neljapäev, november 04, 2010

Pullerits: Kas hooaja lõpp juba koidab?

Kas mäletate, mis juhtus Jaak Maega enne Salt Lake City taliolümpiat Eesti meistrivõistlustel sõidetud 15 km klassidistantsi järel? Mina küll mäletan. Kui järgmisel päeval Maed Otepääl näha polnud, küsisin tema kohta koondise peatreenerilt Mati Alaverilt, kes ütles nii: "Jaak Mae sai eile tõsise trauma."

Selgus, et ta oli seljale niiviisi liiga teinud, et ta ei suutnud pärast võistlust isegi massaažilaualt püsti tõusta.

Pärast pühapäevast rullsuusatreeningut, kui läbisin Tähtvere spordipargis pisut vähem kui tunni ja 49 minutiga 30 ringi (25,5 km) valdavalt paaristõugetega - ja ärge öelge, et seda on palju, sest kui seadsin end kodu poole minema, küsis minust jupp maad vanem Kalle Kiiranen, kellega olime trenni saabunud samal ajal, et kas juba lähengi -, tundsin vasakul pool roietes valu. Õrn pitsitus oli seal tegelikult tunda andnud juba umbes nädal aega, ent ma ei osanud sellele tähelepanu pöörata, sest hullemaks see seni ei läinud ning elu ega harjutamist ka ei seganud.

Aga pühapäeva õhtuks oli olukord selline, et voodis ei suutnud ilma käte abita istuvasse asendissegi tõusta. Isegi kummardada, et kingapaelu siduda, oli valus. Öösel oli tegu, et küljelt küljele keerata. Selge märk, et olin saanud sportliku trauma.

Esmaspäeval helistasin traumatoloog-ortopeed Leho Ripsile (veel üks liige minu taustatiimis, keda unustasin varemalt märkida), sitkele jalgratturile. Kurtsin oma häda ja ta kutsus mind kolmapäeva hommikuks enda kabinetti. Lubas kell kolmveerand kaheksa, enne tööpäeva algust läbi vaadata.

Vaadata polnud seal midagi. Katsuda oli vaja. Pärast mõningast muljumist teatas Rips, et mul on neljanda ja viienda roide vahel tugev närvipõletik.

Mul pole aimugi, kust selle sain. Ja Ripsil pole aimugi - kellelgi pole -, kuidas seda ravida, et ravi tõhusaks osutus. Ta ütles, et sedasorti hädad on visad kaduma. Lisas, et need võivad kesta mitu kuud, aga ka iseenesest mõne aja pärast lihtsalt haihtuda. Ega seal muud üle jäänud, kui ta kirjutas mulle välja põletikuvastase Diclofenaci.

Kaks päeva olen trennid vahele jätnud. Esmaspäeval tegin kerge tunnise jooksu, aga iga samm andis roiete vahel tunda. Seetõttu otsustasin, et pean pausi. Aga kui see paus peab venima kolme kuu pikkuseks... Kuigi Rips ütles, et ega sportimist selle häda pärast veel lõpetama pea - tuleb vaid ennast hoolega jälgida.

Kas mäletate, mis sai Jaak Maest pärast 2002. aasta seljatraumat? Kui ma ei eksi, võitis ta Salt Lake City taliolümpial 15 km klassikadistantsil pronksmedali.
******Rovinj kiriku kellatorn, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Jaak Mae tänavuse hooaja eelsel pressikonverentsil. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Andrus Veerpalu (vasakult), Aivar Rehemaa ja Jaak Mae tänavu augusti lõpus Jõulumäel. Foto autor: Artur Sadovski, Postimees/Scanpix

21 Kommentaarid:

At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

5+ kirjutis PP poolt (5 pallises skaalas). Loodetavasti on ikka nii nagu sa diagnoosi said. Samas vahet pole - trenni minemine on ikkagi sellises olukorras õudne piin ja see seletab ka miks sa kommentaaride suhtes nii tundlikuks oled muutunud. Pole viga, mõistan, head paranemist ja ära nüüd üle pinguta! Ürita parem selgeks teha kus sa ikkagi selle trauma said, ega ometi mingit harjutust liiga intensiivselt tehes? Viimane variant näitab, et kohati oled liiga tugevaks muutunud ja kõik kehaosad ei jõua sellise ühekülgse arenguga kaasas käija. Selle vastu aitab nt kompleksne jõutreening. Loodame aga siiski, et tegu miski õnnetu tuuletõmbusega või mõne kollegi poolt saadud liig tugeva sõbraliku müksuga ribidesse :)

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Mul oli täpselt sama asi kevadel maikuus. Vasakusse külge roiete juurde lõi valu, mis ei lasknud jooksta ega magada. Kestis kolm nädalat ja siis kadus iseenesest ära. Arsti juures ei käinud ja rohtu ei võtnud.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

nüüd ei ole muud kui rattale porilauad külge ja tee peale "ilusat" sügisilma nautima

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Tõenäoliselt külmetuse tagajärg. Mis varustusega sõidad? (riietuse pool). Pärast trenni koju minnes ei külmeta? Elementaarsed asjad tegelikult..

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Olen kuulnud arvamusi, et ükski vigastus ei tule juhuslikult. Et ikkage vale treeningu tulemus. Mida kõvemini treenid, seda keerulisem on eksimusi vältida.

 
At 15:02, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 14:07, kui järele mõelda, siis tõesti võib see olla mittepiisava riietuse probleem. Kuigi kindlalt seda väita ei saa.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Mul oli paar nädalat tagasi täpselt sama probleem - valud paremas küljes-roides-õlas. Magades ei saanud liigutadagi. Aga poolteise nädala pärast kadus täiesti. Jäin jooksult tulles kaks korda järjest külma vihma kätte. Sügisel ja talvel on meie kliimas mõtet pärast trenni koju kõndimist võimalikult minimeerida. -- 14:07

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti tuttavad ja paari aasakümne jooksul korduvalt kogetud sümptomid. Esimesel korral ehmatas samuti ära, aga kui tuttav kirurg oli asja uurinud ja häda olemuse (roietevaheline põletik) ära selgitanud, siis järgmistel kordadel olen rahulik olnud. Pea alati olen saanud häda tekkimist seostada mingi rindkere või külgede jaheda tuulega (kasvõi mõnekümnesekundilise) kokkupuutumisega. Levinuim variant - särgivahetus higise nahaga väljas tuule käes. Valu tuleb äkki ja vahel äärmiselt teravalt, aga kaob aeglaselt nädala-paariga. Valu leevendamiseks olen enamasti kasutanud Fastum geeli.
Parim viis sellise valu vältimiseks on hoida rindkere ja selg soojas.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Lõpp juba koidab -- kommenteerimine pannakse toimetamise alla! (vt eelmine artikkel)
Higisena külmetumist aitab minu arvates vältida liibuva base layer pesu asemel kasutada fleece, mis jätab õhku ihu ja rõiva vahele.

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt 21:56

Lõpp koidab.

Enne lõppu kiidan kah takka, et lollide külmetuste vastu aitab võrksärk e rahvakeeli higisärk. Hoiab naha kuiva ja soojana ja väldib juhuslikku pistelist külmetumist. Kõik. JA nüüd Priit karga toimetama seda kommentaari :D

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit
Jah. ennetavana oleks ehk aidanud parem spordipesu, ent...
Praegusel hetkel julgen arvata , olles ise jälle oma isikliku murega *põlved* hädas ja juba teist aastat järjest, tundub mulle parima soovitusena, et leia radikaalne (Leho on ülimalt konservatiivne ja see on tema tugevus) lahendus. Nt. põletikuvastane ravim mis ühtlasi valu viib, ma ei tea täpselt, ent indometatsiin võiks sellisel juhul aidata (salv siis kui tundsid et veits valest ja tabletid nüüd kui päris pahasti).
Isiklikult otsustasin sel aastal Riho soovitustest üle sõita (anda rahu) ja kasutan veits leebemat põletikuvastast ravimit, kui sulle soovitasin, ent see minu ravim on spec. kõhredele välja töötatud. Ja kuigi enne valutas, siis nüüd ravimi taustal saan joosta!
Eks aeg annab arutust, ent minu arvamus on, et kõik koed vajavad harjumiseks koormusega aega ja minu loogika (võibolla vale loogika), järgi annab minu skeem võimaluse jälle joosta!
aastad ei oota, kui sel aastal jällegi 'puhata' siis, kui kaua aktiivset (füüsilist) aega üleüldse on?
Mõtle selle üle
terv
Peip

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Ja veel Prrit
See võrdõiguslikkuse tabel ja jutt Postimehes oli suurepärane. Tabeliga oleks võinud küll veel süveneda, ent olgu.
Minu väite tõestuseks (et suurepärane)olgu asjaolu et võrdõiguslikkuse survestajad on siiani vait olnud!
Pean väga lugu naitest
ja armastan oma abikaasat!
terv
Peip

 
At 12:54, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Peip, heade sõnade ja nõuannete eest. Eile sain telefonikõne ka Rein Valdmaalt, ta lubas aidata, kui miski muu enam ei aita, tal on mingi hea asi, mis pidi 70 % juhtudel kahe-kolme päevaga aitama.

22:17 - palute, et toimetaksin teie kommentaari. Olgu: selle viimase lause võtaksin maha, see on väljakutsuv ja just seesugused üksikud torkelaused õhutavadki õelutsevat sisekliimat siin blogis.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Hoi Priit! Kui endast kirjutad ja teisi asjatundamtult ei musta, ei haka keegi kommentaarides Teie tagasihoidliku isikuga paralleele tooma. Jätka samas vaimus!

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla on probleem selles, et Priidul on tahtmine ära panna ja ta kutsub ka teisi endale ära panema.
Kahjuks on Tartu maraton ainult üks kord aastas, siinses blogis saab seda üleskutset igapäevaselt järgida (vaimselt).

 
At 04:06, Blogger Unknown said...

qihang0630burberry outlet online
coach factory outlet
nike tn pas cher
gucci
air force 1
oakley sunglasses discount
fitflops outlet
coach outlet
longchamp pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors outlet online
oakley sunglasses sale
mcm outlet
sac longchamp
prada handbags
ray ban sunglasses
toms shoes outlet
ray ban wayfarer
burberry sale
true religion outlet
pandora charms
coach outlet online
nike blazer
oakley sunglasses outlet
ray ban sunglasses
mont blanc pens
toms shoes
gucci outlet online
cheap ray ban sunglasses
cheap snapbacks hats
cheap soccer shoes
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing
michael kors bag
chaussure louboutin
mont blanc pen
louis vuitton pas cher
kate spade handbags
nike tn
ralph lauren
q

 
At 12:17, Blogger Unknown said...

qihang0904,coach outlet online
michael kors bags
jordan 3 infrared
discount oakley sunglasses
ralph lauren
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
louis vuitton outlet
ncaa jerseys
air jordan 11
louis vuitton purses
oakley sunglasses
hollister uk
adidas trainers
uggs australia
abercrombie fitch,abercrombie and kent,abercrombie & fitch,abercrombie outlet,abercrombie kids
gucci shoes
michael kors uk
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
louis vuitton
ray ban wayfarer
"hollister,hollister co,hollister jeans,hollister.com,hollister ca,hollister clothing
"
abercrombie and kent,abercrombie fitch,www.abercrombie.com,abercrombie fitch,joe abercrombie,abercrombie uk
louis vuitton
coach factory outlet
louis vuitton outlet
uggs for women
louis vuitton outlet
ray ban aviators
timberland uk
mcm bags
michael kors handbags
michael kors handbags
michael kors
michael kors handbags
nike free runs
q

 
At 11:53, Anonymous adriana said...

You are so cool! I do not suppose I’ve read through something like this before.
So great to discover another person with some genuine thoughts on this issue.
Really.. thank you for starting this up. This web site is something that’s needed on the internet, someone with a bit of originality!
Please kindly visit to my page.

 
At 08:02, Anonymous Anonüümne said...

Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your site
is wonderful, as well as the content!
Please kindly visit to agen bola

 
At 06:56, Blogger Unknown said...

www0803


golden goose shoes
kate spade outlet
moncler uk
hugo boss outlet
adidas superstars
coach outlet
polo ralph lauren outlet
nike air max 95
oakley sunglasses wholesale
moncler outlet

 
At 14:40, Blogger chaelinsugar said...

im really appreciate with this site, very good

baccarat online indonesia
situs poker online terpercaya

nagapoker88 online

qqpoker

agen ion casino online

daftar joker123

 

Postita kommentaar

<< Esileht