neljapäev, juuni 25, 2020

Pullerits: Mis moodi kurnab pikk ja pingeline pingutus?

Vaat see on müsteerium! Miks on kella sihverplaadi alune niiske? Miks on käes sinised kummikindad? Ja miks põlvpüksid lotendavad?

Neile kõigile kolmele küsimusele on üks ja ühine vastus. Juhatuseks nii palju, et tegemist oli ikkagi pika pingutusega, mis tekitas lausa nõrkust ja iiveldust.

Need on muidugi rasked küsimused. Hoopis lihtsam on otsida vastust küsimusele, miks üha rohkematel keskealistel meestel on armuafäär... jalgrattaga.

Selles loos leidub eelmisele küsimusele hulk huvitavaid vastuseid. Saate teada, kuidas defineerida paljuräägitud keskeakriisi. Saate teada, et keskaes, mil elukaare horisont tikub muutuma üha ahtamaks, avab rattasõit uusi perspektiive. Saate teada, et rattasõit pakub ihaldusväärset arengutunnet veel paljudeks aastateks (just see, millele vihjasin ka eelmises sissekandes). Saate teada, miks keskealised on palju rohkem valmis taluma rattasõidu ebamugavusi - näkku puhuv tuul, tuikav tagumik jne - kui 22-aastane.

Sealt saate lugeda muudki, mille kohta oma blogis varem olen hoiatavalt kirjutanud. Kuidas mehed varjavad naise eest rattapoe ostutšekke. Kuidas üks mees ostis ainult musti rattaid, sest siis naine ei märka, kui ta on taas uue ratta nimel suure väljamineku teinud, arvates, et mees sõidab endiselt vana rattaga. Ja kuidas üks mees tuli tagasi epic ride'ilt ja avastas, et naine oli kodunt jalga lasknud. Jäädavalt.

Nii et mõelge, enne kui rattaspordiga tegelema hakkate - ükskõik millisel tasemel.

Foto 1: Priit Pulleritsu käekell. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits tunamullu Tartu GP rajal Jakobi mäe tõusul. Foto autor: Karli Saul

57 Kommentaarid:

At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Mis porrr see on? Ahh? Meil siin on kõik korralikud ratturid. Isegi neegreid pole. Ja nüüd peame lugema sellist vaimset saasta. Mees keeras nii ära, et kell uduseks läks. Näita parem, et mis sinna kella taha on kribatud, et halad nagu eit selle pärast. Kirjuta ikka järgmine kord üks lugu, mitte sihuke mõttetu koha täide. Või siis ära kirjuta üldse miskit. Siin blogis tuleb lippu kõrgel hoida, mitte halada. Kui tõesti muust pole kirjutada, siis kriba rodeoasenditest...

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Alustaks sellest, et tegemist on vuhvel-kellaga, kui kondentsniiskus klaasi alla koguneb ... Osta korralik kell! Või naine ei luba?

Keskkeakriis? Mis asi see on? Olen sinust mitu aastat vanem ja mul on nii lapsed kui lapselepsed, kuid ei saa aru sellisest kontseptsioonis, et meestel on keskeakriis. Pigem on tegemist meestega, kes ise tunnevad, et ei ole suutnud elu täiel rinnal elada või on lihtsalt kerges kompleksis ja nüüd üritavad oma "mojo"-t otsida. Kui ennem ei olnud arvestatav tegija ja puudus enesekindlus, siis nüüd, sõbrakesed, on tõestamiseks hilja!
Tean mehi, kellel on tekkinud vaba aega ja raha selleks, et oma ellu vaheldust tuua, kuid see ei ole keskeakriis. Kuulun ise nende hulka.Ei ole häbi keskmike või vahel isegi viimaste seas lõpetada, rajal väsinud noori või naisterahvaid tuulde võtta ning kui vaja, siis on aega võtmetega tehniliselt aidata.
PS. Olen teinud, erinevalt blogiperemehest, mõned täispikad Ironmanid ja lõpetanud mitu H100-t, nii et pehmoks pidada ei ole mõtet!

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Selline mees on kulla hinnas kes paneb H1000 raudmeest ja pakub naisterahvastele sleppi ja turvalist hõlma. Respekt. Isake.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Parem ikka jooksumeheks edasi jääda, pole see rattasõit eriti kontimööda. Jooks selline lihtsam ala, pole vaja teiste tuules viimase piiri peal pongestada. Kannatab veel viiekümneseltki kerge sörgiga Tallinna maratonil ehk esimese kahesaja hulka ära libistada küll.

 
At 20:57, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Sa võid ju olla läbinud mõned täispikad Ironmanid, lõpetanud mitu H100-t, sul võivad olla lapsed, lapselapsed ning aega ja raha, kuid siin oled sa paljas õhk, mis korraks vaid vaevu virvendab, et siis kaduda koos lämbe suvekuumusega. Karm tõde on et triatlon ja H100 on paraku niššialad. Noh umbes nagu ninaga herne veeretamine, kintsukloppimine või autoralli.

Õige mehe tunneb ära hoopis tema keskmise kiiruse järgi. Nii on ja nii jääb. Vähemalt seni, kuni õpetatud ratturite selts, blogiperemehe targal ja läbinägelikul eestvedamisel leiab uue, veelgi parema meetodi.

Olen ka ise tegelenud eelmainitud niššaladega. Kahetsen.

 
At 21:53, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat, saite nüüd, Säinas uhas jälle konkreetselt teile hella kohta. Ei ole nii, et tuled korra sõna võtma ja oled isafiguur valmis. Selleks tuleb end pikemalt tõestada.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Maanteel on inimese sõiduvorm petlik, imestasin ka mina esimestel rattarallidel kuidas paksud poisid ja vanamehed nii kiiresti ratast suudavad sõita. Maanteel saab üsna pikalt hämada (küll teatud piirini).
H100 l seda teha ei saa. Seal peab iga mees ikka ise sõitma ja seda kolmandast kilomeetrist alates. Kohtume metsas.

Huu

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Kui maanteel suudab mees hoida sada kilomeetrit 30kmh keskmist siis, palju võiks olla Haanja100 keskmine kiirus? Triatloni mehed võiks kommenteerida mitu kilomeetrit rattasõitu võrdub 42 km jooksumaraton.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

210

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

ma arvan et ka haanja 100 7 tundi müttamist on maratoni koormusega võrdne

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

See kell on paras kotlet,,,,,.....

 
At 08:21, Anonymous Anonüümne said...

Säinas ei uhanud kellelegi "hella kohta" vaid esitas oma arvamuse. Ta ei lükanud ümber põhiväidet, et keskeakriis on vaimselt nõrkade meeste vabandus lolluste tegemiseks.

Eelpool postituse teinud inimene ei väitnud, et tahab isake olla (see on Säinase katse vett segada), vaid kirjutas, et ta ei ole pehmo.

"Mitte-pehmo" ja "isake" ei ole sünonüümid.
Pehmo on see, kes üritab teiste autoriteedile tuginedes end kõva mehena näidata ja ei julge oma nõrkusi tunnistada. Priit, aeee...

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Kes siis küll PP on?

 
At 09:43, Anonymous Isafiguur Roobert said...

Ohmu oled, 09:07? Või Kuu pealt?
PP on spordibloginduse vaimne isa ehk lihtsamalt öeldes - Padre.

Kas tõesti nii elementaarset asja peab siin kommentaariumis veel seletama!
Tee emale heameelt ja ära A-B juures rohkem libastu.

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Roobert räägib tõtt ja nii ongi.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Haanja 100 võrdluses jooksumaratoniga on raskem väljakutse, kui võtta võrdluseks tippude pingutuse aeg. Kui nüüd kuskilt leida nende keskmise pulsi näitajad on asi veel selgem.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Haanja 100 t on oluliselt raskem läbi jalutada kui 42 km niiet saab ka inimesele tänavalt pildi ette manada.

 
At 10:28, Blogger Pärtel said...

Neetult hästi kirjutatud lugu, ameeriklased ikka oskavad. Põhisõnum oli tegelikult see, kuidas jõukale ja lastest vabanenud keskklassile elustiili välja mõeldakse, hoolikalt pakendatakse ja maha müüakse. Pole eriti vahet, kas see on ratas, purjetamine, golfituurid või alpinism, peaasi et oleks põhjus hankida kallist ja edevat varustust.

Aga tuleb tunnistada, et lugedes tekkis endalgi ahvatlus rattale ronida ja üks korralik randonnée ette võtta. 3330 dollarit 5 päeva eest tundub jooksumehele küll paljuvõitu - või mida rattaspetsid arvavad?

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Miks inimesed valivad keskeas selliseid kannatusi pakkuvaid väljakutseid on arvatavasti see, et muutuda paremaks inimeseks. On kindel et kui inimene teeb midagi sellist läbi nagu Haanja100 muutub inimese suhtumine kardinaalselt. Jääb vähemaks vingumist, ülbust, saab lahti ühesõnaga mittevajalikust inimloomuse juures. Milline inimlik meetod saab veel kiirem olla. Doktor Võrumaalt teab🙂

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel, nii ihne ei maksaks siiski olla.

666 (and just bucks) öö eest koos kõiksugu kellade ja viledega on ju vägagi märgiline ja vaevalt jõukale keskklassile ülejõu käiv kulutus. :)
Isegi mitte kulutus, vaid investeering nii tervisesse kui enda heaollu.
Kas ei?

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

A) Hea ameeriklane ei ööbi 66 taalases toas mis kostab läbi. Tema ööbib 222 kuni 333 taalases toas kus on normaalsed inimesed ja hea teenus. Lisaks veel ürituse korraldus meeldiva keep smiliniguga j anii see 666 ööpäeva eest täis saabki. Lihtsalt Ameerikas nii ongi. See pole miski massiüritus nagu supermakrketis vaid ikkagi hea elamuse teenus personaalse kohtlemisega.

B) Eestis on ainult üks blogi, mis annab teistele pika puuga silmad ette. Ja see on SEE blogi. Ülejäänud ainult nikerdavad ja üritavad läbimurret. Ühes popis blogis peab olema palju provokatiivset jama mis heidab kinda asjatundjatele ja neid siin jagub. Teised on liiga täpsed ja seetõttu ei tekita resonantsi. Kas aga tegemist on usu küsimusega, et siin on keegi "padre", no andke andeks, see on ikka "padre" tähenduse mõnitamine ja selle sõna kasutajad tuleb ketseritena riidale ajada. Õigem on kasutada maisemat väljendit nagu клоун. Muide Oleg Popovi viimne soov oli, et ta maetaks klounikostüümis. Seega väga väärikas amet.

 
At 11:27, Blogger Priit Pullerits said...

Pärtel, 3300 dollari eest saab kolm nädalat Moabis, kõik kulud hinna sees. Kahe peale jagades tuleks veel märgatavalt odavam. Kas teeme ära? Ratastega ikka! No sa võid mõni päeva joosta, kui väga tahad.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Mehed ärge unustage siis kaasat kaasa võtmast oma ristiretkele. Lahutus maksab jupp maad rohkem🙂

 
At 13:03, Anonymous Toits Pärnumaalt said...

12:11-le veel täienduseks, et ühes Ameerikamaa filmis läksid kaks Wyomingi kauboid ükskord mägedesse karja ajama ja seal juhtus igasuguseid koledaid asju.
Ehk ei maksaks meestel ikka isekeskis mägedesse minna...

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Mehed teate, ma olen kehva kihlvedude meister, kipun kaotama suurte summadega. Sellepärast hoidun sellest värgist. Aga. Kui midagi pro bono ütlen ja see täide läheb, siis tekib alati õigustatud küsimus, et kas tegemist on selgeltnägemise või manipulatsiooniga. Vaatame juuni teise poole uute ametlikult registreeritud koroonahaigete hulka ja näeme, et see on keskmiselt üks haige päevas ning eeldatavasti saab kuu lõpuks ka selle numbri alla ühe nagu ennustatud. Kuna kuu pole läbi, siis on vara hõisata ja kokkuvõtteid teha aga trend on soodne ja kõiki rõõmustav, vaatamata hulgale leevendustele. Kas trend peab vastu või murdub? Kui клоунid lähevad trallitama Utahi kanti, siis pigem murdub. Samas võidakse murdumise fakti ka administratiivsete manipulatsioonidega Lukašenko kombel maha vaikida meie kõigi rõõmustamiseks. Pealegi on tore lugeda siin jälle 3-4 nädalat muljeid meerikast.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Jah metsikul läänel on kindlasti oma salapära. Aga võib ka meil üllatus momente tekkida. Eilsel rattasõidul põrgu kuumuses tuli teha metsa peatus ja toidumoona seljakotist haarata. Ei läinud palju aega mööda kui platsis oli parv vihaseid parme, või kas olidki olid sellised topelt suured. Päris kiirelt veristasid sääremarjad ära. Otsustasin et targem on söök pooleni jätta ja lahkuda. Mis oli üllatav, et lahkudes hakkasid kaasa tulema, suurendasin kiirust aeg ajalt taha vaadates. Kiirus oli 40peal ja ikka 2 meetrit taga järel terve parv.Olin õnnelik et jumala looma aias on mingidki reeglid paigas ja väga pikalt see tagaajamine kestnud. Kuigi 3km võib nendegi territooriumist väljas olla.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Maratoni jooksen 4 tundi, keskmise pulsiga 155, haanja 100 sõidan umbes 8 tundi, keskmise pulsiga 147.
Eks otsustage ise mis raskem on.
Olgem ausad, tegelikult ei oska ma ei sõita ega joosta õieti.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Parmude hooajal tuleb privaatsuse säilitamiseks enne peatumist teha postiljoni tempos vaikset mahajahtumise sõitu 3 minutit. Selle ajaga peaks piimhape olema organismis neutraliseeritud ja CO2 väljutamine kopsudest muutub minimaalseks. Väidetavalt reageerivad need elajad just co2
kontsentratsioonile õhus. Juhul kui juhuslikult just parmupesakonna lähedale ei satu siis saab väikese lõuna rahulikult ära pidada enne uuesti teele asumist. Seetõttu on jooksmine võsa või laane vahel jube tegevus. Tempo on ära lippamiseks madal ja pulss kõrge ning co2 pilv meelitab kõik kellel tiivad küljes ja verd imeda mõistavad endale ümber. Metsas ikka mõistlikum seetõttu rattaga ukerdada. On vähemalt teoreetiline võimalus parve eest häda korral plehku panna.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

14:23 oskad sõita küll. Kui haanjas 155 pulsiga lasta siis hakkab maraton poolelt maalt.Ehk siis palju rohkem kannatamist.

 
At 15:53, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Toits Pärnumaalt, hoiatuse eest!
See oli ikka rõvedus kuubis, mis seal nendega juhtus. Südame ajab pahaks. (Ega ma ise ole näinud, aga teiste kirjelduse järgi tean, mis olla toimunud, ja juba ainuüksi see on mulle kui mehele piisavalt tülgastav.)

10:59 - ainult lihtsameelsele saab ajada sedakägu, et 666 bucksi on investeering iseendasse ja heaollu. Ei ole! See on röövimine päise päeva ajal. Aga lollidelt tulebki raha ära võtta.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Toits Pärnumaalt on isake. See on tubli et nooremaid mehi hoiatab kuristikku kukkumast.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Olge jah kummi käsitlemisel ettevaatlikud, et see ei lõhkeks nagu Brokeback Mountain filmis.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Eeskujuks olgu see tubli mees kes H100 paneb ja naisi aitab, sleppi võtab ja lohutab. Sitakotid, see on mehe ja isakese roll ja kohus. Ärge minge koos Padre ja Pärtliga ööbima, see võib alguses olla meelitav kuid ... hiljem

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Ma vaatan siin blogis hakkab isakesi rohkem olema kui pojakesi. Mis toimub? Kes vastutab?

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

to 17:53 -
teie viidatud meesterahvas ei tahtnud olla isake ega sooviga nüüd seda tiitlit. Talle ei meeldi üldse mingid "isakesed". See on rohkem kiriku/religiooni teema, mitte spordi küsimus.
Tavaline korralik mees aitab alati nõrgemaid.

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Ise ei olegi võimalik saada isakeseks. Selle austava tiitli omistab kogukond (suusa ratta jooksurahvas) juhul kui näitad end tõelise vaimse ja maskuliinse eeskuju ja iidolina. Ega Kägu Säinas Toits Roobert jt niisama isetahtsi isakesteks hakanud. Ikka pika ja vaevarikka tööga noorrahvast harides ja kannatlikult õpetades, käest kinni hoides isalikku rollikuju ja isamaalist suhtumist näidates pikkade aastate külmade näljatalvede jooksul pluss hiilgavad sportlikud saavutused üleriigilise tipptasandi jõuproovidel ja Padre toetamine poliitiliste kriiside rahvuslike krahhide haripunktis.

 
At 21:16, Anonymous sotside sabarakk said...

Aitäh, 20:57, et siin asja meile ära selgitasite. Muidu hakkas tõesti tekkima juba tunne, et isakese latt on kuidagi liiga madalale kistud. Niisama seda austavat tiitlit paari sõnavõtuga ikka kätte ei saa. Näiteks lp Pärtel, kahtlemata väga tark ja südi mees, meist akadeemiliselt tituleerituim, ei ole siiamaani seda aunimetust välja suutnud teenida. Ja õige ongi! Sagedamini tuleb tal käia siin suunda mudimas - ja ikka õiges suunas, hoidudes liberalismi ahvatlevatest virvatulukestest ja hukutavatest mülgastest.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

20:57 sõnastas kogu narratiivi nii ilusti ja apteekri täpsusega, et pisar tuli silma ja hõrk härdus puges hinge.
Ehh... On ikka mehi ja isakesi veel kodukamaral. Nuuks...

Õppige, sitakotid!

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Keegi seal ütleb et ei ole kiriku religiooni teema. On, väga on. Meie usk on vabadus, tihke veri, keskmine pulss, vo2max ja eestimaa, Balti ühtsus igaunija latvia lietuva. Surm lahingu põllul tühjad silmad kodumaa taevasse naelutatud lahti. Selleks gloorifikaalseks hetkeks peab valmistuma maanteel kruusateel klibuteel metsas soos kõrbeliivas rabalaugastes voortel küngastel haanjas isakeste asjatundlike näpunäidete juhtimise all.

 
At 01:57, Anonymous MargusM said...

..jõudis kohale miks käib kogu jutt keskmise kiiruse ümber - sest see on ainuke asjalikum info mida Priidu rattakompuuter näitab! #bikehumor
Ehk oleks aeg 21sajandisse jõuda?

 
At 05:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit on täna Taneli, Reinu ja teiste ässadega koos joonel, oma kõrget keskmist esitlemas, või nohistab üksinda nurgataga?

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei sõida koos sitakottidega.
Selle pärast käibki üksi Utah-is ja enamasti üks maanteel, et pole väärilist seltskonda.

Ja ega kõik ei taha ka ise ennast temaga siduda. Mõned ajad tagasi oli siinsamas juhus, kus üks Tartu tuntud rattamees palus ennast antud blogi juttudest välja jätta ...

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Selge, Kangert ja Taaramäe on siin blogis siis sitakotid. Hea teada, väärt blogi eneseimetlejatele.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Sõna sitakott kasutamine tuleb siin blogis ära lõpetada. See pole siin tiinekate suve laager. Ma arvan to mees kes meie esisõitjaid halvustas peaks näitama üles kahetsust. Lahmimine on halb asi, väga halb.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Vähemalt pooled konnenteerijad siin ainult lahmivadki ja tont nendega. Aga jah, Kanksi ja Vaderi võiks küll rahule jätta. Kõik kohaliku tähtsusega isakesed pole nende kõrval ei keegi, niisama sitakottidest rääkimata.

 
At 20:05, Blogger Priit Pullerits said...

Arvan, et see, kes Reinu ja Taneli koht sitasti ütles, on provokaator. Ignoreerida selliseid!

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Minu kohta ütlevad siin koguaeg sitakott. Tegelikult on tegu komplimendiga, sest keskmine tase on kõrge, järelikult siinse sahvti sitakott kuseb mujal teistele vabalt krae vahele. Pärtel ja Padre on isakesed, kui ma neid vahel kaugelt näen siis olen õnnelik ja mõnus.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige maasikakorjajat Pulleritsu tänases Arteris.
Tempo pandi peale ja sihverplaadi alunegi higistas.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Padre,miks Sangaste vahele jätsid.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Palju maasikatega Priidu treenitusega oleks tunnis teeninud kui palga vastu oleks võtnud?

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel ei ole isake vaid keskmise taseme sitakott.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja maasikad:
https://leht.postimees.ee/7004662/inimkatse-kas-maasikate-korjamine-liikuval-laval-on-orjatoo-voi-mitte

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselge orjatöö kui isegi töö tasustamine on salajane ja ajakirjanikule ei makstud füüsilise töö eest ka lisatasu mitte. Samuti ei olnud kirjas, et mitu kasti sai siis korjatud ja palju marju ka suhu pistetud. Lisaks ei tea me, et kas marjad maitsesid või olid sama hapud nagu läti, leedu, poola, kreeka marjad. Loominguline praak või peamegi eeldama, et marjad olid nirud, saak kehva ja omanik ihne koi. Ja riknenud kella oleks sisuturunduse artikli puhul leht pidanud ka ajakirjanikule kinni plekkima või samaväärsest tunduvalt parema isendiga asendama.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Poolik kirjatükk..

 
At 08:08, Anonymous Anonüümne said...

nu ei tule keskmist kiirust. Eile Tour de Rõuge viimane päev peaaegu 4h. keskmine kiirus kõigest 15.6 km/h.
Priit hää küll Haanja Ivari sõite boikoteerid, kuid miks ei olnud maanteemeestega joonel?

Huu

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Kurb. Blogi on muutunud PM-i motiveeritud mahus tsitaatideks. Ei pakus siinne sitakottide kogukond enam blogiperemehe huvi.

 
At 14:03, Blogger Priit Pullerits said...

Pakub, pakub, aga pole tõsiselt võetavaid mõõduvõtte, kus need ...kotid paika panna.

 

Postita kommentaar

<< Esileht