reede, oktoober 10, 2008

Pullerits: Ärge müüge end sentide eest!

Vaadake, mida inflatsioon Eesti spordis teeb. Lugu ise on järgmine.

Tahtsid neli noorjalgpallurit Taaralinnas klubi vahetada. Nad olid kõigest 14-aastased, heal juhul mõni oli 15. Need on väga tähtsad detailid. Sest nende ülemineku eest küsis nende endine klubi noorte noorust arvestades lausa kosmilise summa.

Enne, kui summa juurde jõuame, on vaja selgitada, miks oli üldse vaja maksta. Aga maksta oli vaja sellepärast, et muidu poleks nad saanud uue klubi koosseisus osaleda Eesti omavanuste meistrivõistlustel, sest vana klubi ei nõustunud vastasel korral litsentsi muutmisega (vähemalt nii mulle allikad asja seletasid).

See üleminekusumma, mida vana klubi iga noore mehe eest küsis, oli ühtedel andmetel 30 000 krooni, teistel andmetel koguni 40 000 krooni.

Muidugi ei soostunud uus klubi nii noorte meeste eest seesugust summat maksma. Ja kust klubil see raha võttagi olnuks. Aga poisid Eesti meistrivõistlustel mängida tahtsid. Mida teha?

Ei jäänud siis muud üle, kui poiste vanemad olid sunnitud oma kukrut kergendama. Kolme poisi vanemad maksid lapse ülemineku oma taskust kinni, neljanda poisi vanemad siiski keeldusid sellest. Või rahakott lihtsalt ei võimaldanud.

Mul on ka kindlad andmed, mis klubidega on tegu, aga kuna selle rahatehinguga olevat seotud mingid kahtlased nüansid (mu isiklik kahtlus, et ju on tegemist musta rahaga, mille pealt ei ole riigile makse tasutud, aga olgu rõhutatud, et see on minu wild and uninformed guess), siis las esialgu jäävad need nimed minu teada, sest ei taha saada endale kraesse võimalikke süüdistusi ja vasturünnakuid, et tõestagu ma seda kirjalike dokumentidega, mida siin kirjutan. No kust saavad mul dokumendid olla, kui uskuda, et nende üleminekute kohta pole mingisuguseid pabereid.

Nüüd on huvitav teada, mida ütleb selle peale jalgpallipealik Aivar Pohlak. Praegu on liiga varane hommikutund, aga päeva peale võtan temaga kindlasti ühendust.

Ja teistele küsimus: kas teate veel samasugustest nn megaüleminekusummadest? Äkki on siin lai ja oluline teema peidus, mis nõuaks põhjalikumat menetlemist.

No ja muidugi pole siin asi inflatsioonis selle klassikalises mõttes, nagu algul kirjutasin. Kuid inflatsioon on selles mõttes siiski olemas, et lausa uskumatu, mis summasid nii noorte meeste eest juba nõutakse ja paraku ka välja käiakse.
******
North Window, Windows Section, Arches National Park, Utah. 30. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto: Elevandiluuranniku jalgpallurid treenimas. Foto autor: AFP / Scanpix

4 Kommentaarid:

At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Võistlustantsus, mis pole küll ametlikult tulemussport, kuigi trenni tehakse seal isegi kõvemini kui jalgpallis noortetasemel, on mingi sama jama juba aastaid
käinud.

Samas, täna ja õigel ajal makstud 30000.- võib tulevikus olla selle sama mehepoja nädala-kahe palk!
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=299232&q=jalgpall

Jalgpall ongi imederiik, kuna inkassofirmade infole tuginedes, on Pohlakuga seotud vutikäng ka ise kogu Eestile võlgu, on Harjummale võlgu ja Virumaale võlgu, aga see ei koti kedagi! Hiigelstaadion ja süsteem püsib!!!

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Minu teada on enamusel spordialadel kehtestatud n.-ö. õpetajatasud. Ehk siis see tasu küsimine on täiesti seaduslik ja alaliitude poolt paika pandud. See kehtib ka näiteks rattakoolide puhul. Tahab poiss klubi vahetada, peab uus klubi vanale poisi õpetamisele kulunud raha välja maksma.
Olen lugenud ka täiesti motiveeritud põhjendusi selle süsteemi kaitseks, aga et ma neid peast täpselt ei mäleta, jätan selle blogipidaja välja uurida.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

loen ja ei usu oma silmi. juba eile oli linna peal kõlakas, et asi tilgub meediasse. paraku see tilgutaja valis vale isiku ja sattus sinu otsa. sa ei tunne vutiringkondade inimesi ja seal toimivaid kirjutamata seadusi. pole välistatud, et nüüd on poiste karjäär hoopis ära rikutud. vast ehk 'Pealtnägija' tasemel värk suudaks midagi muuta. niisama kohalikus lehes kaagutamine teeb asja ainult hullemaks. meil on väike linn, kõik tunnevad kõiki.

 
At 16:42, Blogger Kaur said...

Miks peaks neid vutimaailma kirjutamata seadusi nii kangesti meedia eest kaitsma? Ja miks peaks see nende poiste karjäärile mõjuma? Kui on kombeks maksta ja ka seekord maksti - siis on kõik kombes ju?

(Kogu see raha järele haisev tulemussport on võõrale vaatajale veidi jäle, a see ei tähenda, et haisu jõuga kinni peaks hoidma.)

 

Postita kommentaar

<< Esileht