esmaspäev, juuni 09, 2008

Pullerits: Miks boikoteerida jalgpalli?

Peep Pahv, Postimehe sporditoimetuse juht, avaldas arvamust, et jalgpalli EMi tasub ikka vaadata, sest tema on vaadanud juba poisipõlvest saadik ja huvitav on olnud, meenutas mulle koguni 1978. aasta MMi, kui Argentina lõi lisaajal Hollandit 4:2. Jah, ma jälgisin ka tollal MMi - olin siis 13 -, aga ega igavesti saa poisikeseks jääda. Mõned mehed saavad ikka täiskasvanuks ka ja lõpetavad selle jalgpalli vahtimise ära.

Pealegi, kas olete tähele pannud, et nüüd vahivad jalgpalli paljud naised? Jalgpall on järelikult feminiseerunud. Aga ükski tõsine spordimees, kui ta ikka on tõsine spordimees, ei vahi koos naistega jalgpalli. Tõsine spordimees läheb selle asemel ise sporti tegema.

Kaks aastat tagasi MMi aegu tunnistas Postimehe humorist Mart Juur, et mis jalgpalli puutu
b, siis tema pole absoluutselt vormis. Et isegi ei vaata seda va MMi. Ja sellepärast ei saa ta ka Postimehele jalgpallikommentaari kirjutada.

Oi, Mart, oi, Mart… Kas ta siis ei tea, küsisin temalt avalikult ajalehes, et jalgpallist kirjutamiseks ei pea sugugi olema kükloobina MMi jõllitanud? Tõestasin talle, et saab küll - mis kokkuvõttes ei näita midagi muud kui jalgpalli mõttetust.

Ja mida seal platsil nii väga vaadata ongi? Kujutage ette, et lülitasite Horvaatia-Austria kohtumise esimeseks viieks minutiks teleri sisse. Vaatasite, et horvaadid läksid juhima 1:0. Siis lülitasite teleri välja. Rohkem kui pooleteise tunni pärast tegite teleri uuesti lahti. Ja mida te nägite: horvaadid võitsid 1:0.

Selle pooleteise tunniga suudab normaalne eesti mees teenida siinpool ekraani vähemagi tahtmise korral vähemalt tuhat krooni. Tubli mees teenib kolm tuhat. Kui kõvasti pingutada, nagu pingutasin näiteks kevadel ühel seminaril, siis viis tuhat. Puhtana kätte, loomulikult.

See raha keeles põhjendus, mida mehed ilmselt kõige paremini mõistavad - igatahes paremini kui naised -, võiks olla üks kõvemaid argumente, miks mitte teleri ees lösutades vutti vahtida.

Kuulen juba vastuväidet: aga jalgpallis juhtub ka 0:0ga lõppenud kohtumistes nii palju põnevat, mida samuti tasub vaadata. Või see on põnev, kui miljoneid teenivad mehed kolme meetri pealt tühjast väravast mööda löövad? Kui tahate põnevust, minge Tallinna-Tartu maanteele rattaga sõitma või jooksma, võtke positsioon sisse keset vastassuunavööndit ja vaadake siis, kellel närvid enne üles ütlevad, kas teil või vastukihutava auto juhil. Vaat see on põnevus, ja mitte iga 15 minuti, vaid lausa iga 30 sekundi järel.

Jalgpalli hardunud jälgimine, mööngem, on egoistlike meeste isepäisuse jäärapäine väljendus. Ajal, mil lapsed lähevad pätiks ja naised…, sest mehed neist ei hooli, on kaunima suveaja sulneil õhtuil jalgpallile andumine sama ennasthävitav, nagu oli viimasel MMil brasiillase Adriano näideldes murule viskumine mängus Ghana vastu. Ta sai selle eest kollase kaardi, ja paras talle! (Naised, muide, tahtsin öelda, et lähevad teiste meeste juurde.)

Veidi lõdvaks vajunud, kuid siiski veel enesekriitilise meele säilitanud meestele on jalgpalli tiitlivõistlused parim aeg tahtejõu kasvatamiseks. Mööngem: telepilt sellest, kuidas 22 isast palli taga ajavad – mis siis, et enamasti tulutult –, on hüpnotiseeriva toimega. (Miks, sellest on Indrek Schwede kirjutanud pikki traktaate.) Aga mees, kes tahab oma mehelikest nõrkustest üle olla, peaks suutma end sohvalt püsti ajada ja teleri varakult välja lülitada. Just nii see iseloomu kasvatamine käibki.

Liiati ei ole meil, eestlastel, seal Austria-Šveitsi EMil ju absoluutselt miskit kaalul ega mängus. Seetõttu on eriti mõttetu end mingite inglaste või hollandlaste pärast üles kütta ja närvi ajada. Las ma tunnistan ausalt: juhtusin mullusel MMil nägema Portugali ja Hollandi kohtumise teist poolaega. Lasin end tarbetult kaasa haarata. Hakkasin soovima portugallaste võitu ainuüksi seepärast, et mis too Madalmaade suursaadik siin pröökas Eesti rahva kallal, et meie homoseksuaale ei armasta. (Põhjuse kellegi poolt või vastu olla leiab ju alati, kas pole? Ükskõik kui targa või tobeda. [Ja rumal hollandlane ei tea, et ega armastust saa käskida.]) Tagajärg: pärast ei saanud erutunud närvide tõttu tükk aega uinuda.

No näete nüüd, Mart Juur teiste hulgas, kui pika loo saab jalgpallist jalgpalli õieti vaatamata. Seepärast see jalgpall nii narrilt absurdne ongi, et lubab igal juhul ja alati mitte millestki midagi välja võluda.

Foto 1: Kas Prantsuse naistel tõesti midagi targemat teha pole, kui kaasmaalaste kohtumiseks Rumeeniaga kõhud värviliseks maalida? Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 2: Jalgpalli EMil heitlevad Tšehhi ja Šveits. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 3: Kas Hollandi naisel tõesti midagi targemat teha pole, kui kaasmaalaste kohtumise ajaks Itaaliaga õllefirma reklaampael ümber pea sättida? Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 4: Kas nii, nagu see Hollandi mees kaasmaalaste kohtumise ajal Itaaliaga, toimib endaga mõni normaalne endast lugupidav inimene?
Foto autor: AFP / Scanpix

48 Kommentaarid:

At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates oli see Hollandi ja Portugali kohtumine üks läbi aegade parimaid ja ma soovin, et ka sel EM-il tuleks sarnaseid mänge.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult! See, kuidas mehed 50 km ühisstardis kaks tundi suuski nühivad ja siis paar minutit kiiremat spurti teevad, on ju palju huvitavam....

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Õige mees teenib hommikul tööl raha, siis jõuab peale tööd 2 tundi väljas sporti teha, siis jalkat vaatama ja veel enne magamist muudki teha. Üks asi ei välista teist.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

no Priit sellest võib aru saada et sul on mitu kompleksi. esiteks, et 40+ vanusega pole suutnud majanduslikult pere ära kindlustada ja peab iga tuhande pärast arvutama. teiseks on vene keelt kahtlaselt liiga hästi oskav naine ilmselt kodus kõvasti häälevolüümi juurde keeranud. eks ikka rahulolematusest ja nüüd on vaja seda mehelikkuse kaarti siin korduvalt välja käia.

ütled küll, et oled teismelise east välja saanud. samas käitud-kirjutad nii nagu 13 aastane keda klassikaaslased huvitavale olengule kaasa ei kutsu. sina oled see tark, kes alavääristab jalgaplli ja need miljardid, kes seda jumaldavad on loomulikult lollid.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Muidu mu meelest targalt ja arukalt ajakirjanikult äkki keset päeva nõnda veider kirjatükk. Mulle jalka meeldib ja seetõttu ennast veel emaseks ei pea. Ega see reformierakonna lipuspordi, murmaasuusatamise, kummardamine ka eriti mehelik ei ole. Kuigi tartumehelik vist ikka on...

Suure huvi pärast tahaks kuulda hr Priidu arvamust golfi suhtes. Et kui juba äsamiseks läks, siis võiks ikka midagi tõsisemat ette võtta kui vutt.

 
At 19:54, Blogger Unknown said...

Selle 1.5 tunniga saab jalgpalli vaadates ka raha teenida kihlveokontorite kaudu. Istuda sõpradega koos, keda praeguse elutempo juures nähakse healjuhul kord kuus. Puhata tööst ja võtta 3 nädalat kergemini, varem koju jõuda, lapsega vutti taguda metsaall jne. Jalgpallis on ka palju positiivset.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt peaaegu sama teksti pealkiri võiks ka vabalt olla

Miks boikoteerida suusatamist?

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Autor küll provotseerib, aga mina küll nõustun - jalgpalli vaatamine on ajaraiskamine ning igav.

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Sellist jama on isegi raske kommenteerida...

 
At 00:32, Blogger wr said...

Rumal ja lühinägelik jutt. Sama mõttekas, kui kirjutada artikkel teemal, miks ei tohiks kuulata Vitamiini, vaid peaks kuulama Suveniiri.

Pigem oleks võinud autor selle artikli kirjutamise peale kulunud poolteist tundi tuhande krooni teenimisele pühendada.

 
At 01:12, Blogger Kaur said...

Paluks ka artikleid "milleks teha sporti?", "milleks juua õlut?" ja "kas elul on mõte?" :)

 
At 01:21, Anonymous Anonüümne said...

Priidukene..miks me ei näe sind Eesti top 10 rikkamate inimeste seas? Kui sinu elumõte on boikoteerida kõike peale suusatamise, peaks sul kõvasti vaba aega üle olema, kus teenida heal päeval 5000+ EEK-u. :)

 
At 02:57, Blogger wr said...

Ah jaa, ma ei ole küll arst, aga kui närvid on ikka juba nii läbi, et jalgallivõistluse ülekande pärast enam magadagi ei saa, siis ma soovitaksin küll midagi peas lõdvemale lasta või hoopis arsti juurde minna.

 
At 03:35, Blogger enetimm said...

mhmm... olin vist paarkümmend aastat ajast eest, sest mäletan end küll naissoo esindajana jalgpalli (ja isegi jäähokit) jälgimas :)
nüüd võiks lõpmatuseni jäähokit vanal jäähokimaal vaadata, kuid ajaga on palju asjalikumatki ette võtta... õnneks!

 
At 07:18, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits paneb igaühele , ka suusatamisele , nii et pole ta mingi suusataja ka. On lihtsalt üks selline susserdaja, kellele ei meeldi ei see ega teine. Ja selles ongi tema häda. Seda lolli tahaks küll näha, kes talle 5 tuhhi tunni eest maksis või on see ka Pulleritsu luul.
Imelik küll, mis selle mehe kaalika sees toimub, et ta lõpuks selliseid jaburdusi kokku klõbistab, PM peaks ta kindlalt kontrolli saatma. Pulleritsuga hakkab juba kahtlaseks kiskuma

 
At 08:30, Anonymous Anonüümne said...

PP on püüdnud taas huumorit panna. sellises lõdvalt ärapanevas võtmes. ütleme, et mina sain pihta, lisa mind ka oma nimekirja.

 
At 09:28, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on ühe ööga hämmastavalt palju etteheiteid ja küsimusi tekkinud, mis nõuavad vastamist.

Esiteks, naine ei ole kodus volüümi juurde keeranud. No tõepoolest, jalgpall ei paelu enam. Vaatasin eile Hollandi ja Itaalia mängu esimese poolaja viimast kümmet minutit. Andestust, vutifännid, aga see on minu arvamus: nii booooooring.

Ah et 40+ peaks rantjee elu elama? No kuulge! Eile vestlesin kaks tundi Urmas Sõõrumaaga, kel on raha nii palju, et elu lõpuni ei jõuaks ära kulutada, aga ka tema luges ja arvestas oma teenistusi ja teenimisi. Kas ka tema pole järelikult oma pere kindlustanud?

Et mis ma golfist arvan? Vastan Sylvester Stallone'i sõnadega, keda kuulsin kord Ameerika TVs sellekohasele küsimusele vastamas: golf on nagu naiste küttimine - mõlemal juhul on vaja sisse saada. Mul ei ole sellele midagi lisada.

Jah, ega need miljonid, kes jalgpallile kaasa elavad, päris terve mõistusega ole. Laamendavad alatasa nagu moslemid Prantsusmaa eeslinnades. See on massipsühhoos, mis jalgpalliga kaasas käib, ja mõistlik inimene sellega kaasa ei jookse, sest teada on, milleni massipsühhoos viib. Meenutage Hitleri Saksamaad.

Kihlveokontorites ei soovita küll jalgpalliga raha teenima minna. Selles veendumiseks võtke viis suvalist mängu ja üritage nende tulemused ära arvata. See on ülihea resultaat, kui suudate kolm pihta panna. Aga seda juhtub nii harva. Ja sellest ei piisa millegi olulise võitmiseks.

21:46 - aitäh toetuse eest!

Lipstok - kui kommenteerida ei suuda, siis järelikult ei ole kaalukaid vastuargumente. Kahju.

Et miks mind pole Eesti rikaste top-10s? Aga miks enamik pulsikellakandjaid ei suuda mind võita?

j.-le - tubli, üks mees on asjale pihta saanud. Aga Rasmus, Rasmus - no kas võtategi elu ja sporti nii kuradi tõsiselt, nagu kirjast paistab?

Aga kõige hämmastavam on see, kui palju on kirjasaatjate hulgas unetuid! Isegi naisunetuid...

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Naisunetute kohta ütleks seda, et Sa parem uuri järgi, kus see inimene elab. Ise oled ka ju Põhja-Ameerikas käinud ja seega peaksid teadma, et nemad elavad teises ajavööndis.
Saan aru jah, et nalja võib visata jms, kuid miks Sa pead kõike seda maha tegema, millest Sa aru ei saa või millega ise ei tegele. Ajakirjanduses on jah sõnavabadus jms, kuid sellised avaldused näitavad Su kitsast maailmapilti ja madalat arengutaset.
Ja kui Sa võrdled naisi ja golfi sellise nurga alt, siis ma ei tahagi teada, et mitu "lööki" Sul kulus sisse saamiseks ning loodetavasti ei tabanud valet auku. Aga ega see Sind eriti ei morjendaks, sest Sinu jaoks on ka need augud tuttavad.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole mis spordialaga tegu-kui kellelegi(omadele) kaasa elada ei ole jääb huvi ikkagi marginaalseks. Vaatan ilmselt enamuse mänge ära, aga kiretult,sama hästi võiks ekraane täita kirimale.

Hea näide on WRC rally eesti publikuhuvi tõusud-langused viimastel aastatel.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ma kõige pealt vabandan, et ma ei viitsinud su kirjatükki lõppuni lugeda, kaks viimast lõiku jäi lugemata igav tundus seekord, enam-vähem sama nagu Rumeenia ja Prantsusmaa jalgpalli mäng. Aga öelda tahtsin seda, et ma jõuan mõlemad jalgpallimängud ära vaadata, trenni teha ja lisaks ka raha teenida. Peale kauba õnnestus sulle ka korra suusatamises säru teha(kasutan pulsikella treenimisel).

Priit kumb on mõtekam kas mängida 1,5h jalgpalli või suusatada Tartu Maratoni? Ning miks on ühte või teist teha mõtekam?

Tervitades,
Eero

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Päris hea nali. Kõige rohkem meeldib mulle see väide, et kuna jalgpalli vaatavad nüüd ka naised, on jalgpall feminiseerunud. Äkki on naised mehestunud hoopis, tead küll, kogu see feminismi jura jne. Ma arvan, et naistele üldse ei meeldigi jalka, aga nad sellepärast vaatavad, et meestega võrdsed olla, mhmh, õlut joovad ka sellepärast:)))
Eks paljud spordialad on oma olemuselt veidi humoorikad - kari mehi ühte palli taga ajamas või üle võrgu peksmas või tõsises kaitsekostüümis pisikest musta litrit taga ajamas või kes küll mõtles välja spordiala, kus mingid libedad liistud tõmmatakse jalgade alla ja siis hakatakse mööda lund kütma. Või nagu üks vanainimene kord enne Tartu maratoni ütles - einoh, ma saan aru küll, et sul on vaja Otepäält Elvasse minna ja mine või suuskadel, aga miks sa läbi Matu lähed!!!???
Väga ebapraktiline tegevus on see sporditegemine ja spordivaatamine, aga ju tead Sinagi, et kogu selle teema juures on see MISKI, mis teisiti elada ei lase...
Üldiselt (ei räägi selle artikli kontekstis, see oli ikka ilmselgelt hea nali) aga on mulle tundunud, et millegi halvustamise taga on pea alati selle mittemõistmine. Ehk siis lihtsam on endale öelda, et see on nõme, kui tunnistada, et ma ei saa asjast aru. See on nagu pulsikellgi - kui ikka kasutada oskaks, oleks päris tubli abimees:)
P.S Priit, kas Sa tõesti ei ole aru saanud, et raha väärtust teavad just naised kõige paremini, miks nad siis Sinu meelest mehi üldse peavad!?

 
At 14:13, Blogger Priit Pullerits said...

Tjah, märkasin ise kirjutades ka, et väide, nagu teaks mehed raha väärtust naistest paremini, on ikka väga kaheldav, aga lähtudes tõsiasjast, et küllap on siin enamik lugejaid mehed, ei hakanud seda küsitavat väidet välja viskama, olles kindel, et ega sellele meeste kõrvu paitavale detailile ükski mees vastu vaidlema ei hakka. Ja polegi hakanud, nagu näha. Selleks oli vaja naislugejat, et see savijalgadel väide kõhuli tõmmata. Good job!

Tõsisemalt: miks peab maailmas kõike mõistma? Minu meelest on selle mõistmisega, mida nimetatakse tolerantsuseks ja sallivuseks, liiale mindud. Minu arvates ei pea sugugi kõike mõistma. Me võime mõista ensetaputerroriste - aga kas ikka peaks? Me võime mõista mõrtsukaid - kas peaks? Võime mõista isegi vägistajaid - kas peaks? Neist igaühel on oma motiivid, aga see ei tähenda, et neist tuleb aru saada.

Või kui keegi soovib keskteelikku sõnastust, siis olgu see niisugune: mõista ju võib, aga see ei tohi tähendada, et ei tohi hukka mõista. How about that?

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on, jah selline naljasoon, et ta nagu suskab toki sipelgapessa (kirjutab teadlikult provotseeriva jutukese) ja vaatab siis kõrvalt, et mis juhtuma hakkab, kuidas kogu pesa (jalgratturid, jalgpallisõbrad) ärritub, sebima ja ennast kaitsma hakkab. Lõbu laialt. Ainult, et nagu Haanja miis kah ütles, kipub see rohkem sihuke poisikeste ajaviide olema.
Publik ootaks nagu tõsisemat teemakäsitlust (treeningmetoodika, pulsikõverad, laktaat jmt) ja solvub, kui teda tõsiselt ei võeta.
Hakkasin siin lobisema...

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit provotseerib ja testib meelsusi üsna julgelt. Mind häirib asjaolu, et kõik need katsetused on tehtud läbi negatiivse prisma. Et mitte öelda - mingit sotsaalset gruppi alavääristades (jalgratturid, jalgpallurid, naised jms). Ma saan aru, et negatiivne klatš müüb paremini kui postiivne. Seepärast näitakski blogi autori tõelist taset see, kui ta erinevalt kollasest ajakirjandusest suudaks kirgi kütta positiivses võtmes teemapüstitustega.

 
At 15:12, Blogger Priit Pullerits said...

j. - täitsa hästi pihta saadud. Aga jah, ega sinna anna midagi parata, kuidas publik seda kõike võtab. Kuid ütleme ausalt: no mis treeningnõuandja mina olen. Ma pole seda treenimise asja ju kuskil õppinud. Jah, mul on nõuandjaid, või õigemini tänu ajakirjanikutööle juurdepääs nendele, aga ma olen kaugel arvamast, et peaksin kellelegi nõu andma, kuidas harjutada.
Ja lisaks, eks nalja pea ka vahel saama. Ei saa kogu aeg ühte vagu künda, tüütuks ju läheb. Ja kõige hullem on see, kui kogu aeg surmtõsise näoga ringi käiakse. Nagu ütles mu omaaegne toimetaja Rich Thomas, kui Newsweekis töötasin, pankurite kohta: they do not get their dicks up very often.
Kas tõsiste pankurite moodi elada ja toimetada oleks siis parem?

 
At 15:22, Blogger Priit Pullerits said...

Mart K. - positiivne provokatsioon ja meelsuse testimine on väga raske ülesanne. Kui mitte võimatu.

Kujutame ette, et kirjutan, et jalgpall on maailma ägedaim ja põnevaim mäng. Et EM võiks toimuda iga aasta ja MM samuti. See on ju absurdne ettepanek. Keda see erutaks? Vutifännid ütleks omaette, et lahe mõte, aga teostamatu, järelikult on PP lolliks läinud. Ja lähebki negatiivne andmine lahti.

Aga kui kirjutan ja argumenteerin, et võõraste tiimide jalgpalli vaatamine on mõttetu, siis see peaks sundima fänne oma fänlust endamisi kaalumas, seda kaitsma ja argumenteerima (ehkki siin on näha, et, jah, ega kaugemale argumentum ad hominemist a la PP on loll nende argumentatsioon pole küündinud).

Enamasti tekib väitlus ikka siis - ja just võimalus väidelda on elus edasiviiv jõud -, kui inimstel on, millele vastu vaielda. Nii et kokkuvõttes on see blogi läbi kohatise negatiivsuse ja autori ennastohverdavuse siiski progressiivne ehk edasiviiv, kas pole nii?

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Kui positiivne provokatsioon on väga raske ülesanne ja seda pole mõtet üldse proovidagi - kas Sa oled siin blogis millegi positiivsega lugejate meelsust testinud? -, siis on latt minu arvates natuke madalale seatud.

Ja mis puutub autori eneseohverdusse, siis selles suhtes on Sul õigus. Tänavuse kevadega oled Sa mutta tallanud oma renomee spordimeeste hulgas. Naljavennad võivad ju Sinuga koos samas paadis ihiitada-ahaatada. Kuid see sihtgrupp, keda Sa algselt oma blogi lugejaskonnaks lootsid, on küll parajalt pissed off.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

nii lolli juttu ajab suust välja ikka väga spordikauge inimeme. inimene, kes arvab et ainuke õige spordiala on see mida ta ise harrastab. kui siiamaani lugesin su artikelid huviga, siis peale seda artiklit langes su maine minu silmis väga madalale. samuti peaks enne artikli kirjutamist faktidega tutvuma st. inglismaa ei kvalivitseerunud EM-ile.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Jutus on iva. Selle pooleteise tunni õllejoomise ja paratamatult millegi mittetervisliku närimise kõrval võiks parem trenni teha. 1,5 h päevas trenni + 1.5 h rohkem uneaega oleksid need argumendid, millega näiteks SEB sügisjooksul poolmaratonis naabrimehele ära teha.
Spordivaatamise kohaselt oleks 100m sprint väga hea. 5 minutit vast makimum ettevalmistust, siis 10 sekundit karjumist ja kaasaelamist ning 10 minutut võidujoovastust ning saaks oma eluga edasi minna. Pooleteise tunni asemel sai raistaud 15 minutit ning võimalus rohkem kui tund aega jälle trenni teha (võrreldes naabrimehega, kes jalgpalli vaatab - jama veel siis kui lisaaaeg ja penaltid ka tuleb).
Aga kokkuvõtteks tahan öelda, et EM-i võidab Rootsi.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult ei pea kõike mõistma, ei pea isegi tahtma kõike mõista ning loomulikult võib nii mõndagi elus hukka mõista, aga põhjendatud hukkamõist on midagi muud kui lahmiv läbimõtlemata arvamus, mis ei ärgita kedagi mõtlema ning peaks ka ütlejale paha maigu suhu jätma. Minu jaoks ei ole küsimus mitte niivõrd sallivuses vaid pigem teiste austamises.
Iseenesest mulle nt provokatsioonid väga meeldivad, aga vaid juhul, kui need ei ole läbinähtavad ning kui nende taga on ka tõsiseltvõetav mõte. Ma vabandan, aga Sinu viimase aja negatiivsed sõnavõtud ei ole teist poolt ärgitavad, sest nendest on läbi näha soov ärritada, ma ei näe ühtegi argumenti, mida sooviksin tõsimeeli ümber lükata, sest ka Sina ei ole neid argumente tõsiselt mõelnud. Võib-olla ma eksin, aga nii see tundub. See on justkui teise poole alahindamine, see on nagu poola pesupulbri reklaam, kus ostjast tehakse poolidioot.
Ainus vähegi mõtlemapanev väide Sinu kirjutises oli see, et jalkale kulutatud aega võiks paremini kasutada. Aga kuidas siis? Mis oleks parem? Raha teenimine - no ma ei tea, võidab see, kel on surres kõige rohkem asju? Don't think so...8st tunnist päevas täitsa piisab. Raamatut lugeda? Saab ka muul ajal. Perega õues olla? Terve suvi veel ees. Ma arvan, et see sõpradega/perega teleka ees veedetud aeg on päris kvaliteetne, arvestades seda, et tegemist on millegagi, mida sa armastad. Kindlasti pole jalgpall lihtsalt kamba meeste palli tagaajamine (ok, Eesti jalka vist isegi on:P), pigem on see sümbioos kiirusest, osavusest ja tarkusest ning pole ime, et selline kooslus paljudele pinget pakub.
Pikaks läks natuke...

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa ikka, jäi üks asi ütlemata. Mulle meeldib ka demagoogia väga, aga see on ikka liiga karjuvalt kohatu, kui hukkamõistmisel tõmmata võrdusmärk neutraalse tegevuse hukkamõistule ja teisi kahjustava tegevuse hukkamõistule. Jalka vaatamine ja vägistamine ei saa kuidagi olla ühel tasemel hukka mõistetud. Kasutades näitena Sinu lemmikteemat, siis see on sama ajuvaba kui panna võrdusmärk homosuhete ja nekrofiilia vahele, ühel juhul on tegemist kahe täiskasvanud inimese ühtiva sooviga (meeldigu see teistele või mitte) ning teisel juhul surnu pilastamisega, mis on kõikides kultuurides ja ühiskondades hukka mõistetud.
Rax'ile niipalju, et mõni on nii suur spordihull, et teeb ise sporti ja jõuab ka sporti vaadata:)

 
At 16:45, Blogger Priit Pullerits said...

Okei, teeme siis positiivset provokatsiooni. Nädalavahetusel jooksin kaks pikemat otsa, neist taastav kross oli 12 km ja km aeg oli keskmiselt 4.13-4.18. Selline jutuajamise tempo, ei mingit hingeldamist. Ausõna, ei blufi.

Huvitav, millele see nüüd provotseerib?

Ja mida panevad sellele vastu need, kes jalgpalli jumaldavad? Ärgu nad ainult pasundagu, et mis näitaja see jooksmine on. No nii palju nägin isegi mina teleekraanilt, et vaheajal antakse statistikat, kes kui palju poolajaga maha on jooksnud. Paremad näitajas olid Itaalia-Hollandi mängus üle 5,5 km. See teeb pooleteise tunniga 11 km. No arvestades, et jalgpallurid muist aega jalutavad või sörgivad (ja osa aega koguni lamavad), peaks iga endast vähegi lugupidav jalgpallivaataja suutma selle pooleteiste tunniga kaks korda sama pika maa maha joosta (ilma sörgi ja pausideta, seepärast kaks korda pikema - ikka jutti).

Huvitav, kas ma saan siin nüüd hiljemalt homme hommikul lugeda nende suurte jalgpallisõprade nimesid, kes seda suudavad?

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

PP: "pikem ots 12 km 51 minutiga"

kus siin see positiivne provokatsioon on???? kas tõesti on seda palju paluda, et sa kasvõi 1 minuti enne mõtled, kui mingi uue nõmeduse üles lükkad.

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti tuleb uus talv kiiremini peale, siis on ehk jälle siin blogis miskit lugeda... :P

 
At 17:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei saa aru - mis nüüd jälle viga on?!? No ma ei hakanud siia panema mingit tempokrossi aega, et asja liiga võitluslikuks ajada, vaid panin rahuliku taastava krossi aja, kus pulss polnud vist suurt üle 135gi; panin üles aja, millest igaüks võib lõdvalt parem olla, et oleks igaühel võimalus end paremana tunda - ja juba antakse vastu pead.

No ma ju ütlesin, krt, et positiivne provokatsioon ei tööta. m.o.t.t. (?)

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus - kas võtangi elu nii tõsiselt, nagu kirjutisest välja paistab. Võtan selliselt , nagu asjad on ja see lõputu tögamine ja justkui uute ja uute ajakirjanduslike võtete kasutamine (lollitamine) on üks luulude algetappe.
Kui midagi öelda pole, võiks ju vait ka olla. Ja midagi ei juhtuks ei lugejate aga ka kirjutajaga.
Tõsine enesessevaatamine tuleks aga teha - PP ja mõelda, mida kuradit olen suutnud asja paremaks toimimiseks teha. Ega ei leiakski midagi erilist. Sisuline pool - nõrk , kogemuslik pool - minakeskne, eputav ja laiemat üldsust puudutav - kesine, tihti solvav , PM (tipp?)ajakirjaniku kohta lihtsalt kohatu.
Ka nali või eneseiroonia puudub.
MAGE!

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

kui ma nüüd pp-st õigesti aru saan, siis pp "taastav tempo" 12km jooksus on ainult 5-10 sek. (ehk siis 2,5%) aeglasem tempost, mida ta suutis arendada tartu jooksumaratonil 23,5km vältel. Mul isiklikult tuli põhivastupidavuse tsoonis(seega üks aste kõrgemal "taastavast tsoonist" spordimeditsiini mõistes) joostud 13 km krossi kilomeetriaeg tartu jooksumaratoniga võrreldes 15% madalam. Mõni targem inimene, kes taastavast krossist ka päriselt miskit teab:), võiks kommenteerida, milles pp fenomen seisneda võib. Mina pakun välja järgmised variandid:
1) pp läbis tartu jooksumaratoni taastavas tempos, seega korralikult pingutades oleks tal olnud lootust vähemalt 10% paremale tulemusele - hoidke alt jooksumaratoni teise kümne mehed;
2) pp-l ei ole aimugi mis asi on "taastav kross"

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

No targutaks siis trenni teemal.

"12 km taastvat krossi " on üdini absurd.

12km- võib-olla Loskutovi jaoks kerge ots aga PP jaoks on see juba pikk treening,kui rahulikult seda ka ei võtaks.

taastav-kas tõesti tunned end peale sellist jooksu puhanumana kui enne?! Pole vahet kui aeglaselt joosta,jooks on jooks ning alati treening-muidugi ajakirjaniku ajukurdude jaoks tõesti värskendav.Sõna "taastav" asemel oleks targem kasutada sõna "kerge". Ja tempo sel puhul on umbes 1 minut per km aeglasem kui tartu jooksumaratonil.

kross-piki maanteed tiksumine pole kross vaid maanteejooks.Lisa oma tavapärasele jooksuotsale mõned tiirud dendropargi imikarajal,Tiksoja metsas või Toomemäel ,siis tule krossist puhuma.Ehk-ei saa olla taastavat krossi nagu pole taastavat tempojooksu,fartlekit või lõigutrenni.

Tomile:
Arvan et PP ongi tegelikult suuteline jooksma palju kiiremini. Ainult et isepäisus(näit. pulsokateema) ja analüüsivõime totaalne puudumine ei lasegi tal oma tegelikku taset ja suurepäraseid eeldusi lõpuni avada.

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ära enam kunagi kirjuta taastavatest treeningutest, pigem siis juba jalgpallist.
Kas see on jälle negatiivne provokatsioon või?
Tsiteerime eilset Päevalehte: “Koondise plaane täites oleksin ennast kiiresti läbi põletanud,” lausub Sellik. “Näiteks Tamgas jooksin taastaval treeningul kilomeetreid 4.30-ga, kirja panin, et jooksin alla 4.00. Pidin ju treenereid veenma, et olen sama kõva kui teised.”
Rääkijaks on Enn Sellik. Kui Sellik tegi taastavat jooksu 4.30/km, miks siis Eesti 5000 ja 10 000 rekordid veel PP nimel ei ole?
4.10/km ja pulss 135? Kuule, pane sellele laenuks saanud pulsokale uued toiteelemendid sisse ja siis saame pulsist rääkida.
Ja veelkord sulle üks pakkumine: kui järgmine kord lähed "taastama" tempos 4.10/km, helista ette, tulen kaasa ja lõpus mõõdame sul laktaati ning mine tea võib-olla saamegi, et jooksid taastavas tsoonis. Aga siis peaksid mind 24 km rajal 6 minuti asemel võitma 16 minutiga.

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult selline mõnus intrigeeriv lugemine siin! On ju see inimloomusele ikka vist omasem, et „verevalamine“ tekitab rohkem emotsioone. Samas tegelikult peaks selle blogi lugemine mulle rangelt keelatud olema, sest: olen naine; teen stabiilselt trenni (ka treeningud on tänapäeval juba feminiseerunud); naudin (mitte ei taha ära panna) suusatamist ja jooksmist; vaatan mõnuga jalgpalli ja …oh õudust!-oman pulsikella ja isegi kasutan seda. Ehk PP jaoks igati ebakohane kodanik ;-)Aga mis sellest-edu PP-le ja kommenteerijatele-peamine, et põnev oleks lugeda!

 
At 08:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit ma ei tea kas see saab vastu sinu taastavale krossi jooksule aga mina enne esmaspäevast jalgaplli mängu rullsuusatasin 30km ja enne teisipäevast jalgaplli käisin imikat tegemas 1:45 ning jalgpall sai ka ära vaadatud.

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Mõistust on kolme liiki: esimene taipab kõike ise, teine suudab mõista seda, mida esimene on taibanud ning kolmas ei taipa ise midagi ega suuda mõista ka teiste taibatut.
Ei tea millisesse gruppi PP võiks kuuluda...?

 
At 10:29, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, kommenteerijad, teie ühine nn puudus on selles, et te lähtute mingist universaalsest keskmisest. ja unustate ära, et inimesed ei ole ühesugused. Mõned on teistsugused. Vaid kaks näidet.

Esiteks, need, kes jälginud mu pulsi taastumist, on kõik suured silmad teinud, et see on meeletult kiire. Sellal, kui teistel haamerdab veel 150 peal, on mul näitaja juba 90. Kahjuks, jah, see ei tee veel maailmameistriks. Aga midagi siin teistmoodi on.

Teiseks, kunagi mõõtis Ants Nurmekivi Eesti jooksjatega katseid tehes anaaeroobses seisus spurdivõimet ja ma tegin kõigile päeh, absoluutselt kõigile, sealhulgas Aivar Ojastule ja Raivo Raspelile. Aga Eesti 400 m rekord ei ole minu nimel, paraku. Aga midagi siin siiski teistmoodi on.

Ehk järeldus: minu taastav jooks ei pea olema samasugune kui Sellikul, näiteks. Või teine võimalus: ma ei tea tõesti taastavast jooksust midagi. Aga kuidas ma siis pärast seda 12 km jooksu olin sellise tundega, et kurat, peaks uuesti trenni minema, sest ega ma vist need 12 km end üldse ei liigutanud...

Inimloom, jah, on üks imelik elukas.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Paistab, et kogu tõde PP kohta hakkab selguma. Tema mõttekäik viimasest postitusest -
"Inimloom, jah, on üks imelik elukas." Kui PP on loom, siis palun Tartu Maratoni inimestel arvestada seda ja edaspidi olgu PP jaoks eraldi võistlusklass koos jahikoerte, traavihobuste jms elukatega.

Nimetatud eripära selgitab ka väga hästi mitmeid asjaolusid. Pulsi taastumine ongi loomadel ilmselt tõhusam kui vaimset tööd tegevatel inimestel. Ka PP käitumine teatud võistlussituatsioonides - juhendite mittelugemine, reeglite rikkumine JM rajal - annab märku loomalikust mõtteviisist.

Või nagu ütles PP poolt ära märgitud Ants Nurmekivi: "СИЛА ЕСТЬ, УМА НЕ НАДО!"

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Priit, kõik võib tõsi olla ja tõenäoliselt ongi tõsi (see PP erilisus), sest vaevalt kellelgi õnnestub PP-t kloonima hakata.
Age ennem ei lõpetata ja ei lõpeta ka mina sõna võtmast nende sinu nn tastavate treeningute osas kui on korrektsete mõõtmistulemustega (jooksutrassi pikkus, pulss, laktaat)tõestatud, et 4.10/km tempo puhul jääb keskimine pulss alla 70% maksimumist ja laktaat alla 2 mikromol/l.
See, et sulle tundus ei ole argument. Ka mugavustsoonis (pulss ca 160) tund jooksu ei anna hea vormi korral erilist väsimustunnet.

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas on tõesti eksisteerib mõni hea põhjus, miks Aini poolt pakutut mõõtmisest kõrvale hiilida?

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Kõrvalehiilimise põhjuseks see, et PP võib kaotada niimoodi imelooma maine ...

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Just-just, ja ei saa ka enam kirjutada, nii et kõik teised ahetavad, vat on imemees taastuma.

Aga tõsiselt oleks kasu Priidule endale, sellest edasistel treeninkutel kõige rohkem.

 

Postita kommentaar

<< Esileht