reede, juuni 13, 2008

Pullerits: Kust küll selline lennukus?

Ei taha küll konkurentide tuju rikkuda, aga mis seal salata - vorm, paistab, et on hirmus hea. Ennast ka üllatab. Kusjuures trenni pole teab mis pingsalt teinudki. Milles asi?

Olen juba mitu nädalat käinud ajaviiteks jooksmas - just ajaviiteks, täpsemini pelgalt vormi hoidmiseks, mitte teadlikult arendamiseks - ja täheldanud, et jaksu on hämmastavalt palju. Eile näiteks lasin kergel sammul ligi 10 km, et jumala eest ei pingutaks ega suruks, et hingamine kiireks ja raskeks ei muutuks. Ja ikka tulid mõned kilomeetrid tempoga alla nelja minuti.

No tõesti tuleb kõik üllatavalt lihtsalt. Just hingamine ja pulss, nende rahulikkus on see, mis hämmastab. Pärast lõpetamist oli eile tunne, et ei tea, kas sai ikka trenni tehtud või niisama aega kulutatud.

Aga pole halba heata ja head halvata. Nimelt - ja siinkohal võivad konkurendid rahulikult hingata - puudub mul vähimgi tahtmine võistelda. Motivatsiooni ei ole. Milleks ennast ribadeks käristama hakata? Ei näe vähimatki põhjust.

Võib-olla on võistlusinnu languses süüdi nädala pärast algav puhkus, mis mõtteid mujale kisub? Või läbi talve tehtud kõva treeningtöö, mis on tekitanud tõsisest spordist alateadliku küllastumuse (olgugi et korralikku võimalust vormi realiseerimiseks ei tekkinudki)?

Nii juhtuski, et kui rivaalid juhtisid tähelepanu, et 20. juulil peetakse Pärnus Eesti esimene rullsuusamaraton, distantsid 43 ja 21,5 km, jättis see teade mind absoluutselt külmaks. Absoluutselt! Ärge lootkegi mind stardis näha.

Esiteks, ega see asi ikka nii ka käi, et meie teeme võistluse ja Pullerits tulgu kohale. Niisama, starditasuta, ei hakka ma küll enam suusavõistlusi kuskil upitama. Ärge valesti aru saage: ei, ma ei pea ennast mingiks kõvaks suusatajaks. Väga kaugel sellest, väga kaugel. Aga võltstagasihoidlik ei maksa ka olla ja arvata, et mul mingit väärtust ei oleks. Nagu Art Soonets oma kamraadidega mind kevadel veenis: kui sa, mees, oma esinemiste eest meediaseminaridel ja -koolitustel 10 000 krooni küsima ei hakka, siis jääbki mulje, et oled mingi odav vend. Sama spordis: niisama aitäh eest, arvestades seda, mis meediakanalid mul kasutada on - ja kui palju aega ja vaeva nende kanalite täitmine võtab -, ei ole küll mõtet kuskile teiste meeste rahaüritustele minna oma lihaseid, kopse, südant, üldse kogu organismi kurnama. On ju loogiline?

Teiseks, kui eraldi sõidustiilides arvestust ei peeta, siis mis mõtet on minna Swenori klassikarullidel konkureerima meestega, kes sõidavad kaks korda kiiremini lippavatel vabastiilirullikutel? See on veelgi absurdsem, kui panna rinnuliujuja võistlema kroolijaga.

Kolmandaks, vaatasin kalendrisse, et Pärnu võistluse aegu viibin isehakanud suvepealinnast palju kaunimas kohas, kus pole mingit vajadust asfalti ruleerida.

Niisama on ka hea olla, eriti suvel ju. Ei pea kogu aeg võistlema. Küll talvel jälle konkurente tuuseldada jõuab.

Foto 1: Sellised on treeningtingimused Wyomingi osariigis. Foto: Scanpix
Foto 2: Selline imekaunis on treeningmaastik Colorado osariigis Grand Junctioni läheduses. Foto: Scanpix
Foto 3: California rannikul on liivaluidetel hea jalgade tugevust arendada. Foto: Scanpix
Foto 4: Nii treenitakse Utah's, minu lemmikosariigis. Foto: Scanpix

19 Kommentaarid:

At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Kui talvel saab konkurente tuuseldada, siis näitab see, et võistlusind ei ole kadunud. Selge, kui palju tehakse tööd jne, siis tõmbab kusagil miski pidurit, ja esimesena kaob üleliigne koormalt maha;)Head puhkust ja akude laadimist!

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida siin imestada.

1. Talvel väga hea baas alla laotud
2. Kevadel koormus alla lastud
3. Needki trennid, mis tehtud suhteliselt intensiivsed (ei ole taastavad!) 3.50-4.10 kilomeetrile.
No miks siis tunne hea ei peaks olema? Imestama peaks kui vastupidi oleks.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

2 väga meeldivat kommentaari PP-lt endalt.
Küll on ta ikka tubli ja tark

 
At 18:58, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, anti, mina ei ole sedasorti inimene, kes käib anonüümse sildi alt midagi ütlemas. Palun ärge mõõtke mind oma totaalse rikutuse järgi.

Ja tagatipuks, võtke teadmiseks, siinne teine kommentaar on Ain Kaarelt, tuntud onkoarstilt.

Ausalt öeldes jätate väga vastiku mulje, kui niimoodi siin - ütleme nüüd ausalt ja otse - mölisemas käite. Palun ärge enam niiviisi käituge. Kui teil enda ees ja enda pärast häbi ei ole, siis minul teie pärast on küll.

 
At 03:13, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit!

Ole hea ja pane palun pulsomeeter peale järgmine kord kui jooksma lähed. Sooviks väga teada, mis pulsil sul see taastav trenn on (km alla 4min). See ei ole halvaga öeldud, vaid puhas sportlik huvi.

Aitäh!

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuni Sa lugejatele tegelikke pulsi näitajaid ei avalikusta, jäävad Su lood sellisteks Bläkk Rokiti "Ah küll ma olen tubli, näiteks eile tegin peedist pesumasinale trumli ..." laadseteks sõnavõttudeks. Proovi olla konkreetsem, oled ju ikkagi ajakirjanik mitte niisama jutuvend :)

 
At 10:54, Blogger Priit Pullerits said...

Miks jutt jälle ja ainult ja üksnes pulsist? Kas see on tõesti A ja O (ja rohkem tähti polegi?)? Liiati ei ütle absoluutarvud ju midagi. Mõnel mehel on taastav trenn 110se pulsiga, teisel 150sega - või kas pole nii, kas või teoreetilisest vaatevinklist? Aga on ju ka sellised näitajad, nagu laktaadi teke, kannatamisvõime, enesetunne, välistemperatuur, tuule kiirus, jne-jne - ehk mitukümmend tegurit, millest ainult pulsi arvestamine pole küll ammendav ega lõplikku tõde pakkuv.

Aga selle pulsikella, mis mulle Raul Kaldre talvel annetas, andsin laenuks Kaido Lindele, et las tema pusib. Mul näitas see pulsikell mõnikord, kui olin sada meetrit kergelt jooksnud, et süda lööb juba 170 - no mina seda küll ei uskunud. Nii et mis ma lollitan ennast nende pulsinäitajatega.

Tuleme pigem stardijoonele kokku ja vaatame, kes kõige kiiremini finišisse jõuab - siis on näha, kes on kõige edukamalt treeninud ja kõige parema tulemuse saavutab. Muu on tühi kiibitsemine ja ümber palava pudru käimine. Ehk teisisõnu: kui löön suurt enamikku absoluutselt ilma pulsikella abita, siis mind ei koti ega morjenda pulsikella näit grammigi, ja need, kes mulle pulsikella abist hoolimata kaotavad, peavad endaga tõsiselt aru pidama, miks nad kaotavad ehk mida nad teevad halvemini ja viletsamalt ja vähemkvaliteetselt (hoolimata pulsikella olemasolust!), kui mina teen. Vaat selles on kogu tuum. Ja selle üle soovitan kõigil aru pidada.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Sinu taseme juures pole kiirus 3.50 km kohta kindlasti mitte aeroobne aga ka mitte taastav treening, aga jumal temaga...

Mis jooksudele Sa Priit sel suvel või sügisel peale kavatsed minna? Tuleksin kotiksin Sind natuke vaatamata oma jooksjale ebasobilikule kehakaalule ja alatreenitusele :-)Oled oma kelkimistega (ilmselt paljudele) heaks etaloniks kujunenud - kui Sulle tuult alla ei tee, siis on vorm ikka ülikehvakene!

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Mõnus lugemine oli, mees peabki ennast imetlema. Puhkama peab ka.

Võistlemine on mõttetu, nõustun 100%.

Aeglane elu on see, mis on elamist väärt.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Aga ehk on PP-l kilomeetrite lugemisel viga sees ja sellest tulenevalt rahuliku enesetundega ja lühikese ajaga pikk kilometraaž.

 
At 00:58, Anonymous Anonüümne said...

Aga Priit...kui sa pulsikella ei usu, siis lepi hr Alaveri või Trammiga kokku ja las nad mõõdavad peale sinu nö kerget treeningut laktaati. Nende piirid on küll selgelt paigas (ma mõtlen taastav trenn jne), siis saaks sa ise ka teada ju, et kas on ikka taastav või ma siin valetan :P Sul ei tekkinud huvi?

Taastav trenn on niisugune trenn, kus sa suudad hästi pikka aega teatud tsoonis treenida. NB see trenn on madalal pulsil. Pulss keskmiselt 119-135. Olenevalt inimesest võib see natuke emb-kummale poole kõikuda.

 
At 07:55, Anonymous Anonüümne said...

Oh imeasja - PP treening, pulss jmt. !!!

Mitte pulsis pole küsimus vaid peas. Just enda mõtlemise ja mõtlematuse tõttu PP tõmblebki. Süsteemsest teenimisest on see üsna kaugel. Nagu ütlesin - see on tõmblemine. Näe - keegi tegi nii ja kohe on vaja järele proovida.
Ning välja tulebki - juhmilt lahmiv treenimine, millega saad küll "oma jao kätte" , aga ei midagi enamat ...

Nii et - rohkem pead, mitte jalgu, hr. Pullerits .
Tramm või teine kolmas võib küll nõu anda, aga oma kolakas tuleb asi läbi seedida ning mitte arutult lahmida

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit sa tsekka oma jooksuringi pikkus parem üle. Link on maa-ameti kodulehele,X-GIS kaardiserver (kui copy-paste link ei peaks funkama).

http://xgis.maaamet.ee/xGIS/XGis?app_id=UU82&user_id=at&bbox=653644,6473509,659265,6477982

 
At 11:45, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole siin midagi kontrollida - need jooksulõikude pikkused on ammuilma üle mõõdetud. Ei ole viga sees, uskuge mind. Ma saan aru küll, et mu näitajad on minusuguse keskmiku kohta ülihead, nii et enamik hakkab kahtlustama, et teen nii neile kui iseendale tünga, aga nii see ei ole. Ausõna!

Kas see taastav pulss nüüd just 135 on, aga kui ta on ka 136-137 mõnikord, siis ega see suurt vahet ju tee. Või ajab keegi siin ka juuksekarva lõhki?

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Said jälle kondi visata!

Kuna sa ise targemate meeste kirjutatut (näiteks klassikaks saanud "Heart monitor training for compleat Idiot",otsi amazonist) lugeda ei suvatse siis siin sulle puust ja punaselt (jooksumaratoni ja viimase koormustesti põhjal) sinu madalamad treeningtsoonid:

taastus: alla 120 5.20+ minkm
kerge: 120-135 - 5.20-4.50 minkm

4.10 min/km kandis on tempojooksu kiirus,3.50-ga peaksid laksama kilomeetriseid lõike.

Ehk:
1.sa kas ei oska üldse oma enesetunnet hinnata ning tegelikku pulssi sa pulsoka puudumisel ei tea
2.või jooksid TJM-l kõvasti(ca 10min) alla oma võimete.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele lisaks näide kuidas treenivad tipud. Kuna näiteks olev GT on sinust 12 aastat noorem siis sinu pulsid peaksid olema tema keskmistest veel ca 10 lööki madalamal.


http://www.hawaii.ee/index.php?id=4351&PHPSESSID=bace5b911b62cba6a2d60f47a693c158

 
At 14:10, Blogger Ain said...

Hea vormi puhul tuleb ettevaatlik olla, et seda trennis mitte ülemäära kulutada, aga teadja mees ise teab!

 
At 13:52, Blogger Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

 
At 11:01, Blogger Unknown said...

v

 

Postita kommentaar

<< Esileht