neljapäev, detsember 29, 2011

Pullerits: Kuidas tekivad spordis müüdid ja kuulujutud?

Kas te olete mõnikord mõelnud, kui palju sündmuste kontekst ja taustainfo meid sündmuste tõlgendamisel mõjutab? Kui ei, siis vaadake ERRi 20. detsembri videolõiku "Ilmaprognoos Otepää maailma karika etappi ei soosi". Seal arutleb Alar Arukuusk, Tehvandi Spordikeskuse juhataja, kas on ikka mõtet öösiti lumekahureid mõneks tunniks tööle panna.

Kui võimatu see on, et vaatajal tekib Arukuuske kuulates kahtlus, kas ta suhtuks MK-etapi eel lume tootmise kas või lühiajalisse võimalusse pealtnäha nii ükskõikselt ka siis, kui ta oleks jätkuvalt korralduskomitee esimees?

Ja enne, kui Arukuusk lume tootmise teemaga lõpuni läheb - et selle üle veel otsustame -, hingab ta omamoodi läbi hammaste sisse ja veab vasaku suunurga muigvel ülespoole. Et mis see siia puutub?

Aga vaat kuidas puutub. Ligi neli aastat tagasi avaldasin Postimehes loo "Näidaku teler mida tahes, vaataja jääb ikka ja alati kuningaks". Selle tuum on kokku võetud kahes lauses: "[N]agu näitab Kristina Veidenbaumi värskelt Lennart Meri nimelise teadustöö auhinnaga pärjatud uurimus, et kui palju teletöötajad oma sõnumi edastamisel ka ei pingutaks, ühte ei õnnestu neil kuidagi kontrollida. Ja see on paraku peamine: kuidas teleuudise vaatajad näidatust aru saavad, mida sealt välja nopivad ning mis tähenduse kõigele omistavad." (Soovitan lugeda kogu artiklit, uskuge, saate jupp maad targemaks ja hakkate meedia toimimise mehhanisme paremini mõistma.)

Mina sain Arukuuse sõnavõtust teleekraanil aru nii, et ega ta lume tegemise pärast üleliia küll ei muretse; ja sain aru, et saan tema suhtelisest muretusest aru.

Aga kas olete mõelnud ka selle peale, kui kergesti igasugused juhuslikud infokillud suudavad tekitada kahtlasi kuulujutte? Seda siis, kui neid mitte kontrollida. Enamik inimesi neid ei kontrolli, seepärast nn kõlakad tekivadki. Ajakirjanike ülesanne on nende kildude tõesus aga kindlaks teha, mistõttu ajakirjandus ongi usaldusväärsem kui suvaliste, ükskõik kui paljude inimeste jutt. (Ja seda näeb ka siin blogis, kui mõni kommentaator paneb mõne mõttetu "plaadi" keerlema - näiteks viimati selle kohta, et siinse blogi pidamine on minu palgaline töökohustus -, kuidas teised sellest tuld võtavad ja hagu vaid juurde loobivad, justkui arvates, et mida kõrgemale nad leegi puhuvad, seda rohkem see tõeni küünib.)

Poolteist nädalat tagasi sain salakavala vihje, et Tehvandi keskuse eest on ära koristatud parkimiskohtade sildid nimedega Andrus, Jaak ja Mati. Selle vihje põhjal oli kiire tekkima järeldus, et ju siis lasi Arukuusk need selle eest, et ta Otepää MK-etapi peakorraldaja kohalt lahti kangutati ja Jaak Maega asendati, lihtsalt ära võtta. Olnuks ju kena väike intriigikene, kas polnuks?

Helistasin Arukuusele ja pärisin, et mis neist parkimissiltidest on saanud. Ta ütles mulle, et Jaagu ja Andruse nimega sildid said eemaldatud juba varakevadel, ja põhjus oli selles, et kuna mõlemad on spordist loobunud, siis "enam pole neil vaja nii kiiresti rajale pääseda". Alaveri silt oli Arukuuse sõnul ära koristatud juba kaks aastat tagasi, kui Alaver oli selleks ise soovi avaldanud.

Teinekord, kui teha vaid üks telefonikõne, selgub, et asjalood on palju lihtsamad, kui kahtlustavas vaimusilmas paista võib.

Suurtele kahtlustajatele jääb muidugi küsimus, et miks peaks Arukuuse öeldut uskuma. Aga sellepärast, et kui ta valetaks, jääks ta valetamisega varem või hiljem vahele. Ja sellega vahele jäämine, nagu on tänavu korduvalt saanud õppust Eesti Suusaliit, on väga-väga valus.

Kuid kes ikka veel teravust ja intriigi ihkab, siis ei oska muud pakkuda kui oma tänast Tartu Postimehe spordikuukommentaari "Ansipil on õigus". Või väidate, et ei ole?
******Ajo Mountain Drive, Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona. 4. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jaak Mae (esiplaanil) Tehvandi tänavusel kunstlumerajal. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Neli aastat tagasi Lennart Meri nimelise
20 000-kroonise auhinna saanud Kristina Veidenbaumi teadustöö tõestab Kanal 2 «Reporteri» vaatamist analüüsides, et olgu saate reiting kui kõrge tahes, ei anna see vähimatki aimu, mismoodi saates sisalduvat mõistetakse ja interpreteeritakse. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Andrus Veerpalu ja Jaak Mae nimeline parkimiskoht Tehvandi keskuse ees jaanuaris 206. Fotode autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix

56 Kommentaarid:

At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

"Kui võimatu see on, et vaatajal tekib Arukuuske kuulates kahtlus, kas ta suhtuks MK-etapi eel lume tootmise kas või lühiajalisse võimalusse nii ükskõikselt ka siis, kui ta oleks jätkuvalt korralduskomitee esimees?"

Aja see lause kõigepealt keeleliselt sirgeks, mees. Ja siis mõtteliselt. Kelle raha eest kahurid peaksid töötama? Maksumaksja, s.t meie kõigi raha eest? Miks Arukuusk peaks entuasiasmi ilmutama? Võib-olla tuleks Arukuusel üsna pea öelda - aeg on käivitada plaan "B", lugupeetud korraldajad, sest lumele lootmine 2012 on soovmõtlemine.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

"Nädala lõpuks ennustavad ilmajaamad Lõuna-Eestisse miinuskraade ja ka lumesadu. See võimaldab Tehvandi Spordikeskusel jätkata radade ette valmistamisega, mida on seni seganud plusskraadid.", teatab ERR Sport http://sport.err.ee/suusatamine/94a2c0c8-2d93-443c-8ce8-e84f5e2e723f

www.ilm.ee andmetel on laupäeval-pühapäeval Lõuna-Eestis +3 C, pilves, sademeteta ilm.

Keda uskuda?

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

to 13.19

Kas sa ilm.ee-lt juba piisavalt petta pole saanud? See on sama täpne kui kanal 2 ilmateade :)

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Kui Otepää etappi tahetakse läbi viia, siis tuleks kiiresti lund sisse vedama hakata. Kõige lihtsam oleks tuua rongiga Venemaalt. Ärimehi, kes seda suudaks korraldada, peaks Lõuna-Eestis leiduma.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, võiksid oma "koduhoovis" veidi korda hoida, et taolist küündimatut jama ringi ei lendaks: http://sport.postimees.ee/684800/eesti-suusataja-voitis-hiina-tour-de-ski/

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis rongiga? Tollis sulab lumi ära :D

Otepääl tuleb kileonn püstiajada ja õhksoojuspumpadega külm sisse puhuda ning lumekahurid tööle panna ja ongi tehtud. Ei mingit raketiteadust. Kohalikel meestel kama ja elektri kokkuajamise vaev ainult. Hädapärast saab isegi sügavkülmikutega asja ära ajada.

Muide see on täiesti tasuta idee neile, kes selle peale ise ei suutnud veel tulla.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Arvan siiski, et lume vedu külmutusvagunitega tuleb odavam. Telgi idee on elegantne, kuid sa ei pane kümne päevaga sellist telki püsti, kus tööstuslikus mahus lund toota võiks. Laboris küll.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Transakulud on meeletud. Raudtee ehitamine Otepääle läheb kallimaks, kui telgi rajamine. Pealegi kooskõlastused ja värgid ja transa ajad, tollid. See lumi ei jõua nii enne üle-järgmist aastat kohale... Elvast autodega Otepääle kogu lund ei jõua keegi ära vedada.

Jääb ikkagi telk. Pealegi on vaja ainult, et lumekahurid saaksid kogu vajamineva pakase sealt telgist kätte. Pakaselises õhuvoos tekkinud lumi võib rahulikult langeda ka pluss kraadidega õhus (0⁰C oleks loomulikult soovitavam). Kogu asi taandub piisavate pakase tootmise võimsuste taha.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Alles sai nüüdseks endine BNS-i juht reformistidelt verbaalse tunnustuse, kui juba tema usinad alluvad kribavad lehte, et peaministril on õigus. Ma näen siin üks-ühele seost. Näksi seda intriigi nüüd Priit :D

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla on Teil õigus, 14:12. Aga lõpuks polegi tähtis mis meetodiga lund toodetakse või veetakse. SA Tehvandi peaks aga lume hanke kiiremas korras välja kuulutama. 5 km ringile on vist ikka üks 5000-10000 m3 vaja. Eks siis ettevõtjad ise pakuvad lahendusi.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

On ju olnud igasugu suuri plaane - jõed tagurpidi jooksma, kõrbest viljapõld jne.
Võtaks õige õppust ja jätaks meite maal lume tegemise suuremalt jaolt taevataadi hooleks.
http://www.gismeteo.ru/city/weekly/4105/

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

http://www.gismeteo.ru/city/weekly/4105/ näitab, et olukord on nukker, sest lumekahurid tahavad külma mis on krõbedam -5⁰C-t, kui mu mälu mind ei peta. Pole seal Otepääl vist neid agregaate, mis -1⁰C-st lund välja väänaks.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Emakese loodusega vöitlemisel on inimene paratamatult alati kaotajaks jäänud. Pole see Otepää MK mingi elu ja surma küsimus, et nahast välja pugema peaks ja ei tea mis imeleiutisi välja mötlema hakata. Arukuusel on vähemasti niipalju oidu, et aru saada oma varjust üle hüppamise vöimatuses. Üritada praegustes tingimustes suures koguses lund toota on vördväärselt sama kui kahuritega euromünte niisama Nuustaku rohetavatele aasadele laiali puistata. Ja eks Arukuusel muhelemiseks pöhjust ka, sest nii nagu rahvasuu köneleb, et vanajumal taevas näeb köike ning köik patused saavad kord oma karistuse vöi siis, et igal oinal oma mihklipäev....
Edu ja jöudu

Ahjaa , üks idee veel. Eestimaa kodudes ja ka ettevötetes on arvukalt sügavkülmikuid ja -kambreid. Vesi sisse, külmub ära, pärast lasta köögikombainiga sodiks ja ongi valmis.....

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Oma 15.37 jutule, millele ununes nimi lisada, paneks juurde veel kuulujuttude ja müütide kohta niipalju, et eks need meie endi peas tekivad ja laia maailma laiali pillutakse. Pöhjusi on x-arv: igavus, kadedus, huumor jne, jne. Aga kuulujuttudega on nagu külanaistejutuga- köike täpselt ei kuulnud, aga omalt poolt tuleb alati midagi juurde panna....
Maamees

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

"Arukuusel on vähemasti niipalju oidu, et aru saada oma varjust üle hüppamise vöimatuses."

Force majeure, lund ei ole. Nüüd peaks lepinguid lugema. Kas raha makstakse tagasi?

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Seda telki tuleks siis kindlasti traktoriga mööda rada edasi lohistada, saab lume kohe õige koha peale ja ükski helves ei lähe raisku.
TA

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Kärmed mehed teevad tuletõrjeautole sellise käru peal liikuva kongi kus lumekahur ja elektrigenekas pele külmuti kah küljes. Eesti Nokia.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Arukuusele parkimiskohtade asjus helistasite, aga lumekahurite asjus? Mis Arukuusk oma entusiasmi kohta arvas? On või ei ole teist nagu eriti?

Muide, lihtsam, kui Otepääle raudtee ehitada või köögikombainides jääkuubikuid jahvatada oleks etapp üle viia Venemaale (ai kui valus:P) või Soome või Norrasse või Shveitsi.

Aga see, et Eesti suusatajate tulemused on nii viletsad, et neile kõlbaks pühendada ainult uudisteveerus nupp, näitab, et suusatamine pole Eestis pop, ala kandepind on kitsuke ja seetõttu ei kasva ka uusi noori peale.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

"Ajakirjanike ülesanne on nende kildude tõesus aga kindlaks teha, mistõttu ajakirjandus ongi usaldusväärsem kui suvaliste, ükskõik kui paljude inimeste jutt."
Vaidlen vastu, tegelikult tuleks vastulauseks parafraseerida üht eelnevat lauset siit samast blogist - "kui palju intervjueeritavad oma sõnumi edastamisel ka ei pingutaks, ühte ei õnnestu neil kuidagi kontrollida. Ja see on paraku peamine: kuidas ajakirjanikud räägitust aru saavad, mida sealt välja nopivad ning mis tähenduse kõigele omistavad." Tegelikult on minu arvates see meedia toimimise mõistmiseks peamine.
Ajakirjanduse häda on mulle tundub selles, et ajakirjanikud ei adu seda, et olles hea spetsialist ajakirjanduse alal ei pruugi ta olla väga hea spetsialist selles valdkonnas millest ta kirjutama sattus. Paljudel erialadel on spetsialistid muide käinud koolis 5 ja enam aastat lisaks veel igapäevane valdkonnas töötamine.
Seega esimeses tsitaadis öeldu "usaldusvaäärsuse" kohta kõlbab minu lugemiste kohaselt ikkagi ainult hüpoteesina kasutamiseks.
Lisaks veel, tavainimese jutt ja valearusaamad (et mitte öelda lollused) ei võimendu läbi ruupori.
Toomas

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas see, et tour de skid ei näidata pole mitte ERRi kättemaks dopinguskanaali eest? Uudistes ETV-s kajastatakse suusatamist väga lakooniliselt. Ei ühtki intervjuud. Kuuse lemps ja teised on solvunud? Tuuril osaleb ikkagi ütleme 10 eesti sportlast. Ja see, et tippe enam pole pole mingi jutt. Vanasti näidati suusatamist talvel alati, kuigi Kassinid ja Veerpalud olid 60 kohtadel. Rahvas elab kaasa mitte ainult eesti suusatajatele, vaid ka paljudele teistele. Varem oli sündmus see kui üldse keegi meie omadest juhuslikult rahvusvahelisse telepiltigi sattus. Nüüd peab poodiumile jõudma, et uuesti näitama hakataks? Ma ütleks sellepeale, et täielik ahvikari on seal ETV-s.
Teet

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Teet 19:28, üldse ei ole nõus teiega. Vaadata võite Eurospordi pealt. Ei pea rahva raha raiskama sportlaste näitamise peale, kellel pole mingit tulemust ja kes viimaste seas üle lõpujoone saavad. Võib olla märkasite, et sel aastal sai vähemalt koondis tuurile peale, ei võetud enne starti verenäitajatega maha. Eesti suusaime on läbi. Apteekrid ei tegutse ja kui treeningmetoodikat ikka pole, siis ei suuda ka teiste riikidega võidu sõita. Kõik algab treeningmetoodikast.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Ma vist kirjutasin, et asi pole selles kas meie suusataja on esikümnes või ei vaid selles, et suusatamine on ainuke taliala, mida meil laialdaselt harrastatakse. Vaadake kasvõi TM regamiste arvu tänase seisuga. Teine argument, et Tour de ski on selle hooaja tippvõistlus kus on võimalik kõige rohkem MK punkte koguda üleüldse. Teie loogika järgi ei peaks ju ka Otepää MK-d siis näitama. Kui meil tahetaks laiapõhjalisemalt sporti ka noorte hulgas populariseerida võiks üle kanda ka juunioride olümpiamänge. Seal ju A. Veerpalu jun äkki sähvatab. Aga ei. Meil valitseb selles osas täielik tagasiminek siiski.
Noh aga eks see asi algab juba kultuuriministeeriumist peale. Kui vaadata minister Langi outlooki siis ime, et üldse midagi telekast tuleb. Mõttetu paks moosipirukas.
Ja doping ei puutu üldse asjasse. Pigem tulekski näidata, et saab ka ilma sõidetud.
Teet

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

"Kuid kes ikka veel teravust ja intriigi ihkab, siis ei oska muud pakkuda kui oma tänast Tartu Postimehe spordikuukommentaari "Ansipil on õigus". Või väidate, et ei ole?"

Kas mõtled intriigi all selle artikli kommentaare?

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

"Kuid kes ikka veel teravust ja intriigi ihkab, siis ei oska muud pakkuda kui oma tänast Tartu Postimehe spordikuukommentaari "Ansipil on õigus". Või väidate, et ei ole?"

Kas mõtled intriigi all selle artikli kommentaare?

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud 20:41, jäägem ikka tsiviliseerituse piiresse. See blogi ei ole küll koht kuhu oma möga-hüüetega pröökama tulla. Aga suusa ülekandmisest - ega Kassin sai ju häid kohti ka. Võiks näidata muidugi.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

http://www.osta.ee/16123599

Võiks ikkagi kohalikku lumehange eelistada.

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Teet, ära nüüd nii tige Kaljuveeri ja Kuuse peale ole. Olümpia-aasta kohe uksest sisse astumas. On ju ERR eelarvetki kärbitud, kusagilt peab kokku hoidma, et täisprogrammiga OM-i näidata. Pealegi suusatamine iseenesest tv-st vaadatuna on ääretult igav. Laskesuusatamine on kordi pönevam ja ettearvamatum.
Ma ka ei saa 20.41 loogikast aru. Kas siis uudise ja saunanaiste juttude vahele tuleb vördusmärk panna. Aga keegi peab selle kontrollimata info avaldamise eest ka vastutama.
Maamees

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusatamine telekast? Hmm... Seal on pildis kogu aeg üks sebimine nagu Kaubamajas või kuskil Selveris. Püss selga, püss seljast ära, Ei ole nõus, et suusatamine on telekast igav vaadata. Just pikemad distantsid on head vaadata. Kohati häirib küll see, et reporter Kuuse alati õpib paar-kolm nime pähe ja siis tema reportaaz koosnebki nende korrutamisest.. "Emil Jooonsson! Emil Joonsson! Emil Joonsson!.. " jne Kõik on seda kogenud, ei pea siin seletama.

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Tahan jõuda selleni, et eesti vajab oma riiklikku spordikanalit.
Just riiklikku, sest erakanal teeb otsuseid kallutatult (kes rohkem maksab selle laulu lauldakse).
Mis ei võiks see olla Etv 2. Miks peab olema Etv 2 selline nagu ta praegu on? Kui tahetakse jätkuvalt pensioniiga tõsta, siis peab hoolitsema rahva tervislike eluviiside säilimise eest.
Pensioniiga on küll kehv näide tegelt, sest kes tahaks lisanduvaid kulusid...võtame siis ok haigekassa ravikulud väheneksid.
Televisioon on selleks parim. Kui tahetakse noori innustada spordiga tegelema, siis tuleb näidata ka kohalikke meistrivõistlusi. Sealt näeb naabripoissi suusatamas ning eeskuju on maja tagant võtta.
Teet

 
At 00:28, Anonymous Ants said...

Tänapäeval spordiülekannete eest maksmine maksumaksja rahaga on ikka täiesti mõtetu. OK olümpiamängud jmt. Muud asjad jooksevad kõik netist tasuta. Kasvõi see sait (ei tee kommerts reklaami): http://www.lshunter.tv/
Üks kõik mis võistlus on olnud ükskõik mis alal, alati olen sealt kätte saanud pildi. Eestikeelset kommentaari küll vaja ei ole, eriti Kaljuveri "mis tunne on?" küsimusi hingeldavalt finisheerijalt.

 
At 02:24, Anonymous Anonüümne said...

Teet, Teie mõte riiklikust spordikanalist on ilus ja samas ka kole. Me ühiskond on selleks kanaliks liiga väiksearvuline, saatma jääksid kõikvõimalikud reitinguprobleemid. Mis seejuures tähtsamgi: asja ei tehtaks nappide vahenditega "täie rauaga", hästi. AGA! ETV & ETV2 võiksid sporti rohkem kajastada küll. Mõnikord jääb isegi õhtuse spordisaate sisu nii nigelaks, et meelde jääb ehk ainult Tiisleri vaimukas mõttekild saate lõpuosas.

Oodates lund:)
Rivo

 
At 02:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis on hullem, unetus või uusaasta lumetus?
Mis saab karika etapist?
Mae & Liive, tooge lumi
välja kapist.
Sest muidu tuleb epic fail,
millist pole nähtud veel siin mail.

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

nojah. Oli siis vaja seda praegust sortsu (lund) nii vara laiali laotada - prognoos oli juba siis soe mis soe.

 
At 08:40, Anonymous Anonüümne said...

postimehe copyright blogist kadunud?

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

nojah. Oli siis vaja seda praegust sortsu (lund) nii vara laiali laotada - prognoos oli juba siis soe mis soe.

08:20

Mis on ühiskonnale olulisem- kas see, et sajad suusaharrastajad ning -treenijad on juba kuu aega saanud lumetreeninguid läbi viia või MK etappi korraldamine?
Mõned head aastad tagasi hakati Tartus lund tootma võimalikust 10 päeva hiljem, põhjenduseks toodi, et lumekahurid Otepääle välja laenatud. Kuid selle sammuga lühendati niigi lühikese suusaharrastuse aega tuhandetel inimestel. Minu arvamusel ei olnud see laenutehing linnakodaniku seisukohalt õigustatud.

ain

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

normaalne suhtumine on selline, et suusatatakse siis, kui lund on sadanud. paar talve tehti seda mõnuga. kui lund ei ole, tehakse midagi muud. võimalusi on mitmeid.
kahurite abil iga hinna eest suusatamine on mõttetu raiskamine.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

....möned head aastad tagasi kasutati Tartus veevärgi "sooja" vett, mida möne miinuskraadiga vastu taevast lastes, see vihmana alla sadama kipub. Paar viimast talve pole otseselt lund toota vajadust olnudki. Aini küsimus, et kumb olulisem...oleneb seisukohast ja vaatevinklist, just Tehvandi keskuse suhtes. Praegusel hetkel arvatavasti Arukuusk vaatas oma kuhja ja mötiskles- ...noo nii, peakorraldaja pole, kuhi ka nönna väike, et korralik rada teha mk-ks, mis tas siin sulab niisama, las lihtrahvas peab pidu....
Maamees

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Spordiajakirjanduse edetabel 2011:

1. Rein Taaramäe (Õhtulehes silmatud väide, 100% nõus). Võimasas velomehes peiub ka andekas kirjamees. Kuidas ta suudab vahetult peale ca 6h etappe seda laheda teksti ent asjaliku analüüsiga teha, ei tea?
2. Prantsusmaa velotuuri kajastanud härrased Eurospordis. Tõepoolest, miks nõuda rahv. ringhäälingult ststistide kannatusi suusarajal, kui taevakanalid toovad suure tähelepanu ja poolehoiuga koju kätte meie tulevikumehe vägiteod suurtuuridel.
3. Anu Välba oma "Ringvaates". Dopinguskandaali ajal üllatas tema asjalikkus ja objektiivsus, st. vähemalt püüd olla objektiivne. Siinsele ja üldisele hüsteerilisusele meeldiv vaheledus.

Hea Priidu sätiks ka siia järgi, aga ega teda PMi sporditoimetusega ei õnnestu kuidagi eraldi hinnata. Ja PM sporditoimetuse väärus on vaid dopingu agentuuri wikilekitaja väärtus, ei enamat. Kus on nood uurivad ja analüüsivad kirjutised, kus on tervavad küsimused (NB!mitte teravused)? Uurida oleks ju oi-kui-palju.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

"Võimasas velomehes peiub ka andekas kirjamees."
Meis kõigis peitub igasuguseid andeid, rohkem kui ise arvata oskame. Antud juhul aga ei ole noor andekas rattamees veel õigesti ja korrektses eesti keeles kirjutamist selgeks saanud (Audenteses ei pöörata sellele ilmselt rõhku). Aga eks seda viga annab parandada.

"Anu Välba [..] hüsteerilisusele meeldiv vaheldus."
Sul on ikka totaalselt erinevad vaated kui enamikul. Siinne blogi oli esimeseks ja pikka aega ainsaks, kes tekki julges kergitada. Seda nimetad Sa hüsteeriaks?!! Terevisoon on vist Su aju pehmeks söönud..

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

13:59,
Kuidas see moto oligi, "alati esimene"? Ja kogu vaprus, soov esimene olla oli kõige tähtsam. Seda, kuidas PM ajakirjanikud "spordisündmusega" nr 1. hakkama said, on siin piisavalt kajastatud.
Või nagu kostab Mart Kadastik oma artiklis "Ohtlikud tunded"

...tõest võib sündida palju kahju, kui seda esitada vääral viisil...

Olgu sul selle sündmuse kajastamise hindamisel oma arvamus.
13:23

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Mulle jäi Anu Välbast Ringvaates kahjuks risti vastupidine mulje, kui saatejuhist, kes iga hinna eest "uskus" ja "lootis", et ikka juhtub ime ja doping kaob nagu nõiaväel. Oli ju Ringvaade just see saade, kus Jüri Järvele kõige pikemalt otsesõnu valetamiseks vaba eetriaega anti ("Ei, mingit dopingujuhutmit pole olnud," kaudselt tsiteerides), ja seda ilma igasuguse kommentaarita. Tagantjärgi võib öelda, et Ringvaate "uskuv" suhtumine ja piiramatu eetriaeg andsid oma kobeda panuse ESLi ja Järve valetamisskandaalile.

Mis puudutab Taaramäe kirjutamist, siis toimetajana rõhutan ikka ja jälle, et nii mõnigi avaldatav autor kirjutab oluliselt halvemini ja vajab palju tõsisemat toimetamist, kui Taaramäe heas sõnastuses ja rütmis tekstid (tähevigu juhtub kõigil ja kokku-lahku kirjutamises teevad vigu absoluutselt kõik).

Ja suusatamine ongi luksussport, minge õue ja veenduge selles:)

 
At 18:14, Blogger Madis said...

Kirjutades lume tootmisest, siis selline meetod on kasutusel Düsseldorfis (inglise k):

Every year since 2002 the boardwalk of the Rhine River is covered with 3000 m³ artificial snow, which is provided by a snow dome located in the neighboring city Neuss.

 
At 18:17, Blogger Madis said...

Viide ka natuke pikemale loole Neuss skihalle kohta:

http://www.youtube.com/watch?v=9zS3yCA-xvQ

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Miks Pullerits paneb ühte patta müüdid ja kuulujutud. Need on hoopis erinevad asjad.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas teha vahet müüdil ja kuulujutul?

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Miks PP ei aja taga ning ei nõua risti löömist AV väidetavale dopingu manustajale?

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Hea küsimus, 23:37. Müüdi hea näide on Tartu maraton. Mitmete asjaolude kokkusattumise, aga ka mitmete inimeste sihikindla ja targa tegutsemise tulemusena on TM selgelt omandanud mütoloogilise mõõtme, küünitudes isegi Eesti rahvuskultuuri [iga rahvuskultuuri aluseks ja tuumikuks on teatavasti müüdid] määravate koostisosade hulka. Erinevalt kuulujutust ei saa müüti ümber lükata. See on üks tähtsamaid erinevusi. Aastas korraldatakse meil julgelt oma paar-kolmkümmend suusaüritust, sama palju rattarallisid ja oma 40-50 jooksuüritust. Kuid ainult üksikud neist on müüdid. Jooksudest ehk ümber Viljandi järve jooks. Kuulujutt on aga hoopis teise olemusega. Raudmees ja tuntud ürituste korraldaja Dr Holden kirjutab näiteks oma blogis, et tema arvates TM jääb 2012 aastal ära. Vaadake, kui nüüd Dr Holdeni juttu edasi rääkida, siis see võtab kuulujutu ilme. Holden ennustab ju kohvipaksu pealt. Kas tegelikult maraton toimub või mitte, seda me ei tea.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

paljud peavad müüdiks ka seda,et eile lõppes jalgpallimaraton Kalevi hallis,kus osales ca 5000 jalgpallurit.tegelikult pole see müüt vaid reaalsus.
priit

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Padrun rauda! Hoog sisse ruletile!
Kaupmees, lao nüüd sampus letile.

Aga enne jõuab veel viimase trenni ära teha. Head 2012 a saabumist!

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Olen mõelnud, et dejavu tunde mainimine oli ambivalentse sõnumi järelkajana eelmise jutu kommentaaris väga julmalt aus sarkasm. Priit ju ise peab samuti ausalt oma arvamuse väljaütlemist väga õigeks jooneks, nagu võis lugeda tema paberlehekolumnis nii kuu paar tagasi, mis üllatavate manipulatsioonide tõttu ka minu posti vupsas.

Kahtlemata on dejavu tunne väärt 12 punni. Kuid see polnud kõik. See oli ka hinnang suhtumisele, et iga päev ei pea nina veriseks ajama. Mõnikord on mõnus ka argielu aadrilaskmistest lihtsalt vabaneda, et lappida paksu soomust millega rutiini naasta.

Tegelik peaministri jutu võti jäi minu jaoks just kohtumisse tundmatuga. Mille meenutamine hiljuti siin blogis andis olulise tõuke dejavu tunde tekkeks just eelmist blogikannet lugedes. Nimelt usina "Kohtumine tundmatuga" saate jälgijana, õnnestus ka mul tol ajal kogeda väga veidrat viirastust ainult loetud sekundite jooksu, kuid mis senini meeles püsib. Ju too saade suutis aju kuidagi teise olekusse siis viia. Nüüd kümmekond aastat hiljem aitas aga kaasa dejavule.

Loodetavasti aitas see jutt vanaaasta üheteidkümnendal tunnil, tolle ambivalentse punktiandmise selgeks rääkida asjast puudutatutele ;) ...

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Loodan, et Priit jätkab siinse rea ajamist, siis on paljudel ka uuel aastal enda väljaelamise võimalus.
Meeldivat aastavahetust Sulle Priit!

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Önnelikku ja edukat uut uudiste ja spordiaastat, teravalt väledat sulge ning jöudu ja tervist!
Maamees

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Ilusat uut alanud spordiaastat!

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Head uut aastat sulle! Minu lugupidamine igavesti..
Teet

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Alpha Munchieswаѕ crеated by a teaсher to teach childгеn how
of game fοr κids where we can Οссupу part in
educatiοnal gаmeѕ fог Rіd of monetary vаlue.

as wеll іncluded іѕ a way to ωard-heeleг verѕatilе heаl, sеveгe ѕcathe-over-tіme оath, anԁ a dеadly-if-ignored ultimate, сгone Doctor is ready to lend hіs bаg
of trіcks to yοur Squаԁ. You can
do activitiеs Caгe Τie in the ԁots, Discovег
Ηoliday ѕequenсe "A small Elf admiration" Prіοг to itѕ ρremier on Disney Junior.


Visіt mу site - rockthestage.net

 

Postita kommentaar

<< Esileht