teisipäev, jaanuar 22, 2019

Pullerits: Millega jahmatas viimane suusatrenn?

Enne kui avaldada, millega jahmatas mind pühapäevane suusatreening, tuleb põigata korra aastasse 1986 - seda eelmise sissekande ühe kommentaatori mahitusel -, kui üks pealtnäha rutiinne sündmus oleks võinud muuta kogu edasise elu. Aga ei muutnud, sest telefon jäi tühjalt kutsuma.

Lähenes novembriparaadi aeg ja nagu ikka, pidid Tartu Ülikooli ajakirjandustudengid sealt tänava valjuhääldite kaudu tegema otsereportaaži. Ma ei tea, kuidas nende võimalike tegijate hulka tudengeid valiti, aga ühel hetkel avastasin ka enda nime sealt. Mida värki?! See asi mulle ei istunud.

Niisiis seadsin sammud tähtsa parteijuhi kabinetti. Minu mäletamist mööda oli see partei linnakomitee II sekretär Albert Saunanen (fotol vasakul). Koputasin, astusin sisse, ütlesin, kes olen, ja ütlesin, et mina seda reportaaži ei tee. No ma ei olnud ju mingi raadiomees, mul polnud eetrikogemustki.

Ma ei mäleta enam, mis sõnavahetus sellele järgnes, ja kas üldse järgnes, aga seda mäletan selgelt, et parteimees ütles, et sel juhul ei jää tal üle muud kui helistada ülikooli rektorile professor Arnold Koobile (fotol all paremal). Võttis toru ja helistaski.

Minu õnneks ei olnud Koopi teisel pool telefoni juures. Mu isa, kauane ülikooli keemiaõppejõud, ütles hiljem, et oleks Koop telefoni vastu võtnud, oleks mind ilmselt ülikoolist selle peale välja visatud. Isa on ka rääkinud, kuidas ta kohtas seejärel ülikooli lähistel mu õppejõudu Marju Lauristini, kes oli olnud väga pahane, et kuidas ma niiviisi käitusin. Isa ütles seepeale omakorda sirgjooneliselt, et mis siin pahandada ja õiendada, et kui arvate, et peate Priidu ülikoolist välja viskama, eks siis visake välja. Loomulikult ei hakanud Lauristin mind välja viskama. (Hoopis saatis kolme aasta pärast Ameerikasse õppima.)

Reportaaž jäi mul tegemata. Selle tegid ära Hannes Astok ja Sulev Valner, kui mälu alt ei vea. Ilmselt ei vea.

Nüüd kokkuvõte eelmisest treeningunädalast.

Esmaspäev: tööpäev Tallinnas
Teisipäev: tööpäev Tartus
Kolmapäev: Lemeksi suusasarja I etapp / Tartu meistrivõistlused suusasprindis: 3x0,9 km (kl) (3.01,9; 2.52,8; 2.51,1), vanuseklassis M50+ 5. koht (5.43,9); lisaks 9,7 km suusatamine (kl), aeg 43.50
Neljapäev: tööpäev Tartus
Reede: suusatamine (v) 19,3 km, aeg 1:09.30, sh 2x3 km võistlustempoga Lauri ringil (9.48; 9.30); trenni keskmine kiirus 16,7 km/h
Laupäev: suusatamine (kl) 21,0 km, aeg 1:25.03; trenni keskmine kiirus 14,8 km/h
Pühapäev: suusatamine (v) 25,5 km, aeg 1:51.53, sh trenni lõpus 9x30-35 sek kiirendused mäkke dendropargis; trenni keskmine kiirus 13,7 km/h

Nädalas treeninguaega kokku 5:19.02
Nädala suusakilometraaž: 78,2

Kommentaar.


Nagu treeninguajast ja -kilometraažist näete, olen mahtu kõvasti vähendanud, sest nüüd algab võistlushooaeg. Põhiline treeningtöö peab olema nüüdseks lõpetatud. Tasapisi sõitmine ja kilomeetrite kogumine ei anna enam midagi juurde. Nüüd on vaja vormi teritada.

Vormi teritamiseks oli kolmapäevane sprindivõistlus, kus hea märk oli see, et teises ja kolmandas sõidus kiirus ei kahanenud. Kui vaatate enamikku tolle võistluse konkurente, siis neil oli kolmanda sõidu aeg märgatavalt kehvem kui kahel eelmisel sõidul või loobusid nad kolmandast sõidust sootuks.

Pärast trennivaba päeva tegin kilomeetrisel nn Lauri ringil kaks korda kolm ringi võistlustempoga ja sealgi tõdesin, et teine sõit kujunes kiiremaks kui esimene. Mis on hea märk, et järelikult on vastupidavuse baas hea ning suudan kiirust hoida.

Laupäeval tegin vahelduseks hoogsa ja kergete liigutustega klassikasõidu, et keha n-ö lahti saada.

Pühapäeval oli plaan teha hästi rahulik pikem trenn, mida ka alguses tegin, liikudes keskmise kiirusega umbes 13 km/h ning jälgides, et hingamine püsiks hästi rahulik. Aga pikkamisi sai keha soojaks ning trenni viimases neljandikus tegin dendropargi ringil üheksa tõusu maksimaalse kiirendusega, ajalise kestusega 30-35 sekundit igaüks. Üllatas see, et jaks ei raugenud, et suutsin ka viimased tõusud võtta sama agressiivselt nagu esimesed. Järelikult läks taastumine väga edukalt. Tunne jäi selline, et võiks neid tõuse veelgi rohkem raiuda, aga ei ole mõtet trennis aru kaotada, vaid targem on lõpetada just õigel ajal. Et tunne jääks hea.

Õhtupoolikul saatis ETV reporteri uurima, kas olen talunud suusaraevu. mis see veel on?! Võtsin kepid kätte ja läksin maja taha vastama.

Kolmapäeval siis Lemeksi sarjas Lähtel koos Hiina koondislastega vabatehnikasõit ning laupäeval Viru maraton. Aga teil?

Foto 1: Soomlane Iivo Niskanen suusatamas pühapäeval Otepää MK-etapil 15 km klassikasõidu võidu suunas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees / Eesti Meedia / Scanpix
Foto 2: Albert Saunanen aastal 2004. Foto autor: Egert Kamenik, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tartu Ülikooli rektori professor Arnold Koop. Foto: Postimehe arhiiv / Scanpix 
Foto 4: Kukkumisega lõpuheitlus Otepää MK-etapil naiste sprindis. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees / Eesti Meedia / Scanpix
Foto 5: Marko Kilp Otepää MK-etapil sprindivõistlusel. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees / Eesti Meedia / Scanpix
Foto 6: Meeste sprindi veerandfinaal venelase Aleksandr Bolsunovi vedamisel Otepää MK-etapil. Foto autor: imago/Bildbyran/Scanpix 

35 Kommentaarid:

At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Põige ajalukku on ülikõva. Koop oli tubli mees. Hoidis ENSV alles ja valmistas EVd ette.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Tänane lõuna Tähtveres, 20 km, klassikarada nagu raudtee, päike, kuid praktiliselt üksinduses.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Õige ajalugu tuleb letti laduda. Näiteks vana kommar Aleksei Müürisepp käis eesti kulakutega koos kalal. Kas noor Pullerits Kuperjanovi hauda külastas? Küünla tasahilju põlema süütas? Kuigi see ei olnud EV uuestisünnis kõige olulisem.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Las dr Piirimäe kaevab saladused lagedale. Temal kui histooria spetsialistil arhiivi sissepääs kergem kui vanadel kommaritel.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

dr ülevõlli on asi justkui küll. ise mõtlen praegu, et jäämäge tuleks piiritleda, aga kuidas, otse vist ei saa. asi mingis südameaspektis. teisalt gröönimaa sulab ja igasugu erinevaid mõtteid tekib pähe, ei hoia hinge kinni..

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Mis suunas see maailm liigub, edasi küll, aga kuidas edasi, kui suurte plaanidega? Küsige ikka temalt, olen nõutu.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Padre teab mis suunas liigub, aga trikk seisnebki selles, et asja avalikustatakse tera tera haaval, nii et spetsib taipavad poolelt sõnalt, sitakotid aga jäävad nõutult pimedusse kobama.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Kust neid tarku seemneid saab nokkida? Ja kuidas jääb lugu fooliumiga, kas see aitab, kes teab abi retsepti? Koeranäksija mässis mingi trikiga oma häärberi fooliumisse. Kõrvalmjuks pidavat olema hsllituse mure.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits sõidab täna hiinlastega võidu?

 
At 12:16, Blogger Priit Pullerits said...

Aga kas hiinlased sõidavad täna minuga võidu?

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits teab, miks Estoloppeti kalendris enne Tartut enam klassika maratoni, st. Alutaguse oma ei ole?

https://www.estoloppet.ee/

 
At 13:02, Blogger Priit Pullerits said...

Ei tea ja ei huvita ka.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin täna suurepärast Edward Lucase mõtteavaldust asjadest millest meil räägiti 30 aastat tagasi. Tõsi, toona seda ei saanud lugeda lehest vaid sai kuuldud värisevatest informeeritud peadest. Ainult üks jant on sellega. Nimelt. Täna on olemas juba palju ägedam tehnoloogia kui Lucas räägib. Ja see pole üldse huvitav nagu ka see, et kas PP sõidab hiinlastega võidu. Huvitav on see, et milline on tehnoloogia 30 aasta pärast. Kuhu me omadega jõuame, kas kuule või saame hoopis kuule?

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Ära aja kärbseid pähe oma luukasega, troller

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Aastaid on Alutaguse klassika olnud kontrollstardiks enne Suurt Mõõduvõttu,
kas selle kalendrimuudatusega tahetakse Avatud Raja läbijate arvu tõsta.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Alutaguse edasi lükkamine oli pettumuseks, pakun et TM teatesõit oli selle vangerduse taga. Blogiperemees võiks paar kõnet teha ja teemat kommenteerida. Alutaguse jääb sel korral Vasa meeste lahtisõiduks.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Jah täpselt, ootame sekkumist ja lahendamist.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Et siis, see samunegiet, tõstame ümber?

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan, et Alutaguse maratoni nihkumise põhjus peitub lihtsas asjaolus, et peakorraldaja on nädal enne TM-i kinni oma põhitööga ühe rahvusvahelise maratonisarja juures. Ja Alutaguse ürituse pressis ta sinna nädalavahetusele, mis tal vaba on. Väljaspoole kommunikeeriti muidugist, et hilisemal kuupäeval on suurem tõenäosus lumeolude poolest Alutagusel üle mitme aasta ehk täispikka ringi sõita :)

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits eile oma masinaklassis - 5. koht.

http://suusahullud.ee/wp-content/uploads/2019/01/II-etapp-esialgsed-tulemused.pdf

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Ei jõua ära oodata, millal blogiperemees paljastab viimase suusatrenni ning Hannes Astoki ja Sulev Valneri jahmatavad seosed!
Kas tegid koos trenni?

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Eespool viidatud Suusahullude protokoll annab masendav perspektiivi Eesti suusatamise tulevikule - M60+ klassis rohkem võistlejaid kui M14, M16 või M18.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

13:07 Küsime et kes on s ü ü d i ?

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Selles küsimuses, hea härra 13:19, pöörduge lahkelt Padre Pulleritsu poole. Temal on info, sidemed ja arhiivid kasutada.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Mind huvitab kas Padre Otepääl Norra koondise peatreeneriga juttu vestis? Või näiteks Jelena Valerjevnaga?

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Padre on ise kunn. Temaga jutule pääsemiseks peab järjekorras koha broneerima.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Oleks vana Koop osanud aimata milline ülbe padre kasvab noorest kõhnast ajakirjanduse osakonna tudengist.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Eks vanal Koobil endalgi on osasüü selles, et noorest talendist selline ülbik kasvas.

 
At 17:39, Anonymous MargusM said...

mitte ainult Koobi vaid ka Lauristini kes Priidu meerikamaale orgunnis
Ju siis oli kursa ilusaim kiipsmailing.

Lauristin on isegi hiljem kommenteerinud et PP on paras pettumus oma eluvõõra ja kitsa silmaringiga... või kuidagi nii see kõlas.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Lautistin on pettunud et PP rahva poolele üle läks. Kui ta kuuleks kes on Lõuna-Eesti ja Liivimaa alade resistance'i juht, oh oi ! Püha Maria ja taevased apostlid!

 
At 21:16, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, mina olen rahva poolel. Kes on minuga samal poolel, on alati õigel poolel.

 
At 06:22, Anonymous Anonüümne said...

Ajalugu mäletab neid, kes seisid rahva poolel. Forever.

 
At 07:31, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on võimas vend. Tõeline lembitulane. Kui palju on temast üritatud kosmopoliiti küpsetada. Tema seisab ikka rahva poolel. Võtke eeskuju.

 
At 05:12, Blogger yanmaneee said...

russell westbrook shoes
vapormax
chrome hearts outlet
fila
balenciaga shoes
coach factory outlet
kd 10
michael kors uk
golden goose outlet
curry 6

 
At 14:25, Blogger John said...

adidas neo shoes
juicy couture
coach factorty outlet online
cubs jerseys
coach outlet canada
fred perry
canada goose outlet
ralph lauren outlet
converse英国官网
oakley sunglasses outlet
yolo

 

Postita kommentaar

<< Esileht