neljapäev, oktoober 21, 2010

Pullerits: Kuidas saada häid tulemusi treeningplaanita?

40 kilomeetrit enne Tartu rattamaratoni lõppu jäi Allan Oras, kes aasta tagasi tuli samal rajal Euroopa meistriks, Tanel Kangertist ja Erki Pütsepast maha. Jõudu ei jätkunud. Hirmus raske hakkas – ja järjest raskemaks läks. Orasele tundus, et kilomeetrid hakkavad venima, hall ilm järjest rohkem segama, pruun muda üha nätskemalt rehve endasse imema. Isegi allamäge näis, et ratas enam ei jookse.

Lõpuks kaotas ta Kangertile nelja ja Pütsepale kahe minutiga.

Ent nemad jäid ka ainsaks, kellele alla tuli vanduda.

Kummalisel kombel tundis Oras (34) tänavusest kolmandast kohast isegi rohkem rõõmu kui aastatagusest Euroopa meistrimedalist. Sest see tuli neetult vaevaliselt: vaim oli väsinud, keha eelmisest pikast tööpäevast kurnatud. Klubi Tartu Maraton majandusülemana oli ta rassinud kümme tundi Tähtvere spordipargis, et rekordilise osalejate arvuga tillusõidul ja minimaratonil kõik alates aedade püstitamisest kuni elektrivoolu tagamiseni korraldatud saaks. «See on õudne orgunn!» lausub ta.

Aga Oras, nagu kiidab Jaan Kirsipuu, paistab silma suurepärase võimega ennast mobiliseerida. Ise ütleb ta selle kohta, et kõik on peas kinni: «Kui midagi väga tahad, siis oskad ka kokku võtta.»

Kokkuvõttes tuli Tartu rattamaratoni 3. koht siiski nii piinarikkalt, et sellist kogemust, kus sisuliselt tuleb hüpata tunkedest stardijoonele, ta enam ei soovi. «Olin enda üle uhke, et suutsin töö kõrvalt sellise tulemuse teha,» tunnistab ta, «aga see ei tulnud kergelt.»

Liiati jõudis Oras Elvas kahe profi kõrval pjedestaalile vana rasva pealt. Töölissportlasena, nagu tituleeris teda Klubi Tartu Maraton pealik Indrek Kelk. Tõepoolest, ehkki Oras esindab mullusest Läti amatöörklubi Rietumu-Delfin, on tal sellest hooajast saanud oma sportlastee planeerimisel võrdlemisi vabad käed. Ta harjutab vastavalt enesetundele ja tujule, kuulates sisemist häält. «Kui olen väsinud, siis nui neljaks trenni ei lähe,» avaldab ta. Töökohustuste tõttu on tulnud iga nädal kaks-kolm trennivaba päeva. Enamgi veel: töökoormuse tõttu on sageli isegi lõunasöök vahele jäänud. Treeningpäevikut ta enam ei pea, mistõttu tänavune rattakilometraaž 10 000 on puhtalt oletuslik.

Kõigele vaatamata on lõppev rattahooaeg Orasele tema karjääri üks edukamaid. Juba neljandat korda võitis ta Elion Cupi, Eesti maastikurattasarja, samuti tuli üldvõit lätlaste samalaadses, SEB sarjas. Eesti meistrivõistlustel võitis ta mägirattamaratonis esimese ja kriteeriumisõidus teise koha.

«Allani viimase aja treeningkoormused pole olnud suured, kuid ta on teinud nende pealt supertulemused,» kiidab Jaan Kirsipuu.

Just Kirsipuu oli see, kes meelitas Orase eelmise aasta hakul Arcticu ridadest Rietumu tiimi. Teist nii stabiilset ratturit Eestis ei leidu, kõlas tema põhjendus lätlastele.

Tõepoolest, kui Oras numbri seljale kinnitab, läheb ta alati võitlema. Ta sõidab aktiivselt, dikteerib võistluse kulgu. «Kui juba stardijoonele asun, siis lähen verd valama,» lausub ta. Sedasi püsib ta igal jõuproovil pildis – just seda sponsorid ju soovivadki.

Ent igal asjal siin elus on hind. Kuna Oras oli iga võistlust võtnud alati maksimaalse pühendumusega, tajus ta Läti klubi värske liikmena, et vaim on närb. «Ühesõnaga: siiber oli,» tunnistab ta. Eelmise aasta augusti alguseni tundis ta, et pole sadulas see, kes tahaks olla. Sellist vormi, millega rahule võiks jääda, ei tulnud ega tulnud. Aga siis äkki tuli – just Tartu rattamaratoniga kahasse peetud EMi ajaks.

Ent pärast võidukat EMi teatas Oras Läti bossidele, et loobub suurest spordist ja läheb tööle. Ta oli aastaid kevaditi kuude kaupa pere juurest eemal laagrites viibinud ja suviti nädalate viisi võistluskarussellil tiirelnud. Pidev elu bussis ja hotellis hakkas kurnama ja tüütama. Poeg Joonatan on saanud selle ajaga juba 11, tütar Sabiine on kuuene. Oras tänab abikaasa Kristit, muusikakooli klaveriõpetajat, kes on teda kõik need aastat mõistnud ja toetanud. «Kui su kõrval on inimene, kes toetab, siis see annab palju jõudu juurde,» sõnab ta.

Liiati oli Oras Kelgule juba eelmise aasta hakul lubanud, et pärast EMi tuleb ta Tartu Maratoni klubisse tööle, ja seda sõna ei tahtnud ta murda. Lätlased olid aga Orasest sedavõrd huvitatud, et lubasid tal tänavuseks hooajaks ise oma plaanid teha ja kalendri kokku seada. Nii nad siis kokku leppisidki.

Järgmisel hooajal üritab mitte tipp-, vaid töölissportlane Oras sõita sama mudeli järgi, mis talle tänavu edu tõi. «Põhi on vanast rasvast kõva all,» usub ta, «kasutan seda nii kaua, kui see kestab, olgu aasta või kaks.»

Neil päevil valab Oras koos Kelgu ja Kirsipuuga verd Austraalias. Seal toimub maailma väidetavalt kõige kurnavam, kuumem ja seiklusrikkam mägirattamaraton – 1200 km kümne päevaga. See on jõuproov, millel osalemisest oli Oras pühendunud ratturina juba viis aastat unistanud.
***
Mida kostab Orase kohta Jaan Kirsipuu, Eesti edukaim jalgrattur:

«Allanile ei ole loodus andnud väga suurt mootorit, aga see-eest on tal hea mobiliseerimisvõime. Samuti tunnetab ta oma keha hästi ja oskab end suurepäraselt vormi viia.
Allan suudab võrdselt hästi sõita nii maanteel kui maastikul, ehkki minu arust sobivad talle rohkem kahe-kolmetunnised sõidud. Selliseid peetakse just maastikul. Aga tal on maanteemehe terane taktikaline vaist, mida paljudel maastikusõitjatel pole üldse. See vaist on ka tema tulemustes olulist osa mänginud.
Kuna Allanil superfinišispurti pole, peab ta leidma lõpus mõne muu nipi. Tavaliselt oskab ta neid auke, kui teistel on tähelepanu hajunud, suurepäraselt leida. Kui ta maastikul üksinda eest ära lasta, siis ega teda kerge enam kinni võtta ole.»
******Šõutantsu võistlusel osalevad kohalikud tüdrukud Poreči kesklinnas; Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Allan Oras pärast tänavuse Tartu rattamaratoni lõpetamist. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Allan Oras (tagumine, nr 1) tänavusel Tartu rattamaratonil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Allan Oras (paremal) tänavuse Tartu rattamaratoni pjedestaalil, keskel võitja Tanel Kangert ja vasakul teise koha saanud Erki Pütsep. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 4: Allan Oras tänavu kevadel Eesti kriteeriumisõidu meistrivõistluste etapil Viljandis. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 5: Allan Oras saab pärast tänavuse Tartu rattamaratoni lõpetamist õnnitlusi Läti klubi treeneri tütrelt. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

37 Kommentaarid:

At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Pealgiri jälle mõga

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Tänan muretsemast Pullerits. Mul on treeningplaan olemas. Ega 200 km kuus ilma plaanita ei tule. Ma nagu ei näe seost tööl käimise ja treeningplaani olemasolu vahel. Tööl käimine küll nüüd rahvasportlast ei sega. Või pead ennast ikkagi proffiks. Ma muide kahlustan ammu, et sa sportimise eest tasu saad.

 
At 12:45, Blogger Tauno said...

Vaadates siin toodud ja ka mujal avaldatud fotosid TRM-l võistelnud rattaproffidega jääb mulle suhteliselt müstiliseks kuidas õnnestub neil ilma prillideta hoida oma silmad puhtad. Täiesti arusaamatu. Kas keegi teab seletada?

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Hea artikkel.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Mis selles artiklis head on?
Inimene on küllalt vana, et perega koos olla. Selleks valis teise töö, mis ei võimalda niipalju oma hobile pühenduda. Igapäevane valik, ei midagi erilist.
(Oras töötas ka varem, kaupluses. Töö on nüüd natuke teisem, aga ei midagi erilist, pere vaja toita)

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Artikkel on muu hulgas hea selle poolest, et näitab kuidas töökoormusele vastavalt oma treeningut seada. Nui neljaks enam trenni ei lähe - see ongi õpetus tööl käivale amatöörile. Harrastajate treeningplaanid on pigem spordiajakirjanike fantaasia kui reaalsus. Mõjutavaid tegureid on ju nii palju (ilm, enesetunne, eraelu). 200 km võib ju kuus täis tiksuda küll ja tore on. Aga see tiksuks ka ilma erilise plaanita.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

MMil esikaheksasse jõudnud suusasprinter Anti Saarepuul terviseprobleemid ja harjutab tervisesportlase kombel: http://sport.err.ee/suusk.php?06115561
Kas tuleb häid tulemusi nagu Orasel?

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

14:34 Kas see oli sulle üllatus, et treeniguid planeerides peab arvestama ümbritsdeva keskkonnaga?
Siis on see sulle tõesti hea ja vajalik artikkel. Teised inimesed reeglina teavad seda.
Nägemus, et inimene,kes käib tööl või on harrastaja, ei peaks oma tegevust planeerima, on asjatundmatu.
Mida vähem on vaba aega, seda paremini peab aega planeerima.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

to 10:00
See võiks olla teema Pealtnägijale või Eesti ekspressile.. kes on Priit Pulleritsu salapärane rahastaja?.. Tähtvere pargipuude vahel välksatav üksik suusataja.. 25 ringi pimedas sügisõhtus..ega ta niisama seda ei teeks..intervjuu Sandor Liivega: kas tegemist on kihlveoga?.. Pullerits ise eitab raha saamist.. jne samas stiilis

 
At 15:23, Blogger Priit Pullerits said...

15:19 - hoian teie, EE ja PN aega ja vaeva kokku. Mul ei ole mingit teist rahastajat peale iseenda. Ja 10:00 - ainus tasu sportimise eest on see rahuldus, mille saan siis, kui olen teinud sellise tulemuse ja saanud sellise koha, mis mulle rõõmu teeb. Pjedestaalikohtadele ei kandideeri minusugune ammugi ju.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Siin tuleb Priiduga nõus olla. Valdav osa inimesi just seetõttu sporti teebki. Kui keegi teebki raha pärast, siis mitte kaua (n kihlvedu kuid ka siis ei ole kihlveo objekt ainus stiimul, see pigem lisaboonus ja viis elu huvitavamaks teha) ja kindlasti mitte alguses.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

AS Postimees maksab ju kinni Pulleritsu Tartu nelikürituse osalustasu. Võimalik, et võimaldab tööaajal ka trenni teha. Seega ei ole päris täpne, et kogu spordiharrastuse maksab Pullerits ise kinni. Kas spordi tegemine on otselelt töötasusse arvestatud, ei pruugi Pullerits ise ka teada. See selgub, siis kui Pullerits jätab sportimise katki. Kas lastakse lahti või mitte. Elu paradoks on kord juba selline, et asju polegi protessi ennast segamata võimalik mõõta

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, see ei ole õige, et Postimees maksab minu neliküritusel osalemise tasu. Pääsen selle maksmisest, kuna PM on sponsor. PM ei maksa KTMile selle eest, kui ma nime kirja panen. Ei KTM ega PP ega keegi kolmas saa selle eest mingit tasu, kui ma kaasa löön nelikürituse jõuproovidel. Ja Estoloppeti sarjas ka, muide.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

See ei loe, et rahalist liikumist ei toimu.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

"ei ole õige, et Postimees maksab minu neliküritusel osalemise tasu. Pääsen selle maksmisest, kuna PM on sponsor."

Määrav on see, kas Pullerits osalemist võtta tööülesande täitmisena või eraelulise tegevusena. (Eeldame, et Pullerits on PM-ga tööalases suhtes). Esimesel juhul on Pullerits õigustatud saama töötasu. Milline on õiglane töötasu maratoni alla 4 tunni läbimise eest on iseenesest väga huvitav küsimus. Teisel juhul võib aga olla tegu tööandja poolt tehtava erisoodustusega. Kui võimalust neli korda tunde higistades rassida saab ikka erisoodustuseks lugeda..

 
At 23:03, Blogger Vigurivänt said...

Allan on väga sümpaatne tegelane, olen talle alati pöialt hoidnud. Töö kõrvalt tipptasemel sporti teha on päris väsitav. Mul oli parimatel aegadel 2 töökohta ja trenni tegin üle 400 h aastas, so 9-10 h nädalas, aga tippudel on need numbrid topelt.
Tauno, muda vastu aitab nokats või kiivrinokk. Ega ta täielikult ei varja, aga midagi ikka.

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

Ei KTM ega PP ega keegi kolmas saa selle eest mingit tasu, kui ma kaasa löön nelikürituse jõuproovidel. Ja Estoloppeti sarjas ka, muide.

Jah, seda me teadsime juba varem, et stardi/finishipaikadesse sõidu eest Te tasuma ei pea - kord on autojuhiks Art, kord Peip, kord Pärtel. Nüüd siis tuli välja, et ka võistluseelsete suusamäärimiste eest ei tule raha välja käia. Ja võistluse käigus manustatavad kõiksugu geelid-värgid poetatakse ajakirjanikuhärra lauale samuti tasuta. Way to go!

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Krt, mida te närite siin kogu aeg. Nüüd aetakse geeli pakk ka lõhki. Minge Kadstiku alla tööle, saate ka ehk tasuta starti.

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

"Aga öelge nüüd, mis ma nende õlledega peale pean hakkama? Kas need tõesti aitavad tulemust paremaks teha? Ei usu. Liiati, ärgem unustagem, et ajakirjanik ei tohi vastu võtta tasuta kingitusi. Nii on need pudelid mul siiamaani, ausõna, täiesti avamata."

memento

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

8:31
Kas tahad öelda seda, et PP ütles, et ajakirjanikuna ei tohi ta neid pudeleid vastu võtta, aga samas väidab, et tal on need siiani olemas.
Tähendab ta võttis need vastu.
Väidab üht aga teeb teist ja räägib iseendale vastu.Selle tegevuse nimi on "Pulleritsu panema".
Selline manipuleerimine ongi põhjus miks teda armastatakse.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Norijatele ja (tähe)närijatele ütleks, et Pulleritsu tekste võib lugeda, ent teda ei tasu tõsiselt võtta. Kui kahtlete, siis meenutage kevadtalvist Kanepi-case'i. Päev pärast legendaarset hüsteerilise eide artiklit nimetas Peep "Mehed-ei-nuta" Pahv Postimehes Pulleritsu hukkamõistvat kirjutist "tühipaljaks sõnamulinaks".

Suurlinnades tinistatakse tänavanurkadel kitarri või tehakse tsirkusenumbreid. Meile pakub samalaadset meeleolukat vaheldust Pulleritsu spordiblogi. Lugege, naerge ja unustage. Case closed.

Aivar

 
At 11:22, Blogger Priit Pullerits said...

23:52 - oh teid küll! Teate hästi, kes mind võistlustele viib, aga ei taha tunnistada asjaolusid. Olen Peibule ja Pärtelile alati oma osa kütusekulust maksnud, Artil lausa paaki täitnud. Suusamäärimine on tasuline, seda tegi mulle näiteks mullu minu PMis ja ka mujal teenitud isikliku töötasu eest Jaanus Kunts Suusavendadest. Geele ja batoone olen samuti oma raha eest ostnud, ühele üritusele koguni 150 krooni eest, aga Soonetsilt saan Dexalit küll odavalt, kuue krooni eest tükk, aga pole minu asi, kust Soonets neid omahinnaga saab. Mida veel?!

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Pange see PP kulude-tulude teema nüüd avalehele, kohe jäädavalt rippuma, et oleks silmi ees, kui blogi avad. PP on seda siin juba kümneid kordi korrutanud ja ei lisanud ka seekord midagi uut. Üratüütabjuba, ma ütlen.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit kuidas nende õludega ikka on?
Võtsid need vastu, elik räägid iseendale vastu?

 
At 13:29, Blogger Priit Pullerits said...

Õlledest vabanen peagi. Ei omasta neist grammigi ega piiskagi. Leidsin inimese, kellele need ära kuluvad. Minu südametunnistus on puhas (ja meel kaine!).

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

eile ütles PP et keegi ei saa tema võistlustel osalemiste eest tasu. täna väidab PP et tegelt tuleb maksta nii transa suusahoolduse kui purakakotikeste eest???

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

OOt, kas tõesti õlu ei maitse? Või tõesti kingit nii kehva maitsega õlut, et ei vääri mekkimist. Nuu daa see viimane variant on kodumaisele õllevabrikandile väga "hea" reklaam.

Aga päriselt? miks siis õlu ei maitse? Kas lapsepõlves sai ülikoolis õlle isu täis joodud ja liiga palju rumalusi tehtud? Või veel hullem - õlu oli tollal nõnda sandi maitsega, et terveks eluks jäi s*ita maitse mällu. See on tõesti kehva variant, minu kaastunne. Ma tegelikult just tolle viimase asja pärast kah õlut ei tarbi, kuid mõõduka degusteerimise olen sellegipoolest omaks võtnud ning sõpradega koos olles aitan kogutud/tellitud varusid kah vaikselt hävitada. Peab ütlema, et mul pole enam kordagi õnnestunud komistada nii nigela õlle otsa nagu see aegade hämarusest on meelde jäänud.

Üks kehva kogemus tuli õllega veel meelde. Nimelt haisesid vene aja proled rõvedalt humala järgi ja nad olid tüütult jutukad teemadel mis ei pakkunud põhjust tähelepanuks. Kui juttu võisid veel eirata siis jutuga kaasnenud humalahaisurünnak tekitas päris tugevaid ja meeldejäävaid emotsioone :) No aga aja jooksul tuleb sellest üle saada. Tegelikult ma kardan, et ka Priit on selles üle saanud, kuid istub lihtsalt naise saba all, kes saab sõbrannade ees kohvikus kelkida, et tema mees õlut EI JOO! No ja mis järelduse me siis selle põhjal Priidust teeme? Siin on teemat küll mitte pealtnägija jaoks kuid Postimehe naistelehe jaoks kindlast.

 
At 16:02, Blogger Priit Pullerits said...

...no on alles teooria! Vähemasti naljaga kirjutatud, ei ole kirjutatud viha ega ärapanemise ihaga, seepärast on see kommentaar nauditav - mis siis, et ajuvaba. Aga nädalalõpp võibki meeleolult kergemaks minna ju. Ei, noh, olen õlu ikka paar korda aastas proovinud ka, kui on hästi palav, aga paar lonksu ehk pool pudelit on maksimum, edasi on minu maitsemeelele ja seedekulglale mõttetu kaanimine.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Ja selle rasva pealt on Oras praegu pärast neljandat etappi neljas, Jass viies, st laske rahulikult ilma treeningplaanita.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

See, et Oras treenib vähem ja kootilisemalt, ei tähenda seda, et tema treeningud endiselt mõtestatud ei oleks. Vastupidi, mida vähem harjutad, seda nutikamalt tuleb seda teha. Pealkiri ei lähe jutu mõttega absoluutselt kokku. Aga seda on vist ka palju oodata.

 
At 10:32, Blogger Unknown said...

www0416cheap ray bans
ray ban sunglasses
vikings jerseys
los angeles lakers
oakley sunglasses
nike air huarache
detroit lions jerseys
nike air jordan
green bay packers jerseys
boston celtics jersey

 
At 12:20, Blogger Unknown said...

qzz0419
coach outlet online
kate spade handbags
ralph lauren outlet
oakley sunglasses wholesale
adidas yeezy
michael kors outlet clearance
nike basketball shoes
ferragamo shoes
christian louboutin shoes
canada goose outlet

 
At 05:19, Blogger Unknown said...

qzz0606
coach outlet online
michael kors outlet
canada goose jackets
michael kors outlet
tory burch outlet
cheap mlb jerseys
canada goose outlet
adidas wings
ray ban sunglasses
cheap football shirts

 
At 06:09, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
kate spade outlet online
canada goose outlet
yeezy boost 350 v2
jordan shoes
football pas cher
michael kors outlet online sale
nike requin pas cher
pandora outlet
ugg boots on sale 70% off
basket nike

 
At 05:41, Blogger Unknown said...

www0912



golden goose
ugg outlet boots
bottega veneta
kate spade outlet
canada goose outlet
pandora charms
superdry uk
ralph lauren polo
off white shoes
mlb jerseys

 
At 04:10, Blogger Unknown said...

jinyi921
canada goose jackets
coach outlet
ugg boots clearance
christian louboutin outlet
ralph lauren uk
christian louboutin outlet
hermes belt
kate spade outlet
jordan shoes
pandora jewelry

 
At 06:41, Blogger Unknown said...

vans outlet
nike react flyknit
chrome hearts
hermes
michael kors outlet online
jordan shoes
hermes outlet online
converse shoes
moncler
kevin durant shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht