neljapäev, jaanuar 17, 2019

Pullerits: Miks Hiina koondise treener mind suusarajal kätte ei saanud? Sest tegin talle Klæbot!

Vahur Teppan, punase lipuga Hiina valge suusamüts peas, seadis end stardijoone taga otse minu selja taha. Mul oli peas Team Haanja sinine müts ja seljas Eesti koondise pimedas läiklev Salt Lake City olümpia aegne suusavorm. Mõõtsin Teppanit kiirpilguga pealaest suusasaabasteni. Ta on Hiina koondise treenerina ju hiinlastega koos lõigutrenne teinud, nagu ta tunnistas. Pakkusin Teppanile, et startigu enne mind. Ei tahtnud talle rajal ette jääda.

Teppan ei võtnud mu pakkumist vastu.

Selleks ajaks olin Tähtvere spordipargi sprindiringil Tartu suusasprindi meistrivõistlustel ja Lemeksi suusatalve sarja esimesel etapil kaks sõitu juba teinud. Teppan asus alles esimest korda joonele. Võistlus toimus klassikatehnikas, aga meil oli üks eriti suur erinevus: osalesin klassikasuuskadega, Teppan aga uisusuuskadega. Teisisõnu: panustasin pidamisele, Teppan libisemisele.

Esimene sõit lõppes mul sisuliselt juba esimese laskumise järgses raja kõige kiiremas-teravamas kurvis, kus tuleb agressiivselt jalgadega töötada. Seal jäi üks aeglasem sõitja keset rada lihtsalt jalgu. Hoo säilitamiseks otsustasin mööduda temast väljaspoolt, kui siis pimedas ühtäkki märkasin, et mu prognoositav trajektoor kipub mind juhtima rajalt välja kraavi. Nägin kurja vaeva, et seda vältida. Igasugune hoog kadus ning oli selge, et siit head aega ei tule. Ometi sõitsin pingutades lõpuni. Võistlusreeglid nägid ette, et kolmest sõidust lähevad arvesse kaks paremat. Kes teab, mis nois kahes järgmises võib juhtuda.

Niisiis tuli pärast avasõitu teha vigade analüüs. Läksin probleeme põhjustanud künkale ning sõitsin sealt mitu korda alla, otsides optimaalseimat sõidujoonist. Kuid leidsin uue käigu hoopis ootamatust kohast.

Oli ju vaja künka otsa tagasi saada, et uutele sõidujoone otsingutele minna. Täiesti juhuslikult avastasin, et ei ole mõtet jäljes üles kangutada, kogu aeg peljates, ega suusk äkki tagasi lipsa; et palju lihtsam ja tõhusam ja kindlam on mäest üles joosta. Jah, just joosta. Nagu seda oleme näinud Eesti sugulastega Norra suusaässa Johannes Høsflot Klæbo esituses.

Läksin otsima ühte lahendust, aga leidsin juhuslikult ka teise.

Otsustasin teise sõidu teha tõusudel jooksustiilis.

Ja tegingi. Võrreldes esimese sõiduga kümme sekundit kiiremini.

Aga kolmandas sõidus seadis end minu tuulde Teppan. Tema mure, kui ta sõidu untsu keeran, mõtlesin, kui ta oli mu pakkumisest minu ees rajale minna loobunud.

Kasutasin tõusudel taas jooksusammu. Esimene tõus – kergelt. Teine tõus – ka kergelt. Kolmas tõus – samuti kergelt. Võistluse peakohtunik Ergo Kukk ütles pärastpoole, et sammude sagedus oli väga tihe ja tempo hea. Järelikult oli efekti. Isegi tundsin, et võrreldes paljude paaristõugetega kangutajatega läksin üles märksa hoogsamalt.

Viimasesse kurvi minnes kuulsin hõikeid, et Teppan on tagant tulemas. Et kumb enne finišisse jõuab, kas mina või tema.

Hoolimata vasaku, vigastatud käe teibitud randmest, teibitud paremast, omal ajal opereeritud põlvest ja musta laia krõpsvööga toestatud seljast, mida on viimastel aastatel seiranud oht paaristõuketöö ajal ja kere pingutades ära tõmmata, panin käed tööle ja tõukasin end jõudu kokku võttes lõpu poole. Ümberringi kaikusid hõiked Teppani lähenemisest.

Aga ei saanud Teppan mind kätte. Enne sain mina finišijoone kätte. Virutasin parema käega võidukalt taeva poole. Revanš eelmise aasta kevadel keppideta suusatamises temalt (ebaõiglaselt!) saadud kaotuse eest sai võetud.

Vaatasin hiljem Teppani teist sõitu. Too jäi tal kolm sekundit aeglasemaks kui esimene. Ta liikus hästi, kindlalt ja tugevalt, aga juba siis, kui ta stardist väljus, oli näha, et niisugust lennukust, millega ta avaldas mulle sügavat muljet tunamullu, nii et mul suu lahti vajus, sedapuhku polnud. Selge see, eks pikad reisid Hiina vahet nüristavad. Ütlesin ka talle endale, et minu arust jäi tal viimane käik sisse panemata, et kogu aeg oli tunne, et umbes neli protsenti jääb maksimaalsest lennukusest ja särtsust vajaka. Ta ei vaielnud vastu. Kes teab, võib-olla ka seetõttu, et ta oli pärast teist sõitu omadega üksjagu läbi, rippus keppidel, pilk maas. Oli lausa nii läbi, et palus naisterahval endal suusad alt ära võtta.

Pärast aitasime koos Tartu maratonil korduvalt esisaja piiril lõpetanud Priit Roodeniga vabatahtlikena Teppanil ja tema abilistel võistluse kokkupakkimisel kõige raskemaid töid teha. Tassisime piirdeaiad ja nende alused eemale hunnikusse.

Kokkuvõttes jäin Tartu meistrivõistlustel oma vanuseklassis (50+) Teet Jagomäe, Kalev Vungi, Rein Kullamaa ja Veiko Soo (kõik minust kolm-neli aastat nooremad mehed) järel viiendaks, edestades kahe sõidu kokkuvõttes 1,2 sekundiga Margus Rauda ja ligi kolme sekundiga viiendaks tulnud talitriatloni MM-võistluste mullust neljanda koha meest Aivar Veri.

Millest siis hoolimata Klæbolt jooksvalt üle võetud jooksusammust puudu jäi?

Peakohtunik Kukk ütles, et puudu jäi aktiivsest tööst tõusu otsas. Et liiga vara võtsin sisse laskumisasendi. Ja kuna Tähtvere sprindirajal on määrava tähtsusega väljalibisemine, nagu seletas võistlusjärgses usutluses Teppani järel meeste põhiklassis teiseks tulnud Martti Himma, siis seal kogunes kaotusmeetreid ja -sekundeid järelikult üksjagu. Vähemalt nüüd tean, millele edaspidi tähelepanu pöörata nüüd, kui efektiivne jooksusamm kindlalt arsenalis.

Igatahes edasiminek mullusega on märgatav. Siis sõitsin Lemeksi sarjas sama ringi klassikatehnikas aegadega 3.12, 3.16 ja 3.19. Nüüd olid ajad 2.51,1, 2.52,8 ja 3.01,9 (too õnnetu esimene sõit).

Vähemalt on hooaja avastart tehtud ning korraliku pingutuse maitse suhu saadud.

Üks asi siiski veel: minu vanuseklassis oli ringi pikkus 900 meetrit, meeste põhiklassis 1200 meetrit.

Kõik fotod: Tartu suusasprindi meistrivõistlused (Lemeksi suusatalve sarja esimene etapp) kolmapäeva õhtupoolikul Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

97 Kommentaarid:

At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis jama seal Tartus jälle on nende meetritega. Loen suusaraja kodukalt, et raja pikkus oli hoopis 850 m mitte 900 m. ("Loodusliku lume olemasolul on Tähtvere Puhkepargi suusaradu kokku 8 km. Radade pikkused on: spordipargiring 850 m + sprindirada 1 ,3 km + 1 km rada spordipargi ja dendropargi vahel + 5 km dendropargis. ") See aga on suht mõttetu teema. Oluline on, et aeg on ikka niru. Sprinti peaks ikka tegema 100% paaristõukega ja 900 m ajaks peaks olema isegi vanameestel alla 2:30.

 
At 11:56, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele tarkpeale, et rada ei olnud 850 m ringil ehk minunimelisel ovaalil, vaid 900 m rada oli maha märgitud sprindiringile.
Paaristõugetega võib rammida see, kel pole kukkumise tõttu tõsist käetraumat. Mul on.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Hästi ära peidetud tõde on jutu lõpus, et rada, mida Puullerits sõitis ei sisaldanud kahte tõusu, mida Teppan pidi võtma. Kokkuvõttes oli Teppan 1.2 km aeg ligemale 9 sek kiirem, kui Pullerits'u 900 m aeg. Tõejärgne ajastu meil.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt üks kuu on Suure Mõõduvõtuni.

Kas Pullerits harrastajate MK sõidule osaleb?

 
At 12:53, Blogger Priit Pullerits said...

Lp eelmine, ei ole keegi kutsunud, järelikult ei osale.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

"Hoolimata vasaku, vigastatud käe teibitud randmest, teibitud paremast, omal ajal opereeritud põlvest ja musta laia krõpsvööga toestatud seljast..."

Ehk peaks eraldi arvestuse tegema)))

 
At 14:07, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Meest meeled on ärevil ja pinge üha kasvab. Järgnevate nädalate ilm tõotab tulla jäiselt külm ning kahtlemata on eesolevate aegade peateemaks küsimus, et millega 3. märtsil ahju kütta. Eelnevalt siin üks varakult ärevusse sattunud ahjukütja soovis teada, et kas eelistada kase- või kuusepuud?
Iseomatarkuses olen palju aastaid katsetanud ja arvan, et ahju võib mõlemaga kütta ning ega see toatemperatuur nüüd suurt puuliigist sõltugi. Palju olulisem on, et mis vahekorras ja palju puid te ahju ajate. Kui puid liiga palju ahju ajada on palav ja vähema hulgaga hakkab jällegi külm. Olen ka kuulnud, et mõned naabrimehed plaanivad sel korral lepa ja männiga katsetada. Ega seegi paha plaan pole. Üks tahtvat kogunisti ainult kadakatega ahju täita, pidavat hea kirbe lõhna tuppa tooma. Nojah, eks ta ole alati selline omamoodi mees olnud, ravimtaimi tunneb hästi, kuid põld on tal söötis ning liigirikkalt umbrohune.

Aga enne õiget ahjukütmise päev ma maamehena mõned ahjukütmise põhireeglid kordaks noorematele linnainimestele siiski üle. Sest kui ahju ainult iga nelja aasta tagant kütta, kipuvad vanad ahjukütmise tarkused meelest minema. Näed küll, et kõik neli aastat on tuba visinat ja paksu suitsu täis olnud, kuid enam täpselt ei mäleta, et mille pärast.

Ühesõnaga:
1. Ükskõik mida te ahju ajate, puu olgu kuiv ja mäda kraami ei maksa panna.
2. Halge, mis sarnanevad vettinud mäkradele, tuleb vältida.
3. Parimad halud on need, mis kätte võttes tunduvad kaalult kerged, kuid sisu on kõva. Pealt on nad natuke tuhmunud, aga kui selle haluga enesele vastu pead koputada, siis kõliseb toredasti. Puuhalg, mitte pea. Kui pea kõliseb, on asjalood halvad ning siis ei maksa ahju ligi üldse minna. Minge parem arsti juurde.
4. Kask tahab üle aasta kuivamist saada ja ega ka muud alla aasta vanust värsket kraami ahju ei panda.
5. Saarepuu ja tamm on parimad soojaandjad. Need on kohe nii head, et neid pange teiste puuliikidega segamini. Nii jätkub head kraami pikemalt ja kehvem põleb samuti heledama leegiga.
6. Kui puid raiute ja riita hakkate panema, ei maksa tihedalt panna, läheb hallitama. See on algajate puhul sagedane viga. Puuriida ladumine on keeruline töö, halvasti laotud puuriit vajub laiali ja tõmbab vett sisse. Näiteid on küll, kus puuriit nelja aastaga laiali vajub ja vettima läheb.
7. Siiber on veel omaette teadus – kui palju ja kuna avada. See on juba peenem kunst. Kui ikka esmaspäeva hommikul siibri pärani lahti tõmbad on terve nädal tuba külm. Üldiselt siibri küsimusi arutatakse vaid pottseppade tsunftis kitsas ringis õpetatud meistrite vahel. Õpipoisse ja selle sinna ligi lasta ei tohi. Hiljuti üks õpipoiss siin hakka siibriga mässama, kõik me teame mis oli tulemuseks.
8. Tahmase näoga korstnapühkija tuleb korra aastas kohale kutsuda. Karta pole vaja, kuid järelevalve olgu olla. Kui jätate omapead, võib juhtuda, et teeb kogu majapidamise puhtaks.

Ega muud keerulist märtsi alul toimuvas ahjukütmises polegi. Kui on hästi köetud võib neli järgmist aastat soojas toas ahju peal lesida ja rahulikult sülti süüa. Ja olge mureta, kui teie ei küta, siis köetakse teie eest, kuid teadke, et iseköetud ahi annab paremat sooja.

Kui sellest eelnevast tarkusest nüüd miskit kasu polnud ja ikka te ei tea mida ahju panna, siis tuleb Tartu maratonile minna. Kõik kõvemad isafiguurid tulevad sinna kohale ja küll nemad juba teavad ning mõistavad teid juhendada. Priit isegi pidi tulema.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Arnold Fjodorovitš Rüütel valiti EKRE hauesimeheks peamiselt seetõttu, et ta tunneb seda kommunismi-värki läbi ja lõhki, nii öelda nõu hau kohe varnast võtta kui asjaks läheb.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Säinas, mis mõte on kord 4 aasta jooksul ahju kütta? Regulaarselt peab seda tegema, iga nädal võiks vähemalt 2 korda seda teha. 101 korda aastas. Siis on käsi kogu aeg soe. Igasugused jamad ja temperatuuri kõikumised on koheselt näha ja vastavalt korrigeeritavad. Saab muuta leppade, kaskede, tammede, saarepuude ja muu pahna osakaalu sobivaks. Võibolla on 101 korda aastas palju ja vaja oleks see jagada 4 aasta peale aga lisaks on veel vaja ka kohalikku sauna kütta.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Säinas pole vaja mõistukõnedega eetrit hägustada. Tempo on kiire ja kellegil pole mahti kütteväärtusi vaagida. Sinult ootame nõuannet kes peaks ENNE 3.3 asjad joonde ajama, kellele lööb viimane kell 4.3 hommikul ja kes võib loota mõningasele amnestiale.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Mis te soovitate siin aeglast poomist, et siis pole nii valus?

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu meie Kiku halvad molekulid kadusid, kas Pullerits teab?

https://poliitika.postimees.ee/6501475/otse-postimehest-kristina-smigun-vahi-halbu-molekule-pole-kunagi-olnud?_ga=2.89052499.915441878.1547733035-844925330.1527085735

 
At 16:14, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, kuulasin ka seda Kiku intervjuud, Kiisler küsib seekord täitsa hästi ja järjekindlalt. Kuulake viidet alates 13.25-st neli minutit - no ei jäta kahekordne olümpiavõitja usutavat muljet. Ja kui ta sellisena hakkab ka poliitikuna käituma...

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas valetas siis või valetab nüüd.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Esimees Kelk saatis kirja, et Suure Mõõduvõtu rajale lastakse 5 tuhat suusatajat ja järel on loetud arv stardikohti.

5000-st 2/3 on "müüdud" ja loetud arv on 1666.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas seltsimehed panete tähele et kõik mis toimub ja kõik mis ei toimu ongi tegelikult aeglane poomine. Või peab doktor Säinas jälle kõik ette nämmutama ja valmis kirjutama?
Padrel on ranne vigastatud ja põlv haige. Suur sula on tulemas, kohtade arv kahaneb 1666st nulli. Molekulid on kadunud. Brexit saab tõeks. Rahvas on lõhestatud. Kedagi ei saa usaldada.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Ikka saab usaldada. Doktorid Rips, Piirimäe, Pullerits, to mention just a few. Neid me usaldame.

 
At 09:10, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan, eelmine! Hea valik!

 
At 09:56, Blogger AinK said...

Rips ja Piirimäe on küll doktorid, aga mis ajast Pullerits doktor on? Kas olen midagi maha maganud?

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Oota nüüd oota. Kaks kolmest lugupeetud doktorist on infooperatsioonide spetsialistid. Reisivad tihti välismaal, joovad kalleid schnapse, kohtuvad teiste spetsialistidega. Kerkib vägisi küsimus et kelle kõrvad?

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Aga Ain-Ivar Tupp, kes talle doktori nime andis? Pullerits on meile sitakottidele nii kõva autoriteet, et tema ei ole lihtsalt doktor nagu teised, vaid lausa audoktor. Küsimusi, ah?!

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis teil karta on?

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

10:03 küsimusi ei ole.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida PP ise arvab, et ta nüüd doktor on ja au veel ees ja taga?
Kui näeme, siis kas nii ka kaugelt juba kõnetame?

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Kes ütles, et au? Sama umbluu jutt nagu noorpoliitik Valteri kohta, kes vigurdab, aga ainult väidetavalt.
"Kindlasti mitte tema aga no ega me ju ei tea" mis jutt see on? Küsime võõrastelt küsimusi, mis on familiaarsed, nagu mis tava? Delfi tase, rinnad letis kogu aeg.

Aeg hakkab vist otsa saama, mõnel tõmbub mõte krampi.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

10:03 ammendas teema põhjani. Pole mõtet rohkem trollida.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

10:59 ilmselt pidas silmas üht teist postitust, aga vahest klahv vääratab.

 
At 11:26, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, mehed, rahu! Ei ole mulle vaja mingeid doktori ega audoktori tiitleid. Sest mis need muudaks? Kas need teeks mind kuidagi veel paremaks inimeseks? Veel südamlikumaks? Veel empaatilisemaks? Veel patriootlikumaks? Ei, olen see, kes olen, sõltumata sellest, mis tiitleid kuskil ka ei jagata.

 
At 11:58, Blogger AinK said...

Kes oli see kõva mees: Tšehhoslovakkia Sotsialistliku Vabariigi kolmekordne kangelane, Bulgaaria Rahvavabariigi kolmekordne kangelane, Saksa Demokraatliku Vabariigi kolmekordne kangelane, Mongoolia Rahvavabariigi kangelane, Mongoolia Rahvavabariigi töökangelane, Kuuba kangelane, Laose Rahvademokraatliku Vabariigi kangelane ja Vietnami Sotsialistliku Vabariigi töökangelane.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Aga kes on Columbia ülikooli auüliõpilane, New Yorgi kolmekordne ja Washingtoni kahekordne aukodanik, Utah ja Arizona Hall of Fame'i liige, Silicon Valley igavene VIP-külaline, California kroonimata ja Moabi viiekordselt kroonitud kuningas?

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

11:26 väga kõva vastus. Siia pole enam midagi lisada. Kui nüüd sukelduda maailma ajaloopärandi sügavikku, siis tiitel Padre on 10x austusväärsem kui kõhnake toktor. Toktor see on saksa keigarite teineteise kveer meelistlemine. Aga kes avastas ameerika? Padre Kolumbus. Kes viis läbi rekonkista ehk Euroopa vabastamise? Padre Martell. Kes konsolideeris rahvad Viini linna alla kõigi aegade suurimaks ja verisemaks lahinguks valgete naiste ja laste nimel? Padre Sobieski (lad. Padre Ioannes III Sobiscius).

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Official title (in Latin): Padre Joannes III, Dei Gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniae, Smolenscie, Kijoviae, Volhyniae, Podlachiae, Severiae, Czernichoviaeque, etc.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas siit ei selgu Padre aastataguse Vilna külastuse tegelik põhjus? Jagati välja magnus dux Livoniae tiitel ja valitsejakepp.

 
At 14:34, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, hitihoiatus!

Homme lehes kolm spordiga seotud pauku.

Esiteks tõmban kogu sellele õõnsale retoorikale, et Eesti spordi tervis on hea, kõva sahmaka vett kaela, ja sootuks uute, kuid see-eest kõvade, isikupõhiste argumentidega, mitte sellise uina-muina süsteemijutuga, mis seni kõlanud. Lühidalt: näitan, kuidas faktide toel asjad veenvalt paika panna.

Aga midagi meeleolukamat ka. Teine lugu on hiljutisest Eesti tippsportlasest, kolmekordsest EM-i hõbedavõitjast, kes nüüd Los Angeleses... - oi, te ei arva eluilmas ära, mis ta LA-s teeb. Suurt asja teeb, seda võin kinnitada.

Ja kuna on laupäev tulemas, nädalavahetus ikkagi, siis kolmas lugu on kvaliteetne meelelahutuslugu ühe kuulsa ja legendaarse spordiürituse kulissidetagustest asjadest. Kerge ja lustakas lugemine, elu ei pea ainult surmtõsine olema.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks Mae Priitu starti ei kutsu?

 
At 15:49, Blogger Priit Pullerits said...

Mae ei ole selle võistluse korraldaja.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on homme-ülehomme Nuustakul reportaazi tegemas?

https://sport.postimees.ee/6502496/therese-johaug-postimehele-loodan-otepaal-unelmate-hoos-jatkata?_ga=2.23713138.915441878.1547733035-844925330.1527085735

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Kes siis korraldab? Noorkommunist Valter?

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Kui vaadata ajakava, siis Harrastajate MK-d sealt ei leiagi.
On tavapärane hooldemeeste reedeõhtune teade.

 
At 17:00, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei tea sellest harrastajate MKst absoluutselt mitte midagi. See ongi kummaline, et tehakse sõuvõistlus, millest keegi mitte midagi ei tea, et kes osalevad ja kas üldse toimub... Eks püüdke selle kohta kuskilt infot leida!

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Siit loogiline järeldus, et sellist võistlust ei toimugi.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Äkki ei olegi võistlus?

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Näete sõbrad oletegi plindris. Ekre tõmbas teil osava valeinfo opiga naha üle kõrvade.

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Ja kaabud naeravad pihku, tundub ainult, et reitingu arvelt.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Mugavuspagulus

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

Martinson pani parteide lubadused (meile kõigile) spordi vaatevinklist pingeritta, EKRE on häbiväärselt viimaste hulgas.
Et isegi ei lubata, miks ja kõik teised on meie hädades süüdi?

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole keegi süüdi. Enne tuli mõte, et peaks ikkagi investeerima ka hetkemugavustsoonist väljaspool olevatesse asjadesse. Kas mulle tundub ainult, et EKRE on küll konservatiivne, kuid staatiline? Peaks olema dünaamilisem? Või ei jaga ma asja üldse. Säinas ütles, et riida ladumisel tuleb olla oskuslik, muidu läheb riit ümber või ei kuiva, jääb niiskeks nagu märg hein.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Mitte üle mõelda.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

U..ekre uudised Martinsonist.

"Kust võtab üks labane, matslik ja vulgaarne ajakirjanduse häbiplekk õiguse sellist hinnangut anda?"

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Säinas võiks oma ubrikust välja tulla ja Eesti riiki laduda aidata. Muidu nagu märk kalts teine.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Martinson on mingi kahtlane mees. Pede vist.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Alati on mõtet ettepoole vaadata, inimene on iseenda tulevik. Kellel on terviklik maailmapilt, see tajub nõrku kohti. Räägitakse, et ükski asi pole igavene. Tore, kui jäädaks oma senise tegevuse juurde, kuid vaikselt harjutada ka mõtet mõnest uuest eesmärgist. Siis on vaim toestatud.

 
At 20:08, Blogger Priit Pullerits said...

Krd naised! Sel hooajal juba neljas korraldas mulle suusarajal mahatõmbamise, lõikas diagonaalis järsku ette, kui lõike tegin. Nüüd parem küünarnukk verine. Mis toimub, pagan küll?!?

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Fandenõu!
Peate rohkem meeste ligi hoidma hr.Pullerits.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Kus olid semud? Padret peab turvama nagu Kolumbia kartelli ninameest. Muidu teevad oma provokatsioone nii sise kui välisvaenlane. Suure Mõõduvõtuni 4 nädalat ja küünarnukk vigastatud. Mida te õige mõtlete!

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits ,te peakste mõned kilod juurde võtma ja pisut lihasmassi kasvatama, siis ei paneks iga naisenääps ja koolilaps teid suusarajal pikali

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Neetud käpardid, ei suuda Eesti suusa peameest kaitsta, igasugu eided ja naiste marsi radikaalfeministid teevad mis tahavad, aga mehed, kes peaks oma liirtit kaitsma, vegeteerivad reede õhtul krt teab kus, libistavad klubis õlut ja vahivad naisi. Kuhu me nii jõuame?

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

21:46 õige jutt raisk, libistavad õlut raisk!

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

See on vandenõu, raudkindlalt.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Mis see siis teeb, iga 150km tagant tõmmatakse PP korra kõhuli?
Ja järjest julmemaks lähevad, sinikast enam ei piisa, nüüd juba veri taga, samas suur mõõduvõtt aina läheneb.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Vanal on naistes lööki. Seda annet peaks arendama. Nii mõnigi on suusarajal vaid selleks, et vanaga kontakti saada.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

PP viidatud artikleid saab kahjuks vaid esimese 20% lugeda. Ei raatsi rahatransaktsioone teha. Pealegi on PM maine viimasel ajal pahasti kannatada saanud. FB sepad kirjutavad lausa et PM on trollivabrik. Väga kahju kui PP kirjatööd selle kõige läbi kannatavad.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Nuustakul tribüünid tühjad, meie mehed paugutavad, aga publikut vähe.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Olge mureta. Hotiväärilist lugu pole. Minge parem panema.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Paneks hea meelega, aga motti pole. Miks pole ja kust too mott võtta? Mott tuleb kamraadide lugudest. Näiteks Säinase riida ladumise loost tuli selline mott peale et ladusin enda riida uuesti ümber. Kogu öö võttis aega aga kuna mott oli kõva siis hommikuks oli valmis. Panemise mott tuleb Pulleritsu lugudest. Mida hotimad seda kõvem. Kahjuks ammu pole old. Jäid eelmisse aastasse. Caspar Austa võitmine ja Baiba Rubanova relvituks tegemine.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Äkki tuleb treeningkohta vahetada?

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

14:14 sitakott ära virise.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Mehed ärge magage. Aeg on PP lugusid kiita. Teen ise otsa lahti. Väga head jutud on, seda kolmandat kahjuks ei leidnud üles.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Kiidan. Lugeda pole ei jõudnud.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Ülikõvad lood on! Tehke järgi, sitakotid.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

On siin kedagi peale PP, kelle lugusid PM avaldab? Olen teinud 10 katset ja igakord pole isegi avaldamata jätmise põhjust öeldud.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Kui hing kinni, siis köhatada sügavalt paar korda. Tekib näiteks kolm mõtet, ühe neist sorteerid välja, jääb kaks alles, neist ühe jätad ainult endale, teine oleks harmoneeruv ühiskonnaga, see ju peamine, kui empaatiat arvesse võtta. Annab midagi tagasi.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

20:52 põhjus võib olla õige lihtne, sa pole PP semu või oled muidu pehme vend ja ekrekas.

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Lood siin:

https://sport.postimees.ee/6502846/pulleritsu-kolumn-millal-hukkub-eesti-sport

https://sport.postimees.ee/6502097/ootamatu-elupoore-eesti-endine-tippkarateka-uuendab-los-angelese-prugiari?_ga=2.2766324.557928906.1547551687-113791172.1546514900

https://sport.postimees.ee/6502105/piilume-legendaarse-mk-etapi-telgitagustesse

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Aga proovi mõne teise nime alt esitada, pidavat toimima.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Kiidan lugusid, hästi kirjutatud, aga Njuušat pole ka ammu olnud.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

See karateka lugu oli maru õnnetu. Inimene peab jebima seal hulludega ja ise elama heal juhul puidust kokkuklopsityd barakis ning nimetama seda ameerika unistuseks, õudne. Vaatamata sadade miljonäride teenimisele, pole ta kellegile silma jäänud ja nende teenri ametit endale saanud, jube. Selliste nägude teenimisel peaks palka makstama ainult suu avamise ja möla ärakuulamise ning teema edasi põrgatamise eest, aga ta veel võimleb ka mingite firma siseprobleemidega, milleks? Kas tõesti makstakse talle seal mill palk, mida ta kogub sukasäärde või on karatega tal ajud pehmeks klopitud ja teeb teenusy bro bono? Miks tippajakirjanik ei avalda meile seda tõde? Samuti tema poisssõbra mõju tööde keidmisel. Kas ikka artikkwl on tehtud tasakaalustatult ja liigse ilustamiseta? Mis on sellise oromo idee, kas see, et võid olla tippsportlane Eestis aga Ameerikas oled sa õhk?

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Mis Njuuša, see algab ju tahtlikust vääritimõistmisest? Kuigi ega seda keegi küsi.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Eks ta ole, ameerika unistus, räpased toltsid madratsi all, vaenulik gäng urtsikut piiramas. Ma olen Los Angeloses käinud, väga imelik linn, 4-5 pilvelõhkujat on city ja niikaugele kui silm näeb on geto moodi tauntaun. Pole ime et just seal suuremad rassirahutused juhtunud. Kuskil küngaste vahel peitub rikaste ja ilusate varjupaik. Elu sees ei tahaks sellises pilpakülas elada.
Sirgjooneline Eesti mees unistab pruunidest mandlisilmadest, kaunist kumerast rinnast, kõigest sellest mida ammu näha pole saand, Njušast, noh.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui on pilv, siis see haibib ennast ise, kes selle ja kuidas peab maandama? Ta leiab lähima piksevarda. Kui ei leia, on lõpuks väga suur pilv. Sinised, hallid, kirjud Njušasilmad meeldivad rohkem. Absurdi tipp on merelaine näide, tuleb pikalt mõelda, kumb ta on, meri või naine (kumerustega).

 
At 15:26, Blogger Priit Pullerits said...

Nadilt, isegi piinlikult vähe publikut Otepääl. Ei huvita inimesi vist sport enam. Liiga palju üritusi ilmselt, rahvas on küllastunud.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Naistest kindel võitja ebanaiselik Johaug, meestest vene norra vaheline võistlus. Parem on telkust vaadata kui Otepääle külmetama minna.

Ning muidugi asjaolu, et eesti rahva ülivõimsalt lemmikum sport on ralli.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Seitungis panevad asja paika. Staadionipilet 25 euri, mõtle mees mitu õlut selle raha eest kokku nahlebnitseb. Pullerits jätab olulised faktid letti ladumata.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oleme ausad! Suusk oli popp kui rahvas uskus kommunistlikku utoopiat dopinguvabast spordist. Vaata peeglisse. Sina lõhkusid rahva usu. Kõik oli võimalik selgitada eksitusena. Sa ei suutnud rahvuse huve oma isiklijust ambitsioonist kõrgemaks sättida ja toetada utoopiat. Tulemust näed Otepääl oma silmaga. Kui rahval puudub huvi, siis puudub ka huvi sponsoritel. Huvi tekitada sa aga ei oska. Sellega tegelevad agentuurid aga ka nemad pole kõikvõimsad ja piirduvad tulusama "Tere tulemast Eestisse" rahapesuga.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Eestlased on väikerahvana
spordivõhik, kohale tulevad vaid siis kui on omadele võimalus kaasa elada suures mängus. Tajutakse vaid emotsiooni, mitte sisulist vaatemängu ennast, ei osata hinnata spordi olemust, ei tajuta detaile. Kui vaid omad tipus oleks, vahet ei ole mida vaadata, naisekandmist või paljapeega jooksmist.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis eksitus? Täpsustage. Tervise- ja harrastussport on vägagi rahvuse tervise huvides.

Keegi üritab lihtsalt suruda, kael kange. Aga adekvaatsus on lihtsalt põllusõnniku lõhnaga.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Nähkemb suurt pilti. Rahvast vähe, firmasid vähe, huvi vähe. Talve alad on kallis harrastada. Kõigi asjaolude summas tulebki see eestlaste vaevane 40.koht. Pullerits võiks korraliku põhjuste analüüsi teha ja rusika lauale lüüa.

Kapitalismus on ammu käes. Ega Šmigunist poleks ka tänaseks midagi kui tal mees ärikas poleks.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Padre võiks jah rohkem ennast maksma panna. On nii tagasihoidlikuks jäänud.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Ameerika unelm, kommunistlik utoopia, reklaam, raha, doping, spordi allakäik, valeinfo, noorte lahkumine, los angelese gängid, balti raudtee, baiba rubašova, moti lõpp, tartu ülikooli krahh, suure emajõe kuivamine ...

Juustes sädeleb tal merevaik
Rind tõuseb ja langeb kui mere laine
Spordimehed unelevad sõstrasilmsest vene kaunitarist, aga mida pole seda pole.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Täpne diagnoos on "nagu". Vastutulek pettumustele, hoolivuse üritamine, kuid me eksime ikka. Täna jäi kirikus käimata, tuleval pühapäeval lähen ja panen küünla, nagu mõnikord enne.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Samas suusaradade parklad olid eile ja täna igal pool autosid täis.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

muidu käin tähtvere suusaradade peal nädalavahetusel hommikuti, täna sai olude sunnil käidud peale lõunat. Möll oli kõva- rada naisi, lapsi täis. Polnud mingi ime, kui hakkasid sprindirajal tõusule lähenema kui äkki mingi poisiklutt sulle ootamatult jälje sees vastu libiseb. Ovaalil sõitsin klassikat (paaristõukeid) raja keskel, mõlemad klassikajäljed olid rahvast täis, ei jaksa nendest möödasõitu jäljes teha kogu aeg.
Pulss selle peale ei tõusnud, vastupidi hea meel on, et vanemad viitsivad oma võsukestega tegeleda. Kellegiga õnnetust ei olnud.
Hommikuti aga teine värk. Ainult üks patsiga vanem härrasmees, rajad värskelt aetud, linn vaikne

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre nädala kokkuvõttega tuleb? Rahvas ootab.

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Padre müüb nädala kokkuvõtte Postimehele. Teie sitakotid saate, kui hästi läheb, ainult lingi.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Mis puhul siis küünal, kas korraliku suusalume saabumise puhul? Kui nii siis jah, ime on sündinud. On lihtinimeste unistusi täidetud. Siinkohal luban, et viin küünla kuhu vaja kui 3/3 oravad lumejoone alla jäävad.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Padrest on ärimees saanud. Vanasti oli ikka rohkem rahvaga koos.

 
At 07:37, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole ärimees, ikka rahva poolel olen, kindlalt.

 

Postita kommentaar

<< Esileht