neljapäev, november 30, 2006

Pullerits: Tulevasest ja kahekordsest olümpiavõitjast

Kui Timo Simonlatser, kes nädalavahetuse MK sprindietapil jahmatas 15. kohaga, oli kõigest kuueteistkümnene, pani Pavo Raudsepp, Eesti kauane esisprinter, talle hüüdnimeks Kuldkala. Miks, uurisin.

«Mul on silmad peas,» vastas ta. Ja need silmad ütlevad talle, et Simonlatserist võib tulla olümpiavõitja.

Aga ikkagi: kust Raudsepp seda teab?

Vaata, seletas ta mulle, kui suusatamine oleks jalgpall, siis Simonlatser kuuluks talle. Ent ta ei raba kogu kuulsust endale. Raudsepp ütleb ausalt, et kui Arvo Orupõld veel elaks, kuuluks 90 protsenti Simonlatseri treeneri preemiarahast tollele, seitse protsenti temale ja kolm protsenti Mati Alaverile.

Hüva, aga ei maksa siin laskmata karu nahka jagada. Seetõttu palusin, et Raudsepp kui Simonlatseri ande esimesi märkajaid seletaks lahti, milles võiks peituda 20-aastase suusamehe edu trumbid.

Siis ta seletaski.

Esiteks, Simonlatseri lihas on nagu Andrus Veerpalul. Vaatad nooremehel peale, tunnistas Raudsepp, ja ta paistab suhteliselt äbarik, aga kui on vaja sammhüppeid teha, siis on temas kõige rohkem powerit sees. «Pisikeses lihases on ilge pauk peidus,» nentis ta.

Teiseks, kui Simonlatser läheb võistlustele, siis suudab ta Raudsepa väitel korralikult keskenduda. Ta võrdles Simonlatserit selles suhtes Jaak Maega, kes muidu, näiteks treeningul, ei pruugi olla teab mis väljapaistev tegija, aga «kui on vaja võistelda, siis paneb teisele korralikult [ära]».

Ja kolmandaks, kinnitas Raudsepp, olla Simonlatseril eriline anne trennis teatud momentidel – siis, kui koormused ei mõju enam arendavalt, vaid pigem tapvalt ja kurnavalt – tagasi tõmbuda. Ehk (ja see siin kõlab nüüd minu järeldusena) ei pea ilmselt kartma, et teda tabab Katrin Šmiguni või Aivar Rehemaa varasemate aastate saatus.

Isegi kui see, mida Simonlatser laupäeval Soomes klassikasprindis tegi, jääks tema viimaseks punktisõiduks sel hooajal, on noormees Raudsepa sõnul oma töö sel talvel juba ära teinud ning võib aasta kordaläinuks lugeda. (Alaver oli sunnitud mu kolleegile Deivil Tserpile tunnistama, et tänu 15. kohale peaks Simonlatseril Sapporo MMi pilet põhimõtteliselt taskus olema, sest neil oli tiimis kokkulepe, et MK-etapil 20 hulka pääsenu kindlustab koondisekoha.)

Selle järel, et ta märgi varakult maha sai, võib Simonlatser ka kergendatult hingata. Raudsepp teab hästi seletada, mispärast: «Tippsport on nii karm, et kui sa hiljemalt 21-aastasena midagi ära pole teinud, ära edasi enam teegi, vaid mine ja hakka kuskil Tamsalus puid lõhkuma.»

Tegelikult, ega see ka paha töö ole. Raudsepp lõhub neid ja veab laialigi. Tänu sellele on ta vahetanud Tamsalus kitsa korteri oma maja vastu.

***

Eilsel suusaliidu aastapäevaüritusel kummutas Veerpalu veel kord legende oma loomuse kinnisuse kohta. Kui fotograaf teda pärast teleintervjuud ETV-le Vanemuise kontserdimajas koridoritrepile palus, et tema haigest paremast põlvest tänase Postimehe esiküljele pilti teha, ja palus, et äkki tõmbab ta püksisääre üles, et saaks nn rahvusliku põlve ikka natuuris üles võtta – siis teate, mida Veerpalu naeratuse saatel ütles?

Nimelt seda, et ümberringi on miniseelikutes tütarlapsi küll, kelle põlve tasuks hulga rohkem pildistada. Kuldne lause, kas pole? Ja milline kiire ning vaimukas reageerimine! Kusjuures see polnud öeldud põrmugi nähvatades, et mis te õige tahate, vaid oli öeldud äärmiselt meeldiva veerpaluliku naeratuse saatel.

Mõni minut hiljem, kui rahvas saali kogunes, peatus Veerpalu saali ukse kõrvale sätitud vitriini ääres ja kummardus väljapanekut uudistama. Seal olid tema Salt Lake City olümpial võidetud kuld- ja hõbemedal. Mu küsimusele, et mida ta seal piidleb, vastas ta lihtsalt, et uurib sellepärast, et näeb oma medaleid ise nii harva. Need seisavad ju muist aja tallel spordimuuseumis. Kui pärisin, kas ta tahab, et medalid rohkem talle ligi oleks, kostis ta vastuseks, et ei, selle järele ei tunne ta küll vajadust. Ta oleks ilmselt veel paljutki rääkinud, kui kutsutuid saali poleks kamandatud.

See olek ja ilme ning äärmiselt sõbralik ja lahke naeratus, mis eile Veerpalust kiirgas, oli niivõrd teistsugune võrreldes selle Veerpaluga, keda enamik on harjunud nägema spordisituatsioonis. Too Veerpalu on äärmiselt asine, napisõnaline, keskendunud, üksjagu tõsine.

Paneb imestama, et reklaamiinimesed on Veerpalu nii vähe ära kasutanud, vaid pensionifondi ja grillprae promomiseks. Mu meelest oleks ta potentsiaal palju suurem. Esiteks, raske on leida Eestis teist nii meeldivat ja sümpaatset inimest, ning teiseks, ilmselt võimatu on leida Eestis kedagi, kelle renomee oleks sama laitmatu nagu Veerpalul. Ma ei tea küll kedagi, kes teaks kedagi, kel oleks Veerpalu suhtes midagi pisutki kriitilist öelda või arvata.

Ent mis siin kõige tähtsam: kui küsisin Veerpalult, kas põlv harjutada laseb, vastas ta väga optimistlikult, et on saanud üldarendavat aeroobset trenni korralikult teha, samuti suusatada, kui rada on korralik. Igatahes oli ta täis uskumist, et sel talvel saame teda võistlemas näha.

Täpsemalt saab Veerpalu nn rahvuslikust põlvest lugeda tänasest Postimehest Deivil Tserbi kirjutisest.

Fotol: esimesel fotol on Timo Simonlatser ja teisel Andrus Veerpalu.
Fotode autorid: Toomas Huik ja Sille Annuk / Postimees / Scanpix

16 Kommentaarid:

At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

_Ma ei tea küll kedagi, kes teaks kedagi, kel oleks Veerpalu suhtes midagi pisutki kriitilist öelda või arvata._

Aga neljanda lapse tobe nimi?

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Ma kardan, et Postimees keerab siin vindi veidi üle juba. Keda see suusatamine tegelikult kotib ? Härrased Tartus ja Otepääl- selge, et Rehvormil omad asjad ajada, kuid mingi suusablogi on juba jäle. Me räägime siiski marginaalsest spordialast, mis kedagi ei huvita laiemas plaanis. Pullerits on kõikseaeg fanatt olnud. fanaatikud on aga ebameeldivad ja pisut ohtlikudki. Krdi "rahvuslik põlv" - mehed, mõelge ka natuke, millele tähelepanu pöörate.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

to eelmisele...
Suusablogi lugemine on rangelt vabatahtlik tegevus muideks....
Minu arvares on siin päris põnevat lugemist ja kui Priit "americana" Pullerits veidike vähem ennast esile tõstaks, siis võiks seda isegi mõnuga ja ärritumata lugeda.

 
At 11:51, Blogger Priit Pullerits said...

Head lugejad,
blogi ehk veebipäevik on päevik, minu oma, mitte mingi neutraalne ja distantsilt tehtav üdineutraalne ja tundevaene ajakirjandus. Seepärast esineb siin ka mind, sest kõik asjad tulevad üksjagu läbi minu vaatevinkli. Selleks, et inimesed teaks seda arvestada, ongi vajalik rõhutada, mis on minu arvamus ja mis on faktitõde. Aga seetõttu, et siin ei eeldu ajakirjanduslik üdineutraalsus ja -tundetus, on siin selle-eest suurem sõnavabadus - ja see tuleb selgelt tõe ja õigluse huvides ära markeerida. Liiati, nagu näete, teen ma võrreldes enamiku teiste blogidega siin ka reporteritööd ning siis tuleb ikka ära märkida, mida on räägitud mulle ja mida ma olen kust kuulnud, et lugejad ikka teaks, kuidas esitatavasse suhtuda.
Ja lõppeks on selle blogi lugemine vabatahtlik, nii et kellele ei meeldi, saab valida endale muu tegevuse.
Ärgem õelutsegem! Seda õelust on ümberringi niigi palju.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Ärge lugege, kui ei taha. Mina igatahes loen ja mulle väga meeldib!

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

ˇblogi on huvitav, aga esiplaanil võiks olla ikkagi maratoniks ettevalmistus...

 
At 00:41, Anonymous Anonüümne said...

Esiplaanil võiks olla suusatamine. Minu viimase aja treeningud on välja toonud ühe kitsaskoha. Nimelt pulsi hoidmise osas. Ilmselt enam treeninud inimeste puhul on see lihtsam ja pulsitunnetus on ka paremini käes, aga minul see nii ei ole. Ja kui siin soovitati hoida pulssi esialgu alla 150 ja tegeleda jooksmisega, siis see mul peaaegu ei õnnestu. Lihtsa energilise kõnniga on see kuskil 120, aga nii kui kasvõi kergelt sörkima hakkan, viskab pulsi 160-170 peale. Hea tunne tekib ikka peale trenni, aga ma ei tea kas ja kui palju see organismi lõhub ja kas sellisest trennist üldse midagi kasu on.
Tervitades,

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

to jimi.Konkreetsed pulsinumbrid ei ütle midagi. Katsu oma pulss hoida allpool 80% maksimumist. Kui mingit trenni tehes läheb pulss üle selle siis järelikult tuleb leida mõni teine tegevus,jooks-käik vaheldumisi näiteks,see toob lõpuks ka jooksupulsi alla.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Kui mälu ei peta siis Pavo sai Mõedakul toimunud maakondlikel mv 10km distantsil üllatuslikult Timolt sisse. Pavo oli siis A-koondise mees ja Timo 15-16 aastane noortetiimi liige.

 
At 06:59, Anonymous autobusu nuoma said...

tore, great post it.

 
At 05:26, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:28, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:30, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 03:22, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:24, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 10:33, Blogger Unknown said...

www1020

ugg outlet clearance
louboutin shoes
coach outlet online
salomon shoes
ultra boost 3.0
kate spade outlet
salomon shoes
birken stock
nike shoes
red bottom shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht