reede, detsember 28, 2007

Pullerits: Kuidas postmodernism päästab Eesti suusatamise?

Küsite, et mis on mingil postmodernismil pistmist Eesti suusaspordiga? Vastan: see on Eesti suusaspordi viimane päästerõngas. Parim, mis praegu kusagilt võtta on.

Tegelikult, kui ma ei vihkaks sõna "vihkama", siis ütleksin, et vihkan postmodernismi. Selle nurgakiviks on ju tõdemus, et miski pole tegelikult see, mis ta näib olevat, ja et asjadel on tegelikult see tähendus, mida me neile anname. Ehk teisisõnu: kõik on äärmiselt suhteline, relativistlik. Jah, see polnud siin küll mingi teaduslik definitsioon, vaid maakeelne seletus, kuidas minusugune sellest tarkade raamatute abita aru saab. (Ja lõppeks, kui postmodernismis on kõik suhteline, ei saa ju ka postmodernismi enda definitsioon olla ammendav ega lõplik, on ju nii?)

Aitab targutamisest. Nüüd näitan, kuidas seesama postmodernism päästab Eesti suusatamise - ja loodetavasti teenin koondise peatreenerilt Mati Alaverilt sadade miinuspunktide kõrvale ka ühe väikse plussikese.

Niisiis, kuigi pole ilus ennast tsiteerida, ei saa siin mööda viidetest kahele kirjutisele Postimehes, kus olen näidanud, et Eesti meeste suusakoondise hooaja algus on olnud hullem kui varasematel aastatel, mis siis, et seda on saatnud suur jutt kõrgetest eesmärkidest.

Tegelikult ei ole Eesti suusatamises lahti midagi hullu. Kohati võib öelda, et seis on isegi väga hea ja kaugeltki mitte lootusetu. Vaatame selle tõestuseks tulemusi. Vaatame postmodernistlikult.

Alustame viimasest Rõbinski etapist, kus 30 km ühisstardist vabastiilisõidus sai Aivar Rehemaa ainsa Eesti esindajana 47. koha. Kehv? Oleneb, kellega võrrelda. Rehemaast tahapoole, 50. kohale, jäi venelane Ivan Alõpov, kes oli mullu Tour de Skil Cavalese 30 km klassikaetapil norralase Eldar Rönningu järel teine ning tuli Torino olümpial sprindi meeskonnasõidus pronksmedalile. Rõbinskis jäi 54. kohale soomlane Sami Jauhojärvi, kel oli nädal varem Davosi MK-etapilt ette näidata 15 km kolmas koht ning eelmise hooaja lõpust Holmenkolleni 50 km viies ja Lahti MK-etapi 15 km 8. koht. Nii et ei teinud Rehemaa sugugi väga halba sõitu.

Aga veel paremat sõitu tegid nädal varem Davosis Jaak Mae ja Andrus Veerpalu, resp. 22. ja 21. Vaadake vaid, kes jäid nende selja taha. 31. - Venemaa äss Vassili Rotšev. 34. - Torino olümpia maratoni võitja itaallane Giorgio di Centa. 36. - Val di Fiemme MMi maratoni võitja tšehh Martin Koukal. 37. - Torino olümpia edukaim meessuusataja, kuld- ja hõbemedalivõitja venelane Jevgeni Dementjev. Ja vaadake, milline auväärne seltskond pääses napilt Mae ja Veerpalu ette: 20. rootslane Anders Södergren ning enne teda kolm sakslast Rene Sommerfeldt, Franz Göring ja Jens Filbrich. Kusjuurel nimetatuile kaotasid Mae ja Veerpalu kõigest alla kümne sekundi.

Lähme veel nädala tagasi, Kuusamo MK-etapile. Seal oli Mae 15 km klassikasõidus 15. ja Rehemaa 25. Otse Mae ees lõpetas Dementjev, meie meeste vahele jäid aga Södergren (17.) ja Sommerfeldt (20.). Rehemaa paremust pidid tunnistama sellised tuusad, nagu norralased Tor Arne Hetland (27.) ja Tord Asle Gjerdalen (28.), rootslane Mats Larsson (29.), soomlane Sami Jauhojärvi (30.), itaallane Giorgio di Centa (31.), prantslane Vincent Vittoz (32., kaotus Rehemaale 18 sekundit), itaallane Pietro Piller Cottrer (33.) ja rootslane Mathias Fredriksson (40.). Ei ole just palju selliseid võistlusi, kus säärane kuulsuste plejaad kahe eesti mehe käest "kitli" peale saab.

Ja isegi hooaja avaetapil Beitostölenis, kus kavas oli Eesti meeste "ahhilleuse kand", 15 km vabastiilis, leidus tuusasid, kes jäid 33. kohale tulnud Rehemaast tahapoole. Otse tema selja taga lõpetasid venelane Nikolai Pankratov ja slovakk Ivan Batory, alles 39. oli Dementjev ja kõigest 60. koha sai norralane Jens Arne Svartedal.

Seega, nagu näha, pole paanikaks mingit põhjust. Eesti suusatajad, nagu vist ütleb Tiit Pekk, on ilusasti pildil. Tuleb vaid teada, kellega tasub end võrrelda. Ehk kellega end suhestada. Kummaline, et suusakoondise pealik Alaver, kes peab oma tiimi ju tegelikult mainekujunduskooperatiiviks ja kes ise on paar aastat tagasi minu eestvedamisel valitud Eesti ajakirjanduse pressisõbraks, ei ole vaevunud ise sõna võtma, et oma suur töö, hool ja vaev positiivsemasse valgusesse seada.

Selleks, et Alaver ekslikult ei arvaks, nagu oleks ma Eesti suusatamise suurim vaenlane, saigi see eelnev aastalõpu minianalüüs siin tema eest ära tehtud ja avalikuks toodud. Ent sellegipoolest ei suuda ma uskuda, et Eestil Tour de Skilt midagi rõõmustavat on oodata. Ja rõõmustav oleks see, mis aitaks täita Alaveri seatud kõrgeid eesmärke: üks MK-etapi võit, kaks meest pjedestaalil, kolm lilletseremoonial, viis esikümnes.

Foto 1: Meeste 4x10 km teatesõidu lõpplahendus Davosi MK-etapil: Martin Koukal (paremal) toob tšehhidele võidu, Itaalia ankrumees Cristian Zorzi (vasakul) jääb napilt teiseks, Marcus Hellner (keskel) toob Rootsi kolmandaks. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 2: Norralane Tor Arne Hetland võidab Rõbinski MK-etapi. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 3: Norralane Odd-Björn Hjelmeset sõitmas Davosi MK-etapil teise koha poole. Foto autor: Keystone / Scanpix
Foto 4: Norralane Eldar Rönning rõõmustab Kuusamo MK-etapi teise koha üle. Foto autor: Scanpix Norge / Scanpix
Foto 5: Rootslane Anders Södergren Beitostöleni MK-etapil oma suuski imetlemas. Foto autor: Jessica Gow, Scanpix

24 Kommentaarid:

At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea, kas see, mis siia kirja panid Alaveri lohitab aga mind küll mitte.

 
At 01:38, Anonymous Anonüümne said...

Puksi filmis "Tiim" ütleb Alaver selgelt: "Ma pean tootma Eesti suusatamise edulugu. Muud mul müüa ei ole." Järelikult tegeleb ta sponsoritega, kelle seas metseene ei ole, või vähemalt esimesed domineerivad. Kui ei ole raha, siis ei ole midagi - tippspordi reegel tänapäeval enamasti. Ja ka ses filmis tammub ta ise suusajälgi lumme, seega raha napib.

Mõistel "suusatamise edulugu" on ilmselt kaks tasandit: vaimne (otsitav-loodetav tulemus) ja füüsiline (reaalne tulemus). Seega, kui lähebki kehvalt, see tähendab ainult füüsilise poole kadu, vaimne jääb - lootus sureb viimasena, ju.

Kõik head treenerid mõtlevad uutele viisidele, kuidas sportlasi paremini treenida, vahel eksitakse. Tipp on maailmas enamasti hõre. Kord tõuseb esile üks, tema aeg, siis teine, tema aeg. Olla targim ja parim alati on vist võimatu? Võrreldes absoluutse tipuga pead sa eksima. Ja pea alati leidub sust paremaid, andekamaid, mõni erand v.a.

A postmodernismi abil ei saa ikka kõike asju suhteliseks muuta;) 2+2 on ikka 4, mitte 5, ka modernistlikul perioodil oli nii. Ja läeb aeg edasi, liidetakse need ajad kord ehk kokku, või lahutatakse juppideks veelgi.

 
At 01:44, Anonymous Anonüümne said...

Jah, kõik on suhteline. Kahtlemata on meie suusakondise mehed-naised ülikiired, ülimalt vastupidavad ja andekad, võrreldes näiteks meil sadade Pulleritsu taoliste tõsiste harrastussportlastega.
Põhjus, miks rahvas enam 30-50 kohtadega rahul ei ole ja räigelt parastab, sõimab, jne. peitub suuresti Alaveri poolt juhitavas Suusaliidu käitumises. Sponsorite kaotamise hirmus on teadlikult hakatud hämama. Ei usu mina, et suusajuhid, eesotsas Alaveriga oleksid tundnud hooaja eelsel sponsorlepingute allkirjastamisel heameelt, kui pressi oleks jõudnud peatreeneri (tegelikult absoluutselt targad) sõnad, mis ta lausus vahetult peale viimatisi suurvõite. Jutu sisu oli umbes selline, et tõenäosus, et Eestisse tulevikus medaleid tuleb, on väga väike ja pole mingi katastroof, kui eestlased sõidavad tagasihoidlikemale kohtadele.
Ikka püüti luua illusioon, et jätkatakse edulainel, kui vaid sponsorid ja riiklik sporditoetuse süsteem oma rahakraanid jätkuvalt avatuna hoiavad.
Nüüd on asi ilmselgelt hapuks läinud ja üritatakse kuidagi veepeal püsida. Väljastatakse visa järjekindlusga igasugu optimismist nõretavaid "pressiteateid" a´la "küll me ikka hakkame kõvast panema" ja taustajõudude hulgas näikse lausa olevat inimene, kelle kohuseks on välja mõelda põhjendusi, miks ühel või teisel sportlasel järjekordne võistlus ebaõnnestus. Siinkohal tuleb mulle meelde Alaveri kirjeldus võistlustingimustest, kus Kokk OLEKS TULEVIKUS igati tegija, ehk sõidaks esikümnesse. Mäletate- sellesse kompotti pidid samaaegselt kuuluma keskmäestik,tihe lumesadu, mittelibisev lumi ja veel mõni taoline ikaldus:)
Ennustan, et viimaseks piisaks üldsuse ja sponsorite kannatuse karikas saab olema Otepää MK etapil oodatud tulemuste mittenäitamine. Peale seda langeb drastiliselt publikuhuvi -> sponsorid jooksevad laiali-> Suverullide ja tulevaste MK-etappide korraldamine muutub seeläbi mõtetuks-> (võistlus)suusatamine tervikuna kaotab populaarsust (loe:seksikust)-> noorte huvi, saada suusatajaks, väheneb veelgi.

 
At 02:22, Anonymous Anonüümne said...

loeme tibusid kevadel eks? siis kui päike on lume sulatanud ja kõik tibud selgesti nähtavad.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Sellest sponsorite asjast on küll lausa totter ettekujutlus, et nii nagu tulemused pisut allapoole lähevad, nii kohe astutakse kõrvale. Ei nii see kaugeltki pole, ehkki ükski sponsor ei ole tulnud kergelt. Aga on selliseid toetatajaid, kes on kõik need head ja halvemad ajad suusatajatega koos üle elanud ning ei lähe ka praegu veel kuhugile. Selge see, et kogu aeg pole edulugu müüa, aga mida on müünud palju sellised alad, kel pole edulugu olnudki ja ometi ilutsevad nende logod keskpäraste sportlaste riietel.
Nii et kui sellest kirjutada ja veelgi enam - järeldusi teha, tuleks asju põhjalikumalt uurida. Näiteks Talleggi süüdistus suusaliidu suunal - no andke andeks - nad said Eesti spordi esinime ja pole veel rahul. Võiks öelda, et odavalt said ja ka siis ei suutnud maksimumi võtta. Nii teema on lai ja käsitlus vähemalt siiamaanika PP blogis pealiskaudne

 
At 18:20, Blogger markko said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 18:25, Blogger markko said...

Lugenuna ära esimese lõigu, tahaks öelda, et see eesti suusatamise haipimine hakkab juba ära tüütama. Kas siis kõik sodikäpad, kes täna ETV karikasarjas eelviimast Algo Kärpi võitsid on ka n.ö. head sportlased. Sest vaatame Kärpi mõnel muul eesti võistlusel, kus ta on päris heal kohal jne jne.

Ja lisaks Alypovile - olgugi, et ta oli Rõbinskis taga, suutis ta olla touri etapil teine ja mmi pronksises meeskonnas. Vahe ongi selles, et meie mehed seda hetkel ei suuda. Loodetavasti hakkavad varsti suutma. Ässade vahemik on 1-25, meie vahemik 20-.... Siit on juba näha, et on päev, kus saame parematest jagu. Kokkuvõttes sellest hetkel kasu pole.

Kuuse ka muudkui heietab, et millal see vorm siis tuleb. Ei tulnud ta eelmine aasta, et esikolmiku kohtade pärast võidelda ja ei tule seda ka sel aastal (Selle vahega, et seekord ei saa isegi 10 hulka kordagi). Hooaja lõpus saab Mannima 30 sisse ja vast meie tagumised mehed ka MK punktidele.

Sponsorid on muidugi tähtsad, sest kui sealt tuleb xx% suusaliidu rahast (Pakun 90 Äkki sa Priit tead täpset numbrit - see võiks ju läbipaistvuse huvides olla avalik). Nende kadumine tähendab, et ei saa enam 100 inimest laagritesse saata, kuna meil lund pole. -> Järelkasv muutub kehvemaks jne.

Kokkuvõtteks võiks otse välja öelda, et eesti tippsuusatamine ongi kehvas seisus juba teist aastat järjest (vaatamata üksikutele poolsähvatustele). Hetkel jääb vassimise ja müügimehe jutu mulje. Ja just see on asi, milles inimesed pettuda võivad. Öelga ära, et mehed on kehvad ja naised ka, ega me neid selle pärast vähem ei armasta.

 
At 23:07, Blogger Kaur said...

Kallis blogiomanik, ajad segi spordi ja tippspordi.

Kumb on tähtsam - medalikohad tippvõistlustel või Tartu maratonil osalejate arv?
Või hoopis müüdud-kasutatud murdmaasuuskade arv? Või avatud-hooldatud rajad meie linnade lähedal? Või hoopis see, kas meie koolides on talvel suusatunnid tunniplaanis sees?

Eks tippsport mõjutab rahvasporti kah, loob vaimustust ja paneb järele tegema, aga sellest rohkem mõjutab meie suusatamise käekäiku hoopis talv - lumine, vihmane, külm? Ja postmodernismil pole siin suurt sõnaõigust.

 
At 03:19, Anonymous Anonüümne said...

Kui lähtuda pealkirjas esitatud küsimusest, siis saab Eesti suusatamise päästa ainult (suhteliselt) lai kandepind ning selle üheks aluseks olevad looduslikud tingimused. Süsteemivälised erandid jäävad alati eranditeks, mille silmatorkavaim näide on ilmselt Kristina Śmigun.

Kuid usk valgetesse jõuludesse ning suusatamise populaarsuse (ja tulemuslikkuse) kasvu kipub paraku vaikselt hääbuma. Kui detsembri lõpus tuleb (mägesid välja jättes) sõita lume leidmiseks Euroopa ühe põhjapoolsema riigi Soome põhjaossa - kusjuures veel polaarjoonel (sic!) olid lumeolud äsja vägagi küsitavad - siis tundub tänapäeval olevat tegu pigem ekstreemspordialaga. Erinevalt Skandinaaviast - kus suusatraditsioonid on oluliselt tugevamad ja ka lumeolud paremad - ning suurriikidest nagu Venemaa ja Saksamaa - kus suudetakse traditsiooniliselt tippsportlasi ´toota´ - on Eesti rohkem nagu käsitööriik, kus tuleb igast võimalikust talendist kümne küünega kinni hoida ning ka siis pole kindel, kas temast asja saab. Seetõttu kergitaksin mütsi kõigi nende (entusiastide) ees, kes viitsivad selle alaga nii osalejatana kui kaasaaitajatena tegeleda ning soovida kõigile pigem ratsionaalset meelt. Eesti suusasportlase jõudmine esimeste sekka on IME mitte seaduspärasus. Selle paremaks mõistmiseks soovitan osaleda näiteks Vasaloppetil, kus ka tuhandes võistleja võtab 85-l km-l tõusu joostes, mitte vankudes ning see on vaid üheks näiteks üldisest tasemest, mille baasilt on lootust kasvatada tippe. Karm reaalsus on see, et vaatamata Alaveri, Pulleritsu jt jõupingutustele Eestis sellist kandepinda kunagi ei saavutata ning leida (heas mõttes) hulle, kes viitsiksid 11 kuud aastas imiteerida suusatamist selleks, et ühel kuul ka suusad alla panna (annaks jumal, et veel määrimine ei ebaõnnestuks...), muutub tänases paljude võimalustega maailmas aina problemaatilisemaks.

Kuid lõpetaks millegi positiivsega. Sooviks kena ja võimalikult lumist vana aasta lõppu kõigile ning mõelgem näiteks rahulolule, mis kaasneb eneseületusega, olgu siis Tartu Maratonil või mistahes muul (suusa)spordiüritusel. Seniks aga edukat treenimist (ja tahtejõu arendamist)!

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele kommenteerijale tahaks Vasaloppeti 85km "tõusujooksjate" kohta ütlema, et nende baasil ei kasvatata mingeid tippe, sest Vasaloppet on nö "vanameeste" võistlus, ükski tippupürgiv noor ennast sinna asjata kulutama ei lähe.

Andke Eesti suusatamisele aega, hirmus mokalaat käib kogu aeg, kas katastroof või mitte-katastroof, sellele annab vastuse aeg, kui näpud sügelevad, ei pea kogu aeg arvutil kriitilisi artikleid toksima, tehke parem heategevust või oma elu paremaks.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Viimasel pildid ei imetleta suuskeppe vaid suuski ikka!

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Pole küll teemasse, aga laskesuusatamises olid eile eestikad, aga tulemusi pole mitte kuskil. Masendav. Nende lehel pole ja sportnetis pole ja mujal ka pole.

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

laskesuusa tulemused: http://priitjaeveli.pri.ee/failid/EMV_30.12.2007.xls

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusk on oma organisatsioonilt tavakohaselt nõrk. Kui alaliit ei suuda oma ametlikule kodukale tulemusi üles saada ja need tulevad kuskile Eveli Saue kodukale, siis on midagi mäda. Justkui oleks kibekiire hooaeg - minu arust on laskesuusk praegu talveunne soikunud , nagu viimased paarkümmend aastat: Ei tule sealt midagi

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Väints, Vasaloppeti näitega tahtsin öelda - kui see kommentaarist niigi välja ei paistnud - et tippude esilekerkimiseks peab olema alal kandepinda ning need ´vanamehed´ on suure tõenäosusega olnud suusatajad ka oma nooruses ning moodustanud selle baasi, kust ´Veerpalusid ja Maesid´ leida. Selliseid, kes kõrges eas (nagu käesoleva blogi pidaja) suusatajateks hakkavad on ilmselt siiski vähemus. Lisaks on needsamad ´vanamehed´ isikuteks, kes elavat eeskuju annavad ning olen kindel, et ema-isa suusaharrastus toob lapse suurema tõenäosusega rajale kui Śmiguni nägu teleekraanil. Paraku ei maksa need teooriad midagi, kui lund ei ole (ega tule?)... Huvitav, kuidas ja kus treenib pragu Mr Pullerits? Pole tast hetkel midagi kuulda. Kuid ühes olen aina rohkem veendunud: samamoodi jätkates on ta Tartu Maratonil (selle toimumise korral) kõigile esisaja sõitjatele üsna ´paha konkurent´.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Kannan ette, et nägin oma silmaga Pulleritsu Tehvandil. Raius paaristõugetega igast tõusust üles, mulle jäi mulje. Oleks tahtnud küsida, et palju tal ka pulss on, aga pidasin seda mõttetuks, ta niikuinii ei oles teadnud.

 
At 07:46, Anonymous Anonüümne said...

I like this! good! :)

Roletai
automobiliu nuoma kaune
meksika
DVIRACIAI

 
At 07:47, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 14:19, Blogger Unknown said...


Clash of clans for pc

Angry Birds Games

 
At 15:26, Blogger FarmDeamon said...

Enjoy Archery King for PC
Get Minecraft Account Premium
Here's how to download Showbox for pc

You can kik messenger for pc Free.
Download Free HD Wallpapers for iOS and Android, Desktop.
Galaxy S8 Buzz | Galaxy S8 Specs, Features, News, Price and Release Date.
Free netflix account
Techappspc
Wallpapers Backgrounds, Images, Art Photos.

 
At 08:29, Blogger Unknown said...

Download Latest Apps for PC

Apps for PC!

 
At 08:30, Blogger Unknown said...

Enjoy Apps for MAC

Apps for MAC

 
At 09:15, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
moncler online outlet
coach outlet online
pandora outlet
coach outlet store online
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
cheap jordans
mulberry handbags
bengals jersey
off white

 

Postita kommentaar

<< Esileht