esmaspäev, detsember 17, 2018

Pullerits: Millise kehalise ettevalmistusega suusahooajale vastu minna?

Loodetavasti kõigil treeningtöö juba käib. Ja on saavutatud rütm, rutiin ja korrapära. Ehk süsteem. Sellega ei maksa muidugi liiga hulluks minna, siis kõrbete vaimselt läbi. Aga samas aitavad rutiin ja korrapära treenida ka tahet, sest mis muud need 2-3-tunnised eesootavad suusamaratonid muud on, kui üks tahte ja rutiini taluvuse proovile panek.

Üle-eelmise nädala lõpus sai parem põlv sõudeergomeetril liiga. Pärast järjekordset tõmbamist (2000 meetrit 8.29,7ga, 10. käik) tundsin astudes kerget raginat. Loobusin kohe järgmistest kordadest. Hiljem tundsin, et vist läks pisut isegi paiste ja oli kohati hell. Määrisin põlve hommikuti ja õhtuti 5-protsendilise Diclaci salviga. Suusatama minnes teipisin elastiksidemega kinni, et põlv oleks stabiilsem ja vähem väänduks.

Nii pühendusin eelmisel nädalal ainult suusaergomeetri sikutamisele. Hommikuti kella kaheksast viis 2000-meetrist tõmbamist. Nädalat alustasin tempoga 10.16-10.21 (9. käik), järgmisel kolmel hommikul «sõitsin» kõik 2000-meetrised otsad kiiremini kui kümne minutiga, jälgides eeskätt tehnikat. Enamasti teipisin ka parem küünarnuki elastiksidemega kinni, sest sinna lõi paaril korral kerge valu. Lisaks tegin sikutamiste vahele ja nende järel jõuharjutusi õlavöötmele. Tundus, et need kõik mõjusid hästi.

Laupäeval ja pühapäeval oli suusatamise päev Tartus Tähtvere spordipargi veidi rohkem kui 600-meetrisel kunstlumeringil. Laupäeval sõitsin vabatehnikas 38 ringi, Endomondo järgi 23,9 km 1:42.34ga (keskmine kiirus 13,9 km/h) ehk 16 sekundit aeglasemalt kui sama distantsi kuus päeva varem pühapäeval. Tagasiminek? Pühapäeval liigutasin end märksa särtsakamalt, sõitsin 40 ringi, Endomondo järgi 25,3 km 1:39.03ga (keskmine kiirus 15,25 km/h). Edasiminek märgatav. Tekkisid ka esimesed võistlusmomendid, kui mõned haakisid sappa. Rutiini murdmiseks vaatasin, kas nad siis, kui veidi juurde panen, maha jäävad. Jäid küll.

Eelmisel nädalal kulus treenimiseks kokku 7:12.50 ehk ligi pool tundi rohkem kui üle-eelmisel nädalal.

Sel nädalal tuleb teha veel viimased sisetreeningud, et üldkehalist funktsionaalsust parandada. Sest kui praegu jäägitult suuskadele asuksin, ammenduks reservid puuduliku üldfüüsilise ettevalmistuse tõttu liiga kiiresti ning suusatamine muutuks kiirelt tuimaks ja nüriks rutiiniks, mis vaid kurnaks ja kulutaks, mitte ei arendaks. Või söandab keegi väita vastupidist?

Need, kel jäi vaatamata, kuidas ma kemplesin San Franciscost põhja pool kaunis äärelinnas ja ilusas looduses Ameerika maanteesõitjaga, saavad seda tasuta järele vaadata siit!

Fotod 1 ja 3: Suusatajad 8. detsembril Jõulumäe kunstlumerajal. Fotode autor: Lilli Tölp, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 2: Kes on need suusatajad 8. detsembril Jõulumäe kunstlumerajal. Foto autor: Lilli Tölp, Pärnu Postimees / Scanpix

42 Kommentaarid:

At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

Priidul tasuks üle lugeda oma 9 aasta tagune 9-da novembri postitus ja selle kommentaarid. Sõudeergomeetril 10-se siibriasendiga 2000meetriste lõikude kangutamine ei ole kasulik tegevus.
https://suusk.blogspot.com/2009/11/pullerits-kas-joutrenn-aitab-tulemust.html

 
At 08:34, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis esitatakse seda kuidas peab käituma ajupestud lüpsilehm. Lisaks saab teha reklaami trennisõltkastele tablettide, määrete ja sidemete kohta. Ootan põnevusega millal reklaamitakse võrkpükse, mis imavad kõik vedelikud täiskäigul pannes endasse.

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Sõudeergomeeter on kõige efetkiivsem jõu-ja vastupidavuse arendamiseks loodud aparaat maailmas.Terve keha töötab,samuti soenduseks ja lõdvestuseks väga hea.

 
At 11:50, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 00:31, aga milleks siis sõudeergomeetril 10. käik, kui selle kasutamine ei ole kasulik? Miks on tootja valmistanud aparaadi, mis on eesmärgipärasel kasutamisel kahjulik?

Tegelikult on asi palju lihtsam. Asi on selles, et enamikul siin ei jätku meelekindlust teha nii pikki ergomeetritrenne ning sellest tulenevalt, kuna ise seda teha ei suuda, tundub neil hea idee teha maha neid, kes seda suudavad, kuulutades nende tehtu mingist täiesti absurdsest väitest tulenevalt kahjulikuks. Oh kadedust!

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas meie Kiku on puhas kui prillikivi?

https://sport.postimees.ee/6479370/smigun-vahi-vastas-norra-meedia-vaidetele

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

0031: Jah Priit, sul on õigus, meelekindlust pikkadeks sisetreeninguteks mul ja paljudel teistel napib :) Tegelikult ma ei julge oma liigutamisi üldse treeninguteks nimetada, kuna eesmärgiks on lihtsalt mitmekülgsest liikumisest rõõmu tunda. Lihtsalt teeb veidi kurvaks, kui inimesed tuima järjekindlusega ei suuda analüüsida oma karkassi konditsiooni ja peale pikemat pausi millegi juurde naastes kohe maksimaalselt täie rauaga peale hakkavad. Nagu kardaks, et muidu on pügada saanud. Õigemini kurvaks teeb siis, kui meestest alguse uljuse tõttu asja pole ajaks, kui tegelikult panna on vaja :)

 
At 13:13, Anonymous Paul said...

Sõudeergomeetri teema jätkuks - lihtsalt ei ole mõistlik pikemaid trenne sellise drag factoriga punnitada. See on paraku väga levinud viga, mida algajad ergomeetrikasutajad teevad. Miks selline kangutamine mõistlik ei ole? Kõrged siibri asetused (9-10) on mõeldud lühiajaliseks dünaamilise jõu treeninguks (nn jõutõmbed) ja maksimaalse võimsuse arendamiseks (maks mõneminutilised lõigud). Pikemat trenni tehes ei jõua tavaline sõudja lihtsalt selliste siibri asetustega korralikku tõmmet teha, selg ja üleavööde vajub läbi, jõumoment läbi jalgade läheb vale nurga alt jne. Sedasi kangutades lõhutakse enda tervist ja teiseks ei ole see ka kiireim edasiliikumise viis. Asi ei ole meelekindluses, see on lihtsalt heatahtlik soovitus. Pigem püüa väiksema drag factoriga tõmbesse jõud taha saada, liigud kiiremini ja lõhud ennast vähem.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Priidul käivad tõsised ettevalmistused suusahooajaks. Kel ka huvi, siis mehel õigus. Tagumine aeg alustada et mingissegi vormi üldse jõuda. Ise löntsin teha lühikesi jookse ja ajan pulssi kõrgeks tunnistel rallidel rattapukil -Zwiftis.
Tahaks suuski alla saada küll, kuid ei leia motivatsooni 600m peale tiirutama minna.

Huu

 
At 14:25, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, Huu, 600 meetri peal tiirutamine nõuab kõva meelekindlust. See ei ole mugavusharrastajatele.

Lp Paul, aitäh väga asjaliku nõuande eest sõudeergomeetri asjus! Aga mida ütlete suusaergomeetri kasutamise kohta eriettevalmistustreeninguna? 9. käik, 2000-meetrised otsad, neli kuni viis tükki, tõukesagedus 52-56 korda minutis, 500 meetri tempo 2.26-2.28 vahel, seeriate vahele üks-kaks või kolm jõuharjutust trenažööridel.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Millises spordiklubis Pullerits käib?

 
At 17:07, Blogger Priit Pullerits said...

Postimehe Tartu toimetuse vastas MyFitnessis.

 
At 17:28, Anonymous Äss said...

Paulilt ebaprofesinaalne kom.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Mis fakin maivitness? Jälle kadajastel eesti keel ununenud? Või on mingi soome rootsi tütarbolaag? Vahet pole tuleb rahva ülestõus ja pühib selle umbrohu maa pealt. Te ajate inimmassid vihaseks. Siis tõuseb selline drääg factor et hoia kuused ja palgid!

 
At 19:38, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, täitsa nõus, mis kuradi maivitness! On ilus eestikeelne sõnapaar Minu Vorm - see võikski olla klubi nimi. Tõesti, ära tüütab see välismaa nimedega poosetamine, nagu need teeks midagi paremaks. Peaks hakkama boikoteerima välismaa nimedega asju. Mina igatahes alustan: uuest kuust enam maivitnessi ei lähe. Sinnani on makstud, see-eest võtan ka viimast, tõmban nende masinaid, nagu jaksan. Ja duši all käin ka pikalt ja mõnuga, eks.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Lasteaed, lähen teise liivakasti...
Tartus on veel valikuid, Lemon Gym, Arctic Sport, CORSAGYM, Fitlife.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Assapoiss! Mulle jälle meeldivad kõik klubid mille nimes sisaldub partner. Treeningpartner, jooksupartner, seksipartner,....

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Kas Eesti rahva kangelased Lurich ja Hackenschmidt oleksid mingis haledas sidruni džimmis käinud? Absoluutselt mitte. Ka teie, härra Pullerits peate hoidma oma prestiiži ja taset. Teie järele joonduvad kümned tuhanded eesti mehed ja naised.
Tallinnas on ka Myfitness. Ma ei usu et Karvajalg oma võimsaid lihaseid seal voolimas käib. Ikka laanes. Koduses kuusemetsas.

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui Karvajalg tagasi tuleb saame kõik pisdulei.

 
At 09:04, Anonymous MargusM said...

Pusdulei on väga huvitav eestikeelne väljend :)
TÜ Spordiklubi on vist Tartus ainuke eestikeelse nimega, vähemalt ei meenu küll rohkemat..

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Päälinnas on veel 247fitness, peoplefitness, gymest, justfit, hcgym, impuls jne.
Eestikeelset leida on keeruline.

 
At 11:22, Anonymous Ärni Uduverest said...

Paul, 13:13, kui Pullerits sõidab sõudeergomeetril 8. käiguga 2000 m otsasid 5 tk tempoga 10 min ja 9. käiguga suusaergomeetril 2000m otsasid 5 tk tempoga 2:30/500 m.
Mitu vatti energiat tuulde lendab - mitu 60W lambipirni põleks selle kulutatud aja 1 h 40 minuti juures?

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Pool Tartut helendaks.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Ja ka teine pool saaks selle helenduse paistel tõenäoliselt ilma küünlata hakkama.
Watte vast siia-sinna mõni miljard.

 
At 18:33, Anonymous MargusM said...

seltsimehed, kas te pole Tartus käinud?
Pool linna helendabki tänu Luunja kurgikasvatusele ainult see teine, Priidu poolne on pimeduses..

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Suusaergomeetri peal 9 punnida ainult 52-56 sagedusega on aeglane. Pane siiber nii, et jõuad sama maa sõita 60 tõukesagedusega, kui tugevamaks muutud, keera juurde.

 
At 10:18, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, kas teil on ka hea meel, et Fb hävib?
Washingtoni peaprokurör andis Facebooki kohtusse, aktsia hind langes päevaga üle seitsme protsendi.
https://majandus24.postimees.ee/6481954/washingtoni-peaprokuror-andis-facebooki-kohtusse?_ga=2.162387516.149202529.1545076122-1866287756.1544169927
Mul küll on hea meel, sest FB on ülbe Ameerika kompanii, kes arvab, et ta võib omatahtsi kinni panna nende kontosid, mida vaid soovib (ehk mis ei toeta FB vasak- ja neoliberaalset hoiakut).

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, te ei mõista selle maailma toimimist. Hr Zuckerbergil, olgu ta pealegi tollest salapärasest hõimust, pole kõigevähematki huvi kui vasak ja parempoolne on Eesti rahvas ja mida mingid idaeuroopa aborigeenid oma kontodel kirjutavad. Probleem on selles, et FB hakkas üle maailma asendama kohalike delfide ja postimeeste teadlikult manipuleeritud vaatepunkte. Mitte asjata ei kutsutud Zuckerbeg USA Kongressi ette aru andma. Kuna FB pole järjekordne globaalne kiirtoidukett (kotletid), vaid populaarseim sotsiaalmeedia (informatsioon), siis otse loomulikult ei saa ta olla VÄLJASPOOL kehtestatud ideoloogiat. Neutraalse positsiooniga FB oleks suurimaks ohuks globaalsele ajupesutööstusele. Firma eksisteerimise eelduseks tehtigi diil, sinna istutati kontrollorgan, poliitbüroo, mis määrab õige takti ja suuna. Lambukesi ei saa lasta ula peale.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

See et fb sarnane firma on päratu suur ja rikas, ei tähenda mitte, et temast kedagi ülevalpool ei oleks.
Firma kujunemise algusajal (juba enne) panid sotsioloogia insenerid silma peale, mis tuleb olema selle funktsioon tuleviku kiipinimese kujundamisel. Globaalne kontroll oli algusest peale, tilluke ja hambutu Eesti mingit ohtu ei kujuta, siia integreeriti kohalik kgb kontroll alles viimastel aastatel.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas fb hoiab püssitoru teil meelekohas, et peate seal istuma ja sellest siis hädakisa tegema?


 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis on Priit Pulleritsu aasta spordihetk?

https://sport.err.ee/885111/vali-2018-aasta-eesti-spordihetk

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Vaata sõber. Tulevikus on nii et kelle nimi pole fbs, see viiakse sauna taha ja .... plup!

 
At 13:11, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 12:19, ilmselt see, kui Elva rattamaratoni treeningsõidul, mis läks ässade osalusel üha kiirenevas tempos kulgevaks võistlussõiduks, kõigile parajalt pika puuga, kahe või kolme minutiga pähe tegin. Oleks te vaid näinud nende nägusid, kes peagrupis lõpus spurtides kohale jõudsid ja minu eest leidsid ning teada said, et tegelikult käis neil võitlus ainult teise koha peale!

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Oli see siis treeningsõit või võistlus?

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole treening või võistlus, valitakse suurimat sündmust.
Meie arvates on suurim sündmus Elva Rattamaratoni treeningsõit.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Meid kõiki viiakse sauna taha. Kui Padre ja tema semud korralikku resistanssi ei orgunni.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Karmid ajad seisavad ees.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju suusa kilomeetreid on Pulleritsul Suureks Mõõduvõtuks kogunenud?

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...


Pakun et 0 KM klassikat.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Mina kardan selliseid asju nagu FB kohtu keisid. Kuhu siis edasi minna kui FB uksed suleb? Hakka jälle uut tandrit otsima. No ja mis sest ajupesust siin Eestis muretseda, millal siin pole propaga tegeletud? Olulisem on, et kas looduslik suusavaip tuleb lähimaks pööripäevaks maha või ei. Kogu pruuni pasa saaks kenaks jalga mittemäärivaks kuni kevadeni. See on reaaleluline näide nö ajupesu kasust.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Õppige mehed kuidas peab kommentaari kirjutama. Täpselt nagu 18:26 teeb. Korraga peab hõlmama nii globaalset kui kohalikku, pruuni ja valget ning otse loomulikult oli siin varjatud vihje ajupesust ja peatsest afrikaniseerumisest. Täiega maifitness keiss õppige mehed.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Õpiks heameelega, aga 14:58 käest küsiks kas need kes Padre semud ei ole viiakse ka sauna taha?

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Hoidke mehed, ikka kätt elu pulsil. Kui FB haamri alla läheb on muidugi nuttu palju, aga Putin ütles, et rahvad, kes tahavad tulevikku marssida teevad seda koos Venemaaga. Loodetavasti Padrel on idasuunalised suhted soojas nagu vorstid ahjus.

 

Postita kommentaar

<< Esileht