neljapäev, august 14, 2008

Pullerits: Kuidas peab heitlema Tiidrek Nurme?

Kui küsisin ligi kaks nädalat tagasi Tiidrek Nurme treenerilt Harry Lembergilt, mis lootused küll võiks olla tema õpilasel värske Eesti rekordiga 3.38,8 (lõpetagem ükskord 3.38,80st rääkimine - tegu oli käsiajavõtuga!) Pekingi olümpial, sain vastuseks: "Kõik on võimalik."

Tohoh! Aga kuidas?

"On natuke õnne vaja, kuhu satud, " vastas Lemberg, "ja kuidas jooks välja kukub."

Nad olid kahekesi pärast seda, kui EOK andis Nurmele Pekingisse rohelise tee, vaadanud videos tiitlivõistluste 1500 meetri eeljookse ja poolfinaale. Lemberg tegi sellise üldistuse: esimesed 400 meetrit joostakse suhteliselt kiiresti, siis lastakse kiirus alla ning 500 meetrit enne lõppu hakatakse vajutama. Viimased 300 meetrit läbivad nobedamad mehed 40 sekundiga või isegi alla selle.

Kuidas selline võistlusstiil Nurmele sobib, pärisin.

Lemberg seletas, et Nurmele sobib selline võistlus, kus läheb kohe algusest tõsiseks jooksmiseks. Ta pidas parimaks variandiks seda, kui Nurme loositakse viimasesse eeljooksu, sest seal ei tule tõenäoliselt passimist, vaid on selge, mis tulemusega edasi pääseb, ning hakatakse seda silmas pidades kohe tempot kruvima. Poolfinaali saab iga jooksu viis paremat, lisaks neli aegadega.

"Kui tuleb kiire jooks, suudab Tiidrek end realiseerida," lausus Lemberg. "Kui tuleb sörkimine, ei ole see talle hea taktika. Tema absoluutne kiirus ei ole super."

Kuigi Eesti konkurentidel suudab Nurme lõpukiirendusega kaks sekundit eest ära joosta, pole tema spurt äkkterav, vaid pigem pikk, mistõttu talle ongi eelistatav algusest peale heas rütmis kulgev võistlus.

Nüüd on selgunud, et loosiõnn polnud see, mida Lemberg lootis. Nurme stardib homme, reedel, neljast eeljooksust kolmandas, Eesti aja järgi kell 14:28. Järelikult tuleb valmis olla mõneti passivaks jooksuks. Liiati on tal tosina konkurendi seas kaks 3.31 meest, kolm 3.33 ja kaks 3.34 meest. Nurme isiklikust rekordist on nõrgema tippmargiga vaid kaks jooksjat, sudaanlane ja puertoriikolane, ja nemadki jäävad maha vaid napi kümnendiku jagu. Kui ta suudab lisaks neile kahele saada jagu 3.37 sisse jooksnud Ekuadori mehest, siis võib hindeks panna tubli nelja. Rohkem kui kolme jooksja edestamine oleks juba maksimumsaavutus.

Lootkem imele, aga jäägem realistideks.
******
Paria movie set, Paria Canyon-Vermilion Cliffs Wilderness, Utah. 26. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Täismõõdus vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Mullu Osakas 1500 meetri jooksu maailmameistriks tulnud USA esindaja Bernard Lagati parema õla taga spurdib Bahreini võistleja Belal Mansoor Ali, kellel on Pekingi olümpia 1500 meetri kolmandas eeljooksus startijate seas parim isiklik rekord 3.31,49. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 2: Maroko jooksjal Abdalaati Iguideril (vasakult kolmas) on Pekingi olümpia 1500 meetri kolmandas eeljooksus startijate seas paremusel teine isiklik rekord 3.31,88. Pildil võidab ta tänavu mais Dohas Katari Super Grand Prix 1500 meetri jooksu. Foto autor: AFP / Scanpix

5 Kommentaarid:

At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

ära sa ütle, väga hea koht, ja edasipääsust ei jäänud palju vajaka, et saada ajaga edasi poolfinaali oleks viimases jooksus pidanud olema, siis oleks sansh olnud

 
At 14:58, Blogger Priit Pullerits said...

Suurepärane jooks Nurmelt! Kui esimeses kurvis lasti tempo alla, läks ta väga targalt ette, et tempot ülal hoida ja tegi julgelt 900 meetrit ees tööd, sest teada ju oli, et aeglase jooksu korral tal teiste vastu mingit vastukäiku pole. See, et ta sai jagu neljast mehest, kohustulikus programmis sudaanlasest ja puertoriikolasest ning samuti alistatavast Ekuadori jooksjast, oli tubli. Aga et ta suutis lõpukurvis jätta selja taha ka Keenia mehe Nicholas Kemboi, kelle 5000 meetri mark on 13.10 ja 10 000 meetri mark 26.51 - see oli puhas töövõit. Tasuks Eesti rekord 3.38,59. Kahju, et ta edasi ei saanud.

Vaat see mees oli eestlastest olümpiaks valmis. Arvestades veel seda, et ta oli tükk aega võidelnud tarkusehamba valuga, siis lausa imeline tulemus.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

edestasin PPd kahe sajandikuga :)

 
At 20:12, Blogger Priit Pullerits said...

Konkurentidele:
innustatuna Tiidrek Nurme tublist jooksust tegin ka ise täna sellise treeningu, nagu tema treener Harry Lemberg hiljuti soovitas - 2 x 2000 m kolme-minutilise pausiga. Esimene lõik tuli maantee servas kruusal 7.27ga (1000 m 3.41) ja teine 7.21ga (1000 m 3.38). Täitsa mõnus oli, andis hea tunde.

 
At 04:39, Blogger chenlina said...

oakley sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton handbags
michael kors outlet clearance
burberry outlet
air jordan 8
michael kors outlet clearance
polo ralph kids
louis vuitton handbags
jordan retro
authentic louis vuitton handbags
michael kors outlet
asics shoes
kobe 11
michael kors canada
true religion outlet
coach outlet store online clearances
nike outlet
true religion jeans
ray ban sunglasses
jordan 4
gucci outlet
rolex watches
supra shoes
true religion outlet
coach factory outlet
nike factory outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
adidas ultra boost
louis vuitton outlet
vans shoes
kids lebron shoes
louis vuitton outlet
kobe 10
beats by dr dre
basketball shoes
cheap jordan shoes
air jordans
chenlina20160729

 

Postita kommentaar

<< Esileht