pühapäev, veebruar 20, 2022

Pullerits: Kes oli süüdi, et mullune Tartu maratoni kolmas mees taandus esisaja lõppu?

Ehituses väikeettevõtjana tegutsev harrastussuusataja Taavi Kaiv (32), kes sai eelmisel aastal Tartu maratonil kolmanda koha, seadis seekord eesmärgiks lõpetada 50. kuni 60. koha vahel, sest erinevalt mullusest tuli starti palju kõvasid välismaalasi. Uurisin Suusasemude meeskonna ilmselt parimalt sõitjalt, kuidas tal läks.

Suuskade määrimine maratoniks oli ilma arvestades vist hästi keeruline?

Valmistasin osa suusapaare ette juba eelmise nädala Alutaguse maratoniks, mõned paarid tegin nüüd lisaks. Ühe paari lasin teha [endisel Eesti koondise ja Andrus Veerpalu hooldemehel] Are Metsal. Lõpuks oli valida viie paari vahel. Sest ei olnud ju teada, kas sõit tuleb jäärennis või värskel lumel, ja kas värske lumi on külm või lörts.

Millise variandi viimaks valisid?

Ilma pidamiseta uisusuusad. Huvitaval kombel said need uisusuusad, mis nüüd hästi libisesid, omal ajal tellitud külma ilma jaoks, aga originaallihviga ei töötanud need absoluutselt. Lihvisin üle ja need läksid oluliselt paremaks. Nüüd vähemalt sõidu esimeses pooles toimisid need suusad väga hästi.
Harrastaja ei suuda ilmselt ette valmistada selliseid suuski, mis libiseks hommikul külma värske lumega ja siis lõpus vee sees ka. Kuskil tuleb teha kompromiss.

Kas kõvemad sõitjad läksid kõik rajale pidamismäärdeta? 

Julgen väita küll, et minust eespool ei olnud kedagi pidamisega, aga minu selja taga kindlasti olid mõned pidamisega ka.

Kas liidergrupis antakse kohe alguses valusasti minna?

Jah, ikka. Esimesed kilomeetrid olid ka natuke närvilised, sest vahetati kohti, ja laskumistel tekkis lõõtsaefekt: grupp vajus kokku ja pidi hoolikalt vaatama, et sa kedagi maha ei sõida või ei kuku.
Püsisin liidritega koos Matu toitlustuspunktini [12. kilomeetril], sealt võtsin rahulikumalt, sest teadsin, et kui samas tempos jätkan, põlevad mu tikud maru ruttu ära.

Kuulsast Harimäest sõitsid samuti ainult paaristõugetega üles?

Ikka, jah. Suusk töötas väga hästi ja üle polnud vaja punnida. Oli kontrollitud sõit.

Võis esimestel olla kohati raske rada lahti lükata? 

Valdavalt sõideti ees filminud lumesaani jäljes. Klassikajäljes sõitu peaaegu ei olnudki. Olen küllaltki veendunud, et esimestele oli saani sissesõidetud jälg pika puuga libedam kui näiteks 100.–200. koha peal sõitjatele – neile tõmmati juba vesi välja. Võib-olla päris esimestel buraani jäljes nii ideaalne ei olnud, aga kohtadel 10.–30. oli kindlasti superlibe. Seekord ei olnud nii, nagu eelmisel aastal, kui rada oli paksu värske lumekihi all ja eessõitjal tuli kaks korda rohkem tööd teha.
Võitja aeg 2:33 näitab ära, et libisemine oli seekord hea. (Senine kiireim võiduaeg on 2:31 aastast 2019. – P.P.)

Olid sul esisaja teises pooles ka libisemisolud veel head?

Maratoni lõpp oli märg, aga see oli kõigil märg. Kui päev varem sõitmas käisin, oli rada katastroofihõnguline: kepid vajusid kohati 30 sentimeetrit läbi ja absoluutselt ei libisenud. See külm, mis [öösel] tuli, päästis selle sõidu.
Aga muidugi neile, kes sõidavad neli tundi, viis või kuus tundi, tekitas märg lumesadu tõsise tööpäeva. Kui pead väljade peal sõitma lumesajuga, tähendab see ikkagi jõhkrat erinevust libisemises võrreldes nendega, kes said sõita ilma lumesajuta.

Kuni Kuutse toitlustuspunktini 32. kilomeetril olid 62. ja siis seitse kilomeetrit hiljem Peebul äkki 88. Mis juhtus? 

Olin sõitnud Kuutse punktist umbes kilomeetri, kui tagant tuli neljane punt. Läksin ka sinna. Kolm meist sõitsid jäljes ja kaks sõitsid jäljest väljas. Olime pool tõusu ära sõitnud, kui üks tegelene hakkas meie vahelt trügima ja keeras kõik sõlme. Ise ta kukkus ja mul lõhkus kepi ära. 

Vabandas ta ka ja pakkus oma keppi, sest tema süü ju ikkagi?

Ei öelnud sõnagi, pani edasi.
Ainult libiseva suusaga ja ühe kepiga sõites tõusust üles ei saa. Teadsin, et eelmises joogipunktis oli [endine Eesti koondislane, Vasaloppeti võitja] Raul Olle, kellel olid kepid kaasas igaks juhuks, kui kellelgi midagi juhtub. Keerasin otsa ringi ja sõitsin kilomeetri tagasi, kuigi ma ei tea, kas üldse tohib rajal vastassuunas liikuda. Aga järgmisesse punkti poleks ma ühe kepiga jõudnud: reeglitest kinni pidades ei ole võimalik ühe kepiga ülesmäge liikuda.

Mis meeleolu see intsident tekitas?  

Hing just ei hõisanud. Aga mis seal ikka: ega suuski sellepärast nurka ju viska. Võtsin Raulilt uued kepid ja sõitsin nendega edasi. Need olid viis sentimeetrit minu omadest lühemad. See võib-olla väga ei häirinudki, aga nende kulbid olid hästi väikesed. Oma keppidele panin kõige suuremad kulbid, mis oli ainuõige otsus: mingid kohad rajal vajusid läbi.
Ajaliselt oli see kõik vähemalt kuue minuti lugu, lisaks vaimne pool: ei ole lihtne ja meeldiv tagasi sõites vaadata, kuidas [võistlejate] rongid vastu tulevad.

Motivatsioon oli seega rikutud?

Ega ma sinna külmetama jääda tahtnud, maraton on ikka vaja lõpuni sõita. Eks selliseid asju tuleb ette. Oleks niisugune asi juhtunud eelmisel aastal, kui [koroonapiirangute tõttu] osalesid ainult eestlased, võinuks olla väga pettunud ja tige. Nüüd protokolli vaadates, kui oleksin tulnud lõpuni selle pundiga, kus mu kepp murdus, oleks koht võinud tulla 50. ja 60. vahel.

Tekkis maratonil ka mõni selline hetk, kui jaks hakkas otsa saama?  

Viimasel 15 kilomeetril hakkas kõht krampi kiskuma. Kohe nii, et natuke võimlesin ja sirutasin ennast. Nädal varem jäi mul Alutaguse maraton sõitmata, olin haige; kahe nädala jooksul oli kahtlane olek – kas see natuke mõjutas [krampide teket] või lühemad kepid või oli lihtsalt selline päev, ei tea. Aga jah, lõpp läks natuke raskeks. Üritasin ikkagi mõnusalt finišni tulla, ka pärast kepi purunemist – ega ma numbrit seepärast tagurpidi keeranud, et nüüd matkan.

Viimased kolm-neli kilomeetrit käib Elva mändide all tavaliselt kõva paaristõugetega raiumine, et keegi mööda ei läheks. Kas ka seekord?


Seal ei olnud hullu midagi. Enne kohvipunkti tõusu [pärast Elva jõe ületamist] sain kätte [endise Eesti koondislase] Tatjana Mannima, kes ka meie Suusasemude klubi all sõidab. Mõtlesin, et teen talle tempot. Viissada meetrit jõudsin vedada, siis vajus suusakepp mul veidi läbi, ja kui hakkasin käsi ette tooma, vaatasin, et ainult käepide on käes. Ilmselt oli liimikiht natuke lahti tulnud. Keerasin jälle otsa ringi, läksin tagasi, võtsin kepi lume seest ära, proovisin käepideme uuesti külge suruda ja sõitsin edasi.

Jäi pidama? 

Jäi küll. Aga eks ma tõugates natuke ettevaatlikum olin. Tatjanast sõitsin mööda kolm korda: esimene kord enne oma kepi purunemist, teist korda enne lõppu, kui pide jäi kätte, ja kolmas kord siis, kui olin kepi üles võtnud. Neid naisi, kellest ma mitu korda mööda sõitsin, oli päris palju. (Naerab.)

Milline oli pärast lõpetamist füüsiline ja emotsionaalne tunne?

Eelmise nädalavahetuse Alutaguse maratoni oli palju valusam kodus voodist jälgida. Seal olid ikkagi poodiumikohad mängus. Seal oleks mäng käinud esimese-teise koha peale. Nüüd oleks eestlastest võinud tõenäoliselt olla kolmas, aga kolmas eestlane (selle koha sai olümpial osalenud laskesuusataja Kalev Ermits – P.P.) ei mängi mingit rolli minu jaoks. Ainult üks eestlane mahtuski 50 parema sekka. (Olümpial võistelnud Henri Roos sai 48. koha. – P.P.) Maailmatase on ikka hoopis midagi muud kui Eesti tase.

Mille poolest teised eestlastest sitkemad on?  

Vaat, kui seda teaks! Seda võis ju Pekingi olümpiamänge vaadates küsida, miks on vahe väga-väga suur, isegi üüratult suur. Oletan, et need, kes sõidavad Tartu maratonil kohtadele alates 30., sõidavad oma võimete piiril. Päris esimesed, kes poodiumikohtade peale mängivad, algul võimete piiril ei sõida. Kui nad sõidaks, siis mina ei püsiks neil Matuni mingi nipiga saba peal. Kui kohe gaas põhja pandaks, veniks rivi ikka väga-väga pikaks.

Kui palju trenni teed, et harrastajana ikkagi nii kõvasid tulemusi saada? 

Aastast 2014 on mul treeningtunde aastas 600 ja 700 vahel. Alustasin 2014 triatloniga. Kunagi noorena olin ka sporti teinud, aga ülikooli ajal jäi suurem auk sisse. Ülikooli teisel kursusel läksin tööle ja võtsin kolme aastaga iga aasta 10 kilo juurde. Lõpuks kaalusin 112 kilo. Praegu kaalun 90–93 kilo, pikkust on 193 sentimeetrit.
Siis kutsusid sõbrad triatlonile. Juba järgmisel aastal tegin Ironmani. Tallinnas 2018 sain aja alla üheksa tunni, 8:57. Käisin ka Hawaii triatlionil ära, aga siis triatlon minu jaoks ammendas end. Aasta veel proovisin, aga et tulemust parandada, nõuab see väga-väga meeletult tööd. Suusatamine nii ränka tööd ei eelda, vähemasti minu jaoks.

Mis eesmärgiga suusatad? 

Mulle sobib olla harrastajate tipus.

Kui suur oli tänavuse hooaja ettevalmistaval perioodil treeningute maht?

Nädalas 10 kuni 15 tundi, alla 10 naljalt ei tule ja üle 15 ka naljakalt ei lähe, kui just laagris ei ole või jõulude ja aastavahetuse ajal palju ei sõida. Võistlusperioodil teen tavaliselt 8 kuni 10 tundi nädalas, seda koos võistlusega.

Mis edasi?  

Algul Tallinna maraton ja siis Haanja maraton ja siis võib-olla kuhugi välja ka, aga lõpuni veel otsustanud ei ole.

Ihkad kolme sisse tulla? Oletan, et muidu võib hooaja maha kanda.

Tallinna maratonil on uisk, aga uisk ei ole mu trumpala. Kui uisus kümne sisse tulen, on minu kohta tubli sõit. Haanjas tahaks kindlasti olla kõrgemas mängus. Haanja on sel ajal, kui hooaeg hakkab murdmaasuusatajatel lõppema ja siis tuleb sinna tavapärasest tugevam kontingent kokku. Kuid otseselt ei karda kedagi.

Fotod 1 ja 2: Tartu maratoni start Tehvandi staadionil. Fotode autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Maantee ületus Tartu maratonil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Fotod 4 ja 10: Kiirabibrigaad Tartu maratonil tegevuses. Fotode autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Fotod 5, 6 ja 8: Ent tühjaks sõitnud suusatajad Tartu maratoni finišis. Fotode autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 7: Tartu maratoni lõpusirge. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 9: Endisel jalgpalluril Raio Piiroja sedapuhku Tartu maratonil esisaja hulka asja polnud. Tuli 143. koht. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 11: Lilletseremoonia Tartu maratonil. Kellele ja milleks, kui lõhutud kimp visatakse maha vedelema? Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

97 Kommentaarid:

At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Tegijad sõidavad ikka voolik rinnal ja geelitoit reitel.

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin täna hommikul ETV2-st ülekannet ja minu suureks hämmastuseks pidas president meie "talvise laulupeo" avakõne võõrkeeles, ilma tõlketa... Täpsustan, see oli Eesti Vabariigi president! Meie kõrghariduses, ülikoolides on meie keel kahjuks vähikäiku tegemas et mitte öelda välja suremas - lepitakse paratamatusega, et kui mingi osa õppejõududest ja üliõpilastest et ole võimeline eesti keelega midagi peale hakkama, siis mingu eesti keel allavett... Mida mõtles president täna inglisekeelse avakõnega, mis oli sõnum meile? Muidugi on variant et ei mõelnudki midagi. Aga sel juhul tuli võõrkeel automaatselt, loogilise "iseenesestmõistetavusena". Mis on tegelikult veelgi kurvem.

 
At 07:37, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mitmendana lõpetas parim pidamismäärdega suusataja? Tatjana Mannima 123-nda lõpetanuna igatahes sõitis tema enda sõnade järgi traditsioonilist klassikat.

 
At 07:39, Blogger Priit Pullerits said...

Kui see nii oli, nagu 00:04 kirjutab, on see masendav. Täiesti lubamatu! See, et siin on paarsada välismaalast, ei tähenda, et võõrkeeles tuleb kõnet pidada. Esmalt ikka täismahus eesti keeles ja kui siis tahab, lühidalt ka inglise keeles. Mis kuradi koogutamine, Eesti president?!

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

00:04 magas stardiärevuses kell 9:56 presendidendi kolm mittesportlikult unist ja varustusmanitsevat stardilauset maha. inglisekeelne paberilt-maha presidendikantseliit oli u 9:50. treufeldti tegemata töö. kersti oli spordipresident. toomas hendrik oli spordist suurem. arnold tõi maale kepikõnni. alar vaatab tugitoolis hokit. põhiline et ei soometuks!

 
At 08:22, Anonymous Anonüümne said...

Ekraanigraafika annab aimu, et Karis pidas ingliskeelse kõne, sest see läks rahvusvahelisse telepilti, alates 12. minut. Pointless whining, maakeele meestele: mõttetu vingumine.
https://etv2.err.ee/1608500522/48-tartu-maraton

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Lainetega start annab mitmekeelseteks ja mitmesugusteks presidendikõnedeks kena võimaluse. Spordieliidile oleks võinud suisa rootsikeelset kõnet pakkuda. Õrnemat sugu teele saates saab ka igasugu ebakorrektsust kõnelda. Kõvadele harrastajatele rahustuseks oleks võinud Pulleritsu taandumisest informeerida. Kui järg oleks tõsiste eesti maameeste kätte jõudnud, siis oleks sõjahüüd "Varro eest!" mehed võimsate paaristõugetega liikvele pannud. Loomakostüümides suusatajate solidaarsuskõne oleks võinud lõppeda "Elva autoparklas oleme lõpuks kõik ühtemoodi porised kui sead!".

 
At 11:06, Blogger Priit Pullerits said...

Rahvusvaheline telepilt... Mul isa, kes on mulle alati Tartu maratonidel kaasa elanud, vaatas ka ülekennat ja ütles, et jube igav, enamik aega olid pildis ca 18 välismaalast - omalt poolt lisan, et Eesti telepublikule tundmatud välismaalased -, aga seda õiget tunnet, et Tartu maraton on eestlaste talvine laulupidu, sealt telepildist küll ei paistnud. Kurb, et selle võistluse korraldajad on välismaalaste ees laskunud nii alla, et telepildis ei ole meie ühest rahvuslikust uhkusest peaaegu enam midagi järel. Rahvast ei olnud peaaegu näidatudki, jäi mulje, et see on paarikümne mehe ja naise vaheline võistlus. Maratonist ei jäänud telepildist muljet, et peale 50 inimese üldse osa oleks võtnud. Ei päästnud ka see, et telekommentaatorid olid kahel korral avaldanud kahetsust, et PP osa ei võta.

Ja see ei ole ainus kriitika. (Ja see ei ole seotud sellega, et ma ei osalenud - nii väiklane ei ole ma kunagi; ütlen siinkohal selgelt, et Tartu maraton on väga tähtis üritus ja on au olnud sõita seal kahel korral teise saja keskele.) Peagi saate kriitikale veelgi tummisemat lisa!

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Need harrastajate intervjuud on väga huvitavad, aitäh jälle, PP!

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Aga mitmendaks Varro tuli? Või finišeeris nii nagu PP üks aasta number põues. Et järgmine aasta esireast startida.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Vorro nüüd julgeb sul Jürgen Ligiga rinda pistma minna... Ega see Mõõduvõtt on ju üks kuradi oravate pralle, tõelised pseudo-rahvuslased hoiavad sellistest jamadest eemale. Muuseas, tänavune tõrvikurongkäik tulevat ca. 10 minutit lühem, kuna väike kaabu teatas, et "tüütuks muutub see vantsimine".

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Nu president ju rõhutab pidevalt - tark rahvas, haridus, haritus jne. Selle juurde käib ka keelte oskus, kes aru ei saanud jutust see palugu kantseleist tõlget. Aga Priidult hea intervjuu. On ikka mehel mahud et kodusel murukamaral omavatel rinda pista - hämmastav tahe.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Väga hästi paned, 09:18, puhas kuld! :)

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin just uudist, et president kavatseb Sildarule ordeni anda. Oma viimaste sõnavõttude eest pole Pulleritsul lähi ajal lootuski mingit ordenit või auraha saada. Hea on kui sellise kriitika eest postimehest kinga ei saa. Pullerits peaks rohkem valima mida kirjutab. Mees on küll viimaks aru saanud, et homod ja pagulased on pühad lehmad, aga kui ta aru ei saa , et valitsust ja presidenti ei kritiseerita siis võib olla peagi nälg majas, sest vaevalt ärandjatele ja pugejatele uutes uudistes, telegrammis jms. tööd pakutakse

 
At 14:57, Blogger Priit Pullerits said...

Ma arvan, 14:18, et ma saan enne presidendiks, kui ükskõik milliselt presidendilt auraha.
Mis on hea ja hästi, sest näitab, et ma ei ole kintsukraapija-ajakirjanik, vaid võtan vajadusel liistule igaühe, ükskõik mis värvingu, meelsuse või taustaga ta ka on.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Padre kirjutas just kommi, mis ka komm on!

 
At 15:22, Anonymous Vana mees said...

Ma olin ka nooremas eas üsna kandiline, leppimatu ja sõnakas. Aga vanuse lisanduses muutusin ümaramaks ja leplikumaks. Sain aru, et maailmas on suur puudus kuulajatest, rääkijaid jätkub küllaga. Jagasin asjad-nähtused kaheks: tegelesin ainult nende valdkondadega, kus ma arvasin, et saan midagi muuta. Nüüd uinun õhtul paremini ja tervis on muutunud ka paremaks. See on igaühe enda valik, aga elada võiks kaua (tervena) ja surra kiirelt (koormamata lähedasi).

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Finišis näidati üle kahe tunni kohalikke. Rajal näidati jah peamiselt parimaid, aga kelle süü see on, et meie mehi seal parimate hulgas ei olnud?

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Tänud Priidule, hea postituse eest! Tänud Taavile asjalike muljete jagamise eest! Tänud Kelgule, et hea ürituse tegi! Tänud rajameistritele, kes hea raja tegid, nii maratoniraja kui ka kunstlumest treeningute rajad juba esimeste külmalainete saabumisel ja kes kõik on neid ilusti hooldanud, et saaks harjutada naturaalsel lumel ja mitte vaevata keha asfaldil toksimisega. Tänud ERR-le, et rahvast näitas ja ma ei saa siin toodud nurinast aru, et milles probleem oli, mu paaristõuked olid kenasti pikalt, pikalt pildis! Pealegi huvitab meid sellisel õlekandel just see, et kuidas läbivad sõidu ässad, kuidas võtavad tõusu, kuidas rakendavad erinevaid paaristõuke alamtehnikaid. Asjalik kommentaar juures ja siit on kõigil võimalik ainult targemaks ja osavamaks saada. Kui nüüd nuriseda millegi üle, siis ainult selle üle, et Priit ei olnud rajal kasvõi matkamas. Kogukonnale oleks Priidule alla jäämine või tema tulemuse löömine oluliselt tugevam motivatsiooni laks kui tänane suurepärane postitus.

 
At 16:00, Anonymous Noorsportlane Paul said...

To 15:22. Tundute olema tark ja tore mees. Andke palun noortele spordimeestele nõu, kas tuleb ikkagi lasta endasse süstida neid kahtlase väärtusega vaktsiiniks kutsutavaid kokteile? Tundub ju ,et see kiusamine ei lõppe kunagi või proovida siiski veel ilma hakkama saada?

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Miks Pullerits rajal ei olnud? Tervise mured?

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

15:37, te oleks justkui presidendilt ordeni saanud. Aitäh ette-taha! Siin kirjutavad ikka ausad ja sirgjoonelised ordenita mehed, kes kintsukraapimist ei salli silmaotsaski.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Andke mulle rumalale andeks, et esitan ebaviiska ja lugupidamatu küsimuse, aga selgitage mulle palun, kuidas on võimalik sellise ajalehes nagu postimees ilma kintsu kaapimata töötada?

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Palun pöörduge oma imestusega aadressil marti.aavik@postimees.ee, see siin pole PM.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult see oligi aus hinnang. Kui samal tasemel suudetakse ka edaspidi talvel toimetada, siis on Eesti suusatamisel veel lootust. Reaalsus ilmselt nii roosiline ei ole. Mingid tüübid hakkavad tuumast särakat hõõruma aga keegi sellest tuumalund Suure Mõõduvõtu täispikale rajale tegema ei hakka ikka.

15:37

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Üle mitme aasta. Tartu Maraton, seal kohalolek, alla 4 (5, 6) h sõitmine, tundub, et pole enam, nagu öeldakse - "teema". Kurb, aga eks elutempo on läinud kiiremaks.

Kerisin mõned esimesed tulemuste bracket-id läbi - teid, hr Pullerits, ei leidnud.

Aga siin kirjutate ikka edasi. See on tubli. Muide, ega teid Varro Vooglaiuga segi ei aeta?

Hea suusa ja sule libisemist! Olete heas vormis!

Martin
Ph.D Candicate

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Tubli poiss, Martin, et astud teaduseredelil edasi!
Sa ei kujuta ette, kui hästi Padre siin viimasel ajal paugutab!

 
At 21:05, Blogger Priit Pullerits said...

Tervitus, Martin-poiss! Rõõm kuulda, et ikka elus ja teadusredelil kõrgemale pingutate. Aga olge hoiatatud, et ega teaduses on nälg. Küllap seda teate, kui meinstriimi uudiseid loete. Näiteks Kägu ei loe ja teadmistes suured augud - ai-ai-ai, nii võib ju autoriteedi ära kaotada. Näiteks viimasel ajal on ta ajanud täiesti ebateaduslikku, isegi hullu juttu vaktsiinidest. Ega tema teiega ühes "parteis" äkki ole?
Ja Vooglaiuga mind küll segi ei aeta, olge mureta. Tema algsed aktsioonid olid kiiduväärsed, aga need viimased, kus näiteks Venemaa on tema veebis puutumatu lehm ja kus ta ütles, et ohtlikum on olla NATOs kui Venemaa naaber (viitan peast, see ei ole täpne tsitaat, sest kui väidaksin, et on, kaebaks ta mind kohtusse... aga mõte oli küll selline) jms, lisaks kogu see hüsteeriliselt paranoiline antivakserlus - see tegevus on minu silmis võtnud juba Eesti-vastased ja Eestit ohustavad mõõtmed.

 
At 22:31, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kõigepealt ma tervitan Martinit, tema sõnavõtus on tunda mehisust, arukust ja enesekindlust. Mäletan, et mõned aastad tagasi oli ta uje ja ebakindel noormees, kellel oli elus õnne sattuda siia blogisse. Usun siiralt, et jus tnimelt tänu blogiperemehe enese ja kõigi isakeste ennastsalgavale tööle ja pingutustele on noormehest saanud tubli mees, kellel on fookus paigas .
Härra Pullerits, palun ärme hakkame selle vaktsiiniteemaga taas peale. Pidage mind pealegi lolliks, aga vaadake see loll on osanud elada juba ligi 12 aastat ilma külmetus ja viirushaigusteta. Kui paljud teie vaksineeritud tuttavatest saavad vastu rinda taguda ja öelda, et nad pole kergemal või raskemal määral põdenud viimasel ajal grippi ,sarsi covidit jne? Kas te tõesti arvate, et olukord, kus inimestele surutakse midagi väe ja võimuga peale neid mõnitades, ahistades ja diskrimineerides on õige? Kas selline vastandamine ja sisepingete õhutamine muudab teie meelest maailma paremaks. Kas te usute, et inimesed meeleheitest ja stressist vaevatuna istutavad ennast süstla otsa saavad sellest abi? Vat mina ka ei tea miks ja millesse nad haigestuvad, aga ma võin teid reaalselt kokku viia inimestega, kes on peale neid süste nagu haledad inimvared ja ise nad usuvad ,et on saanud mürgisüsti ning neavad seda päeva ja seda hetke. Antivakser on nõme ja vaimuvaene sõna, eriti nende suunas, kes ei korralda pikette vakstiinide keelustamiseks. Paar aastat tagasi oli minu suhe vakstiinidesse täiesti ükskõikne. See, et inimene usaldab oma organismi rohkem kui apteegi ravimeid, ei ole vist kuritegu ? Pole olemas üdini halbu ja üdini häid asju kõik sõltub sellest , kuidas neid kasutatakse. See mis praegu toimub on liig, see ei ole demokraatia vaid suund türanniale. Ma ei protesteeri mitte medikamentide vastu, vaid selle vastu kuidas neid kasutatakse. Inimesi ei tohi sundida tarbima medikamente ja eriti veel selliseid, mis praktikas on näidanud vähest ja lubatust lühiajalisemat mõju. Ma loodan, et te suudate vahet teha sõnadel sundvaksineerimine ja lihtsalt vaksineerimine. Kui mingite ainete manustamine on eelduseks tööpostil püsimiseks ja ühiskondlikus elus osalemiseks, siis on see sund.
PS minu medistsiinisüsteemis töötav abikaasa ( teie terminoloogia järgi antivakser) töötab 12-16 tundi ööpäevas, sest paraku on haigla viimase 2 aasta jooksul muutunud tõeliseks haiglaks. Töötajad lihtsalt ei püsi terved. Küllap oleks mu abikaasa ammu kinga saanud, kui oleks kedagi asemele panna või kui juhtuks, et ka tema suurest ülekoormusest ühel hetkel haigestuks, sest sellised inimesed on pinnuks silmas, kuna nad annavad maailmale täiesti vale signaali. Pole kerge teha südamega tööd keskkonnas, mis on täis psühhoterrorit ja kadedust. Uskuge või mitte, aga paljusid tõeliselt häirib tõsiasi, et nemad oma 3 süstiga põevad grippe ja covideid, samas kui mõni teine mitte. Ka teie vist arvate et üks vaksineerimata raisk peaks haigestuma ja kärvama, eks? Mis õigusega selline elab ja hingab?
See võib olla kokkusattumus, aga haiglatesse satub üha enam inimesi, kelle probleemidele arstidel pole ei lahendust, ega diagnoosi.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on vahva vana. Ütleb, et ärme hakka vaktsiiniteemaga peale ja sellele järgneb ilmatu pikk tiraad vaktsiini teemal.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

On küüniline ja võhiklik väita, et mingid sissesüstitavad asjad on täiesti ohutud, isegi kui esialgne plaan oli aus ja õige. Alati võib tootmises midagi sassi ja paigast minna ning kogemata või tahtlikult sattuda sinna hoopis teised ained ja natuke teises konsentratisoonis. Naiivne on uskuda, et suurkoroporatsoonid võtaksid sellisel juhul mingi vastutuse ja ei teeks kõike endast olenevat, et igasugust süüd eitada

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

To 22:38 Mulle tundub, et Kägu üritab öelda, et ta pole vaktsiinivastane vaid sundvaktsiini vastane. Jutt läheb tõepoolest tiba pikaks ja emotsinaalseks. Liiga puust ja liiga punane ütleks!

 
At 22:57, Anonymous Vello (tõhustusdoos tehtud) said...

Mulle jällegi tundub hoopis, et Kägu sõnum on, et poisid oleme sõbrad edasi ja ärme kakleme, sest asjad on segased.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Ja Kägu ju ütleb, et pole ka medikamentide vastane. Südamerohud kasvavale organismile, ent tippsportlasele on ju elementaarne.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

To 22:38 Kägu on tõepoolest vahva vana ja sellepärast teen ma ettepaneku see teema lõpetada. Me kõik oleme eestlased ja me peaksime selliseid lolle ja mõtetuid tülisid vältima. Näitame teistele, et meie siin oleme sellest teemast üle.

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

See oli küll hästi öeldud - me kõik olema vahvad vanad. Kõvemad vanad on siiski kõik Kägu mantsafti otrjaadis. Pidage see meeles.

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Hr Kägu, soovin teie abikaasale head tervist, sest kaitsepookimiseta on ta riskantne nii patsientidele kui ka endale ja pererahvale. Ma paneks siia veel tiraadi ja graafikuid parimatelt TÜ füüsikutelt ja statistikutelt, aga ma ka näen, et te armastate teda ja hoiate teda. See on kõige tähtsam! Pandeemiad tulevad ja lähevad, vabariigi valitsused niisamuti, aga pere jääb.
Ma olen liberaal, aga mitte südametu tõbras.

 
At 08:35, Blogger Priit Pullerits said...

Kas BC Cramo mängib endiselt veel VTBs?

 
At 08:41, Blogger Priit Pullerits said...

Ja minu kindla seisukoha järgi tuleks keelata kõigi Venemaa sportlaste osalemine rahvusvahelistel suurvõistlustel, nagu olümpia, EM, MM, MK, Teemantliiga jne. Lihtsalt ei saadeta kutset ja ei lasta starti. Pistke p**** oma väide, et miks sportlased peavad kannatama. Esiteks, peavadki, sest Venemaa tuleb kõigest välja lülitada. Ja teiseks, ega keegi keela neil edasi sportida, andku Hantõ-Mansiiskis ja Ust-Magnitogorskis minna nii palju, nagu torust tuleb, ja kas või koos dopinguga, palju aga kulub!

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Otepää on olnud Vene mansa üks lemmikpaikasid ettevalmistusperioodil läbi aegade. Nähtavasti mõistvate dopinguküttide tõttu, nagu ka Mineralnõe Vodõ ja Kislovodsk.

Jah, Cramo mängib idaliigat, ja peamiselt võõrleegionäridega. Saavad pähe kui poisikesed. Pahvi käest tuleks küsida, mis selle klubi mõte või väärtused on.

 
At 09:17, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat ei tohi enam Venemaa sportlasi Otepääle laagrisse võtta. Tuleb leida muid mooduseid ellujäämiseks. Aga vaenlase esindajaid, eriti veel ohvitsere, siia lubada küll ei tohi.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks näha, kuidas te takistate Urmas Välbel vene suuski määrimast? Või russkaya vodkat joomast ja siis jommis peaga Norrat sõimamast? Kvislingutest meil niipea puudust ei tule.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Saite nüüd! Priit pani alles! Pani nii, et maailma tekkis uus linn - Ust-Magnitogorsk, Braavo seltsimehed! Isegi külma sõja ajal ei saanud sellise asjaga jänkide luure hakkama.

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

10:37, hoiame natuke tagasi.
PP oli taktikalise raketisüsteemi Totška operaator või komandör. See masin teeb suure augu vastasele. Jänkid oleksid rumalad, kui ei püüaks sellise kogemuse ja isikuomadustega meest Nato idatiiva heidutusse palgata.

 
At 12:04, Blogger Andres P said...

Seekord oli tegelikult päris nauditav maraton taas. Peamine tegur- suusad töötasid hästi - paneb unustama kõik muud pisemad ebameeldivused. Kui rahvas soovib ennast või sõpru TV purgis näha, siis siis tuleb lihtsalt kas kiiremini või huvitavamalt sõita. Ülekande (järelvaadatuna) muutis alguses päris nauditavaks Ergo kommenteerid eliidi osas. Tiisler pani oma ebatäpsustega ja vb liiga emotsionaalset käojaani, kasuks tuleks TM ajalooraamatu läbilugemine.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Hetkel on meie president rahvusvahelises telepildis, pressikonverensil Ukraina presidendi Selenskiga. Ukraina president räägib emakeeles, Eesti president võõrkeeles. Selles situatsioonis on meie presidendi inglise keele kasutamine ok. Tartu Maratonil, Eestis, eestlaste ees on see aga kummaline, arusaamatu.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit (09:17), milline on Teiepoolne soovitus soomlastele olümpiakulla võitnud jäähokimeeskonna osas?
Meeskond koosneb suures osas mängijatest, kes klubimänge mängivad Vene meeskondades KHL liigas. https://www.suomikiekko.com/talviolympialaiset-jaakiekko-2022/#leijonat_joukkue
Pakute soomlastele ka, et "Tuleb leida muid mooduseid ellujäämiseks"?

Venemaa tegevust maailmapoliitikas ei õigusta miski. Putin on leidnud võimaluse laiata ja ülbitseda ja ta teebki seda.
Samas jäägem inimesteks -- Venemaa silmnähtav soov on kõik omavahel tülli ajada, ärgem mingem sellega kaasa.
Priit, Teie soovitused Venemaa sportlaste osas sarnanevad inimesega, kelle naaber on miski sigaduseg hakkama saanud. Aga naaber on selline turske jõmm, ei võta teid kuulda. Seepeale Te kirute naabrit sotsiaalmeedias ja avalikkuses (mis on OK) aga kuna sellest tundub vähe olevat (kuna naaber ei pane seda tähelegi), siis sõimate bussipeatuses nurga tagant naabri lapsi (mis on juba enam kui kaheldav tegevus) ning et ikka tõelise "kõva mehena" näida, siis panete tänaval jalaga naabri kassile (teadmata tegelikult, kas naabril üldse kass on aga see esimesena vastu tulnud kõuts oli lihtsalt nii naabri kassi nägu). On ju nii?

 
At 12:26, Blogger Priit Pullerits said...

Kõik sellised sõnavõtud, nagu 12:22, õõnestavad raskel ajal meie ühtsust ja on kui vesi vaenlase veskile, sest sedasi ju demonstreerite seda, et olete valmis vaenlast mõistma ja temast aru saama ning mis kõige hullem - vaenlase tekitatud ebameeldiva, suisa vastiku olukorraga suisa leppima.
Kurb. Ja pettunud.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Mind huvitab palju on venelased Pulleritsule maksnud, selle sõja ja tüli õhutamise eest? Vanemseersandiks ei ülendatud vene sõjaväes ajateenijaid, keda ei usaldatud ja kes süsteemi suhtes passiivsust ülesse näitasid. Sellised kõrget auastet omavad nõukogude armee reservväelased nagu Pullerits peaksid olema KAPO erilise jälgimise ja tähelepanu all. Pean vajalikuks kõiki hoiatada, mitte langeda kurikavalasse lõksu, mida tovarish starshi sersant siin lihtsameelsetle üles seada üritab.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

12:22, sommidel on ka NHLis mehi kui murdu. KHL on kehvematele.
Põhiline, et koduliiga püsib kõva.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit (12:26) -- Venemaa tänane retoorika on see, et Venemaa on vaenlastest ümbritsetud ja nad kõik tahavad emakest Venemaad ja vene inimesi hävitada. Eesotsas on USA, talle järgnevad ja tema lõa otsas lohisevad EU, NATO, OSCDE jne. jne. jne. Ukraina on lihtsalt üks mängukann, mida Lääs kasutab ära Venemaa survestamiseks ja hävitamiseks. Täpselt nii kõneles eile õhtul Vene rahvale Putin.
Usutavasti Te jagate seisukohta, et Lääne (ei USA, EU ega kellegi teise) eesmärgiks ei ole Venemaa hävitamine. Täie mõistusega inimesed väljaspool Venemaad ei mõtle, et nende vaenlaseks on Venemaa ja kõik vene inimesed. Aga just sellel väitel põhineb kogu tänane Putini doktriin -- kõik Venemaa ümber on vaenlased, kes tahavad meid hävitada. Nii Vene riiki kui suvalist Mašat Novosibirskist ja Jurat Novgorodist.
Priit -- oma seisukohaga, et "Pistke p**** oma väide, et miks sportlased peavad kannatama. Esiteks, peavadki, sest Venemaa tuleb kõigest välja lülitada" -- Te jut kinnistate seda Putini soovmõtlemit, et Venemaa ja venelased on vaenlased. Ehk Te teete just seda, mida Putin soovib -- loote Venemaast ja lihtsast vene inimesest vaenlase kuju, kellega me kõik peame võitlema. Ja eriti hea oleks, kui lisaks Mašale Novosibisrskist ja Jurale Novgorodist tunnetaks ise seda "Lääne vaenlaseks olemist" ka Katja Narvas ning Aleksei Lasnamäel. Sest äkki tekib siis olukord, kus Katja ja Aleksei tõsimeeli hakkavadki organiseeruma ja Venemaalt "kaitset ja tuge" otsima oma raske saatusega toimetulemiseks.
Priit, NLiidu ajal elanud ja NLiidu armees teeninuna peaksite hästi teadma, et üksikud inimesed ja inimsaatused (ning ka üksiku inimese enda vaba tahe) pole Venemaal võime kunagi huvitanud -- olid siis võimul keisrid, tsaarid, peasekretärid või presidendid. Seega taotakse venelastele pähe, et neid ümbritsevad vaid vaenlased. Maša ja Jura ja Katja ja Aleksei tegelik tahe ja ka saatus ei lähe Putinile ja Venemaa valitsusele vähimatki korda kui just neid propagandale kasulikult kasutada ei saa -- kas siis elavalt (vaenlase jõhkra rõhumise all kannataja) või surnult (vaenlase jõhkrutsemise tulemus).
Priit, Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni õppejõuna teate Te seda ju suurepäraselt. Aga ometigi õhutate siin miskit arusaamatut vaenu, olles täiesti märkamatult Venemaa jaoks "kasulik idioot". Või siis te trollite nimme siin oma blogis...

 
At 13:57, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

To 13:33
Teie jutus on palju valusat tõtt. Tunnistan ausalt, et ka minu elulugu sisaldab sellist häbiväärset etappi nagu teenistus vaenlase armees. Samas erinevalt Pullristust lahkusin ma sealt puhaste pagunite ja puhta südametunnistusega. Enamgi veel, ma õõnestasin seda okupatsiooni armeed nii palju kui vähegi suutsin. Šaboteerisin tehnikat ja lõhkusin inventari. Ma ei lasknud ennast vaenlase poole üle meelistada ,ei välja reklaamitud jefreitori pagunitega ,ei lubatavate armee poolsete tänu avalduste ja hinnaliste kingitustega ( lihtsõduri puhul oli hinnaliseks kingituseks enamasti raamat, kõrge ohvitseri puhul tavaliselt kuldkell). Pulleritsu juttu lugedes äratab minus kahtlusi eelkõige tõsi asi, et ta ütle, tema võtab kätte ja ajab asja korda. Noh teeb Putinile kõne ja ütleb, et kõik, nüüdsest ei saa venemaa sportlased rahvusvahelistel võistlustel võistelda, ei olümpia ega ka mingi muu lipu all. Pullerist pigem agiteerib meid , blogilugejaid tegema seda saatusliku ajaloolist sammu , millega me annaksime venemaale motiivi meie väikest Eestit rünnata. Pullerits ise peesitaks sel ajal juba kuskil mustamere ääres Putinilt juudaseeklite eest saadud villas ja imetleks oma uusi alampolkovniku paguneid.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Raketiväed on olnud Vene relvajõudude üks tähtsamaid väeosasid, kuhu valiti vaid igakülgselt kontrollitud inimesi. 80ndate lõpul ja 90ntate alul oli olukord kogu endise Nliidu territooriumil pingeline ja ebakindel. Välismaa tuusikuid väljastati ,siis vaid usaldusväärsematest kõige usaldusväärsematele. Pole kahtlustki, et inimesed ,kes siis koolituste ja õppimise raames välismaale saadeti, läksid sinna tegelikult spioneerima

 
At 14:29, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Ausalt öeldse ei ole siin midagi üllatavat, sest kõige veendumad ketserid ja jumalateotajad on alati seda kiivalt varjanud ja teisi omasuguseid tuleriidale saatnud. Peaaegu alati on selgunud, et kõige agaramad homode mädand tomatitega pildujad on sisemas ,kas allasurutud sugutungiga või siis suisa kapihomod.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Lp kehakultuurlane Kägu, teile pakutakse rahu, sest Eesti ja piirkonna julgeoleku olukord on kehva, aga te ei võta seda pakkumist vastu. Milles küsimus? Padre on ikkagi polaaralal palja torsoga võimlemist teinud. Pole papist poiss, eks ole? Aga teie olete lõhkunud NA inventari, kusjuures te andsite vande. Kas te lõhute ka Eesti vabariigi aktivaid, ah?
Rahunege, hr Kägu, rahunege, nagu ütles Gorbatšov uutmise ja avalikustamise aegu. Läheme ikka konstruktiivselt edasi.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Alusta teemat millega tahes, lõpuks kisub ikka homojutuks ära.

 
At 15:05, Anonymous Alar said...

Huvitav küll, artikkel on suusatamisest Tartu Maratoni 2022 näol. Ja mu trennikaaslasese seiklustest, kelle järel finishisse koperdasin. Mõni üksik kommentaar puudutab ainult siin seda sõitu ja igaühe kindlasti huvitavaid ning omalaadseid läbielamisi näiteks.
Mina ise olen rahul, et suutsin 3 päeva pärast koroona põdemise isolatsioonist väljumist maratoni läbi sõita. Mitte nii teravalt, kui soovinuks, aga enam-vähem mõistlikult. Lati alt ei hüpanud läbi. Suusad libisesid Palust alates veel paremini, kuna värske lumega algul ei arvestanud. Sellest ja klassikajäljest väljas pingutamisest sain ka krambid kõhtu viimased 15km. Vot noh, näiteks minu maratoni elamus siis selline!
Kunagi (vist tõesti ammu) isegi lugesin Priidu blogi nii pühapäeva õhtuti nädala ülevaate saamiseks. Aga noh, nüüd ei paku mingi päevateema diskussioonide/kommentaaride jaurav prügikast enam huvi. Priit - Mis toimub? Kas su kvaliteetsetele tekstidele (enamuses, kõiki juba pole ammu lugenud ja osad teemad silmasin ka mitte mulle huvi pakkuvad olevat) lisaks nõuda kvaliteetset kommentaari ei saagi? Või vähemalt otsapidigi teemas püsivaid? Ehk toimetad mingeid jaburaid NL armee auastmeid käsitlevaid üleviskavaid vinüülplaate? Olin minagi tol ajal NL armee side- ja salateenistuse vanemseersant, aga noh kurrat-kurrat, sellest ei taha ma rääkida. See pole ju artikli teema. Isegi Varro vihkamisest mitte ei räägiks. Mujal seda jama piiavalt. Keskenduks ehk Priidu pakutavatele kirjatükkidele? Või nõuan liiga palju ?

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

15:05, vanemseeru, ka tänapäeval läheb noid elektronluure mehi vaja, aga miks neil peaks olema korralik võhm?! Kas te ise ka märkate vastuolu?

 
At 15:40, Anonymous Alar said...

15:26 - MOTT - Nõuan liiga palju. Side lõpp.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

14:51 ja 14:55 Kas te ise ka aru saate mida te rääkite? Priit alustab teemat, pikib sellesse salakavalalt riigi alustalasid õõnestavat ja meie kõigi julgeolekut kahjustavat juttu, aga teie käsite kõigil neil, kellel on süda seal, kus see olema peab, püsida teemas ja mitte ajada homojuttu?!

 
At 16:14, Blogger Unknown said...

https://sport.delfi.ee/artikkel/95975561/soome-meedia-suudistab-saksamaa-voitis-suusatamises-kaks-olumpiamedalit-ebaausalt. Hakkab peale, seda oli arvata, et kui keelustatakse asi mille mitte kasutamiste on suht rakse kontrollida toob see kaasa vaid paksu pahandust. Tipp sport on keeramas farsiks, aga vene raketivägede alampolkovnik sm. Pullerits seda tunnistada ei taha

 
At 16:19, Blogger Priit Pullerits said...

Ma näen hiljutistes viimatistes sõnavõttudes tugevaid soometumise ilminguid. Juba leitakse sujuvalt terve rida põhjusi, miks venelasi ei tohi nende sigadustest hoolimata tõrjuda, vaid miks tuleb neisse leplikult ja toetavalt suhtuda, ja selle jutu foonil on ikka see tagamõte, et ärme jumala eest venelasi ärrita, sest siis on endal ka parem, kuigi sel juhul tuleb ju kogu aeg elada hirmu all ja tunda end süüdi, et kui ütled, et pätt on pätt, siis oled tegelikult ise paha, et pätti ärritasid.
Mehed või argpüksidest pärdikud - lõpetage ära selline soometamine ja lömitamine. Selg sirgu!

Soometamise kohta lugege väga head ja suurepäraste näidetega Sofi Oksaneni värsket lugu:

https://arvamus.postimees.ee/7457756/sofi-oksanen-missugune-naeks-valja-soometunud-euroopa

Tahate sellist elu Eestis?

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Vello Loemaa, Vikipeedia ütleb, et 1951 aastakäigu mees. Pikk teenistus NSVL õhukaitseväes, lahingukogemusest andmed puuduvad! - kirjutab ERR-is, et EV vajavat "sügavalt ešeloniseeritud õhukaitset".
Oo, NSVL PVO-s oli kindlasti õhukaitse sügavalt ešeloniseeritud! Kuid kas see aitas. S*ttagi ta aitas. Matthias Rust põristas Cessnaga Kunda juurest Moskva Punasele väljakule välja.
See näitab mõtlemise taset meie kindralstaapides.
Tänapäeva sõda on agiilsõda. Võideldakse inimeste vaimu ja meelsuse üle! Varro Vooglaid läks mõttekäigus küll natuke rajalt välja, kuid kahtlemata on tegu inimesega, kes mõtleb ja otsib vastuseid!

Martin
Ph.D Candidate

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

16:00, raske nõustuda teiega, õõnestustöö ja homojutt tuleb ikka teie varjatud agendast. Milleks taolist käojaani keset päeva ajada? Olete üldse spordimees?

 
At 16:28, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Alar, mul on ka kahju, et suurepärane intervjuu Tartu maratonist ja üldse Tartu maratoniga seonduv ei pälvi edasiarendust, kuid mis teha - päevakorral on teemad, mille kõrval maraton ei ole kahjuks üldse oluline sündmus; inimeste meeltes ja südames on praegu palju suuremad ja ärevamad küsimused.

Suurem jagu süüd siinse kodukorra rikkumise eest lasub Kägu-nimelisel sõnavõtjal. Näete, lubas eespool, et ei hakka vaktsineerimisest, oma viimaste kuude lemmikteemast, millest ta on siia pikki tüütavaid bullasid kribanud, taas rääkima - ja siis kirjutab sellest ikkagi lõputu oopuse ja seejärel toob hooga sisse sealt hargnevad muud ala- ja kõrvalteemad. Ma näen temas sarnaseid jooni tema leivateemas tema mõttemaailma jagava VV-ga, kes käitub samamoodi: esineb pealtnäha vaoshoitult, kuid tegelikult tüli norivalt ja provotseerivalt, otsides pidevalt konfrontatsiooni, ja kui siis vastulöögi saab, kaaperdab kogu teema, alavääristades teisi ja nõudes häälekalt oma õigust. Selline modus operandi on mulle üdini vastukarva.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks ausalt tunnistada, et talle on vastukarva kõik, kes ei jaga tema pulleritsulikku maailmavaadet. Tõe huvides tuleks ka ära märkida, et seda korda tõi ta taas selle vaktsiini ja Kägu teema ise siia teemasse sisse. Tahtis saada imetlust ja poolehoidu, kedagi teist alavääristades ja laimates, aga sai nagu enamasti ikka, korraliku laksu mööda hambaid ja nüüd kiunub nagu eit.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Soomlaste sisu ei näita pelgalt olümpiakuld.
Helsingi Jokerite poolehoidjad nõuavad Venemaa agressiooni tõttu klubilt KHList lahkumist.

https://sport.postimees.ee/7460291/helsingi-jokerite-poolehoidjad-nouavad-venemaa-agressiooni-tottu-klubilt-khlist-lahkumist

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Arendame siis teemat. Mis jutt on ikkagi nende esiotsa meeste uisusuuskadel, kas need on mingite erilisemate painde parameetritega, kui hästivarustatud Eesti spordipoodides saada on , kui on, mis vahe on tipu sõitja suusal harrastaja käes versus poesuusk harrastaja käes?

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Eest mees: pikkus 193 cm, kaal 90-93 kg.
Norra mees: pikkus 181 cm, kaal 72 kg (Anders Auklandi näitel).

Vahet tasub ehk otsida kehalistest parameetritest, mitte niipalju suuskadest-määretest.

Martin

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek Nurme (https://www.youtube.com/watch?v=PRuBkZWefNc, u 3:00) ütleb intervjuus (3 p tagasi, enne pühapäeval joostud Sevilla maratoni!), et määravad kolm asja:
1) motivatsioon
2) talent
3) abistajad.
Norrakad on kahjuks selles kolmevõistluses kollektiivselt Eestis tugevamad. Ja tundub, et asi pole motivatsioonis ja talendis - norrakad abistavad üksteisi rohkem.

Martin

 
At 18:10, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Martin, vähemalt üks mees püüab sisuliselt panustada, teised ainult ärapanevad.

Ja näete, 17.00, soomlased sama meelt, mis minagi. Ei saa aru neist, kes siin minu seisukohta, et venelasi boikottida, hukka mõistsid. Ilge litakaga panite puusse! Kui soomlased eemalduvad soometumisest, siis siinsed mehed kalduvad kahjuks just soometumise teele. Põlastusväärne!

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Kole lugu jah.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis finlandiseerumises halba on?
Soome on elu kvaliteedilt maailma absoluutse tipu esiviisikus.
Oleks Eesti õigel ajal finlandiseerunud (soomestunud), võiksime olla samal tasemel.
Või tahamegi jääda edevaks käratsevaks ahvikarjaks?
Veel ei ole hilja. Harry Raudvere, Tartu mees, ühistegelane, Tartu Hoiu-laenuühistu juhatuse liige, ütles selle - et võiksime olla neutraalsed nagu Soome - Objektiivi Välgatuste saates ka välja.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Martin üritab aga üritus see ainult ongi. Hea suusk peab kogu liugalaga olema lumega kontaktis, siis lippab paremini. Mul auguga suusk aga kipub ees näiteks plärisema. Seega kontakt on suures osas olematu. Jäärajal vast pole see näitaja aga lume rajal on see ilmselt piirajaks. Targemad kui Ph. D kandidaadid oskavad siia mõne iva juurde lisada.

 
At 18:41, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kõval rajal sõidetakse tugevama paindega suusaga, samas kui pehmel eelistatakse softimat suuska. Tehases lastakse suusad kõigepealt lihtsalt mööda renni alla, need mis libisevad kaugemale lähevad ässadele, edasi saavad valida sellised Eesti tasemel tipud ja see rämps, mis üle jääb läheb poodi müügiks.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits,
olete trenni lõpetamas, teete viimaseid tugevaid paaristõukeid, kui Ülenurme poolt jõuab linna piirile soomukikolonn. Mustas kõrvalapatsitega murjan pistab peab luugis välja ja küsib vene keeles, kas see on Тарту ja kus on Автозаправка.
Mida teete?
1) Lähete inglise keelele üle, ütlete, et olete välismaa ajakirjanik ja Teid ei tohi puutuda, muidu ÜRO kehtestab Putinile sanktsioonid?
2) Tõmbate teeveerge sirgu nagu Kaitseliit 1939. a?
3) Üritate venelastelt Postimehele intervjuud võtta?
4) Seletate mehele talle arusaadavas vene keeles - NL sõjaväeteenistuse läbinud mehena Te ei ole ju keelt unustanud - et ta on vales suunas sõitnud. Räägite oma kuulsusrikkast teenistusest Punalipulises Põhja Sõjamerelaevastikus (Severnõj Flot), juhatate kolonni Läti suunas?

Martin

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

to 18:26

Parem naine lits kui kodumaa finlandiseerunud..

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd valikusoovitusi jagatakse siis hakkas huvitama, mitu meest siin on nõus oma naised litsiks andma? Eesti eest.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

No siis on asi selge miks meil pole maailma tippude tasemel suusatajaid. Eesti tasemel tippudele lihtsalt ei anta selliseid suuski nagu ässadele.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

18:26. Teooria, et finlandiseerume KAA ja oleme nagu Soome ei kehti meile sest meie pole Soome. Võin seda teemat rohkem selgitada kui viitsin. Imelik et nii rumal vana nagu Harry Raudvere on laenuühistu liige

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Eesti võttis just vastu 400 põgenikku Donbassist Rossoni jõe ääres asuvasse laagrisse Vanakülas, mis Tartu rahu järgi on sula selge Eesti. Priit, kuidas suudate selle teadmisega leppida, kas eestlased peavad sellega leppima, et majutame ukrainlasi?

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Maraton oli lahe.
Ise ma eriti sõita ei oska, kuid kiir-matkata sai mõnuga. Varsti saab saadiku normi täis.
Kodus pühapäevaseks ilmaks suuskade pidamise määrimine oli lootusetu üritus ja hädapäraselt sai natuke naket. Kuid selle eest libisemine oli üle prahi. Libises nii värskes lumes kui vesises lögas, jäärennist ja jäljes olevast okkapurust rääkimata.
Suusk Rossignoli X'ium C2. Tald oli tehtud Kuzmini meetodiga. Pidamine Rex +2/-2.

Kohtume järmisel aastal rajal!

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

20:46- pede

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Ainus kes pole oma pagunitest rääkinud on Kägu. Julgen arvata et mees teenis Poola eriüksuses kapteni aukraadis. Need on hirmsad mehed, läbivad varustuse koormaga 70km ja varruka peal on kotka pealuu.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Polish_Special_Forces

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

17:10 tõstatas huvitava küsimuse - mis vahe on tipu sõitja suusal harrastaja käes versus poesuusk harrastaja käes? Esmalt on vist oluline defineerida, mis on tippsuusk ja mis on poesuusk. Kui vaadata asja Tartu maratoni kontekstis, siis tippsuusaks olid enamasti Fischeri ja Salomoni uisusuuskade tippmudelid. Enamasti, sest selline mulje jäi teleülekandest ETV2-s. Poesuusa all võib mõista mida iganes, mida iganes poes müüakse või kui seda kuidagi piiritleda, siis enamasti umbes 2-10 aasta vanune Fischeri klassikasuusk, mida kasutasid paljud harrastajad. Uisusuuska klassikasuusaga võrdlema hakata ei ole vist erilist mõtet. Pigem kujuneb Tartu Maratonil küsimuseks kas harrastaja võiks (proovida) kasutada edaspidi paaristõukeid (uisusuuska või DP-suuska)? Aga suuskade juurde jäädes võiks küsida, mis vahe on kallil tippuisusuusal ja keskmises hinnaklassis nn. poolvõistlussuusal (poesuusal)? Ehk kui palju on näiteks Fischeri Speedmax 3D Skate parem Fischeri RCR Skate mudelist või Salomoni S/Lab Carbon Skate parem S/Max Skate mudelist? Omaenda (tõsi, paratamatult piiratud) kogemuse põhjal sellele küsimusele vastates ütleks et tippmudelid on (tuntavalt) paremad. Jutt läheks liiga pikaks kui neid paremuse detaile hakkaks lahkama, piirduks vaid ühega - tippmudelitel on reeglina kohe korralik (kvaliteetne) muster (lihv) all. Olen lasknud ka nn. poolvõistlussuuskadele AT-Spordis uusi mustreid alla ja need on originaallihvidest selgelt paremad olnud, mis aga ei vii neid suuski veel tippsuuskade tasemele. Tegelikult on poes ka kõik (kui vast Rossignol välja arvata) tippmudelid harrastajatele kättesaadavad, kuid väidaks et tippsuusatajate suusad on ikkagi paremad ehk tippud sõidavad enamasti libedama suusaga. Mitte et suusad oleksid erinevad, vahe tuleb asjaolust et tippsuusatajatel on valida mitme erineva paari vahel, näiteks pehme paindega ja valge põhjaga suusk kevadiste soojakraadide puhul, selliseid võimalusi harrastajatel enamasti ei ole.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

18:56 küsib hästi ("Parem naine lits kui kodumaa finlandiseerunud..") ja järgmised disputeerijad ka. Kuid!
Me saame teha paremini, mehed! Me peame tegema paremini!

Inspiratsiooni & jõudu annab meile Ajalugu. Ei ole vaja kaugelt otsida. Tartu rahu 102 a tagasi.
Stsenaarium on, et kui Putin tuleb jutuga (saadikutega), et Balti "iseseisvad" "riigid" - ta lõpetan selle pulli ära -
Siis tuleb öelda, - kõigepealt tuleb leida võimekad mehed, kes ütlevad (Harry Raudvere?! Pulleritsule ülikond selga. lips ette ja ka delegatsiooni!) - et oot-oot, räägime!

Tuleb Putinile öelda, et peame hoogu. Su Läänepiiril on rida riike, nagu l*tsid l*tsimajas, jah. Jah, on. Aga Sul ei ole kasulik Eesti riigikorda muuta. Eesti on eriline
Kui Putin - vaadake, tal olid kulmud vihaselt rullis juba - ütleb, et mis eriline - Eestimaa kubernja, mul on kuberner juba valmis ja kõik!
Siis tuleb öelda, et vaata, Sulle ei ole kasulik. Jäta üks riik alles! Me eestlased oleme ärimehed. Vaata, Sul on kõvad suusatajad. Me oleme ka suusarahvas. Lätlased jm seal lõunas, nad ei ole suusamehed ja ärimeesteks neist asja ka ei ole.
Meil on Dr Holden, juristid, kes iga Su mure hoobilt lahendavad, A. Pilv jt - Sul on vaja kanalit, kus äri käiks.
Putin kindlasti selle peale võib küsida, et äri teevad ju juudid. Teil Eestis juute ei ole.
Selle peale tuleb vastata, et küll midagi ikka leiame, meie juudid on ainult Eesti nimedega.

Martin
Ph.D Candidate (Politoloy & Sociology)

 
At 22:46, Blogger Priit Pullerits said...

Kandidaat Martin, ega te belletristikas taha katsetada? Võiks päris põnev olla.

Putiniga diili teha on muidugi lollus. Varem või hiljem teeb ta sulle 1:0 ära. Selle mõistmiseks ei aita Ph-tase ega kandideerimine ammugi. Selle mõistmiseks on vaja a) elukogemust ja b) kriitilist meelt.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Me oleme sunnitud Putiniga diili tegema. Putin viskab Bideni nipponisse ja teeb sakslastele šahh ja matt. Siis on meie kord. Õneks meil on juudid Pullerits ja Soonets, kogemustega diili vennad kes teavad kuidas kahepoolne partner leping teha šahh ja fudu.

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Seda tõdenud iga inimene kes Putiniga kohtumas käinud. Selle mehega diili ei tehta. Putiniga asja ajamine on nagu hokimäng. Kus üks võidab ja keegi saab lõuga.
Ja ph.D kandidaat, asjata ohverdate ja parastate Lätit. Nimekiri ikka juba väga lühikeseks jäändu millest me lätlastest edukamad oleme.

Huu

 
At 23:33, Blogger Priit Pullerits said...

Rõõm näha, et noor kaardivägi, nagu Huu ja Martin, suures mängus tagasi on. Kägu pani üksvahe ikka päris hullu, hea, kui siia tasakaalustava jõu tekitate. Kui aga Venemaa ees veidigi põlvi hakkate nõtkutama, lähete siit nagu soe sitt lehma ihust (Soonetsi ütelus).

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui 40 ndal aastal ootasid paljud venelast, siis nüüd on samamoodi. Selle blogi lugejad, kes on kõik korralikud ja kohusetundlikud inimesed 2, 3 ja mõned isegi 4 korda vaksineeritud ei oska ettegi kujutada, kui palju oleks eestis inimesi, kes putinile teed sillutaks. Lüües putiniga käed on neil taas võimalus hakata osalema spordivõistlustel, käia teatris, kinos, süüa restoranis head paremat jne. kõike head ja toredat , mida praegune valitsus neile ei võimalda....

 
At 01:51, Anonymous Anonüümne said...

23:03 Soonets, :) aitäh meeldetuletamast! Kuidas sain Soonetsi ära unustada! Ai-ai-ai. Äri on spordiringkonnis Eestis ikka käinud, NL ja iga riigikorra ajal.

Aga sirvisin ülal antud indikatsiooni peale, et "Padre" olevat kõvas kirjutamisvormis, mida hr Pullerits viimati kirjutanud. Võistlemisest pikk lugu. Enesekiitluslik lugu, et elu on või(s)tlus. Aga vaadake, Pullerits jätab märkimata, et võistlus peab olema ka aus.

Võtame nt Tiidrek Nurme (ülal on link Nurme Sweat Elite videole Keenia treeninglaagrist). Jooksu eksperdid märgivad seal kommentaarides tähelepanelikult, et T. Nurme on 1500 m tüüpi kehaehitusega. Kuid jookseb maratoni. Üks viiest mehest, kes olümpial võistelnud nii 1500 m kui maratonis. Pulleritsul on ka 800 m/1500 m eeldused. Maratonis, aga mäletame, läksid sussis suhteliselt püsti. Eeldustega võita on kerge! Aga püüa händikapi pealt võita. Nurme on sulgkergete Etioopia ja Keenia meestega võrreldes s*temas seisus. Kuid võitleb! Tiidrek Nurme tahab ausalt võita.

Martin

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Ja ikkagi jääb vastuseta küsimus, et kuidas on võimalik, et mees, 3. eestlane, sai nais viikingi käest 3 ja poole minutiga lakki??? Kas eestlased ei oska trenni teha, suuski määrida või pole meis viikingite verd, kuhu on koer maetud? Me ju räägime füsioloogilisest erinevusest mehe ja naise vahel. Täpsemalt oli 3. eestlane alles 5. naine! See ei ole lihtsalt anomaalne vaid tähelepanuväärne. See ei saa olla nais viikingitel joppamine vaid midagi peab olema Eestis väga valesti.

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Ehk on põhjus selles, et laskesuusatajale hakkavad need tihedad paaristõuke pikapeale liiga tegema. Umbes 20 000 paaristõuget või ka rohkem, see pole naljaaasi. Naisviikingid on rohkem neid harjutanud.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Maratonil jäi silma, et ka taga pool üritavad harrastajad tippude kombel rada uisusuusaga paaristõugetega läbida, kuid kuna jõud ei käi tõusudest üle, sõidetakse tõuse uisusammuga. Mõned teevad seda teadlikult ja tahtlikult, mõned teadmatusest, joostes tõusudest üles nii, et suusk läheb libisema. Kui suusk kasvõi veidi kõrvale libiseb, on tegemist uisusammuga, mis ei ole klassikatehnikas lubatud. Mõistlik oleks rada läbida jõukohases sõiduviisis ja klassikatehnika reeglite vastu eksimata. Pole mõtet paaristõukega poosetada, kui piisavalt jõudu tegelikult ei ole.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

liidrid teevad kah 10 paaristõukae kohta vähemalt ühe uisusammu. Videost on hea vaadata, kuidas abistatakse ja tihti tehakse uisusamme lambist 3-4 tk järjest. Ega harrastaja ei saa kehvem olla.

 

Postita kommentaar

<< Esileht