teisipäev, jaanuar 15, 2019

Pullerits: Lõpetage pimeduses enda arutu kurnamine!

Ma kahtlustan, et te lehti ei loe, vaid elate ainult sotsiaalmeedia pealiskaudses mullis. I hate social media! Sest totrast sotsmeediast saate vaid infopalakesi – kaks-kolm lauset... –, ent mitte tervikpilti. Ja ärge tulge mulle rääkima, et loete raamatuid, et ammutate teadmised sealt! Millal te mõnda tarka, sisukat raamatut lugesite?

Seega on ajakirjandus ainus, mis suudab pakkuda meie kiirel ajal veidigi süstemaatilist ja süvitsi minevat teavet. Ja kui te lehti loeksite, siis teaksite möödunud nädalast, et pidades silmas korralikku und, mis on päeval jõudsaks tegutsemiseks hädavajalik, ei ole pärast kella nelja pärastlõunal soovitav suusatada ega muud sporti teha. Jah, just nii uneasjatundja Postimehe terviserubriigis kirjutas.

Aga mida meie näeme? Me näeme, et eelmisel nädalavahetusel korraldati õhtul kell kuus öömaraton. Me oleme näinud, kuidas öiseid, pimedas peetavaid spordiüritusi tuleb järjest juurde. Kas inimesed üldse enam kaine peaga ei mõtle ja ennast ei hari?

Vaadake, millal toimuvad suusavõistlused ja maratonid! Kas õhtul? Ei, kõik toimuvad hommikul! Maratonidest on arusaadav, miks need toimuvad hommikul – sest muidu ei jõuaks suur osa kulgejaid valgega finišisse. Aga pole mingit põhjust, et murdmaasuusatamise MK-etapid ja tiitlivõistlused, alates Eesti meistrivõistlustest ja lõpetades MMiga, peaks toimuma alati päeva esimeses pooles päevavalgel – aga toimuvad! See pole asjata nii.

Ma ei hakka teile Postimehes ilmunud uneteadlase artiklit ümber jutustama – põrgu päralt, nähke ise enda harimisega vaeva, ma ei ole teile siin lasteaiakasvataja ega algkooliõpetaja, et kõike ette ja üle peaks nämmutama. Aga oma kogemustest võin rääkida küll.

Nagu teate, tegin jõulupühade paiku ning aastavahetuse eel ja järel kõvasti trenni, 10-13 tundi nädalas, ega tundnud end koormuste suurenemisest sugugi väsinuna. Miks? Sellepärast, et tegin trenne hommikupoolikutel ja päeval. Hommikune trenn andis päevaks üllatavalt hea laengu. Aga nüüd on pühadejärgne töörütm taastunud ning tuleb leppida vaba ajaga õhtupoolikul. See ei ole hea.

Eelmise nädala neljapäeval läksin kella poole seitsme paiku suusatama eesmärgiga teha viiekilomeetrine temposõit. Algul sõitsin end soojaks, kuid tundsin, et minekut pole. Sattusin rajal kokku Eesti tuntud ja hinnatud traumatoloogi-ortopeedi dr Leho Ripsiga, kes opereeris veidi rohkem kui kuus aastat tagasi edukalt mu paremat purunenud kõhredega põlve. Ja dr Rips nentis, et liigun nagu lastud vares.

Ei, ma ei solvunud. (Ma ei ole mingi lumehelbeke!) Sest tal oli õigus. Tundsin end täpselt niimoodi. Ja siis sain aru, milles asi. Asi oli õhtuses tööjärgses ajas ja pimeduses. Selleks ajaks on organism paratamatult väsinud ning sisemine kell hakkab sättima uneajale. Need on bioloogilised protsessid, mis on paratamatus. Teada ju on, et pimeduses saabudes hakkab organism teistmoodi talitama, hakkab tootma hoopis teistsuguseid hormoone, kui päevasel ajal.

Tegin hädavaevu ebakvaliteetse temposõidu ära ning pöördusin seejärel boksi. Kiirust polnud ollagi, sest energiat nappis. Ent vähemasti oli mul nii palju mõistust, et mitte minna nädalalõpul end Otepääle kurnama kahetunnise pingutusega ööpimeduses. Samamoodi ei kavatse ma osa võtta mitte ühestki Estoloppeti sarjas käivitatavast õhtusest-öisest suusasõidust. Need pole mingist otsast kasulikud ega mõistlikud.

Loodetavasti mõtlete ka järgmine kord enne järele, kas tasub ikka igale öisele spordiüritusele kohale ronida. Saan aru, et sport pakub teile emotsioone, aga olge hoiatatud: emotsioonidel ei tohi lasta paisuda nii suureks, et kaine mõistus neist enam üle ei käi.

Foto 1: Naised tegemas uinakut 1936. aasta Berliini olümpial. Foto autor: akg-images/Scanpix
Foto 2: Jaak Teppan (vasakul) ja Timo Arujäe 2016. aasta talve hakul Kääriku lähedal Kekkose rajal öömaratoni ette valmistamas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Lumetraktor Austrias öösel rada ette valmistamas. Foto autor: Caro / Frank Sorge / Scanpix
Foto 4: Algo Kärp (nr 65) suusatamas mullu märtsi lõpus Holstre-Polli spordikeskuses Heino Bergmanni mälestusvõistlustel. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 5: Kahevõistleja Triinu Hausenberg suusatamas Tehvandi radadel. Foto autor: Tairo Lutter, Eesti Meedia / Scanpix

50 Kommentaarid:

At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Meest sõnast?- vaata ,et end siis Lemeksile ei vea, homme on esimene etapp :))

 
At 13:26, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Kas lugeda lehti, sotsiaalmeediat või raamatuid, küsib siinse peo peremees kavalalt. Kuid küsin vastu, et miks mitte hoopis lugeda PP blogi?

PP spordiblogis olevatel teemadel on targal inimesel alati miskit arvata või kui arvata ei taha, siis miskit õppida. Teemad, mida peremees kirurgi täpsuse, filosoofi põhjalikkuse ja lihtsa talupoja tarkusega kõigile selgeks oskab teha on väärt kraam igal ajal. Kõik siine hoiab lugeja vaimse poole korras, aitab sihti seada ning ühtlasi jagab vajalikke näpunäiteid füüsise parandamiseks. Nii ka sellel korral oli palju kasulikke näpunäiteid, et kuna treenida, kuidas treenida ning mis kõige olulisem - miks üldse treenida. Loed ja mõte hakkab kohe lippama nagu väle jänes suusarajal.

Aga öösel pole tõesti mõtet arutult rähelda, saati siis suusarajal. Öösel tuleb magada, muidu hakkad päeval veel rumalat juttu suust välja ajama. Ennegi nähtud kuis öö läbi arutatakse ja asja aetakse ning hommikuks on järjekordne naeruväärne totrus valmis treitud.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Säinaselt globaalpoliitiline kokkuvõte nagu alati. Karm ja valus. Vaid kuum päevateema kas peame kõik E200 astuma või võime salamahti ekret hinges hellitada, see jäi vastamata. Noh see nii sensitiivne teema ka, meie ihukirurg PP isegi katsub põigeldes mööda hiilida.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Mis siis küll saanuks, kui lasknuks neil meestel keegi hommikul joosta :)

1 1:40.91 David Rudisha 9 August 2012 London
2 1:41.11 Wilson Kipketer 24 August 1997 Cologne
3 1:41.73 Sebastian Coe 10 June 1981 Florence
1:41.73 Nijel Amos 9 August 2012 London
5 1:41.77 Joaquim Cruz 26 August 1984 Cologne
6 1:42.05 Emmanuel Korir 22 July 2018 London
7 1:42.23 Abubaker Kaki Khamis 4 June 2010 Oslo
8 1:42.28 Sammy Koskei 26 August 1984 Cologne
9 1:42.34 Wilfred Bungei 8 September 2002 Rieti
10 1:42.37 Mohammed Aman 6 September 2013 Brussels

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Veerand kaheksa hommikul on juba täitsa valge Tähtveres ja ma pole ainuke kes seal suusatab.

Raskematel päevadel käin hommikul, kergematel tööpäevadel õhtul, vahel sekka sobib ka lõunane aeg.

Täna hommikul oli täitsa hea lipe ja jõe äärne matkaring on super.

Vahel on õhtused võistlused päris ägedad aga starti pole vaja surnuna minna ja ülemõtlemine ei tule ka kasuks.))




 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Eesti rekord oleks 1.44,5 kui Priit oleks New Yorgis jõlkumise asemel Tallinna nõudlike vene treenerite käe all intervalle jooksnud. Hommikul või õhtul, kakaja raznitsa.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui oleks Riiga spordiroodu läinud oleks rekord 1.43,8
Elektriga 1.43,75

 
At 17:38, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:13, kui ma kolmapäeval kell 16 stardin, mahun formaalselt ja patuga pooleks ajalimiidi sisse.
Aga esmalt tuleb end selleks ikkagi kirja panna ja raha ära maksta.
Maks on kolm eurot eelregistreerides.
Distants on minuealistel 0,9 km. Liiga lühike!...? Parem ongi, üks Emajõe-poolne paun kahe tõusuga jääb ilmsesti ära.

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Artikli algus on väha hea. Tõeline hemingway hingus. Rohkem sedatüüpi dolbajoobidele koha kättenäitamise gümnastikat.

 
At 17:42, Blogger Priit Pullerits said...

...aga mis suusatamine...? Keda see kotib?
Vaadake, mis rahvast palju rohkem huvitab:
"Hensugusta show" - 74 000 vaatajat.
Arvate, et see on mingi lagi?
Oh ei!
"Paljas Porgand Itaalias" - 102 000 vaatajat.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Hea, et Säinas kaineks saanud, eelmise postusega võrreldes. Ma ei tea, et need, kes homosid kritiseerivad, ise homod oleksid, eriti kui neil on nendega samas ruumiski ebameeldiv viibida. Aga kuhu nad paigutada, kui pressivad peale? Kõik öeldu on puhas kuld. Liiga peen iroonia.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Jah härra Pullerits sa võid olla maailmameister, aga tisside vastu jääd alati teiseks. Ega Northugil kerge olnud, vaata mis kõik tuli meedia meelitamiseks ära kannatada. Alkohol, lõunamaa naised, autod, ööklubid... kõige selle kõrval tuli trenni tegemiseks aega leida. Respekt! Meie poistele siit õpetus, et trennist üksi ei piisa Postimehe veergudele jõudmiseks.
Kuidas selle Ee200 ga jääb? Palju tublisid eesti mehi on külge läinud. Nagu eelpool mainitud, postitus on kõva. Alguse osa eriti.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Nõus,Peale 7-t on see mõtetus

 
At 19:00, Anonymous Ärni Uduverest said...

Õiged võhmamehed teevad pimeduse saabudes paaristõuketrenni.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Assa raisk! Seda et Säinas homodel peenelt eesnaha üle tõmbas ilma et keegi arugi sai. Tegelikult tõmbas ta meil kõigil peenelt alt ja ära. Semantika ja mängu ilu.
Kui nüüd vanade võlgade sissenõudmiseks läks siis peab palvega senjööride Pulleritsu ja Säinase poole pöörduma. Vaid nemad suudavad fookuse vajaliku nurga all erekteerida.

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlete ka, mis räägite?

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuda kuda?

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Mul on üks Vigala Sassi nõuanne. Mõte peaks olema, et uni sisaldab teatud osa unenägusid. Ehk, et lausa öösel suusatada on mõttetu tõesti. Siit edasi minnes piisab, kui treenida iga päev samal kellaajal, näiteks kl 17. Iga päev kevade poole muutuvad päevad valgemaks, organism kohaneb ja saab vajaliku koguse õhtuvalgust. Ei pea ennast sundima keskpäeval treenima. Maratonid, võistlused on teine teema. Samuti erijuhtum on unetusega, kui pole võimalik magada, väsimus kumuleerub.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas sel Vigala Sassil omal ka muidu kube kärab?

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Vigala Sass on surnud.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Kes ta ära taps?

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Te ei tea, mis nähtus on vähk? Mõni võidab vähi, mõni võitleb kaua, kunagi ette ei tea, sööb viimaks ära. Sass ravis ennast oma tarkusega, oma ravimitega. Muud ma ei tea. Loodan, et uurite kõiki juhtumeid sama põhjalikkusega.

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Ei oska te võhmamehed isegi kommentaari kirjutada. Ime et Padre teid üldse tol-ler-reerip.

 
At 00:38, Anonymous Anonüümne said...

Ja-bu-rus

 
At 06:09, Anonymous Anonüümne said...

Tere hommikust, põllumehed! 17:57, pigem ei tahaks kommenteerida, tissid on iga õige mehe jaoks ikkagi privaatne teema, mitte niisama lehvitamiseks. Nii nõrk ei saa olla, et tissid enesekaitseks tuua. Mees on tissiomaniku järel alati teisel kohal.

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Vaat ei saa blogiperemehest aru...
On mehed, kel hommikune uni ja on teised, kel õhtune ning mõned liigutavad siis kui aeg võimaldab (ikka parem kui diivanil õlut libistada).

Ja on need, kellel alati miskit õiendada - Miks stardimaks suur? Miks distants lühike? Miks pikk? Miks rattarada liiga raske? Miks rajal kihutatakse ja ei naudita loodust? Miks rajal nauditakse loodust ja ei kihutata? jne. jne.

Äkki oleks aeg täiskasvanuks saada? Enamus ei käi ennast rajal tõestamas vaid enesetunde jaoks. Selline Priidu moodi tervise tapmine (kui Eesti tasemel nagunii auhinnalauast välja jääb) on mõttetu.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

9:11 ei saa asjast aru. Tavaline inimene näeb tissidega arstist märga unenägu aga Priit saab arsti juurde ühe kõnega. Siin on oluline vahe. Tavalisele inimesele öeldakse, et hoia tervist, Priidule öeldakse, et panna on vaja. Ja ega Priidul ju miskit viga ei ole. Kondid kasvavad kokku, jooksu asemel ratas ja suusk ning elu nigu lill. Ainult, et milleks, küsite. Ikka selleks, et saaks eemale, tv-st ja tööst. Priit on inimene kes ei oska molutada, vaadata pilvi ja tuult. Teda on õpetatud rabama. Ja mis kõige huvitavam, mees on veel püsti nigu savikas ja paneb edasi. Teda kannustab see, et 100 aasta pärast tsiteeritakse tema blogi kuskil ettekandes. Vaat kui vähe on inimestel vähe motivatsiooniks. Kui kõik usuksid sotsialismi/kommunismi nagu Priit 100 aasta pärast enda tsiteerimist, siis kus me võiksime juba koiks sellise rabamisega olla? Õige. Muundunud tuhaks, sest meditsiinil puudub raha hullude lappimiseks.

 
At 10:33, Blogger Priit Pullerits said...

No ega ma nüüd kogu aeg ka pane. Üleeile oli näiteks puhkus, kui selleks saab pidada rattaga käiku Tallinna ja seal kahte pikka ja põhjalikku intervjuud. Eile oli ka puhkus, sest täna ju hooaja avastart, Tartu meistrivõistlused sprindis. Seal tuleb kolm korda 900 meetrit täiega panna. Palju ei ole või? Omal ajal jooksin 800 ja seda küll kaks kordagi päevas täiega uhada ei jaksanud.

Selge, et lähen starti klassikasuuskadega. Vasak käsi on valusast kukkumisest endiselt selline, et uisusuuskadega ja ainult käte jõul sõitma minek ei teeks head. Küsimus ka. Selge, et pidamist tuleb sutsu panna, et dendropargi sprindiringi tõusupõndakutest üles saada. Aga libisemine? Kas määrimise ja pulbri asemel piisab, kui lasen Kuzminil harjaga üle lasta?

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas on mõisa peale sõit?

 
At 10:52, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole, aga see ei tähenda, et võiks suurt hinnaalandust teha.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

to 10:33
Piisab, täna libiseb kõik, keskendu optimaalse pidamise saavutamisele.
Tulemusi võib juba vaadata sealt kust alati - samad nimed, samad kohad.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Laupäeval Otepää MK ajakavas:

19.01.2019 - Harrastajate MK (3x1km) / 1 km KL - Mees või naine

Kas keegi teab, kes osalevad?

 
At 13:03, Blogger Priit Pullerits said...

Päevakajalist võiduajamist kah!

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel läbi viidud küsitlusest selgub, et alates sügisest püsivalt üle valimiskünnise olnud Eesti 200 toetus on plakatiaktsiooni järel langenud kahele protsendile.

Küsitlusest selgub, et kõige populaarsemad erakonnad jaanuari esimese poole seisuga on Reformierakond ja Keskerakond, kelle toetus on võrdne (27%). Kahest esimesest jääb selgelt maha, kuid samas kindlalt kolmandal kohal on EKRE (20%). Neljandal kohal on SDE (10%) ning viimasena ületaks valimiskünnise Isamaa (7%). Eesti 200 toetus, mis veel jaanuari alguses läbi viidud küsitlustes ületas valimiskünnist, on langenud 2%-ni ning praeguse seisuga Riigikokku ei pääseks.

Küsitlusega alustati 7. jaanuaril, ehk samal päeval kui ilmusid Tallinna Hobujaama trammipeatusesse Eesti 200 poolt paigutatud plakatid, mis kutsusid eestlaseid ja venelasi eri pooltele seisma. Seega langes vähemalt 90% küsitlusperioodist plakatiaktsiooni teemalise diskussiooni aega.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui juba päevakajaliseks läks, siis

https://uueduudised.ee/uudis/eesti/ekre-kandidaati-kadri-vilbat-ahvardatakse-pesapallikurikaga-labi-peksta/

Õiglane riik kõigile!

 
At 14:55, Blogger Priit Pullerits said...

Mu õpetaja ülikoolis ML olla öelnud, kui Tarand vägivallatsemise eest müksu tagumiku pihta sai, et nüüd on toodud Eestisse islamism. Huvitav, kuidas nimetada seda, kui kedagi ähvardatakse pesapallikurikaga läbi peksta? See on juba palju karmim asi kui põks tagumikku. Too oli korraks ja tehtud, aga ähvardus, ja veel pesapallikurikaga, jääb pikaks ajaks õhku rippuma ja elu ohustama. Kas nüüd ka mõni korporatiivpoliitik sõna võtab?

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Oi, oi, sõlme seotud rindadega naisterahvast puu otsa riputada ja pesapallikurikaga nüpeldada??? Selle Tauri Tiksi nimelist meest näeme spordivõistlustel enda seas. Kas see on sama tüüp, kes ähvardas:
https://www.sportfoto.com/ee-en/tauri+tiks

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Uueduudised artikli lõpuosa oli väga hea. Nii see on.
Vaadake kui lindprii on kogu rahvas, kes jääb võimuringist välja. Võimul aga on kasutada eriüksused ja antifa märatsejad on reeglina nende poolt palgatud.

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas ähvardamine pole sihuke sõna-sõna vastu keiss, mis on juba ammu läbihakseldatud, et võid neid sõnu kasutada palju tahad ja juriidilist tagajärge sellega ei kaasne? Hapuks läheb lugu alles siis kui tegudele lähed ja kurikaga nt tagumenti riivad. Ka sel juhul pead tõendama, et riive oli tahtlik ja sellega kaasnesid olulised kannatused. Tõendamisel ei piisa ainult videost, sest sinikaid võid lasta endale tekitada ju ka istuli kukkudes. Abi võid saada tõenäoliselt vabatahtlikelt, kes asja mehe moodi ära klaarivad. Tavaliselt asjad kohtuni ei jõuagi ja jaoskonnas kus avaldust teed leitakse üles süüdlane, kes omakorda otsib su ise üles ja pakub klaarimisvõimalust. See pidavat olema miski süvariigitehnoloogia. Kuritegevuse statistikas sellised teod ei kajastu.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Et Eestis on pesapalliga tegelema hakatud? Siinkohal võib siis tsiteerida kunagist EKRE esimeest Villu Reiljanit: "Pole paha!"

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

16:55 napakas ja teemast mööda kommentaar.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Äkki see kurikamees on hoopis virtuaalne troll sinisest äratusest?

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Sellisel juhul peab kaabu teda õigeks meheks.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Esmalt oli trolli süüdistus räige laim, nüüd kiiduväärt tegevus, tuleb vingerdada. Kas pole korda majas?

On arusaamatu aga ärge alahinnake 200, täna liitus jälle tuntud nimesid

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Kohutav mis toimub. Kuidas on eestlased poliitiliselt niivõrd töllid? Ei ime et 1940 riik ära kavaldati ja 1991 midagi taastada ei suudetud.
Tanel Tein liitub e200. Hr.Pullerits teil on seal Tartus distsipliin lappama läinud. Miks nii ja kes vastutab?

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Tundub et kõik ausad spordimehed kes ärkavad 4.3 hommikul peavad endale seda jaapani stiilis kõhunaha viilutamist tegema?

 
At 04:47, Anonymous Anonüümne said...

Lõpeta Priit! :D Sa oled terve selle blogi aja talvel nädala sees õhtuti pimedas treeninud ja nüüd äkki enam ei? Sa oled ennast lihtsalt läbi põletanud/üle treeninud. Puhka nädal ja mine uuesti õhtul trenni. Lastud vares sa enam poleks :)

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Millest selline familiaarne küsimus, esimene 21:01 üleüldse? Teine 21:01 ka suht imelik.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

21:01 sõnavõtt on väga noorpoliitiku Valteri stiilis. Kindlasti mitte tema aga no ega me ju ei tea. Peab vaatama, et millised noorsandid on kõige spordihuvilisemad.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Rahvas ei pea õnneks seda Valterit valima.

 
At 05:13, Blogger yanmaneee said...

nike air huarache
cheap nfl jerseys
michael jordan shoes
jordan 11
nike air max 95
coach outlet
bape hoodie
off white shoes
birkin bag
yeezy boost 350

 

Postita kommentaar

<< Esileht