laupäev, august 28, 2021

Pullerits: Intervjuu Saskia Alusaluga - võtab sõnatuks...

See on minu viimaste aastate kindlalt parim intervjuu. Kui mitte kogu ajakirjanikutee parim intervjuu. Intervjuu Saskia Alusaluga.

«Parim» pole siinkohal parim sõna. Tahtsin lihtsalt ühe sõnaga öelda seda, et kahetunnine usutlus, mille Saskia Alusalu mulle oma elust ja karjäärist ja tupikust ja läbielamistest ja muutumisest andis, on vapustavaim ja emotsionaalselt raputavaim, mille olen kunagi kelleltki saanud. Ja ka sisukaim. Nii aus, nii ehe, nii julge, nii hingest ja südamest; vaba teesklusest, paatosest, võltsidest poosidest ja tunnetest.

«Ma ei jaksa enam anda mitte midagi ütlevaid vastuseid. Tunnen, et pean selle kõik endast välja saama,» ütles Alusalu (27), miks ta kõik hingelt ära rääkida otsustas.

See on usutlus sellest, mida tippsport inimese ja naisega teeb; ja kuidas sellest seisundist, kuhu tippsport sind rebib ja surub, ikkagi välja rabeleda; ja kui raske ja keeruline see on. Sellisena on see ka hoiatav lugu, et mõelge enne, kui suunate oma lapse tippspordi teele.

Tundsin seda intervjuud tehes ääretult suurt vastutust. Kui teine inimene, kelle ainus varasem kontakt sinuga on ammune, kaheksa ja poole aastate tagune meilitsi tehtud lehelugu, usaldab sulle ühtäkki asju, mida isegi tema enda vanemad ei tea, usaldab, et sina loodetavasti oskad need õigesti rahva ette tuua, siis iga sõna, mis kirja läheb, on lausa kaelamurdva kaaluga. Sa ei tohi teist inimest mitte kuidagi alt vedada ega talle pettumust valmistada.

Intervjuu, mis ilmub Postimehe veebis, on kolmandiku võrra pikem kui see, mis ilmub lehes. Tundsin, et ajaloo jaoks tuleb talletada kõik, mida Alusalu rääkis, sest see on nii kuldaväärt, hädavajalik, õpetlik, mõtlemapanev. Nii et kes saab, lugegu usutlust ennekõike veebis. 

Ma olen Saskia Alusalule ääretult tänulik, et ta usaldas mind oma loo vahendajaks. See oli äärmiselt hingeliigutav kogemus. See on intervjuu, mis on pannud mõtlema, et mind ei huvita enam nn promointervjuud, nagu neid tänapäeval nii palju tehakse: manatakse rõõmus nägu ette ja räägitakse ülepakutud reipusega, kui hästi kõik läheb ja kui tore kõik on ja kuidas koostöö kõigiga edeneb ja kuidas rõõm on südames ja... See on nii võlts, tehislik, elutu, mõttetu. 

Südames loodan, koguni usun, et see intervjuu, mille Saskia Alusalu mulle andis, aitab tal veelgi rohkem vabaneda nendest painetest, pingetest ja koormatest, mis aastatega tippspordis tema hinge ja südamesse kogunesid. Ja ma loodan, et need, kes intervjuud loevad, tunnevad tema vastu sügavat austust ja lugupidamist, nagu minagi.

Fotod 1, 2 ja 4: Saskia Alusalu selle nädala algul Tallinna lähistel Viimsi piirkonnas. Fotode autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix
Foto 3: Saskia Alusalu 2018. aasta taliolümpial Lõuna-Koreas Pyeongchangis ühisstardist kiiruisutamises teel oma karjääri parima saavutuse, neljanda koha poole. Pange tähele Eesti lipu värvidega kõrvarõngast! Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Saskia Alusalu, 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpia ühisstardist kiiruisutamise neljas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

46 Kommentaarid:

At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit on armunud.......

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Miks just Priit selle loo tegi? Kes kelle üles otsis? Kas Priit Eestis ainuke, kellele Saskia oli nüus sellist infot jagama?

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Võib olla pikk ja põnev lugemine, aga ilmselt sisus üllatusi pole. Tippsport vajab tugevat pead ja füüsiliselt looduslikke eeldusi. Saskial eeldusi väga polnud, pea oli keskmine, töö tahe oli vist korralik. Aga sellega tippu ei jõua. See on rumal jutt, et tippsport rikub inimesi. Lihtsalt teatud inimestele teatud elustiil ei sobi, mõnele teisele sobib. Ju siis valis enda natuurile vale ala. Küsige Kerd Kanterilt ja või Erki Noolelt, kes on TÕELIST tippsporti teinud. Nüüd juba OM võitudest aastaid ka möödas. Ma ei tahaks uskuda, et nad kannatavad nüüd mingi depreka käes. Sellised probleemid on omased naiste spordile. Ja nagu antiiksel ajal, TÕELINE sport ongi ainult meestele :).

Tippspordi alus on pea. Kui oma mõtteid ja tundeid juhtida ei suuda, siis lõppevadki asjad kaosega. Pole vahet, kas tegemist siis spordi või millegi muuga. See on rumal lause, et mõelge ikka enne, kas panete lapse tippsporti tegema. Tippsport pole süüdi, enda pea on süüdi :)

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Gert.....

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin seda intervjuud...Suhteliselt veider. Loodusega elamine, aastaajaline toitumine. Kurb, ehk võinuks mõne medali veel tuua.

 
At 10:10, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, 08:20. Pean Alusalust ääretul lugu, et ta oli valmis seda kõike ära rääkima, rääkima nii, nagu asjad tegelikult on. Või nagu ta ütleb: mitteandma enam mittemidagiülevaid vastuseid.

Jah, 09:06. Nii oli. Tema valik kõigi seast.

Jah, 09:35, seda ütleb otsesõnu ka Alusalu:
"Minu arust sa spordis päris normaalne naine olla ei saa." Pluss see väga karm lause, mis ta sinna otsa ütleb. Lugege!

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Juhtmed kokku jooksnud inimese lugu. Tüüpiline. Ja see on positiivne Saskia jaoks, et tüüpiline. Ajakirjaniku asemel tulnuks pädeva inimese poole pöörduda.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Raske on kaasa tunda inimesele, kes ise oma teele takistanud ja siis üritanud neid vapralt ületada ja siis pole hakkama saanud. Kui saatus su teele takistused paiskab ja siis hakkama ei saa, vot sellele ma tunnen kaasa. Aga kui ilus hakkab tippsportlaseks ja alles selle asja sees avastab, et oih ma olen üksinda ja see on raske ja see on raske, siis sel inimesel puudub üldse ettekujutusvõime? Ma pole artiklit lugenud. Tubli, et nüüdki Alusalu oma loo ära rääkis, aga ikkagi on nõme, kui inimesed ei tee seda õigel ajal. Kui nad nii ümmargust jura ajavad, siis saavadki omale "vihavaenlasi".

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

12:16, loe ikka artiklit, ei pea lõpuni lugema. Loenda näiteks, mitu korda sportlane ja ajakirjanik kõnelevad õhtusöögilt põllule jooksmisest. Olgu sellel lool klikimenu.

 
At 17:56, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei saa teist aru, 12:16. Esinete pika üldistusega ja siis tunnistate, et: "Ma pole artiklit lugenud." Huvitav, kust te siis üldse teate, millest jutt ja milles asja tuum?

Aga olgu, inimesi on igasuguseid. Teie olete siis selline, kel kindel arvamus kohe olemas, ilma et teaksite üldse, millest jutt. Mina ei saa teid nii tõsiselt võtta. Aga möönan, et ega see muuda teie elu. Ega peagi muutma.

13:05, see sündmus õhtusöögil oli kõige katalüsaator, sellepärast tuli selle juurde paaril korral usutluse käigus tagasi tulla. Selles pole midagi halba.

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Küll on vanemaid naisi kes emad ja panevad 10.5 100m. Vaata jamaika ja usa parimad on maamotškad. Õhtusöögi asemel peab lapsi tegema.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Intervjuust tundub, et vaimselt polnud sportlane valmis olema tippsportlane. Selles mõttes on kahju, et noor inimene pühendas oma parimad aastad...

Ettepanek on võtta rakendusele vaimse tugevuse test ilma toetuste jagamist. Kes suudab istuda vähemalt kaks nädalat pimedas koopas, see saab EOK toetuse, kes ei suuda, tähendab, siis pole mentaalset valmisolekut.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

ilma - enne*

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Enne seda artiklit oli Priidul parimatest parim artikkel Eha Urbdaluga, nüüd aga Saskiaga..eh naised naised

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, mitu klikki on, kas kõige loetum lugu täna?

 
At 23:37, Blogger Priit Pullerits said...

Klikke on palju. väga palju. Annab kokku lugeda. Aga see kõik on seda väärt. Ma arvan, et vähemalt selle aasta sisukaim ja mõtlema panevaim spordiintervjuu - kui oletuses tagasihoidlikuks jääda.

 
At 00:00, Anonymous Anonüümne said...

Ütlesin varem, et ma pole lugenud artiklit ja arvan lugematagi midagi. Selles mõttes lugemine ei andnudki mitte midagi uut, teadsin kõike niigi. Kokkuvõttes sportlase pea ei pidanud vastu. Seda teadsin enne lugemist ja lugemise köigus selgus, et just nii oligi. Ainus, mida ma ei teadnud - oli stsenaarium. See, kuidas see täpselt välja nägi, polegi ju oluline, see ei muuda fakti, et kõikide pea ja keha pole tippspordiks valmis. Lugu ise muidugi asjalik ja huvitav lugemine. Selle eest kiitus.

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei tea. 27 ongi tipp, edasi on langus. Kui tänaseks ei suutnud om medali vääriliseks vormida, siis peabki ära lõpetama. Vint oli juba üle keeratud. Hea, et aru sai ja kuulsuse janus edasi ei rabanud. Aga nii ongi, et kõik ei saa absoluutset tippu nautida. Peab olema ka roboteid kes usuvad ainult treenerit ja teevad kuni vigastused neid maha murravad ja ajalugu nad unustavad.

 
At 01:51, Anonymous Anonüümne said...

to 18:35
Mis mõttes kahju, et noor inimene pühendas oma parimad aastad...? Esiteks, mis seal kahetseda kui jõuad vähemalt omad riigis täielikku tippu, oled heas mõttes tuntud ja füüsiliselt väga heas vormis. Kui Saskial on soov ka oma õpitaval erialal jätkata, siis eelnev tuntus sportlasena on sellele ainult kasuks. Intervjuust lipsas ka läbi, et elukaaslane on tal olemas, seega eraelu siiski eksisteerib. No ja lapsi saadakse tavapäraselt tänapäeval juba hiljem kui 27 aastaselt, nii et kaotatud pole ju tegelikult midagi, pigem on kõva kogemuse võrra võidetud võrreldes sama vaba no Harju keskmise naisega.

 
At 10:03, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 00:00, siiski üks soovitus teile. Ütlete, et teil oli lugematagi teada, milles oli probleem, ja et saite lugedes sellele kinnitust.

Vaadake, siin on selline psühholoogiline trikk, et kui millegi suhtes on eelarvamus, siis suudetakse välja lugeda seda, mis eelarvamusega haakub ja seda kinnitab ning muud ignoreeritakse. Seda näitab kas või see, kuidas mõned siin suutsid TÜ rektori prof Toomas Asseri kirjutisest välja lugeda, et koroonaga seoses ei ole vaja midagi ette võtta ja las inimesed olla nii, nagu tahavad, kuigi Asser ütles oma kirjutises neli korda väga selgelt - tõin kõik need ütlemised kommentaariumis konkreetselt ka välja -, et vaktsineerima peab ja see on tõhusaim ja parim viis koroona leviku vastu võitlemisel ja piirangute mahasaamiseks.

Niisiis, soovitan, et midagi lugema asudes visake oma eelarvamused ja eelhoiakud kõrvale, sest need segavad kõike täielikult mõistmast. Iga inimene on omamoodi ja erinev ning kui lugeda asju valmis seisukohtadest lähtudes, siis just need erisused, mis eristavad antud juhtumit kõigist teistest, jäävad märkamata, sest eelarvamuste ja eelhoiakute pinnal toimub "liiga laia lauaga" löömine.

 
At 12:40, Blogger Sekeldaja said...

Ostsin üle hulga aja PM ja oligi hea lugu. Tõtt öelda ma ei ole PM tellija, jätsin maha juba 3 a tagasi. Ostan, kui on lugeda midagi ja see harv juhus oligi. Teine lugemiselamus aga oli ka, kalmistule pääsuks peab olema vaktsineeritud... kas see ilm ongi nüüd üks monty python, ainult et ilma igasuguse huumorita.
Saskiale edu, peale gladiaatorielu on veel teisigi võimalusi.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Väike kõrvalepõige. Ehk neist, kes pole spordile alla vandunud. Vueltal 14 etappi läbitud, pooltel kordadel on liidrisärk olnud wantide käes. Roglic on punast kandnud 6 etappi, Eiking 5, Vader 2 ja Elissonde 1. Taaramäe on täna ja vähemalt 2 eelmisel etapil Eikingi kasuks tublisti tööd teinud - näitab, kuidas tuleb punast kaitsta. Arvatavasti on Eikingil siiski toss väljas, täna on vaja 4 kategooriaga mäge alistada.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Liiga palju emotsionaalset ohklemist. Arvestage kui oleks tavalise pildiga naine poleks kellegil huvi mis teeb, kus elab ja oleb ja mis valu sisemuses küpseb.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Jalgratturitel ka nüüd oma "kahe džinni mees" olemas.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, kas te olete nõus, et kõik vaktsiini vastased tuleks ühiskonnast isoleerida? Neilt tuleks võtta kõik kodaniku õigused või nad suisa vangi panna ja neid mitte enna välja lasta, kuni nad vaktsineerivad.

 
At 10:47, Blogger Priit Pullerits said...

Eespoole küsiti, kuidas Alusalu lool on läinud. Väga hästi. Väga-väga palju lugemisi, väga palju head tagasisidet ja vastukaja.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Andrus, kus oled nüüd sa? Mis sinust on saand? Ühine suusarada, mida sai sõidetud nüüd tolmuks on saand. Kas näha kohus sind saab? Rõõm ja õnn, mis meile said osaks, petlikuks jäid.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Miks kekutab Alusalu kunstiliste piltidega? Tema suurele õnnetusele ei mängi see just kaasa. Rohkem nagu enda müümine. Kas meessportlased saaks sama pedaali vajutada? Mul on tunne et Pullerits vana tuntud chauvinist mandraseerib sugupoolte ebavõrdsust.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

PP, 10:47, aga palun too mõned numbrid võrdluses teistega ka välja. Kes nimekatest toda lugu siis kiitnud on? Mis põhjusil? Muidu on nagu ajaloo ümberkirjutamise loogagi. Väga-väga, aga kuulda on pigem muud tagasisidet.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Võibolla ausaim ja siiraim intervjuu üldse, mis kunagi Eesti sportlasega tehtud on. Tahaks rohkem selliseid intervjuusid lugeda. Suur tänu Saskiale julguse eest ennast niimoodi avada!

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Kujutage ette, milline bestseller sellest saaks, kui AV ennast niimoodi ajakirjanikule avaks?

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Taolise "eneseavamise" juures pea ainus positiivne külg oleks, kui intervjueerija ja intervjueeritav teeksid raha fifty-fifty pooleks. Uisutaja kaasuse puhul paneb Pullerits kogu nutsu oma kaukasse - ses mõttes hea töö.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Oi mehe ärge jamage. Räägime naistest ja suusatamisest aga ärme hakka ajalugu ümber kirjutama. See on ohtlik. Tuleb Putin ja paneb kõigil tagumikud triibukirja

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

12:35 Königsbergi kunn võib ümber kirjutada niipalju kui ise tahab

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui veel MA ennast avavaks, kerge maavärin oleks garanteeritud.

 
At 13:39, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus teiega, 11:58!

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

11:59 -- AV pole seda masti tegelane, et tahaks ja julgeks midagi rääkida. 30.08 13:31 Postimehe uudis "Andrus Veerpalu jättis Austria kohtusse ilmumata, võimud ei tea tema asukohta"
Ja Priit siin alles raevukalt taunis, miks taasisesesvunud Eesti tipphetkede seas ei näidatud AV võite. Vanasti kutsuti selliseid mitte meesteks vaid kelgunöörideks.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas AV ja SA on kuulunud ühte klubisse, Kagu-Eesti kõrgustiku nimelisse.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

AV avab end eksklusiivintervjuus herr vanemtoimetajale: "Ühel ilusal talveõhtul imesin Nuustakul restoranis karu käppa ja jõin seda õiget. Korraga astus minu ette kokariietuses mees. Ma ei tundnud teda kohe ära, olin teda näinud üksnes suusamütsis ja Ilvese dressis. Kui ta suu lahti tegi, sain muidugi aru, et see on Kindral. Ta ütles, et küpsetas käpa sisse kasvuhormooni. Ma jooksin nuttes restoranist sponsorlogodega sviitri väel ja külm õlleklaas käes välja käreda pakase kätte keset põldu. See oli minu elus pöördepunkt. Jõin õlle ära ja läksin sisse tagasi, sest sain aru, et nüüd enam tagasiteed pole. Aine oli juba minu sees. Savi, mõtlesin ma."

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

16:08, väga hea! Kui AV leitakse, küll ta siis selle käpaimemise loo ära räägib. Aga kadunud on ka meie Poltoranin. See mees nii memm pole, et kukub nuttu lahistama ja mööda põlde siia-sinna jooksma. Mida Aleksei võiks kõnelda, ja milliseid meetmeid võiks vanemtoimetaja temalt sõnade kättesaamiseks kasutada?

 
At 17:34, Anonymous alfaisaste marssal said...

Aleksei avab Kasahhi kaudu ja edasi läbi Venemaa lõunast tuleva põgenike voo Lääne-Euroopasse, siis me veel vaatame, kas pärast seda ka mingitel läänlastel on soovi teda kohtu ette tirida.

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Marssal, see on eilse päeva lahendus. Euroopa on juba lõiketraatidega ümbritsetud, see lööb silma peast.

 
At 21:36, Blogger Andres P said...

Oi oi - ajaloo jaoks ei säilu internetis midagi. Las Postimehe IT poisid seletavad kuidas artiklid 50aasta pärast avalikult kasutatavad on? Võib-olla pole enam Postimeestki ja kes neid arhiive siis hoidma peaks? Jah, Internetis on olemas WayBackMachine mis teeb teatud lehtedest aegajalt tõmmiseid aga maksumüüri taha ei pääse temagi. Nii et paberväljaanne on see mis alles jääb ja näe, pooliku sisuga :(.

 
At 12:47, Anonymous GOSTOPSITE33 said...

Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask. Does running a well-established blog such as yours take a large amount of work? I'm completely new to running a blog however I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can easily share my experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!
고스톱

 
At 12:51, Anonymous TOTOSAFEDB33 said...

t's awesome in favor of me to have a web site, which is helpful designed for my know-how. thanks admin
안전놀이터

 
At 05:47, Anonymous 바카라사이트 said...

This is a very impressive subject. Thank you for always. I have been reading your article interestingly. If possible, please visit my website to read my posts and leave comments. Have a nice day! 바카라사이트 What you wrote was very helpful to me. Thank you. Actually, I run a site similar to you. If you have time, could you visit my site? Please leave your comments after reading what I wrote. If you do so, I will actively reflect your opinion. I think it will be a great help to run my site. Have a good day.


 

Postita kommentaar

<< Esileht