teisipäev, juuli 24, 2012

Pullerits: Kas spordisõpru õnnistatakse peagi uue maksuga?

Mille eest ma litsentsitasu maksan, küsis terane tuttav, kui oli uurinud, kuhu tema registreerimistasu Tartu linnatriatlonil läheb. Ta osales igamehevõistlusel (0,5+20+5 km) ning pidi seal kaasa tegemiseks ostma viie euro eest ühekordse litsenti. Need, kes osalesid pikemal distantsil (1,5+40+10 km), pidid litsentsi eest loovutama koguni kümme eurot. Ja et küsimus veelgi teravam tunduks, väitis tuttav, et litsenti ostmine oli puhas formaalsus: mitte keegi ei tundnud seda väljastades huvi, kas ta ujuda üldse oskab või liiklusseadust tunneb.

Hea küsimus. Ma ei jäänud selle kallale pikalt nokitsema, vaid tegin kõne võistluse peakorraldajale Ain-Alar Juhansonile (meeldetuletuseks: olen siin ju ainus, kes tegelikku reporteritööd teeb, kuigi telefon on ju ilmselt igaühel, kes siin kommentaariumis sõna võtavad, ja allikate mobiilinumbrite hankimine pole nüüdsel internetiajastul samuti mingi probleem – nooh, mis te ütlete enda õigustuseks?).

Juhanson seletas, et kuna TriStari võistlused ja Eesti karikavõistluste etapid toimuvad Eesti Triatloni Liidu egiidi all, peab Eesti Triatloni Liit vastutama rajal võistlejate eest, ja sedasi ongi Eesti Triatloni Liit teinud kindlustuse, et kui võistlejaga rajal midagi juhtub, siis selle juhtumiga kaasnevad kulud katab kindlustus. Ta tõi näiteks advokaat Viktor Kaasiku poja, kes oli murdnud ühel võistlusel kukkumise tagajärjel rangluu. Kindlustus oli selle juhtumi kahjud hüvitanud.

Juhanson lisas, et ühekordse litsentsi tasu suurus oleneb distantsi pikkusest. Väiksematel võistlustel, mis ei toimu Eesti Triatloni Liidu egiidi all, ei ole tema sõnul litsentsi omamine kohustuslik, vaid seal osaleb igaüks omal vastutusel. Nagu Juhanson möönis: litsents tähendab sisuliselt kindlustust.

Aga mulle ei meenu, et litsentsitasu oleks nõutud Klubi Tartu Maraton võistlustel, kuigi seal tuleb samuti rattaga sõita ja joosta (uppumisohtu, tõsi, ei ole). Jätkasin siis reporteritööd – ainsana siin, nagu ikka – ning helistasin klubi juhatajale Indrek Kelgule.

Ja teate, mida Kelk tunnistas? Ta tunnistas, et Eesti Jalgratturite Liit avaldab võistluste korraldajatele survet, et nood hakkaks ka osalejatele ühekordseid litsentse väljastama ja nende eest raha kasseerima. Kelk, ise parajasti Harimäe kandis nädalavahetuse Samsungi karikasarja rada inspekteerides, ütles mulle otse, et tema ei ole selgeks saanud, mis kasu saab litsentsist korraldaja ja mis kasu saab osaleja ja mis selle nõude sisseviimisega üldse kaasneks. Ent ta möönis, et Skandinaavias on ühekordsete litsentside väljastamine rahvaspordiüritustel levinud ning alaliidud teenivad sel moel päris korraliku summa.

Kui kuulen Skandinaaviast, valdab mind alati jalamaid kahtlus. Skandinaavia – see on ju vahtkummiregioon, kus kõik on tehtud pealtnäha nii turvaliseks ja ohutuks, aga mille arvelt? Las ma tsiteerin teile veel ühe haritud tuttava öeldut, mis mulle väga meeldis: «Tunnistan, et 22/7 [Breiviki korraldatud veresaun Norras] juures ei šokeerinud mind niivõrd hukkunute arv ega vanus – iga päev kuuleme rahvusvahelistest konfliktidest, kus sajad või tuhanded surma saavad, Aafrikas nälga surevate laste vanematele ei saada üksi riigpea kaastundeavaldusi –, vaid psühholoogilised aspektid: mis mõttes oli 500 terve, tuleviku poliitiliseks eliidiks pürgiva noore seas vaid paar [sellist], kellele tuli 1,5 tunni jooksul pähe neile hästi tuttaval saarel rahulikult ringi jalutanud mõrtsukat rünnata? Ja kuidas politseil oli kõige tähtsam tegutseda õige skeemi järgi – mis siis, et samal ajal kuuldi pidevalt tulistamist. Õpitud abitus.»

Nii, nüüd, kus me oleme Skandinaavia kui võimaliku eeskuju pjedestaalilt kolinal alla tirinud, jätkakem Eesti reaalsuses. Kelk kinnitas, et selle sügise rattamaratonile ei hakka ta mingil juhul litsentse müüma. Ta nentis, et 5-10 eurot litsentsi eest oleks «päris arvestatav summa», sest pikal distantsil osalemine maksab niigi 30 eurot ja kui sellele lisanduks veel 10 eurot, annaks see kindlasti tagasilöögi. Ta seletas, et vaevalt hakkas enamik osalejaid süüvima sellesse, mille eest nad litsentsi tasu maksavad ja mida nad selle eest saavad, vaid nad saaks Klubi Tartu Maraton peale väga pahaseks. Ja mida saab korraldaja? Korraldaja tööks jääb vaid tasu kokku koguda, tõdes Kelk, ja preemiaks selle eest on osalejate sõim.

Isegi kui rattalitsentsiga kaasneks kindlustus, tekiks Kelgu sõnul küsimus, miks peaks litsentsi ostma need, kellel on nagunii sõlmitud õnnetusjuhtumi kindlustus.

Kokkuvõtteks lausus Kelk: see vajab rattasportlaste hulgas referendumit, kas tuleks ühekordse litsentsitasu nõue sisse viia või mitte. Referendum siin alaku!
******
54 miili pikkune tee ümber Silver Islandi mägede, Utah. 15. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Et küsimusi seekord ikka jaguks: kellega lööb patsi Tartu pühapäevase linnatriatloni võitja Aleksandr Latin? Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tartu triatlonivõistluse peakorraldaja Ain-Alar Juhanson manitseb võistlejaid enne ujumise algust, et nad Emajões stardijoont ei ületaks. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Süstasõitjad üritavad Tartu igamehetriatloni alguses võistlejaid tagasi suruda, et nad Emajões stardijoont ei ületaks. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Rahandusminister Jürgen Ligi Tartu triatloni 10 km pikkusel jooksudistantsi . Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 14:14, Blogger Madis said...

(meeldetuletuseks: olen siin ju ainus, kes tegelikku reporteritööd teeb, kuigi telefon on ju ilmselt igaühel, kes siin kommentaariumis sõna võtavad, ja allikate mobiilinumbrite hankimine pole nüüdsel internetiajastul samuti mingi probleem – nooh, mis te ütlete enda õigustuseks?)

Sina oled siin ka ainus reporter...

 
At 14:16, Blogger Madis said...

Aga teemasse. Rahvaspordi tegemiseks ei ole mina litsentsi ostmisest huvitatud.
Vähemalt mitte nendel aladel, kus omal jõul edasiliikumiseks pingutama peab. Autosport on teine teema.

 
At 14:29, Blogger TÄPI said...

Latin lööb patsi Annaga :)

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Anna?

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Maitse asi. Kui võistluse korraldaja tagab mulle selle 5 Euro eest adekvaatse koguriskikindlustuse, siis ütlen, et hea diil. Kui keegi arvab, et elukindlustuse tavapoliis korvab nt. TRR-il kägarassepaneku tagajärjed (ravi+taastusravi, lõhutud varustus), siis ütleksin vaid: "unistamine on meil tasuta, poisid."

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Hea Priit oskab kindlasti defineerida mõistet referendum. Aga sellest hoolimata kasutab seda antud kontekstis.

 
At 15:25, Blogger Tauno said...

Kui 5 EUR litsentsitasu tooks kaasa tõepoolest ka toimiva kindlustuse, siis võiks täiesti kaaluda. AGA selline valik võiks jääda osaleja vabaks valikuks. Inimestel on ju erinevaid kindlustusvariante ja igal ühel poleks ju vajagi lisakindlustust. Pealegi on ju praegu enamike võistluste juhendites must-valgelt kirjas, et osaletakse omal riisikol ja seetõttu ei tohiks olla eriti võimalust vigastuse korral pöörduda nõudega võistluse korraldaja vastu.
Teine asi on ka see, et kuidas garanteerida sellise kindlutuse puhul läbipaistev hinnakujundus? Alaliitude litsentsi kaudu kindlustuse ostmisel on risk, et hinna sisse on kalkuleeritud ka mõnus boonus alaliidule ja SEDA ei kavatseks ma küll maksta.
Lüpsilehmi võivad mujalt otsida.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

EJL kaalub litsentside sisseseadmist eesmärgiga teha igast võistlejast registreerunud rattasportlane (nagu iga spordiklubi liikmemaksu maksja on riiklikus registris registreeritud võimlejana). Tagamaaks muidugi eelarveliste vahendite juurde nõudmine.
pikem arutelu siin > http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=16&t=38305

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Mis riiklikusse statistikasse puutub, siis teoreetiliselt on võimalik, et spordialade harrastajaid on kokku rohkem kui riigis inimesi. Isegi olnud mitme erineva spordiala klubi liige, millest järeldan, et vastavalt läksin ka mitme harrastaja eest statistikasse. Kui võistlemiste järgi harrastajate statistikasse seada, siis oleks vähemalt viie spordi harrastaja. Kui veel lõbu ette võtta, siis kahe kolmekordistaks numbri.

Ühekordse litsentsi alusel statistikasse kantav nn harrastaja võib olla teist korda aastas nt ratta selga enam ei istugi. Oli ta siis nüüd harrastaja või kes. Kui teema on kindlustuses, siis tuleb seda vastavalt ka presenteerida, mitte peita mingi jaburduse taha.

Pole siiani aru saanud ja ei saa ilmselt ka tulevikus aru, mispärast on Eesti meistrivõistlustel Eesti kodanikul vaja litsentsi. Minu teada kõigil aladel see litsentsitasu kindlustust ei sisalda.

Alaliidud saavadki raha Kultuuriministeeriumilt, et spordiala arendada ja EMV korraldada. Ala areneb just siis kui võimalikult palju sportlasi EMV'l osaleb. Nüüd jääb see käputäie tippsportlaste lõbuks. EMV'l 200's olla on midagi muud kui Samsung cupil 100s.

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

tegelikult ongi see üks meie maal huvitav nähtus, et spordialaliidud, kes peaks olema antuda ala(de) edendajad, loobivad oma töö tulemusega spordialale hoopis kaikaid kodarasse. Kunagi mängisin sulgpalli natuke, siis tundsin ka huvi alaliidu tegevuse vastu. see mis toimus oli krdi fkng lapsik ikka kohati :(
Rattaasjades ei pannud midagi erilist tähele, kuni tuli ka siin pääsuke ära, info siis eelviidatud rattafoorumist...
Lühendan ja tärnitan PP ;)

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Eesti golfiliit on suutnud sellise asja klubidega kokkuleppel juurutada: http://www.golf.ee/hcp

 
At 22:09, Blogger Priit Pullerits said...

Remargi korras: oli täna alles rattatrenn! Meid oli heal juhul kaks tosinat sõitjat, aga läks kaks kummi ja minul lõpukiirenduse ajal tagaratta kodar - tagaratas kohe kaheksas. Lasin tagaratta pidurid valla ja tulin koduni siiski omal jõul ära.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Tähelepanekuid:

1 miks kummid ja kodarad kogu aeg lähevad nagu leiba, kui ratas on nii kallis, kas miskit ei parane ja ainult kergeneb?
2 reporter vs metsamees - Kelk ei avaldaks mehele metsast sellist informatsiooni, selleks ongi äriasutuste reporterid või tuttavad need, kellele midagi avaldatakse, kuigi, ega Jurtšenko ikka Taaramäega suurele jutulainele ei pääsenud, mis siis, et mõlemad on rattarahva sugu
3 spordirahvale ei meeldi kõrge maks, ma ei kuule IKKA veel uudist Tallinna Sügisjooksu aadressil (osalushinnad, madal osavõtjate arv võrreldes eelmise aastaga jms)
4 asutuste otstarbekasse rahakulutamisse mina isiklikult ei usu

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Litsentsitasu on alaliidu üks tuluallikas. Alaliitu on vaja selleks, et spordiala arendada. Riigipoolne toetus ei ole selleks piisav. Ka rahvaspordiürituse korralikuks läbiviimiseks on vaja organisatsiooni ja ala arengutaset, see ongi see mida alaliit teeb.
Rahvasportlane, kes kasutab hüvesid, mida saab organiseeritud tegevusest mingil spordialal, mis väljendub ka tasemel korraldatud võistlusel osalemise võimaluses. Kas selle organisatsiooni ülalpidamisse/toimimisse oma panuse andmine on liiast(litsentsitasu)?
Alternatiiv on näiteks see, et riik maksab kõik kinni, mis tähendab seda, et maksame ikka meie, st maksumaksjad. Vahe on ainult selles, et siis maksavad ka need, kes seda hüve ei kasuta ja osa muid asju jäävad riigil selle arvel tegemata. Kui keegi tahab alustada diskusiooni maksuteemal, siis oleks mõistlik endale enne asjad selgeks teha, niisama lahmimine õhutab ainult vaenu ja segadust.
Priidule tänud teema tõstatamise eest!
Mi

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

See litsensindus on segane teema jah. Näiteks orienteerumis EMV,l osalejad peavad omama litsentsi, suustamises MV harrastajate klassis pidi litsents olema. Kahtlane et siinjuures mingit kindlustust pakutakse, pigem ikka rahakoti täitmine.
AndresP

 
At 14:55, Blogger Madis said...

Kui alaliit (vahet pole milline neist) soovib kehtestada spordiüritustel kõikidele osalejatele litsentsinõude, põhjendades seda ala arendamisega, siis ootaks mina ka neilt midagi tagasi. Koheselt, mitte 5 aasta perspektiivis. See minupoolne "vastutasu" sellepärast, et ei tekiks muljet lihtsalt bürokraatiamasina nuumamisest.

 
At 15:26, Blogger Tauno said...

Muide "tasemel korraldatud võistlusel osalemise võimalus" nimeline hüve ongi reeglina juba tasuline. Kui palju on eestis ilma osalustasuta võistlusi?

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Milleks lahtisest uksest rind kummis sisse murda??
Vist oli ka ülalpool viide Velo clubber`si foorumile, kus teema juba maikuust üleval. Asist lugemist igatahes küllaga.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Foto 1 kohta on juba kirjutatud, et Latin lööb Annaga Makarovaga patsi ;)

Priit, mis on sinu ettekääne, et sa Tartu Milli triatlomil ei osalenud? Isegi tulevane koolipapa Rein tegi selle läbi, sa oleks vabalt võinud rahvadistantsil eesotsas figureerida, ujumine oli ju lühike ja allavoolu, rattasõit on su uus trumpala ja 5km jooksus oleks saanud looma välja lasta.

Tanel

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/olympia2012/olympia2012/rassismis-suudistatud-kreeklanna-eemaldati-londoni-olumpialt.d?id=64727488

Kas idiootsuse tipp või õiglane, olümpialiikumist toetav otsus?

Janno

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

Miks ei küsi reporter PP arvamust Eesti Jalgratturite Liidust?

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Millal tuleb Pulleritsu suur Olümpiahoroskoop, kus pannakse täpselt paika kuidas Eesti sportlased Londonis võistlevad ja kelle võistlusi on üldse mõtet jälgida?

 
At 10:18, Blogger Priit Pullerits said...

Tanel, parem põlv jätkuvalt haige, ei luba joosta. Liigeste kulumine.

23:30 - see ilmus juba kuu aega tagasi. Jälgige üleriigilist ajakirjandust!

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Jannole 22:26
See on kindlasti enamat, kui pelgalt idiootsuse tipp.... Kahjuks. See kommentaar sportlase blogis oli harvaesinevalt vaimukas ja sümpaatne. Kui tuua paralleele siinse blogiga, siis mitte väga ammuse sissekande kohta neegripoisist ja valgest tüdrukust võiks OK arusaamade järgi blogipidaja suisa vangi panna...;))

Hale on see maailm kohati küll!

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit, loodetavasti saad põlve korda ja oled peatselt jooksurajal tagasi.

Tanel

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Aastane kindlustuspoliis, mis katab spordivõistlustel (üle maailma)juhtuda võivatest õnnetustest tuleneva (surmajuhtum, püsiva puude hüvitis, ravikulud, valuraha ja päevaraha) maksab Eesti suuremate kindlustusseltside lõikes vahemikus 305-670 eurot sõltuvalt hüvitiste suurusest ja struktuurist. Arukas oleks teada, et elukindlustuse tavapoliis ei korva VÕISTLUSTEL juhtunud õnnetustega seonduvat. Seega kodanikule, kes teeb kaasa aastas 15-20 suuremat võistlust, oleks igal juhul soodsam see kindlustuskate tekitada isegi 10 eurose lisamaksu eest konkreetsel võistlusel. Nimetage seda litsentsitasuks või kuidagi teisiti. Selge sisu on tähtis.

 
At 10:25, Blogger chenxin said...

20150625 chenxin
replica watches cheap
michael kors bags
tory burch outlet online
cheap oakleys
ray ban sunglasses
ray ban outlet
chanel outlet
burberry sale
coach outlet store online
christian louboutin outlet
polo ralph lauren outlet
cheap jordans
gucci outlet online
kate spade
christian louboutin
ray ban uk
gucci outlet
michael kors handbags
michael kors
ray ban glasses
ray ban sunglasses
nike air max
michael kors
michael kors
michael kors outlet
true religion outlet
mont blanc pen
air max shoes
toms shoes outlet
tory burch shoes
michael kors outlet
kate spade bags
kate spade outlet online
abercrombie outlet
michael kors outlet online
20152626 chenxin

 
At 02:36, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 05:23, Blogger jeje said...

huaraches
ecco outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
nike blazer
soccer shoes
true religion outlet
coach factory outlet
ed hardy clothing
fitflops sale clearance

 
At 06:07, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
nike huarache
cheap nba jerseys
salomom shoes
ray ban sunglasses
nike factory
oakley sunglasses
ugg boots
クロムハーツ
polo ralph lauren

 
At 08:44, Blogger Unknown said...

www1006
coach outlet online
christian louboutin outlet
canada goose outlet
prada handbags
coach factory outlet
kate spade
canada goose outlet
hogan shoes
nike shoes
ray ban sunglasses

 
At 06:36, Blogger Unknown said...

coach outlet online
adidas yeezy
nike lebron 15
yeezy boost
yeezy boost
hermes belt
goyard
moncler jackets
salvatore ferragamo belt
off white hoodie

 

Postita kommentaar

<< Esileht