reede, juuni 10, 2022

Pullerits: Kuidas mu häirekella löömine Eesti ohtlikema spordivõistluse üle viimaks vilja kandis

Huvitav on mõnikord pöörata pilk läbiminevikku, sest sealt vaatab otsa tõdemus, et ei või eales näha ette tulevikku. Kes oleks osanud arvata, kui lugeda ajakirjast Ma Olen Jalgrattur mu väitlust Tartu rattaralli peakorraldaja Indrek Kelguga kuus aastat tagasi, et rattaralli ohutumaks tegemise teema, millest olin tolleks ajaks juba aastaid rääkinud, jõuab alles pika vinnaga, tänavu selleni, et see tehakse ohutumaks. Ehk teisisõnu: mul oli õigus, kui teema üles tõstsin ja seda ajasin.

Rattaajakirja peatoimetaja Vahur Kalmre juhitud väitluses ütles Kelk, et kui rattasõidul on 4000 osalejat, siis 7-8 rangluumurdu on «normaalne tulemus. Isegi hea tulemus».

Mina väitsin, et tõenäoliselt on Tartu rattaralli Eesti kõige mõrvarlikum spordiüritus. Mitte küll selle sõna otseses mõttes, täpsustasin, vaid tervist ohustavas, kahjustavas ja lõhkuvas mõttes. Sest pole ühtki teist üritust, kus juhtub nii palju luumurde, lisaks pöördumisi meditsiiniteemistuse poole marrastuste ja sinikate pärast.

Kelk ütles mulle vastu, et olen aastaid tegelenud tõhusa hirmutamistaktikaga ja tulemuslikult. 

Seal väitluses tuli juttu ka sellest, mida ette võtta. Kelk mainis grupistarti, aga ütles, et see ei anna midagi muud, kui vaid veidike ohutumad esimesed kilomeetrid. «Ja see oleks ka kõik,» sõnas ta. Samuti väitis Kelk, et kui ta paneks osalejad startima grupiviisi, siis tegelikult see suurendaks liiklusõnnetuse ohtu, sest kümme kahesajalist gruppi ei suuda keegi liiklujses turvata.

Ja nägite nüüd: tänavu olid meil grupistardid ja paljud-paljud grupid. Sellepärast, et 7-8 rangluumurdu ei ole ju tegelikult normaalne. Sest ega muidu oleks Klubi Tartu Maraton väljastanud pärast rattarallit pressiteadet pealkirjaga «Lainestardid aitasid muuta Tartu Rattaralli ohutumaks», kus nentis, et väiksemates gruppides startimine vähendas oluliselt kukkumiste ja vigastuste arvu.

Rattaralli meditsiiniteenistuse juht Tiit Piiskoppel ütles, et «kukkumisi oli, kuid vaid üks inimene viidi haiglasse eliitratturite grupikukkumisest. Ülejäänud pöördumised polnud midagi hullu: marrastused, väiksemad haavad, põrutused jms, millele esmaabi anti kohapeal».

Ka Kelk, kes minuga kuus aastat tagasi väideldes ei väljendanud gruppides startimisele poolehoidu ega näinud selles erilist mõtet, tõdes nüüd, et lainestartide kasutamine tasus end ära. «Lainestartidega rattaralli oli igati õige otsus,» ütles ta. «Rahvasport peaks olema võimalikult ohutu ning /--/ väiksemates gruppides startimine maandab oluliselt kukkumiste riski.»

Nii et 7-8 rangluumurdu, mis tema sõnul oli veel kuus aastat tagasi igati normaalne, ei ole nüüd enam asi, millega rahule jääda? Et peab saavutama palju väiksema vigastuste arvu, mille eest oma ammustes sõnavõttudes pidevalt võitlesin ja rattaralli korraldajaid nende leige suhtumise tõttu kukumistesse ja traumadesse ka kritiseerisin?

Hea, et Tartu rattaralli korraldajad mu häirekella löömist viimaks kuulda võtsid ja midagi ette võtsid. Parem hilja, kui mitte kunagi.

Foto 1: Tänavune Tartu rattaralli. Foto autor: Mikk Otsar / Klubi Tartu Maraton
Foto 2: Tänavuse Tartu rattaralli stardi ootel. Foto autor: Adam Illingworth / Klubi Tartu Maraton
Foto 3: Tänavuse Tartu rattaralli järjekordse laine start. Foto autor: Adam Illingworth / Klubi Tartu Maraton
Foto 4: Romet Pajur võidab Turu tänaval tänavuse Tartu rattaralli. Foto autor: Aldis Toome / Klubi Tartu Maraton
Foto 5: Naiste esikuuik tänavusel Tartu rattarallil. Foto autor: Aldis Toome / Klubi Tartu Maraton

53 Kommentaarid:

At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Ohutusest rääkimine on silmakirjalik kui üritusel ei ole liiklus autodele (veoautod kaasaarvatud) suletud. Lainestartide sisseviimsega lisanduv ohutus on tühine "teise komakohaga" tegelemine. Peamine (palk silmas) on fakt et halvimal juhul lõpetab rattur või mitu ratturit Tartu Rattarallil veoauto rataste all. Ja selle peale olen ma pahane. Tour of Estonial suleti liiklus autodele, seal oli inimelul väärtus, Tartu Rattarallil seda kahjuks vajalikuks ei peetud. Miks? Kas Tour of Estonial oli ratturite avarii tõenäosus autoga suurem? Ei, võrreldes Rattaralliga oli Tour of Estonia osalejate arv kordades väiksem. Kas Tour of Estonial osaleja elu ja tervis on kuidagi hulka väärtuslikum kui "kohalike matside" oma? Ei. Miks siis? Kas UCI on rumal et nõuab oma võistlustel liikluse sulgemist ja Tour of Estonial tuli korraldajal liikluse sulgemisega "mõtetu tülikas erand" teha?

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas hr Kelk on teid tänanud pikaajalise konstruktiivse kriitika eest? Oleks kena küll, sest Eesti vajab eriti praeguses julgeoleku olukorras sportlike rahvuslikult meelestatud uniooni. Erimeelsused ja vana kaun tuleb kõrvale jätta.

Putin teatas, et Peeter I ei võtnud midagi kellelgilt ära, ta vaid võttis tagasi. Nt Narva. Arvatavasti tekitas selline avaldus stalnuhhinites motivatsioonipuhangu veel natuke kannatada, "vabastajad" on teel. 1709. aastal Poltaava all sai eestlaste saatus otsustatud, Rootsi kaotas lahingu ja kokkulepluseks sai aeg küpseks. Põhjasõja lõpp oli ühe ajajärgu lõpp. Täna liiguvad Vene väed jälle Poltaava suunas. Ukraina (ja Euroopa) olukord on kriitiline, päevas langeb kuni 200 Ukraina vabadusvõitlejat, sajad saavad vigastada. Vene mass tuleb peale.
Mehed, siin pole muud arvata kui hoiame füüsise tugevana, vaimu tervena ja püssrohu kuivana.
Merle Karusoo ütleb tänases intervjuus:
"Eestlane on olemuselt kõhkleja, sest on mõnes asjas liiga tark. Ta kaalub kõiki võimalikke sündmusi, ta leiab sadu agasid. Selle tulemusel ei tee tihtilugu mitte midagi. Mõnikord tuleb kaalukausid kõrvale jätta ja teha lihtsalt seda, mis on õige. Näiteks 1940. aastal olnuks see: tulistada esimene lask. Sellest liblika tiivalöögist oleks ehk piisanud, et meil oleks teistsugune poolsajand olnud."
/---/
"Sõja ajal ongi selge rindejoon, ollakse ühel või teisel pool, ülejäänud on desertöörid või marodöörid. Meil on kõike, aga Vene poliitikuid ei saa Eestis olla. Eestis on Eesti poliitikud."
Mõelgem MK öeldule. Ja tegutsegem. Pulleritsule terve rea väga heade artiklite eest PMis suur tänu!

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Just, Priit, töö kandis vilja. Nüüd aga see probleem millest räägib 13:12. Ka see on teema. Liikluseeskirjade eiramine grupisõidus on tõsine probleem. Eelkõige tuulevarju otsimine eessõitja taga ebapiisava pikivahega. Samuti kõrvuti sõitmine, mis külgkontakti puhul tõmbab mõlemad siruli ja halva ebaõnne korral ka mööduvate autode rataste alla. Ehk siis ikka sellel üritusel vilistatakse ohutusele. Kõige veidram on, et riik näitab oma kodanike suhtes hoolimatust. Riik peaks saatma rajale politseinikud, kes võtavad eeskirjade rikkujad rajalt maha. On ju droonid, et jälgida ja patuoinad teeserva tõmmata rahunemise peatusele koos isiku tuvastamise ja trahvimisega. Kõik kes tolgendavad eessõitja sabas kiirusel 25+ km/h lähemal kui 10 meetrit ilma kohese möödasõidu ürituseta, tuleb teeserva pidama sundida ja trahvid värgid kaela panna.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Literaat Merle Karusoo ajab jama. Lasknud või kolm pauku ikka oleks asjad saanud nagu isake Stalin tahtis. Poola Bulgaaria pool Saksat sai kommunistlik mis valemiga Eesti oleks mitte jäänud? Sada pauku lasid ungari vabadusvõitlejad ikka polnud küllalt. Königsbergi kunn pakib juba kohvreid ta teab mis poole raudset eesriiet jääb Liivi ja Latgalimaa. Pauguvennad olete vaid meedias.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Ajaloos tuhnides on selgunud, et probleem pole mitte ühes tegemata lasus 1940 aastal. Probleemi juur on palju kaugemal 1558 aastas kui tartlased otsustasid venelastele andamit anda ja tunnistada ennast füüsiliselt ja juriidiliselt iidseks Vene vasalliks kui Moskva tsaar polnud enam rahutegemisest huvitatud ning lükkas hilinemisega kokku saadud raha tagasi ning Moskvas asunud saadikud, kogutud summaga 60 000 taalrit, saadeti tagasi Liivimaale. Ja alus selleks maksuks tekkis tartlaste leppest venelastega. Et liivimaalastel oli rahulepingut hädasti vaja, nõustusid nad lõpuks kõigi venelaste poolsete nõudmistega ja tõenäoliselt 24. juunil 1554 sõlmiti leping ära. Selle järgi kohustusid tartlased maksu tasuma 3 aasta jooksul ehk aastaks 1557. Pole päris selge, kas kõik Liivimaa saadikud maksunõudega nõusse jäid, kuid leping ratifitseeriti sellele vaatamata Liivimaa maapäeval sama aasta sügisel ja 1555. aastal võttis Vene saadik Kelar Terpigorev tartlastelt ka pühaliku kinnituse koos ristisuudlemisega rahulepingut täita. Selle alusel on venelastel võimalik edasigi siseriigis rääkida demagoogiat oma maade tagasivõtmisest aga mitte vallutamisest. Otseselt ju ei valetata. Lähtutakse sajandeid toiminud iidsest euroopalikust tavast, et kel suurem sõjaline jõud sel õigus. Kokkulepped on selleks, et sõja tulemusena need kustutada ja uuel moel kehtestada.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

No nääd siis. Teeme pro tuuri rattamansa ja nimeks Maraša ja sponsoriks Gazprom. Kõik õige ja leggitiimne.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Väike kirjaviga sisestamisel: ... sest kümme kahesajalist gruppi ei suuda keegi liiklujses turvata."

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Laskmata lasud on väga tähtsad. Eesti kaotas laveerides 5% territooriumist tänases arvestuses. Soomlased hakkasid kõvasti vastu, aga kaotasid 10% territooriumist (sealhulgas suuruselt 2.-4. linna Viiburi). Kaotused on eelkõige inimeste kaotused. Nõukogude okupatsioon tõi venelaste massilise ümberasustamise Eestisse. 30 aastat peale iseseisvuse taastamist on eestlaste osakaal ikka alla 70%. Meil on uue invasiooni eel väga kehv seis.
Tartlased teavad väga hästi mis nende eest on makstud või maksmata jäänud. Poola lipp on Tartu lipp. Poola on ka täna üks olulisemaid liitlasi peninukkide vastu.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond, kas te ei arva, et nüüd on paslik hetk diskussiooni sekkuda võhmameestel hr Kelgul ja hr Piirimäel?

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Meiega on asjalood sitad. Poolakatel on muret palju ja neil pole laevu millega appi tulla. Enne abistavad nad leedut ja lätit kas meile auru enam jätkub ei tea? Meid peaks abistama Soome aga kas abistab? Vaevalt.

https://www.err.ee/1608613603/soome-sojanduseksperdid-soome-vagede-baltimaadesse-saatmisel-pole-motet

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ära sa ennast väga õhku täis ka tõmba - stardigrupid olid tänu Gran Fondo sarjale ja sinu videos on näha, kuidas sa ise sõidul turvalisust eirasid.

Mäletad mida ütles sinu üleskiidetud riigi president oma ametisse vannutamisel?
Sama kehtib kaudselt ka Rattaralli ja ja sinu kohta!
(vihje: J.F. Kennedy - "And so, my fellow Americans: Ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country.")

Mine häbene nurgas - kaks!

 
At 01:38, Anonymous Anonüümne said...

Mister Pullerits has done a lot for your country.
Half Waldo Elliott

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Mister Pullerits on teinud mitte palju, vaid kõik viimseni. Ilma temate meid poleks. Tema targa juhtimiseta oleksime kui tuules veerevad liivaterad hallil kivil. Kuid mister Pullerits tõi meid kokku ja nüüd oleme kui kamakas betooni, mida ükski vägi ei võida.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Mister Pullerits on eeskujuks meile kõigile.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole!

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis homopealinn see Tartu täna on? Kord on käest ära. Blogipidajale noomitus.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Ai hell homod laiavad Tartus nagu omas kodus. Väga skandaalne, 30 aastat Eesti Vabariiki ja mis? Kurrunurruvuti maa kus jullukse paljas banaan õieli ei häbi ega au linnakodanike ees. Pulleritsule vali noomitus.

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

No kui 4 000 osavõtjaga ralli kohta 7-8 rangluumurdu on mõrvarlik tulemus siis mida me arvame Urmu Aava Eurovisioonist, kus iga aasta vähem kui saja osavõtja kohta tuleb ikka ja jälle paar selgroovigastust?

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas Mister Pullerits peab taas hakkama vabandust paluma? Tartus Rüütli tänaval lehvis vikerkaare lipp. Politsei ei teinud teist nägugi.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Vikerkaare suhtes võtke maru rahulikult, seda manifestatsiooni toetavad meie liitlased USA, Rootsi ja Ühendkuningriigid oma saatkondade asjurite ja saadikute tasemel.
See pole mingi 9. mai, kus Venemaa ja Valgevene kõrgeimad esindajad pidurõivas nelkidega promeneerivad.
Tuleb laiemat pilti näha.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Kalevite kange rahvas ei kummarda rootsi pedesid. Kes nad meile on? Sugulased? Pullerits pole juht ega midagi. Kelgu nöör.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Kes su arvates Tartu ülikooli, kus Padre ajakirjandust õppis ja õpetas, lõi? Kas Ivan Julm vä?
Ilma Rootsi Kunnita oleks meil vaid EPA, kust puupäid tuleks kui saelaudu Vändrast, 13:26.
Rootsi võib varsti olla ka meie liitlane sõjaliidus, kui türklased pehmeks räägitakse. Rootsi loob meie piirkonna strateegilise sügavuse. Invasiooni eest põgenedes saab Rootsi olema meie põhiline vastuvõtjariik ja ümberasumise korraldaja.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Räägiks siis parem, et kui kirsa üle piiri tuleb, siis kas mõistlik on pageda Rootsi kaudu läände nõudepesijateks või jääda koha peale ülikoolis Rootsi kunni poolt alustatud matside harimist jätkama?

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Naised, lapsed tuleb evakueerida, eliit põgeneb.
Ülejäänud võtavad kas püssi või nelgid.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks on meil Kägu kes kagulaanes resistansi organiseerib ja sitakotid ära päästab

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on ammu jalga lasknud, ei pidanud ta siin isegi verbaalsele pressile vastu, tõmbas uttu, nii et isegi kukuuu enam ei kosta. Nii palju teile teie kägu!

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Ei noh, relvaga vehkimisel kas keegi teab, et millised linnad jagavad Mariupoli saatust ja millistes linnades võib elutegevus jätkuda ühiskorterites, kus peremehele jääb väikseim tuba kui hing osutub võimule truuks?

 
At 17:50, Anonymous MargusM said...

16.28 ka sa üldse lugeda ei oska? Sinust eelmine kommenteerija just ütleb kus kandis ja millega Kägu tegeleb sel ajal kui sina siin õhku võngutad!
Rootsist saab NLAW-e, nii et tasub neid toetada. Samuti tasub aru saada, et sinu elu võib päästa ka inimene kel vikerkaare värvilised suundumused (rääkimata igapäeva elulistest tegemistest). Peate oma laiema perspektiivi selgemaks mõtlema kas talute russki mir-i või vikerkaart.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit põgenes suurest häbist Lätti. Vot sulle rahvajuhti. Vana tegeles jälle metsavendlusega. Kuidas me küll siia jõudsime, et vikerkaarlased surusid oma pillerkaaritamisega resistantsi Eestist välja?

 
At 21:00, Blogger Priit Pullerits said...

Need olid võõrväed, mis tulid siia värvilist revolutsiooni mängima.
Samal ajal Ukrainas...
Häbi neil võõramaalastel siin olgu!

 
At 06:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits unustab ära, et osalejaid oli ka tänavu enam kui 2x vähem, kui oli viimati 2019 aastal. Tänavune korraldus oli selline, nagu ta oli, stardi asukoha tõttu. 2023 minnakse vanaviisi edasi.

 
At 08:36, Blogger Priit Pullerits said...

Miks venemaa lennuvägi on mängust väljas, uurisin:

https://maailm.postimees.ee/7543342/intervjuu-eesti-ohuvae-ulem-puudulik-valjaope-kahandab-vene-lennuvae-rolli-ukraina-sojas#_ga=2.155407928.2013204850.1655096591-1744021326.1641551374

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks teada mida eestiläti maavägede kindral asjast arvab. Otsustavad lahingud peetakse kuival pinnal.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Pride möödus sõbralikus õhkkonnas, kaugelt tulnud ja korraldajad kiitsid, kas järgmisena võiks Taaralinnas toimuda alasti rattal sõitmise üritus? Millise seisukoha võtavad vabadusesõidu suhtes Strava Vorbuse edetabeli mehed, aga Vauxhalli teravama jalgaga kutid?

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas Tartu alasti rattasõidul võib osaleda ka kikkis ninaga?

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Nina ei tasu üleliia taevasse ajada muidu oled nagu kuningas, alasti.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

18. WNBR toimus 200 maailma linnas. Ohutut rattasõitu promoti muuhulgas Buenos Aireses, Londonis (kus õpib Eesti talent hr Martin), Pariisis, Viinis, Melbourne'is, Kopenhaagenis, Tel Avivis, Tokios ja mujal. Loodetavasti liitub Tartu 19. WNBRiga.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-10908601/Thousands-cyclists-strip-streets-London-World-Naked-Bike-Ride.html

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Seal pikatilli väljakul olid valdavas enamuses 50+ sugardadid. Naisi oli näpuotsa täis. Väga pervo. Eesti vastes ei sobigi seda samas formaadis kuskil inglislla all korraldada, seda peaks ikka kenasti pika hermani juures tähistama.

 
At 09:25, Blogger Priit Pullerits said...

Minu raudne seisukoht on, et seda pervorallit siia vaja ei ole. Meil on avalikus kohas käitumise reeglid, sh nõuded riietusele, ja ma ei näe mingit põhjust selleks erandit teha. Lõppeks viibivad linnaruumis ka alaealised!

Aga esmalt peab Tartu näitama nii palju südikust, et lõpetab ära selle puukallistajate idiootse suveeksperimendi, et muuta Riia tänav poole kitsamaks ja anda kummaski suunas üks rada jalgratastele. Tule taevas appi! Kes siis rattaga mööda Riia tänavat sõidab! Rattaga kesklinna sõitmiseks on palju muid tänavaid, nr raudtee-äärsed kergliiklusteed ja muud ka. Ja kogu see pull läheb maksma 100 000 eurot - nagu meil riigis raha mujale panna poleks. See on arulage ja kuritegelik, mis Tartus tehakse - muudetakse linn halbade mõtete linnaks.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Nii hr Pullerits. Ja kui sinu otsustada oleks, et kuhu panna 100 000€ linna raha, siis mis on see avalik eelistus kus selle raha eest saaks rattateest parema efekti? Nii nagu sa kritiseerid, et ei ei ei , ei ole lihtsalt targa inimese tunnus. Tark ja lugupeetud kriitik teeb ka konkreetse ettepaneku ja laseb selle demokraatlikel protsessidel kasvõi auklikuks lasta kuid suudab tõestada oma ettepaneku selget paremust kritiseeritava ettepaneku suhtes.

 
At 11:46, Anonymous MargusM said...

Selle 100 000 ees saaks ntx kesklinna parki korras hoida! siis ei peaks väitma et park on räämas ja ehitame süku..

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Kikkis nokude ja tisside abil tehakse suuri asju, kogutakse raha ja aidatakse vaaladel ellu jääda. Pervode ralli aitaks Tartus süku ära hoida ja natsid ka paika panna. Teeme ära. Padre on nõrgaks jäänud ei julge suuri asju organiseerida.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Pole hullu, võtame Riia mnt eksperimendi vastu. Juuli on Tartu inimestest tühi niikuinii. Pange Stravasse Kaitseväe tõusu ja NB! allamäe sõidu väljakutse valmis. Oi, kui hakkad Aparaaditehase juurest tulema, väntad Kaitseväe Akadeemiani ennast soojaks ja siis paugutad Riia mäest all Võidu sillale (või muudeti silla nimi juba ära? Kaotuse sild oleks sobivam). Mis kiirusel paremad mehed võiks alla tulla? Paluks Pulleritsult luuret enne trassi avamist, nt Vauxhalli juurest Võidu sillani üks sutsaksas, saaks ühtlasi põhjaajad kirja, mida ületama asuda. Mäest ülesse Aparaadini, seal kui hipid tänavaelu ja -festivale korraldavad, oleks juba spordimeeste, mitte jackässide challenge. Põnev Tartu suvi on ees ootamas!

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

MargusM - endale teed sooja kohta suveks või? Pole paha - pargivalvur/koristaja 100000€ suve eest. Pole paha! Isegi võiks selle papi eest seal pikad päevad lasta. Hea ettepanek. Aga ikkagi - kelle taskusse see papp läheb?

 
At 13:37, Blogger Priit Pullerits said...

11:21, väga lihtne, minu ettepanek on see 100 000 euro väärtuses lollus Riia tänaval ära lõpetada. Konstruktiivne, selge see! Sest vaadake, kui mõni teeb idiootse ettepaneku, siis konstruktivism ei ole selle idiootsuse kõrvale teha teine idiootne ettepanek, vaid idiootsus õigeaegselt ära lõpetada.
Sest mis on selle lolluse mõte? Ega autod kusagile kao, üksnes liiklus muutub halvemaks, kui linnaliikluse peaarter teha poole kitsamaks. Väga lihtne, võrrelge südamega: tehke selle peaarter poole kitsamaks ja vaadake siis, mis tunne kogu organismil on.
Need rohelised debiilsed eksperimendid ajavad pehmelt öeldes juba s*ta keema. Ega muidu selle algust edasi ei tõugatud, sest eks neil, kes sellele rohelise tule andsid, hakkas ka koitma, et asi on ikka jama. Eks see tehakse 1. juulist hambad ristis lõpuni, aga loodetavasti jääb see viimaseks selliseks katsetuseks kõigi elu halvendada.

12:03-lt hea ettepanek - kui see lollus seal ära tehakse, siis korraldame seal sellise Strava-festivali, et hipid kaovad nagu soe s*tt lehmaihust (Lobamoka kuldne väljend). Iga päev uus edetabel värskendustega, mehed lendavad nagu kuulid - siis alles näevad need rohetajad, mis kiirused on kesklinnas tegelikult võimalikud ning et autode tekitatud ohud oli seal morsipidu.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

13:37 Masinapurustaja vaatenurk, et keelame, poome ja laseme. Konkreetselt see 100000€ on ju üle. See kulutatakse praegu rattateele. Küsimus oli konkreetne, mida teeksid 100000€ midagi muud aga sa ei osanud vastata, mis on linnavalitsemise seisukohast mõttetu arvamus. Ükski linnavalitsus ei püsi, kui nad koguvad ainult raha kokku kontole ja seda linnavalitsemiseks ei kasuta. Samuti ei tule kõne alla lihtsalt vastu olevate kodanike arvamused, sest koalitsiooni häältega veeretakse neist tuimalt üle. Ainuke sinu võimalus kaasa piiksuda on see kui lolluse asemel miski tarkuse välja pakud mida saab selle raha eest paremat teha kui sinu kritiseeritav ettepanek teeb. Elementaarne. Ülikooli õppejõud võiks niipalju ikka maailmaasjadest aru saada loomulikust intelligentsist.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Ma hääletaks tänases riigile (ja KOVile) võlakohustuste kasvatamise võistluses täiesti tõsiselt erakonna poolt, kes suudaks säästa (ja sellega ühtlasi inflatsioonilist survet vähendada). Pulleritsu ettepanek, mitte kulutada 100 tuhhi kurat teab millele või kellele on õige samm sinnapoole.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Ega KOV-i kulud ei suurenda inflatsiooni. KOV kulutab trükitud ja maksudega kokku kahmatud pappi. Isegi kui laenataks siis tuleb see neil igatahes tagasi maksta tuleviku kasvavatest tuludest. Vaadake oma Tartus ringi. Mis seal toimub? Kas tõesti ei olegi ühtegi ideed mida reaalselt teha heade mõtete linnas või nii? Tukute seal niisama. Mida kuradit te seal ratastega ringi paarutate kui ei märka ühtegi kohta kuhu oleks hädasti vaja linna raha kulutada elu paremaks muutmiseks kõigil linnakodanikel? Võtke tempot maha. Hoidke silmad lahti. Tehke veel paar tiiru ja õhtuks vast hakkavad ajud liikuma kui olete mõne virgastava kogemuse osaliseks saanud.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Paavst rääkis sõja võimalikest põhjustest mais ühes usutluses, öeldes, et Kremli viha tekkimisele võis kaasa aidata «NATO haukumine Venemaa ukse ees». Kui see on otsene viide Tartu võimuliidu juhtpartei tegevusele riiklikul tasandil siis on teada ka Ukraina ametlik sõja provokaator ja õhutaja. https://maailm.postimees.ee/7544868/paavst-venemaa-kallaletung-ukrainale-oli-ehk-nato-provotseeritud

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

15:44 sa mees oled ikka päris uhhuduur.



 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, sütiku pikkuse kontroll.
Kuidas reageerid, kui rattaga sõidab vastu täiesti alasti naine, kelle rinnad on kui spanjeli kõrvad:
1. vilistad tunnustavalt,
2. helistad 112 ja kirjeldad operatiivteenistustele kurioosset olukorda,
3. ähvardad selle l..bu lehte panna,
4. liigud kalanäoga edasi, justkui poleks midagi juhtunud.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Kumba pidi sütik lühem on, kas 1 või 2, 3 puhul?

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

1. puhul on tegu täiesti normaalse mehega. Kõik vajalik on õiges mõõdus. Aga, taoline võib lambist ahistamissüüdistusi kraevahele saada. Hea advokaadist sõber kuluks marjaks ära.
2. Kui selliselt telo käest võtta, ei mõista ta kuidagi olla. Muudkui helistab ja pildistab ja jahub.
3. plahvatab kohe. Ta peab viha kontrolli alla saama, selleks võiks ta kasutusele võtta meditatiivsed ravitehnikad, nagu näiteks kogu suusahooaja treening vaid Pulleritsu ovaalil.
4. on mingi egomaniakk - ainult mina - või PD (no hard feelings).

Seega, lühemast alates: 3., 2., 1., 4.(sõltub muidugi).

 

Postita kommentaar

<< Esileht