kolmapäev, november 28, 2007

Pullerits: Alaveri salaõpilane paljastatud

Nüüd on siis alanud tasahilju võidujooks selle nimel, kellel on harrastajaist kõvem juhendaja. Tükk aega arvasin, et mul - Kalmer Tramm on ikkagi ju teist aastat Eesti naiste koondise ja teist aastat ka minu treener. Temast asub ametkondlikul redelil kõrgemal vaid Mati Alaver, Eesti suusakoondise peatreener.

Hiljuti sain teada, et Eestis on üks mees, mittekoondislane, läbinisti harrastaja, kes harjutanud Alaveri käe alla juba neli aastat. Vaat siis!

Aga enne, kui asume toda isikut paljastama, võiks kergitada küsimuse, kas Alaver on ikka Trammist kõvem treener. Möödaniku tulemuste põhjal küll, ses pole kahtlust. Aga spordis eilsed tulemused ei maksa, loeb tänane päev. Ja praegune seis on selline, et ma küll ei julge väita, et Alaver on Trammist hoolealuste tulemuste poolest kõvem.

Vaatame viimast MK-etappi Beitostölenis. Alaveri parim õpilane Priit Narusk jäi seal 81. kohale, tagant viiendaks. (33. koha saanud Aivar Rehemaa on siiski Anatoli Šmiguni õpilane; Alaveri käe all, tuleb tunnistada, tal ju edasiminekut polnud, pigem oli tagasiminek.) Trammi parim hoolealune Tatjana Mannima jäi samuti tagaotsa, tagant neljandaks. Nii et siin vahet pole. Küll aga suutis Eesti teatenaiskond edestada Hiinat, Saksamaa II (kus sõitsid, muide, Nicole Fessel ja Manuela Henkel) ja Valgevenet, samas kui mehed ei suutnud lõpunigi jõuda - lihtsalt mehi ei jätkunud! Kuriosne ju. Nii et tulemuste põhjal oli Trammi naiskond sedapuhku igal juhul edukam kui Alaveri meeskond. Palju õnne!

Aga kes siis on too müstiline mees, kes juba neli hooaega Alaveri juures suusavormi timminud? Arti Arakas, Arco Vara nõukogu esimees.

Sügisel, kui Arco Varast lugu tegin, sain Arakase käest teada, et harrastaja kohta on ta koormused olnud Alaveri kambas üksjagu suured. Suviti on ta harjutanud Otepääl koguni A-koondise rütmis, 2x2:45 päevas. Prokurorovi ring ja muud seesugused paigad pidid talle läbi ja lõhki tuttavad olema.

Samas tunnistas Arakas, et ega Alaver talle eraldi plaane koosta (nagu Tramm koostab mulle). Enda sõnul käib ta lihtsalt koondisemeestega trennis kaasas. "Ma ei taha, et minu pärast keegi midagi teeb," lausus ta mulle.

Põhjusi, miks Arakas Alaveri grupiga on liitunud, leidub mitmeid. Esiteks on tal Otepääl maja ning see annab võimaluse sujuvalt koondisega trenne kaasa teha. Teiseks, väitis Arakas, on Alavari pundis harjutamine hea vaimne motivaator ja distsipliini looja - treening algab 9:30, mitte 9:33, seletas ta. Ja omalt poolt lisaks, et küllap mängib rolli seegi, et Arco Vara on Eesti Suusaliidu oluline sponsor. (Siinkohal pean aususe mõttes mainima, et kuulun Arco Vara omanike ringi, ehkki seni on see omand rohkem kahju kui kasu toonud. Aga õnneks on see omandi suurus ka võrdlemisi tühine.)

Mis eesmärgiga ta harjutab, uurisin Arakaselt. Psühholoogilise tasakaalu leidmiseks ja vaimse pinge leevendamiseks, vastas ta. Ja selleks, et olla värske ja terve.

Aga sportlikud eesmärgid? Sest vaatasin järele, et Tartu maratonil tal seni tulemust kirjas pole - kus ta siis end ikkagi realiseerib? Arakas ütles seepeale, et talle ei meeldi massiüritused. Ja viidates eeskätt jalgrattavõistlustele - ajage nüüd kõrvad kikki, pedaalijad! -, lausus, et ta "ei naudi üksteisest ülesõitmist, higi lõhna ja vigastuste tekitamist".

Ent siiski, milline võiks ta tase olla, küsisin sportlikust hasardist. "Ei oska öelda," vastas Arakas. "Ma olen selline tüüp, kes enesekiituse juures jääks varju."

Arvan, et Arti Arakase ilmumine Tartu maratoni starti kaunistaks igal juhul seda üritust ning lisaks paljudele sportlikku entusiasmi, annaks nii mõnelegi sportliku lisaeesmärgi - olla lisaks Pulleritsule parem ka Arakasest. Ehk lüüa kaks kärbest, vabandust, ikka ässa, ühe hoobiga. Rääkimata sellest, et endalgi oleks huvitav teada, kumma treeneri plaanide järgi harjutamine toob parema tulemuse - kas Arakasel Alaveri või mul Trammi käe all. Kusjuures saaksime ju kollektiivselt Arakasele lubada, et tema läheduses püüame higilõhna mitte väga levitada, temast üle ei sõida ja talle kepiga ei äsa, nii et trauma oleks järel.

Niisiis olgu siit saadetgud teele valjuhäälne väljakutse: "Arakas starti!" Ja lisatud ähvardus, et ega enne Arco Vara aktsia tõusma hakka, kuni ta Tartu maratoni kaasa teeb.

Foto 1: Mati Alaver, Arco Vara sponsorlogoga jope seljas. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees / Scanpix
Foto 2: Meeste 4x10 km teatesõidus Beitostöleni MK-etapil Eesti nelik pildile ei mahtunud. Foto autor: Jessica Cow, Scanpix
Foto 3: Arti Arakas Arco Vara aktsiate emissiooni aegu. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees / Scanpix
Foto 4: Arti Arakas ajab Otepääl VIP-telgis numbrit selga. Foto autor: Aivar Kullamaa, Kroonika / Scanpix

23 Kommentaarid:

At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Meeste 4x10 km teatesõidu liidergrupp, kuhu Eestil asja pole, Beitostöleni MK-etapil.

No mis? Rootsi sai 7nda koha, Šveits 10nda ning Venemaa2 11nda. See küll miski liidergrupp pole. Muidugi, Eesti meeskond ei ulatunud kahjuks sinnamaalegi.

 
At 10:07, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh tähelepanu juhtimast. Rootsikeelne fotoallkiri Scanpixi arhiivis oli puudulik, oletasin omast tarkusest, et ju see on liidergrupp. Parandan kohe vea pildiallkirjas.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Kellele mass-stardid ei meeldi, võib alati eraldistardi võistlusi sõita. Peale eestikate on selliseid Eestis veel mitmeid.(vt suusaliidu kalender) Iseasi on lihtsalt võistlemissoovi puudumine, mis pole ka haruldane nähtus. Mina soovitaks küll Arakasel üks võistlusstart ette võtta, siis ta saab teada, mis asi pingutamise valu on, trennid on köki-möki :-)

 
At 11:46, Blogger Rivo said...

aga võibolla pingutamise valu ei huvita treenijat. ei pea ju tingimata võistlema ja võrdlema, kellel on ägedam-suurem-kiirem-parem.

see võistlusefekt ongi osalt põhjus, miks paljusid, mujal maailmas massispordina levinud, üritusi siin veel peljatakse. jooksuettevõtmisi pean siis silmas.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Tuttav lugu. Ma kunagi keskkooli lõpus lõpteasin treenimise ära, sest peas oli teadmine ja sundmõte sellest kõigest, mida peab tegema, et võistlustel veel kiirem olla ja veel kõrgemale kohale saada. Treenimisel muutus kõige olulisemaks see, et saada parem koht, parem aeg, mitte see, et ala ise meeldiv ja areng tore.

Praegu treenin/spordin taas kolmandat talve. Nüüd kannustab just see, et on jube lahe on tugevaks muutuda ja seeläbi olla rohkem võimeline asjaga süvitsi ja mahuti tegeleda. Aga võistlema ja kellegile ärapanema üldse ei kipu, see tundub selline tühikargamine.

 
At 13:32, Blogger Kidra said...

On täiesti normaalne kui võistlemine ei ole omaette eesmärk.
On täiesti normaalne kui võistlemine on ainus eesmärk.
On inimesi keda motiveerib AINULT võistluste ajad ja kohad.
On inimesi, keda motiveerib liikumine ja tervis enesetundes.
Üks ei ole teisest parem ega halvem. Pole vahet MIKS tegeleda spordiga. Oluline on tegeleda spordiga.
Peaasi, et enese (hinge) eest hoolt kantakse :)

 
At 17:12, Blogger Siimv said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

See üksteisest üle sõitmine on (vähemalt rattamaratonide puhul) küll ilmselge liialdus. Elion Cupil ja TRM-il on sõidukultuur ikka päris heaks läinud, vähemalt sel tasemel, kuhu minu jõud küünib (Elionil 250.-350. koha vahel).

 
At 18:16, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Siim, uisk on mulle trenni eest. Asi on selles, et harrastajaile on Tartu maraton nagu olümpiamängud, mille tulemus loeb, ja muud maratonid on nagu MK-etapid, kus võib ju ka hästi esineda, aga mille tulemus väga ei maksa. No kellele ma lähen laiama, et olin Tallinna maratonil 52.? Ja kes seda üldse hinnata oskab? Aga ütled, et olin Tartu maratonil 213. ja kohe on inimestel selge, millest jutt.
Nii et ei pane pahaks, kui mind uisus võita, aga ega ma sinna päris jalutama ka ei tule.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Kidrale 10 pointsi hea sõnastuse eest!

Mõni hull tahab ainult võidu ajada, aga võistluste vältijad võiksid oma väärtushingud ka üle vaadata: vältida suuri rahvaüritusi (stopper ju käib!) selle pärast, et on hirm kellegist aeglasem olla, on lastehaigus! Absoluutses mõttes on võitjaid ainult 1 ja teised peaksid olema kaotajad, ometi ma arvan, et näiteks Berliini jooksumaratoni 35 000 lõpetaja hulgas on enamik inimesi võitajd, kaotajad on ainult need , kes on seadnud endale liiga kõrged sportlikud eesmärgid ja põevad, kui neid täita ei suuda. Seega, paluks rohkem mõõdukust, kallid inimesed!

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Keegi võiks avalikku luuret teha, kes meie tänastest tippudest ei armasta oma ala, vaid armastab ainult saada tulemus kätte; nt Enn Sellik jättis jooksu päevapealt, iseloom sai isegi tervest spordimetoodikast jagu, mille kohaselt oleks pidand vähem aga ikkagi mingi aeg edasi jooksma.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sa räägid ju iseendale vastu kui võrdled treenereid. Kirjutasid, et Tartu Maraton on nagu OM ja teised Estolopeti sõidud tühipaljad MK etapid, mis ei oma suurt tähtsust ja nüüd võrdled kahte treenerit ühe tühise MK etapi põhjal? Saa nüüd Sinust aru.

P.s üle tuhande norraka läheb sõitma Marcialonga maratoni, oli kuuldae, et ligi pooled neist pidi Tartu Maratonile ka tulem, nii et sa pead esisaja plaanidesse hakkama ilmselt korektuure tegema:)

 
At 13:16, Blogger Vana Kala said...

No mis saladus see nüüd siis oli Priit? Kas see ongi siis sinu kui uurivaspordiajakirjaniku tase, rääkida meile aasta vana jõuluvanahabemega juttu.See minu "X"-venna stoori ilmus ju Äripäevas aasta tagasi sellisel kujul:" Arti Arakas - Edevalt kinnisvaras

Gert D. Hankewitz
GertH@aripaev.ee 08.12.2006 00:00


Viimasel ajal oma kinnisvarafirmaga Arco Vara tagasilööke kogema pidanud Arti Arakas on sõprade ja tuttavate sõnul väga mitmekülgne inimene: korrektne ja osavõtlik, lisaks hea sportlane, kellest siiski ei puudu väike annus edevust.


Rääkides Eesti ühe suurema kinnisvarafirmaga Arco Vara miljonäriks saanud Arti Arakasest teda tundvate inimestega, kerkib silme ette pilt korralikust Eesti mehest, kes, tõsi küll, võib teinekord ka endast välja minna. Ühelt poolt on ta hea pereisa ja tubli sportlane, kes Eestit esindavatele suusatajatele sadu tuhandeid kroone jagab ning ka ise talvel suuskadel liugu laseb. Teisalt aga kaalutlev ärimees, kes isegi kolleegidele ja partneritele ei halasta, kui oma tahtmist saada tahab.

Hoiab parem varju
Arti Arakas pani Arco Vara nimelise firma püsti 15 aastat tagasi, olles ise toona vaid 23aastane. Nüüdseks on lihtsast kinnisvara vahendusega tegelenud kontorist - mis muide olevat esimesena taasiseseisvunud Eestis saanud maha kinnisvaratehinguga - kasvanud rahvusvaheline kontsern, mis ajab äri lisaks Balti riikidele ka Rumeenias, Bulgaarias ja Ukrainas.

Hoolimata firma edust on selle asutaja ja üks omanikke Arti Arakas hoidunud ajakirjanduse eest varju. Tõsi, kui jätta kõrvale figureerimine Eesti n-ö vapra ja ilusana Kroonikas umbes aasta tagasi.

Nüüd aga ei taha Arakas endast midagi rääkida, sest ka Arco Varal ei lähe viimasel ajal just kõige paremini. Katsed Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki teretuttavat telefonitsi Arco Vara kontorist tabada lähevad luhta, sest kord ei ühenda sekretär teda minuga ja kui palutakse meilile küsimused saata, jääb temalt neilegi vastus saamata.

Päev hiljem, pärast seda, kui olen teinud paar kõnet Arakase mobiilile, helistab ta mulle üllatuslikult tagasi. Mehe hääl on ärev ja ta tundub endast väljas olevat Äripäevas ilmunud artiklite pärast, mis rääkisid sellest, et Arco Varal ei lähe enam sugugi nii hiilgavalt kui veel mõni aeg tagasi.

"Minu persoon kui selline, see võiks jääda minu enda teada, olen nõus rääkima ettevõttest," ütleb ta parinal. Vastata tema süüdistustele peaaegu ei õnnestugi, sest mees on jutulaines kinni. Ta räägib, kuidas ajakirjandus on teda Kroonikas portreteerimisega kuritarvitanud, ning annab mõista, et ei taha sel mitte korduda lasta. "Meil kõigil on õigus privaatsusele. Räägin nii, nagu mõtlen, olen avatud ja suhtlemisaldis inimene, aga pean tajuma, et see, mis on kirja pandud, on objektiivne ja mu sõnu pole muudetud," sõnab ta enda kohta ning lausub kõne lõpetuseks, et usub, et ajakirjanik saab tast aru. Saan küll.

Polegi edev
Ka Arti Arakase hiljuti laevandusärisse sisenenud vend Viljar hoiab Arakase pere privaatsust kiivalt ning annab vestluse jooksul mõista, et kui midagi tema jutust avalikustatakse, ei maksa ajalehel edaspidisele koostööle enam loota.

"Julgen viimase aja "koostöö" põhjal arvata, et Äripäev jätkab endale eelnevalt sihiks võetud suunal, kus Arco Vara ei näe põhjust kaasa minna," kirjutab kinnisvarafirma kommunikatsioonijuht Merle Väli vastuseks palvele saata ajalehele Arti Arakase CV.

Tal pole mõtet ennast Eestis eksponeerida, tal on huvid väljaspool Eestit.
Aivar Tuulberg, ASi Ehitusfirma Rand ja Tuulberg üks omanikke Tartus asuva ASi Ehitusfirma Rand ja Tuulberg üks partneritest Aivar Tuulberg seletab, et sarnaselt temaga on kolme poja isa Arakas viimasel ajal eriti hellaks tehtud ja sellepärast poeb ta avalikkuse eest peitu. "Ta sai oma edevusevajaduse aastaid tagasi rahuldatud. Nüüd on ta huvid väljaspool Eestit ja mõttetu oleks hakata end siin eksponeerima," räägib Tuulberg, kes tutvus Arakasega ajal, mil mobiiltelefone tuli kohvriga kaasas kanda ning iga mõistlik inimene alustas oma äriga.

Kuidas täpselt semudeks saadi, Tuulberg enam ei mäleta. "Nii vähe, kui neid tegijaid tol ajal siin oli. Kuskil sattusime kokku," meenutab ta praegu 38aastast Arti Arakast, keda Tuulberg ütleb end kadestavat kui vägevat spordimeest. "Ta on tubli sportlane. Oskab tööd ja vaba aega nii hästi eristada ning leiab enda jaoks üllatavalt palju aega," märgib Tuulberg, lisades, et juba pikka aega pole kahekesi koos õlut joodud. Kas pereeluga on ka kõik korras? "Loomulikult. Lastega saab ka hästi läbi!"

Annab head nõu
Arti Araka tuttavate sekka kuulub hulk spordiga seotud inimesi. Nii kirjeldab Eesti Suusaliidu president, reformierakondlane Toomas Savi hobisuusatajast Arti Arakat äärmiselt korrektse inimese ja osavõtlikult hea nõuandjana. "Ta on Otepää mees. Ostis sinna vist majagi, et olla loodusele ja kehalisele liikumisele lähemal," lausub Brüsselis Europarlamendi maja koridorides sagiv Savi, kelle koduerakond on saanud artikli peategelaselt poole miljoni kroonise annetuse.

Sarnane mulje Arakast on jäänud ka Eesti suurima ehitusfirma Merko Ehituse omanikule Toomas Annusele: "Ta on toimekas."

Jaak Mae trennikaaslane
Suusahuvilise kinnisvaraärimehe heldet kätt ja avatud kukrut on lisaks poliitikutele tunda saanud ka olümpiavõitja Kristina Šmigun ja Jaak Mae, kellest viimasega käib Arakas suviti koos rullsuuskadel tiirutamas ning jõutrenni tegemas. "Noh, tema käib meiega, ütleme nii," räägib Mae ise ja lisab, et kuigi Arakas on ikka vaid harrastussportlane, jõuab ta oma ea kohta palju. Arakast kiitmast suusameister ei väsi ja nii kuuleb Mae suust kui sihikindel, lubatusi täitev ja otsekohene ta trennikaaslane on.

"Tunnen teda juba aastaid. Ta on olnud mu hea isiklik sponsor," lisab Mae, kellega koos on Arakasel ka ühine firma OÜ Jackal. See tegeleb äriregistri järgi Arakase meelistöö kinnisvaraarendusega.

15 aastat edulugu kinnisvaras
23aastaselt kinnisvaraäri Arco Vara püsti pannud Arti Arakas on nüüdseks oma valdkonnas juba 15 aastat tegutsenud. Ja edukalt.

number
22 ettevõtet on äriregistri andmeil Arakase nimega seotud.
Seda tõestab juba 30 tütarettevõttega rahvusvahelise kinnisvarafirma pea 476 miljoni kroonine käive ja 116 miljoni kroonine kasum eelmisel aastal, rääkimata ettevõtte kogu varade mahust - 1,5 miljardist kroonist. Nii on tehtud ka suured plaanid investeerida järgmise viie aasta jooksul viide riiki kokku 7,5 miljardit krooni, olles Tallinki kõrval Eestis üks suuremaid investeerijaid.

Ometi on viimasel ajal eduloosse tekkinud mõrad. Hiljuti üritas Arco Vara taganeda mitmekümne oma korteriostjaga sõlmitud lepingust ning küsida inimeselt kallimat hinda kui algselt korteri eest kokku lepitud. Ka pole enam Arco Vara majandusnäitajad nii säravad kui varem - kolmanda kvartali lõpuks oli ettevõtte kasum vähenenud 32% võrreldes mullu sama ajaga ehk 55 miljoni kroonini. Põhjuseks mitu toppama jäänud projekti.

15 aastaga on Arakas kogunud endale üpris suure varanduse. Äripäeva rikaste edetabelis hoiab ta 409 miljoni krooniga 56. kohta, edastades nii investeerimispankurit Joakim Heleniust ja laia haardega ärimeest Rein Kilki.

Et elu vaid kinnisvaraäriga tegeledes üksluiseks ei muutuks, on Arakas koos oma kauaaegse partneri Richard Tomingasega ostnud Saaremaa Laevakompanii omanikult Vjatšeslav Leedolt neli parvlaeva, mis on lisaks mullu Silja Line'ilt soetatud laevale Vironia. "Meil on praegu kuus laeva. Meie ainult omame laevu. Opereerivad ja prahivad laevu ikkagi operaatorfirmad. Laevade hind kujunes pikkade läbirääkimiste tulemusel," rääkis Arakas mõni kuu tagasi.

Vladimir Issakov: Artit on alati hea meel näha
Vladimir Issakov
ASi Tallinna Linnaehitus üks omanikke

Tunnen teda juba 15 aastat ja alati on mul olnud hea meel temaga kokku saada ning rääkida mingitest asjadest. Ta võtab alati pikaajalised ja strateegilised suunad ning püüab kõik teha, et need plaanid täituksid.

Kuigi me päris sõbrad temaga ei ole, on meil avalikud ja päris sirged suhted. Ma saan talle alati otse välja rääkida, mida mõtlen, kartmata, et ta seda kurjasti ära kasutab. Ta on ise ka väga otsekohese ütlemisega, vähemalt minuga suheldes.

Vjatšeslav Leedo: Usaldusvaru on tal küll
Vjatšeslav Leedo
Saaremaa Laevakompanii omanik

Kui oled Arco Vara taolise ettevõtte partneritega püsti pannud, pead kõva mees olema. 15 aasta sisse mahub Eestis väga erinevaid aegu, enamik nüüdseid hinnangute jagajaid ei kujuta ette, mis näiteks üheksakümnendate alguses toimus. Ja paljudki üheksakümnendatel edukatest jällegi lõpetasid kas hullumajas või karjääris.

On tal nii oma saba, sarved kui ka sõrad, nagu kõigil meil. Esimest korda puutusime Artiga kokku Holostovi kinnisvaratehingut tehes, viimase suure kauba tegime paar kuud tagasi, kui poisid (Richard Tomingase ja Arti Arakase investeerimisfirma OÜ Euro Shipping - toim.) ostsid meie laevad ära. Kui nii pikalt oled äri teinud, ju siis usaldusvaru on mõlemapoolselt tekkinud.

Urmas Uustal: Arakas tõmbas meil naha üle kõrvade
Urmas Uustal
Barclay hotelli omanik, TOPi üks omanikke

Ta tõmbas meil naha üle kõrvade ja müüs vastu meie tahtmist TOPi peahoone maha. Arti Arakas on edev mees, kes meeleldi pildile trügib. Ta sõidab ka ju Bentleyga ringi, kuigi see on nende mudelitest kõige väiksem ja välismaal kutsutakse selliseid lapsehoidjaautodeks.

Kui ta oma edevuses kommentaari loo jaoks anda ei tahtnud, ju siis on ta Äripäevas pettunud. Eelmisel aastal ähvardas ta TOPi nõukogu liikmena, et kui teised liikmed vait ei jää, saadab ta Äripäeva nende järel nuhkima, kuna ajaleht pidavat talt peost sööma. Muidugi talle ei meeldi, kui tema ebaõnnestumisi kajastatakse. Raha loeb talle palju.

Veljo Kuuse: Arti on Arco Vara tegelik juht
Veljo Kuuse
endine äripartner Arco Investeeringutest

Kuigi paberite järgi juhib Arco Vara Arti Arakase vend Viljar Arakas, on ettevõtte tegelik juht ikkagi Arti Arakas. Arco Varas maksab tema sõna kõige enam ja kui Artiga on midagi kokku lepitud, siis asi peab.

Minule teadaolevalt ei ole Arti küll kunagi Arco Vara partneritele käkki keeranud. Kui Te TOPi asja kohta küsite, siis ma küsin vastu - mis käkk see on?

Inimesena on Arti Arakas mulle jätnud küll pigem tagasihoidliku kui edeva inimese mulje.

Arti Arakas
sündinud 20.06.1968
õpib Tartu Ülikoolis psühholoogiat

Ettevõtted:
Arco Vara AS, üks omanikke ja nõukogu esimees
Deena Ehituse AS, nõukogu esimees
Tallinna Linnaehituse AS, nõukogu esimees
Avalik elu: Eesti Suusaliidu juhatuse liige
Avalikud tunnustused: Valgetähe V klassi orden"

Selle "X" tähendus jäägu sinu nuputada, kuid tore, et sa meile seda tagasihoidlikku Arti treeningute fakti meeldetuletasid.

 
At 15:51, Blogger Priit Pullerits said...

Nonii, kui väitlemiseks juba läks, siis ütlen, et minu põhitöökõrvane blogitükk Arakasest kui suusatajast on küll palju inforohkem kui siinviidatud põhitööna tehtud kirjutises esinev suusateemaline osa.

 
At 16:37, Blogger Vana Kala said...

No OK annan sulle liiga intrigeeriva pealkirja andeks. Oleks pealkiri midagi muud olnud, poleks ma sind selle uuriva töö koha pealt torkinud :)

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

lampton
brenner
levaquin 500mg and price
displayers
gabapentin 300mg
protruded
mabul
cephalexin 500mg capsules
fenotipola
amoxicillin 500mg
llcjoan
doto
doxycycline 100mg
vassal
celebrex 200mg
classesu
ihandy
augmentin 875 mg
vindication
zithromax 500 mg
anasa
azithromycin 250 mg
awaywho
moffats
ciprofloxacin for std 500 mg
rowanneff
depakote 500mg
larryah
conquest
citalopram 20mg
admirer
keflex 500 mg tabs
beijingthis
buy topamax 25 mg
divisive
ordeal
tetracycline 500mg

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

chroust
follett
3d sin 3d crazy xxx
peerless tv wall mounts
harvey brody in costa mesa, ca.
outcomesin
503 28 90-20 piston ring
strayer university maitland fla campus
mwpsa
awardssign
crochet barbie doll patterns
mega lotto winning numbers
voice over internet protocol phone services
navel
hispockets
lewis ginter botanical gardens
a j s mobile autobody shop arlington va
overview of enron scandal
mobilessagem
prophesies fulfilled by jesus
dickie lee song lorie
angst
samuelfrench
matthew hunter lemoine
instant on line credit card approval
powder springs umc
hometoys
magill
logistics coordinator agriculture job description
ford escort race cars
catholic priest father tom morgan
pizzaamos
lcd projector replacement bulbs
henesleys in alabama in 1800s
nointerests
bookbooks
8 quart slow cooker
reproduction pinball pcbs
computer repair support
vercic
coheed
teen boy cumshots
tvtime ubuntu 10.04 64 bit
orlando entertainment book
#

 
At 08:42, Anonymous Anonüümne said...

It might be a wise call to consult a property agent and obtain his steering on best deals available. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry outlet shop[/url] Protect the oven from the weather until it is completely dry. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose[/url] Vpolenhyu
[url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora outlet[/url] Izxapwemp [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose chilliwack[/url] veeoyojzd

 
At 07:44, Anonymous Anonüümne said...

I like this! good! :)

Roletai
automobiliu nuoma kaune
meksika
DVIRACIAI

 
At 07:34, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:40, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:47, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht