esmaspäev, oktoober 13, 2008

Pullerits: Milleks peab küll jooksma?

Ega te tosse nurka ole visanud? Mina küll pole. Eelmine nädal jooksin näiteks 48 km, viiendiku võrra rohkem kui üle-eelmisel. (Küsimus: kui mitu kilomeetrit jooksin ma üle-eelmisel nädalal? Vean kihla, et pooled pakuvad vale vastuse, kui üldse pakkuda julgevad.) Aga milleks joosta, kui see ei mõju väidetavalt südamele hästi, mõjub kahjulikult luudele-liigestele ja tagatipuks, nagu viimasel ajal üha rohkem räägitakse, suurendab nahavähi ohtu?

Jah, see viimane jutt vastab paraku tõele. Üks tunamullune uurimus tegi tõepoolest kindlaks, et valgenahalistel pikamaajooksjatel esineb nahavähki sagedamini kui valgetel mittejooksjatel. Aga usun, et meie siin Eestis võime seda riski kergelt võtta. Sest meil ei paista lihtsalt nii palju päikest nagu mujal maailmas, et see nahale kahjulikuks saaks. Nii et see vastuväide jooksmisele langeb ära.

Aga luud ja liigesed? American Journal of Preventive Medicine avaldas hiljuti uurimuse, mis ei suutnud avastada vähimatki seost pikamaajooksmise ja luude haiguste vahel. Pigem vastupidi: kuna joostes peab kandma keharaskust (erinevalt jalgrattasõidust, muide), tuleb see luukoe tugevdamisele hoopis kasuks.

Ja see jutt, et jooksjad ajavad oma südame untsu, ei ole samuti õige. Väidetavalt, jah, pidi treenimise ajal südamerikke oht pisut suurenema, kuid sellega on sama nagu aktsiatega: pikaajaline tulu kaalub üles lühiajalise languse. Seega, jooksmine kokkuvõttes hoopis tugevdab südant.

Kui mõni ikka veel arvab, et jooksmine ajab hauda, siis lugegu ajakirjast Archives of Internal Medicine, et jooksmine, sealhulgas keskeas jooksmine, aitab eluiga hoopis pikendada ja liiati teha pikenevat elu palju elamisväärsemaks, kui see oleks ilma jooksmiseta. Viidatud uurimuses jälgiti rohkem kui kaks kümnendit nii vanemaid jooksjaid kui mittejooksjaid ning selgus, et jooksjad said vanas eas oma eluga just füüsilisest aspektist paremini ja iseseisvamalt hakkama. Tõsi, kui uurimus oli väldanud 19 aastat, oli 15 protsenti jooksjatest uurimisaluseid surnud. Aga ärge muretsege ega heituge! Mittejooksjaist oli selle ajaga surnud 34 protsenti.

Niisiis, ärge sõitke rattaga, vaid jooske!
******The Spectacles, Windows Section, Arches National Park, Utah. 30. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Poolmaratoni MM möödunud pühapäeval Rio de Janeiros. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 2: Osaleja Budapesti maratonil ülemöödunud pühapäeval. Foto autor: AP / Scanpix

13 Kommentaarid:

At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Üks viiendik on 20%. Seega 48 kilomeetrit = 120%. Kui 48 jagada 1,2ga saame 40. Mis võiks olla siis üle-eelmise nädala kilomeetrid.

 
At 14:26, Blogger Priit Pullerits said...

Antsi, ootame ära ka teiste meeste pakkumised ja arvutused. Näis, kas keegi söandab veel midagi pakkuda? Kunagi andsin ajakirjandustudengitele sellise ülesande: kui maksimumpunktide arv kontrolltöös oli 10 ja parim teist sai 3 punkti ning paremuselt järgmised 2 punkti, siis kui mitu protsenti oli parima tulemuse saanud tudengi tulemus parem paremuselt järgmiste tudengite tulemusest. Sain neli erinevat vastust. Kusjuures mõni üksik pakkus ka õige vastuse.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

peale minu pole teistel zurnatudengitel aega neid naljanurki siit lugeda. kui ryhma parim yliopilane saab 30% punktidest, siis peab ka oppejoud peeglisse vaatama, et milles probleem.

blogist kah. olen praegu eestist ara. leian suure vaevaga teelusikataie internetti. lõpuks onnestub kohviku arvutiga ka pulleritsu blogi lahti teha. ja mida ma naen? yks taielikult ilma pointita lugu on lehele tekkinud. sellise ponnistuse peale sylitatakse lihtsalt nakku! mitu korda tuleb oelda - kui pole millestki kirjutada, siis ara kirjuta. krt, nyyd terve nadala hoian end petukaubast eemale.

 
At 15:55, Blogger Kidra said...

mhhhh. Motiveeriv lugu? Või siis lohutav? ;) Kuidas kellegile. Mis see point tegelikult peaks olema, mida soovitakse blogidest? Intriige ei taheta - vahupeksmine, võitluslikkule kutset ei taheta - enesekiitus, muljed on egotripist kantud, ülevaated pole tehtud luureandmetel ...? Mis veel?

Aga näe - ikka loen kommentaare ka :P

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit alustas blogi oma treeningute kajastamiseks ja teistele kaasamõtlemiseks. Seda siit ootangi.

 
At 16:27, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Kidra, raske on kõigile korraga meele järele olla, lausa võimatu. Mõtlesin ise, et panen täna rahuliku motiveerivama kirjutise, enne kui homme taas uue intriigi püsti panen. Kahju, et tu deng nüüd intriigist, mida ta paistab jahtivat, ilma jääb.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

1) Nii, lihtne 2. klassi matemaatika:
x + 1/5x = 48 => 1.2x = 48 => x = 40. Vastus: üle-eelmisel nädalal jooksid 40km.
2) Analoogselt: kui mitu protsenti oli parima tulemuse saanud tudengi tulemus parem paremuselt järgmiste tudengite tulemusest: 50% parem.
3) Samas: "Tõsi, kui uurimus oli väldanud 19 aastat, oli 15 protsenti jooksjatest uurimisaluseid surnud. Aga ärge muretsege ega heituge! Mittejooksjaist oli selle ajaga surnud 34 protsenti.
Niisiis, ärge sõitke rattaga, vaid jooske!" Jätkates 2. klassi matemaatikaga, siis "mittejooksijad" <> "ratturid" (vähemalt seda ei loe kuskilt antud artiklist välja) => ei saa väita "ärge sõitke rattaga, vaid jooske".
Loogiline järeldus on see, et "mittejooksmine on surmavam kui jooksmine". Arvestades Priidu jooksulembust, deformeerub see loogikaviga pigem positiivseks demagoogiaks jooksu propageerimisel.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

ma kaalun 88-90 kg ja ma ei ole ülekaalus, ja kui ma tegin tihedamalt jooksu (mida ma ei ole enam tükk aega õnneks praktiseerinud), siis olid mul põlved valusad, ühekorra tipnes see värk veel luuümbrise põletikuga, äkki seal uuringus uuriti sinusuguseid saleda säärega sportlasi

 
At 22:02, Blogger Vana Kala said...

Eh, mis jura siin jälle aetakse. Ma jooksin suvel ühest künkast nats kiiremini alla, kuna hoo mahapidurdamisega jäin paar sammu hiljaks ja pärast valutasid põlved mitu nädalat. Räägiks siis ikka, et kus uurimuse ajal joosti, milline oli tõusu-languse %, milline oli tempo (SLS järgi), millised olid jalanõud ja siis räägiks spetsiifilisemalt, et sellistel tingimustel jooksmine on kasulikum poes/peol/kirikus hängimisest. Lisaks tahaks näha ka uurimust, et ratas vs jooks, siis poleks vaja mingite pseudouuringutulemuste uurimisele aega kulutada.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Parafraseerides autorit, siis:
Niisiis, ärge lugege Pulleritsu blogi, vaid muid artikleid/autoreid, kus/kelle jutus ka point sees on!

 
At 10:40, Blogger Priit Pullerits said...

Palju õnne, antsi (14:19) ja anonüümne 17:22 - teie olete selle arvutamisvõistluse võitnud! õige vastus on tõesti 40. (Kõige suurem heameel on mul muidugi selle üle, et olin ülesande vastuse ise ka õige saanud ehk siis ülesande õigesti koostanud - matemaatika pole just mu tugevaim külg.) Teised ei söandanud vist riskida.

Aga tu dengile, kes väitis, et pean ise otsa vaatama endale, kui tudengite tulemused on nii kehvad. Vaat mina ei saa tudengite eest õppida ega nende kohustuslikku lugemist nende eest teha. Nood viletsad tulemused olid töö eest, kus kontrollisin mitte midagi muud peale selle, et kodus lugeda antud materjal on ikka korralikult ja mõttega läbi loetud. Sellisel juhul ei ole mul küll mitte millegipärast põhjust endale kuidagi kahtlustavalt otsa vaadata.

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

võsavillemile,vaata hoolikalt oma jooksusussid üle ja katsu valida endale sobivad.Ise maadlesin samuti luuümbrise põletikuga,mis tingitud nõuka ajal viletsatest jooksusussidest ja suurest trennikilometraazist.Proovisin mitmed tossud läbi enne kui endale sobiva leidsin.Nüüd sobiva jalanõuga jooksen nädalas 50km ja jooksen nagu "vana mees" ei mingit valu.Puhas rõõm

 
At 02:25, Anonymous Anonüümne said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]acdsee free, [url=http://firgonbares.net/]FileMaker Pro 10[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] Adobe Acrobat windows vista screenshots
adobe software educational discount [url=http://firgonbares.net/]coreldraw x3 upgrade[/url] discount for software
[url=http://firgonbares.net/]free autocad fonts[/url] selling educational software
[url=http://firgonbares.net/]buying a software company[/url] 2008 cheap software
FileMaker Pro 10 [url=http://firgonbares.net/]filemaker pro 7 download[/b]

 

Postita kommentaar

<< Esileht