kolmapäev, august 06, 2008

Pullerits: Mis võluväega saada soovitud tulemus?

"Nooh, kuhu sina nii kauaks jäid?" küsis jooksutreener Harry Lemberg, kui eile kella ühe ajal Tartu Ülikooli uude kergejõustikumaneeži astusin - esimest korda elus. "Hommikul tegi siin neli olümpiale sõitjat trenni."

Vaevalt mõtles Lemberg seda, et pidanuksin kohale ilmuma olümplastele treeninguseltskonna pakkumiseks. Pigem ikka seda, et kus küll on ajakirjanduse silmad. Seletasin, et nii palju mul ikka oidu ja vastutustunnet jagub, et mitte tulla enne nelja aasta tähtsaimat starti oma tobedate küsimustega sportlasi närvi ajama.

Ei ole su küsimused midagi tobedad, kinnitas Lemberg, vaid täitsa asjalikud.

No ma siis mõne aja pärast, kui olin ta öeldut seedinud, küsisin. Sest tark on endast targemaid sujuvalt ära kasutada.

Lemberg saatis olümpiavormi timmiva Tiidrek Nurme koheselt teise maneeži otsa eest ära, et ta ei segaks tähtsat vestlust.

Probleem: tahaks ka tulemust teha, vähemasti Tallinna sügisjooksul, aga mis selleks teha - vaat seda ei tea. Treeningud on pärast nelja ja poole nädala pikkust puhkust olnud sellised:

K 23.7 - 7 km 35 minutiga
N 24.7 - 9 km 43.43 (4.50/km)
R 25.7 - puhkus
L 26.7 - 9 km 41.14 (4.35/km)
P 27.7 - 7 km ca 31 minutiga
E 28.7 - 9 km 40.16 (4.25-4.30/km)
T 29.7 - puhkus
K 30.7 - 9 km 37.43 (4.10/km)
N 31.7 - 12 km 57.44 (4.45-4.50/km)
R 1.8 - puhkus
L 2.8 - 12 km 54.28 (4.30/km) ja 4x80 m
P 3.8 - 9 km 40.27 (4.25-4.30/km)
E 4.8 - 12 km 56.22 (4.45/km)
T 5.8 - puhkus

Saan hästi aru, et mu treeningsüsteem on otse öeldes jama. Aga just selleks, et pisutki korda majja saada, ma Lembergi poole pöördusin.

Tema küsis: mis tulemust tahad joosta?

Mina: Tallinna sügisjooksul 10 km kiiremini kui mullu, mil aeg oli 37 ja pool minutit, ja et 36.59 oleks täitsa rahuldav.

Lemberg ütles, et siis tuleb umbes nädal enne starti joosta võistlustempoga 3.40/km kuus kuni seitse 1000-meetrist lõiku üle minuti-pooleteisese pausi. Kui suudan tempot hoida, siis tema väitel peaks ka soovitud tulemuse saavutama.

Küsisin, et mida selleks järelejäänud ajaga teha. Ja loomulikult esitasin ülevaate, mida olin seni teinud.

Lembergi soovitus: ei maksa end mahuga liiga tappa ehk viis korda nädalas trenni 9-12 km loob pideva väsimuse fooni, mis on paljude pikamaajooksjate häda; selle asemel teha nädalas kolm trenni, aga pikemad, näiteks 14-17 km, ning rohkem puhata; lisaks hakata pikki lõike jooksma: algul 2000-meetriseid kolm tükki 3.55/km tempoga, seejärel 1 ja 2 km pikkuseid vaheldumisi, ning lõpuks enesekontrolliks nood 6-7x1000 m.

Aga mul on veel üks häda, kurtsin: jalad on nõrgad. Mis teha?

Lemberg ütles - ja sedasama oli nädal varem rääkinud mulle ka Rein Valdmaa -, et tuleb joosta mägisel maastikul. Valdmaa, nagu mäletan, märkis, et tuleb joosta kindlasti pehmel maastikul ja üle talla, et jalgu ei põrutaks. Lemberg soovitas lisaks teha kergete raskustega jõuharjutusi, seerias 20 kordust, mitte rohkem.

Nagu näete, ei hoia ma treeningplaane ega tehtut sugugi saladuses, nagu siin on varem mõned ette heitnud. Mis seal ikka salatseda - teadmine, kes mida ja kuidas teeb, võib ju igaühel olla. Küsimus on selles, kas kõigil neil, kel see teadmine on, jätkub ka tahtmist ja sihikindlust kõik ellu viia.

Aga ühe asja mõtlesin siiski välja. Selle, et Lemberg Nurme maneeži teise otsa saatis. Ei, Nurme haihtus iseenesest silmapiirilt, kui Lemberg mind juhendama asus.
******
Wire Pass to Buckskin Gulch, Paria Canyon-Vermilion Cliffs Wilderness Area, Utah. 25. juunni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Foto täismõõdus nägemiseks klikkida pildile.)

Foto 1: 42. Gustav Sule memoriaal Tartu Ülikooli staadionil 2006. aastal. Meeste 1500 m jooksu lõpusirgel võitlevad (vasakult) Vjatšeslav Sokolov (RUS), Vitali Gorlukovic (LIT), De Marco Tiziano (ITA), Tiidrek Nurme (EST) ja Narbutas Mindaugas (LIT).
Foto 2: Harry Lemberg Tartu Ülikooli kergejõustikuhoones. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Vaat, mis juhtub, kui naised üritavad 9 cm kõrguste kontstega kingades kas või poolsada meetrit joosta (antud juhul Sofias), kusjuures innustajaks on raha, ikka raha - 1500 eurot võitjale. Foto autor: AFP / Scanpix

7 Kommentaarid:

At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Üle pika aja mõistlik jutt. On mida endalegi kõrvataha panna. Kui tahad pöida tugevdada ja kaugele (n: vooremäele) minna ei soovi, siis toomemäel saab vaikuses ja rahus päris korraliku tõusutrenni teha. Vahel aga tahaks mõnda pikemat ja kurnavamat tõusu võtta. Seda saab küll Riia mnt teha aga kes seda co-d ja hc-d jõuab sisse hingata.
Lõiku annab TÜ staadionil teha (sest kedagi seal parktiliselt pole) või uuel Tammestaadioni ülikiirel kattel (ei tea muidugi kas sinna peale võib jooksma minna - uuri ja proovi järgi).
Jõudu!

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

to rax:
no mis kauge see Voorekas ikka on- kesklinnast 20 min.

to PP:
lõpuks ometi keegi ütles sulle, et iga päev 9,5 km joosta on jama. kõik see mida Harry rääkis on kirjas igas normaalses jooksualuste raamatus aga Sa ilmselt raamatuid ei loe. vähemalt Nurmekivi põhiraamatud tuleks küll läbi töötada. siis sa ei jätaks vähemalt nii lolli muljet.

 
At 18:04, Blogger Priit Pullerits said...

Tegelikult ma tean küll neid asju, millest lemberg rääkis. Aga see on sama, kui pärisin tunnustatud spordiarstilt Mihkel Mardnalt, kes pea kõiki Eesti sportlasi on ravinud ja kes on ka ise kõva spordimees, et kas tal endal ka on traumasid olnud või on ta targa ja asjatundjana osanud neist hoiduda. Vaat, mis ta mulle vastas:

"Igasuguseid tobedaid vigastusi on olnud. Kõige naljakam on see, et teistele oskad soovitada, mida peab tegema, näiteks venitus- ja painutus- ja jõuharjutusi. Aga ei viitsi ju nendega tegeleda, ütlen ausalt. Tahaks kohe asja juurde asuda – kohe jooksma või rattaga sõitma."

On paralleel mõistetav?

Kui ei ole, siis teine näide. Igaüks, kel on väiksed lapsed olnud, teab, mis tunne haarab siis, kui nad haigeks jäävad. No kohe mitte midagi ei oska teha. Ja siis tuleb kõne arstile. Ja arst ütleb, et tee viinasokke ja kuuma auru hingamist jne jne. Ehk tee neid asju, mille tegemise vajadust sa nagunii teadsid.

Aga hea ju on, kui asjatundlikud inimesed kõike kinnitavad, kas pole nii?

Ja nüüd küsimus: kas Mardna ja väikeste laste vanemad on ka seepärast lollid?

Vaat nüüd, eelmine, mine ja mõtle nurgas järele, enne kui kedagi lolliks tembeldad. Ja ära nii palju trenni lõhu, sest äkki kaob viimanegi mõistuseraas peast.

Kas oli meeldiv, kui samamoodi vastu äsasin?

Ma ei ole äsamise vastu, aga ma ei salli, kui seda tehakse argpükslikult sildi "anonüümne" alt. Meil meedias, mille allakäigust paljud kaagutada armastavad, on küll selline reegel, et anonüümseid süüdistusi me ei loobi. Aga tuleb välja, et n-ö tavaelus, kust meedia allakäigu pihta etteheited tulevad, ei kehti need vähesedki tsiviliseeritud debati reeglid, mis kehtivad meedias. Just think about it.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

to PP:
ma ei öelnud, et sa oled loll vaid et jätad lolli mulje. ja samasuguse mulje jätavad ka need lapsevanemad ja isegi dr Mardna, kui ta elementaarset sooja ja lõdvestust ei tee. see viitsimisest mitte tegemine ongi kõige lollim. aga lollid saavad kirikus kah peksa.

mis anonüümsussse puutub, siis ise sa oled valinud sellise keskkonna kus vajadust end identifitseerida pole. praegu sa käitud nagu viinavabriku direktor, kes kõva häälega räägib alkoholi kahjulikkusest, aga ise aina toodab juurde. kui anonymoused ei meeldi siis muuda blogi. just mõtle selle üle järele natsa.

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

sellise nõuga jookse PP ka see 10 ära 37 alla; siis too oma treeningkiri ja näita kas lembergi asi töötas; siis on sellest nõust alles kasu. Neid soovitusi, kuidas joosta on ikka igasuguseid.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

"Lembergi soovitus: ei maksa end mahuga liiga tappa ehk viis korda nädalas trenni 9-12 km loob pideva väsimuse fooni, mis on paljude pikamaajooksjate häda; selle asemel teha nädalas kolm trenni, aga pikemad, näiteks 14-17 km, ning rohkem puhata; lisaks hakata pikki lõike jooksma: algul 2000-meetriseid kolm tükki 3.55/km tempoga, seejärel 1 ja 2 km pikkuseid vaheldumisi, ning lõpuks enesekontrolliks nood 6-7x1000 m."

tekib konkreetne probleem, kuhu panna lõigud? kui 14-17 on üle päeva...

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

14-17km ei pea ju üle päeva olema, pealegi ei pea täpselt 7 päevast nädalat taga ajama.

Lõigud - taastus - pikk - tempo - taastus - pikk - vaba.

Võid ka rohkem puhata:
Lõigud - vaba - pikk - vaba - tempo - vaba - pikk - vaba - lõigud - vaba - pikk - vaba - tempo - vaba.

Taastuse all teeksin mina madal pulsiga jooksu 30-45minutit või sõidaks ratast, ujuks, rulliks vms.

 

Postita kommentaar

<< Esileht