reede, september 05, 2008

Pullerits: Kas nüüd on vormitipp lähedal?

Päevad ei ole ikka üldse vennad. Teisipäeval, pärast päevast puhkust nädalavahetusest, mille sisse mahtus 9 km tempojooksu trenn (3.55/km) ja 12 km taastavat jooksu (4.35-4.40/km), läksin tegema rahulikku jooksuotsa - ja põrmugi ei jõudnud. Oma arust nagu jooksin küll, aga siis hakkasin tajuma, et edasiliikumine nõuab suurt pingutust. Tegin hingeldades ja raskete jalgadega kõige aeglasema ja raskema jooksu, mille üldse sel sügissuvel teinud. Kust küll selline alasuutlikkus, ei suutnud ära imestada.

Seetõttu oli eile ärevus sees, et mis küll saab Harry Lembergi soovitatud kontrolltrennis. Kavas oli maanteel 6x1000 meetrit üle 90-sekundilise sörgi-kõnnipausi.

Alustasin kergelt, hoidsin ülakeha lõdvana, aga tajusin, et tõuge ei ole päris hästi lõpetatud. Kuid aeg - 3.28. (Üheksa päeva tagasi samasuguses trennis üle 2-minutilise pausi tehes alustasin 3.36ga.)

Teine lõik: lasin omast arust lõdvemaks ja tõmbasin tempot kergemaks. Aga aeg - jälle 3.28. (9 päeva eest 3.33.)

Kolmas lõik: tasapisi hakkas raskeks minema, kuid enda arvates tempo ära ei vajunud. Vaatasin kella - 3.28. (3.33)

Neljas lõik: mõtlesin, et nüüd tuleb küll veidi tagasi tõmmata, sest muidu lähevad kaks viimast lõiku liiga raskeks; lõpuosa joostes tuli juba pisut ennast kannustada ja jälgida, et puusadest alla ei vajuks. Aeg - 3.26. (3.28)

Viies lõik: mis siin salata, nüüd läks parasjagu raskemaks ja tuli hakata pisut ka valu kannatama; oli tunda, kuidas keha lõtvus hakkab kaduma. Aeg - 3.30. (3.31)

Kuues ja viimane lõik: see oli juba päris võistlemise moodi, sest selge oli, et täitsa ära enam ei vaju - mis see viimane kilomeeter ikka enam vastu pidada on; hoidsin keskendunult tempot, viimasel kolmesajal jälgisin, et mingil juhul järele ei annaks. Aeg - 3.27,5. (3.23,5)

Mis öelda kommentaariks? Higi sai kohe esimese lõigu järel korralikult lahti, kuigi õhutemperatuur oli 15-16 kraadi. Trenni lõpetades oli särk selja pealt täitsa märg. Lõikude esimesed 300-400 meetrit tulid alati üsna kergelt, aga mida edasi, seda raskemaks tagumine osa läks, nii et tempo hoidmise kallal tuli tööd teha. Aga ühegi lõigu lõpetamise järel (v.a viimane lõik) käsi põlvedele ei pannud, vaid sörkisin kohe edasi ja läksin siis üle kõnnile. Viienda lõigu alguseks tundsin, et keha on üpris vaevatud. Kuid jalad kangeks ega valusaks ei jäänud.

Mis nüüd järeldada? Kas 10 km aega 35 minuti kanti? Ei usu. Arvan, et kõik, kes jooksevad alla 36 minuti, võivad rahulikud olla - neid ma ei võida. Realistlikult võttes tuleb möönda, et mul on tõenäoliselt väga hea taastumisvõime (seda ei mõtle ma ise välja, seda on targad nõuandjad nentinud) ja suhteliselt normaalne lühiajalise kannatamise võime. Kuid ma ei usu, et mul jätkub jaksu kannatada seesugust 3.28/km tempot 10 km jutti. Seetõttu jään tagasihoidlikuks ja arvan, et kui jooksen ületuleval pühapäeval Tallinnas 10 km talutavates tingimustes 36 minuti lõppu, olen teinud igati normaalse jooksu.

Või millised on teie arvamused nende trenniaegade põhjal? Suudate sama järele teha?
******
Bryce Canyon National Park, Utah. 28. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Haron Keitany Keeniast võidab Zürichis GP-etapil 1500 meetri jooksu. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 2: Meeste 1500 meetri finaaljooks Pekingi olümpial. Foto autor: AP / Scanpix

13 Kommentaarid:

At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Inimesed on erinevad aga minu kogemus ütleb, et võistlusolukorras saab ikka lisaimpulsi konkurentidest ja üldisest võistlusmelust. Pakun Sulle aega 34.30-35.30 (kui muidugi "katus" ikka "vett" peab :) .

 
At 12:58, Blogger Priit Pullerits said...

Muideks, küsisin ka Erki Noolelt, mis ta arvab. Tema ütles, et tema nii mitu korda nii kiiresti küll ei suuda lõike joosta, et tal lähevad lihased kangeks ehk siis hapet täis - ta ju sprinteri tüüp -, aga kolm korda saaks ta küll hakkama.

Noolega on see värk, et tal on igal jõuluõhtul Tallinnas 800 meetri jooks ja seni pole ma selles osalenud, sest seal on ikka alates Rainer Nõlvakust ja lõpetades Mihkel Mardnaga kõvad tegijad stardis, aga näis, mis tänavu saab. Igatahes lubas Nool, et võtab ka minusuguse musta hobuse starti, kui kohale tulen.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Hea näha, et Priit julgeb öelda, et ta enne võistlusi vormis on. Tavaliselt on seda virisemist palju - küll on haigus peal, selg valutab jne.

Anna SEB-l korralikult hagu. Ise suutsin samad ajad välja joosta Tähtvere puutüki rajal, mida sa ütled, et on 850 m pikkused. Jääb veel puudu. Ehk pakun konkurentsi järgmine aasta. Endal on sihiks 37:50

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

vaatasin just kuldliiga etappi, sitt ilm oli, tulemused olid kehvad, aga mitte kõigil, ja mulle meeldis, et Jamaica poisid Bolt ja Powell, suutsid ka selle ilmaga joosta 9,77 ja 9,83. Ses suhtes on nad nagu PP et ei ole vahet kas on hea ilm või halb ilm tulemus on ikka hea.

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

Km ajad on ju kenad, kuid on teada, et vastupidavust eriti ei ole. Ehk siis: peaksid jooksma pikemaid lõike ja kaskaadi, nt 1-2-3-2-1.

37 võiks alistuda aga siiski.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas sa maanteel tead, et nüüd sai km täis. Või jooksed kilomeetripostist postini ja puhkepausid tiirutad ümber posti. Elektroonilisi vidinaid (näiteks GPS-ga PULSIkell)sa teatavasti ei oma.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas sa maanteel tead, et nüüd sai km täis. Või jooksed kilomeetripostist postini ja puhkepausid tiirutad ümber posti. Elektroonilisi vidinaid (näiteks GPS-ga PULSIkell)sa teatavasti ei oma.

 
At 08:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ega tõesti, Ain, meeter võib olla siia või sinna, aga üldjoontes on postid kõige uuematel maanteelõikudel täpselt paigas. Kes kahtleb, mingu mõõtku Tallinna maantee ja Ilmatsalu risti vahel ära need kaks kilomeetrit, mis seal sirge peal on tähistatud.

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Mõnelpool maanteel on vist ka 100m postid. Äkki paneb nende järgi?

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Evelin Ilves nädalane trenninorm avaldab muljet. Treenib 9-10 korda nädalas http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=294872

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

kui sa jooksid maanteel postide järgi siis jooksid 6x1 km mitte 6x1000 m. sügisjooks on kah 10 km mitte 10000 m

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Km postid on tihti ikkagi ligikaudsed(Tallinna mnt Käreverest Tartuni rekonstrueeritud lõigu näitel)-alati ei ole lihtsalt võimalik posti täpselt õigesse kohta paigutada.

 
At 20:13, Blogger Priit Pullerits said...

Ja-jah, hakkame nüüd vaidlema, kas on postid õiged või mitte. Nagu need aitaks kellegi tulemust paremaks teha...

Vaadake, minge tollele lõigule, kus ma jooksen, ja te näete maanteel väga täpseid värviga märgitud jälgi, mille alusel on need postid seal väga täpselt paika pandud.

No ja kui rada oligi 5-15 meetrit pikem, seda parem - seda vingemad mu ajad ju. (Ega alati pea kohe ju eeldama, et rada oli lühem.)

 

Postita kommentaar

<< Esileht