neljapäev, september 04, 2008

Pullerits: Kes meist on veel amatöör?

Lõpetame nüüd üheskoos selle suure pettuse, nagu oleksime kõik lihtsad harrastajad ja amatöörid. Ei ole. Meist kõigist, vähemalt enamikust meist, on saanud pesuehtsad profid.

Amatöörlus, mis harrastussportlasele kohane, on üleeile päev. Seda ei ole enam olemas. Kas teate, mida tähendab ehtsaks amatööriks ehk harrastajaks olemine? Las ma selgitan.

Kui naasesin suvepuhkuselt, jäi kas Cincinnati või Londoni lennujaamas (täpselt ei mäleta ja see pole ka tähtis) silma Washington Posti toimetaja Davis Maranissi paks raamat "Rome 1960: The Olympics That Changed the World". Jah, raamat on hirmus paks, ligi 500 lehekülge, ent sugugi mitte täielik-täiuslik. Vaatasin kohe tagant nimede indeksist, kas Viktor Kapitonovi nimi on sees. Kapitonovit ja tema imelist võitu Rooma olümpial, kus ta tegi kaks finišispurti, ühe ekslikult maantee grupisõidu eelviimasel ringil, ja tuli ikkagi esimeseks, teab iga vähegi rattasõidu ajalooga kursis olev spordisõber - aga Kapitonovist polnud sõnagi.

See-eest oli raamatus muud huvitavat infot, sealhulgas amatörismi kohta. Näiteks 110 meetri tõkkejooksus Melbourne'i olümpiavõitu korranud Lee Calhoun oli vahepeal aastaks diskvalifitseeritud, sest, kujutage ette, tal oli söakust abielluda oma pruudi Gweniga telesaates "Bride and Groom" ("Pruut ja peig"). [Vanasti, näete, kasutati ikka normaalseid sõnu nende sisulises tähenduses, nüüd on mingid boyfriendid ja girlfriendid ehk poiss- ja tüdruksõbrad, mis on naeruväärne, aga seletab ka, miks noored enam abielluda ei taha, sest kes see ikka pelgalt sõbraks oleva inimesega naitub.] Kuna Calhoun sai saates kingitusi, otsustasid tollased kergejõustikujuhid, et ta on rikkunud amatörismi reegleid ning muutunud professionaaliks, elukutseliseks. Ausõna, olen saanud nii palju kingitusi - Aivo Pärnalt rullikud, spordiajakirjanike konkurssidelt Eesti koondise suusakombinesooni ja kergejõustikusärgi, näiteks -, et amatörismist selle sõna ehedas tähenduses ei saa enam mu puhul juttugi olla. Seega, olen proff.

Või teine näide sealtsamast raamatust. Ameerika kümnevõistleja Rafer Johnson, kel oli huvi näitlemise vastu, oli saanud tuttavaks Hollywoodi staari Kirk Douglasega, kes käis UCLA staadionil sageli jooksmas. (Ohh aegu, kui kuulsused käisid seal, kus lihtsurelikudki.) Kui Douglas kutsus Johnsonit proovima osa kavandatavas filmis "Spartacus", hoiatasid spordijuhid Johnsonit, et kui ta pakkumise vastu võtab, ei saa ta amatörismi reeglite rikkumise pärast Rooma olümpial võistelda. Nende argument: ta kasutab oma sportlikke võimeid finantsedu saavutamiseks. Ma ei tea, kas Andrus Värnikule maksti mingitki tasu tantsusaates osalemise eest, aga küllap ta seal veidi nänni ikka sai, nii et Rooma olümpia aegses kontekstis oleks aeg kaaluda, kas tema spordikarjäär ei olekski mõttekas lõppenuks kuulutada.

Nüüd jääb vaid vastata küsimusele, millest küll säärane puritaanlik suhtumine amatörismi. Maraniss seletab oma raamatus, et tollane ROKi president Avery Brundage oli Chicago miljonär, kes kuulus olümpiakomitee kolleegidega ühiskonna kõrgklassi. Selle taevastest kõrgustest oli õdus kuulutada jumalikku üdini puhta spordi vajadust, sest neil rikastel ja elu poolt ärahellitatud härrastel puudus vähimgi arusaamine, millist vaeva peavad nägema tavakodanike seast pärit sportlased, et tippu jõuda, seal püsida ja võita. Mida näiteks teadis vaesest või keskklassist pärit sportlaste argimuredest ROKi asepresident David Burghley, Exeteri markii, küsib Maraniss.

Paraku tuleb tõdeda, et samasugune eluvõõrus ja sinisilmsus, nagu Rooma olümpia aegu, vaatab ROKist vastu ka tänapäeval. No öelge ausalt, milline normaalne inimene oleks andnud olümpia korraldada Pekingile, totalitaarse riigi pealinnale lootuses, et Hiina oma elukorralduse inimlikumaks muudab. Hiinas ei läinud ju mitte kui midagi ROKi soovitud suunas paremaks. Jah, hiinlased viisid olümpia hästi läbi, aga milline totalitaarriik on olümpia halvasti läbi viinud? Ärme unustame siinkohal ära, mis oli ikkagi ROKi tagamõte, kui Peking olümpia korraldamise õiguse sai.

Ja teiseks, öelge ausalt, milline normaalne inimene oleks andnud olümpia korraldada Sotšile ehk imperialistlike ambitsioonidega Venemaale (ja ärge ajage siin vastu lapsikut juttu, et olümpia korraldab linn, mitte riik - mingisugune Sotši ei tule ilma suure Venemaa abita olümpia korraldamisega kuidagi toime; lisaks jäävad enamiku alade areenid väljapoole Sotšit, nii et mingisugusest linna korraldustööst ei maksa ka seetõttu rääkida), kelle hambaid oskab iga kainelt mõtlev inimene karta. Ja kelle hambaid ka kogu maailm Pekingi olümpia ajal nägi.

Jääb vaid loota, et nii nagu ROK vabanes ajale jalgu jäänud amatörismi printsiipidest, saab see ennast apoliitiliseks pidav organisatsioon ükskord lahti ka poliitilisest eluvõõrusest ja sinisilmsusest.
******
Bryce Canyon National Park, Utah. 28. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Herb Elliott Austraaliast vedamas Rooma olümpial söerajal 1500 meetri jooksu finaali. Ta võitis maailmarekordiga 3.35,6. Foto autor: TopFoto / Scanpix
Foto 2: Roomas olümpiavõitjaks tulnud Ameerika kümnevõistleja Rafer Johnson võitmas avaala, 100 meetri jooksu. Foto autor: Topham Picturepoint / Scanpix
Foto 3: Etioopia jooksja Abebe Bikila rühkimas paljajalu Rooma olümpial maratoni võidu suunas. Foto autor: AFP / Scanpix

5 Kommentaarid:

At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

hakkan lugema. ütleb et copy/paste Amatöörlus, mis harrastussportlasele kohane, on üleeile päev. ei saa aru. tule eila meile stiilis.

eesti harrastussportlane aastal 2008 - miks teda peab kohe profispordiga kokku mäkerdama. suhtumine loeb. kui endal pole raha või naine ei anna siis ei saa jah korralikku ratast või rulle osta.

pead minema võrno tõehetke saatesse. saad midagi nii enda kui teiste jaoks selgeks.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Tõenäoliselt on ainult rumal inimene tänases Eestis ostnud poest letihinnaga näiteks ratta, rulluisud või suusad. Ikka saab allahindlust, sest tegelikult on suurem osa poodidest hinnasilte kirjutades juba sellega arvestanud, et saaks rahuliku südamega hinda pisut alla lasta. Klient saab ju positiivse impulsi ja tuleb järgmine kord jälle. Kas sellise näiliselt personaalse allahindluse saamine oleks ka omal ajal sportlase amatöörist proffiks liigitanud?

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Mina panustan oma hobivahendites kindlasti rohkem ja valin nad paremast seeriast kui need, millega tööd teen.

Proffessioon on siiski elukutse või elatise teenimise vahend.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Elioni 100 esimest võiksid küll prantsusmaale amatöörideks minna :D

 
At 10:14, Blogger Kidra said...

Ma ei tea, mitmendas Eestis Sa elad, aga ikka väga suur hulk (mina nende hulgas) harrastussportlasi on 100% amtöörid. No lihtsalt ma ei teeni jooksuga muhvigi peale jooksurõõmu ja enesega rahulolu (no natuke sõpradelt/töökaaslastelt respekti ka) :) ja vahendid ostan absoluutselt kõik ise ja tegelen asjaga 100% väljaspool tööaega. Usu või ära usu, aga nii on. Ja ma isegi ei oskaks selle üle kurta.

Aga jah - poliitika ei ole kunagi olnud olümpiamängude raamidest väljas ükskõik kui väga seda asja tahetaks nii näha. Ja ei peagi olema. Ja ei saa ka kunagi olema. Olen nõus, et see mis toimus enne ja mängude ajal ja kindlasti ka pärast mänge tiibetlastega on absurdne. Ma loodan siiralt, et ka ROK saab aru: sportlane on inimene ja inimestel on väärikus ning õigused. Kui neid ei kaitse ROK oma mängude korralduse valikutega, siis ... ma ei tea. Mängude korraldamine on ju au asi - no kuidas Sa sellist riiki siis nüüd nagu austad?! Aga eks ma püüa kah pähe õppida, et sport on mitte-poliitiline. Pean ju! Tahan ikka mänge vaadata ja nautida.

 

Postita kommentaar

<< Esileht