esmaspäev, september 18, 2023

Pullerits: Kas Vuelta võitja selgus ebaausas võistluses?

Äsjalõppenud Vuelta lõpplahendus pani Eesti rattaringkondades hästi tuntud ja samuti tuntud meeskonna särgis pedaaliva, kuid ka ühiskondlikul areenil tuntuks saanud ratturi mulle kirjutama ja tähelepanu sellele juhtima, et tänavuse üldarvestuse võitja ameeriklase Sepp Kussi määrasid eelmisel nädalal publik, rattafännid ja sotsiaalmeedia. Keegi vähegi asjatundlik ei kahtle, et kui võitlus käinuks lõpuni mees mehe vastu, võitnuks üks kahest Kussi meeskonnakaaslasest Jumbo-Visma tiimist, kas taanlane Jonas Vingegaard või sloveen Primož Roglič. Ehk teisisõnu: Kussi saatuse otsustas publik nagu vanas Roomas gladiaatorite areenil.

Esimese hooga tundus otsus Kussi kasuks mullegi spordimehelik käitumine. Tunnistan, et ei jälgi rattasporti süvitsi – võõras mure ikkagi, lõppude lõpuks –, kuid nii palju on siiski kõrvade vahele jäänud, et Kuss on vist olnud meeskonnas aastaid teiste aitaja. Nüüd näitas Vueltal, kui sai liidrisärgi, et suudab ka ise võidu peale sõita. Pidasin seda au- ja spordimehelikuks, et Vingegaard ja Roglič, tiitlitega mehed, ei hakanud tiimikaaslase rõõmu rikkuma ning lasid talgi võitu maitsta. Ehkki eelmise nädala ühel mägisel etapil nad lõpuosas näitasid, eriti Vingegaard, et tahtmise korral võiks nad teha Kussi selja n-ö prügiseks.

Niisiis, kui Jumbo-Visma meeskonna juhid poleks sotsiaalmeedia ja rattafännide survel tiimi kahele parimale pidurit pannud, oleks kokkuvõttes võitnud üks neist kahest, mitte Kuss. Mis, kui asja teise nurga alt vaagida, pole sugugi ilus ega spordimehelik, sest võitja peaks ikkagi selguma rajal, mitte raja kõrval langetatud otsuste põhjal. Eriti veel rahva survel. Ega rattasport ole Eurovisiooni lauluvõistlus!

Aga nagu nentis mu vestluspartner: «On nii, nagu spordidirektor ütleb. Rattasõidus pole demokraatiat.» Ja lisas, et Jumbo-Visma spordidirektor muutis oma esialgse plaani rahva survel. «See on sama hea, kui rahvas valib korvpallis esiviisiku,» nentis vestluskaaslane.

«Vaat see pole enam mõistlik,» tõdesin omalt poolt. Mis siis, et sisimas rahva survel langetatud otsus visa ja ennastsalgava töömehe kasuks mulle isegi meeldib. Pole ju huvitav, kui suurtuure võidab vaid käputäis mehi. Ikka on huvitavam, kui vahepeal mõni ka teisest ešelonist üllatab.

Aga mõtlesin edasi, et see on ikkagi kahe otsaga asi, kui võitja määrab avalikkuse surve, ükskõik kui palju selle surve suund ka ei meeldi. Sest kuidas meile meeldiks, kui rahvas ütleks, et ärge laske mingil eestlasel võita? Sport olgu ikka sport, mitte populaarsusvõistlus.

Ja pealegi, kui võitja otsustatakse väljaspool võitlusareeni, tagatubades, eriti veel üldsuse või mingi osa kõvahäälsete fanaatikute survel, siis see pole enam sport, see on... kokkuleppemäng, mis näiteks jalgpallis on karistatav.

Foto 1: Sepp Kuss tähistamas meeskonnakaaslastega Vuelta võitu. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Jonas Vingegaard (vasakult), Sepp Kuss ja Primož Roglič lõpetamas Vuleta 20. etappi. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Sepp Kuss (ees) Vuelta viimasel, 21. etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Sepp Kuss tähistamas Vuelta võitu. Foto autor: AP/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Sounds like Sepp got the "people's champ" treatment. Kind of reminds me of when I let my father win at chess because of "family fan pressure". But hey, cycling's unpredictable, just like my board game strategy. Maybe it was Jumbo-Visma's way of keeping things spicy or they just wanted to see Twitter blow up.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Keegi teab, et miks Priitu eilsel kogukonnasõidul kirjas ei olnud? Melust osasaamiseks ja solidaarsuse manifistatsiooniks ning hilisema ülevaate tegemiseks piisanuks ju kasvõi igati jõukohase 21 km läbimisest.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Soonets aga tegi oma ära, isegi paremini. Pikal ehk õigel sõidul oli M55 vanuseklassis 71.! Kokkuvõttes 1040. koht 1712 tulemuse kirja saanud võistleja seas. Aega kulus 3:41:32.
Kogukond ootab õnnestunud soorituse kokkuvõtet a la mis tunne oli mitmetele ja mitmetele omasugustele härgadele pähe panna.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Soonets ongi tegudemees, mitte jutupaunik.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on nõrk allikas jutu treimiseks juhtunud. Neid on teisigi olnud, näiteks väidetavalt vanad tuntud treenerid, kes kirjutavad ja joonistavad Padrele. Lugejad olge ettevaatlikud!
Too rattaringkondades tuntud mees võiks aduda velotuuri võistkondlikku olemust. Tuuril sõidetakse tavaliselt ka üks või kaks ITT-d, vaat need on igaüks enese eest väljas sõidud. Võiks öelda, et Sepp Kuss pidi tavapärasest suurtuuri sõidust rohkem enda eest võitlema, kui meeskonnaliidritel tavaks. Alles viimasel mägedeetapil sai Kuss tõhusat toetust kõigi meeskonnaliikmete käest. Kuss läks liidriks 8. etapil, kui õigesti mäletan. Ma vaatasin huviga, kus ta pelotonis seejärel oma meeste vahel paiknema hakkab? Kuidas n-ö turvatakse? Me mäletame ju kui mannetult Vaderit "kaitsti" paar aastat tagasi Wanty poolt. Üllatas, et kui olid etappide otsustavad tõusud, oli sage pilt, kus ees vunkisid Bahreini tiimi või muu satsi mehed, siis juba järgmisena tuli Kuss ja Kussi taga passisid Vingegaard ja Roglic. Kussi otsesed abistajad langesid vedamast suhteliselt vara ära. Auga teenitud võit. Mis saab mehest edasi. Kas klubid jooksevad tormi uue liidri järele?

 
At 15:20, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

https://sport.postimees.ee/7857523/venelastega-kontaktis-olnud-iluuisutaja-jai-leedu-passist-ilma?utm_source=sport_fb&utm_medium=wallpost&utm_content=7857523&utm_campaign=fb_post&fbclid=IwAR3J2vxiHYxrrqJnzgpuH0Lw0dzrJxu8xs4TWdysDmmDvZB7xXDHvoQ10-k
Kui teile tundub, et meie riigis on suur mõistuse kriis, siis tõdete rahuldustundega, et mujal on selle mõistusega veel nadimad lood ja kisub suisa skisofreeniliseks kätte ära.

 
At 15:30, Anonymous Kotkas, tippsportlane said...

Leedukatelt õige otsus! Jää vait, putinist Kägu!

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

Head suhted venelastega on lubatud vaid poliitilisele nomenklatuurile ja eliidile. On ilmselge et see iluuisutaja seda polnud. Samas Putinile anti selle käiguga korralik hoop. Täiesti võimalik, et vana ägab praegu voodis ja põeb raskelt. Veel paar sellist ja vanamees viskab lusika nurka.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui saad riigi armust kodakondsuse, nagu see vankatar ja putinist Drobiazko, siis on riigil ka õigus see ära võtta.

 
At 16:33, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Krdi kahepalgeline on võtta kodakondsus lihtsatelt kultuuri-inimestelt selle eest, et nad helistavad oma venemaal elavale sugulasele või hurjutada sportlast selle eest , et ta mängib tennist koos venelasega. Samas pigistame silma kinni, kui mõni suurärimees venemaale relvi smuugeldab või siis lihtsalt head äri ajab. Paraku tõesti ,selleks, et seda mitte märgata peab vist ikka väga korralikult süstitud olema.Iseenesest on lihtsalt tore vaadata, kui veri lendab ja kellelegi peksa antakse ja eriliset head meelt teeb, kui pekstav veel kõigele lisaks venelane või vene juurtega ka on.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas Käo tegelik nimi on Kukuškin?

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Mul on jällegi selline kahtlus, et kogukonna liikmel hr Kägul on kodus pr Kukuškina.

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on normaalne mees. Küll kasimata mõttemaailmaga aga musklid on pringid. Eeskujulik võhmamees.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Kägul stringid on või?

 
At 18:34, Anonymous Kotkas, tippsportlane said...

Kägu on oma kinnisideede ori ja elab omas maailmas, millel ei ole pärismaailmaga suurt pistmist. Kui ta pikemaks kirjutama jääb nagu seekord, jõuab ta jälle otsapidi vaktsineerimise ja süstimise teemani. Ehk alusta millest tahad, tema jõuab ikka sinna. Keegi oskab diagnoosi panna?

Liiati ta eksib, et sportlastele tehakse liiga ja ainult neid võetakse liistule. Vaata, Kägu-poiss, Kaja Kallas ei ajanud Venemaaga äri, tema mees ajas, aga näe, kuidas peksa saab, saab nii et tolmab. Nii et sinu väide, et osadele antakse andeks ja lastakse edasi toimetada, ei vasta tõele. Riigi kõige kõrgemal tasemel võetakse tegelasi liistule.

Ja lõpetades Kägu-lainel: oleksid pidanud ka end ikka süstida laskma, siis näeksid kõiki tõsiasju, mitte ainult neid, mis sinu vildaka ilmavaatega sobivad.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Putiniste, tallalakkujaid, suurvene šoviniste ja muid limukaid ning sabarakke siin blogis ei saa lubada. Las kritseldavad oma õõvastavaid mõtteid pimeduse kattevarjus kloaagi seintele.

 
At 18:39, Blogger Priit Pullerits said...

Ma lootsin, et siin tuleb sisukaid sõnavõtte ja põhjendusi teemal, kas Sepp Kussi võit on ikka õige võit või on sel mingi mekk man, kuid see teoreetilist arutlusoskust nõudev küsimus käib vist üle nõu ja mõistuse. Möllavad taas madalad instinktid ja laiutab kägu-möla. Kahju.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

To 18:34 Te olete lausa illustratiivseks näiteks väitele, et sportlased olid trennis, kui jumal inimestele mõistust jagas. Päris kurvaks teeb see teadmine, et on tõesti olemas kedagi nii rumalat ja naiivset.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

_Ja pealegi, kui võitja otsustatakse väljaspool võitlusareeni, tagatubades, eriti veel üldsuse või mingi osa kõvahäälsete fanaatikute survel, siis see pole enam sport, see on... kokkuleppemäng, mis näiteks jalgpallis on karistatav._

Kokkuleppemäng pole mitte ainult jalgpallis karistatav, seda peetakse spordis üldse nn. surmapatuks, mis toob kaasa eluaegse disklafi. USA palliliigades antakse eluaegne keeld juba ainuüksi kasvõi ülikooliliigas "Point shaving'u" eest: https://en.wikipedia.org/wiki/Point_shaving.

Ajaloo kuulsaim tinistamine on tõenäoliselt 1919 aasta Black Sox Scandal: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sox_Scandal , mis lõpetas ühe aegade parima pesapalluri "Shoeless" Joe Jackson'i karjääri, kuigi talle määratud karistuse üle vaieldakse tänaseni.

Aga kui võitja lepitakse kokku meeskonna siseselt, siis see nagu päris kokkuleppemänguks ei kvalifitseeru? Lasta vastasel meelega võita on üks asi, otsustades omade hulgas, kes võidu koju toob, on midagi muud. See on üldlevinud praktika ka näiteks motospordis, rallis näiteks. WRC's on tiimikorraldused igapäevased, kuigi näiteks Toyotas lastakse sõitjatel ise otsustada, bossid ei sekku. F1's aga mingi aeg tagasi olid küll meeskonnakäsklused keelatud ja isegi trahviti selle eest. Viimasel ajal aga on vist sealgi see klausel reeglitest ära kaotatud. Mõned etapid tagasi tekkis Mercedesel olukord, kus nende noorsportlane George Russell oli rajal Lewis Hamiltoni taga värskete rehvidega ja märgatavalt kiirem. Meeskonna raadios siis palutigi viisakalt Hamiltonil oma noor kolleeg mööda lubada, mille peale seitsmekordne maailmameister teatas loomulikult, et tema küll oma trajektoori muutma ei hakka. Kui aga Russell tuulde jõudis, siis Hamilton tõmbas korraks kõrvale ja lubas meeskonnakaaslase ilma takistamata mööduda. Vahetati raadio teel viisakusi ja keegi ei kurtnud.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuule mees nalja teed? WRC toyotas ei sekkuta? Neil on ülekaal mis lubab vabalt mitte sekkuda kuni nende geenius pojake juhib punktidega. Horvaatias vahetasid Ogier ja Rova kohad viimase kasuks 4 ja 5 koht, Ogierile pole neid paari punkti vaja kuna ei osale.

Üks võistlus mis Otil lörri läks oleks võinud Loubet Oti lõpus mööda lasta aga ei. Toyota teeb küll pettust, msport ei teinud

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits postimehes kirjutab Kristofer krutto väga rumala seisukoha selle teema asjas. Kogukond ootab et poisikestele pizdulei teeksid härra Pullerits

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas defineerida kokkuleppel võitmine? Meeskonnas on sagedasti kokkulepped: kes toob vett, kes veab sprinterile tee lahti, kes laseb jooksikud käest vōi kes veab grupi/sh oma teami jooksikutele järgi. Sama vahest keskmaa jooksudes või autospordis. Jamaks läheb siis kui kokkulepped oleksid juba erinevate teamide vahel. Juhul kui kõik ühe meeskonba (näiteks Jumbo-Mumbo teamis olevad ratturid) sooviksid ise võita ja ei arvestaks peaeesmärgiga (kindlustada teamile ehk sisuliselt ka ühele liikmele esikoht), siis ei oleks ju meeskondi vaja ja igaüks paugutaks enda eest.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Evenepoeli (SQS) võitlus oli ju ka väga õpetlik. Piisas ühest "halvast päevast", mil oli kaotus parimatega ca 27 min ja oligi tippmees Vaderi kategoorias etapivõitu noolimas. Vaderi katkestamine oli väga õige otsus vaatamata hetkevormile. Seda möllamist, mida Evenepoel edaspidi etapi võitmiseks ette võttis, annab meenutada. Autasuks mummuline särk. Sepp Kussil sellist rasket ärakukkumist polnud. Kas see kriitika Jumbo-Visma liigse ülekaalu suhtes on nii õige. Kas nimetatud ülekaal võib olla pikaajaline? Pogacar (UAE) ei osalenud. Ineos ei jäta samuti asju selliseks. Lõppude-lõpuks on Jumbo-Vismal ka "probleem": 3 hirmkõva meest oma egodega. Kas nad ühte satsi mahuvad ikka ära. Järgmise aasta hooaeg on saab olema põnev.

 
At 07:39, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, pärast mu väikest manitsust muutus arutelu kohe asjalikumaks ja sisukamaks, eriti tahan tänada 19:35 ja 23:32, ka 22:57. Need mehed annavad lisaväärtust, sest toovad arutellu uusi aspekte ja nüansse ja lähenemisi. See peakski olema kommenteerimise eesmärk. Tänan teid veel kord, nimetatud kommenteerijad!

Krutto lool pole midagi viga, 21:09. Kui ütlete, et seisukoht on rumal, siis esiteks pole seal mingit Krutto seisukohta, ja teiseks, kui süüdistate kedagi rumaluses, siis see kriitika läheb Rene Mandri ja Tanel Kangerti pihta, sest Krutto vahendab nende arvamusi ja seisukohti. See, et Krutto valis teistsuguse teema, nimelt Jumbo-Visma ülekaalu, ei tähenda, et midagi oleks valesti või rumalasti. Kui miski on rumal, siis talle tema valiku etteheitmine.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Kussi võit tekitab küsimusi:
"Paratamatu skeptitsism
Arvestades Jumbo-Visma tänavust edu ja rattamaailma oma mineviku tõttu paratamatult saatvat dopinguvarju, pidid Hollandi tiimi liikmed ka Vueltal skeptikute hinnanguid kommenteerima. Teise koha saanud Vingegaardilt küsisid ajakirjanikud veel enne viimast etappi otse, kas ta arvab, et nende tulemused püsivad ka 10-15 aasta pärast.

„Loomulikult mõistame skeptitsismi, aga inimesed peaksid teadma, kui palju me ohverdame ning kuidas detailidesse laskume,“ vahendas Eurosport taanlase sõnu. „Me teeme meeskonnas sisuliselt kõike perfektselt ning see toobki erinevuse. Arvan, et inimesed ei mõista, kui palju see tähendab.“

„Skeptitsism on alati hea - eriti kui ühel meeskonnal läheb nii hästi - kuniks see otseste süüdistusteni ei vii. Nii kaua kuni räägime (dopingust) põhjusel, mis spordis 20 aastat tagasi juhtus, siis loodetavasti suudame selle kordumist ennetada. Olen 100% kindel, et ei mina ega mu kaks kolleegi ei tarvita midagi,“ kõlas Vingegaardi vastulause.

Tanel Kangert, endine profirattur
„Lugejal, kes on kursis spordiajalooga, võivad silme ette tulla 1990ndad, mis olidki metsikud ajad. Loodame, et seekord on teisiti,“ kommenteeris teemat Kangert. „Küllap ongi kõik puhas, aga vahe on lihtsalt mõistusevastaselt kõrge. Hooaja teises pooles teisi tiime justkui polnudki. Kui räägime headest sõitjatest ja eelarvetest, siis näiteks Ineos Grenadiersil ei ole Jumbo vastu midagi häbeneda. Vastupidi, neil on meeskonda vaadates kvaliteeti ehk veel rohkem, aga seal teevad tulemusi need samad vanad mehed, kes on seal kogu aeg olnud. Need tulemused jäävad täna ikkagi Jumbole alla.“ Võrdluseks, Ineosi parimana sai vanameister Geraint Thomas (37) Vuelta üldkokkuvõttes 31. koha.

„Kuid au võitjale. Võitjate üle kohut ei mõisteta ja Jumbo ongi täna number üks,“ lisas eestlane."

https://sport.delfi.ee/artikkel/120233121/fenomenaalne-aasta-paadis-ullatusvoiduga-kangert-tahaks-tosiselt-teada-kuidas-inimene-taastub-koigest-mis-talle-ette-visatakse

 
At 18:10, Anonymous MargusM said...

Priit, kui sa rattasporti ei jälgi sest see on võõras mure, siis mida sul üldse ses asjas kaasa on rääkida? Vaata aga edasi GC lõpuseisu ja nii nagu seal kirjas, nii on.
Arvatavasti sinu postitus on pigem klikinäljast kui millestki muust tingitud..
Selle aasta suurtuuridest oli Vuelta küll kõige segasem võistlus aga lõppkokkuvõttes oli ka mida jälgida..
Mulle see, et Kuss võitis, meeldis ja olen rahul : ) mõni teine võib vabalt ka teisiti arvata..

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Mis valesti on? Kui oleks Kangert nii võitnud, ma tahaks näha seisukohta, et pole võit. Suurtuuridel on iga etapivõit tehtud hiiglama suureks saavutuseks ja tihti algab saavutus sellest, et üldarvestuses tuleb palju kaotada, et üldse varianti oleks. Mis võit see on, mille eeldus on kaotus?

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Ärge käige Padrele närvide peale. Litakas tuleb siis saame kõik nii et ai ai ai

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

21:31 väga õige et saate. Joodikud vargad liiderdajad

 
At 07:46, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.postimees.ee/7858540/rovanpera-teeb-seda-mida-vahesed-julgevad/

Korralik ämber Postimees spordi poolt. Naglad ole siiani aru saanud et Dirtfish kes selle kräpi üles pani on tojota pr osakonna palgal

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust Jumbo-Visma on juba mitmeid aastaid pildil olnud, ainut selle vahega, et nüüd on nad lõpuks ka võitma hakanud.
Varem oli nii, et Jumbo vedas küll kogu aeg eesotsas, aga võidumehi neist ei olnud, olid ainult sõidumehed. (Mõned ütleksid, et treenimise maailmameistrid on nüüd saanud lihtsalt maailmameistriteks).

Aga ma ei imestaks, kui järgmise aasta TdF-i võidaks Sepp Kuss (meeskond mängib tema peale).
Põhjuseks oleks Ameerikas läbi Netflixi TdF-i seriaali populaarsust kasvatada (mis tähendab ka rohkem sissetulekut). Väga äge ju oleks, kui USA oma poiss võidaks TdF-i

 

Postita kommentaar

<< Esileht