reede, september 12, 2008

Pullerits: Kuidas joosta 10 km õigesti?

Eilehommikune rattavõistlus pani mõtlema. See oli kõva võistlus, Art Soonetsiga organiseerisime, nii et isegi Tartu maratoni pealik Indrek Kelk tuli vaatama, et mehed, mis toimub. Mis toimub, mis toimub?! Allan Orase kutsusime kohale tempomeistriks - vaat nii kõva võistlus toimub. Aga vara veel sellest rääkida. Sest enne tuleb Tallinnas 10 km kiiresti läbi joosta, ja rattavõistluse hommik näitas, et ega see mõnus saa olema.

Olin eksklusiivkutsetega rattavõistlusel ringide lugejaks ja vaheaegade hüüdjaks - ja külm hakkas. Tegelikult oli juba öösel kurk pisut imelik olnud. Täna öösel oli veel halvem ning enne keskpäeva, pärast ülikoolis seminari juhendamise lõppu, läksin apteeki ja ostsin Hexorali, suuõõnesprei. Eile tegin 25-minutilise jooksuotsa ja lisaks mõned kiirendused ning ega eriti jaksu olnud, kergust ka mitte. Ei tea, kui mitu sekundit ma juba batsillide tõttu kaotanud olen?

Tallinnas tõotab tulla karm võistlus, sest sooja tuleb prognooside järgi heal juhul vaid 11-13 kraadi. Vähemasti sadu ei luba ja kõva tuult ka mitte. Ausõna, ma ei tea, kuidas neis tingimustes joosta. Helistasin Harry Lembergile, et las võtab vastutuse minu eest lõpuni, nagu seni on võtnud.

Kuulake nüüd kõik! Lemberg ütles, et kindlasti peab selga panema pikkade varrukatega õhukese särgi, sest kui käed ja ülakeha ilma selleta külmast kangeks muutuvad, on raske joosta. Sel juhul kulub palju energiat hoopis keha soojuse hoidmiseks, seletas Lemberg, selle asemel et kulutada seda edasiliikumiseks.

Lemberg soovitas jalad, eriti reied, sisse määrida soojenduskreemiga - siis võib ka lühikeste pükstega starti minna. Finalgon, kui ma telefonitsi ikka õigesti kuulsin, pidi tema väitel olema hea ja tõhus. Ja Lemberg lisas, et jalad tuleks sisse määrida juba enne soojenduse tegemist.

Küsisin, et äkki peaks tulema pika dressiga jooksma. Kuna mul liibukaid ei ole, siis uurisin, et mis Lemberg arvab suusadressi kasutamisest. Ta ütles, et nii hulluks vast tingimused ei lähe, et lausa pikka dressi on vaja, ja märkis, et kui temperatuur jääb ikka kümne kraadi juurde ja lund ei saja, siis võiks tulla starti lühikeste pükstega, sest nendes joostes on lihased oluliselt vabamad.

Mütsi pähe panek ei ole Lembergi sõnul obligatoorne - aga kuna pea on mul enda kogemuste põhjal nõrk koht (ega ma mingi puupea ole ju!), siis palja peaga ma küll jooksma ei tule -, aga õhukesed kindad, mida pole kahju mõne aja pärast minema visata, võiks tema soovitusel küll kätte tõmmata. Teada ju on, et jahtumine pidi eriti intensiivselt kulgema käte ja jalgade kaudu.

Viimaks tuletas Lemberg meelde, et tossude paelad ikka kõvasti kinni tõmbaksin - pole üldse liigne soovitus, sest olen juhtunud nägema lahtiste paeltega jooksjaid - ja pärast stardipauku esimese kahe kilomeetriga üle ei paku. Aga kui ilm on jahe, võta siis kinni, milline see optimaalne algtempo on.
******
Old Schoolhouse, Fruita, Capitol Reef National Park, Utah. 28. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Stockholmi poolmaraton jahedas vihmas. Foto autor: Leif R. Jansson / Scanpix
Foto 2: Allan Oras eilsel eksklusiivkutsetega rattavõistlusel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3: Juhtgrupp Jüri Jaansoni kahe silla jooksul Pärnus. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Üks hea valik riietusstiile tippudelt - http://www.hermesclub.ee/pildid/2008/08_nomme_maanteejooks/08_nomme_maanteejooks_17.jpg

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh nõuande eest, Priit, lähen apteeki ja küsin täpsemalt järele, nett andis su toodud asjale ühe vastusena valuvaigisti;) Ent küll ka õige leiab, seal neiud ju targad. Ma küll ise poolmaratonis.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Lemberg on päris lolliks läinud. Kui veel enne starti soojenduskreemi paneks, siis viidaks mind 2km pärast jalad ees kabelisse. Kui jooksen võistlustempos poolikut, ehk pulsiga 180+, siis lihastel hakkab pigem palav, kui jahe. Kindlasi ilma varukateta särk ja lühikesed püksid.

Paistab et Pulleritsul algas jälle võistluseelne mandraaž pihta. Vaata, et sa siis kuskil määrdeboksis jälle saba ei anna!

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Farmakoloogilised omadused. Nonüülhappe vanillüülamiid. Nonüülhappe
vanillüülamiid on sünteetiline kapsaitsiini analoog, mille analgeetilised omadused
tulenevad substants P hulga vähenemisest perifeersetes notsitseptiivsetes Cnärvikiududes
ja A-delta närvikiududes pärast ravimi korduvaid
nahaaplikatsioone.
Nikotiinhappe butoksüetüülester. Nikotiinhappel on prostaglandiinide poolt
vahendatud vasodilatatiivsed omadused.
Kombinatsioon. Nonüülhappe vanillüülamiidil ja nikotiinhappel on vastastikku
vasodilatatiivset efekti soodustav toime, vähendades nahapunetuse tekkimist
preparaadi aplikatsiooni järgselt.
Farmakokineetika. Kuna FINALGON on paikselt kasutatav ravim ja kliiniline
toime avaldub aplikatsiooni kohas, on süsteemse toime farmakokineetilised
andmed efektiivsuse mõttes väheolulised. Süsteemne ohutus on ilmne
toksikoloogiliste uuringute ja inimestel pikaajalise kasutamise kogemuste
andmetele toetudes. Kineetika nahas on samuti väheoluline, kuna toime tekib
nahasisestes veresoontes. Kuna reaktsioon (erüteem ja nahatemperatuuri tõus)
tekib mõni minut pärast ravimi aplikatsiooni, on aktiivse toimeaine penetratsioon
ilmselt kiire.

Lugege nüüd see Finalgoni SPC-st kopitud lõik läbi ja mõelge, milline võiks nende nn. soojendavate kreemide toime olla. Kreemiga määrides lihaseid soojendada on sama naiivne kui kreemiga määrides tselluliidist lahti saada. Jõudu.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

t.. hakkab jälle nutt ja hala pihta, jookse - aga ära mölise :).
Eelmistele määrdespetsidele, aitab küll soojenduskreem, aga mitte igast suva soojenduskreem. Mõte on ikka selles, et enne võistlust soojenduse ajal ja võistluse alguses oleks lihas soe mitte kange, pärast on ta niikuinii soe.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Võistlus pole koht kus enese jaoks uusi asju katsetada(soojenduskreemist siis).

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Mis mind hetkel Priidu puhul imestama paneb on see, et jooksuvõistlusel osalemise kogemust peaks ju tal olema ning selle pealt võiks juba mingi otsuse teha, mitte hakkama enne starti juba "vabandusi otsima" et kuidas ja mismoodi teha või joosta tuleb. Kuulaku keha ning mõelgu peaga :) Aga muidu jõudu

 
At 17:35, Blogger madis said...

Olge finalgoniga ettevaatlik, kui ei taha saada tunde kestvat põletustunnet. Minu jaoks on see liiga karm kraam.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

tuli kolinal maha.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

PP, Sa juba vana mees, mis asja sa selle 10 km-ga jandad, aeg oleks juba maratone joosta! Ise tahad vastupidavusala mees olla :)

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Nii et siis seekord sai jälle riietusega alt mindud. Ei tea mitmes kord juba!

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

kas sellise aja jaoks me siis trenni tegimegi, tavaliselt on treeneri viga kui sportlane teeb muudkui trenni aga tulemust ei ole, vaata kriitilise pilguga oma nõuandjate plaanid üle, või vaata üle kas sa oled ikka nii teinud nagu nemad on öelnud, et kui on taastav 130 pulsiga trenn kas sa siis mitte seda 160nega ei tee

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

mis see aeg tuli siis?

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

http://www.tallinnapostimees.ee/?id=33375

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

http://www.tallinnapostimees.ee/?id=33378

 
At 00:57, Anonymous Anonüümne said...

http://www.postimees.ee/?id=33421

 
At 05:55, Anonymous Anonüümne said...

PP, saaksid sa Lembergi käest arvamust Alexey Markovi kohta. Kuhu juunior sel aastal ilmub, seal ka kinni paneb, tavaliselt. Uus tegija. Millised oleks ta võimed tulevikus?

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

hea intrevjuu oli reporteril, mulle meenutas see kreisiraadio ühte klippi, http://www.youtube.com/watch?v=bdX9rStKaMk&feature=related
kus oja petsi käest küsiti et kuhu sa 800 millli panid, .. ma ei oska öelda kuhu see täpselt sai..kõik oli tehtud õieti...aga raha ei ole :)
Priit ära pikka viha pea, TRMil näeme

 
At 05:58, Blogger Unknown said...

www0912


true religion jeans
coach factory outlet
adidas nmd
coach outlet
canada goose outlet
coach outlet
longchamp
michael kors outlet
nike shoes
moncler jacket

 

Postita kommentaar

<< Esileht