kolmapäev, september 11, 2013

Pullerits: Kas sportides saab võita naiste tähelepanu?

Võrumaa mees Baruto (mitte täna hommikul tippspordist loobunud Kaido Höövelson!) esines eelmise sissekande järel võistlemise intrigeeriva definitsiooni ehk määratlusega: võistlemine on üritamine emastele meeldida.

Tal on õigus. Aga see õigus on konksuga.

Lugege tähelepanelikult: üritamine (!) meeldida. See ei tähenda, et tubli võistleja naistele meeldibki. Seega on Võrumaa mees Baruto andnud vägagi nüansirikka definitsiooni.

Vaatame nüüd seda asja taas rahulikult ja ratsionaalselt, üleliigsete emotsioonideta.

Jah, kahtlemata mõtleb märkimisväärne osa mehi – ja usun, et oma elu jooksul, vähemasti nooruses, on seda mingil ajal mõelnud peaaegu kõik mehed -, et mida kõvem spordimees ta on, seda rohkem ta naistele meeldib. See on loomulik, sest meestes on ürgne, ütleks koguni, et lausa geneetiline vajadus omavaheline hierarhia paika panna, ja seda hierarhiat on aegade jooksul vaja olnud selleks, et määratleda, kes on tugevam ja kellel on rohkem õigust – ja sel on ka rohkem õigust naistele. (Siin peitub ka, muide, põhjus, miks homod on meeste omavahelises hierarhias ühel kõige madalamal pulgal.)

Aga pange nüüd tähele: kas keegi naiste käest ka midagi kunagi on küsinud? Kas naised ka nii arvavad, et mida kõvem spordimees, seda parem ja ihaldusväärsem mees? Ehk ümbersõnastades: kas te tõesti arvate, et naised valivad meeste vahel nonde sportlikest tulemustest lähtudes?

Sel juhul oleks ju asi lihtne. Eestis peaks kõige rohkem naisi olema Andrus Veerpalul ja Gerd Kanteril. Pole küll kunagi kuulnud, et naised nende järele ummisjalu tormi oleks jooksnud.

Tavaliselt tuuakse neil puhkudel näiteks jalgpallureid – et just nemad on naistemagnetid. Aga pange taas tähele: millistest jalgpalluritest sel juhul räägitakse? Ikka superstaaridest, mitte näiteks Sergei Zenjovist või Raio Piirojast. Ehk teisisõnu: vaevalt tõmbab teatud naisi jalgpalluri löödud väravate arv, vaid pigem tõmbavad naisi ligi need hiigelsummad, mida mõned jalgpallurid teenivad.

Kui mõnel mehel on endiselt illusioonid, et Tartu rattamaratonil või rattarallil või suusamaratonil kõva sõitu tehes teenib ta naiste ihaldavaid pilke, siis soovitaks neil enda ümber rohkem lahtiste silmadega ringi vaadata. Ma ei ole aastate jooksul küll näinud kunagi Klubi Tartu Maratoni ega teistel üritustel raja ääres naiste horde, kes hindava pilguga mööduvaid mehi takseerivad ning pärast finišis end noile ligi litsuvad.

Pigem paistab asi niimoodi, et enamikku naisi jätavad meeste sportlikud tulemused täiesti ükskõikseks. Ja raske on välistada, et suure osa naiste silmis on meeste spordihullus hoopis peletav. Naised on ju instinktiivselt väga targad: nad saavad sisimas aru, et mida rohkem tähelepanu ja aega pühendab mees spordile, seda vähem jääb tal üle tähelepanu ja aega, mida pühendada naisele ja lastele, ja enamikul normaalseil naistel on mehe tähelepanu ja aja järele lausa kompromissitu vajadus – sest milleks muuks neil mehi vaja ongi, kui nad kõige ülejäänuga ise suurepäraselt hakkama saavad.

Kuid see kõik ei tähenda, et Võrumaa mehe Baruto võistlemise määratlus oleks puudulik või vildakas. Ei, vastupidi – see on ääretult terane määratlus. See, et mehed naiste silmis sportimisega plusspunkte ei teeni, ei tähenda sugugi, et mehed sportides naistele meeldida ei üritaks. Ainult et üritamiseks see jääbki.
***
Materjali mõtiskluseks: kes on nii kirjutanud? "Nüüd ma vähemalt tean, et elus on valet suurusjärk rohkem kui kõige suuremas väljamõeldises. Väljamõeldis tundub ebausutav, sest seal on liiga palju tõtt. Keegi ei taha tõtt teada. Elu on usutavam, sest seal ei olegi muud kui ainult pettus, teesklus ja vale."
(Mart Kadastik. "Kevad saabub sügisel", lk 220.)
******
A jeep climbing up Spring Canyon road, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 3: Miss Worldi iludusvõistlusest osavõtjad elamas Indoneesias Bali rannas kaasa spordivõistlusele. Tähelepanu: tegemist on pseudosündmusega ehk lavastatud sündmusega! Fotode autor: AP/Scanpix
Foto 2: Leedu naisfänn korvpalli EM-võistlustel. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Intrigeeriv pilt Seattle Marinersi ja Boston Red Soxi pesapallimängult, mis ähvardab torpedeerida kogu minu siinse kirjutise. Aga ei torpedeeri. Esiteks on naiste näost näha, et nad teevad nalja, ja teiseks on teada, et pesapallurid on Ameerikas hiigelpaksu rahakotiga. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Miss Worldi iludusvõistlusest osavõtjad Indoneesias Bali rannas köit vedamas. Tähelepanu: tegemist on pseudosündmusega ehk lavastatud sündmusega! Foto autor: AP/Scanpix

37 Kommentaarid:

At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

0

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Raio Piiroja ja naised.. lol???

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Naised naisteks, aga see on hoopis uus teema.
http://sport.err.ee/suusatamine/b6ceddb3-daf1-406e-b7d4-b304ecb13346

Nüüd on Priidul oma allikas koondise juures.
Teet

 
At 13:21, Blogger Priit Pullerits said...

...bloody hell, pidi see asi nüüd välja lekkima...

Kes juba suusatamisele mõtlevad, noile teadmiseks:
http://www.suusaliit.ee/?op=body&id=164&art=1804

Aga teemakohast kommentaaride vähesus on sümptomaatiline. Ilmselt tõmbasin Võrumaa mehe Baruto eestvedamisel paljudel meestel vaiba jalge alt ja seda matsu annab seedida. Küll te ära seedite!

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei tea, sporti on kogu elu tehtud ja naisi pole kunagi puudu olnud. Eriline iludus ei tundu nagu olema, rohkem selline Quosimodo tüüpi, vähe küürakas ja karvane.
Pigem asi ikkagi sportlikkuses?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=I8UEBvmI8oo

Siin videos on siis Barutsi ema ja naine ka pildis. Oskas küll ilusa naise ees oma võlusid demonstreerida.

B-to

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus - "Kas sportides saab võita naiste tähelepanu?"
Vastus - erinevate uuringute järgi95% naistest soovivad enda kõrvale sportlikku meest, kusjuures pole vahet, mis tasemel mees spordiga tegeleb(võistleb).

 
At 16:23, Anonymous Liina, fännitüdruk said...

Miks Priit kõik meie kommentaarid ära kustutas? Priit, kas me sulle siis ei meeldi???

 
At 16:39, Blogger Priit Pullerits said...

Läbukommentaarid, samuti kommentaarid, mis on kirjutatud end kellegi teisena esitledes, ja kõik muu säärane läheb kustutamisele, sest ma ei lase siin kommentaariumi debiilseks muuta. Kui tahate oma lollakaid nalju edasi teha, tehke seda mujal. Ja kõik - rohkem ma sellel teemal siin isegi ei arutle ega küsimustele ei vasta.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

BTW. Pole ammu sellises koguses ilusaid naisi näinud kui Vabaduse väljakul enne Tallinna Maratoni jooksude starte. ÖÖklubis ei näe sellist pilti enam ammu...

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea mis maailmas PP elab, aga 15:47 arvamus on üsna tõene.
Kummaline mõelda, et naised peavad raja ääres suu ammuli higiseid mehi vaatama.
Naised jagavad väga hästi matsu ja saavad aru, et voodist kust kõik alguse saab ei lähe sportiv mees kohe punasesse, pluss välimus jne.
Sport, saun, seks.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Baruto on ikka Lääne Virumaa, mitte Võrumaa ega haanja mees!

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust, eksisin!

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Mis Vahur Teppanisse puutub, siis vara rõõmustate. Alles kevadel ta taganes oma lubadustest seoses ühe projektiga.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

// homod on meeste omavahelises hierarhias ühel kõige madalamal pulgal.

Seda sulle ei andestata.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Miks mitte? Asi ju ongi nii.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Eks tõestage vastupidist, 20.07!

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Sportimine võib tagada küll naiste tähelepanu. Teada on, et suhteliselt suur osa sportlastest ei ole just kõige nupukamad inimesed kui väga viisakalt väljenduda ning sama taseme naiste seas on sportlased kindlasti populaarsed

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

"Hääled paraski juurest" (20:27 ja 20:43) -
teile teadmiseks, et geid ruulivad Madison Avenüül, Wall Streetil, Silicon Valleys, Londoni City's, just name it - ja pole eriline saladus, et ka paljudes Brüsseli "European quarter"'i peenete nimedega büroohoonetes... Täpsemalt uurige internetist
20:07

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Aga poole inimkonna silmis on nad ikkagi täiesti perspektiivitud ja kasutud - naiste silmis on nende väärtus ümmargune null.
Selles on teil paraku õigus, et pede tunneb pede ja nende ringkäendus on üks tugevamaid. See ei tee neid meeldivaks, hoopis vastupidi.

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Heterod imevad.

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Mõnel ei pea närvid vastu, nagu näha, kaotab enesevalitsemise, hakkab nõmetsema, enda idiootsust välja näitama. Jutt on eelmisest.

 
At 09:58, Blogger Priit Pullerits said...

"Täpsemalt uurige internetist" - hahahaa, naerukoht! Mis allikas see internet on? Sealt võib igasugust folkloori leida, seinast seina. See "uurige internetist" on sama absurdne soovitus, nagu lugege raamatust. Millisest raamatust?! Püha lihtsameelsus! Ja sellised tulevad veel nõu jagama...

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

naised eelistavad eelkõige ikka nn edukaid mehi, seda eluperioodil, kui esimene meeldimisele rajatud periood läbi on. Sport on nooruses kõige kättesaadavam vahend edukaks olemiseks. NL ajal olid ju kõige popimad NL koondise liikmed, suuresti mängis oma osa nende võimalus käia välismaal ja kanda uhkeid adidas dresse

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui kunagi leiutati televiisor, siis paljud arvasid, et kõik mida seal räägitakse ja näidatakse on tõde. Kui värvitelekas saabus, siis oli kõik vapsee puhas kuld. Nii et kui ei usu vaadake televiisorist.
Teet

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on tõstatanud väga olulise probleemi - info usaldatavuse. Kõik, mida internetis või ka mujal väidetakse, ei ole tõsi. Nt dr Holden väidab ("Paras aeg ajada törts maratonijuttu!" 10. september 2013), et on "läbinud 13 maratoni (Eesti peab üle kordama, et maraton tähendab 42,195m pikkust jooksu)". Samas artiklis veidi edasi aga juba 15 maratoni: "olen jooksnud 15 maratoni!?!". Siit tekib muidugi küsimus, mitu maratoni (42,195 m) Holden siis tegelikult läbinud on?
Arusaadav, et inimese mälu pole täiuslik. Teabe usaldusväärsusele selline silmatorkav lahknevus aga juurde ei lisa. Huvitavamgi veel on aga see fakt, et Holden käib küll palju maratonidel - seda aga ka literaalses (sõna-sõnalises) mõttes. Blogikannete põhjal on alust arvata, et päris mitmed neist 15-st (või 13-st?) on läbitud - vähemalt osaliselt - nn "kõnni-jookse" meetodil. Nt 5 minutit jooksu + 1 minut kõndi. Huvitavam küsimus on siis palju kestvusharrastussportlane deklareeritud maratonidest (siin ei ole kahtlust, et Holden ei ole sisse lasknud nn "jooksumaratone" nagu klubi Tartu Maraton 23 km pikkune kevadjooks) on läbinud ja palju on jooksnud (joostes läbinud). Seda võiks küsida kõigi harrastajate käest (aga muidugi mitte Pavel Loskutovi klassiga tipptegijatelt). Eelkõige peaksid seda küsima harrastajad endalt.

 
At 20:02, Blogger Priit Pullerits said...

Kl 10:44 tuli selline küsimus: miks pole PP enam see ajakirjanik, kes kirjutas Postimehes kõiki firmat strateegiliselt puudutavaid lugusid - lugejauuringute ülevaated, ühinemisi, ülesoste jms - teisipäevases lehes oli selle töö teinud ära hoopis Aivar Reinap.

Vastan: juuni lõpus kutsuti Schibstedi töötajate nõukogu liikmed Oslosse konsultatsioonile. Mina sõitsin sel ajal kaugemale, Ameerikasse. Minu asemel läks Oslosse asendusliige Reinap. Seda, mida ta seal kuulis, ei tohtinud ta isegi mulle kui põhiliikmele edasi rääkida. Kuna meie kontsernis valdas Postimehe müümise tehinguga seonduvat eelnevast tulenevalt vaid Reinap, oli ka igati loogiline, et tema kui kõige informeeritum sel teemal lood teeb.

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Mis vahe on läbimisel ja jooksmisel? Rattamaratoni võib ka ratas käekõrval joostes läbida. Keegi ei disklafi kui õigel ajal finishisse jõuda.
42 km järjest kõndida on siiski kõva saavutus. Mina ei viitsiks. Üle 10 km järest joosta on ka väga tüütu. Maraton ongi nähtavasti esimesed 10 km jooksed ja ülejäänu läbid.
Teet

 
At 00:06, Anonymous Anonüümne said...

Keba paneb oma looga "Sport tapab tervise?" kümnesse. Heas mõttes. [Millegipärast on kujunenud olukord, kus amatöörid - blogijad teevad "proffidele" - kutselistele spordiajakirjanikele kvaliteedis ja sisukuses pikalt ära, vähemalt ERRi ja Delfi omadele.] Muuhulgas kirjutab Keba: "Kui mina näiteks läheksin sel pühapäeval Tartu Rattamaratonile, üritaksin küll selle distantsi võimalikult kiirelt läbi sõita, mitte sinna niisama "trügimist nautima minna", sest niisama rahulikult saab sõita ükskõik millises metsas ja üksinda, mitte tuhandetega koos trügides."
Keda uskuda - Keba või Pulleritsu?

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

Veel üks lugemissoovitus. Kirjeldused, kuidas vähese ettevalmistusega harrastajad totaka optimismiga maratonile lähevad ja siis distantsil "surevad", on alati suurt naudingut valmistavad. Kaur Virunurm ("Päevik" blogi) - 30 km kuu mahu pealt SEB maratonile - ei peta lugeja ootusi.

 
At 08:04, Blogger Priit Pullerits said...

"...üritaksin küll selle distantsi võimalikult kiirelt läbi sõita, mitte sinna niisama "trügimist nautima minna"..." - siin on loogikaviga - mida eespool sõita, seda rohkem on trügimist, sest sõitjaid on tihedamalt koos (grupid! rongid), meeleheitlikult heideldakse koha pärast; tagapool jääb palju hõredamaks ja seal on ka rahulikuma sõidustiiliga inimesed, vähemasti võrreldes nendega rahulikumad, kes võiks eespool sõita, aga otsustavad tempos järele anda.

 
At 08:30, Blogger Ain Veemees said...

Natuke tegevsportlese moodi Priit kirjeldab http://priitailt.blogspot.com/

 
At 04:09, Blogger Unknown said...

qihang0630burberry outlet online
coach factory outlet
nike tn pas cher
gucci
air force 1
oakley sunglasses discount
fitflops outlet
coach outlet
longchamp pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors outlet online
oakley sunglasses sale
mcm outlet
sac longchamp
prada handbags
ray ban sunglasses
toms shoes outlet
ray ban wayfarer
burberry sale
true religion outlet
pandora charms
coach outlet online
nike blazer
oakley sunglasses outlet
ray ban sunglasses
mont blanc pens
toms shoes
gucci outlet online
cheap ray ban sunglasses
cheap snapbacks hats
cheap soccer shoes
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing
michael kors bag
chaussure louboutin
mont blanc pen
louis vuitton pas cher
kate spade handbags
nike tn
ralph lauren
q

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht