teisipäev, märts 30, 2021

Pullerits: Kaks suurt väljakutset - kas 800 meetri kombo või Rodeo? Valige!

Innustatuna või ironiseerituna Klubi Tartu Maraton kombost on lisaks Ain-Ivar Tupi ettepanekule teha kettaheites kümne heitega maailmarekod üle saja meetri tulnud ka ettepanek, mis on sellest üksjagu raskem: purustada 800 meetri jooksu kombos nelja 200-meetrise lõiguga minu maailma mastaabis mõttetu, kuid tänase Eesti kontekstis üllatavalt kõva 800 meetri isiklik tippmark 1.55,9. Eeltöö on selleks juba tehtud. Matemaatikas vahedamad pead on välja arvutanud, et 800m 1.55,9/4=28,975 200m kohta.

Kui räägime kogenud võhmameestest, kes näinud elus juba üksjagu vett ja vilet, oleks tõesti huvitav teada, kui palju on neid, kes suudavad 800 meetri kombos minu tippmarki lüüa. See tähendab 200-meetriseid lõike kiiremini kui 29 sekundiga. Kahtlen, et ajaloolane Pärtel Piirimäe suudab. Kahtlen ka selles, et sitke ultrajooksja Hannes Veide suudab. Kahtlen, kas terve Eesti peale leiduks kümme üle 40-aastast võhmameest - ülejäänud on poisikesed, varsaaru peas, las kasvavad veel -, kes sellega hakkama saaksid. See on liiga pöörane tempo. Omal ajal sai neid kahesajaseid tehtud 26-28 sekundiga, seega tean, et ega alla 28, isegi alla 29 sekundi need kergelt tule.

Seetõttu lubage esitada veel üks väljakutse.

Mingil arusaamatul põhjusel on siin viimasel ajal osa mehi käima tõmmanud rodeo (fotol paremal). See on puhas Ameerika sport, millel Eestis puuduvad traditsioonid, aga ikka ja jälle on mõni mees küsinud, kus rodeot teha saab.

Endalegi üllatuseks avastasin, et Rodeo - just suure R-ga Rodeo! - ei ole mulle võõras. Tuli meelde, et kaks aastat tagasi sai see tõesti ära tehtud! Ja ma ei püsinud sadulas mitte mõned hädised paar sekundit, vaid ikka palju kauem. Vaadake ise, kui te ei usu!

Foto 1: Hiljutisel kergejõustiku sise-EM-il võitis meeste 800 meetri jooksu 1.46,81ga poolakas Patryk Dobek. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 2: Hiljutisel kergejõustiku sise-EM-il võitis naiste 800 meetri jooksu 2.03,88ga inglanna Keely Hodgkinson. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Rodeo tänavu veebruaris Texases. Foto autor: AFP/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Oot, oot! Rodeot tehakse ikka händsfriilt. Händson on algajate teema.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Padre trumpala on 800 meetert. Rodeos peab tulemuse kirja saamiseks pulli turjal vastu pidama 8 sekundit. Kokkusattumus? Ai dont thik sõu.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Rodeoks peab õiged nahkpüksid olema. Sellised mis mune ei pitsita. Kas eestis saab osta või peap ameerikast tellima?

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Hirmsad reied neidudel sääl pildi pääl.... Rodeoks lausa loodud....

 
At 22:03, Anonymous Kägu, kehakultuurlane, said...

Kettas 10 ne heitega 100 meetrit täis visata ei kvalifitseeru üldse spordiks, sellega saaks hakkama iga dolbajoob ja sitakott, aga vanemaid mehi, kes alla poole minuti 200 meetrit läbida suudaks on ilmselt tõesti krdi vähe. Mulle näiteks pole jumal plahvatust ja särtsu väga andnud, seega on minu parimad stardid 100 meetris jäänud sinna 13.0-13.2 kanti. Vaevalt küll, et ma nüüd vana mehena 100 meetrit ala 14.5 joosta suudan. Arvan, et aeg tuleks sinna 15-16 sekundi kanti ja teist 100 oleks raske jätkata ilmselt oleks prognoositav aeg selline 32-35 sekundit. Pole teinud sprindi trenne eriti nooruses ja vanemas eas trennid on viimasel ajal rohkem tiksumised. Ei taha see vana keha enam rapsimist, lihtne on mingit lihast ära tõmmata, parem rahulikumalt ja kauem tiksuda.

 
At 00:07, Blogger dr Holden said...

Hää kehakultuurlane Kägu!
Egas ma oma ettepanekut tühja pätikohvi tassi põhja peale jäänud olluse päält teinud! Eelmisel sügisel vaimustas kõiki eestimaalasi tuntud kettahiid Gerd Kanter, kes läbis 10 päevaga maratoni (millega saab hakkama ka puujalaga dolbajoob), tehes osa sellest Ringvaate otsesaates jooksulindil...

Sealt on tõesti alkovaba õlle ja kumminaiseni vaid 1 samm.....

 
At 08:34, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Ain-Ivar, kas ma võin teha Haanja100 10 km kombona? Siis saaksin ka äkki selles sarjas oma esimese tulemuse kirja!

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Lp Priit Pullerits, Haanja10 küll ei sobi. Selle jaoks on leiutatud Rõuge Tuur, mis igal aastal uuenevad Haanja100 rada suvises atmosfääris läbi proovib. Niiet võtke joonele ja jagage kolmeks!

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Tohtrihärra ilmselgelt ei taba biiti-see väljapakutud kombo on suurepärane võimalus järgmised poolteist kuud, kus midagi muud nagunii ei toimu, sisukamaks muuta.

Njuushaga 1 sutsakas või 10 korda-selles on küsimus.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Juhin tähelepanu kombo Njušaga on turvaline, hakka seal 4x200 jooksma ja jupikaupa ketast heitma on vigastused kohe platsis eriti keskealistel meestel nagu oleme. Turvalisus ja ettevaatlik pingutus on väärtus omaette. Kuulake mis Kägu räägib.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

Ei mõista seda kombode naeruvääristamist. Iga ettevõtmine, mis motiveerib inimesi liikuma on kiiduväärt. Kui kombo tundub lihtne, siis alati saab seda enda jaoks raskemaks muuta.
Näiteks joosta 42 päevaga maraton. Kasutades eelnenud väljendeid - iga puujalga dolbajoob saab sellega hakkama. Aga võta eesmärgiks, et koguaeg oleks kiirem Loskutovi Eesti rekordist 2:08:53. See tähendaks joosta iga päev 1000m ajaga 3.03,268 (viimasel päeval 1195m sama tempoga). Palju siin mehi on, kes selleks võimelised?

 
At 11:06, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, lugege mu meediakommentaari ka, see teeb täna hommikul suuri lugejanumbreid:

https://www.postimees.ee/7214256/kas-andres-kuusk-kohtles-kaja-kallast-siidikinnastes

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

11:03, igati nõus teiega. Kombo annab nii hea sihi kui ka motivatsiooni asju uut moodi teha. Noid kretiinseid 3x või 10x jms maratone on tehtud küll ja veel.

 
At 11:44, Anonymous Heiki said...

Hea kommentaar oli kirjutatud. Võttis saate hästi kokku. Vaatasin ka saadet. Kaja, võrreldes eelmiste interjuudega oli saatesse tulnud liiga vara. Mulle tundus , et ta polnud veel haigusest korralikult taastunud, jättis veidi haiglase mulje - kahvatu, veid sagris soenguga, jutt polnud ka viielise tüdruku kohane.
See viimane küsimus suve kohta polnud ka asjatu , sest mulle tundub , et siin on ajakirjandusse lastud just tõlgendus seda igati võimendades ja sellele on hoogu andnud opositsioon. Mis oli see herr Sibula postitus - täielik saast ma ütleksin - tonaalus oli ikka väga nõme aga sama nõme oli ka Kaja enda kommentaar kunagi Ratase kohta et Eesti äramüüja.
https://www.err.ee/1003332/kaja-kallas-juri-ratas-on-koikidest-pohimotetest-loobunud
Ring täis mis muud. See pidev räuskamine on saanud kahjuks tooni andvaks kogu poliiteliidi tegmiste juures. Kuhu on jäänud respekt peaministri kui institutsiooni suhtes? Ja mitte ainult , vaid ka kui inimese suhtes?
Tagasi Padre juurde´- kas intervjuu oli kordaläinud? Minu kui lihtsa inimese jaoks ei selgunud saatest mitte midagi uut , ei mingit tera - absoluutselt.
Kellel vaatamata paar saadet tagasi Hommik Anuga siis seal ütles teadalane Mart Ustav kogu tõe - Eesti inimesed on rumalad , sellepärast on meie nakatumise näitajad laes- vastates Anu küsimusele miks on nii?
Inimesed justkui ootaks, et valitsus nende eest otsustaks pidevalt kuidas peaks elu olema. Aga et ise adekvaatselt ja vabatahtlikult reageerida - sellest jääb mõistusest puudu ja selles on Ustavil tuline õigus.
Sellised analüüse peaks olema rohkem nende saadete kohta, olen ise ka täheldanud et näiteks Tralla tõesti ei saa vahel pidama. Seega on Padre õigel teel - pange alus iganädalasele analüüsile.

 
At 11:50, Anonymous MargusM said...

Priit lõpeta oma circle of shit promomine, tüütu on.
Olen nõus 11.03-ga et märgake puude taga metsa, rahvaspordi /tervisespordi mõttes ongi mõistlik hoida ennast vormis 5-10km trennidega. Ei leia mingit põhjust sellisel käituvad inimesi halvustada, parem harjumus kui õlut lörpida.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Kui võhma on, kiirust netu ja hasart peale tuleb, siis sünnivadki näpp ninas ühe jala peal seismise rekordid.

Kasulikku lugemist juurde.
/.../Maratoonarid ja ultrajooksjad on kahtlemata harrastusjooksjate jäämäe tipp, aga vähemasti nende kohta käiv statistika viitab tõsiasjale, et paljud harrastajad – teisisõnu tavainimesed, mitte tippsportlased – treenivad ja võistlevad tasemel ja määral, mis on kaugelt üle ja rohkem, kui tervisliku eluviisi ning heaolu jaoks tarvis.
Jooksusõltuvusest

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Ma olin ka aastaid jooksusõltuv. Õnneks Njusha aitas sellest karmist pahest üle. Aitäh talle ja suusablogile mis juhtisid mu elu tervislikele radadele tasakaalustatud toitumisele ja paremale kvaliteedile

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Kõik Njushad kes soovivad ühte jooksusõltlast õigele rajale pöörata võivad kirjutada. Majanduslikult kindlustatud ja oman autot. Kontroll toimub homme Pulleritus ovaali stardipingil. Kell 13.00

 
At 14:52, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, totaalne teemapööre!!!

Nüüdisaja vasakpoolsete intellektuaalne majakas ja woke-ideoloogia vundamenti tugevdav prantsuse filosoof Michel Foucault on saanud kaela laste ahistamise süüdistused! Teda nimetatakse nüüd pedofiilist vägistajaks! Caat nii, kõik vasakpoolsed, kes te teda söögi alla ja söögi peale tsiteerida armastasite.

Minu raudne hinnang: sellel ei ole enam mingit kaalu ja tähtsust, mis Foucault on intellektuaalsel tasandil teinud, kui tema hingel(kätel, kus iganes on kas või üheainsa lapse pilastamine. Ta on null! Ta tuleb maha tampida. Ta tuleb kustutada! Nii kompromissitu peab selles olema!

Või julgeb mõni siin mulle vastu vaielda, ahh?

 
At 14:56, Blogger Priit Pullerits said...

https://www.thetimes.co.uk/article/french-philosopher-michel-foucault-abused-boys-in-tunisia-6t5sj7jvw

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

11:03 lajatas korraliku reaalsuskontrolliga. Aga isegi, kui siin tugevatel harrastajatel on jalas ilge keskmaajooksupurakas ja nende 1000m võimekus on nii kõva nagu 2:40, ei ole mul usku, et 42 päeva järjest 3:03 tempot kruttida oleks jõukohane ja tervislik. Mõni noor kargajaan teeb vast ära ja kindlasti leiab ka 1-2 vintsket võhmavanakest, kes hakkama saaks, aga see on füsioloogiliselt ikka karm kulu. Pakun, et kaitseväe baasõppe koormusega igati võrreldav.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Vabalt vaidlend vastu Padrele, oli see teada mitte ainult prantsuses et vana pedmanfiil. Õpivad seda edasi ega marksismi ülikoolid hakka Niitset ja Kanti õpetama, kuningas Fukoo elab igavesti, see et maailma meedia hetkel pedre uudiseid täis on hetkeline flou, suveks unustanud ja karusell jätkub. Elagu Fukoo!! Ta elagu!

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Foucault ju päris tükk aega juba surnud (1984). Ja viimasele: vähemalt Tartu ülikooli filos teaduskonnas õpetati küll just Kanti ja Nietzschet, Foucault'st juttu mõnes kirjanduse erikursuses.

 
At 18:18, Blogger Pärtel said...

Priit, minu treeningud on suunatud peamiselt maratonidele ja ultrajooksudele ning 200m distantsil pole ma kunagi võistelnud, aga Sinu pakutud aeg ei tundu ausalt öeldes väga ulmeline. Nii et ma lasen end provotseerida ja võtan väljakutse vastu, kui ütled, mille me "vahele paneme" ehk mille peale jookseme. Praegu võistlusi pole, aga kui saame kokkuleppele, panen end kirja esimesele Tartus toimuvale avalikule 200m võistlusele (juhul kui samal või eelneval/järgneval päeval pole mul mõnda teist võistlust). Sel juhul on tulemus ametlikult mõõdetud ja protokollis kõigile nähtav.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Lööge see rattasõidu Chuck Norrise maailma rekord üle 10s osas olete ka eesti mõistes juba tugev harrastaja :) https://www.cyclist.co.uk/news/9381/100-mile-tt-world-record-beaten-by-over-seven-minutes

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Temporattakaratekatarr kõhutaganttuulega ei ole huvitav.

Aga Pärtlile hoian pöialt ja ootan huviga, mis "vahele pannakse"! Pakun, et Priit võiks järgmisel kevadel Ylläsel kevadlaagri välja karistada, kui need neli 28,975 ära pongestatakse!

 
At 00:02, Blogger Priit Pullerits said...

Pärtel, 4x200! Ühest 200st jääb väheks.
Sult kui mõtteloo professorilt ootaks ka printsipiaalset seisukohta Foucault küsimuses, see huvitab mind rohkem kui 200 m.

 
At 08:02, Blogger Heiki said...

Kui 10 heitega 100 meetrit täis heita saab nö järjest teha - heide heite järel.
Aga kui pikad vahed 200m lõikude vahele on mõeldud?
Üks lõik päevas? Üle 3 minutilise pausi?

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas tänase päeva puhul PP blogis nalja visatakse?

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed, täna tehakse pulli (pilt nr 3) ja rodeot!

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Tallinnas valmis uhiuus neljarealine jalgrataste kiirtee
Täna avatakse Tallinnas Pirita teel ligikaudu viiekilomeetrine neljarealine jalgrattakiirtee, mis tähendab, et nüüdsest saavad kõik ratturid Pirita teel sõita omaette neljal rajal, eraldatuna autodest, kes kolivad varem vaid ühistranspordile mõeldud bussirajale.
Uus jalgratturitele mõeldud kiirtee on pikkusega 4,8 kilomeetrit, algab Lauluväljaku lähedalt kunagise TV1 hoone juurest ning kulgeb linnast väljuval suunal Kose teeni.
Tööde käigus uuendati kogu lõigul sõiduteekatend deformatsiooni- ja kulumiskindlama killustikmastiks asfaltbetoonseguga, kokku ligikaudu 25 000 ruutmeetri ulatuses, teatas linnavalitsus. Korda tehti ka teeäärsed haljasalad.
Teelõigule paigaldati ka muutuvteabega liiklusmärgid ja uued foorisüsteemid, mis tähendab, et lõigul on nüüd uus liikluskorraldus, ütles Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti juhataja asetäitja rattakoordinaator Sadu Lapost.
Koos rattaradade ehitusega alanud valgustuse rekonstrueerimine Kose tee-Pirita silla lõigul veel jätkuvad, lausus Lapost.
Jalgrataste kiirtee ehitas AS REF West. Ehitustööd läksid maksma 5,56 miljonit eurot.

 
At 12:19, Anonymous Meinhard Tartust, Supilinnast said...

Nujah, sellisel teel sõidaks isegi, aga mis meil...

 
At 13:29, Blogger Priit Pullerits said...

Selliseid libauudiseid, nagu 11:30 siia paneb, on täna, 1. aprillil, kõik kohad täis. Isegi AK uudistesaade läks nende õnge, kui lasi uudistesaate all ribas teadet, et Volkswagen muutub USAs Voltswageniks.

 
At 18:43, Blogger Pärtel said...

4x200m sub-29 lühikese taastumisajaga on tõepoolest tõsisem väljakutse ja eeldaks ettevalmistavaid sprinditrenne, ilma milleta oleks tegu eneselõhkumisega. Eks selline täiega lidumine oli Sinugi jaoks pigem poisipõlve temp kui soliidse härra vaba aja veetmise viis. 200m lõike olen kiiruse arendamiseks teinud küll, aga mõnusalt ja kergelt, mitte jõuga kangutades. Leidsin treeningpäevikust näiteks ühe talvise saalitrenni, kus pärast sub-3:50/km 5000m tempojooksu sai peale tehtud 6x200, kiireim neist 33 sekundiga, aga sealt 29ni oleks ju veel paras jupp minna: https://www.strava.com/activities/4647942180. Reeglina jäävad mu lõigud 400m ja 5000m vahele. Mind võiks motiveerida see, kui oleksid vastukaaluks nõus ühe päeva jooksul jooksma 4x10km minu maratonitempos (39:52 lõik), aga ma ei saa paraku sellist väljakutset esitada, sest ei taha võtta vastutust meditsiiniliste tagajärgede ees.

 

Postita kommentaar

<< Esileht