kolmapäev, oktoober 01, 2008

Pullerits: Šmigun taas raha peal!

Eelmisel neljapäeval saabus kultuuriminiteeriumist pealtnäha rutiine, kuid lähemal vaatlemisel kõnekas pressiteade. Selles olid üles loetletud riikliku spordistipendiumi saajad. Suurima, 5000-kroonise kuustipi saajana oli Gerd Kanteri järel teisena kirjas ka kahekordse olümpiavõitja, suvel emaks saanud Kristina Šmigun-Vähi nimi. Lisaks saab maksimumstippi veel kaheksa aktiivsportlast, mis pani mõistagi küsima: kas Šmigun-Vähi sattumine sellesse nimistusse on kinnitus sellele, et ta naaseb tippsporti? Või on stipp talle määratud seniste teenete eest?

Otsustasin teha väikest viisi uurivajakirjandust, mille üheks taktikaliseks nurgakiviks on küsida esmast infot inimeselt, kes seda kõige neutraalsemalt annab ega põe kahtlustamise maaniat, et mida ajakirjanik küll temalt välja üritab peilida. Seega helistasin pressiteate läkitajale, kultuuriministeeriumi avalike suhete nõunikule Katrin Arvistole ja pärisin Šmigun-Vähi stipi kohta.

Arvisto ütles, et ettepaneku talle 5000-kroonine stipp määrata tegi Eesti Suusaliit (seega sain prauhti teada, kes on asja initsiaator) ning ettepaneku minister Laine Jänesele Šmigun-Vähi stipp kinnitada tegi komisjon, kuhu kuulub nii ministeeriumi kui EOK esindajaid. Aga peamine, mida Arvisto tunnistas, oli see, et tema sõnul on stipp antud tulevikku vaadates sporditulemuste stimuleerimiseks. (Seega sain kinnituse, et järelikult peab otsustajail olema teada, mida Šmigun-Vähi plaanib.)

Järgmine kõne läks teisele arvatavalt neutraalsele allikale, ministeeriumi asekantslerile spordi küsimustes Tõnu Seilile. Seil seletas, et stippi määrates vaatab komisjon esmalt tagasi nelja aasta peale ja siis sealt edasi tulevikku, ja et lõpliku stipisaajate valiku tegemisel võtab komisjon arvesse viimase poole aasta tulemused. Šmigun-Vähi teatavasti mullu ei startinud, mistõttu tulemusi tal pole. Mida Seil selle kohta kostab?

Seil kinnitas, et Šmigun-Vähi asjus võttis komisjon ühendust Eesti Suusaliiduga, et näha Šmigun-Vähi treeningplaane. "Meil ei ole ühtegi informatsiooni, et ta täna ei treeniks," ütles Seil. Küsisin, kas tal on informatsiooni, et Šmigun-Vähi treeniks. Selle peale ütles Seil, et ministeeriumi poolt vaadatuna vastab Šmigun-Vähi stipi saamise tingimustele.

Uuriva ajakirjanduse aluseks on dokument. Küsisin, kas ministeerium on näinud mingitki paberit, mis kinnitab, et Šmigun-Vähil on sportlikud plaanid. Seil tunnistas, et ei, mingit ametlikku paberit ta näinud ei ole, kuid lisas, et tal ei ole põhjust Eesti Suusaliitu mitte uskuda. (Sellest kohe allpool, mida suusaliit teab ja mida ei tea.) Ja siis lisas, et kõigest hoolimata oleks Šmigun-Vähi nagunii 5000-krooniste stipendiaatide nimekirja jäänud.

Edasi, nagu uurivas ajakirjanduses kombeks, tuleb liikuda tuumale targu lähemale. Ega see kerge olnud. Kaks päeva helistasin küll laua-, küll mobiiltelefonilt suusaliidu peasekretärile Jüri Järvele, aga tulutult. Lõpuks helistasin suusaliidu büroo juhatajale Ülle Viinapuule, kes alati on kannatlikult mulle asju seletanud, ja pärisin Šmigun-Vähi plaanide kohta võttes aluseks tõsiasja, et ta on saanud stipendiumi, mis on mõeldud edasiste sportlike tulemuste turgutamiseks, ja samuti arvestades seda, mida Seil oli öelnud - et tal on alust suusaliitu Šmigun-Vähi plaanide asjus uskuda.

Viinapuu tunnistas, et ta ei oska Šmigun-Vähi kohta midagi konkreetset öelda. Ta lisas, et suusataja abikaasa Kristjan-Thor Vähi on lubanud suusaliidule Šmigun-Vähi kohta infot selle nädala lõpuks. Ent ühte teadis Viinapuu kinnitada: võistlusnumbrit Šmigun-Vähi 2008. aastal selga ei tõmba. (Ja poetas, et tuleva aasta MMi kohta ei oska ta midagi öelda.) Samuti teadis Viinapuu väita, et Šmigun-Vähi pisitasa harjutab Otepääl. "Teda olla nähtud," just nii ta sõnas.

Nüüd küsimusest, mis lugejail tekib: miks niiviisi Šmigun-Vähi järele kaevata? Vastus on lihtne: ta saab riigikassast raha, mis on ette nähtud sportlike tulemuste edendamiseks. Raha maksmise aluseks on see, et sportlasel on plaanid. 5000-kroonise riikliku stipendiumi eest, arvan, pole palju paluda, et avalikkus võiks teada, mis on Eesti rahva ühe lemmiku ja kõigi aegade ühe silmapaistvaima sportlase edasised plaanid, mille kohta paraku pole selget teavet isegi alaliidul, kelle kulu ja kirjadega ta üldse võistlema ja Eestit esindama pääseb.

Veel üks küsimus: miks ma otse Šmigun-Vähile ei helista? No kuulge, isegi uurival ajakirjandusel on piirid! Selleks piiriks on tõsiasi, et minu teada pole mitte ühelgi Eesti ajakirjanikul Šmigun-Vähi telefoni numbrit. Või kui keegi seda teab, pangu siin kirja - ja helistan talle.

Aga mida teie sellest loost siin arvate, kas meil võiks olla õigus paluda infot, mida spordistipendiaat Šmigun-Vähi ikkagi plaanib?
******Goblin Valley, Utah, 29. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi eelmise aasta augustis. Foto autor: Daisy Lappard / Scanpix
Foto 2: Kristina Šmigun-Vähi eelmise aasta augustis Otepää rollerirajal. Foto autor: Daisy Lappard / Scanpix
Foto 3: Kristina Šmigun-Vähi tänavu augustis Saku Suverullil noorsuusatajaid autasustamas. Foto autor: Aldo Luud, Sl Õhtuleht / Scanpix

31 Kommentaarid:

At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

jõle mugav on uurivat ajakirjanikku laua tagant mängida. mine istu (või palka agent) parem paar päeva shmiguni elamise juures autos ja näed kohe kas ta läheb trenni võ ei lähe. ja kui kaua ta seal on ja mida teeb. aga peasekretarile 12 points et stirlitzit jutule ei võtnud.

eile-yleeile olid siin kalle maratoniteema valguses päris normid päevad. nüüd on jällle sääsk pirisema hakanud.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit, uuri välja jah, mida Šmigun plaanib, kas ja kuidas harjutab. Raha ei huvita, aga esisuusataja tulevikuplaanid küll.

 
At 11:50, Blogger Priit Pullerits said...

Aga näe, eelmine, ei lubata uurida, kohe hakatakse sääseks sõimama. Katsu siis kõigile meele järele olla...

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Pead Otepääle trenni tegema minema - siis saad(või ei saa) visuaalis kinnitust treeningute kohta. Luurav ajakirjandus!
;-)

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Pealkiri "Šmigun taas raha peal" tundub olevat eksitav. Võrreldes aasta või poole aasta taguse ajaga pole midagi muutunud antud rahaeralduse koha pealt. Minu mäletamist mööda on Kiku kogu aeg (ka 2007 ja 2008 I pa) saanud kultuuriministeeriumilt maksimumstippi.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

mitte paha pärast.
kui stippi saadakse selle järgi, et "keegi olla näinud, et Kiku teeb trenni", siis võiks enam kui pooled selle blogi lugejad trennitegemise eest kultuuriministeeriumist stippi saada/küsida.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

kõik ajakirjanikud teavad Kristina telefoninumbrit, oled ilmselt ainuke, kes ei tea. Iseasi, kas sportlane peabki ise sellistele küsimustele vastama, tema on avalduse esitaja mitte otsustaja.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Vaat Kikule ma küll selle raha pärast kade ei ole.
Küll ta tuleb tagasi suusatama, aga praegu las lihtsalt harjutab lapse kõrval.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus: Kas need junnide pildid iga loo lõpus on lugemisest tingitud pahameele maharahustamiseks.

 
At 16:54, Blogger Priit Pullerits said...

Kui need liivakivimügarad kedagi rahustavad, on suurepärane. Need on lihtsalt minusuguse algaja tehtud loodusfotod, mis peaks minu arvates kinnitama teesi, et America is beautiful.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas ikkagi proff lihtsurelike tuuseldas?

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

kuidagi kõle ja kivine on meerika manner ning kindlasti on tuu koht sääl väga rahulik pleiss viimseks puhkepaigaks

 
At 08:39, Blogger Egoist said...

Tegelikult tahaks minagi teada, kuidas proff lihtsurelikke tuuseldas (kanne neljapäevast, 18. sept). Keegi siin soovitas kasutada teist veebilehitsejat ent minul (Mozillaga või ilma) on ikka kaks blogikannet kokku sulanud. Algab põnevalt ja paljulubavalt ning siis läheb üle juba varem loetud kandeks, mis rääkis sellest, kuidas sportlased teenitud raha kasutavad.

 
At 09:41, Blogger Kidra said...

Arvestades seda kui vähe on Eestil olümpiavõitjaid võiks nad kõik saada regulaarset stippi surmani riigilt. Kui nad investeerivad enda sporditegemisse edasi tegutsedes - suurepärane. Ei tegele enam spordiga - olgu pealegi.
Muidugi oleks hea teada millal Kiku plaanib naasta, kui plaanib. Aga ma ei arva, et me PEAME seda teadma. Küll ta annab teada kui spordis tagasi on :) ma arvan, et see on normaalne, et iga kaaskodanik ega ajakirjanik ei saa otse tippsportlasele helistada - selleks on neil tiimis vastavad liikmed, kes PRiga tegelevad.

Ja B3-le - kas Sa tõesti arvad, et see oleks normaalne? Selline haiglaslik luuramine inimese järgi? Uuriv ajakirjandus ongi see, mida Pullerits antud juhul tegi - kasutas selleks ettenähtud instantse info saamiseks. Kahju, et ei saanud siis konkreetset infot. (Tookord Loskutovi koera hammustuse kohta sai isegi lausa väär-infot Loskutovi lähimatelt abistajatelt - ja see ei olnud mitte Pulleritsu viga). Sellest poleks midagi kui ta ei tegele veel aktiivselt spordiga, aga saaks stippi - normaalne oleks/on.
Ja pealkirjaga ma nõus muidugi pole, aga ... see on pulleritsikalik ;)

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

to kidra:
pasha penihammustuse case näitabki tegelt seda et meie mehele ei taheta enam tõest infi jagada. siililegi selge et Lemberg teadis juhtunust aga ei tihanud tõtt rääkida kes teab millise eepose meie mees sellest kokku kirjutab.

a muuseas olümpiavõitjad saavadki surmani stippi. aga tolle otsustamine käib kuidagi teistmoodi kui poole aasta kaupa.

 
At 10:21, Blogger Priit Pullerits said...

Eilsed elavad vastukajad sellele loole lubasid punuda järgmise skeemi.

Suusaliit pani Šmigun-Vähi spordistipendiumi kandidaatide nimekirja, et las ministeeriumi komisjon, kuhu kuuluvad ka EOK liikmed, siis otsustab. Komisjon sai 5000-krooniste kandidaatide nimekirja ja vaatas, et näe, Šmigun-Vähi ka kirjas. Aga öelge mulle, kes otsustajatest julgeb olla nii julge, et tõuseb püsti ja pärib, kas kahekordne olümpiavõitja peaks ikka SEDA stippi saama (Kidrale jt-le: üks asi on maksta olümpiavõitjatele eluaegset stippi, mida vist ka tehakse, teine asi on siiski see raha, mida too komisjon laiali jaotab - neid ei saa ühte patta panna; igal rahal on oma eesmärk ju!). Ja kuna sellist julget ei leidu, siis saigi Šmigun-Vähi oma 5000 krooni ilma, et absoluutselt keegi teaks, mida ta edasi teha kavatseb. Kusjuures suusaliidul, pange tähele, on käed jumala puhtad - nemad esitasid vaid kandidaadi nime ja komisjon kinnitas selle. Vahva trikk, kas pole?

Aga neile, kes tahavad ikka teada, kuidas proff harrastajaid tuuseldas - vaadake, mina ei ole selle blogikeskkonna tarkvara looja ega oska teie küsimusele vastata. Saatke vihased küsimused selle softi väljatöötajaile. Ehk paralleeli tuues: kui mina olen rallisõitja, siis on minu asi rooli keerata, mitte määrida käsi selle kallal, kuidas kõik need imesüsteemid mootoris ja mujal õigeks timmida.

 
At 10:26, Blogger Priit Pullerits said...

b 3-le - et mulle ei anna Lemberg infi??? No kuulge!

Alles hiljuti tuli temalt selline üksikasjalik inf näiteks:

Eile toimus Tallinnas 26. rahvajooks.
Mul hoolealune Jekaterina Patjuk jooksis 10km ajaga 35.52.
Nädal tagasi pühapäeval tegime klassikalise trenni.
6X1000m üle 3min pausi ja ajad olid tõusvalt 3.35 -> 3.28.
Treening ja tulemus on vastavuses.

Et ma ei saa infi??? Gimme a break!

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

lihtsameelne. suvalisel hämamisel ja tõesel infil on vahe. kas ise ka usud et Harry ei teadnud Pasha koerahammustusest.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav jah, et kuigi PP on suur spordikiibitseja ja ise ka poolt jalga pidi asja sees, ei ole ta end suutnud end usaldusväärse (spordi)ajakirjanikuna tõestada. Miski kamm Alaveriga, Lembergiga, mine tea kellega veel...
Aga, keep going! See blogi on küll piisavalt huvitav!

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit, punumistehnika on Teil tasemel! Kult.Min komisjon lähtub stipendiumite otsustamisel seadusest http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=969179 . Palun viidake ja esitage tõestusmaterjal, millise punkti vastu on komisjon eksinud.

 
At 11:03, Blogger Egoist said...

"Vihasteks küsimusteks" ma küll põhjust ei näe... Ma saan aru, et ennelõunane aeg kipub närviline ja kiire olema, aga püüdkem ikka asja rahu ja leebe meelega võtta :) Ega see elu nii tõsine ju ka pole!

b3-le: loomulikult on laua tagant kedagi mängida väga mugav, kritiseerijat muu hulgas. Aga aru saada ja mõtelda, või mis veel hullem - asju lõdvemalt võtta?

Kiku suhtes ei ole mul kahju, et keegi ei julgenud temale maksmise vajadust kahtluse alla seada. Välja teenib ta selle nii või naa.

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

armas õppejõud, ära süüdista blogikeskkonna tarkvara loojaid. oma teksti algfailist oled copy-paste tegemisel ühe ebatäpsuse sisse lasknud ja sellepärast ongi too profi tuuseldamise postitus kahjustatud. elementaarne! kui rallisõitja sõidab kivi otsa, siis on küll tema süüdi ;)

 
At 11:58, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh ktv-le viite eest!

Seaduses on kirjas:

Riiklikke spordistipendiume määratakse sportlike tipptulemuste stimuleerimiseks.

Samuti:

Stipendiumide määramisel arvestatakse eelkõige olümpiaalade rahvusvahelistel tiitli- ja suurvõistlustel saavutatud tulemusi, vastava spordialaliidu seisukohti ning (NB - lugege nüüd tähelepanelikult!) sportlase professionaalset suhtumist püstitatud eesmärkide realiseerimisse.

Siit on selge: eesmärk on stipil motiveerida tulevasi tipptulemusi ning selle määramisel on üheks komponendiks eesmärkide püstitamine ja nende realiseerimisse professionaalne suhtumine.

j-le: mul ei ole Lembergiga mingit kala - mis jama jutt! Hoopis korralik koostöö on. Palun ärge mõelge asju välja.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära ole hellik irw Võtad hüpoteetilise infoga manipuleerimise Lembergiga kohe nii südamesse. Ise tirriteerid pidevalt teisi. Nüüd saad siis teada, mis tunne on kahtluste võrgus sipelda. Kusjuures Sa ei suuda ju kuidagi tõestada, et Lemberg Sind ikkagi ninapidi ei vedanud. Peace!

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

5014477 Äkki on abi! ;)

 
At 15:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ehh, ei maksa mind ikka päris totuks ka pidada. See eelantu ei ole Kristina Šmigun-Vähi, vaid Kristjan-Thor Vähi number. See on loomulikult kõigil ajakirjanikel olemas.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetavad, tegemist on andmekaitseseaduse rikkumisega. Ma loodan, et nii Jokeril kui Priit Pulleritsul oli olemas KTV luba tema telefoninumbri avalikustamiseks. Või muidu...

 
At 08:03, Blogger Priit Pullerits said...

Rumal jutt, telefoninumber ei ole mingiks isikuandmeks, sest see ei ole kellelegi külge kleebitud, vaid kergelt vahetatav ehk liikuv.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

seadusetundja, eks pane siis siia kirja Andrus Ansipi gsm-i number. vaatame, mis juhtub 8))

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits,

Lõpeta see juramine! No on , kelle järel luurata- kahekordse olümpiavõitja järel . Ikka sooviga - kas harjutab või mitte.
See on häbematuse tipp - endast arust justkui uurivajakirajanik PP!
Mine korraks peegli ette ja vaata ennast. Igatahes näed sa välja armetu kogu oma uurimusega. Ei uuri sa s......i , lihtsalt kood oma lollakaid skeeme ja mandud iga päevaga. Lihtsalt hale lugeda neid jaburdusi. Ja inimene ei saa aru, et taoline jahmerdamine ruineerib kõige enam teda ennast.

Mäletad veel, kulla mees, millises vaimses ja mandunud seisus sa eelmisel kevadel lõpetasid...

Aga ei saa, vaja ikka samas toonis jätkata.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust jällegi Priidult täiesti asjakohane teemapüstitus ja arvestades küsitletutelt saadud tagasisidet, ka korrektsed järeldused.

Kui info on tõene, siis pole komisjon olnud oma ülesannete kõrgusel ja kogu lugu.

Kui meil on sportlastele raha jagamiseks reeglid kehtestatud, siis tuleks neist kinni pidada, et mäng oleks kõigi suhtes aus. Kui vaja, tuleb reegleid muuta.

 

Postita kommentaar

<< Esileht