teisipäev, detsember 11, 2018

Pullerits: Mis tunne on kihutada rattaga maailma kõige kuulsamalt sillalt alla?

Võib-olla eksin, kuid pigem mitte, ent minu mäletamist mööda oli see Kärt Anvelt, kes Karpa nime all oli Tartu Ülikoolis üheksakümnendate algul minu tudeng, kes kunagi aastaid tagasi rääkis, et unistab San Franciscost ja tahab seal kõndida maailmakuulsal Golden Gate’i ehk Kuldvärava sillal.

Loodetavasti on ta saanud selle unistuse täita ja saanud sealt sellise emotsiooni, nagu lootis.

Kas teie olete Kuldvärava sillal käinud, nagu näiteks ajaloolane Pärtel Piirimäe, kes on sellest koguni rattaga üle sõitnud? (See on avalik info – ta ajalehes tunnistas.) Usun, et tema sai sellest küll sellise elamuse, mis oli toda sõitu väärt.

Nüüd, hallil ja pimedal hilissügissõhtul viin ka teid kuulsale Kuldvärava sillale, võib-olla isegi maailma kõige kuulsamale sillale. Siin on minu lühike videoreportaaž sinna sõidust ja sellel sõidust – ja et teil oleks lihtsam mu liikumist jälgida, lisasin kaadritele ka tänavate nimed.

Nagu näete, saan 2737 meetri pikkuse silla teise kõrge kandekonstruktsiooni eel kokku kohaliku võidusõitjaga, kellele võtan rahulikult, ent kindlalt sappa. Tema nimi, nagu ta hiljem tutvustas, oli John. Eriti põnevaks läheb aga sillalt mööda käänulist Conzelmani teed kiire laskumine, kus näitan San Francisco kohalikule sõidumehele, et ka lamedalt Eestimaalt tulnu suudab kurve julgemalt võtta, kui sealsete mägiste oludega harjunu.

Kas teil tekkis ka nüüd isu sinna rattaga sõitma minna?

Foto 1: Golden Gate'i ehk Kuldvärava sild San Francisco taustal. Foto autor: USA Today Sports / Scanpix
Foto 2: Golden Gate'i ehk Kuldvärava sild. Foto autor: akg / Bildarchiv Steffens / Scanpix
Foto 3: Jalgrattur Golden Gate'i ehk Kuldvärava silla taustel. Foto autor: Reutes/Scanpix

52 Kommentaarid:

At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu kadus ajaloolane Pärtel P? Kas on Tartus või mõnes prantsuse koloonias aborigeene koolitamas? Kas on vahetanud eestimeelsuse ja patriotismi klaashelmeste vastu? Rahvas nõuab tõde teada saada!

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Pole sellist kogemust. Lugesin Objektiivi portaalist, kuidas Eesti 200 organiseeris ema koos titega provokatsiooni. Miks peavoolumeedia kuni presidendiga vaikib?

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

19:22 ära mökita. Kirjuta peavoolumeediale ja presidendile kiri kui miski ei meeldi.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

GGB sild on glamuurne vaid turistide seas. Kohalik keskklass kasutab silda vettehüpete sooritamise paigana. Isegi hoolimata faktist et vesi on külm ja kubiseb suurtest teravate hammastega kaladest.
Pealkiri ... Kihutada sillalt alla kõlab nende kõrvus noh ... kahemõttelisena.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Ajaloolane Pärtel on juba pikemat aega kadunud. Pole teda ei suusablogis ega suurvõistluste protokollides. Viimati nähti San Franciscos Kuldvärava sillal. Noh, kummipead, kas hakkab mõikama?

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Pärtelil on paremat tegevust. Selge see. See on märk blogi dekadentsist. Nimega mehed hülgavad meid. Ei austa siinset kirjasõna. Kurb.

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Et siis Pullerits üksi las higistab? Teised kõnnivad minema kui kommi ei saa?

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Jah oli mõnus vahepala küll - kahjuks on suvi veel kaugel.
Juhin aga tähelepanu sellele, et ma küll ei tea kuidas teil seal Ameerikas aga meil tehakse avatud liikluse korral vasakpööret sõiduraja vasakust äärest. Suht ehmatav ja ootamatu oli vaadata. Loodetavasti ei olnud taga ühtki teist liiklejat siis oleks see üsna ebaviisakas näinud.
Terv.Tom

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pärtel tegi filmidest nähtud triki, nö. feik hukkumine? Jättis riided ja ratta rannaliivale, tegelikult sõber tuli autoga järgi ja viis minema?
Edasi valehabe, päikeseprillid ja elu Pariisis? Vähe usutav, et Pullerits asjast midagi ei tea.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Ega Tartu suusarahval pole teadmist, kas kohalik sekt nimega suusahullud kavatseb sel hooajal ka suusaetiketti õpetama hakata? Või siis vähemalt plaanib oma ring- ja pallimängud suusarajalt veidi eemale nihutada, et tipptunni ajal ka teised rajal liikujad ära mahuksid ning terve naha ja varustusega pääseksid?

 
At 13:27, Blogger Priit Pullerits said...

19:22, 19:40 ja teiste huvi rahuldamiseks, et mis provokatsion siis toimus:

Eesti 200 vabatahtlike koordinaator Kadri Napritson-Acuna ja projektijuht Teele Holmberg osalesid pühapäeval Vabaduse väljakul toimunud rändeleppe vastasel meeleavaldusel küünilises provokatsioonis, milles kasutati Holmbergi ja peaprovokaatori Florian Hartlebi ühist last.

Meedia vahendusel on leidnud kajastust, kuidas sakslasest politoloogiadoktor Hartleb läks meeleavaldusel osalenud inimesi fašistideks sõimama (vastav sõimlemine on mh kuulda Varro Vooglaiu peetud kõne ajal alates ca 6:55), rammides inimesi lapsevankriga ja kasutades oma last inimkilbina. Siiani ei ole aga pööratud tähelepanu tõsiasjale, et samal ajal, kui Hartleb noris Odini sõdalastest korrahoidjatega tüli, neid solvates ja rüselust algatades, filmis Eesti 200 projektijuht Teele Holmberg toimuvat taustalt mobiiltelefoniga.

Olukorra teeb eriti häirivaks tõsiasi, et Objektiivile laekunud info kohaselt on Holmbergi näol tegu selle sama lapse emaga, keda Hartleb oma provokatsioonis kilbina kasutas. Asjaolu, et Holmberg muretses intsidendi ajal mitte selle pärast, kuidas oma laps teravaks kiskunud rüseluse keskelt välja tuua, vaid keskendus teravate sündmuste videosse jäädvustamisele, lubab arvata, et tegu oli ettekavatsetud ja ühiselt läbi viidud katsega provotseerida meeleavaldusest osavõtjaid tegudele, mida saaks kasutada Eesti 200 poliitiliste ja ideoloogiliste oponentide vastu suunatud rünnakuks.

Organiseeritud provokatsioonile viitab ka asjaolu, et Kadri Napritson-Acuna näib olevat valetanud, justkui ta ei tunneks Florian Hartlebi ning justkui ta läinuks lihtsalt rüseluse keskele sattunud võõrast last abistama. Väga raske on uskuda, et Hartleb on Napritson-Acunale tundmatu isik, pidades silmas, et viimase kolleeg Teele Holmberg on Hartlebi poja ema.

„Laste kasutamine poliitilise võitluse vahendi ja provokatsioonide elluviimise instrumendina on uskumatult alatu ja täiesti vastuvõetamatu, andes tunnistust erakordsest küünilisusest ja moraalsete piiride puudumisest,“ toonitas temaatilises saates "Fookuses" portaali Objektiiv peatoimetaja Markus Järvi.

„Selline käitumine on viinud Eesti poliitilise kultuuri põhja uude sügavusse, mida pole varem nähtud, mistõttu loodame siiralt, et see saab nii presidendi, peaministri kui ka meedia poolt ühemõtteliselt hukka mõistetud. Samuti on oluline, et avalikkus teeks kõnealusest intsidendist Eesti 200 kohta kohased järeldused ning lähtuks neist järeldustest märtsikuus toimuvatel riigikogu valimistel,“ lisas samas saates omalt poolt SAPTK juhetuse esimees Varro Vooglaid.

Vabaduse väljakul toimunud meeleavaldust korraldanud MTÜ Tark ja Terve Eesti on teinud politseile avalduse väärteomenetluse algatamiseks seoses karistusseadustiku §-s 262 sätestatud avaliku korra rikkumise keeluga. Väidetavalt on politsei algatanud juhtumi uurimiseks väärteomenetluse.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

See kõik on avalik ja teada. Aga kes niite tõmbab? Hr Pullerits, teie kui vabariigi kõige informeeritum mees??

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Suur Meister loobub.

https://sport.postimees.ee/6475390/pisarais-petter-northug-lopetas-karjaari-tanasest-paevast-hullemat-pole-olemas?_ga=2.181812259.507832763.1544526904-844925330.1527085735

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Petter on lahe säga. Kui Padre pääseks sellist ladnat omamehe intervjuud tegema. Ai see vast oleks kompu.

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Jah, üks Suur Ajajärk sai tänasega suusatamises läbi.
Aga olgem ausad, see oli ka võimsaim ajajärk, mis suusas seni nähtud ning oli väga nauditav see periood Suure Meistriga kaasa teha.
Ja kindlasti kuuleme meistrist veel ja veel erinevates rollides, selline multitalent ei jää niisama varju ka edaspidi.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Suur Staar jääb meie ette igavesti särama. Kindlasti saab ta uue rolli. Leitakse mingid viisid, mis talle sobivad ja treenitakse talle hääl, mis paneb miljonid, äkki isegi miljardid, ühes taktis õõtsuma. Kui näosaate esmaversiooni esitus oli 90 aastal, siis teadjad rääkisid, et kogu massimeedia tugineb mitte talendil vaid haibil. Hääle jäljendamine pole ime. Keegi karusellis komoromissitult keerelda sooviv valitakse välja ja rattad pannakse veerema. Kui enam ei jõua puhkuseta rabada, siis tehakse uus, nagu Boroditš. Siin tuleb ainult pöialt hoida, et poiss ära ei väsi ja soovib veel pingutada. Tõelise suusasaadikuna sireenina lummates tooks ta miljoneid lume rüppe. Ohh!

 
At 05:07, Anonymous Anonüümne said...

Sõitsin Tartus üle Sõpruse silla. Rattaga. Emotsioonid puuduvad

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Kummitused kummitavad TH-d

https://sport.postimees.ee/6476280/suusatondid-eestlasi-hoidsid-itaalia-laagris-arkvel-kummalised-haaled-korvaltubadest

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks jõulist olukorra hinnangut stiilis Raisk Eesti tuleb ja reeturid tõmmatakse oksa, mitte haledaid olukirjeldusi.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Selge pilt. Noroviirus, hõre õhk ja kõva trenn. Kui Davosis 90.kohad tulevad siis on vabandused varnast võtta, nagu ikka et viimasest laagrist pole välja puhanud. Magada ka ei saanud, kõrvaltubade häälte pärast.
Kes kirjutab? Keegi terveks jäänud mees, kes ise wc ei käinud? Küll aga ärkas üles ja jäi kõrv kikkis kuulama? Kas seal hotellis on papist seinad? Kas postimehel ja TH l on koostööleping, või mis et sellist kirjakatsetust edasi kopida?

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Siin oluliselt adekvaatsem kokkuvõte kui Martinsoni soperdis.

Suure Meistri viimane finiš

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Tekib küsimus et kui "kõva" trenni seal itaalias ikka tehti? Kõva trenni peale magad õiglase und, mitte ei ärka naabertubade sorina peale?
Seletage äre mis kottermann seal ringi hiilis? Kes kakis, kes oli ärkvel, kes kuulas ja kes kirjutas? Mis sai tontidest?

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Kes see siin nii intensiivselt spämmib? Kohe kui võimalus nii laks link kirja? Kas PP lt on luba saadud? Kas austatud kommentaarium lubab linkide pommitamist?

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vabandust, mis ainet te TÜ-s annate? Objektiivi tsiteerimine ilma kommentaarita -- see on nagu nt Telegrammi meditsiini või füüsikatarkuste esitamine kogu tõe pähe. Seal ju ikka artikleid nagu "Kogu tõde sellest või teisest".

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Ahhaahaaa!
Objektiivi võrdlemine Telegrammiga??

Head sõbrad, meie hulgas peidab end tõsine liberaal. Ootame mis temalt veel tuleb.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Mitte liberaal vaid reetur

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Reeturi palk on surm!

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

12:09 kuhu sa kadusid? Tule tee meile mõni Objektiivi tõde naerualuseks. Naerame siis kõik koos. Oled kindlasti sotsioloogia kraadiga, näed selgelt kus mõni maarahva "tõde" euroväärtustega sünkroonis pole. Ära hoia oma päikest vaka all. Tule ja sära! Me ootame.

 
At 14:16, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, lähtume ikka andmetest! Ja andmed ütlevad, et Reform ja SDE on vajunud ja EKRE on tõusnud.
Täna kõik seletavad ja ajavad asja keeruliseks, aga tegelikult on asi lihtne.
Ma rääkisin siin juba ammu, et Kaja Kallases ei ole seda jõulist liidrit, kes suudaks mehise kuvandiga Reformi vedada. Kallas on tuim ja kauge. Praegu on aga karismaatiliste ja tugevate liidrite aeg, sest üleüldine aeg on kriitiline ja siin nõrkadele kohta ei ole. Vaadake vana Helmet, näiteks Joh. Tralla teleintervjuus möödunud nädalal - see oli superesinemine: kui palju Tralla teda ka ei rünnanud, isegi pildid võttis appi, siis vana Helme ei paindunud, sest mis tuul müürile teeb, vaid jäi kindlalt seisma ja lõpuks oli Tralla see, kelle hoog rauges. See näitas, et Helme on kõvast puust, just sellisest puust, nagu peab ühe erakonna liider olema.
Kallas on Helme-suguse kõva jändrikuga võrreldes nagu pajuvits, kes tuuleb võbeleb.
Või Ossinovski: te vaadake vaid, ta on ju selline lõdva-pehmo olekuga mõmina-poliiträppi viljelev noormees, kes püüab panna enda meelest kõva teksti, aga seda keegi ei kuula, sest ta ei mõju veenvalt. Lisaks sellele, et tal on liiga palju patte hingel, neist suurim maksuraha viimine Lätti. See, inimesed, on minu arust nagu riigireetmisega. No vähemalt selge kahjurlus on see küll.
Niisiis: mida me siin näeme? Me näeme liidrite põuda. On ainult kaks liidriomadustega meest, on Jüri Ratas ja vana Helme. Mehed, keda ei näi võtvat ussi- ega püssirohi. Ülejäänud on nõrgad, kes ei suuda rahvast enda järel viia, nagu näitab nende reiting. Tõsi, eile esines ka Seeder ETVs hästi, aga ta mängib paratamatult samas liigas vana Helmega, ja vanale Helmele ta vastu ei saa, kui ta veel ütleb, et ta ei näe absoluutselt sidet immigrantide ja terrorismi vahel.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Jüri Ratas liidri omadustega? Kamoon mister Pullerits are you kidding?

Seeder on hale erakonnamängur, eilne ETV paljastas. Kogu isamaalaste punt on hetkelisest Reinsalu boostist hoolimata reeturid. Nagu kogu liberaalne establishment, pole vahet kes seal liidrid suured või väikesed isiksused. Näe vana liider THI võttis sõna ja kiitis rändepakti. Allavett lähevad kõik.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui Kallas on pehme, miks siis isamaalise mehena tuntud Ligi ohje üle ei võta? Spordimees ja kõva sõnaga taat. Ise on fraktsiooni esimees ja kiitles et on Rändepakti vastu ja rahva poolt. Ometi kamandas Kaja kogu selle poisikluttide kamba saalist välja wc sse kui hääletamiseks läks. Teen siit järelduse et Kaja sõna maksab. Tema kamandab mehise kuvandiga reformi nagu oma isiklikku käekotti.

 
At 14:50, Blogger Priit Pullerits said...

Uurin Mr Ligilt ja annan teada.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Jah härra Pullerits, tubli töö. Ootame.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

14.16-le.
See vist pole eriti sobiv koht Objektiivi tõdede lahkamiseks, kujutate ette, et nt Rahva Hääles oleks onu Sami asemel Brežnevi üle nalja visatud?

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

12:09 esineb provokatsiooniga kogu suusablogi kogukonna aadressil. Lgp.Padre, kas peame laskma endale krae vahele kuseda ja neelame sõnatult alla? Vanasti me nii lambad ei olnud.

 
At 15:10, Blogger Priit Pullerits said...

Ei lase lasta ja ei neela alla, 15:07. Nabime need nadikaelad kinni ja anname nelie j***ga teadagi kuhu. Sest nagu aru olete saanud, siis on saabunud gloves off ajastu.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

12:09 on hakanud ettenägelikult taanduma. Teeb jänesehaake, peidab jälgi, juhib jutu osavalt kõrvale. Heidab et mis te nüüd poisid, tegin vaid veidi nalja. Väike vimka, noh. Asjatu vaev, sa peenike seltsimees. Kui Padre aega saab võtab ta sul kõrvad pihku ja klopib tolmust puhtaks. Siis tead, kuidas ausaid suusamehi ja naisi narritamas käia.

 
At 16:13, Blogger Priit Pullerits said...

Mnjaa, hr Ligi saatis väga kõva vastuse. Kui see läheks nüüd lendu, siis läheks mõned asjad poliitikas uppi. Kas teie oleks valmis seda vastutust oma hingele võtma?

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Teame Ligi vastuseid. Putin ja ekre on süüdi.
Miks meie peaks vastutuse oma hingele võtma? See ikka riigitegelase asi.

Või tuleb sel aastal kevad teisiti?

 
At 16:32, Blogger Priit Pullerits said...

Tuleb teisiti, oi kuidas tuleb teisiti. Küll näete. Ja tuleb varakult teisiti, juba märtsi algul.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits. Teie ikka oskate rahvast põnevil hoida. Kas hr Ligi kirjutab avalduse .... erakonda astumiseks?
Või äkki teie ise? Ärge, palun. Me siin meestega arutasime et võiksite jääda resistansi juhiks. Best for everyone.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Kõnekas on et viimases küsitluses välistavad pooled EKRE poolt hääletamast.
See olevat üldse uus vastaseisu rekord.

Kui ERKE-l ja Reformil saaks mõlemal natuke nukke lihvida ja ühte potti panna oleks juba kelle poolt hääletada.)))

Meeldetuletuseks vanadele peerudele ka suusajuttu.

Kardan laskuda !

https://suusatades.weebly.com/kardan-laskuda.html?fbclid=IwAR1FAXcSNcjZsBnTBAQqytlv23Gbu72FsFcst5DtMWNr_9Bc9XXIXmZm_QM

 
At 20:52, Blogger Tarmo Gede said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Laskumise jutt on sutsu pika võitu. Eestis ei ole selliseid laskumisi kuhu nii pika jutu järel peale võiks minna. Sellise mahuga peaks suutma selgitada poole tunnise laskumise kõik nüansid ära.

Tegelikult tuleb lobisemise asemel näidata videos ette, et kuidas panna inimene kes kardab, ilma teda ehmatamata, lihtsast mäest alla sõitma nii, et teised kartmise sündroomi põdevad inimesed saaksid sellest innustust ja saaks kartusest üle.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Kui ikka kinnisilmi ühe jalapeal minutit ära ei jõua seista ,siis pole mõtet lolli minna mängima suusaradadele.See näitab sisuliselt ära, mis seisus tugilihased on.Sealt need hirmud pähe jõuavadki.

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Hirmud tulevad pähe kahest asjast
1) kui ekre hirmutab ja lõhestab eesti rahvast
2) kui hr Pulleritsu hea sõber hr Ligi müüb eesti rahva ÜRO kollile

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Tugilihased võivad nõrgad olla, mis teha aga kui õpetaja ei suuda nõrkade tugilihastega inimest panna kartmatult ja teda traumeerimata mäest alla laskuma, siis on viga õpetajas ja siin ei loe õpetajal olev tiitlite hulk. On vaja sellist pehmodele sobilikku kannatlikku treenerit. Võib-olla õpetajast ainult ei piisagi. Vaja on ka tehnilist tuge. Nt reguleeritava libedusega suusad, mis ei katku aga ei libise ka algajale liiga kiireesti. Võib-olla isegi automaatsed kiirusepiirajaga suusad mille hõõrdetegur kasvab piirkiiruse saabumisel. Lauskmaal tõukefaasis võiks ka assisteerida miskite miniatuursete peidetud abirullikutega, et tõsta algajate sõidukiirust.

Noh järgmine samm on sellised suusad, millega võiks minna TM-le ilma pingutamata ja poolt tööd ise ära teeks akupatareide toimel...

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Objektiivi teema jätkuks. Kuidas siis jääb parteilehe ja vähe laiema põhjaga ajakirjanduse eristamisega? Äkki Priit selgitab ka nooremale lugejale (kes Pravdat (vn Tõde) ei mäleta), mille poolest see kasvõi Postimehest erineb.

Minu mäletamist mööda oli hr Järvil varem Klassikaraadios oma vaimuelu saade, kus ka vahest teooriad Telegramliku pöörde võtsid, kuigi tõepoolest, mitte nii läbivalt naeruväärselt.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Hr Järvi kui vaimulik libastub vahel oma jõesängi, nagu me kõik vastavalt. Objektiivi võib mingil määral telegramiga kõrvutada. Viimane on vähe taltunud. Lõpetasin telegrami kiikamise, kui seal reptiilide temaatikat harrastati. Kopiti otse usa vastavast huumorilehest. Kõik lood sama šablooniga / Endine õhujõudude kapten John Pupkus nägi oma silmaga auku kust reptiilid maa peale ... /

Tsekkige tänast Tgrami, esilehel 9/11 teema. Autor Tõnumaa. Tüüp paneb ikka valusat paska suust välja. Kes sellist rahastab?

Võrreldes eplo ja postimehe juhtkirjadega on Objektiiv objektiivne.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit P kui spetsialist oskaks objektiivse hinnangu anda. Loodame.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on end kirja pannud. Klubi ei olegi?

https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/46/maraton/osalejad/

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Siin õhutas mitte panema.

Mis voorus kirjapanek toimus?

 

Postita kommentaar

<< Esileht