neljapäev, september 20, 2007

Pullerits: Tõsine analüüs versus sisetunne

Uhkuse ja rõõmuga saan teatada, et mu heade abiliste armee on veelgi täienenud. Koguni kahe tegelase võrra. Nemad on võtnud vabatahtlikult ülesande teha nimelt võistluste analüüsi. Ja vaat mis selgub!

Selgub see, et ega sisetunne eriti peta. Nii, nagu mineku headus või viletsus tundub endale subjektiivselt, nõnda kajastub see ka objektiivsetes arvudes.

Emeri Lepp Tallinnast, kes lõpetas Tartu rattamaratoni 712. kohaga (kaotus mulle [669. koht] pisut alla 2.20), saatis huvitava analüüsi, kus oli võrdlus nii võitja Jaan Kirsipuu kui naiste kiireima Laura Lepasaluga. Siin on lõigud etapiti: lõigul saavutatud aeg; edasi, kui mitmes tulemus see antud lõigul oli; ja lõpuks, milline oli lõigu järel koht jooksvas paremusjärjestuses.

Otepää-Matu, 12,3 km

Jaan 23.14 - 5.
Laura 26.31 - 152.
Priit 33.20 - 722. (kaotus Jaanile lõigul 10.06)

Matu-Ande, 10,9 km

Jaan 20.43 - 2., kokku 1.
Laura 24.04 - 226., kokku 165.
Priit 27.24 - 794., kokku 723. (kaotus Jaanile lõigul 7.41)

Ande-Puka, 13,8 km

Jaan 25.27 - 4., kokku 3.
Laura 29.50 - 198., kokku 172.
Priit 33.47 - 717., kokku 709. (kaotus Jaanile lõigul 8.20)

Puka-Miti, 14,5 km

Jaan 27.06 - 3., kokku 3.
Laura 31.09 - 131., kokku 153.
Priit 37.50 - 669., kokku 670. (kaotus Jaanile lõigul 10.44)

Miti-Palu, 15,8 km

Jaan 32.07 - 3., kokku 2.
Laura 37.54 - 117., kokku 137.
Priit 46.14 - 637., kokku 651. (kaotus Jaanile lõigul 14.07)

Palu-Hellenurme, 10,9 km

Jaan 22.27 - 3., kokku 2.
Laura 25.26 - 78., kokku 131.
Priit 31.55 - 721., kokku 650. (kaotus Jaanile lõigul 9.28)

Hellenurme-Elva, 8,9 km

Jaan 19.52 - 1., kokku 1.
Laura 21.55 - 102., kokku 125.
Priit 27.47 - 1050., kokku 669. (kaotus Jaanile lõigul 7.55)

Järeldused

Esimesel lõigul on selgelt näha, kui kallist hinda tuleb maksta tagumise stardikoha eest (mul koridor 701-1000) - kaotus parematele venib tosina kilomeetriga kohe kümneminutiliseks. Näiteks kolmandal, Ande-Puka lõigul, mis on poolteist kilomeetrit pikem, tuleb kaotus ligi kaks minutit väiksem kui avalõigul.

Kolmanda lõiguni on näha, et Laura Lepasalu sõidab alles kahesajanda kiirusega, ja hakkab alles seejärel hoogu üles saama. Ilmselt märk sellest, et paljud mehepojad on alguses kõvasti ja uljalt vajutanud. Alates neljandast lõigust hakkab Lepasalu tegema järjest paremaid lõiguaegu, sõites eelviimasel, Palu-Hellenurme etapil, välja koguni 78. aja. Küllap on ta osanud oma jõuvarusid targemini jaotada.

Mul on samuti näha, kuidas alates kolmandast lõigust (717. aeg) hakkavad lõikude ajad üha paremaks minema, küündides viiendas lõigus juba 637. tulemuseni, ehkki paradoksaalsel kombel on näha, et vahe Jaaniga on sel lõigul hoopistükkis kõige suurem - üle 14 minuti. Järelikult paljud minu tasemega mehed hakkasid ära vajuma, aga sealsetel, distantsi keskosa tehnilistel lõikudel, tegid profid omakorda harrastajatega võrreldes eriti suure vahe sisse.

Eelviimasel, Palu-Hellenurme lõigul, kus tundsin juba maratoni lõpu lähenemist (sest raskeimad maastikuosad olid läbi) ja sain raja kõrvalt hüütud 670. kohast tiivustust (tegelikult olin 651.), suutsin küll üldpingereas kohta hoida - hakkasin oma arust veidi kõvemini vajutama -, kuid ometi saavutasin eelviimasel lõigul alles 721. tulemuse, mis näitab, et tagantpoolt oli veel palju suurema hooga mehi tulemas. Seda poleks osanud arvata, sest ise sõitsin siis juba korralikult pingutades, erilisi reserve jätmata.

Aga et viimane lõik ära vajub, seda tajusin küll selgelt, kui tagant muudkui mööda sõideti ja ma möödujatega kaasa ei suutnud minna. Arvatavasti olin end liiga vara lõpukiirendusele häälestades läbi kulutanud, aga söandan ka pakkuda, et lõpulõigu kruusa- ja mullaradadel, kus oli oluline kiire veeremine, ei saanud minu Optima lihtsalt teistele ratastele vastu. Kuid alles 1050. lõiguaeg, kus kaotust Jaanile kogunes igal kilomeetril üle 50 sekundi, on ikka liiga ränk äravajumine. (Väike lohutus: Laura Lepasalu pidi ka lõpulõigul meestele palju ära andma.)

Kui avaldasin analüüsi teinud Emeri Lepale oma äravajumise kohta imestust, vastas ta:

Siin ei ole midagi imestada, ma ise olin samamoodi neis lõikudes tugev, sest rada oli seal pehme ja palju rolli mängis kopsu tugevus, mitte jalgade jõud, ja lõpus, kus kruusamehed näitasid võimu, olin ma kehva, ei olnud minust mingisugust saapahaakijat, sama oli ka lõigul Matu-Ande-Puka. Ja see tuleneb olematust rattatrennist, olin küll võistelnud kahel Elion Cupil ja teinud suvel 2 xdreami etappi (kus ka 30-35 km ratast), aga rattatrenni eraldi oli ainult 16 km. Samas kogunes rulluisu kilomeetreid suve kolme kuuga ligi 2000, just-just rulluisu kilomeetreid, mille pealt tahan talvel kõvasti sõita suuska.

Mu teine vabatahtlik analüütik-abimees on Margus Antson Sampo Pangast, kes võrdles mu sõitu verise pearivaali (suusas, mitte rattas), Tartu rattamaratonil kõrbenud Art Soonetsiga (loe eelmist sissekannet tema nurjumise kohta), kes lõpuks edestas mind kõigest 7.05,6-ga.

Vaatame siin lõikude vaheaegu ning kaotust Soonetsile (või võitu tema üle!):

Otepää-Matu, 12,3 km: Priit-Art +4.28,4

Matu-Ande, 10,9 km: Priit-Art +38,3

Ande-Puka, 13,8 km: Priit-Art -4,9

Puka-Miti, 14,5 km: Priit-Art -1.07,3

Miti-Palu, 15,8 km: Priit-Art +24,5

Palu-Hellenurme, 10,9 km: Priit-Art +1.23,9

Hellenurme-Elva, 8,9 km: Priit-Art +1.22,2

Järeldused

Taas on näha, kuidas Soonetsi eespoolne stardigrupp annab suure ajavõidu. Muidugi tuleb möönda, et eks esimene lõik, mil Soonets veel enam-vähem korralikult sõita jõudis, näitab ka meie tegelikku taseme vahet.

Juba teisest lõigust on näha, mida Soonets ise tajus: et ta enam ei jõua. Ligi 11 km peale vaevalt 40 edusekundit minuga võrreldes ei ole sisuliselt mitte midagi. Nüüd ma enam ei imesta, kui Postimehe fotograaf Margus Ansu mulle teises vaheajapunktis hõikas: "Soonets ei ole enam kaugel!" Tollal, rajal olles, mõtlesin, et ta blufib. Nüüd, aegu nähes, peab tunnistama, et ta rääkis õigust.

Eriti üllatav, et kolmandal ja neljandal lõigul olin Soonetsist koguni parem. Jah, mõistagi, selleks ajaks oli ta oma suutmatusest juba aru saanud ja võitles tahtmisega rajalt hoopis ära tulla, aga tuleb ikka möönda, et Soonetsi rahulik rattatempo nõuab minusuguselt tavaliselt karmi pingutust, et kannul püsida. Seega on ikka hämmastav küll, et neljandal lõigul olin Soonetsist üle minuti kiirem, nii et vahe kahanes kõigest 3.55-le.

Aga nagu eelmine analüüs näitas, siis lõpp hakkas mul ära vajuma. Seda tõestab ka vahede võrdlus Soonetsiga, mis oli eeleelviimases lõigus veel alla poole minuti tema kasuks, kuid kahel viimasel lõigul juba ligi pooleteise minuti kanti.

Kõik need arvud näitavad siiski sedasama, mida isegi tundsin: et algul sai normaalselt keskmise tempoga starditud, siis tasapisi kiirust juurde lisatud, aga lõpus, eriti ikka viimasel lõigul, palju kaotatud. Analüüs vaid kinnitas seda, mida isegi tundsin.

Siit siis küsimus: mis on analüüsi oluline lisaväärtus?

Foto 1: Jaan Kirsipuu vedamas Tartu rattamaratonil liidrite gruppi Taavi Selderi ja Allan Orase ees. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Laura Lepasalu lõpetab Tartu rattamaratoni naiste arvestuse võitjana. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits Tartu rattamaratoni kruusalõigul. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 4: Jaan Kirsipuu (paremal) paneb lõpuspurdiga oma paremuse Tartu maratonil teist aastat järjest maksma. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 5: Martin Loo (vasakul) ja Alges Maasikmets maratonirajal. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 6: Jaan Kirsipuu (vasakul) ja Allan Oras võistlusjärgsel kiirarutelul. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix

20 Kommentaarid:

At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Sorry Priit, kuid (lisaks kõigele muule) näitab see kahte asja.
Esiteks, et Sinu erialane vastupidavus on nõrk ning teiseks, et rattasõidus on arenguvaru küllaga. Selle baasi pealt (suusk, jooks) peaksid Sa suutma sõita end 200 sisse. Vaja oleks vaid paremat ratast ja natuke rattatrenni jooksu kõrvale. Vaata nt Allan Orase jooksu- ja suusatulemusi. Pole märgata, et seetõttu oleks rattatsõidu tase tal langenud. See, et ta treenib Sinust 2-3 korda rohkem, ei loe midagi, sest ta võistleb ka teises ´masinaklassis´.

 
At 14:02, Blogger Priit Pullerits said...

Pole siin vaja vabandada midagi - see on selge, et erialane ettevalmistus on nõrk. Väga nõrk. Jah, rattasõidus on arenguvaru kah. Kas või julguse arvelt, et kihutaks ka pea ees mäest alla, nagu teised "hullud".
Aga takistuseks on see, et see ala ei suuda mind vaimustada. Esiteks on see tüütult nüri (TRM ligi neli tundi logistamist!), must ja sopane (ma ju siidikinnastes sündinud...) ning tagatipus ohtlik ka - ma pole mingi post-pubekas, kes miskit karta ei oska.
Kõik see kokku annabki ühel keskmiselt heal päeval ei rohkem ega vähem kui 669. koha.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Minutite lugemine ei anna mingit analüütilist lisaväärtust. Need minutid tuleb ümbersättida protsentideks ja siis hakkab mingi pilt väljakujunema. Lisaks tuleks protsentidele juurde kllepida ka oma pulsiandmed ning siis saad teada mida oled liiga vähe treeninud või mida oled ületreeninud. Samas on see kõik üks tagantjärele tarkus. Mõistlik on võtta seda hoopis kui meelelahutust, et näed kuigi rajal olin kehva, panin siit sinnani näiteks Soonetsile pikalt ära. Sedasi suhtudes jätkub tegevust päris kauaks, kui nimekamaid tegelasi analüüsitabelist välja õngitsed ja ennast õnnitled, et näed siin sain ka selle härja skalbi korraks kätte :)

 
At 16:01, Blogger Priit Pullerits said...

Just, Jyrx, täpselt seda see tagantjärele andmete näppimine ongi, ka ilusate pulsikõverate imetlemine - ei ole sel suurt väärtust miskitki. Võistlus on võistlus ja seal tuleb panna nii, kuis torust tuleb.
See pulsi vahtimine ja ka ajakaotusgraafikute vahtimine on eneserahuldamisnäljas kiibitsejate tühi meelelahutus. Ajaviiteks võib seda ju teha, aga kui selle asemel trenni teha, oleks tulemus kindlasti tulemuslikum.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Ma muidugi ütlen, et sisetunne + pulsi ja ajagraafik kokku ütleb võistluse kohta seda, kas lüpsid ennast tühjaks või jäi sulle sisse liigne reserv, mille kasutamiseks tuleb oma treeningmetoodikat muuta. Seega ma sinu suhtumisega pulsiandmetesse olen erineval seisukohal.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Jälle kella vastane jutt. Kas kella mitte kasutamine annab mingi reaalse eelise , või on see pigem kiiks? Keegi vähe profim võiks lõpuks ka puust ja punaseks teha, millise eelise annab kella kasutamine treeningutel, kuidas analüüsides teha treening plaane jne. Tänasel päeval on lihtsalt väga kurb kuulda sellist ebaprofesionaalsust ruudus, et pulsi vahtimine ja ka ajakaotusgraafikute vahtimine on eneserahuldamisnäljas kiibitsejate tühi meelelahutus.

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Wow, kiitus Priidule, panid neliku osas Soonetsile pikalt ära, sic! Nüüd võiks nats meie mälu värskendada neliku numbrite võrdlusega Art vs Priit.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Kas ma eksin aga mõned päevad tagasi lugesin Õhtulehte ja seal oli artikkel mehest kes sõitis katkise rangluuga maratoni lõpuni. Arikli lõpus oli viidatud siinsele blogile. Siin aga ei näe ma küll selle teema kohta midagi kirjutet olevat.

 
At 12:06, Blogger Priit Pullerits said...

at: hea küsimus - tolle rangluuga sõitnud mehe loo tegin PM online'ile ja sinna juurde panin spordiblogi lingi ja sealt see siis ilmselt SL Õhtulehte lipsaski.
Rangluu mehe nime ma ei tea, med-teenistuse pealik ei tohi, nagu kombeks, patsientide nimesid avaldada.
Jyrxile: olgem ausad, Soonetsit võitsin neliküritusel tänu sellele, et ta ei suutnud rattamaratoni korralikult sõita. Muidu ma poleks küll vastu saanud. Aga suur tänu seda märkamast ja hea sõnaga mainimast. Kuid ületähtsustada seda fakti ei maksa.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Ei maksa olla nüüd nii tagasihoidlik! Sa panid Optimaga ära neliku arvestuses Soonetsile, kellel on Bianci ja Merida HFS X-Edition. Olematu investeeringuga oma varustusse tegid tuule alla Soonetsile, kelle rattasõidu kaadervärk maksab kokku vähemalt 50000.- kohalikku raha. Soonets peaks nüüd küll zestina järgmiseks hooajaks oma varustuse sulle laenama.

 
At 13:24, Blogger AinK said...

Ärge nüüd Soonetsit päris mutta kah trampige, meil igaühel võib vahel halb päev olla. Soonets on siiani ikkagi Eesti harrastajate seas 100.-200. kohal olnud ja on suure tõenäosusega ka edaspidi. Aga Pullerits vaevalt, et rattasõidus enam väga palju kõrgemale tõuseb, sest tal puudub igasugune motivatsioon vähegi ratta erialast treeningut teha, ilma milleta on suht raske korralikult ratast sõita. Erandeid muidugi on- minu mäletamist mööda on Veerpalu kunagi Otepää TEC-l päris hea koha välja sõitnud.

 
At 14:55, Blogger Priit Pullerits said...

Jyrx, suur tänu nende sõnade eest - need tegid tuju väga heaks.
Aga Ain püsib siiski rohkem reaalsuses. Raske on talle vastu vaielda ja väita, et suudan kohta Optimaga ja rattatreeninguta veelgi parandada. Ehk saja võrra, aga enam küll mitte. Veerpaluga ei maksa mind siiski võrrelda, isegi kaude mitte, kuigi selline võrdlus kõrvust kergitab.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

No, ega hiljem ajalugu ei mäleta Soonetsi kehva päeva või Pulleritsu Optimat. Protokollis on, et 2007ndal aastal oli nelikürituses Pullerits napilt parem Soonetsist.

Aga au neile mõlemale, egas see ei ole mingi naljatulemus, millega nad hakkama said.

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Arvan, et kui mõnele Elioni 100-200 grupi sõitjale Optima anda, siis muutub Priidu edestamine juba probleemiks, sest juba moraalselt kaotad sellise rattaga 200 kohta... See võib olla küll loll soovitus, kuid mulle tundub, et ega jooksus Priidul enam palju arenguruumi pole ning pigem matta aega (ja tahtejõudu) natuke rattasse ja ma olen kindel, et (muuhulgas) tõusevad nii tulemused kui tuju. Nt eesmärk neliküritusel 10 hulka tulla võiks olla ju päris intrigeeriv (ise sain küll päris suure rahulduse...). Parafraseerides Alaveri, siis ´edasi tähtede poole´ !

 
At 17:34, Blogger Priit Pullerits said...

Suur aitäh, küll on palju heatahtlikke ja -soovlikke lugejaid (hoolimata sellest, et olen siin nii mõnelgi puhul irriteerides mõnede arvates kindlasti üle piiri läinud ja miinuspunkte teeninud).
Üle-eelmisele: tegelikult arvan, et ajalugu ei mäleta meist kumbagi, ei Soonetsit ega mind. Aga seda, kes jõudis esikümnesse (eelmine, kahjuks anonüümne), on küll põhjust mäletada - esikümme on ikka hiiglama kõva sõna.
Küllap on selles õigus, et rattas on mul suurim varu. Aga esikümmet on ikkagi raske loota, sest Tarmo Mõttus, minu arust kõigil aladel võrdselt hea, oli ju alles 20...

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 08:35, Anonymous GOSTOPSITE33 said...

The the next time I just read a blog, I really hope that this doesn't disappoint me approximately brussels. Get real, Yes, it was my option to read, but I really thought you'd have some thing intriguing to say. All I hear is usually a couple of whining about something that you could fix when you weren't too busy searching for attention.
섯다

 

Postita kommentaar

<< Esileht