline Eesti olümpiasportlase lugu, tõelisest paksust ja vedelast läbi käimine.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikuna?

 
At 20:55, Anonymous Illar said...

Milles selle kirjutise point on?
Treenerid on ju olemas. Kellel pole, on ise süüdi, nagu kirjutate? Mõttetu õhku vehkimine. Treenereid on isegi kohutavalt palju. Teada on, et meie treenerid ei oska poliitilist kasvatustööd teha. Nii on Venemaa propagandale raske vastu seista. Oluliselt tuleks delegatsioonis suurendada esindajate ja propadanda- ning eriti vastupropaganda spetsialistide osa. Kusagile peavad, nagu mõistate, ära mahtuma ka eriteenistuste informaatorid ja volinikud.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Üha enam tundub, et Trump trollib, teeb perfoomansit. Kui peaks kogemata juhtuma nii, et kõik, mis vaja, saab tõestatud, võetakse kapist ajatempliga "puhtsüdamlik ülestunnistus". Kui aga juhtubki võitma, siis tehakse nägu, et nii pidigi minema ja vajutakse ikkagi senisesse poliitikasängi. Sellele stsenaariumile viitavad nii Trumbi minevik (demokraat) kui väljaütlemised (lapsesuu). Aga no tulebki ju raputada, et laisad ajud natukenegi liigutaksid.

 
At 21:23, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
loetleme ehk huvi pärast üles allikad, kelle põhjal te oma intrigeerivad ja avaliku spordidiskursuse raame nihutavad oopused koostate. Neid ei ole palju. Siin nad on:
1. Risto Mätas
2. Pandivere maratoni korraldaja pr Soom vms
3. Jaak Mae (kord aastas)
4. Jaan Martinson (kui peale käia, siis midagi poetab)
5. Veloklubi rattatrenn (paljust tehnilisest ei saa siiski aru, mis mehed räägivad)
6. Jaanus Teppan (talvel, Laululava taga poes)
7. Delfi
8. EKJL veebileht

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Miks see joobar trennis ei ole?

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on lihtsalt edasipüüdlik noormees ja ei ole tema süü, et maailm paigal seisab. Sest maailm seisab ju paigal?

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

21:19, Trumpi on see Estoniast tulev Paet & Co kaebelaul (nagu rumeenia kerjused!) ära tüüdanud. Ta ei näe sellel perspektiivi. Ärimehena ei ole ta nõus ka selle eest lõputult maksma. 45,000 km2 suurune sõjaväepolügoon ja dünaamiline ettevõtlus ei käi kokku. Trump saab ka aru, et väiksest sõjast "Pribaltikas" saab kergesti suur sõda. Tuumalöögid Ämarile, Paldiskile jne on talle tõenäoliselt pohhui, aga venelane võib panna kohe täislaksu üle põhjapooluse.
P.S. Laske see noormees Riosse.

 
At 01:13, Anonymous Anonüümne said...

Jagor: Ta suudab ju ise juba jooksu ajal teisi juhendada. Temale küll treenerit vaja pole.
Merila: Otsustagu siis omavahel ära, kes odameeste ja -naiste treener(id) on. Mõistetav peaks olema ka, et kui meilt läheb 4 odaviskajat, siis neil pole vaja 4 erinevat treenerit. Sama 400 jooksus.
Taas tühipauk, Pullerits. Millal hakkame tööle?

 
At 07:40, Anonymous Anonüümne said...

Jagori tänases Postimehe loos on küll tänapäevalikku sensatsiooni (näed kehvade tingimuste kiuste....), aga ei midagi erilist neile, kes spordiga lähemalt tuttav, kes sporti teinud ise 90-ndatel.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Tinkoffi arust ei tohiks Zakarinit keelata, sest maailmas on veel patuseid. Liivakastikas.

Mida kahtlast Tinkoff instagrammi kontol veel paljastab? See tähendab, paljaks võtab...

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Max Kaur: Oleksime justkui tagasi Moskva olümpiamängude boikoti ajas - isegi tegelased on samad. Tilgake objektiivset tõde "peavoolumeedia" russofoobia ja venevihavoolus. Delfi portaalis kaugele ära peidetud.

 
At 16:41, Anonymous Risto M. said...

Juhtkond saab ühe liikme veel "treeneriks" kaasa?


http://sport.postimees.ee/3785775/tenniseliit-kontaveidi-riosse-paasemist-ei-kinnita

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb lisa:

http://sport.postimees.ee/3786161/hea-uudis-kaur-kivistik-paases-olumpiale?_ga=1.68088849.1636697462.1446371780

 
At 05:20, Blogger raybanoutlet001 said...

air jordan shoes
http://www.uggoutlet.uk
adidas stan smith
michael kors purses
fitflops sale clearance
louis vuitton handbags
ralph lauren online
jordan shoes on sale
http://www.chromehearts.us.com

 
At 07:58, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
lululemon outlet
ray ban sunglasses wholesale
oakley sunglasses sale
michael kors handbags
louis vuitton outlet
mulberry handbags
ray ban sunglasses
ralph lauren
cartier watches
20170214lck

 
At 14:21, Blogger Unknown said...

james harden shoes
michael kors outlet
yeezy boost 350
michael kors outlet online
adidas tubular
nike polo
chrome hearts online
http://www.jordanretro.uk
harden shoes
michael kors factory outlet

 
At 10:24, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin shoes
nike air huarache
cheap basketball shoes
yeezy boost 350 white
cheap ray ban sunglasses
supra shoes sale
los angeles lakers
cheap nike shoes
instyler max 2
coach
2017.3.29

 
At 10:54, Blogger Unknown said...

ray ban sunglasses
adidas uk
michael kors handbags
ed hardy clothing
miami heat jerseys
mulberry purse
michael kors canada
denver broncos jerseys
oklahoma city thunder jerseys
adidas shoes
20170419caiyan

 
At 05:22, Blogger yanmaneee said...

ray ban
basketball shoes
adidas yeezy
lebron soldier 11
air max 90
adidas yeezy boost
paul george shoes
nike air presto
100% real jordans for cheap
off white

 

Postita kommentaar

<< Esileht