neljapäev, september 18, 2008

Pullerits: Kas Ridley XT on tugevam kui BMW?

Läksin eile töölt otsejoones Kalle Kirsiaia juurde. Ta on Eesti paremaid rattamehaanikuid. Tuli Tähtvere rattapoes mulle uksele vastu ja, ma arvan, et imestas. "Oi, see on tegija ratas!" ütles ta. "Vaat see on tegija ratas!" Pakkus, et pool tundi on Tartu rattamaratonil juba võidetud.

Tunnistasin ausalt, et kahjuks pole see minu ratas. Ütlesin, et Riho Järveläinen Tallinnast saatis, tema oma see. Kirsiaed jälle ütles, et ega ma seda talle tingimata ütlema pea. Justkui andis mõista, et mõne asja võiksin ka ainult enda teada jätta.

Aga ma ei saa ju end võõraste sulgedega ehtida. Seda enam, et ta teab väga hästi, et mu senine ratas, Optima - ja seegi naise oma -, on Rademarist ostetud eeskätt tänu sellele, et kast õlut anti kaasa. Mis siis, et see ei ole tõsi. Esiteks, õluga mind ei peibuta, seda ma ei joo. Ja teiseks - pagan, Rademar müüs mu naisele ratta ning isegi kasti õlut ei raatsinud kaasa anda.

Kirsiaed seadis punase Ridley XT siuh-säuh minu järgi: sadul õigele kõrgusele ja õigesse asendisse, pedaalid vahetusse (enamik arvamusi on kaldunund sinna, et ei maksa klippidega sõitu nii viimasel minutil õppima hakata; ehkki Kirsiaed ütles, et tavapedaalidega teeb jalg pöördel 50 protsenti tööd, klippidega sõites aga 90 protsenti.)

Tegin õhtul asfaldil 32-kilomeetrise ringi, aega läks 1:11. Koduteel kiirust kogudes läks hoog nii suureks, et oleksin äärepealt seitsmenda seeria BMW-le sisse sõitnud. Too tegi Tähtveres selliseid vingerdavaid liigutusi, et mitte ei saanud aru, mis tal plaanis on, ning kuna mul olid käed sarvedel ja kiirendus just üleval, ei saanud ka pidurite järele haarata. Napilt õnnestus BMWst mööda vingerdada.

Tuleb vist hoogu targu vähemaks võtta.
******
Waterpocket Fold, Capitol Reef National Park, Utah. 28. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kalle Kirsiaed aastal 2000 Tähtveres rattapoes. Foto autor: Ove Maidla, Postimees / Scanpix
Foto 2: Riho Järveläinen, stammteadustaja massispordiüritustel, laenas Priit Pulleritsule Tartu rattamaratoniks oma ratta. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix

10 Kommentaarid:

At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Klippidaga sõitmaõppimine võtab aega 5 min. Ära sa tavapedaale küll pane. Kui tahad proovida, mine sambla või saepuru peale ja proovi takerduda, et saaksid tunda, kuidas kukkumine on. Ainult 1 kord ja edaspidi on selge.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Kui vähegi võimalik Priit sõida klippidega, vahe on tohutu. Õppimine ei võta tõesti kuigi kaua, poole tunniga on asi kindlasti käpas.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

No ei soovita kohe klippidega maratonile minna, seda enam, et ka ratas võõras. Pole tark tegu-soovitus seda kõike võistlusel katsetada-avatada.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis siis saab kui sa uue hi-tech rattal näiteks käiguvaheti katki sõidad. Kas Postimees paneb õla alla või pead kauakogutud pulsoka fondist laenama. Naise Optimaga oleks julgem olnud BMW-le sisse sõita, Tartu Maratonist rääkimata.
Kui minult küsida, et kas ma laenan sõbralt ratast või autot siis võtaks auto. Tuleb odavam.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

TRM rajal ei ole selliseid tõuse ega rööpas rada ning ka muda, kus võiks esmakasutaja kukkuda klippide tõttu.
kukkumised tekivad ikkagi aeglasest tõusul liikumisest, siis kui on vaja jalg maha panna kiiresti või siis rööpas sõitmisest kus on vaja kiiresti stabiliseerida sõidusuunda, ja muidugi mudas..... Ses suhtes tee 1 proovitrenn ja proovi just järskude tõusude peale mida sa lõpuni ei suuda sõita nii et pead jala maha panema, vt et sel tõusul oleks kukkumine pehmem ja proovi kukkuda vasakule poole (rebi klipist vasakut jalga ennem lahti)siis ei ole ohtu et käikarile viga teed ning mine TRM-ile julgelt peale.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Toetan kah klippide pooldajaid. Seal ei ole mitte midagi keerulist, pealegi on klippidega oluliselt suurem tõenäosus tõusust üles ronida nii et pole vaja jalga maha panna. Ei vasakule ega paremale poole. Ja see jalg tuleb ikka üsna lihtsalt lahti kui vaja on. Ja tõusu peal külg maha panna pole ka teab mis hirmus :) Raputava laskumise peal tavapedaaliga on minu meelest hoopis jubedam ja ebakindlam.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

algajale ei tule ta midagi nii lihtsalt lahti, ise läksin eelmine aasta peale esmakordset (1 korra) pr0ovimist, Rakvere Elioni rajale ja kukkusin seal tõusudel ikka 5-6 korda, muidugi on see kukkumine suht süütu 1-2 km/h kiiruselt :)

 
At 05:42, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 
At 13:25, Blogger Unknown said...

parada handbags
tory burch outlet store
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
sac longchamp
chaussure louboutin
pandora bijoux
fitflops shoes
michael kors uk
fake rolex
xushengda0619

 
At 07:24, Anonymous semo said...

عروض العثيم " عروض أسواق عبدالله العثيم الاسبوعية " ابتداءً من يوم الخمي...

 

Postita kommentaar

<< Esileht