neljapäev, mai 29, 2008

Pullerits: Miks keegi mult dopinguproovi ei võta?

Räägime nüüd asjadest ausalt kah.

Kui mõni arvab, et Tartu nn jooksumaratonil saab mulluse 98. koha vahetada 63. koha vastu tänu sellele, et suusataja Jaak Mae sada meetrit enne joogipunkti paar lonksu vett annab, siis ta paneb padrikusse.

Kui mõni arvab, et Tartu rattarallil saab mulluse 709. koha vahetada 434. koha vastu tänu sellele, et kolleeg Hindrek Riikoja võistluseks võidusõiduratta hangib, siis ta paneb bambusesse.

Mõelge nüüd korraks nagu korralik vandenõuteoreetik. Mu vend teeb Rootsis juba pikka aega arstiteadust. Ja Rootsi arstid on teinud äsja meesvabatahtlikega katse (kuskil pole öeldud, et katsealused olid rootslased), mis selgitab, kas kõigi meeste organismis saab avastada anaboolsete steroidide kasutamise. Ja kui sellest veel väheks jääb, siis arvestage, et mu koolivend Mehis Viru töötab Tartu Ülikooli treeninguõpetuse õppetoolis ja on seejuures bioloogiakandidaat - koguni nii heal tasemel, et isegi Vene suusakoondise juhid on temaga kontakti otsinud, kuidas oma sportlaste saavutusvõimet salamisi turgutada. (Kuna nad pole suutnud kontakti luua, siis ilmselt see aitabki osalt seletada Vene meesuusatajate mullust viletsat hooaega, aga see selleks.)

Niisiis, selle asemel, et mõni aeg tagasi kirglikult arutada, kas Mae antud joogisõõmu pärast tuleks mind diskvalifitseerida, või nüüd läbi lillede vihjata, kas minusuguseid vähekogenuid tohib üldse rattarallile lubada, olnuks palju ootuspärasem, kui mõni taibanuks tõstatada küsimuse, kas Pullerits on tarvitanud dopingut.

Kuna ma vahele jäänud ei ole, sest keegi pole vaevunud kontrollima, siis olen järelikult puhas nagu enamik teisigi. Aga asi läheks huvitavaks siis, kui mõni tuleks välja ideega mind kontrolli saata - et kas sealt ikka positiivset vastust tuleks.

Nüüd läheb asi veelgi põnevamaks. Arvan, olen koguni kindel, et positiivset vastust ei tule.

Jutt on siin testosteroonist, mis tugevdab lihaseid ja aitab paremini taluda treeningkoormusi. Kui dopingukütid hakkaks mõõtma, kas mu organismis on testosterooni tarvitamise märke, peavad nad otsima nii testosterooni kui epitestosterooni jälgi. Kui nende suhe, mis on väljendatav T:E-ga, on üle nelja, on tegemist positiivse prooviga. Siis tuleb kindlaks teha, kas testosterooni ülejääk on tingitud organismi eripärast või lisaainete manustamisest. Lihtne, eks?

Edasi. Mida Rootsi teadlased selles katses tegid, oli see, et nad süstisid 55 vabatahtlikule mehele 500 milligrammi testosterooni ning jälgisid järgmise 15 päeva jooksul, mis juhtus T:E-ga.

Tuli välja, et osadel kerkis suhtearv sajani - selge märk, et nad olid tarvitanud dopingut. Osadel kerkis suhtearv 50-ni, mis on kas piisavalt suur, rohkem kui kümnekordne tõus. Aga osadel, keda süstiti (ja seal polnud tegemist platseeboga), ei toimunud suhtearvus mingit muudatust. Ehk teisisõnu: need, kellel T:E ei muutunud, poleks dopingut justkui tarvitanudki, kuigi tegelikult olid.

Huvitav küll, millisesse gruppi mina võiksin kuuluda? Mis arvate?

Ent siin ei maksa taas minu teemal liiga erutuda. Küsimus on tegelikult palju laiem. Küsimus on selles, et põhjus, miks osad, kes peaks andma pärast testosterooni pruukimist positiivse proovi, aga annavad negatiivse proovi, peitub selles, et nende geenides peitub pisike eripära. Pisike, aga oluline eripära, mis ei muuda tarbitud testosterooni selliseks, mis lubaks avastada selle laguprodukte.

See on tegelikult väga tõsine küsimus, sest väidetavalt esineb seesugune geneetiline kõrvalekalle igal kümnendal europiidest päritolu mehel ja tervelt kahel kolmandikul Aasia päritolu mehel (naiste kohta pole vastavaid katseid veel tehtud). Seda arvestades on köömes, kas rattarallil tuli 434. või 343. koht. Aga seda arvestades on raske küsimus, mida arvata hiinlastest, kes peagi Pekingi olümpiamängudel medaleid kokku hakkavad krabama.

Foto 1: Dopinguvastane protestija jalgratturite Frankfurdi Grand Prix'l. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto: Dopingulabor Lužniki spordikeskuses Venemaal.
Foto autor: RIA Novosti / TopFoto / Scanpix
Foto 3: Shatini hipodroomi dopingulaboris Hongkongis analüüsitakse Pekingi olümpia ajal hobuste uriiniproove. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto : USA sprinter Justin Gatlin jäi 2006. aastal vahele testosterooni tarvitamisega. Foto autor: AP / Scanpix

11 Kommentaarid:

At 10:16, Blogger Priit said...

Sellega provatseerid ette hiinlasi patusteks pidama?

See kellele dopingu kasutamise kahtlus on langenud on väga raske sellest mainest vabaneda hoolimatta sellest et annad puhtaid proove.

Näiteks on teada et Soome suustajate maine rootslaste ja norrakete seas suhteliselt halb võis soomlasi kahtlustav ja seda just 2001a suusa MM`il toimud dopingu skandaali valguses, kus Soome suusakoondis jäi vahele.

Ja soomalsed soovisid väga oma kodus toimunud MM võistlustel väga head tulemust saavutada.

Ja võib arvata mida soovivad suure Hiina esindajad korda saata kodusel OM`il...

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

PP.tsitaat; "Pisike, aga oluline eripära, mis ei muuda tarbitud testosterooni selliseks, mis lubaks avastada selle laguprodukte."

Ma pole küll mingi teadlane, aga talupoja loogika ütleb mulle(loe eelmist lõiku), et kui laguprodukte organismi ei jää, siis midagi ka ei lagundatud ja kui midagi ei lagundatud, siis pole väljavalituil ka sellest dopingust kasu. Sama lugu onju rasvlahustuvate vitamiinidega, koos vähese rasva(õliga) koos manustatuna imenduvad need peaaegu 100%, ilma aga omastab organism ainult mingi 20% ja ülejäänu situd samasirgelt välja, nagu sisse sõid. Mida võtab organism arbuusi- ja viinamarjaseemnetest, mis väljheidetes täiesti terveks jäävad, kui neid hammastega pole puruks näritud. Õige, mitte midagi ja mulda sattudes sirgub uus idu:)

 
At 15:00, Blogger Priit Pullerits said...

Sellele küsimusele ei oska kahjuks vastata. Igatahes huvitav teema püstitus: et kui laguprodukte pole, siis midagi ei lagundatud ja pole ka dopingu efekti. Jah, nutikas küsimus, aga minu teadmistest pole siin vähimatki tolku, sest tean ainult seda, mida olen lugenud, ja selle kohta lugenud ei ole.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei tahaks küll kedagi ärgitada dopingut pruukima, aga äkki kulub teadmine ühe suht levinud ravimi mõjude kohta probleemide ennetamiseks ära.
Jutt käib Clarinase - nimelisest ravimist, mida kasutatakse põsekoopapõletike raviks. Tegemist on tõepoolest VÄGA efektiivse ravimiga, paraku on ta toimeaine efedriin. Nohu ja põsekoopapõletikud peaksid olema nii ratturitele kui jooksjatele suht tuttav teema ning nuhtlus ühtaegu. Eriti kui asi on krooniliseks pööranud.
Üks päälinna juhtivaid "nospliinspektoreid" kirjutas selle mulle esimest korda aastate eest välja ja küsis nagu muuseas: "Ega te, noormees, juhtumisi spordiga ei tegele?"
Vastusele: "Saavutusspordiga enam mitte, küll aga rattaga niisama, ägedalt ja oma lõbuks..." lisas ta: "Ärge siis väga üllatuge, kui te autodest mööda hakkate kimama..."
Kahtlemata oli see ilmselge liialdus, aga tol ajal üht linnapargi 3-kildist ringi uhades paranesid ringitulemused keskmiselt 30 sekundi võrra. Peale nädalase kuuri mõju oli kukkumine küll metsik, aga...lugege ridade vahelt.
Ma ei käi jätkuvalt võistlemas ent nimetet' tõbi kimbutab sellest hoolimata eriti varakevadel ning toime on täpselt sama. Eelpoolmainit' esmakrõmpsu ajal (miskit enne sajandivahetust) oli see suht uus preparaat, nüüdseks kirjutatakse see perearstide poolt tavalise nohu puhulgi ilma mangumata välja.
Pole minu asi arvata ja ega kotigi, aga...vahel tekib kahtlusi-kõhklusi (tsiteerides üht Eesti estraadihuumori klassikut)...

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

on see efedriin või pseudoefedriin?

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Eks see teema on aktuaalne ikka. Ja siin ei ole midagi imestada, et Eesti Seeniorite raatavõistlustel antakse korralikult 50 km tunnis minna. Teadaolevalt on esiseeniorite tabletikott ikka väga huvitav.

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

to 11.11
tahaksid sa sellest pikemalt rääkida? meil siin üks summutatud teema eelmisest ja/või üle-eelmisest aastast ootel, kus peale rattarallit ühelt väga tuntud eesti rattaseeniorilt dopinguproov võeti ... ja selle tulemused kuidagi ära mätsiti justkui. võibolla ma ka eksin ja nägin lihtsalt halba und:)

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

http://www.postimees.ee/260406/esileht/sport/199469.php

Kui paari suvalise rahvasportlase testimine annab kohe ka "positiivse" tulemuse siis võib vaid ette kujutada kui tõsine probleem tegelikult on.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Ohoo, võite ainult fantaseerida, mis toimub osade vähe kõvemate rahvasportlaste ringis, aga kuna otseseid tõendeid pole, siis ei julge seda teemat mitte keegi avalikkuse ette kiskuda. Ja nii võib leida selle kohta ainult mõne nimeta kommentaari.

 
At 11:30, Blogger Unknown said...

to 10:57
Ma ei oska öelda, kas on tegu ehtsa või pseudoefedriiniga ja ega see pole mind huvitanud ka (seni kuni niisama oma lõbuks rassijaid purgikeste-pudelitega kimbutama ei tulda;)).
Minu jaoks on tähtsam, et nimetet' rohi toimib kiiresti ja isegi üliägeda nohu ning selle produktide ronimise pääkolu sisse peatab ta päeva paariga, mispeale võib rahumeeli trenni ronida. Paraku on tal ka märkimisväärsed kõrvalnähud, millega annab susserdada küll (kui see eesmärgiks on).

 
At 05:52, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 

Postita kommentaar

<< Esileht