neljapäev, august 21, 2008

Pullerits: Hiina edu ei huvita kedagi (ja Baltast kah)

Kas teate, milles seisneb Pekingi olümpia korraldajate suurim tragöödia? Selles, et hiinlaste üleüldine edu ei huvita mitte kedagi. Või mis veelgi hullem: nagu andis teleusutluses mõista rahvusvaheline teleametnik Raul Rebane, tekitab see teistes pigem äratõukereaktsioone.

See on hiinlastele kõva löök allapoole vööd. Ja oleks minust variserlik jätta muljet, nagu ei pakuks see mulle teatavat rõõmu ja rahulolu. Tõsi, ameeriklased olid eilse seisuga võitnud küll kaks medalit rohkem kui Hiina (81 versus 79), kuid kuldmedalite arvestuses jäid nad pikalt alla - 26:45. Kuid medalite lugemine ning nende põhjal suurte järelduste tegemine on nüüdisajal selline asi, mida mõistlikud inimesed kuigi tõsiselt ei võta. Lehedki avaldavad seda edetabelit kusagil tagaservas väikses kirjas.

Hiinlaste tragöödia seisneb selles, et nemad arvavad nagu venelased nõukogude ajal, et mida rohkem medaleid, seda veenvam tõendus nende paremusest ja üleolekust muu maailma ning eriti Ameerika ees. Rumalad hiinlased - see on nii külmasõjaaegne ja naiivne mõtteviis, kui veel olla saab. Aga nii nad kahjuks oma mahajäämuses ja alaväärsuskompleksis usuvad, paraku. Nad käivitasid selle aastasaja algul koguni projekti 119, mille nimetus tulenes sellest, et hiinlased nägid 119 ala, kus nad võiksid kuldmedaleid juurde võita. See on ju nõukogulik plaanimajandus, kas pole?

Ma ei hakka siin pikalt peatuma sellel, millest tuleneb hiinlaste eelviidatud alaväärsuskompleks. Selleks soovitan vaid lugeda Orville Schelli raamatut "China: Humiliation and the Olympics".

Aga peale selle, et ükski terve mõistusega inimene ei usu hiinlaste kombel, nagu näitaks medalite arvukus ühiskondliku süsteemi eeliseid ja üleolekut, on teisigi põhjusi, miks hiinlaste võidud külmaks jätavad.

Esiteks, need on enamasti saavutatud teise- ja kolmandajärgulistel aladel. Olümpial on kaks keskset ala, kergejõustik ja ujumine, ning hiinlased on neis mõlemas allapoole keskpärast. On veel rida tähelepanu köitvaid alasid, nagu korvpall, aga kui mingisugune olematu suurusega Leedu neist nii üle sõidab, et nende ebajumala seisusse tõstetud tsenter Yao Ming ei suuda mängust peaaegu ainsatki punkti visata ning endast ligi 20 cm lühemate meeste poolt korvi alt vabaviske joone juurde surutakse, siis saab iga pisutki sporti jagav inimene aru, et Leedu lömastas Hiina nagu prussaka. Mille üle mul, ma ei varjagi, oli väga hea meel.

Hiina võib noppida oma medaleid paarisvettehüpetes ja muudel sellistel aladel (mis tegelikult vääriks olümpia gigantomaania kärpimiseks olümpiaprogrammist väljahaitmist), aga need ei huvita mitte kedagi.

Teiseks, paljud Hiina sportlased on riiklik toodang (meenutage projekti 119). Toodang on kaup ja kaup, nagu teada, on enamasti iseloomutu. Kas nägite seda Hiina paksu naisvasaraheitjat, kes pärast pronksmedali saamist saluudi andmiseks käe kõrva juurde tõstis. Kuulekas robot ju! Aga eksivad need, kes arvavad, nagu tahaks maailm näha suuri heitlusi, olgu need kas või robotite tehtud. Ei, maailm tahab sportlastes näha inimest, tahab teada nende lugu, tahab neid tunda kui inimesi oma murede ja nõrkustega. Kas keegi teab mõne Hiina sportlase storyt?

Mis rumal küsimus minult! Maailm ei tea ühtegi Hiina sportlastki. Nad on tundmatud tegijad. Osalt muidugi seetõttu, et nad harrastavad enamasti marginaalseid alasid. Aga teisalt seetõttu, et ega hiinlasel ja hiinlasel suurt vahet ole. Ei nimelt ega näolt.

Nüüd ma muidugi loodan, et seda juhtub siin lugema ka mõni vasakliberaalne isehakanud kultuurinohik, kes kohe kisa tõstab ja rassismikaardi lauda lööb - ikka minu vastu. Et kuidas ma võin hiinlastesse niiviisi suhtuda. Aga vaadaku nad ette: neil rassismisüüdistuste pildujail on oht oma heidetud bumerangiga ise vastu pead saada. Ja las ma aitan sellele pihta saamisele kaasa.

Niisiis: las nood poliitilise korrektsuse parasiidist puretud vasakliberaalid nimetavad Hiina 45st kuldmedalivõitjast kas või kolm. Ei suuda? No nimetagu kaks. Ka ei suuda? Ühe nime ikka suudavad välja käia?

Loomulikult ei suuda. Mitte keegi peale paadunud friikide ei suuda. Ja nii saavadki need rassismikaardi väljakäijad oma heidetud bumerangiga põmdi! vastu oma pead. I love this game!

Olgem nüüd ausad ja tunnistagem endale, kui paljusid Hiina sportlasi me üldse teame. Mina tean Yao Mingi, aga teda ka peamiselt seepärast, et leedulased eile ta mängust välja surusid. Siis tean, et neil oli kõva tõkkejooksja, kellel vigastus segas startimast - aga mis oli tema nimi? Ausõna, ei tule meelde. Ja siis tean veel Hiina tennisisti, kes Kaia Kanepi välja lülitas, kuid teda tean peamiselt seepärast, et tema nimed andsid kokku eestikeelse sõna, aga kas see oli Na Li või Li Na, ei seda küll enam mäleta. (Tõkkejooksja nimi on Liu Xiang, muuseas.)

Kahju hiinlastest - nad pingutavad end või nahast välja, aga muu maailm ei hooli sellest. Või hoolib ainult nii palju, et soovib - nagu viitas Raul Rebane -, et nad ei võidaks.
***
Heidame korraks olümpiale ka lokaalsema pilgu. Sõitis Pekingisse Ksenija Balta - ja ajakirjanikud olid kohe jaol ning avaldasid tema äralennu eelsetest hetkedest pilte. Nagu läinuks teele medalisoosik. Raske on vastu vaielda Erki Noolele, kes juba enne olümpiat mulle rääkis, et tema ei saa aru, mis tsirkus see Balta ümber juba kolmandat aastat käib - kaks korda aasta jooksul võistleb, aga meedia on kogu aeg tema pilte täis. "Kui Eesti ajakirjanikud Ksenija Balta pilti näevad, siis kaob neil analüüsivõime ära," ütles ta. Raske oleks Noolele vastu vaielda. (Aus ülestunnistus: ma ei ole Baltast kirjutanud mitte ühtegi lugu.)

Sõitis Pekingisse Tartu neiu Kaire Leibak, kel erinevalt Baltast ka tiitleid ette näidata - 2006. aasta juunioride maailmameister ikkagi. Aga ükski Tallinna suur väljaanne ei tundnud huvi. Ei tundnud huvi terve selle hooaja jooksul.

Mis oli tulemus? Balta, kes on muu kõrvalt leidnud aega palja ülakehaga ka FHMi kalendrile poseerida, sai kirja 6.38, mis andis kõigest 27. koha. Aga ajakirjandus prognoosis ju lõppvõistlusele pääsemist. Ma ei saa nagu Noolgi aru, kuidas Eesti ajakirjandus Balta teemat üles võttes kaine mõistuse minetab. Kuid Leibak hüppas end hooaja parima välistulemusega lõppvõistlusele ja sai seal nii kõrge koha, nagu kümnes.

Mis toob Balta vabanduseks? Ta ei saanud Mondo rajakattel hakkama. Miks ei saanud? Sest võistluskogemust, nagu osutas Nool, on vähe. Aga miks Leibak sai hakkama? Las Andrei Nazarov, kes pole sugugi vähem pildistatud ja räägitud kui tema hoolealune Balta, uurib Leibaku juhendajalt Mehis Virult, kes hoiab palju tagasihoidlikumat profiili, kuidas panna oma õpilane hooaja tähtsaimal jõuproovil võimetekohaselt võistlema.

Ja nüüd öelge ilma piilumata: mis oli selle õnnetu Hiina tõkkejooksja nimi!
******Lower Antelope Canyon, Page, Arizona. 27. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Täismõõdus vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kes tunneb neid Hiina spordisangareid? Wu Minxia (vasakul) õnnitleb oma kaasmaalast Guo Jingjingi naiste hoolaua vettehüpete võidu puhul. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 2: Leedulane Robertas Javtokas sai Pekingi olümpia veerandfinaalis edukalt hakkama Hiina korvpallikoondise pikakasvulise liidri Yao Mingi neutraliseerimisega. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3: Nii lõppes juba eeljooksus trauma tõttu Hiina tõkkejooksja Liu Xiangi olümpiaunelm. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 4: Hiinlanna Li Na lülitas olümpial konkurentsist välja Kaia Kanepi. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 5: Poolalasti modelli töö Ksenija Balta tulemusi kaugushüppes pole paremaks teinud. Foto autor: Joosep Martinson, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 6: Kaire Leibak hüppamas Pekingi olümpia kolmikhüppe lõppvõistlustele. Foto autor: Jarek Jõepera , SL Õhtuleht / Scanpix

32 Kommentaarid:

At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Muidu 5+ lugemine aga...

..Leedu ei ole kindlasti maailma korvpallis "mingisugune olematu suurus".

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Li oli eesnimi aga Nali kõlab paremini.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

no mida mees!

prillipapa tundis mõni aega tagasi muret, et miks lugejad sapised. nigu külvad nii ka lõikad.

asjast kah. nägin ise vähemalt ühte ujumise finaali, kus hiina tädi võitis maailmarekordiga. nimi oli Liu. ujumine on keskne ala, onju.

sõudmisest mäletan kah kulda. purjetamisest kah.

 
At 12:45, Blogger Kristo said...

Sama hästi võiks miljard Hiinlast öelda, et mis asi on kettaheid ? Gert Kanter ? Marginaalne ala nende jaoks.
Selleks , et asjadest aru saada, selleks peab omama teatuid eeldusi. Selleks, et paarishüpped oleksid põnevad vaadata, peab olema sellega tegelnenud.
Niisama sitta pritsida oskab vist ainult Jeesti jajakirjandus.

Kui sitta edasi loopida, siis mis ajast ujumine on keskne ala ? Pole seda kuangi vaadanud ja tean , et kord on Austraalial ime mees, nüüd vist ameeriklastel.

Asjadega võiks ikka nii olla, et kui Pullerits (ja ka teised) asjadest aru ei saa, siis ei maksaks neid maha tegema hakata. Vaid tuleks õppima hakata.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Kergejõustiku huviline võiks Liu Xiangi nime ikka teada, sest tegemist on meeste 110 m tõkkejooksu viimaste aastate valitsejaga. Aga, eks neil ole kõigil suht sarnased nimed ka meiesuguste jaoks, et meelde jääda.

 
At 13:41, Blogger Priit Pullerits said...

Herman - muidugi ei ole Leedu korvpallis olematu suurus, pidasin silmas riigi suurust ja elanike arvu. Väljendasin pisut hooletult end.

Aga mida tõestada tahtsin, seda suutsingi, kui järgnevaid kommentaare arvestada. Võib muidugi üles lugeda, et Hiina sai kulla ujumises ja sõudmises ja eile muidu isegi purjetamises, aga palun nimetage mulle mõne kullavõitja nimi kah! Kas või tolle purjetaja oma. Ja olge ausad - ärge minge internetti surfama ja siis siin nimesid loopima, seda suudab igaüks. Öelge mõni nimi otse lambist.

Ja kui te ikka mind ei usu, siis homme teen teile kõigile sellise katse, et saaksite oma sporditundlikkust tõestada. Panen blogisse üles viie Hiina olümpiavõitja pildid - teie ülesanne on lihtne: peast ära arvata, kes on kes.

Võin kiireimale õigesti vastajale isegi auhinna välja panna, aga ega vahet ole: vean kihla, et ega õigeid vastuseid tule.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Kõige lahedam nimi on vasaraheite olümpiavõitja Primoz Kozmus. See juba nagu Max Power.
Aga ma olen õnnelik, et ajalugu peab meenutama niivõrd kõva raudbetoon nagu Bolt mitte Gay. Maitse asi.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Raudbetoon nime mõtlesin ennist aga Eesti meedia oleks silda visanud, kui olümpiavõitjaks oleks tulnud Susanna Kallur või Muna Lee

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sa tead spordist rohkem kui oma naine, aga kindlasti vähem kui tõeline spordihuviline. Kui Liu Xiangi nime ei tea, siis pole mõtet edasi rääkida. Mine mõnele spordimälumängule, siis saad aru, kuhu kasti Sa lahterdud.

Mida Sa hiinlaste halvustamisega saavutada püüdsid? Rebida Rebase intekast välja üks lause ja seda iseenda eksponeerimiseks üles pushida - tüüpiline Tartu Postimees.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Pean ennast kõvaks spordisõbraks aga kui mulle öeldake Liu Xiangi või näidatakse tema pilti ilma tõketetea ei hakka mul mingi emotsioon tööle. Sorry aga kõik nad on ühte nägu ja nimed suht imelikud.

 
At 14:55, Blogger Priit Pullerits said...

Mälumängurid mälumängureiks, nendega ei maksa end võrrelda. Tavaline, isegi kõvasti üle keskmise spordihuviline on selline, nagu eelkommenteerija Tom või mina või näiteks Art Soonets, kes pakkus ainsa talle teadaoleva Hiina olümpiavõitjana Sunj Hui Vtšai-d. No mina ei tea isegi sellist.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui olümpial oleks hiinlane Po Xui või Na Xui, siis teaks tast terve idamaa.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Kes teab nende austraallaste nime kes võitsid meeste paarisaeruliste kahepaadi võistluse Endrekson-Jaansoni ees?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd lõpuni aus olla, siis tegelikult on hiinlastest ülejäänud maailmast sama ükskõik, kui maailmal hiina sportlastest. Ka seekordsed olümpiavõidud ju nende poolt vaid seepärast, et võistlus toimub nende oma kodumaal.
Miks peakski hiinlasele korda minema miski, mida ütleb inimene, kes on pärit riigist, mis Hiinas võrdse rahvaarvuga linnana isegi maakaardile ei pääseks?
Hiinas valitseva mentaliteediga kursis mitteolev inimene ei peaks sellel teemal suud täis võtma.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui veel nimeteemaga kaasa minna siis hiinlastel on võrkpallur Zhao Ruirui ja jaapanlastel Yoshie Takeshita. Kumbki neist kahjuks olümpiavõitjaks ei tule.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Masendav. Postimehes spordist kirjutav ajakirjanik ei suuda meenutada Liu Xiangi nime. Pekingisse sõitis täiesti ebakompetentne Ann Hiiemaa. Paraku on selline diletantide tendents ka mujal - Kristi Vahemaa ja EPL. SL Õhtulehe tiim on ainus, kes lugejatega samal tasemel suudavad olla.

Veel masendavam on see, et PP ärpleb siin oma lollusega.

Kirjuta oma treeningutest, seal antakse Sulle prohmakad andeks.

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

No keda huvitab praegu minu treening, kui mäng käib palju kõrgemal tasemel. Minusugused siin rääkijad-kirjutajad ei suuda isegi Andres Rajale 400 meetris konkurentsi pakkuda, ehkki Raja on näiteks Noolega võrreldes sel distantsil lausa päntajalg. Ja siis mõni tahab järsku teada minu treeningutest... Naljavennad... Millest mul siin rääkida? Sellest, kuidas üritan saavutada 10 km jooksuks 36 minuti sisse viivat tempot? Nii aeglaselt ei jookse vist isegi kehvemad naismaratoonarid.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

olümpiakatlas 48.98 jooksja ei ole päntajalg. rahune maha jobu

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Täna "linnuhautises" toimunu juurde naastes võiks välja tuua 45.39-ga veerandmiilis finaali viimase tagajärje saavutanud Johan Wissmani, kes tema treeneri sõnutsi on tänu loomulikule vastupidavusele (ja faktile, et ta sooritab nädalas 10-11 treeningut - millest aeroobse suunitlusega treeninguid 2 ja sealjuures maksimaalse vastupidavuse treeninguid 0 - joostes lõike 80 - 250 meetrini) võimeline läbima 10K distantsi 35 minutiga. Nii et, Endine Suusablogitaja, kui olete tulevate aastate eesmärkides nägema oma sügisese linnajooksu tulemusteveerus numbreid alla 36, võib analoogia põhjal ka enam kui päntajalgadele hambaid näidata.

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Eks tegelikult ole vist nii, et igale rahvale on ennekõike olulised oma maa medalivõitjad, siis kas fännatakse või mitte suurtegijaid (nt Phelps, Bolt jt)ja muud tegijad käivad ehk korra uudistest läbi.

Suurriikide medalivõitjatel on pigem see mure, et ka oma riigis ei saa nad iial sellist tuntust nagu väikesel maal. Usutavasti ei ole Bryan Clay pooltki nii surematu ja armastatud oma kodumaal kui Gerd Kanter Eestis.

Aga ega Balta nüüd kehvem ei olnud kui mõned teised. Ehk on tema aeg veel siiski ees! Muidugi on vaja ka kuulata vanemaid inimesi ja rohkem kui paar korda aastas võistlemas käia!

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Raul Rebane ütles ETV-s välja ka mõtte, et olümpia on oma suuruse tõttu igas riigis ja regioonis erinev. Meie ei tea midagi taekwondost, batuudihüpetest, bmx-st vms. Samas ei teadvat hiinlased kes on Michael Phelps ja kindlasti ei tea nad midagi Gerd Kanterist.
Mina tunnistan ausalt, et ei tea nende australlaste nimesid, kes Jaansonit ja Endreksoni võitsid. Ja mis veel hullem, mind ei huvitagi see ning tõenäoliselt huvitab Jaanson/Endreksoni koht vaid eestlasi ja ehk mõndasadat maailma suurimat sõudmisfänni.
Sydney olümpial jäi ETV kommentaatorite jutust mulje, et tänu pronksidele on Aleksei Budõlin ja Indrek Pertelson üle maailma kuulsad mehed. Tõenäoliselt pole eestlased kunagi teadnudki, kes näiteks Budõlinit sel olümpial edestasid.
Mulle meeldis ka Indrek Schwede 2000. aasta sügise testküsimus, mis näitas väga edukalt Budõlini ja Pertelsoni suurust maailmas: Kes on Vsevolod Zeljonõi. Kui eestlane ei suuda sellele vastata, pole lootustki, et lätlane teaks meie pronksimehi.
Aga kokkuvõttes ongi kõige olulisem, kuidas mängud meile endile korda lähevad.

 
At 23:05, Blogger Vana Kala said...

Ma usun, et valdav enamus ameeriklasi ei suuda ilma piilumata meenutada kõiki oma medaliste, sama lugu on venelastega ja sama lugu on hiinlastega, hea kui nad medalite arvugi väga ümmarguselt teavad. Meil selle eest on hea lihtne meenutada, et seekord tõi Eestisse kulla Kanter ning "meedikud" (meediatööstus)tsementeerivad selle meile lähiaastatel nii sügavale ajukurdudesse, et isegi Alzheimer ei suuda seda sealt välja ajada :D
Nüüd aga küsimus autorile, kes võitis Soomele kulla praegusel OM-l? (Ilma spikerdamata...)

 
At 10:47, Blogger Priit Pullerits said...

Jyrxile: jahilaskur, ja vist oli naine.

Aga need, kes arvavad, et ma taekwondot ja BMXi ei tea... no kuulge. Läti mees sai BMXis kahe ameeriklase ees kulla mingi 0,14 sekundiga ja taekwondos on kuulsad Ameerika vennad Lopezid (või miski säärane hispaania nimi...), kes vist poole suguvõsaga osalemas.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis oli Läti BMXi mehe nimi? Kas sa ei tea või jätsid lihtsalt mainimata ning taekwondo vendade nimes ei ole sa samuti sugugi kindel. Ja jahilaskuriga olid ka üpris täpne, vist oli naine. Postitust lugedes jääb mulle tahes tahtmata mulje, et sa tahad maha teha hiina medalivõitjaid ja neid, kes medalivõitjate nimesi ei tea. Muidugi enda õigustuseks võid öelda, et sa isegi kõiki ei tea eksole. Aga miks sulle hiinlased hambusse on jäänud? Olümpial on väga palju alasid ning kõikide alade võitjaid meelde jätta on tükk tegemist.

 
At 14:45, Blogger Priit Pullerits said...

Sven, ole hea ja kuula hiinlaste juttu, kui kommunismimeelsed ja totalitaarriigitruud nad on - miks mul peaks nende vastu mingit sümpaatiat olema? Tänu nendesugustele ideoloogiliselt lollidele see nende lolli ideoloogiaga totalitaarne riik püsti püsibki. Sportlased süsteemi teenistuses... Vuih!

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Hiina või US,mis seal vahet, kui totalitaarsusest rääkida-ainult et viimase puhul üritatakse seda nähtust patriotismina serveerida...

Võiksid järgnevalt uurida kuidas on läinud ajupestud meestel mustades maskides-kas nad kandsid maske ka võisteldes(ilmselt,sest tulemused on olematud) või kui sügavale kotipõhja nad oma häbi on peitnud.


http://sport.err.ee/beijing2008.php?0577486

 
At 22:36, Blogger Vana Kala said...

eee... Optima rataste enamus jubinaid on valminud Hiinas... ja pea kõik firmamärgiga jooksutossud valmivad Hiinas. Kas PP loobub nüüd rattasõidust ja jooksmisest, et totalitarismi vastu võidelda ka reaalselt aga mitte blogiveergudel? Kangesti kisub nigu sinnakanti, et kõige rohelisema poliitilise mõttelaadiga inimene peab sõitma kõige janusema maasturiga...

Tegelikult ma ei mõista PP poolt üleskeeratava tolmu mõtet. Eesti on ju vaba riik, kus elavatel inimestel pole mitte midagi karta, kui inimene oma arvamust avaldab. Need ajad on jäädavalt ajalooks saanud, kus selle asemel, et öelda avalikut:"Migrandid koju!", öeldi hoopis:"Peatage Lasnamäe!". Miks peab ajama tänases Eestis blogijuttu teemal, et hiinlaste totalitarism on paha, sest 140 inimest kaotas ühel päeval elu kuskil mägedes? Äkki ütleksid ikka otse välja, et sa soovid näha iseseisvat Tiibetit ja miks ka mitte siis iseseisvat Oseetiat, Abhaasiat ja Ida-Virumaad. Milleks ajada veel mingit mõttetut mula totalitarismist, see ei puutu ju absoluutselt asja. Samas kui juba Sotshi mängudest mõelda, siis ääretult silmakirjalik on rääkida Venemaa mängudest loobumisest aga mitte naftast ja gaasist loobumisest. Milles on sportlased süüdi, et nende spordikarjääri tipphetke tahavad avantüristlikud ajakirjanikud ära nullida, samas aga sõidab ajakirjanik vene kütust põletavas autos, sööb vene gaasil keedetud suppi, tipib hiina elektroonikat täis arvutil oma blogi ja suhtleb hiinas valminud akut kasutava moblaga oma allikatega kes aitavad tal tema igapäevaleiba lauale teenida?

 
At 08:31, Blogger oakleyses said...

north face, sac longchamp, louboutin pas cher, oakley pas cher, true religion jeans, michael kors, nike air max, lululemon, converse pas cher, coach outlet, ralph lauren uk, michael kors, sac guess, north face, nike roshe run, vans pas cher, hermes, hollister, timberland, coach purses, new balance pas cher, hogan, vanessa bruno, nike free, michael kors, true religion jeans, air jordan pas cher, air force, abercrombie and fitch, true religion outlet, coach factory outlet, ralph lauren pas cher, burberry, kate spade handbags, nike blazer, lacoste pas cher, mulberry, tn pas cher, nike free run uk, longchamp pas cher, ray ban pas cher, nike air max, hollister pas cher, michael kors, true religion jeans, nike air max, air max, nike roshe, coach outlet, ray ban uk

 
At 09:27, Blogger raybanoutlet001 said...

los angeles clippers jerseys
nike air huarache
michael kors handbags
birkenstocks
cheap nhl jerseys
air force 1 shoes
michael kors outlet
colts jerseys
falcons jersey

 
At 05:11, Blogger Unknown said...

nike air max
kobe shoes
authentic jordans
nike air max 2017
true religion jeans
links of london outlet store
air jordans
http://www.jordanretro.uk
kobe bryant shoes
kyrie irving shoes
320

 
At 05:23, Blogger jeje said...

jordan 11
adidas tubular x
curry 3
cartier love bracelet
michael kors outlet
nike huarache
balenciaga shoes
longchamp
nike air zoom
longchamp bags

 

Postita kommentaar

<< Esileht