teisipäev, jaanuar 07, 2020

Pullerits: Kas lääneriigid on leidnud dopingurindel mugava ühisvaenlase?

Äsja oleme saanud lehtedest lugeda, et Rahvusvahelise Tõsteliidu president Tamas Ajani on sattunud suurde dopinguskandaali, olles lasknud kinni mätsida positiivseid proove, ja enamgi veel: pooled 450 suurvõistlustel aastail 2008–2017 välja antud medalitest on võitnud sportlased, kellelt pole võistlusvälisel ajal aasta jooksul võetud ühtegi dopinguproovi.

Kui nii, siis on see organiseeritud pättus, mis viib küsimuseni, et kui Venemaad on organiseeritud dopingusigaduste eest taas karistatud, siis miks ei karistata kedagi teist, näiteks kogu tõstesporti.
Pilt läheb üha hullemaks, kui vaatame WADA viimatist raportit dopingujuhtumite kohta aastal 2017. Kas te arvate, et kõige rohkem panid dopingut Venemaa sportlased? Oh ei! Siin on esikolmik:

Itaalia – 171 dopingujuhtumit; Prantsusmaa – 128; USA – 103.

Venemaa on 82 juhtumiga alles viies.

Ma ei tunne Venemaale tema karistamise pärast mingilgi moel kaasa, aga ikkagi tekib küsimus, et miks karistada ses pingereas alles viiendat riiki, kui dopingut pannakse teistes riikides hoopis rohkem.

Ja teate, alade hulgas ei kuulugi tõstmine kõige mustemate hulka. Jah, arvasite õigesti: kõige rohkem taavad pätti kulturistid – 2017. aastal 266 korda. Järgnesid kergejõustiklased 242 ja... jalgratturid 218 rikkumiskorraga.

Aga selle pärast, et jalgratturite ja kergejõustiklaste maailmas on asjad hullud, ei tõmba seal keegi kedagi liistule, kuid tõstmises pannakse asjad suure kella külge. Miks?

WADA dopingukontrolli süsteem on mäda, kirjutab Washington Posti spordikolumnist Sally Jenkins. See on halastamatult kriitiline kirjutis. Näiteks toob Jenkins välja, et suur osa teste pole üldse usaldusväärsed. Jah, mäletame küll, kuidas Andrus Veerpalu võeti vahele testiga, kus kasvuhormooni piirmäärad olidki valesti määratud, mistõttu Veerpalu karistusest pääseski. Aga see, nagu selgub Jenkinsi loost, pole ainus näide.

Lisaks on hakanud ajakirjanikud rohkem suud paotama. Aamulehti spordikolumnist Matti Kuusela kirjutab, et «kui WADA oleks olnud valvas ja eksisteerinud 1970ndatel ja 1980ndatel, oleks rahvusvahelised spordivõistlused olnud Soomele vähemalt kümme aastat suletud». Ta lisab: «Sel ajal oli Soomes nii palju karmi, mitmekesist ja ülalt alla suunatud dopingut.» Kinnituseks toob ta 1983. aastal Helsingis toimunud esimesed kergejõustiku maailmameistrivõistlused, kus korraldajate korraldatud dopinguproovid olid ääretult «lahtised» (mis iganes see tähendab – P.P.). Ta väidab, et soomlased ei pannud üheskoos dopingut ainult Helsingi MMil 1983, vaid ka suusatamise MMil 1989 Lahtis, kus võitsid kodueelist kasutades 15 medalit.

«2001. aastal läks Lahtis siiski midagi valesti ja tagajärjed olid katastroofilised,» nendib Kuusela. «Põhjus: WADA asutati 1999. aastal ja see ei lubanud enam soomlastel oma lõbutsemist.»

Kuusela väidab, et kui WADA oleks tegutsenud varem, oleks soomlastest jäänud kuldmedalid saamata nii Lasse Virenil kui Pekka Vasalal (teda mäletate?), Pertti Karppinenil, Seppo Rätyl ja teistel kõigil ka.

«Me poleks see ühtne, õnnelik sinimustvalge Soome, kes me praegu oleme,» resümeerib Kuusela. «Selle asemel oleksime vaimselt ja emotsionaalselt vaene rahvas, Rootsi ainus kaotaja, kellel pole enesehinnangut ja identiteeti.»

Aga selle asemel, et lahata ja uurida, kui palju on dopingut mujal maailmas, on muul maailmal, läänemaailmal, kergem koonduda ühe mütsi alla ja teha ainsaks, peamiseks patuoinaks Venemaa. Ja kuna meil levivad massimeediakanalid tulevad läänest, siis ongi nende ruuporitest jäänud kõlama narratiiv, et Venemaal – seal on asjad kõige hullemad. Kuigi faktid näitavad, lausa kinnitavad, et see ei ole nii.

Nii, nüüd võivad kriitilise mõtlemis- ja kahtlemisvõimeta ajuloputatud kodanikud hakata mind sõimama Venemaa mõjuagendiks ja kasulikuks idioodiks. Seda on lihtsam teha, kui vaadata otsa faktidele, millele eespool just viitasin, ja mõelda, miks neist faktidest kramplikult mööda vaadatakse.

Foto 1: Dopingukontrolli töötaja 2018. aasta jalgpalli MM-võistluste ajal Kaliningradis. Foto autor: TASS/Scanpix
Foto 2: Venemaa olümpiakomitee hoone Moskvas. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Protest Moskvas venemaa eemaldamise vastu neljaks aastaks rahvusvahelistelt suurvõistlustelt. Foto autor: TASS/Scanpix
Foto 4: Lasse Viren ameeriklase Steve Prefontaine'i kannul 1972. aasta Müncheni olümpial 5000 meetri jooksu finaalis. Foto autor: Topham Picturepoint / Scanpix
Foto 5: Endised jooksumehed Lasse Viren ja Enn Sellik 2007. aastal TÜ staadionil. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees/Scanpix
Foto 6: Norra suusataja Therese Johaug on samuti kandnud dopingukaristust. Foto autor: Reuters/Scanpix

42 Kommentaarid:

At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

"Nii, nüüd võivad kriitilise mõtlemis- ja kahtlemisvõimeta ajuloputatud kodanikud hakata mind sõimama Venemaa mõjuagendiks ja kasulikuks idioodiks."

Ma ei ole selliste iseloomustustega päri ega hakka arvamuse või fantaasiate (kohati on see patsiendi jaoks üks ja seesama) pärast "diagnoosi" panema, kes siiski soovib seda teha võiks mõtiskleda küsimuste üle:

1. Mis oli tegelik peamine põhjus Venemaa nii karmiks karistamiseks?

2. Miks tegelikult on Venemaa dopingujuhtumite arv nii väike?

Vihjeks ütlen, et vastus teisele küsimusele on tihedalt seotud esimese küsimuse vastusega.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on suurim nimi Eesti profi ja amatöörspordi tandril ning tema süüdistamine Venemaa agendiks olemises on sotside alatu taktika juba kümme aastat.

 
At 20:32, Anonymous MargusM said...

"Kas te arvate, et kõige rohkem panid dopingut Venemaa sportlased? Oh ei! Siin on esikolmik:"

Priit, olgem täpsemad, tegemist on tõendatud vahelejäämistega, mitte tarvitajate hulgaga. Paistab et sa ise vaatad ka tervik pildist kramplikult mööda. Kas teadlikult?

..ja mis moodustis on "sinimustvalge Soome"? Raske uskuda et nii ütleski.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

18:48 ja 20:32 tõid blogiperemehe valearusaamad (või teadliku intrigeerimise) kiiresti päevavalgele.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Ja nendel teistel maadel on riiklikult juhitud (eriteenistused) ja rahastatud möödahiilimis programmid?

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Ah, tüütu võõras mure. Eesti küsimus on, et miks laulupeol ei lastud rahvast peale, kas kardeti laulvat revolutsiooni? See närib. Mingi jama. Korraldajatel oli ju tõsine hirm, et treenitud rahvas väravate taha jäi. Vaevalt, et probleem dopingainetes oli.

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Jalgrattaspordis ei võeta kedagi liistule?
Kuram ise rattur ja ajab sellist lollust suust välja.
Peale Landist on ikka raturid korralikult pihtide vahel olnud, vere passid, kus oled mees igal hetkel?, klubid maksavad raha dopingu vastaseks võitluseks. Kõik see rattaspordist pärit.
2007 korjati Ramsussen tuuri liidr kohalt , sest tuli välja et oli vassinud oma asukoha suhtes kuu aega tagasi.

Rattamehed dopinguga jantimisel ja jahtimistel teistest alades paar aastat ees.
Mina usun et kaks suuremat dopingu riiki ikkagi suured Venemaa ja USA. USA profisarjades pea igaõhtu platsile jooksvad kapid on ikka peletised ja ebaloomulikud küll ja kui vahele jääd saad kaks nädalat bänni , ka siis võid mossitada.
Venemaa keerutab oma süsteemi riiklikul tasandil. Tuleb ukaaš ..nada! Ja tehakse ime tireleid medalite ja tulemuste nimel.
Ei usu et kuskil arenenud riikides se sellisel kujul võimalik oleks.


Huu

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks omalt poolt, et WADA ei tegele paljude profiliigadega ja seega ei kajastu nende tabatud patused Priidu statistikas, kuid on nähtaval teistes allikates. Liigad töötavad kõvasti - üks kiiresti leitav näide: https://www.sports-reference.com/blog/professional-sports-leagues-steroid-policies/

Vaataks, nagu ülal öeldi, tegelikku Venemaa karistamise põhjust, kuid Priit nõuab tausta uuringuid teistelt ja ise laseb ülejala …
Nõrk lugu!

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

https://m.sport.delfi.ee/talisport/article.php?id=88589075

Sellist sitta jagab delfi?

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Venemaal oli/on dopingutarbimine riiklikult toetatud (state-sponsored doping), sellepärast nii karm karistus. Kusagil mujal ei osale eriteenistused (FSB jne) dopinguasjades.

Asju tuleb ajada viisakalt nagu Norras, kus pole ametlikku dopinguprogrammi vaid enesetsensuurne ringkaitse, kus igale inimesele on selge, et suusatajate mustas pesus sorimine pole lubatud ja ajakirjandus sinna nina ei topi.

 
At 13:10, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, just nii, eelmine. Ma ju tõin teile siin välja soome spordiajakirjaniku loo, kus ta ütleb, et Soomeski oli riiklik programm, sellest on isegi film tehtud ju. Ja mis muu see soomlaste massiline vahele jäämine oli, nagu 2011 Lahtis, kui riikliku programmi tagajärg? Miks Soomet täies koosseisus ei karistatud? Edasi, kas tõsteliidus pole organiseeritud dopingupanemist? On ju! lehed kirjutasid sellest. Järelikult tuleks tõstmine karistuseks olümpialt minema lüüa. Aga ei ole sellest juttu... Edasi. Kas jalgrattatiimides on olnud programme? On, nii palju kui meile on öeldud. Aga mis on tagajärg? Ainult üksikute patuste karistamine. Kogu rattasport kui dopingust jätkuvalt läbiimbunu tuleks olümpialt kõrvaldada, kui lähtuda WADA loogikast. Jne, jne.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei teadnudki, et Soomes olid ministeeriumid ja luureorganisatsioonid dopingu looga seotud.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

16:14 Selliste naiivsete inimeste najal maailm püsibki. Maailmas on alati olnud inimesi, kes on nagu palgalised peksasaajad. Need on inimesed, kelle peamine tööülesanne on alati süü enese kanda võtta. Tavaliselt motiveeritakse selliseid inimesi raha ja igasuguse muu meeleheaga. Venemaa põhiline probleem seisneb selles, et inimesi, kes on nõus pelgalt patriotismist peksa saama, kipub järjest vähemaks jääma. Eks see läänelik pehmostumine ei jäta ka seda riiki puutumata.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Ka Pullerits peaks esinema avaliku pöördumisega. Nagu Donald. See võtaks pinged maha.

 
At 00:17, Anonymous Mati said...

Kus sul pinge on, 22:08, alaseljas?
Võin anda hea perearsti numbri, kui tahad.

 
At 00:43, Anonymous Vagursuusataja said...

Kui hetkeks sügav kurbus kõrvale jätta, siis nii humoorikat ja heas kirjas spordireportaaži pole ammu lugenud.
Seltsimehed Seil ja Laane, kuidas kommentaarite? On tehtud suurepärast tööd, mis?

Mina, Eesti suusakoondise taustajõud.

Eino, võimas!

 
At 02:30, Anonymous Anonüümne said...

Kui meie suusatajatele anda täna kõikvõimalikke pulbreid ja tippvarust täis ratastel suusavagun, nagu näiteks norrakatel, siis mis sellest muutuks?

 
At 07:04, Anonymous Anonüümne said...

Siis ei peaks käima mingite suvaliste saksa arstide juures.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei ütleks et see Ekspressi lugu mingi võimas või valus oleks. Asjatundmist seal ei ole. Tavaline papi eest mögisemine. Mina arvestan vaid Kägu ja Huu hinnanguid. Vahel ka erapooliku Pulleritsu omasid.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Kui Suur Mõõduvõtt ära jääb,
mis siis võhmamehed 16.veebruaril teevad?

Venelaste ilmaprognoos:
https://www.gismeteo.ru/weather-elva-68016/month/

Kunstlume tegemise ilma ka pole:

https://www.yr.no/place/Estonia/Valgamaa/Otep%c3%a4%c3%a4/long.html


 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Ühtegi bambiino pilti pole postituses. Njuša kauneid jalakesi ära mitte loodagi. Kommunistlik represseerimine tuleb meelde.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

To 12:17
Kaugemale kui nädal suudavad ilma sama "edukalt" prognoosida nii põrnauurijad kui ametlikud ilmajaamad. See venelaste gismeteo lubas kolm nädalat enne jõule Eestisse jõuludeks -40 kraadi. Sama usaldusväärne nagu sputniku uudised.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Rattaspordil oli oht Olümpialt eemale jääda, samuti nagu ka tõstmisel. Nii et su loogika siin pädeb.
Ei olnud ka Lahtis soome presidendi ja KGB jahmerdamist dopinguga riiklikul tasemel.

Rattaspordis saanud karistada üksikud ratturid?
Koristatud suurtuuridel terved meeskonna täied maha. Kirjutamata reegel oli, et kui su meeskonnas üks vahele jääb, astub terve meeskond maha, või siis kaalutakse seda tõsiselt (pakun et 70% juhtudest meeskond maha tulnud). Enamus sponsorite pool klausel, et kui üks mees meeskonnas ostub patuseks. Ei saa meeskond sellelt sponsorilt enam pennigi.
Selge küll ka see et alles meeskondade juures veel "kuldaegade" managere, kelle motiivid ja usutavus on odav valuuta. Sealt ka minu loogika miks Matid peab ala juurest eemale peksma ja alatiseks. Oleks pidanud seda ammu tegema. Mitte sogast ringkaitset hakkama moodustama ja kohtupabereid arhiivi sügavustesse peitma.

Kui paljud arstid ja managerid rattaspordi juures saanud eluaegsed keelud ala juures tegutseda...nii mõnigi

Selge see et see teeme ei kao rattaspordist kuhugi, kuidas kuram inimene suudab muidu sellist rasket sporti taluda.

Huu

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Jõuline litakas Huult. Respekt.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Möh, kas Venemaal on nii lühikesed naised ja nii lühikesed jalad? Palju materjali on lihtsalt raisus. Sellisel juhul tuleks ikkagi büstile keskenduda. Need on ikkagi väljapaistvad ja ilma kosmeetilise opita.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas kolhoosil on eelmisel talvel tehtud lumi saepuru all peidus,
et 16ndal küünlakuu päeval saaks vähemalt tiirutadagi.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Ei sobi kahjuks ei sobi. Kurvid ja kumerused on see mis kõvematelgi meestel silma märjaks võtab. Ole sa kuitahes kõva rodeo tšempion. Või kommunistlik tšinovnik.
Kõige kõvem mees on jah Huu.

 
At 16:23, Anonymous MargusM said...

..mis piidlemine muudkui sinna Venemaa poole, kel njuusa, kel kiss meteo..
olenevalt "tammepuu õõnsuse veenvusest" on võimalik oma aastasihid seada ja teada ka eesti gurudelt:
* Igor Mangi astroloogilise prognoosi järgi, hind 2.99
* või Kirsti Timmeri taroskoobi järgi, hind 18.99

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Tee sitakotid, ei jaga ikka üleüldse matsu. Kerstilaid kutsus Putja külla! Tartusse! Pulleritsu enese kodulinna. Mis te dolbajoobid arvate, kes teeb putiniga eksklusiiv intervjuu?

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Iseendaga.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Sa sitakott ise ei jaga. Kertsilaid teab, et Pullerits on rahvuslane ja vanakooli konservatiiv. Mees keda ei osta ära isegi miljoniga. Putiniga teeb intervjuu mõni Kersti ihuajakirjanik. Info olukorrast läheb Trumpi lauale.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa on läbi ja lòhki korrumpeerunud. Nii lihtne ongi.

P.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

To 19:04 Kulla sitakott jäme ots selles küsimuses on ikka Putja käes. Tema ütleb, kellega ta on nõus intervjuud tegema.Väike spikker on see, et Pullerits vana kalana valmistab praegu pinnas ette.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Jah nii on. Selles asi ongi et Putja räägib vaid oma taseme meestega. Vaprate, moraalselt kindlate ja õigeusklikku maailmavaadet evivate spordimeestega. Nendele nõuetele vastab Baltikumis vaid üks mees ja Putini luure teab seda juba mitu aastat.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas Putini tagatuba sokutab küsimused Pulleritsu lauale? Kui nii siis võib jalad seinale visata ja suve oodata.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Keda kavatseb Padre grillida enne Putinit? See oleks oluline teada pikas ja lühemas perspektiivis.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Padre perspektiive tahaks teada jah. Sellest sõltub kui jõuliselt hakkame investeerima rodeosse

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Meie kõigi lemmik Njuša lammutab Arizona kõrbes aluspükste väel. Vihma sajab ka natuke vahepeal. Kui see teile mehed pisarat silma ei too siis on teil puust süda. Dolbajoobid rsk!
https://m.youtube.com/watch?v=84kbG2ExdZs

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Minge te oma tatarlasega... Meil endal on palju ilusamaid ja kaunimaid:
https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=sJpYeRt-Pow&fbclid=IwAR3T3YWwA_UOLS4U8DVXU73KUMjtrfhR7e7NIBIYHy-DHbsNdEOFHPkJzGs&app=desktop

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Õige küll, et Njuša on eilne lumi. Samas lõõritavad memmed on ikka täis pauk.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

On! Esilaulja on super!

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Mul on kogu aeg pisar silmas. Suusaliidul pole raha, Suur Mõõduvõtt jääb ära, rodeoks pole vajalikke pullipoisse ja Njuuša aluspükste väel on täiega hartbreik.

 

Postita kommentaar

<< Esileht