pühapäev, detsember 23, 2018

Pullerits: Kuidas ma viisin treeningud täitsa uuele tasemele?

Gaasi tuleb pidevalt juurde keerata. Teada ju on, et aasta 49. nädalal treenisin 6:45.30, sh suusatasin 42,8 km, ja 50. nädalal treenisin 7:12.50, sh suusatasin 49,2 km. Nüüd saab joone alla tõmmata aasta eelviimasele, 51. nädalale. See läks selliselt:

E puhkepäev (Tallinnas)
T suusaergomeetriga 8000 m (39.42), jõuharjutused 12.05, kodus staatilised harjutused 5.10
K suusaergomeetriga 8000 m (38.14), jõuharjutused 12.35, kodus staatilised harjutused 6.15
N suusaergomeetriga 8000 m (39.45), jõuharjutused 6.25
    õhtul: suusatamine (v) 18,9 km (1:11.56, keskmine kiirus 15,75 km/h), kodus staatilised harjutused 4.45
R suusaergomeetriga 8000 m (39.46), jõuharjutused 13.35
    õhtul: suusatamine (kl) 17,0 km (1:30.12, sh 3,6 km keppideta sõit, trenni keskmine kiirus 11,3 km/h), kodus staatilised harjutused 3.40
L suusatamine (kl) 22,8 km (1:55.06, sh 5,1 km keppideta sõit, trenni keskmine kiirus 11,9 km/h)
P suusatamine (v) 26,0 km (2:00.22, trenni keskmine kiirus 12,9 km/h)

Nädala kokkuvõte:
Trenniaega 10:19.32
Suusatamine 84,7 km
Suusaergomeeter 32 km
Jõud trenažööridel 44.40
Staatilised jõuharjutused 19.50

Mõni sõna kommentaariks.
   Jõusaalis tehtavate jõuharjutuste kestuseks on arvestatud reaalselt harjutuste tegemiseks kulunud aeg: harjutus algab – kell käima; harjutus lõpeb – kell seisma; kellaga fikseeritud ajast viis sekundit maha, mis kulub harjutuse alustamiseks ja lõpetamiseks – sest keda sa sellega petad, kui arvestad kogu aega? Petad iseennast.
   Staatilised jõuharjutused on plank ja nn küljele toetuv plank.
   Suusaergomeetril olen teinud 2000-meetriseid otsi 9. käiguga, v.a neljapäeval 10. käiguga, et vaim püsiks värske ning trenn ei muutuks nüriks.
   Laupäeval ei arvestanud hommikust 25-minutilist rattasõitu, sest sellel ei olnud mitte mingit arendavat funktsiooni.
   Klassikatehnikas suusatrennides panin põhirõhu tehnika lihvimisele (keppideta sõit!), mis seletab ka väikest kiirust, kuid ei jäänud teistele märkamatuks: näiteks Treffneri gümnaasiumi direktor Ott Ojaveer ütles laupäeval, et väga ilusasti sõidan.
   Pühapäeva hommikul oli keha üksjagu kange ja igasuguse särtsuta, ent sellegipoolest sain liikuma ning tundsin, kui 1:50 sai sõidetud, et hakkab tekkima uus ärkamine. Pühapäevahommikuse kulunud seisundi tõttu võtsin pool tundi enne trenni ühe 60-milliliitrise pre-workout shoti. Laupäevase pika suusatrenni ajal sõin ära ühe 35-grammise proteiinibatooni ja pühapäeval pool batooni.

Nii, nüüd on teil, millega oma tööd võrrelda. Kuidas paistab?

Foto 1: Suusataja Saksamaal Neuschoenaus. Foto autor: AP/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Naiste 4x5 km teatesõit MK-etapil Norras Beitostölenis. Fotode autor: imago/Bildbyran/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Trummis oli hullumaja. Rada oli testost tiine. Lootused olid kõrged. Selleks sai panustatud värskete karvastega. Kuivõrd hooaja esimene sõit, siis jätsin lauad nii nagu tehasest tulid. Noh kes seda raja olukorda enne oma silmaga kaemata ikka usaldab. Jalg läks kah kergelt villi. Peab abinõud tarvitusele võtma. Lipe oli vaatamata liigsele vahale suht hea. Otsa kellegile ei vajunud. Kui nüüd kõik teha nii nagu vaja, siis äkki saab suusaväärilise kiiruse kah kätte. Skoor hooajaks avatud 7 km-ga. Aga tunne on kehv. Tunne on selline nagu poleks aasta otsa üldse liigutanud. No ega sel km-sel ringil tiirutades, mott just kah lakke ei läinud. Koguaeg samad näod tulevad vastu, no nagu miski rahvuslik puntratants. Loodame, et rajameistrid saavad varsti ka normaalse trassi valmis, siis vähemalt ei teki peapööritust ja saab asja mönuga vötta.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, selle vormi pealt oleks täna Eestikatel kerge vaevaga top 10-sse jõudnud. 1/3 lausa katkestas. Tea kas oli nö viimase mehe sõit. Naeruväärne. Nagu mehed oleks pommirahe alla sattunud.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Mis top 10? Bronz medal sellise vormi pealt täiesti käe ulatuses.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, raske on leida vabandusi, kui nüüd TM-l esi 150 välja jääd?

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Jõusaali treeningutes aega mõõta on kole keeruline, see number ei anna suurt midagi. Harjutused on seal niivõrd erinevad, kas teen 3 minutit planku või teed 3 korda ühe küki enda max raskusega. Kükid teed ära reaalselt 10 sekundiga. See ei tähenda, et sellise raskusega kükke teha on 18 korda kergem kui 3 minutit planku teha ja ka efektiivsuses ei saa tulemusi nii võrrelda.

Mahtu saaks võrrelda nt rinnalt surumises vaid nii: kui su rekord on 100kg ja siis teed 60 kiloga 6x10 =3600kg ja järgmine trenn teed 70kg kangiga 5x8 = 2800kg, aga ka need võrdlused pole väga pädevad. Sõltub kõik sellest, millist jõuliiki arendada soovid.

Sel juhul tasub minna juba Bodypumpi trenni, seal käib ju enamus ajast töö. Kui teed max ja plahvatusjõudu, siis teed tunnise trenni, aga reaalset tööd on vaevalt 10 minta ehk.

Intervalltreeningutel on ju ka kilometraaž väiksem ja trenni/töö kestvus ajalislt lühem.

Kas joosta mugavas pulsitsoonis 10km 50 minutiga või teha 6*1,5=9km 4:00 tempos lõike. Ühel juhul on töö aeg 14 minutit pikem ja ka kilometraaš 10% suurem. Kumb trenn rohkem kasu annab? Kõik sõltub ju mis eesmärgl trenn on tehtud.

Aga jõuka trenne on ajaliselt keeruline mõõta.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Aeg on taastumatu loodusvara. Tulemuste saavutamiseks tehtud panuste hindamine ajas annab meile panuse mahukuse. Hooaja lõpus saab hinnata, et mis olid selle hasartmängu tulemused ja efektiivsus. Seega tuleb nii jätkata vähemalt 2 hooaega. Siis saab juba ressursikasutuse efektiivsuse üle targutada. Kui vanuseklassis ühtegi medalit ei teki, siis saame anda ausa hinnangu selle mõttekuse kohta. Silmas peab pidama, et edu tuleb siis kui tegeled kvaliteetajal ainult sellega mis meeldib. Nt jõutrenni võib asendada oma majale paekivist vundamendi paika sikutamisega. Kaks ühes ja medali saad kah boonuseks. Keegi ei suuda ju jõukasaalis kvaliteetajal nii pühendunult kangidega tegeleda kui selge eesmärk puudub. Mis on aga blogia eesmärk - Ameerika. No kes seda siis ei tea, et see tähendab raha ja kavalust mitte aga higi ja lihasmusklit

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Priidul läheb ju ka suusatades laskumise alguses kell kinni ja käima läheb alles siis, kui teeb esimese kepitõuke. :-)

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Laskumine läheb staatilise jõuharjutusena kirja, kui asend on õige.

 
At 20:41, Anonymous Kärna Ärni said...

Millal Pulleritsul esimene suusastart?

Häid pühi, võhmamehed!

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Võib ju ennast meelitada ja võhmameheks nimetada, aga tegelikult? Huu veel püüab Padrega sammu pidada, aga ülejäänud? Vanaks hakkame mehed jääma, vanaks. Ei ole ikka seda õiget sädet enam. Padre on ka käega löönud. Ei viitsi temagi sellist amorfset massi enda taga vedada.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

PP esimene start on Otepää murdmaasuusatamise MK etapil.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

LIBEDAID JÕULE, ÄRNI!
Ja ka teistele võhmameestele.

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Ilmalikel paganatel on ikka näärid. Jõulud on usupropa. Probleem pole propas aga selles, et seda tehakse ebaprofessionaalselt. Tänu sellele vohab rahva seas idude närimise, MMS-i ja "panema peab" usk. Tuleb öelda selgelt, hämamata, et praegu tähistame kirikuhärrade kokkuleppelisel otsusel Kristuse sündi, kelle täpne sünniaeg on kahjuks teadmata. Mis pagana jõulust siin aga laterdatakse? Ürg põhja keeles tähendas jõul pidu. Seega öelge paganatena ikka head pidu. Jõul on selgelt kristlik tava.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Tähenätijatele tuleks veel enne vana aasta lõppu vastu pumpa anda. Mis nad tulevad siis siia soliidsete härrasmeestega mölisema.

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Head pidu head võhmamehed. Ise olen tolbajoob, aga see ei tähenda et ma sõna võtta ei tohi. Tubli võhmamees 00:32 kirjutab nagu asjalugu on, ilma liigse paatose ja mms-ita nii nagu olema peab. Ärge minge propaganda ohvriks, ärge kuulake meediatorude mesikeelset ila. Ise nägite piiskop kaagutas midagi paksust tengelpungast misjärel kukkus kohe lapsest, sõimest ja kellegi kelladest jahvatama. Kelle sõna maksab see on Padre ja muu on puhas tuutuluutu.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Hästi paistab!
Kui varem peeti treeningute maailameistriks eestlast, kes võitis Vasaloppeti 18 aastat tagasi, siis nüüd tuleb juba Priitu hakata pidama treeningute maailmameistriks.

 
At 20:01, Blogger Priit Pullerits said...

Parem olla maailmameiuster milleski, kas või treenimises, kui mitte milleski. Sel talvel peaks nüüd olema 240 suusakilomeetrit koos. Paneme edasi!

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

1988. aastal olin ma aasta lõpuks suusatatud 635 km.
Elasin 9 päeva Pühajärve Puhkekodus ja tegin trenni 3 korda päevas.
Kahel päeval tegin pikad sõidud: 60 ja 65 km.
Enne maratoni sain kilometraažiks 0,9 T, kuid
sel talvel sulas lumi 26.01.1989.
Tartu suusamaraton jäi lume puudusel ära...
Treeni siis kas-või nagu Olle või Pullerits,
tulemust ju ei ole!

R. Olle austaja

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Asfalt ju ei sula ära. Paned rullidega edasi ja higistad MaiFitnessis. Nagu PP teid vähe on õpetanud?

 
At 21:43, Blogger Priit Pullerits said...

R. Olle austaja, mul juhtus sama asi umbes tosin aastat tagasi, kui ajasin end elu tippvormi, aga nädal enne Tartu maratoni tuli vihm ja kogu lugu - ei mingit võistlust.

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

PP on meid palju õpetanud. Aga nagu näha kasu põle ühtigi.

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Vormikõvera peenhäälestamine pole naljaasi.

 
At 00:48, Anonymous Anonüümne said...

Enam ei jää Suur Mõõduvõtt ära, meil on Tehvandi garantii.

 
At 07:03, Anonymous Anonüümne said...

Rohkem treenimine ei anna alati paremat tulemust.
Treenida, enam treenida oskab igaüks.
Kuid mitte igaüks ei oska puhata-taastuda,
mis on sama oluline kui pingutamine.
Tippsportlastel on taastumise korraldamisel
esinenud probleeme, rahvasportlased kasutavad
valdavalt loomulikku taastumist. Tervist
peab hoidma. Nagu ütles ühe mägirahva
vanasõna: "Дай Бог здоровья, все остальное можно купить."

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Kus ja milliseid probleeme on esinenud tippsportlastel?
Kes on nii tark mägirahvas? Otepäälased? Miks räägivad nad talapoonlaste keeles?

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Puhkamine ei ole sama oluline kui pingutamine. Siis võiks ju ainult magades maailmameistriks tulla?

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas treenis/taastus balti laevastiku madrus Vladimir Kuts? Püstitas ta 5 maailmarekordit. Vladimir Petrovitš käis vist korra kaks isegi Tartus jooksmas. Kas teal seal mõnda harrastusajaloolast leidub?

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on kahe nädala pärast stardis?

http://suusahullud.ee/oomaraton-2019/

 
At 05:29, Blogger yanmaneee said...

supreme clothing
michael kors outlet
canada goose jacket
jordans
cheap nba jerseys
moncler jacket
michael kors handbags
yeezy boost
curry 6
fila shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht