kolmapäev, september 20, 2023

Pullerits: Kas oma võistlusratast tasub teistele laenata?

Reiko Rosenthal, kliima- ja kütteseadmete firma Kliimamees OÜ omanik ja juht, rääkis mulle ajakirja Ma Olen Jalgrattur rubriigi «Pullerits tutvustab kõvasid harrastajaid» tarbeks sellise juhtumi, mis ruumipuudusel paraku ajakirja ei mahtunud.

Poisipõlves rattatrennis käies sai tal Tartus Raadi pargis mängitud rattal sõites kulli. See arendas ratta valitsemise oskust. Aga, nagu meenutab Rosenthal, oli temast viis aastat vanem Allan Oras, kes hiljem pääses Prantsuse ja Itaalia amatöörklubidesse, ühel hetkel otsustanud, et nalja peab ka saama.

Nali seisnes selles, et lükata kellegi ratas läbi põõsaste teisi taga ajajale ette. Selleks sobis pundi noorima, Rosenthali kuldset värvi Start-Šossee.

Kõik läks, nagu plaanitud: tagaajaja kukkus pikali ja nalja sai palju.

Rosenthali naljatuju lõppes siis, kui ta nägi, mis tema rattaga juhtus. Selle üks raamitoru oli murdunud keevitusest lahti. «Mul oli nutt kurgus, mis ma treenerile ütlen,» mäletab Rosenthal.

«Teeme sellest viineri kompunnimismasina,» pakkus Oras, nägu naerul.

Pahandust tuli üksjagu. Lõpuks tunnistas Oras treener Rein Pruulile üles, et süüdi oli tema: tema agiteeris ja tema oli ratta ettelükkaja.

Rosenthal sai endale uue ratta – tänu sellele, et Oras oli otsustanud visata vimka. Mis siis, et tegelikult oli too Janek Ermeli vana ratas. Orasega sama vana Ermel hukkus 1997. aastal Itaalias treeningul.

Õppetund, mille Rosenthal sõnastas nii: ära anna oma ratast kergekäeliselt teistele, vaid hoia seda kui isiklikku kallist vara.

Siin ei saa jätta ütlemata, et kolm meest on mulle ratast laenanud. Esmalt endine kolleeg Postimehes, hilisem Kuku raadio ja nüüdne Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja, kes korraldas, et sain Tallinnast vist lausa kaheks Tartu rattaralliks võidusõiduratta, mida mul tol ajal polnud. Riikoja tahtis kaasa aidata, et suudaksin võita maanteesõidus Art Soonetsit. Teiseks Riho Järveläinen, kes laenas mulle Tartu rattamaratoniks oma maastikuratta, sest muidu pidanuksin sõitma naise Optimaga. (Seda meenutades tuleb meelde, ega äkki Riikoja laenas mulle ka Tartu rattamaratoniks oma maastikuratast; igatahes tuleb meelde, kuidas pesin pärast rattamaratoni tema rattakingi.) Ja kolmandaks Haanja rattaklubi esindaja Baruto, kes laenas mulle 2015. aastal Tartu rattamaratoniks oma imekerge ja jäikade kahvlitega maastikuratta, et saaksin kord ometi teha võimetele vastava tulemuse. Tegingi: läbisin raja alla kolme tunni, 2:59.31-ga ja sain täpselt 300. koha. Sellest kiiremini pole seal enam suutnud.

Aga olen samuti oma varustust välja laenanud. Enam kui kümnend tagasi andsin oma maanteeratta hiljutisele Postimehe kolleegile Kaido Lindele, kes sõitis sellega Tartus triatloni. Nii et olen rikkunud Rosenthali õppetunnist tulenevat soovitust.

Aga teie suhtumine ja kogemused?

Ajakirja Ma Olen Jalgrattur värske, järjekorras juba 39. number (all paremal) räägib järgmisest.

*Teeme Tartu asjad selgeks: kas ja kui palju on Tartu tegelikult rattasõbralik linn.
*Esimesed eestlased tegid kaasa ultravõistluse Transcontinental Race: 13 päevaga läbi Euroopa
*Keelatud maa Noarootsi: Alo Lõhmuse rattaringid
*Ka elektrirattad saavad omavahel Eestis võistelda
*Belgia tiimis sõitev Gleb Karpenko ja tema ristteed jalgrattaspordis
*Rattavõistluste korraldajate sarjas räägib seekord Kristjan Kivistik
*Viis Eesti ratturit läbisid kuulsa brevet'i Pariisist Bresti ja tagasi
*Riina Toomis on sõitnud kõik Tartu rattamaratonid ühe ja sama rattaga
*Kahe sõitja muljeid selle aasta l'Etape du Tourilt
*Eesti esimene gravelimeister Markus Pajur

Fotod 1, 3 ja 5: Tartu rattamaratoni liidergrupp lähenemas Puka toitlustuspunktile.
Fotode autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix
Fotod 2, 4 ja 6: Pühapäevane Tartu rattamaraton. Sõitjad kohas, kust põhidistantsi lõpuni jääb veidi rohkem kui kolmandik võistlusmaast. Fotode autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 7: Ajakirja Ma Olen Jalgrattur 39. numbri esikaas. Kaanepildi edastas ajakirja toimetaja vahur Kalmre

27 Kommentaarid:

At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Siin ootaks Pulleritsu proua kommentaari, kas tasus abikaasale legendaarset Optimat laenata. Ratas olla kaunikesti kaheksas ja tont teab kuhu kuuri lükatud.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Ma ükskord laenasin ühele enda kolleegi vennale oma ca 20 aastat vana terasraamiga Classicu, et ta saaks koos teiste hipsteritega Tallinna Tour d'ööl ringi kruiisida. Õnneks midagi väga hullu ei juhtunud, ainult mingi lamineeritud lipakas oli kordarate vahele jäänud.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Laenasin klassivennale Školniku, see idikas sõitis vastu maja seina, lükkas kahvli sirgeks ja ei kõssanudki enne kui mul kahvel alt ära murdus. Moraal, alaealistele ei tohi mingil juhul laenata nii, et ise pealt ei näe, mis ta sellega teeb. Orase juhtumi vastu ei aita isegi see. Aga üldteada on ju fakt, et rendiautod pannakse suhteliselt kiiresti müüki, et rendiauto omanik ei peaks masinate limiitide kompamisest tingitud probleeme remontima. Lihtsalt välja laenatud värk ei kesta kaua. Oma tavaari ikka hoiad ja ei proovi igasuguseid trikke teha. Trikiratturitele ja ekstreemratturitele öeldakse kohe poes, et neile üldse garantii ei kehti. Võistlemine on aga enamvähem iga garantii surm.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei pea laenama ja ei laena kah.Kui siis ainult ühis matkamiseks.Iga mees kes tahab võistelda laenatud rattaga peab mõistma ,et sellest võib tulla kallis kasutuskord.Odavam on omada ratast.

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Kallim. Pearuga kahasse tuleb ikka kallim.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Õige rattamees ei laena kahte asja välja - enda ratast ja naist!

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Ratas laenata nt rehvile, teate ma ei kujuta seda isegi ette...

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Padrelt siis seekord nostalgia-pauk.

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

"Õige rattamees ei laena kahte asja välja - enda ratast ja naist!" - naist võib ikka laenata, kui parema vastu saab:)

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Kaks kuud on möödas viimasest litakast. Padre vist mälu nõrgaks jäänud. Aeg on käes.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Meie matimees pani MMil neutraalse sportlase paika 1:1 viigiga, järgmisena langes 1:1-ga Norra pehmo, too nuttis hiljem matil pikali maas. Türklane ei jätnud Nabile võimalust. Homme on miinusringimeestel võimalus, Nabil võimalik võita pronks! OMi pilet tuleb nõrgemagagi tulemusega. Pöidlad pihku!

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Kuule, tulemus on ju selline, et tuleb midagi muud pihku haarata. Ja need ei ole pehmed rinnad.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Kreeka-rooma maadluses alakeha käperdada ei tohi. Vabamaadluses aga kogu mäng alakehasse käibki. Välismaa keeles öeldakse selle kohta "Sniff the jockstrap style".

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Minu esimene erekas oli ka hea. Pärast Antonile laenamist, kui ta tahtis korra aiamaal ära käia ja lubas mulle selle eest herneid tuua, oli mu Ereliukase pedaal kõver ja käis vastu raami. Tagusin pooliku tellisega sirgu aga alates sellest hakkas ratas lagunema.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Školnik ja Ereliukas oli igal tatikal, mida siin laenata. Aga Start Šossed küll sõbrale või mingile Antonile välja ei laenutatud, kui mõistust oli.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Ereliukas oli legend. Mis põhjusel on Pullerits ja Soonets vabariigi rattameeste tipus viimased 30 a. Noh, alustasid ereliukase peal.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Tänud leedukatele, et nii vägeva brändi tegid, mis eestlased tippu paiskas!

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Mida kogukond arvab Pahvi koledast skandaalist. Mõtles, et teeb tavapärase puukfirma ja tõmbab sealt kange maakoha spordielu edendamisel? Eks Padrel ole rohkem infi. Kas ka jagada saab, on iseasi.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks Pullerits läks hiljem üle ameerika brändidele.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Peebul oli ühtede meestega kokkulepe, et ta paneb raha kõigepealt oma MTÜ arvele, et oleks mingi kindel koht, kus raha hoida. Siis ta tahtis selle raha klubile üle kanda aga klubi ei lasknud. Klubi bossid vaatasid, et Peep teeb liiga head tööd ja temast tuleb selle pärast vabaneda. Segadused rahaga oli vaid ettekääne. Nüüdseks on Peep kõigi suuremate meediamajade sporditoimetustest läbi astunud, olukorda läbipaistvalt selgitanud ja korvpalliklubi omanike nurjatused paljastanud. Raha tagastati algsetele omanikele, et kõik oleks aus ja läbipaistev.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

ot, ott, et spordimeeste ühistud on nurjatud...? Ega Pahv pole nüüd ka just spordimees välimuse järgi aga mingi jama siin on.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Usume Pahvi sama kindlalt nagu Nabi ja Veerpalu.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Nabi sai MMil tulemustega 1:1, 1:1, 0:9, 0:2 EOK palgale. Lisaks surus agressorriigi sportlase kätt. Spordimehelik käitumine, arvab dopingukaristuse ära kandnud meie matimees.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Jutt mingist traditsioonist ja spordimehelikust käitumisest on täielik möga. Sellist etiketti kultiveeritakse küll mingites nurgatagustes kahtlastes poolametlikes liigades aga võitlusspordi tipptasemel on oma vastaste avalik vaenamine täiesti aktsepteeritav käitumine.

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Nabi tuleb eestkostele võtta. Samas ätti enam ei muuda. Pargiks ta riiulile, siis 20 aasta pätast hea värske memuaaride heietusteks võtta.

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Coolbeti tagasitõmbumine Pahvi kinga saamise valguses paneb küsima, mis kihlveokontorit motiveeris, kas Keila korvpall või Pahv oma teenetega?

 

Postita kommentaar

<< Esileht