pühapäev, september 15, 2024

Pullerits: Miks mind ei olnud Tartu rattamaratoni stardis?

Vastuse sellele küsimusele leiab siit.

Lühidalt: see on kõik üks ja seesama. Korduvalt tehtud ja ammu pähe kulunud. Mida on seal uut ja seninägematut? Võib ju silmad kinni panna ning mõttes raja paari minutiga läbi sõita.

Võrrelge näiteks sellega, mis on lisatud videos ja mida te varem ei ole näinud. Esimeses kohas (esimesed kolm minutit) ei ole väga-väga suure tõenäosusega mitte ükski eestlane eales käinud. Oleksin äärmiselt üllatunud, kui mõni oleks. Vaevalt muidugi. Sest isegi mina ei olnud seal kunagi käinud, ehkki võimalusi olnuks korduvalt – aga ikka olid teed viinud mujale.

See, et pole käinud, teebki asja põnevaks. See on nagu avastusretk. Sa ei tea, mis ees ootab. Sa ei tea, kui raske ja keeruline rada on, mil määral on see üldse rattaga läbitav. Ja loomulikult ümbrus – millised värvid! Ja milline eriline maastik, mida siinkandis, kuskil Euroopas, kusagil ei näe.

Ja siis edasi – milline vaheldusrikas rada (neljandast kuuenda minuti lõpuni). Kord kivine, siis astangud; seejärel kurviline, siis veidi liivane. Ja jälle – sa ei tea, mis ees ootab. Avastusretk jätkub. Ning siis järsku avarad vaated – justkui lõpmatusse. Ja mis mulle eriti meeldib: keegi „ei ela” seljas ega trügi mööda ega jää ette, saad liikuda oma tempos. Saad ringi vaadata. Kui palju jääb aega Tartu rattamaratonil ümberringi vaadata?

Ja siis jälle uus salapärane koht (alates kuuenda minuti lõpust ehk 5.58st), kus, tean, on üks eestlane peale minu veel käinud. Küllap ta mäletab seda ja kui tahab, jagab ise oma mälestust, mis ta sellest arvas. Kuid ega ta pruugi kõike mäletada. Mullegi tulid mõned kohad varasemaga võrreldes üllatusena.

Kõik see, mis videos kümmekonna minutiga näete, kestis tegelikult palju kauem, kui kestab keskmisele harrastajale Tartu rattamaraton. Selle olulise vahega, et kui Tartu rattamaraton on taas see, mida olnud kõigil varasematel aastatel, siis niisugused käigud, mida teiega siin jagan, on unikaalsed ja enamasti kordumatud. Ning mis seal salata: kutsuvad tagasi. Millal?

Foto 1: Tartu rattamaratoni liidergrupp mullusel sõidul Puka toitlustuspunktile lähenemas. Foto autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix
Fotod 2 ja 3: Ratturid mullusel Tartu rattamaratonil 16. septembril. Fotode autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix

21 Kommentaarid:

At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Mihkels Euroopa pronks! Kes Rahingel jääb Pulleritsule alla. Palju sprindiässasid seljataga!

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Kõva!

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaaride puudumisest võib vist järeldada, et postitused pole huvipakkuvad?

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaaride esitus on kehvem kui varem. Pole kuupäeva ega nädalapäeva. Kellaajast on üksi vähe ja alati hakka lugema alates esimesest kommentaarist. Loen PP teksti, kommentaare enam ei loe (praegune on erandlik, muidu ei saaks kirjutada).

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks ei ole minu võimuses seda muuta. Mulle ka see Bloggeri kommentaariumi muutus ei meeldi. Kui keegi teab, kas ja kuidas saab vana süsteemi taastada, palun, andku teada.

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Hing on kergelt täis. Postituses on kolm linki, mis viivad samale liivateele. 3 korda lüpsi, kuigi ma tean, et PP kipub seda trikki tegema. Minult videole 3 klikki juures. Kas see on aus mäng?

 
At 18:04, Blogger Priit Pullerits said...

Aga mis te arvate sellest, et kui juba Eesti laulu konkursil läks raha kokkuhoiuks, nii et poolfinaalid jäävad ära (viide all), siis kas ei oleks ammugi aeg tõmmata ERRis koomale ka spordiülekandeid, eeskätt selliseid, 1) millel puudub Eestiga igasugune seos (jalgpalli suurturniirid) ja 2) mida saavad üle kanda ka siinsed erakanalid (nagu näiteks olümpia). Kas peab ikka kõiki laskesuusaetappe üle kandma, kui eestlased harva pildile mahuvad? Las enne tõestavad järjepidevalt, et on nende hulgas stabiilselt esikümnesse sõitjaid, siis arutame asja uuesti.

https://kroonika.delfi.ee/artikkel/120322223/erri-kokkuhoiu-esimene-ohver-eesti-laul-2025-poolfinaalid-jaavad-ara-leiab-aset-vaid-uks-suur-kontsert?fbclid=IwY2xjawFU439leHRuA2FlbQIxMQABHR-Ie6vGgdBKRv6JS4EwgxQ44sVSgKQTK27c5KSOdKp7LisI7SC4E_kJ_Q_aem_vOWh--tBDrKJP7kU0othVw

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Ausam oleks kui link mingi huvitavama koha peale oleks suunatud samas videos. Blogijal on ka sellega raskusi. Kuigi yt pakub võimalust õige sekund ära märkida videost.

 
At 18:06, Blogger Priit Pullerits said...

Ei saa teilt kolme klikki, saab ainult ühe. Kontrollige üle.

Aga tee on ju ilus, kas pole? Ega te ole ju sellistes kohtades käinud? Nüüd, näete, sama hästi kui olete. Saate kõva nutsu kokku hoida.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Näidaku või vutti aga spordi värki võiks küll 50% kärpida. Samas OM-i ei näpi. Naudime ikka seebi vaba olümpiat, eks.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Sellistes kohtades pole käinud. Aitäh teile!

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Kergejõustik võiks ka ERRi jääda täies mahus. Laskesuusk ja jalka võiks kogu Tiisleritega erakanalisse tõepoolest müüa.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea, kas Priit "Laulupeost" loobumisega võitis, kuid ega Rattamaraton kindlasti midagi ei kaotanud!
Erinevalt blogijast käivadki mõned just rajal matkamas, sest pilt ikka vahel muutub - eriti kui ei lolliks ei punnita ja võtad aega vaadata!
Kui Priit propageerib, et "Panna on vaja!", siis pole ime, kui põlved läbi, süda jukerdab või kivid ...
Tõeline mees ei otsi vabandusi vaid sõidab! ;-)

 
At 21:20, Blogger Priit Pullerits said...

Võtke heaks, 18:55. Rõõm kuulda, et sain midagi teistsugust pakkuda. Üks asi on vaadata välismaalaste tehtud videosid neist kohtadest, teine asi, usun, on see, kui need on teinud keegi eesti inimene, kes räägib eesti keeles oma läbielamistest peale ja keda mingil määral vähemalt blogi kaudu ja ajakirjanduse vahendusel teate, kas pole nii?

 
At 21:23, Blogger Priit Pullerits said...

Tore kuulda, kui rattamaraton midagi ei kaotanud. Ma pean veidi muuks valmistuma, energia pole pillata ja riske ka ei maksa praegu võtta.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Kuldselt öeldud. Eestlaselt eestlasele on ikka teine tera.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Jaan annab teravalt hagu: "EOK koos tippspordijuhtidega istub kui kult rukkis ja neil pole mingit kava, kuidas meie sportlased nelja aasta pärast medaliteni aidata, peaasi et oma palk pangakontole laekuks.

Soome hakkab otsima oma teed kunagise hiilguse taastamiseni. Eeskujuks tahavad nad võtta endasarnaseid „väikeriike“, kus on elanikke samuti viie miljoni kandis – Uus-Meremaa (Pariisis 20 medalit), Taani (9), Norra (8)...

Eesti: millised on meie plaanid, et Pariisis kulla ja hõbeda võitnud 180 000 elanikuga Saint Luciale järele jõuda?

Nii Soome kui ka Eesti on lahkteel ning nelja aasta pärast Los Angelese mängude järel paistab, kumb on paremini mudast välja roninud. Kui on." https://sport.delfi.ee/artikkel/120322346/kommentaar-soome-olumpiakomitee-juhid-astusid-parast-pariisi-katastroofi-tagasi-meil-on-koik-korras-kuigi-probleemid-on-samad

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Mis puudutab TRM, siis küll 100% Priiduga nõus, see sõit ammendub mõne korraga, sõitsin seda päris alguses 4 korda ja siis jälle, kui pikk rada oli esimest korda, nüüd siis mõtlesin, et pole ammu seda sõitnud, et võiks jälle minna, see Otepää kandi sügisene loodus on ju väga ilus, nüüd siis küll rahulikult kulgema ja teenenduspunktides pakutavaid hõrgutisi ning seltskonda nautima, mitte silmad pulkas peas, veremaitse kurgus, esisaja sisse ponnistama, aga jäi see kord käimata. Aga laskesuusatamine peaks ERR-i jääma küll, see lihtsalt on huvitav, no ei taha vaadata mingit pallimängu "ehitustööriist vs põllutööriist" või järjekordset poliitikute, keda võiks vabalt ai-ga asendada, mõttetut jahumist, mis mitte kuskile ei vii.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Poliitikute jahumine ongi see mille eest poliitikud pappi välja on nõus köhima. Nii lolli juttu rääkida, et sponsorit (siin -poliitikuid) pole vaja promoda on ikka vanalt inimeselt nõme kuulata. Mõistus võiks juba peas olla. Pealegi on see ka kõige odavam saade üldse. Paar saatejuhti ja kaamerad käima. Selle pealt ei hoia midagi kokku. Kokku võib hoida siis kui enam kaameraid kordagi käima ei panda ja kogu tehniline personal laiali saadetakse. Saad isegi aru, et siis pole enam tv-st midagi vaadata. Sõnajalad tegid kunagi sellist tv-d ja see lõpetas rahva "palava armastuse" saatel pankrotiga. Võiks ikka natuke enne mõelda ka kui poliitikuid trampima hakata.

Mis puutub TRM-i, siis mida on seal sellist, mida ikka ja jälle vaadata. Isegi Priit läheb Moabi alati uutele radadele, kohtadesse kus pole varem viibinud.

Eks me ikka käime TRM-l selleks, et oma tasemest aimu saada. Keda see küsimus enam ei morjenda, sellel pole sinna ka asja. Matkamiseks on ägedamaid paiku.

 
At 01:06, Anonymous Anonüümne said...

Poliitikud otsustasid, et Postimees Grupp Eesti kaitsesse ei panusta, sest sellel firmal pole kasumit, mida maksustada. Eelmise aasta aruanne on ka veel esitamata. Omanik laob aga raha sisse, sest pulleritsud kirjutavad artikleid, mis lugejale maksumuselt üle jõu käivad ja on reklaamiostjale ebaatraktiivsed.
Võib-olla Narodnoe Radio panustab Eesti kaitsesse?

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

TRM-ist võib ikka osa võtta. Näiteks ise osalen juba sellel eesmärgil, et toetada üritust kui sellist. Sellel aastal juhtus ilm ka suurepärane olema. Just see kontrast, mis erinevatel aastatel rada, ilm ja loodus pakuvad muudavad osalemise mõtekaks. Ja rajal ning peale lõpetamist kuuleb nii mõndagi, miks keegi osales ja kui palju on km alla sõidetud hooajal. Need tuhanded kilomeetrid, mis inimestel on enne TRM-i sõidetud, on ikka ulme. Aga tore on kuulata, ajab muigele.

 

Postita kommentaar

<< Esileht