kolmapäev, detsember 03, 2008

Pullerits: Kuidas ööelu toob spordiedu?

Olümpiavõitja Gerd Kanter räägib selle nädala Kroonikas, et tema unes ketast ei heida. See on imelik ja ma ei tea, kas see on ka kasulik, aga järgnev pakub kindlasti igaühe freudilikele ja freudistlikele tungidele verbaalset väljendusvõimalust.

Nimelt algas möödunud ööl vana lugu, mis on juba eelmisest talvest tuttav. Suusatasin ja võistlesin. Kuid vahe on selles, et eelmine talv ei olnud need suusaunenäod sugugi happy endiga - ja ega talv ka hiilgetulemusi toonud. Sedapuhku, eile öösel, läks aga teisiti.

Sõitsin 15 km klassikat. Hirmus vinge ilm oli, peaaegu nagu kümne päeva taguse tormi ajal. Kõik startisid jope seljas. Kui lõpetasin, küsis keegi, kuidas läks, mille peale vastasin naerdes, et ahh, sellises ilmas polnud mingi õige võistlus. Aga siis tuli välja, et olin tulnud esimeseks. Ja teate, kelle ees ja mis võistlustel?

Täiesti ootamatult selgus, et selle naljasõiduga olin tulnud olümpiavõitjaks. Ausõna, see ei ole bluff. Kusjuures Andrus Veerpalu kaotas täpselt minutiga ning Jaak Mae minuti ja kümne sekundiga. See on kõva edasiminek, sest eelmine aasta lõppesid kõik unenäovõistlused fiaskoga.

Saan aru, et unenägu oli absurdne, aga kas ka ilma vähimagi tõeivata - selle võib kahtluse alla seada järgnenud unenäoga. Too oli igatahes väga realistlik. Nägin, et tegin Art Soonetsiga maastikurattal trenni ja esimest korda olid mul rattasõidu kingad jalas. Tulemus oli see, et vähegi liivastel kohtadel käisin kohe külili. Lõpuks sai mul sest rattasõidust sedavõrd villand, et virutasin ratta endast eemale ja kirusin, et kurat, et see ei ole normaalsete inimeste ala. Arvestades, et sügisene Tartu rattamaraton muutus tõepoolest tüütuks, kajastas see unenägu mu suhtumist rattasõitu äärmiselt tõepäraselt.

Kui siit teha nüüd järeldus, et küllap peitus mingi tõetera ka suusaunenäos, siis kolmandast eilsest spordiunenäost ei oska küll midagi välja lugeda. Kuidas on võimalik, et võistlesin suveolümpial... vehklemises? Vaat sellest ei saa ma absoluutselt aru. Kuid ega ma kaugemale kui kaheksa hulka ka jõudnud.

No nii: milline on diagnoos?
******
Sipapu Bridge, Natural Bridges National Monument, Utah. 3. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Andrus Veerpalu (paremal) võtab Torino olümpia 15 km klassikasõidu autasustamisel vastu õnnitlusi teiseks tulnud tšehhilt Lukaš Bauerilt. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees / Scanpix
Foto 2: Andrus Veerpalu rühkimas Torino olümpial läbi lumesaju 15 km klassikasõidu kuldmedali poole. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht / Scanpix

17 Kommentaarid:

At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Ületreeningust tekkinud füüsiline ülekoormus,mis avaldub mõju närvisüsteemile. Teisisõnu oled taas kahe heinakuhja vahel.Mingilmääral usud siinsete kaasvõitlejate soovitusi ja samas üritad tõestada treeneriga võimatut,sellest tulebki öine närvilisus.Kui nüüd MA ei reageeri sportlase sellisele avaldusele ,ei ole ta mingi treener vaid lihtsalt kehkenpüks ,kes oma piiramatu jutuvadaga tahab läbi sinu blogi esineda.Vabandust karm avaldus, aga minumeelest nii see on.

R.

 
At 10:14, Blogger Priit Pullerits said...

R. - mitte karm, vaid liiga kiire avaldus. Minu n-ö eripära on juba ei tea mis ajast äärmiselt intensiivne ööelu - näha öö jooksul loendamatul hulgal igasuguseid unenägusid. Tüüpilised on matemaatikaeksami lähenemine ja ma ei oska mitte midagi ning teenistus vene kroonus, lille lõpuni jääb pikk aeg või kuhu kutsutakse teist korda. Suusatamist satub sekka ikka hirmus harva, nagu ka muud sporti. Nii et ses suhtes ei kiirustaks ma eilset kolme unenägu automaatselt suure treenimisega siduma.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Arvan et eelmise aasta alateadvuse hirm õnnestumise ees hakkab tasapisi asenduma enesekindlama mõtlemisega edu võimalikusesse. Teisisõnu kui eelmisel aastal treenisid nagu vaja, siis kahtlesid kas see ka rahuldava tulemuse toob, siis see aasta oled treeningu tulemuslikuses ja edus võistlustes kindlam. Unenäod on iseenesest pinnapealse une faasis toimuvad nägemused suht lühikese aja jooksul, loodetavasti viibid enama jao ööst sügava une faasism mis on palju tähtsam kui su nägemused

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei noh, muidu oleks ju kõik korras aga see vehklemise värk teeb ärevaks. Selle päarst käi küll Raja tänaval ära.
Aga seda teist korda vene kroonusse kutsumist on minulgi ette tulnud.

Ain

 
At 12:07, Blogger Vana Kala said...

Tulemusi ei oska ennustada, kuid ilma lumeta perioodil eduka suusaune nägemine näitab, et sinu tippvorm on täna ja praegu! Edasi tuleb juba vormi kukkumine, kahjuks.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea mida Veerpalu minutilisest kaotusest arvab?

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Mis vormitipp? Vorm on ainult tõusuteel, sest järgmistes unedes kaotab Veerpalu juba 15 minutiga.

 
At 13:00, Blogger Priit Pullerits said...

Vahepalaks Veerpalust: rääkisin ühe vilunud arstiga, kelle lähim sugulane on hästi tuntud spordiarst ja kes ise on võitnud omal ajal Liidu tasemel medaleid ning ta ütles asju teades, et Veerpalu põlv on meditsiiniime, et see on siiamaani vastu pidanud, ja ütles, et selle põlve vastupidamine on noateral balansseerimine. Samuti väitis ta, et on ääretult ohtlik lasta Veerpalul võistelda uisutehnikas, mida ta pidi Tour de Skid silmas pidades peatselt tegema, sest see koormab põlve äärmiselt ohtlikult ja palju rohkem kui klassikastiil. Asjatundja resümee: kui suusaprofessor seda ei tea ja ei arvesta, siis... selle lause jätan igaühe enda lõpetada, sest olen siin niigi palju jahvatanud tarka juttu.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

KUi sa nüüd koos oma tuttavast tuttavaga alles nüüd avastad Andruse põlve olemust ja ohutudest mis haige jala ja koormustega kaasas käib oled ikka väga ajast maha jäänud! Ja rääkida nüüd taas mingist uisutehnika ohust ei ole mingi avastus. Järeldusd: Andrus&Co teavad seda ilma sinutagi(ka selle "targa tuttavatagi"); sõites hea uisutehnikaga(mitte jalad harkis nahu algaja) ei ole see treenitud sidemete puhul veel kõige hullem ja kokkuvõtteks oleks ka siis halajaid kui Andu ei sõidaks!

 
At 15:54, Blogger Priit Pullerits said...

Täna on olnud päris edukas päev. Postimehes ilmunud lugude tänane loetavusedetabel on kl 15 seisuga selline:

23899 - Lörri läinud elu välismaalasega tekitab laste pärast kaklusi, Priit Pullerits
16552 - Võimas duell lõppes haudvaikusega, Peep Pahv
15818 - Paapua hõimu emad on kümne aasta jooksul tapnud kõik pojad, PM/The Times
13281 - Enne trenni venitamine on mõttetu. Kas tõesti?, Priit Pullerits
9282 - Johann Urb osaleb kuulsas «Knight Rideri» telesarjas, Priit Pullerits

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Päev ei ole veel lõppenud, Priit. Trenn ju veel tegemata. Täna üle tüki aja asfalt kuiv, seega patt oleks seda kasutamata jätta.

Ain

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

No vehkleja oled sa kogu aeg olnud. Küll vehkled uhkusega, et pulsokat pole vaja, nüüd vehkled, et oled Tähtvere aeglaseim vennike jne.
Vehkle vähem, ei tule see sul enam unedes ette ja ka endale kasulikum - sa ju kulutad kogu oma väljatreenitud energia vehklemisele (enne starti skalpide lugemisele, treeneri ja määrdemeeste kiitmisele sic!).

Ivar

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Tere,

Kui mõelda PP unenäole, siis ütleks nii:

MINU TÖÖ ON TEHTUD VIISIN MEHE OLÜMPIAMÄNGUDEL KULLANI!

Kui pisut analüüsida siis: Ei olnud üllatus PP nii hea seis, kuna viimased treenigud lumel ja herne tänaval näitasid, et mees võib astuda vastu kellele iganes, kasvõi 2x olümpiavõitjale. Üllatuseks tuleb lugeda seda, et eestlased suutsid vormistada aga kolmikvõidu, seda juba iga päev ei juhtu.

Saigi ära proovitud, mis tunne võib olla Olümpiavõitja treener ja veel suurem rõõm oli pealt näha eesti meeste kolmikvõitu 15 KM distantsil, mis oligi puudu!

Aitäh PP ühe uue kogemuse eest!

Saan minna teenitud puhkusele ja inspireerituna Dr.watsonist ja S.Holmsist ajama varguse jälgi, mis toime pandud paar nädalat tagasi.

Margus Ader

 
At 08:16, Anonymous Anonüümne said...

pole paha!
j.

 
At 08:48, Blogger Priit Pullerits said...

No nii, ja katsugu nüüd keegi veel väita, et Margus Ader pole treener (vt 23:58). On enamgi veel: edukas treener. Kas keegi veel suudab nii lühikese ajaga saavutada nii lootusetu õpilasega sellist edu? Tehke järele!

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Millegipärast arvan, et PP ei ole sellist und näinud, see unenägu on selleks, et seda näha, liiga ilus... Paber kannatab aga kõike...

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Esimest korda võitsid unenäos?. Mina olen küll umenägude järgi 10 kordne maailmameister ja ma-ei tea-mitmekordne olümpiavõitja. See on võimatu, et ma võiksin unenäos kellelegi kaotada.

 

Postita kommentaar

<< Esileht