neljapäev, jaanuar 02, 2020

Pullerits: Vara veel, suusamehed, paanikaosakonda avada!

Head uut aastat, võhma- ja jutumehed!

Alustame uut aastat pikema jututa: kas Tanel Kangert on jalgratturina laulu sisse pandud? Või Rein Taaramäe? Muudest poolprofiidest rääkimata. Ei ole!

Kas ma peaks teesklema võltstagasihoidlikkust ja vaikima maha fakti, et mina olen? Ei pea. Siin see lugu on, minust kui ratturist kuulete alates 2.35-st. Ja kellel sellest veel väheks jäi, siis teist korda on minust juttu alates 3.25-st, ehkki täiesti valesti – aga las olla, hea ongi, kui tegelikku olemust läbi ei suudeta näha.

Aga kas te eelmise aasta algust mäletate? Selle aasta esimesel päeval tegin Cube’i maastikurattal 1:40.50ga 43,3 km pikkuse ringi ümber Tartu. Külm ei hakanud. Aga äsjamöödunud aasta esimesel päeval suusatasin Tartus Supilinna spordipargis 19 km.

Pilk tunamulluse, 2018. aasta kalendrisse näitab, et Supilinnas sai 600-meetrisel kunstlumeringil suusatada juba 8. detsembril. Detsembri keskel tegin seal väiksel ringil ühel nädalavahetusel järjest 38 ja 40 ringi – aga vähemasti sai suusatada. Alates 20. detsembrist läks juba regulaarseks lumel harjutamiseks ja enam sinna pausi sisse ei tulnudki.

Vaatasin ka 2017. aasta kalendermärkmikusse. Sissekanded kinnitavad, et esimest korda sain Supilinna kunstlumeringidel (jah, seal on neid mitu) suusatada 7. detsembril. Ja kuigi tolle aasta jõulude ajal sai samuti suusatada, siis edasi kogusin mahtu üksnes ratta seljas. Suusalund enam polnud. Uuesti sain suusatama hakata alles 2018. aasta 18. jaanuaril. Olgu lisatud, et juba kahe nädala pärast toimus Tamsalu-Neeruti maraton, todakorda küll Alutagusel 10-kilomeetrisel ringil – aga see ikkagi toimus! Juba nädal hiljem toimus Tartu teatemaraton ja veel nädal hiljem isegi Tartu maraton, millest jäi küll osa võtmata, sest maratoni peakorraldaja Indrek Kelguga olid läinud suusad risti. Kuid nüüdseks on see minu poolest juba ammu unustatud lugu, mida tasub meenutada ainult muigega suunurgas.

Küsite, miks eelmistes aastates tuhnida. Aga seepärast, et kui vaadata eelmist talve, siis näeme, et praegune seis, mil ilmaprognoos ei luba talve niipea, on ikka nutune. Ent kui läheme nüüdsest kaks aastat tagasi, pole paanikaks veel sugugi põhjust, sest, nagu äsja eespool meelde tuletasin, sai järjepidevalt suusatama hakata alles jaanuari teisest poolest ning enamik maratone sai ka peetud – millest, tõsi, takistas talvehooaja lõpus osa võtmast ootamatult tekkinud neerukivivalu, mis piinas pikalt, kuni alles eelmise aasta sügisel sain operatsioonile ja kivid välja.

Niisiis ei tasu keppe veel nurka jätta, vaid tuleb igaks juhuks olla valmis, et praegune olukord võib muutuda. Kui tõenäoliseks teie seda peate?

Foto 1: Tartu maraton aastal 1964. Foto: Eesti spordimuuseum / Klubi Tartu Maraton
Foto 2: Tartu maraton aastal 1981. Foto: Eesti spordimuuseum / Klubi Tartu Maraton
Foto 3: Toitlustamine Tartu maratoni finišis. Foto: Eesti filmiarhiiv / Klubi Tartu Maraton

42 Kommentaarid:

At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui paanika vägisi kontidesse hiilib?

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Minu pärast võib ratta hooajaga pihta hakata. Mina olen formis.Distantsid natuke lühemaks timmida ,sest ei näe üldse mõtet peale 50km distantse.Sport olgu agresiivne ja algusest lõpuni.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

13:39 siinne ajutrust selle peale juba mõtles. Rodeo on rodeo algusest lõpuni, mingit selja taga passimist ei ole. Kohe stardist minnakse atrõõvi.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Start antagu Tartu lennuväljalt. Saavad kõik soovijad ühelt joonelt alustada. Lahing saab olema missugune.

 
At 14:01, Blogger Priit Pullerits said...

Toetan mõtet, et mitteproffide ehk harrastajate rattavõistlused olgu 50 km kanti. Ei ole mingit mõtet teha 100 km sõitu, kius esimesed kuni 10 km pannakse n-ö sajaga, siis loksutakse 87 km, sest kus seal ikka üksinda minna on, ja viimasel kolmel hakatakse rabelema. Täiesti mõttetu! Isegi Ülenurme rattarallil, mis jääb alla 40 km, on selliseid kohti, kus saab tirri lasta ja mehed suiguvad. Aga vähemalt 40-50 km sõidus on võimalust, et midagi võib tekitada ja midagi saab korraldada.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Kui kunstlumi kõrvale jätta siis keskmine suusatalv algabki meil jaanuari viimasel dekaadil.


ploomi milvi

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

to 14:01
Sestap on ka TRR-i põhidistantsiks kujunenud hoopis lühem maa, pikem jäägu haigete peadega proffidele matkamiseks.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Hea tundega 63 km läbimiseks oleks vaja enne poolteist kuud lahedalt suuska sõita.
Heal juhul läheb kuu keskel külmaks, ehk harjutamiseks lumel jääb kolm nädalat.
Jah, läbi võib sõita ka null eelneva km pealt, aga milleks?
Täna maksab regamine 75 euri.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Talv algab ja lõpeb jaanuari viimasel dekaadil. Kel suusk aegsasti määritud jõuab kiire sahmaka ära panna. Kel ei ole õnne libistada peab rodheo asendi sisse võtma. Kuivad püksid pange jalga.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Milline saab olema suusabloogerite aasta? Kuiv või täis pisarate märga ratsutamist härjapulli papist maketil?

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Karikoski oma suusatamise raamatus on kirjutanud, et pidev lumekatte saabus 80-ndatel keskmiselt 1,5 nädalat ennem Suurt Mõõduvõttu.
Ei midagi uut.

 
At 17:24, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, kahekdsa- ja üheksakümnendate vahetus oli vist kõige hullem aeg. Mäletan, et siis olid eriti sandid talved, muudkui sula ja vesi. 88, 89, 90 ja 92 Tartu maraton jäid kõik ära. 93 peeti vaid 30 km sõit. Vahe oli selles, et siis ei kraaksunud keegi kliima soojenemisest.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas peremees on eelmise aasta kilomeetrid ja sekundid kokku löönud?

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Lääneosariigis on lühikesed Marimetsa raba nimelised rattarallid, kus vändagangsterid saavad terve distantsi paugutada.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Keegi katsub siin õilsa rodeospordi mainet alla tõmmata. Ei lähe läbi! Eesti stiilis rodeo pole sul papist tivoli pulli selgas istumine vaid ikka päris nõõ ja suksut suksut!

 
At 21:31, Blogger Priit Pullerits said...

Ei veel, 17.50, see suur töö, võtab mitu päeva, aga varsti võtan end kokku ja teen ära. Kokkuvõte tuleb.

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Eelmise aasta põhjal võin öelda et 8-10x klassika trenne piisab minu puhul et see 63km. täiesti ok tundega läbi sõita. Ma ei räägi siin juures võidu sõitmisest. Selleks pole minust peale 7. klassi asja olnud.
Ehk andis selle mõnusa enesetunde viimase 5 aasta rattasõidu korralikud mahud ja regulaarsus.
Kui, siis oli selle kasutegur marginaalne, sest alad on ikka nii krdi. erinevad nagu siga ja kägu.

Vist ikka nii et kui "päris" suusamees tahad olla, tuleb ikka suusatada (ja seda lumel) ja palju.


Huu

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Natuke hard core rodeot https://youtu.be/cYF5Zy6iGzc. Ja ärge laske mööda 2:13 episoodi!

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Kevadel Maamessil võib kariloomade sektsioonis märgata Team Haanja mütsi... Pullerits ostab pulli...

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

No siis saab küll pulli.

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Kui TM-i päeval lund ei ole, eks tule siis rattaga või pooljoostes rada läbida.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on kohal?

https://kanal2.postimees.ee/saated/Spordiaasta-tahed-2019?view=info

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Ajatolla Khomeini lubas karmi kättemaksu. Mis on meie kui transatlantilise alliansi liikme vastus? Lumevaesed suusad või pullide rügement oskuslike taltsutajatega?

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

9:46 sellele küsimusele las vastab kapten Pullerits. Tema on juht ja kindrali semu.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on rauad ahjus soojas. Ta ei jäta midagi juhhuse hooleks. Nagu te sitakotid ei teaks.

 
At 12:32, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Olukorrast rinnetel

Eesti väed on paljudes riikides sees – Afganistanis, Malis, Iraagis, Lätis, Leedus ja mujalgi. Kui Iraanis asjad käest lähevad viime oma väed sinna sisse. Selles piirkonnas asjade ajamisel on meil pikk ajalugu, mis ulatub otsapidi 1925. aastasse, kui kindral Johan Laidoner Rahvasteliidu komisjoni juhina Türgi ja Iraagi riigipiiri küsimuse otsustas ja uuele maailmakorrale alust pani. 2003. aasta juunikuus tuli meil taaskord minna Iraaki käestläinud olukorda parandama.

Nüüd kus me oleme just saanud ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks on aeg jälle maailma asjade otsustamine iseeneste kätte võtta. Ja nii nagu elus ikka, head asjad juhtuvad korraga - meil on kohe ka üks tööta jäänud Kindral varnast võtta. Ainult lihtsameelne võib arvata, et kõik need asjad on juhuslikud kokkusattumused. Pikas plaanis pole midagi juhuslikku. Kui õige hetk on käes tehakse asjad ilmarahvale teatavaks. Nii et hoidke raadioaparaatide lähedusse ja olge valmis käsku kuulama.

Suusarindel on asjad samuti kontrolli all, paanikat pole vaja külvata, just nii nagu Pullerits väga targasti ütleb.
Praegu on õige hetk kahureid õlitada ja kogupauguks valmis seada. Kui külm käes siis tuleb hakata tulistama, nii et Suureks Mõõduvõtuks oleks rada valmis. Kes kahurimeeskonnas ei ole, neil alustada suuskade määrimist ja harjutada õiget kepihoidu. Rodeoga võib hetkel piiri pidada, muidu ei jää veebruariks purakat sisse ja ei jõua Harimäe tõusust paaristõukega üles raiuda.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Väga kresto automaatiline postitus nagu tavaks saanud ajatollah Säinase enda sulest. Lõi pildi kohe selgenaks ja kaob vajadus asjatult rapsida ja närve põletada. Kui veel Pullerits oma dabroo kaasa annab võivad pullisemad mehed pukkimise lõpetada ja ühise asja ette õla alla panna. Eesti eest!

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Mati, vana keemik, saab Iraani sariini programmile ligipääsu? Koostöös Saksa-Austria arstide ja nende tsentrifuugidega hakkab kindlasti pulli saama.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Koostöö on edu pant. President Kersti ka ükskord ütles. Rodeo mehed tuleb kaasata lume loitsimisse. Las sünnitavad, pole vaja niisama ratsutada ja aega surnuks lüida. Muidusööjad raisk.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, kuhu uue aasta Njuuša pilt jäi?

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Mõnel mehel on fookus ikka täitsa paigast ära! Mis krdi niuussa pildi nurumine see on? Panna on vaja !Eelmises postituses saite Jane Fonda pildi. Sellest peaks kiimakollidele küll ja veel olema. Tehke rodeot ja keskenduge olulisele!

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Viimasel ajal on Hr Pulleritsu blogi lisaks dolbajoobidele, sitakottidele ja lõdipükstele hakanud külastama veel üks huvitav inimgrupp, need on kiimakotid! Kuidas kommenteerite hr Pullerits?

 
At 16:11, Anonymous Sotside toetaja said...

Mis siin kommenteerida, 15:09. Kas see oleks parem, kui siin käiks frigiidsed ja impotendid? Seksuaalsus on väga oluline osa igast inimesest ja selle olemasolu üle saavad kurta ainult need, kellel seda täiega puudu on.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Njuša on homodele (ja sotsidele) nagu ristimärk Vanapaganale. Selekteerib jõuliselt suusablogi psaikoloogilise peavoolu.

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Spetsialistid, kas homme jagatakse Kristjanid nii?
Mees - Kirt
Naine - Kontaveit
Võistkond - Tänak/Järveoja
Treener - Tustit/Vister

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Uue aasta alguse puhul Pulleritsu testid läbi teha:

http://suusk.blogspot.com/2014/11/pullerits-kova-mehe-test-ehk-kuidas.html

http://suusk.blogspot.com/2014/11/pullerits-toelise-mehe-test-2-ehk.html

Preemiaks:

https://ekspress.delfi.ee/elu/pulleritsu-preemia-kovadele-meestele?id=70219689&no=20

 
At 23:54, Anonymous Anonüümne said...

To 18:06 Kontaveit?!! Mille erilisega ta hakkama on saanud? Meil on olemas maailmameistreid ja suurvõistluste medaliste, aga sina tahad anda kristjani sportlasele, kes tegi mõne üksiku sähvatuse ja tõusis edetabelis vaid tänu teiste ebaõnnele! Kontaveit sai mitu olulist võitu tänu konkurentide vigastusest tingitud loobumisele. Kui keegi on tõeliselt üle haibitud, siis on see justnimelt see tüdruk. Vean kihla, et isegi Kanepi ( kelle best before on ilmselgelt läbi) tümitaks teda nagu rannamees rotti.

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

To 18:15. Päris huvitav oleks ,palju mitu punkti Pullerits nüüd üle 5 aasta hiljem oma teste läbi tehes saaks? Ajakirjaniku härra võiks ausalt vastata!

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Tänak
Sildaru
Tänak/Järveoja
Tustit/Vister

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu

https://leht.postimees.ee/6863125/eestlanna-osaleb-kuulsal-super-bowlil

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Oh noh, Pulleritsult järjekordne klikitekst suurte sõnadega super paul kuulsused esimene eestlanna ujumiskoondis olümpia pluss veel kuum teema keskkond

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Priidu šansid sportiaasta tähtedel kehvad.
Sügisenen purakas jäi nohu ja ilma ilma kartuses Tartu Rattamaratonil välja laskmata. Ka Hanja 100 jäeti nädal hiljem hea vormi realiseerimiseks kasutamata. Sügisel jäi kirss tordile panemata.

Kuid mine tea, ka Sildaru kes nüüd olnud suht nähtamatu ja täiskkasvanuks saanud tegi (käib koolis, semmib poistega ja ei viitsi suusakadega karata nii palju) oma tembud ära aasta alguses ja paistab et riisub ikka koore.

p.s. mina ei laseks rahval ei aasta sportlast, laulu ..jne valida. Inimesed on ikka lollid ja liiga mõjutatavad :)

 

Postita kommentaar

<< Esileht