neljapäev, detsember 27, 2018

Pullerits: Mida näitas esimene kontrolltreening?

Ei saa tuimalt ja pimesi lahmida. Tuleb ka kontrollida, kas treeningtöö kannab vilju. Niisiis oli kolmapäeval, viimasel jõulupühapäeval kavas kontrolltreening. Kümme suusatrenni oli selleks ajaks tehtud. Kuidas need on mõjunud?

On veel kaks põhjust, miks tuleb kontrolltreeninguid teha. Esiteks, kui sõita pidevalt trennitempoga, siis kuidas on võimalik, et võistlustel hakkad ühtäkki sõitma võistlustempoga? See pole võimalik kas või seepärast – ja seda teiseks –, et harjumuspärasest kiiremini liikudes tuleb suuta ka keha valitseda. Ja tavalisest suuremal kiirusel on see hoopis teine tegu – mida tajusin ka kontrolltrenni esimestel kilomeetritel.

Kontrolltrenni komplitseerisid ka olud. Väljas valitses sula, mistõttu pehmetel rajaosadel libisemine takerdus ning siledaks uhatud osadel tuli näha kõvasti vaeva suuskade kantimisega, mistõttu tehnika läks logisema. Lisaks puhus tugev tuul. Aga keerulised olud ongi parim variant enda proovile panemiseks.

Kontrolltreeningu kvalitatiivne erinevus tavatreeningutest osutus ilmseks. Näiteks tõusudel võtsin nonde esimesed pooled nn wassbergi stiilis, mille järel läksin üles tõusuvariandile. Kvalitatiivne erinevus vaatas kõige ilmsemalt vastu aga aegades. Kui tavatrennides olin Tartu dendropargi ringi sõitnud enamasti vahemikus 21.45-22.10, siis kontrolltreeningul, kui olin alustuseks sõitnud viis endanimelist ovaali ja kuus nn Lauri ringi ehk umbes 10 km, sain dendroringide aegadeks 16.30, 16.33 ja 16.21. Eriti tähelepanuväärne on see, et lõpus ei vajunud tempo ära.

Kokku kestis kontrolltreening 1:31.15, mis ajaga läbisin 26,3 km, mis teeb trenni keskmiseks kiiruseks 17,3 km/h. Alustuseks pole see sugugi halb, sest näiteks lõppeva aasta veebruaris sõitsin Tartu teatemaratonil viimast, 16,4 km pikkust etappi keskmise kiirusega pisut üle 18 km/h.

Kuidas selline hea vorm on juba võimalik? Eile avaldasin teile, kui näitasin, mis moodi sügisel tõusude alistamiseks rammu kogusin ja laskumistel kiirust arendasin – ja seda isegi kinnisel territooriumil, kus mul võinuks tõsiseid probleeme tekkida.

Siit on nüüd hea edasi minna, kas pole? Seda enam, et paar tundi pärast kontrolltrenni lõppu helistas traumatoloog-ortopeed Leho Rips ja uuris, kuidas seis on. Hea, kui abi on käe ulatuses. Sest abi võib iga kell vaja minna – selleks hooajaks valmistumine käib ju nagunii kõigil piire kombates, sest üle pikkade aastate valitsevad taas olud, mis võimaldavad treeningtööd korralikult ja pühendunult läbi viia. Kas pole nii?

Fotod 1 ja 3: Kahevõistlejad suusatamas MK-etapil Ramsaus. Fotode autor: EPA/Scanpix
Foto 2: Suusataja šveitsis Gomsi orus. Foto autor: EPA/Scanpix

92 Kommentaarid:

At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Julge poiss. Sõidab nagu kodus. Telliskivi alt läbi ja juttu tuleb sorinal. Kas rattalaenutusest õpetati, et märgid on lollidele? Peaks uurima, et mis äri seal rattalaenutuses siis aetakse, miski kanepi teema äkki?

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõttes?

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Selles mõttes, nagu laulis Freddy: "Mamma mia, let me go Beelzebub has a devil put aside for me, for me, for me!" Seda meest, ei võta ei ussi ega püssirohi. Nii saab kimada vaid siis kui Beelzebub katust teeb. Video esimesel sekundil on näha selgelt Washington st otsas kaks sisenemist keelavat märki kirjaga "ONE WAY". Ja see ei ole suusatamist promov keppide tootja brändi reklaam, vaid selle eesti keelne vaste on märk 331
«Sissesõidu keeld» ehk maarahva keeles - "telliskivi". Iga autosõiduks legaalse silmanägemisega inimene näeb seda. Beelzebubi toel liikujatel on märkidest savi.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik teeme üksteisele katust. Kes näeb tonti, kes muud, see on ju nägija probleem, jah jajah.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Uinuv mõistus sünnitab neid.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge bubid, püsige teemas.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Teemaks oli uinuv mõistus? Kuidas see uinub, kuidas kulgeb, kui kaua ja kes järgmisena vastutab? Sest järgmine kord kindlasti kah tuleb, kui tonti toidetakse;)

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit soovitan kvaliteetsele 2 päevasele puhkusele mõelda ja siis teha kontroll treening.See annab parema pildi tehtud tööst.Kvaliteetne puhkus oleks siis võimalikult palju horisontaalselt olemist sinna juurde päevaste uinakutega.Teisel puhkepäeval kontroll võimlemine kas lihastes veel magusatvalu leidub,kui jah siis üks päev veel otsa.Ja no siis kui uuesti trenniks läheb siis mõistab kui vajalik on kvaliteet puhkus.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Üks Ameerika külastus andis kogu talveks jõu ja jalgrattal laskumine õpetas suuska valitsema?
Oh Taara, avita! Vanajumal, anna mehele mõistust...

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Sa mees ei tea mis oli Ameerika külastuse tegelik eesmärk.

 
At 22:04, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, neljapäeva õhtul 19,5 km paaristõuketööd otsa, keskmine 15,5 km/h. Ahjaa, hommikul jõusaal ka ette ikka.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Mida siis spordimehed võhmamehed kostavad aasta sportlaste kohta? Või emmotsioonid puuduvad?

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Esmalt ootame autoriteetse blogipidaja poolt kammertooni. Sünkronism on oluline, et hääl kostaks võimsamalt. Siis on lootust, lootust, et mäed tulevad muhameedi juurde.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei ole võhmamees. Ma olen talent. Paluks siis vastavalt pöörduda.

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Ilma ühegi medalita aasta sportlaseks... Selline auhind on nüüd küll pigem nagu mõnituseks. Saskia vist ise sai ka sellest aru.

 
At 23:14, Blogger Tõmmu Hiid said...

Kuidas Priit jõuab kõige selle töö ja trenni kõrval veel mingis mari bändis trummi lüüa?
https://www.youtube.com/watch?v=8l8bpzLjT3s

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Ega medal nii väga näitaja olegi. Kui see neljas koht klassikalises aja peale sõidus oleks tulnud, siis palun väga. Grupisõit oma spets reeglitega selline lohutusala neile kes päris uisus konkurentsis pole.

 
At 01:17, Anonymous Anonüümne said...

miks küsitakse rahvalt aasta sportlast?
See ju hääletab selle poolt mida delfi ja elu24 talle aasta aega ette ladunud on?
Sama mis valida Getter Jaani eurovisioonile, sest ta on nunnu ja meeldib tiinekatele.
Põhjendagem oma valikuid. Õnneks on spordiajakirjanikud ja alaliidud , keda saab veel usaldada.

Huu

 
At 07:58, Anonymous Anonüümne said...

Saskia valimime pani kulmu kergitama.

 
At 09:00, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, Alusalu valimine eile oli üllatus. Kujutan ette, mida Euroopa meister Lehis võis tunda. Imelikul kombel ei naeratanud Alusalu auhinda saades vist kordagi. Ma oleks tema asemel kõnes öelnud, et aitäh valimast, aga mina medalit ei toonud, erinevalt Katrinast. Olnuks ilus ja spordimehelikult väärikas. Samas, ega see olnud Alusalu teha ja otsustada, et tema Kristjani sai.
Ülejäänud valikutega päri, eriti Kirdi esikohaga.

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Millest jutt käib, kas tiitliga kaasnes miski preemia nuts? Ah ainult au! Aaa. Lisaks veel soe käepigistus. Pilt televusseris. Võib-olla mõni sponss pakub tasuvat harrastustaidleja tööd seebipromoklipis, kus saab mängida justkui iseennast. Vot see viimane ongi selle valiku kõige ägedam auhind. Lifechanger.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Pole siin mingit üllatust. Ta on ju nii ilus!
Pyeongchangis ava- ja lõputseremoonial Eesti lippu kandes jäi ta silma paljudele fotograafidele ja kogus kuulsust meedias. Erinevalt missivõistlustel osalejatest, teeb ta juba aastaid kõvasti trenni ja tema nimel on kõik Eesti rekordid 500 kuni 5000 meetrini. Elu tähtsamad võistlused on olümpiamängud ja ta oli eestlastest parim. Tal on ka ajud olemas, sest viis oma kavandatud strateegia briljantselt ellu. Ja ma ei tea teisi sportlasi, kes saavutades kõrge tulemuse vabariigi 100. aastapäeval kannaksid sini-must-valgeid kõrvarõngaid.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Palju rohkem küttis kirgi pigem see teema, et Nelis-Naukas ei saanud,aasta treeneriks ja nii alaliidud kui ka rahvas ei andnud talle punktigi.

Olen nõus, et ei saa ainult medalit hinnata ja ei saa ka ainult emotsiooni pealt panna. Isegi need, kes ainult medalit hindavad, siis, kes saavutas OMi alal kõige kõvema koha? Ei, see polnud Magnus Kirt, ta sai pronksi, aga hõbeda sai maadleja Helary Mägisalu, kuigi jh, OMil sellist kaalukategooriat pole. Ilmselt on enamus nõus, et Kirt oligi lõppeva aasta parim meessportlane. Aga ainult EMi medal ei maksnud midagi, ma oleks ta parimaks valinud ka juhul, kui ta olnuks EMil neljal. Oluline on see, et Kirt terve suve laksas korralikke tulemusi ja ta tase oli reaalselt väga kõrge.

Ott Tänaku staatust ei oska mina ka hinnata. Teda ongi keeruline hinnata. Seda ei oska ilmselt keegi adekvaatselt teha, kui oskaks, siis oskaks vastata ka küsimusele...Mis tingimustel peaks Martin Järveoja saama parima sportlase valimisel parema koha kui Ott Tänak, tingimusel, et nad istuks samas autos. Kuidas nüüd mõõta seda, et Ott Tänak on tähtsam kui Martin Järveoja?

Kui Tänak oleks tiitli sel aastal koju toonud, siis valinuks ka mina tema aasta parimaks sportlaseks.

Kõige rohkem olen ma pettunud treeneri valikus.

Kui EOK valiks parimad sportlast olenemata soost, siis minu valikus oleks kindlalt Magnus Kirt eespool Katrina Lehisest, kuigi üks ai kulla teine pronksi olümpiaalal.

See on normaalne, et ainult medal ei loe, samas praegu on need käärid kuidagi eriti suured.

Tänasel hetkel on meil 3 absoluutset maailma tippu, kes terve hooaeg suudavadki omal alal täiesti tipus olla ehk siis üle poolte startide olla esikolmikus. Need on: Ott Tänak/Martin Järveoja, Magnus Kirt ja Kelly Sildaru. Ülejäänud Eesti sportlased on nende tasemest valgusaastate kaugusel. Mõõda sa medalites või emotsioonides, eelnimetatud on omal alal tegijad. Ott Kiivikas küll tore mees, mingis x arvestuses ka maailma hooaja edetabelijuht vms, aga kui palju tegelikult temast paremaid on, seda ei tea keegi. Katrina Lehis on maailma reitingus 8. või 9. täpselt peast ei tea.

Tegelikult tuleks hinnata medali ja tegeliku taseme kombot. Sellega Eesti rahvas, alaliidud ja ajakirjanikud reeglina hakkama ei saa.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

10:30 valus, väga valus. Mõistad sõber, loen su juttu ja pisarad jooksevad sorinal üle põskede alla.
Jäi silma fotograafidele, teeb kaua ja kõvasti trenni, isegi ajud on olemas ja viimase matsu panid need sinimustvalged kõrvarõngad. Oh oh, ma pean nüüd veidi rahunema. Aga aitüma sulle kirjutamast.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Saskia puhul tuleb hinnata tema taktikalist tarkust olümpial – selle abil võttis ta maksimaalselt kõrge koha mis tal sel hetkel võimalik oli.
Kuidas küll tahaks näha sellist tarkust ka eesti suusasprinteritelt (pärast Pavo Raudseppa pole sellist meest enam näha olnud)! Kui ka suusasprindis oleksid esimese/teise tõusu otsas vahefinišid, kus jagataks punkte, oleks neil alguse meeletu rabelemine õigustatud.
Näide: Viimasel olümpial pääses veerandfinaalidesse kaks eestlast – Marko Kilp ja Len Väljas. Kilp oli ajasõidus Väljasest veidi üle 2 sekundi kiirem ja 11 kohta eespool. Veerandfinaalis rabeles Kilp esimesel ja teisel tõusul meeletult, lõpuks oli võhm väljas ja muidugi edasi ei pääsenud. Väljas sõitis märksa targemalt. Esimese ja teise tõusu lõpus oli viimane või eelviimane, lõpus jätkus seetõttu spurdiks jõudu ja pääses targa sõiduga poolfinaali (kusjuures tema veerandfinaal oli kiirem kui Kilbi oma). Poolfinaalis jätkas Väljas taktikaliselt targa sõiduga ja oli oma sõidus esimene, kes finaali ei pääsenud. Ilmselt võttis maksimumi, mis tal sellel võistlusel võimalik võtta oli (ikkagi ajasõidus alles 26-s). Kilp aga jätkas taktikaliselt sama rumalat sõitu, millega juba aastaid eesti suusasprinterid (sh AS) silma on paistnud ja lõpptulemus oli taas alla oma võimete.
Nii et taktikalise tarkuse eest vääris Saskia tiitlit küll (kuigi Katrina Lehisest on kahju).

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Saskia on tore tüdruk, tema ise pole milleski süüdi. Tema ala see ühisstardi formaat on totter. Oma väljaütlemistes on Saskia alati olnud tubli ja viisakas ning vaoshoitud. Ta ise pole ju kordagi vastu rinda tagunud, et olengi maailma neljas, see on mu tase ja see on fakt. Üleüldiselt on Saskia ju päris ilusaid vastuseid andnud. See et naine on kena, see on lihtsalt boonuseks. Las tal olla need kõrvarõngad ja muud vidinad. Ma ei usu, et ta oleks kiirem uisutaja, kui tal neid kõrvarõngaid poleks olnud. Mitte et me siin mehi oskaks hinnata, aga Magnus Kirt on ju ka nägus mees. Pühendab samamoodi oma välimusele aega nagu ka Saskia, lihtsalt ajaliselt väiksemas koguses, aga mõte jääb ju samaks.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Meie suusasprinterid on taktika puuduste tõttu alla oma võimete esinejad?
???

Saskia neljas koht on kurioosum. Meile õnnelik juhus, et keegi teine sedasama neljandat kohta püüdma ei läinud. Saskia oli kahjuks kõige olümpiaideaalide vastasem uisutaja finaalis.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kilp on üldse kunagi veerandfinaalist edasi pääsenud? Ei ole. Miks? Sest tal jätkub kiirust maksimaalselt kaheks kilomeetriks. Sealt edasi läheb langevas tempos seni, kuni tuleb üldse seisma jääda sest võhm on niiiii väljas. Sel aastal pole ta ühtegi distantsisõidu lõppu jõudnud sest ta lihtsalt ei suuda üle 10 kilomeetrist suusasõitu välja kannatada.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Lgp 11:29, paluks täpsustada, missugune mõte see samaks jääb?

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Millest nii mitte erapooletu hindamine? Maailmameister Andrus V. kandis sinimustvalgeid trussikuid. Teda keegi selle eest ei kiitnud.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

to 11:35

Ses mõttes jääb mõte samaks, et ilus olla ja enda eest hoolitsemine on okeid nähtused. Saskia ongi kena ja väärikas ning hoolitsetud neiu. Minu meelest ei maksa ületähtsustada tema kõrvarõngaid jms. Magnus Kirdil ja ka paljudel muude ala tegijatel on soengud ja habe korras. Kasvõi Cristiano Ronaldo, meeldib ta või ei meeldi, aga mees mängib kõvasti. Kui ta nüüd pähe vähem geeli paneks, kas ta siis mängiks veelgi paremini?

Samas on Eesti spordis neid näiteid küll, kus lihtsalt haibitakse ja seda algatab sportlane ise. Kolmiõed luiged selle Rio tantsuga, Grete Gaim oma ulmeliste läätsedega. Saskia on siiski loomulik ja ei ole midagi üle pannud.

Kui veel võrrelda ainlt tiitlivõistluste medalit, siis...kas 2018 aastal on kõvem sportlane Saskia Alusalu või Kaisa Mäkärainen?

Ma ei tea kuidas siinsetele blogilugejatele tundub, aga minu jaoks on Saskia oluliselt sümpaatsem kui kolmikõed Luiged ja Grete Gaim.

Kas Saskia lihtsalt seepärast ei tohi enda ilu eest rohkem hoolitseda, et muidu on rahval arvamus, et ta ei viitsi trenni teha? Ilu on ka ju üks osa, tal vaja sponsoreid saada ja see on sporditegemise üks põhialuseid. Minu meelest Saskia tajub väga hästi seda hea maitse piiri.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru Järveoja pidevast lükkamisest. Kui Klavan on pingereas kõrgeid kohti saanud, siis peaks ka tema tiimikaaslaseid, neid kes väravaid löövad sinna vähemalt 19.koha peale toppima?

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Saskia on kena ja tubli, anname au ja kõik, aga ometi, kus on asja sisu? Tennises maailmarankingu 20.koht on iga kell kõvem kui om neljas marginaalsel alal. Olümpiat ei saa üle tähtsustada. Tennis, golf, jalgpall, nii mõnigi veel on suur VÄLJASPOOL olümpiat. Näe isegi see x-mängud olevat olümpiast kõvem tiitel.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Grete Gaimi mahategemine läks nüüd küll natuke üle piiri. Padre peaks sekkuma, siin nii ei tehta.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei no mida värki. Siin on mingi künnimeeste koolkond sõna võtmas, kes promovad, et särav saak peab tulema ainult hoolikalt mulda pandud seemnest, mida on aastaid poputatud. Võitja peaks olema mitte glamuuri vaid higi koguse järgi. Ma isegi olen päri. Aga. Higi eest võiks anda lihtsalt ühe nö elutöö Kristjani.

Hoopis teine vaatenurk on kui pannakse i-le täpp hole in one abil. Ei võida küll võistlust, kuid teed siiski silmapaistva tulemuse suurepäraste asjaolude tõttu. Juhul kui on igati kena inimene ja tähtis võistlus, siis miks mitte selle eest anda lohutuseks Kristjanit. Ei saa ju ometi teha maha väärtusetu nuku kinkimist aastaid eesmärgi nimel pingutanud inimesele. Ega see tulemus ei olnud ju miski algaja õnn.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi ei saa olümpiat üle tähtsustada, eriti veel sellist Saskia Alusalu 4. kohta. Ma pigem kaitsen Saskiat kui inimest ja minu meelest on ta väga tubli ja kõik õigesti teinud.

Kui keegi meist oleks võistelnud OMil ühisstardiga sõidus ja just nende reeglitega. Starti minnes tead ise, et füüsilise võimekuse lagi on max 10. koht, kui sedagi. Medal on täielik utoopia. Iga nutikas sportlane läheks siis 4. koha peale välja. Nii nagu ka Saskia ise ütles, et raha on vaja, et edasi treenida, selleks, et kunagi veel kõrgemaid tulemusi saavutada. Ta olnuks puruloll, kui ta poleks sellist sõitu teinud.

Saskia on väga kena naisterahvas, ta kasutab suurepäraselt ära sotsiaalmeediat selleks, et saada omale toetajaid. Rahva armastus on tal olemas, kui see on olemas, siis on ka sponsorid. Saskia teeb kõige õigesti. Mõtleb nutikalt kuidas saab raha ja kuidas saab treenida. Lihtsalt EOK on üks saamatute punt. Ilmselt oleks Saskia ise olnud väga rahul ka sellega, kui ta saanuks Lehise, Kontaveidi ja Sildaru järel näiteks 4. koha.

See, kas Saskias on materjali (annet), et tulla kunagi ka päris medalile, eks seda näitab aeg. Aga mu meelest on Saskia naistest üks nutikamaid ja sümpaatsemaid sportlaseid. See, et rahvas ja alaliidud ning EOK lollid on, see pole Saskia süü.

 
At 12:59, Blogger Priit Pullerits said...

Tänases Postimehes on ka kirjas, kes kuidas hääletas. Ajakirjanikud panid Lehise esimeseks, Alusalu teiseks. Alaliidud tegid vastupidi. Rahvas pani Alusalu esimeseks, aga Lehis jäi Sildaru ja Kontaveidi järel alles nlejdndaks. Selge märk, et korraks tiitliga figureerimine ei korva seda, kui oled alalõpmata meedia huviorbiidis - rahvale kinnistub, et nood, kellest palju ja pidevalt räägitakse, ongi tegijamast tegijamad.

Saskia Alusalu puhul on küsimus ka tulevikus. Kui küsite, kas tal on, kuhu edasi areneda, siis vastan, et mina seda eriti ei näe. Viimaste aastate tulemuste dünaamika näitab väga vähest edasiminekut. Vahe maailma paremikuga on endiselt suur. Mille arvelt peaks tulema järgmine samm edasi?

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

12:17 jumalast kõva kommentaar. Nii täppi ja nii hinge liigutav kui veel olla saab. Respekt mees (kuigi ma seda võõrsõna vihkan), sinusuguste kamraadide tõttu tasub sporti teha ja blogi lugeda. Kui kokku saame teen õlle välja ja löön patsu. Ole terve!

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Saskia kahjuks tippu ei jõua. Me ju näeme missugused "naised" on tipus. Uisutamises edasiminekuks peaks hullult lihast peale kasvatama.
Kui teeks jalgratast? Seal on konkurents kõvem, ning tipu naised väga kandiliste lõugade ja tõsise näoilmega. Karm ala, you know.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

12:17 pange EOK presidendiks.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Padre kirjutab külma fakti. Õppige mehed kuidas peab sisusse tungima.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Padret on jahe lugeda. Kommentaarides paneb külmemalt kui postituses.

 
At 15:30, Anonymous Sotside toetaja said...

Oi kurram, vaatasin Varro Vooglaiu intervjuud Vilja Kiisleriga. Vaadake ja imetlege, kuidas mees suudab absull rahulikuks jääda, kuidas pea raalib, kuidas vastused tulevad veenvad ja loogilised ja kus ta ei jäta paljastamata intervjueerija ainsatki nõksu, millega ta püüab intervjueeritavat lõksu püüda. See on superintervjuu, kus on õppida kõigil, kes tahavad avalikul areenil totaalse surve all veenvalt esineda.

https://tv.postimees.ee/6486932/otse-postimehest-varro-vooglaiu-tode-ja-oigus?_ga=2.138454259.1981896944.1545995364-1866287756.1544169927

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Ma ka ei usu et Saskia "ausas" konkurentsis medalile jõuab. Aga see ei tähenda, et ta ise oleks kuidagi süüdi või ei. Sport ongi show ja meelelahutus, ainult selle kuiva spordiga ei jõua mitte kuskile. Ka rattaspordis vaadatakse pigem meelsamini mägedes paugutamist, kuivõrd mingit sildat 240 km etappi. Kuiv sport on igav, ainult show on jälle teistmoodi jama. See on väga tunnetuslik värk, kui palju midagi olema peaks, et see oleks tõeliselt hea.

Tõesti, spordialad on täiesti erinevad, Mart Seimi puhul loeme ju ainult ja ainult medaleid. Tõstjad võistlevad sisuliselt ju 2 korda aastas, EM ja MM. Laskesuusatajad paugutavad aastas ca 10-l MK-l, koos MMiga reeglina 30 starti. Ratturid sõidavad ka palju, Kontaveit mängib palju, 9-10 kuud aastas sõidab Tänak.

Medal on aasta sportlase valimisel oluline vaid siis, kui see medal ei ole selline juhuslik. Saad medali, aga hooaja edetabelis ei saa 10 sissegi. Mõni teine on hooaja kokkuvõttes näiteks viies, MK-del ja asjadel sageli esikolmikus, aga tiitlivõistlustelt medalit pole.

Miks ainult medalit ei saa hinnata? Ühel vehklejal on aastas võimalik saada 4 medalit. Vehklejal on võimalus 2 korda aastas saada A+ kategooria sportlaseks MM tiitlivõiduga. Kergejõustikus pole see EMi aastal näiteks isegi mitte võimalik. Pallimängudest pole siin mõtet rääkidagi.

Tuleb lihtsalt terve hooaeg paugutada, siis on kindel, et sind armastab nii rahvas kui ka ajakirjandus. Sel hooajal oli Magnus Kirt hea näide. Keegi isegi ei mõelnud hetkegi, et Helary Mägisalu EMi hõbe olümpiaalal oleks kõvem kui Magnus Krdi EM pronks olümpiaalal.

Helary Mägisalul oli kaalus 8 meest, sai kahe võiduga finaali, maadluses teatavasti reitinguid pole, mehed loositakse lambist paaridesse. Kui ma ei eksi, siis Helary Mägisalu langes avaringis U23 tiitlivõistlustel sel aastal. Nii et ei hinnata ainult medalit, mis on ka õige. Kus täpsemalt see õige tunnetuslik piir jookseb, tulge küsige minu käest, ma ütlen teile :)

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Varro õppis noorena P Pulleritsu koolis kõike seda kunsti. Nüüd on tulemus käes. Loogiline finiš.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

15:36 hästi tunnetad mees, väga hästi. Mul pole muud öelda, kui et põhimõtteliselt peaks mehed naised ühes klassis olema, ehk meestele naistele eraldi arvestust ei peaks olema. Saab ju täitsa võrrelda ja ritta panna kumb oli omal alal kangem, Kontaveit või Helary Mägisalu.

Aga kus on Tiidrek Nurme 9.koht EMil? Sportlikus plaanis ülikõva saavutus. See on see kui ralli, vigursuusk jms tilulilu saab meedias aega. Tõsine sport vaob unustusse,

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, kumb siis nüüd on globaalses vaates hierarhias tähtsam, kas Kristjan või OM-i või MM-i medal või koht esikümnes? Kui seda Kristjanit saaks jagada kasvõi Norra suusatajatele, siis oleks sellel ka miski maine väärtus nagu Presidendi poolt jagatavatel ordenitel. Me siin võime üksteisele teha grupipai aga mida see muudab. Miks sellest teemast veel täna arutatakse? See sai juba eile läbi ju.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Ongi grupipai. Vaata millised arvamus autoriteedid meie meedias on Tänak ja tema paarimees, ogier, loeb, hunday pealik, paddon, evans, meeke, östberg, mäkinen, käkinen ja teised. Iga päev saab lugeda nende arvamusi.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu ei olnudki eila spordiaasta üritusel?

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Spetsialistid, kes on veel sellest nimekirjast ilma tiitlivõistluste medalita aasta sportlaseks tulnud?

https://et.wikipedia.org/wiki/Aasta_sportlane

Alusalu ja Kanepi, kes veel?

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks Saskiale uue spordiala kätte näitama - Tallinna Ironmanil tegi rattaetapil temposõitu 180 km keskmisega 36 km/h!
Sellist kiirust ning nii kaua, annab enamusel siinsetel klahvi-tippijatel ainult unes näha.
Siinkirjutaja kaasaarvatud!

PS. Kas Isake suudaks tuules püsida?

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Kui siin küsimus autoriteetide peale läks, siis kaks meest kõrguvad nagu Mount Everest üle kõige - VV ja PP.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Vilja Kiisler tegi VV intekas hea ettepaneku - kõik ajakirjandusväljaande (konkreetselt siis Objektiivi kohta) toetajad peavad olema avalikud. Seega ootaks nüüd PM-i avalikustama kõik oma rahaliste sissetulekute allikad personaalselt - firmad ja üksikisikud, kes tellivad artikleid ja kes reklaame ja kes lihtsalt lehte. PM-lt selline probleem tekkis, PM peab selle ka esimesena lahti tegema. Vaevalt, et PM-i tellijatel selle vastu midagi on. Ja kui kellegil on selle vastu midagi kui ta nimi on näha nagu aktsiaraamatu aktsiomanikelgi, siis saab ta alati oma tellimuse lõpetada.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole hea ettepanek. Erinevates kaalukategooriates. Üks leht on suurkapitali huvide eest seisja ja erakondlik propaganda kahur, teine on esimese VASTU resistanss.
Võistlejad ei ole võrdsed. Ma aiman millele sa vihjad.
Läheb lahti?

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Kiisler väidab VV intekas, et fanatism täiendab (on komplementaarne) sallivust. WTF? puistab võõrsõnu, ilma, et selle sisu teaks. Miks selline küsitleja saab endale eetrit? See inimene vajab esmalt peatoimetaja reha.

 
At 17:10, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd olete siin eile õhtust saadik õhku võngutanud ja näppudele gümnastikat teinud, et kes oleks pidanud valimistel esimene olema ja kes oma kohta ei väärinud mitte. Aga küsige endale otsa vaadates: mida on see teile andnud? Aus vastus: mitte midagi. Sest kas see siin muudab tulemusi? Ei muuda ju!
Küll aga muudab tulemusi see, kui selle asemel, et siin auru välja lasta, oleksite ise suusad alla pannud ja paarkümmend kilomeetrit lükanud. Olen siin proovinud teid isikliku eeskujuga selleks ärgitada, kõik näitajad ja muu kraami välja ladunud, aga ilmselt on enamik nii õhku täis, et ega endast tegijat ole.
Või on siin mõnel mehel ka isiklike tegemiste rindelt meile huvipakkuval suusateemal välja käia sellist, mis talvel tulemusi võiks muuta?

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin imestada. Kiisler on alati olnud ustav pealiini ja valitseva ideoloogia sõdur. Peatoimetajal sellist vaja ongi. Loogika ja võõrsõnad on teisejärguline.
Kahju et PP pole peatoimetaja.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Ise küsid, ise vastad Priit. Näputöö on ka töö. Kepiga lume surkimisest ei märka keegi peale tekkinud vao miskit muud, sama siin, mida enam gümnastikat, seda jämedam vagu, kuni uus ajupesulumi sellele peale vajub uue blogikande näol.

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin, et Gerd Kanter üritas kuidagi mõjutada/muuta Aasta sportlase reglementi. Kanteri hinnangul on Autoralli ikka meeskonna, mitte individuaalala. 100% nõus.

Kui sõudmise kahepaat tuleb MMil pronksile. Kunagi tulid ju Jaanson ja Endrekson OMil hõbedale. Kujutate nüüd ette, et emb-kumb oleks kandideerinud individuaalsportlasena tol aastal? Võistlustantsu paar ju kandideeris ka. Seal oleks vb lihtsam, üks kandideerib meeste, teine naiste katetegoorias. Aga kui rannavolles oleks Vesik ja Kais OMil medali napsanud, oleksid nad siis individuaalalal kandideerinud? Kui Curlingu naiskond võidab OMi kulla, siis põrandapühkijad on Martin Järveoja staatuses ja parima sportlase tiitli napsab kivi viskaja?

Mis teha pallimängijatega, kes oleksid maailmas tegijad? Eestis selliseid pole ju olnudki. Aga kui oleks, siis lihtne, pallimängijatele tuleb anda eraldi Kristjan, kui raske see siis on?

Parim mees (indviduaal)
Parim naine (individuaal)
Parim võistkond
Parim mees/naine spordialal, mida pole võimelik individuaalselt harrastada (sõnastust tuleks timmida). Ott Tänak, Martin Järveoja, Robert Täht, Siim-Sander Vene, Margus Hunt, Ragnar Klavan jne jne.
Parim treener.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga tsikkel? Ringrada või kross. See midagi muud kui autos istme sees istumine. Muidugi wrc pole pereauto. Aga ikka? Samas ikka oled sa tiimi ümbritsetud. Mehhaanikud putitavad öö otsa su sõiduvahendit. Oled jõudnud Yamaha või Toyota tiimi. Mootorisport on suurem jagu ikka firmadevaheline kätš. Toyotale on iga kell soodsam kui võitjaks tuleb sakslane prantslane soomlane rootslane. Kui eestlane.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Isegi neeger on soodsam kui eestlane. Mõtle kui suur turg. Sada miljonit.

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Individuaalaladel on ju ka meeskonnad ümber, kes sportlast üles putitavad. Küsimus on selles, kas sportlane teeb üksi sooritust või siis kahekesi/mitmekesi

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Eesmärk on sama nagu ametnike palkadega. See on esimene samm selleks, et oleks totaalne selgus. Näiteks tahan teada, et milliseid propakahureid toetavad pankurid personaalselt ja institutsioonina. Palju nad panustavad erinevatesse lehtedesse kas otse või läbi vahemeeste. Väga huvitav. Kogu proletariaat tahab seda teada. Paljud ametkonnad ja mis summas sponsivad erameediat. Kas erameedia on sõltumatu või ammu lühikese rihma otsas sobiva lobi peal. Vaevalt, et prole rahade eest keegi propakanaleid töös hoiab. Isegi maksude puhul peab vaatama, et palju siis prolede osakaal kogu potist on. Sellist analüüsi ei julge keegi avaldada. Mida kardetakse? Võib-olla Objektiiv on julge ja tellib?

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Eraldi peab olema igal juhul. Mõtle milline näljarott on eestlane ujuja, suusataja, kergejõustiklane. Võtame nüüd Klavani, tubli muidugi et kõvasse tiimi jõudis, jalgpall pealegi väga konkurentsitihe sport. Väravaid löövad teised. Klubi on aastakümnete pikkune sadade inimeste töö. Realil pole põhimõtteliselt ronaldot ega messit vaja. Ammugi Klavanit. See on see kõhnake Eesti sport.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Triatlon küsib talenti. Youtuubis on võistluste kokkuvõtted olemas. Tipus on õblukesed jooksja tüüpi naised, kes ometi ujuvad ja ketravad suurepäraselt. Vaat see on alles sooritus. Füüsis ja psüühis.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Tühja te vaidlete. Las Padre tuleb ja ütleb kuidas asi on.

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

Novosjolov peksab ka segast oma kaevu jutuga. Kriitika omade kohta oli õige aga milles EOK süüdi oli? Sportased soovivad, et enne autasustamist oleks võitja selge. Tundub, et memmekad ja ei suuda kaotada. Sellised ei sobi resistansi eeskujudeks. Need nagu poliitbroilerid, kes reaalelus on äpud.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

19:06 mõh? Mis kaevu jutt?
Aga hästi üteldud. Lühidalt ja karmilt.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Vehkleja väidab, et EOK tatistab kaevu. Milleks selline kild?

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Sõõrukas laseb lingamit teile sinna kaevu kui palju plõksite, seltsimehed vehklejad.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Ristirahva vürst on VV.
Spordirahva paavst on PP.
Sõõrukas võib plõksida palju tahab. Nobodi gives a šit.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Päris võimsalt tõmmati intriig üles. Kui tavaliselt on 12 kommentaari, siis täna on 75. Meestel veri vemmeldab ja adrenaliin kobrutab. Peaks ehk mõne erahuvil põhineva poksi võistluse korraldama? Pinged tuleb maandada enne kui hilja.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole vaja tingimata poksi võistlust. Kui scanpix saadab tasuta Njuša pildi saab ka pinged maha.

 
At 22:03, Blogger Priit Pullerits said...

Pinged saate maha suusarajal. Täna õhtul kergelt taastavalt 20,8 km 1:29.07ga. Kõik tibens, no problems.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Lipe taastus sul. Kes seda emotsiooni ikka usub. Vehklejatel pani ka emotsioon ilma tausta teadmata lappama, mis siis hobisuusataja emotsionaalsest tunnetusest rääkida. Kellele küll see jutt? Lihtsam oleks omale pulsoka vöö ümber panna ja siis poleks vaja udu ajada. Endal lihtsam ja võib-olla tekiks mõni trewner kah, kes su olukorda aitaks kainelt hinnata ja seda paremaks lihvida. Tegelikult teame niigi, et üritad Nuuša eest kaugemale hoiduda. Eks ta ole. Väheke kosutust.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis jäle mõistujutt? Suvel panin tallinna triatloni. Sügisel jooksin krossi ja Rapla selveri. Kolm korda suusatamas käind. Postimehes Viljar Voog paneb siuhkse jutu et silmad häbi täis, Saskia pilt aga ülevoolav wrc kiitmine kuidas ikka miljonid fännavad meie tipu meest. No ikka sellist paska paberile panna anna abi. Ei mina usu et prantsusmaal belgias soomes kusiganes seda pisikeste käulade kimamist ilmaimeks pannakse nagu Eestis kuigi omad mehed sõitmas. Piinlik võiks olla. Vennike kolmandal kohal kurat tehnikaspordis loeb ainult võit see ei ole sul rahvajooks kus 6 esimest saavad pudeli limonaadi. Kahju et sirgjoonelise jutuga mehi enam pole kes ütleks idiite vse naaher tojoota ja hjundai. Loodame et lätlased teada ei saa et meil mingi tojoota kolmas mees aasta sportlane.

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

00:17, sa oled ju kõige ehtsam MUNN.
Eneseväärikust, rääkimata rahvustunnet on sul null biti eest.
Hale kusik.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake soomlaste Aasta sportlaseid: https://et.wikipedia.org/wiki/Aasta_sportlane_(Soome)

Mis need eestlased virisevad, et meeskonnaala tegijad ei saa kunagi pärjatud. Soome hokist olete ikka midagi kuulnud? Teemu Seläanne jne jne jne? Mitte ükski neist pole nimekirjas. Millal Eestis tekivad sellise kaliibriga võistkonna ala tegijad.

Juha Kankunen on korra autasu saanud, 4x maailmameister rallis, aga teist 4x maailmameistrit Tommi Mäkineni pole kuskil. Kimi Räikoneni pole ka mitte kuskil.

Meie omad muutkui nutavad, et maailma 2000 jalgpallurile (Klavanile) tehakse liiga ja et Ott ei saagi pronksi eest 2 korda järjest parimaks.

Sommid said rallis 8 kulda ja nendest vaid ühel aastal pärjati tiitliga.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Liverpooli omaaegne jalkatäht Sami Hyypia on ka olnud aasta sportlane. Aga ta oli oma satsis ka tegija, mitte pingipoiss ja sel aastal kui ta valiti, siis võitis nii inglismaa meistritiitli kui ka euroopa karika. https://et.wikipedia.org/wiki/Sami_Hyypi%C3%A4

Nii et meie Rakul ja Otil on veel pikk tee minna, enne kui virisema hakkavad :)

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Ja vaadake mis, 2014 valiti Soome aasta sportlaseks erandkorras 2 meest - Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi

Võitsid ju OMil paarissprindis kulla. Huvitav, mis värk selle ralliga siis on, ka soomlastel on kaardilugeja välja jäetud või oli Kankuneni kaardilugeja väljamaalane? Rallimehed peaksid eelkõige ise ära otsustama, kas neil on tiim või ei ole, kui on, siis pole võimalik ju tasemevahet teha kaardilugejal ja sõitjal. Sest nagu said suusatajad kulla, äkki tegi Niskanen paremad vahetused kui Jauhojärvi, seetõttu viskame Jauhojärvi välja ?

Priit võta teema üles ja lahenda see Aasta sportlaste draama ära, Sa oled ainus, kes suudab faktidele toetuda ja selle palagani paika panna.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

09:55 jah väga nõus, hästi argumenteerid ning asjaolu et PP on mees kes toetub faktidele ja esitab lahenduse.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Emotsionaalne saag tõmmatakse käima, no ei ole kaardilugeja sama mis roolimees. Ei võta siinkohal seisukohta kas ralli ekipaaž on võistkond või indiv võistleja, räägin muust. Ott sõidaks ju sama iga teise kaardilugeja korral. Mitmel korral on meedias pressitud /tema kasvatas plikatirtsust maailmameistri/, konkreetselt siis Lehis ja Naukas, jummel! Lehis on talent, ta oleks iga teise treeneri juures samasuguseks meistriks kasvanud ei ole sel närvipuntral Naukasel mingit erilist teenet, olgu õnnelik et andekas noor just tema trenni sattus ja ants. Aga ju siis meedia vajab seda tüüpi ilusa muinasjutu üles keerutamist.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Sport ja Kristjanite jagamine on puhas meelelahutus ja seal peab ikka draamat olema, seega rahunege ometi seal oma korra loomisega ja minge lumele.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Oletame et Eestil tuleks aastal 2020 vettehüpetes (sünkroonhüpped) kuldmedal. Individuaalselt antud sportlased ei võistle, vaid koos.

Kes siis Aasta sportlase tiitli saab?

Samal aastal võiks Aasta sportlase tiitlile kandideerida motokrossi ekipaaž (nagu oli Kaurit Laksberg), sõudjate kahepaat, rannavolle mängijad, võistlustantsijad, jäätants, ilusuisttamise paarissõit, aerutamise kahepaat, autoralli ekipaaž. Kindlasti neid alasid on veel.

Huvitav, kas EOK on sellise stsenaariumi üldse läbi mänginud või lihtsalt panustavad sellele, et tõenäosus on väike ja nii ei juhtu, seepärast ei hakka midagi muutma ka.

No kui nii läheneda, siis poleks meil ju seda kaitseväge ju ka vaja, niikuinii venelastele vastu ei saa. Panustab riik siis 2% või 1,5% mis vahet sel on? selle 0,5% võiks spordile siis ju anda :)

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Iluuisu paarissõit ja rannavolle mainitakse alati mõlemad nimed, rallimehed mainitakse vaid üksi sõitja nimega. Kui sõudjate neljapaat on võistkond, siis kahepaat on mis? Ei ole selget piiri. Rannavolle võib võistkonnaks pidada, samas tantsupaar ja iluuisutamine ei ole võistkond.

 
At 11:44, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ma ütlen teile, kuidas valimisprobleem lahendada, aga enne tuleb teha treeningtöö, pikk sõit.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsult küsiks et
Kas jäi midagi kripeldama ka?

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Keemia-Mati hoolealune Poltoranin täna Toblahis Touri avaetapil 78., tagapool ka kõigist eestlastest. Kes see siin rääkis, et tooge Alaver tagasi ja medaleid hakkab jälle tulema?

 
At 16:09, Blogger Priit Pullerits said...

Mina rääkisin! Mälu nii napp või?

Halb uudis on see, et täna sain kukkudes randmetrauma. Kas hooaeg läbi enne, kui alatagi jõudis?...

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Käisid Vooremäl laskumisi harjutamas?

 
At 18:22, Blogger Andres P said...

Eestlased suudavad kukkuda igal pool ;), nii et järsku piisas Priidu nimelisest ovaalist :D. Sprindiringil on mingi porno lumega, seal võis kergelt kukkuda.

 
At 12:08, Anonymous Kärna Ärni said...

Kilba.

Kui pikk on Pulleritsu nimeline ovaal Tähtveres?
a. 1 miil
b. 1200 meetrit
c. 850 m
d. 500 m

Head aastavahetust, võhmamehed!

 

Postita kommentaar

<< Esileht