kolmapäev, juuli 13, 2016

Pullerits: Miks Eestile pole vaja importsportlasi?

Ma ei ole viimasest nädalast kahte olulist, spordis suurt ja tähtsat asja eales varjanud. Esiteks, et jalgpalli EM-võistluste finaal (fotol vasakul) meenutas pigem Aafrika meistrivõistlusi. Ja teiseks, et see pilt, mida nägime Amsterdamist kergejõustiku EM-võistlustelt, ei meeldinud mulle. Ja mitte üksnes mulle. Ka näiteks pikamaajooksja Roman Fostile, kes ütles pärast poolmaratoni lõpetamist alles 31. kohaga lühidalt: «Absurd!» Ja ütles mille peale? Selle peale, et osales nii palju kahtlast ja küsitavat päritolu jooksjaid. Fosti ütles Postimehes ilmunud loos selgesõnaliselt, et talle see ei meeldi. Loo autor Kaarel Täll on nimetanud pealkirjas selle, mis Euroopa kergejõustikus toimub, inimkaubanduseks. Õhtulehe ajakirjanik Merili Luuk jääb veidi vaoshoitumaks, nimetades oma selleteemalise kirjutise pealkirjas äsjast EMi võistluseks, «millesarnast varem pole nähtud», ent juhib sellegipoolest tähelepanu, et mõned alad meenutasid Amsterdamis samuti Aafrika meistrivõistlusi (fotol all vasakul). Isegi kettaheites, panite tähele, oli finaalis üks väljaspoolt Euroopat sissetoodud neeger.

Ma tean, mida mu vastased nüüd vastu hüüda tahavad: et kui minu loogikat pidi edasi minna, siis juhul, kui ma olen selle vastu, et Euroopa riike esindavad süsimustad või pooltõmmud aafriklased, peaks ma olema ka selle vastu, et Eestit esindavad venelased. Paraku näitavad nad sellist vastuargumenti esitades ainult oma rumalust ning tõsiste argumentide puudumist.

Esiteks, alustame sellest, et Eesti eest esinevad venelased või muud slaavlased on samuti kõik igipõlised eurooplased. Ükskõik, kuhu poliitikud Venemaad geopoliitiliselt paigutada soovivad – enamasti ikka Euroopast väljapoole –, kuulub Venemaa spordis Euroopasse – mis siis, et pindala poolest kuulub Venemaa rohkem Aasiasse. Venemaa on alati osalenud EM-võistlustel, mitte Aasia või ammugi mitte Aafrika meistrivõistlustel. (Eeldatav reaktsioon eelnenule: Pullerits on putinlane!)

Teiseks, jätkame sellega, et Eesti eest esinevad venelased ei ole, kui tsiteerida Tälli terast tähelepanekut, mingi inimkaubanduse tulemus.

Kolmandaks, lähme edasi sellega, et vaatame tõele näkku, ärme peida pead liiva alla (a la teeme Okupatsioonide muuseumist Vabamu) ja tõdegem, et Eesti eest esinevad muust rahvusest inimesed on paljudel juhtudel nõukogude okupatsiooni kaasnähe. Vene ajal toodi meile Venemaalt inimesi ju sadu tuhandeid. See, muide, ei ole sama, et Prantsusmaal ja Portugalil ja Hollandil ja Inglismaal olid omal ajal mööda maailma kolooniad ning see seletabki ja õigustab, miks nende värves esineb palju muudelt kontinentidelt pärit inimesi. Need Lääne-Euroopa maad olid kolonisaatorid, anastajad, Eesti aga on olnud läbi ajaloo ainult ohver. Ehk teisisõnu: see, et meil on spordis palju muust rahvusest esindajaid, on meie traagilisest ajaloost tulenev, aga see, et Lääne-Euroopa riike esindab palju muud päritolu inimesi, on nende halastamatu koloniaalpoliitika tagajärg. Siin, nagu aru saate, kui teil on vähegi südant ja südametunnistust, laiub väga sügav moraalne veelahe.

Neljandaks, olete küllap märganud, on Eesti venelased võrreldes paljude Lääne-Euroopa uussportlastega hästi integreeritud. Eile võisite ise kuulda «AK» spordisaates, kuidas Irina Embrich andis Andrus Nilgile eesti keeles intervjuu. Kui käisin kaks suve tagasi vehklemas epee eksmaailmameistri Julia Beljajevaga, suhtlesime samuti eesti keeles. Mullu sügisel tegin Sergei Pareikoga pika usutluse otsast lõpuni eesti keeles. Küllap mäletate, et Eesti jalgpalli ristiisal Aivar Pohlakul on algusest peale olnud reegel, et kes tahab mängida Eesti koondises, peab valdama eesti keelt – ei mingeid kompromisse. Ja mäletate, kui nõukogude aja lõpus – ärge kasutage lühendvarianti nõukaaeg, mis on toda perioodi justnagu ilustav ja nostalgitsev – tõi Tallinna Kalev oma ridadesse eesliini tugevdamiseks Ukrainast Sergei Babenko, siis millist teravat vastukaja see avalikkuses ja spordisõprade seas pälvis? Sellist inimkaubandust ei võta meie rahvas kergelt. Ja õnneks ei ole sellest edaspidi ka asja saanud – kui meenutada näiteks kõrgushüppaja Tatjana Kivimägi nurjunud ületulekujuhtumit.

Ent nagu me oleme Õhtulehest ja Postimehest lugeda saanud, siis Amsterdamis ei osanud need medalile tulnud «uued eurooplased» sageli oma esindatava riigi keelt, samuti jättis neid külmaks nende võidu auks mängitud hümn. Kommentaarid, nagu öeldakse, on liigsed. Faktid räägivad enda eest.

Siin on veel üks asi, mille mu vastased püüavad ilmselt letti lüüa: et kui sportlane abiellub, siis kas ta ei või võtta abikaasa kodakondsust? Seda tegi ju Keenia keskmaamees Wilson Kipketer, väidetakse – mis aga ei ole faktiliselt õige, sest Kipketer abiellus taanlannaga alles aastal 2000, kui ta karjäär hakkas tasapisi loojuma. Õige on hoopis see, et Kipketer tuli Taani vahetusüliõpilaseks ja hakkas siis ajama asju, et saaks Taani kodakondsuse. Mis teeb minu silmis loo ainult hullemaks. Sest kui kodakondsusest on tänapäeval tehtud A ja O, siis ei saa kuidagi suhtuda pooldavalt neisse, kes sellest ilma mõjuva põhjuseta loobuvad. Alati sellistel puhkudel, kui kellegi kohta hinnangut anda, on seda hea katsetada enda peal: kas mina oleksin valmis ja nõus Eesti kodakondsusest loobuma, kui selleks pole mõjuvat sundust (näiteks Eesti on okupeeritud, olen põgenenud välismaale, alanud on eestlaste massiline tapmine ja küüditamine)? Vastus on: ei, ei ole. Samamoodi ei näe ma ka põhjust, et kui abiellud välismaalasega, siis miks peaks sa viskama oma senise kodakondsuse n-ö prügikasti.

Kogu selle temaatika võtab Eesti vaatevinklist väga hästi kokku endise epeevehkleja, minust vaid kolm päeva vanema Vladimir Reznitšenko juhtum. Mäletate, oli nõukogude aja lõpus selline vehkleja, kes siis kuulus Eesti alla, esindas Tallinna Dünamot? Ta oli sündinud Kasahstanis Almatõs. Ta võitis Souli olümpial 1988 NSV Liidu meeskonnaga pronksi ning tuli neli aastat hiljem Saksamaa meeskonnaga Barcelonas olümpiavõitjaks. Mäletan, kui Reznitšenko võitis enne Souli olümpiat mingil tiitlivõistlusel medali, vist oli see MMi pronks või hõbe, ja tollane Spordilehe peatoimetaja Jüri Paalma saatis mind Tallinna lennujaama vastu, et teeksin temaga lühikese intervjuu. Olin siis Spordilehes suvepraktikant, kõige madalama pulga peal, aga tiitlivõistluste medalivõitja usutlemise andis ta mulle – see näitab, kui «kõrgelt» Paalma ja teised tollased spordiajakirjanikud (Tõnu Kees, Tiit Karuks, Andrus Nilk, Valeri Makimov jne) toda Eestile tulnud võitu hindasid. Ei viitsinud keegi noist oma aega Reznitšenko peale raisata; aga muidu tahtsid nad alati medalivõitjaid ise küsitleda (ei, see ei ole siin etteheide, vaid fakti konstateerimine). Asja tegi eksootiliseks veel üks detail: lisaks tõsiasjale, et kräsupäine Reznitšenko ei osanud eesti keelt, oli ta mulatt. Ma ei tea ausalt öeldes siiamaani, mis teda Eestiga sidus – ilmselt sama vähe, kui neid «uusi eurooplasi» Amsterdami olümpiastaadionil seob Euroopaga.

Ja nüüd ei leiagi me Reznitšenko tulemusi Eesti sportlaste saavutuste arhiivist.

Ja õige ongi, et neid seal pole. Selliseid sportlasi ja nende tulemusi ei ole meile küll vaja. Ei olnud siis, ei ole nüüd ega ole ka edaspidi.

Enne, kui hakkate kommentaariumis läbimõtlematult ja esimese emotsiooni pealt vastu tulistama, vaadake närvide rahustamiseks seda kaunisvideot.

Aga kes tahab rattasõiduks midagi kasulikku õppida, see vaadaku seda videot, kuidas finišiheitluses kohta valida.

Foto 1: Jalgpalli EM-võistluste finaal Portugal-Prantsusmaa. Foto autor: EMPICS Sport / Scanpix
Foto 2: Euroopa mesitrivõistlustel võidutsesid 10 000 meetri jooksus Keeniast pärit Polat Kemboi Arikan (vasakul) ja Ali Kaya. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Euroopa parim naispikamaajooksja, Keeniast pärit Yasemin Can. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Euroopa meistrivõistluste 100 meetri jooksu finaal. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Ausad mehed, mitte kodumaa vahetajad: Keenia meistrivõistluste 800 meetri jooksu finaal. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 6: Solomon Bockarie, Hollandi sprineter. Foto autor: AFP/Scanpix

45 Kommentaarid:

At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mis hinde see kirjatükk TLÜ ajakirjanduse erialal õppetööna saaks?

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib see kuidas autor kardab igal sammul seda mida ta lugejad selle kohta kommenteerida võiks. See ei ole küll küpse mõtlemisega inimese mõtteviis.

 
At 21:41, Blogger Priit Pullerits said...

Tore, et siit endale midagi meeldivat leiate. Aga see, millele viitate, on tavaline väitlusvõte: näe ette oponentide vastuväited ja kummuta need juba eos, et oma argumentatsiooni sellega üksnes tugevdada. Õppige! (Ja mõistagi pole siis vaja asjatult aega ja energiat tarbetule kemplemisele kulutada. Nagu näete, siis päev peaaegu möödas ja oponendid vaikivad - mida asjalikku neil öelda olekski.)

 
At 22:02, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
Uuendage oma biograafiat http://www.esbl.ee/biograafia/Priit_Pullerits.
"A-st 2006 pidanud spordiblogi suusk.blogspot.com, saanud tuntuks kommentaaride kustutamisega. Toonud eesti spordiajakirjandusse vihakõne žanri, ründavaid ja halvustavaid kirjutisi nais-, neeger-, immigrant- jm sportlaste vastu."

 
At 23:00, Blogger Priit Pullerits said...

Kui miski siin blogis meenutab vihakõne, siis eelmine kommentaar kohe kindlasti. Ütlen teile otse, kõigile vihakõne mõistega lahmijaile, teile arusaadava ja teie hinnatud Linnar Priimäe sõnadega: minge perse!

 
At 23:33, Anonymous Kahvanägu said...

Mulle meeldib Priidu marurahvuslik selgroog. Kahjuks on lihaskond selle skeleti ümber väga nõder ja peavoolumeediasse ei jõua sel teemal temalt ühtegi seisukohta.

Mis mulle siis meeldib. Eelkõige see, et Priit on vähemalt blogi tasandil otsustavalt teemat käsitlema hakanud. Tõesti. Kuhu see kõlbab, et madala elustandardiga harjunud inimesed toimetavad motiveeritult tipptulemuste nimel ning tõrjuvad lodevaid valgenahku sellistelt aladelt kõrvale. Eestlaste asi on olümpial peksupoisteks olemine, sest tänane tase ei võimalda meile sealt ühtegi kulda. Vaevalt, et neljaaerutajad meid nüüd oma leegionäridest abijõududega positiivselt üllatada suudavad. Vähemalt kihla julgen vedada tugeva käepigistuse peale, et kulda ei tule.

Teisisõnu on see kõrgema elustandardiga harjunud valgenahkade ahistamine. Võtame maailma number 1 ameerika vuti Super Bowl finaali ühes mansas oli 22 mängijast 16 neegrit ja teises 15 neegrit. Puhtaid valgenahku oli ülejäänudest vast pooled. Samas tribüünid olid valgetest ameeriklastest pungil ja nemad nautisid seda etendust, kus väravaid oli summana ca 30. Võrdluseks eurovuti finaalis oli väravaid 1 ja sedagi lisaajal, sic! Vaheajal oli neil aga korralik teatrikava. Inimesed oskavad ikka neegrite rüselemist vaadates lõbutseda. Kahjuks valged inimesed realiseerivad ennast mujal. Tegelikult peaks ameerika jalkas olema sookvootide eeskujul kah rassikvoodid ning samuti ka eurovutis, rääkimata kergejõustikust. Rahvuslike enklaavide demonstreerimiseks peaks olema ka rahvuslikud kvoodid. Nt vuti finaal turniirile peaks saama kindlasti ka paar väikerahvaste esindusmeeskonda, et siis neegermeeskonnad saaks neid 10:0 väravatega põrmustada ja näidata getodest ja vangimaja kandidaatide seast võrsunud meeste ülimuslikkust rahvuslaste ees ja panna valgenahad finaalturniiril paika nagu seda on teinud sealsed immigrandid indiaanlastega.

Me võime ju nutta taga homogeense miniühiskonna võlusid kuid hala ei aita. Kui oleme nõrgad ja ei taha väljasurevate ja assimileeruvate indiaanlaste või amishite kombel raha teenida oma ürgkultuuri demonstreerimisega kruiisituristidele siis ei võta keegi ka tõsiselt meie soovunelmaid rahvuskvootide osas. Hea, et Priit on põliseestlaste enklaavisuunas asjaajamisega sporditasandil siin blogis alustanud. Jälgime põnevusega, et kui kõrgesse liigasse Priit seda teemat suruda jaksab. Helmedelt tuleb toetus 100%-lt.

 
At 01:14, Anonymous M said...

Ahaa,
TLÜ ajakirjandustudengid-praktikandid (Linnar Priimägi kursuse läbinud) on Postimehesse siiski oma jälje jätnud.

 
At 07:39, Anonymous Anonüümne said...

To Kahvanägu
Lihtsalt märkus.
Sa ikka tead kuidas ameerika jalgpallis "väravaid" arvestatakse?
Skoori muutvaid sündmusi oli loomulikult rohkem kui jalgpaĺlis, aga mitte ca 30.
Carolina (10)1TD (6+1) ja 1 field goal (a 3p)
Denver (24) 2 TD (6+1 & 6+2) ja 3 field goal.
Kuna selle TD (touchdown) ja lisapunkti ürituse võib lugeda ùheks sündmuseks, siis skoor 2:5
Lihtsalt täpsustus.

 
At 08:10, Anonymous Kahvanägu said...

See oli teadmiste ja tähelepanu kontroll. Samas ka väike paroodia spordiajakirjanike teadmistepagasi üle, millele omakorda juhtis tähelepanu meie Rein oma FB lehel.

 
At 08:37, Anonymous Anonüümne said...

OK :-))) (kuna ei ole ajakirjanik, siis märkasin seda). Sorry, et su eksperimendi ära rikkusin.
Reinu FB lehega kursis ja täielikult nõus selle avaldusega.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Eesti on saanud juurde uue kohanime, Musto.
http://purjetamine.postimees.ee/3764333/jalgi-reaalajas-kuidas-laheb-jahtidel-muhu-vaina-regati-pikimal-musto-kardla-tallinn-etapil?_ga=1.121534922.355638443.1467897982

 
At 10:19, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Kahvanägu, teie sisukas sõnavõtt eeldab vastukaja (erinevalt paljudest teistest, nt TLÜ tühiplärtsujast Martinist).

Palun, ärge käituge mõistetega ülemäära meelevaldselt, sest muidu õõnestate oma arukust. Miks panete sõna "rahvuslane" ette liite "maru-"? Niiviisi ju näitate, et olete langenud vasakliberaalide ja tolerastide mõju alla. Nood hindavad kõike, kus on vähegi rahvuslikkust, äärmuslikuks (pro: maru-) - see on haiglane suhtumine. Aga see, et mulle meeldib eesti rahvus ja ma olen uhke selle üle, et olen eestlane, see on tõsi. Ma ei arva, et see on midagi taunimisväärset. Taunimist väärivad nood, kes peavad sellist enesetunnetust ja selle väljendamist lubamatuks.

Edasi, see, et korporatiivmeedia (miks kasutada sõna peavoolu-, mis on toortõlge sõnast mainstream??) teatud teemasid salgab ja seisukohti tõrjub, ei puutu kuidagi minusse. Seetõttu ses asjas minule palun mitte osutada. Mida iganes korporatiivmeedia (kõlbab ka väljend suurmeedia) soosib või mitte, mina sellest oma seisukohti ei muuda ning mul on meie demokraatlikus ühiskonnas täieline õigus neid seisukohti avalikus ruumis, kas või ses blogis, ka teistele avaldada. Kui ei oleks, siis ei oleks me riik enam demokraatlik. Nii et see, kes üritab mind siin mingite seisukohtade pärast liistule tõmmata, läheb vastuollu Eesti põhiseadusega.

Lõppeks, mul ei ole midagi selle vastu, kui (teid tsiteerides) "madala elustandardiga harjunud inimesed toimetavad motiveeritult tipptulemuste nimel". Las nad jooksevad ja taovad palli edasi. Aga ei ole vähimatki põhjust ega argumenti, miks nad peaks seda tegema Eesti lipu all ja Eesti värvides. Oled keenialane - palun väga, jookse Keenia eest nii, et kannad välguvad ja kogu maailm jääb selja taha. Aga Eesti eest, Eesti lipu all ja Eesti riigi esindajana peavad võistlema eestlased, ja eestlane ei ole kuskilt otsast see keenialane, kes tuleb ja tahab kasutada meid ära, et niiviisi suurvõistlusele pääseda. Temale on Keenia ja Aafrika meistrivõistlused, keegi ei võta talt ära tema võimalusi - andku seal tuld. Meie suusatajad ka, näiteks, kes Eesti koondisse ei mahu, ei lähe ju Keenia lipu alla, et saavad nii kergemini rahvusvahelistele suusavõistlustele. Või teate nimetada mõnda eestlast, kes on seepärast nahka vahetanud, et muu riigi eest on kergem globaalsele areenile pääseda? Me ei tee ju nii. Ja kas või selle pärast on meil põhjust ja õigust eeldada, et keegi ei kasuta ka meid samasugustel egoistlikel ja küünilistel eesmärkidel ära.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

10:13 Eesti on saanud ka uueks kohanimeks Postimees, POSTIMEES KÄRDLA -NÄKIMADALA etapi alusel. Lisaks on seal lehel veel rida uusi kohanimesid.

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

/.../see, et meil on spordis palju muust rahvusest esindajaid, on meie traagilisest ajaloost tulenev, aga see, et Lääne-Euroopa riike esindab palju muud päritolu inimesi, on nende halastamatu koloniaalpoliitika tagajärg. Siin, nagu aru saate, kui teil on vähegi südant ja südametunnistust, laiub väga sügav moraalne veelahe./.../

Priit ja rahvuslane?! Vaid tubli nõukogude inimene oma nõukogude südametunnistusega teeb koloniaalpoliitikal ja koloniaalpoliitikal vahet.

Ei mõista, miks ida- ja lõunaslaavlaste massilist esindatust teiste riikide koondistes peaks aktsepteeritavaks pidama. See, et nad Euroopa rahvad on, on väga kehvakene argument.

 
At 11:34, Anonymous Kahvanägu said...

Esiteks. Kodanik Priit ei tunne marurahvusluse definitsiooni. Selgelt tehakse vahet rahvuslusel mis kujutab ennast tänast olümpiamängudel riikide esindamise loogikat ja apartheidil mis ongi selge rassilise eraldatuse poliitika. Priidu seisukoht olümpial osalemise suhtes on selgelt apartheidilik. Punkt. Palun võtta parem järelõpet ja mitte väänata sõnade tähendust.

Teiseks. Eestis nt ERR-i suurmeediaks tembeldamine peavoolu asemel vajab täiendavat selgitust. Millist korporatsiooni nt ERR esindab? Või loob peavool ise korporatsiooni, mis jälgib peavoolu? Milline Eesti meediakanal annab välja suurettevõtte mõõtme. Meeldivaimate brändide esikümne seas Eestis on ainult ETV (isegi mitte ERR). Suurettevõtjate assotsiatsioonis pole ühtegi meediafirma omanikku. Tundub, et Priidul on suurushullustus. Eesti meedia on ju maailmamastaabis kuulujutukontor.

Mina pole siin Priitu liistule tõmmanud rahvusluse teemaga. Mina olen meelelahutuslikust huvist tingituna väga põnevil, et kaugele on võimalik selgelt marurahvusliku propagandaga liikuda.

 
At 11:58, Blogger Priit Pullerits said...

Ükskõik mis sildistamist te ka siin ei harrasta ja ükskõik mis eesmärgil, ma jään enda juurde: Eestit esindagu ainult eestlased. Keeniat olen kasutanud siin näitena ja illustreerimiseks seetõttu, et just keenialased on need - ja aafriklased laiemalt, kui vaadata ka muid alasid! -, kes on end igale poole munsterdanud, ent samavõrd olen ka selle vastu, kui lätlane tuleks Eestit esindama või soomlane, nii et teie kahjuks ei ole siin rassiga ega rassismiga mitte midagi pistmist.

 
At 12:06, Anonymous Kahvanägu said...

Palun selgitust Priit. Maailmas tähendab rahvuslus ikkagi üldisemalt rahvast kes elab riigis. Ilmselt peab Priit arhailiselt rahvuse all silmas etnost. Etnos on ajalooliselt kujunenud kultuuriühisus, ühine kultuuriväli. See on see, mida kirjelduse alusel lätlaste näitega silmas peetakse. Kahjuks spordivõistlustel etnoste vahelist arvestust ei peeta.

Ja natuke Wikit kah: "Rahvus (ka: natsioon) on etnose arengustaadium; rahvust ühendab keelel, kultuuril, usul ja/või muudel teguritel põhinev etniline identiteet. Rahvusesse kasvatakse, mitte ei sünnita, see tähendab, et rahvusesse kuuluvus kujuneb välja kasvades ja õppides. Ka on võimalik aja jooksul kasvada teise kultuuri ehk siis kasvada uude rahvusesse.
Rahvust eristatakse etnosest tavaliselt rahvusliku eneseteadvuse olemasolu kaudu — rahvus nimetab ja piiritleb ennast ise, etnos ei pruugi seda teha."

 
At 12:22, Blogger Priit Pullerits said...

Selgituse leiate eelmise sissekande kommentaariumist, 09:37 olen seal seletanud, mida tähendab olla eestlane.

See, kuhu te liigute, Kahvanägu, on ohtlik ja libe jää. Sest: mis on Eesti riigi mõte? Eesti keele ja kultuuri säilimine läbi aegade (vt põhiseadus). Kui teie relativistliku mõttega edasi liikuda, siis jõuame ühel hetkel punkti, et kui meil leidub veel üksainuski põlvepikkune poisike, kes tunneb ära eesikeelse sõna "ema" ja on kuulnud miskit "Kalevipojast" (nt venekeelses tõlkes), siis ikkagi võime deklareerida, et eesti keel ja kultuur on säilinud. Kas on? Minu arust ei ole. Minu kindlal veendumusel ei ole. Aga see mõttemall, mida teie toetate, viib selleni, et põhiseadus on justkui täidetud ka siis, kui leiame mingil ajal tulevikus kuskilt Võhma keldrist tolle põlvepikkuse poisikese.

Vaadake, eesti rahvus, keel ja kultuur on nii väikesed, selliseid keeli ja kultuure ähvardab surm pidevalt ja neid surebki, nii et kui te oma rahvust armastate - te ju näite puhtakeelekasutuse järgi puhas eestlane -, siis te sellise relativistliku mõttega ei mängiks.

Wiki targutused maksavad päriselu kontekstis vähe. Ei maksa s*ttagi.

 
At 13:10, Anonymous Kahvanägu said...

Kui wiki ei kõlba, siis soovitan tutvuda rahvusluse sitaga Tartu Ülikooli poolt.

09:37 rääkisite hoopis TÜ-de vilistlastest. Arvatavasti pidasite silmas seekord 21:51 esitatud diletantlikku ja väheinformeeritud inimese käsitlust.

Asi on üldiselt selles, et põhiseaduse koostamisel peeti talupojaloogikast lähtuvalt rahvuslust keele sünonüümiks ja sinna pandi sisse termin, millega juristid tõmbasid natsionaliste rämedalt alt. Panid sinna miini, mis tänaseks on plahvatanud ja kogu 21:51 loogika uppi keeranud. Juhul kui näiteks IT mehed saavad valmis piisavalt hea eesti keele tõlkemootori. Siis ongi Eesti riik oma keele säilitamise ülesande täitnud ja lätlane võib rääkida nt oma nutitelefoni oma emakeeles ning see teeb valjuhäälse sünkroontõlke sulaselges eesti keeles.

Nii palju siis terminoloogiast. Aga nii ta on, et etnoste vahel võistlusi ei peeta, kuigi päris tihti rahvused ja etnosed võistlustel kattuvad. Kahjuks rahvusluse termin on laiema kandepinnaga kui etnos. Nii on.

 
At 13:16, Anonymous Teen ettepaneku said...

nimetada https://goo.gl/maps/3yxv3EFzJrx kohanimi ümber Nissan Pulleritsu.

 
At 13:23, Blogger Priit Pullerits said...

Oi, nn Kahvanägu, te ei oska isegi algmaterjali üles otsida, kui konkreetne tunnus juurde panna... Aitan teid veel: eelmise sissekande 09:37 kommentaar, mis algab sõnadega "Rahvus on oluline, Semantiil, ükskõik mida lobjakad ja nende kaasajooksikud püüavad väita".

Lisaks sellele ei ole ma 21:51 küll sõna võtnud...

Te ei näi nii tõsiseltvõetav vestluspartner, kui te isegi elementaarsetes asjades hakkama ei saa. Pealegi ei ole see teie poolt väärikas käitumine, kui te ei ava, kellega ma tegelikult räägin - te ju olete seda ikka õppinud ja kuulnud, et võrdväärse ja vastastikku lugupidava dialoogi edendamiseks peavad pooled olema ennast selgelt tuvastanud ja näidanud? Ma siin räägiks nagu fantoomiga... Või kes teab, äkki olete Kremli salakaval mõjuagent, kes eestlaste rahvustunnet õõnestab?

 
At 13:25, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:16, see Nissan oli ju pettemanööver, mõned hammustasid selle läbi. Õigem oleks Pulleritsu Pacifica, see kõlaks kaunimalt ja täpsemalt (ja võimsamalt kah).

 
At 13:37, Anonymous Kahvanägu said...

Saan aru, et Priit avaldas nagu soovi kohtumiseks ja tutvumiseks või mulle see ainult tundus see niimoodi? Siin blogis ei ole ju võimalik ID kaardi ega mobiil ID-ga ennast üheselt tuvastada. Ma ei näe põhjust anonüümsusele keskenduvas keskonnas enese tuvastamiseks. Silmast silma aga on hoopis teine tera.

Järgmine kord tasub täpsemalt viidata ja mitte üldistada oma viidetes korduvate numbrikombinatsioonidega:

*Veebikolumnist Priit Pullerits ütles ...
Hr Kägu, ei maksa ületähtsustada, kes kus on sündinud. Eestis ei anna see küll seaduse silmis mingit õigust pidada end eestlaseks ja Eesti esindajaks. Isa keenialane, ema valgevenelanna, aga sündisid Eestis - oled siis eestlane? No kuskilt otsast ei ole! See sündimise akti ja koha rõhutamine on absurd, sest see on juhuslik, st ei sõltu absoluutselt sinust kui sündijast.

21:51

*Veebikolumnist Priit Pullerits ütles ...
23:32 - nii väike vahe?! Arvestades, et kilulinnas on inimesi neli kord rohkem kui ülikoolilinnas, peaks vahe olema palju suurem. Sest selge see, et nüüdisajal pole vanemail odav, sageli ei ole isegi võimalik saata last teise linna õppima.
Kuid kvantiteedist tähtsam on kvaliteet. Vaadake Eesti toimetustes ringi - kas seal on ametis rohkem noori TÜ või TLÜ lõpetanuid või õpingute lõpetajaid. Loomulikult TÜ omasid. Postimehe eelmine peatoimetaja ütles mulle mullu otse: TÜ tudengid, kes praktikale tulevad, on hea ettevalmistusega, aga TLÜ omad ei kõlba sisuliselt kuskile, on väga nõrgad.
Nii palju siis arvude võrdlusest.

09:37

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Ma nüüd ei teagi mida öelda. Tahaks ütelda midagi ilusat-kiitvat, aga vat süda ei luba. Ehk on selle kohta, kus elupõline Priidu oponent on esimest korda kirjapanduga nii päri, et justkui iseennast oleks lugenud, mõni pehmem väljend olemas. Näiteks "ühekordne koalitsionist"? Sest ma ei tahaks, et vaid korra nõus olles ei paneks mu südametunnistus mind Priidu järgijate veergu. Noh exel või midagi säärast.

 
At 14:27, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:56, ega me saagi olla kõigiga alati kõiges ühel nõul. Usun, et isegi tolerastide ja äraandjaist vasakliberaalide ehk allaheitlaste (näete, uus sõna tuli nagu naksti eesti keelde!) mõned mõtted on sellised, et nendega võib nõustuda (näiteks: sõda on halb), ja mõne elupõlise liitlase mõni arvamus on säärane, et kuidagi ei saa sellele alla kirjutada. Seetõttu ei pea te oma südametunnistust piinama. Kõige olulisem on see, et me oleme suurtes ja elutähtsates küsimustes, nagu selles sissekandes väljendatud, enamuses ühel meelel; väikestes asjades - kas trennis tuleb panna või mitte - võib nagistada, sest see on kokkuvõttes vaid maiste asi ega muuda suures pildis miskit.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit,aga kuidas suhtute importtreeneritesse? Mitmel meie pallimänguvõistkonnal on välismaalasest treener.Ja kui võistkonnal veidigi paremini läheb,vahel juhtub sedagi,on treener koos võistkonnaga pildil säramas,ehk siis ka riiki esindamas.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Inspireerituna tänasest Delfist, kas nende https://goo.gl/7DqgUo mägede vahel poleks põnevam jalgrattaga sõita?

 
At 16:50, Blogger Priit Pullerits said...

...ja just sellepärast, et sallivusest jutlustav lääs on ise samal ajal nii sallimatu, ja lisaks ka vägivaldne, sõjakas ja inimvaenulik ("kiiresti ja efektiivselt vesi peale" lihtsalt sõna- ja arvamusvabaduse kasutamise eest!!!), mulle need euroopalikud väärtused ei meeldigi. Lääs on antud kontekstis jälestusväärselt kahepalgeline ja variserlik.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Kommetaaride puudus ei tähenda mitte vastajate suude lukku panemist, vaid kas igavat teemat. Lootusetust olukorras sellisele jaburusele vastata.
Ptiit ärge ignoreerida treeningkaaslase Rein Taaramäe facebooki postitust. Olete ju kontrollivas, juhtivas kohas Postimehes, noorte ajakirjanike koolitamisel. Miks on olukord katastroofiline? Miks on olukord selline et eesti meediast ei saa kvaliteet infot rattaspordi kohta, vaid seda peab ise lugema võõrkeelte saitidelt? Sest kohalik uudis on joga, alustades juba pealkirjast.

 
At 18:19, Blogger margus Kivirüüt said...

Kurat sellist Touri etapi lõppu nagu täna poleks oskanud küll oodata. Millised emotsioonid- ei mäletagi kui teleka ees püsti peast kinni on hoitud

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Kõik oleks ilus, kui teod järgneks. Priit on kõva mees ainult sõnades.

 
At 20:46, Blogger Priit Pullerits said...

17:08, Taaramäe rääkis õigust, toetan.
Huvitav, et Kahvanägu kustutas oma kommentaari, millele 16:50 vastasin teda tsiteerides...

 
At 21:52, Anonymous Kahvanägu said...

Seda kustutamist tegi hoopis Blogger. Ju nad teevad mulle katust. Kui panid tähele, siis oli seal lingina toodud ka viide ID-le. Või suured ja kõikvõimsad tundsid ennast rohkem puudutatuna kui sa ise...

 
At 21:55, Blogger Priit Pullerits said...

Hähh, jutt või asi. Ega sest muud olnud, kui et mu vastus jäi n-ö õhku rippuma.
Aga laseme nüüd teistel ka sõna võtta, muidu nad tunnevad end tõrjutuna.

 
At 22:31, Anonymous Martin, TLÜ (Tallinn University) tudeng said...

Imporditud või mitte, neegersportlased teevad kehaliselt mandunud europiididele enamusel aladel pika puuga ära. Sama asi on mõtte- ja arvamusliidriks olemisega. Oma blogis olete kunn. Laiemal maastikul aga - ei saa teist Helmet ega Lobjakat, Andrus Kivirähka ega Hardo "talant ne propjösh" Pajulat. Ammugi siis meie armastatud Linnar Priimägi. Jaan Kaplinski jääb teie jaoks tohutusse kõrgusse. Aga ärge heitke meelt. Sest oma blogis olete vaieldamatu arvamusliides ja kunn.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

importsportlaste käsitlemise juures on soovitav rääkida mitte ainult tagajärjest, vaid ka pöhjusest. Nimelt. Selliste sportlaste tekke suurimaid pöhjuseid on asjaolu, et iga riik vöib suurvöistlustel välja panna teatud arvu sportlasi, mis on aga sportlikust printsiibist VALE. Vöistlema peaksid omavahel ikka köige tugavamad, eksole. Miks lastakse üldse eesti suusatajad starti ,kui nad kaotaksid ka 100-ndale norrakale? pole ju sportlik? Ei ole vaja Roman Fostil vöistelda maratonis, kuigi ta kaotaks umbes 1000-ndele keenialasele, onju. See vöib küll häirida,aga tiitlivöistlustel peaksid vöistlema absolutselt parimad, mitte mingi riikide kvootide alusel vöistlustele pääsenud.
kah priit

 
At 23:09, Anonymous Semantiil said...

Huvitav, kui Priit teeb näiteks oma nädalalõpu ajalehte intervjuud mõne Eesti mitte-eestlasest sportlasega, siis kas tal ununeb või on meeles mõte, et tol inimesel peaks ju ometi rangelt keelatud Eesti esindamine ja seega sellisel kujul tegutsemine üldse. Sihuke sell peaks olema kui mitte kurjategija, siis vähemalt väärt moraalset hukkamõistu. Tsiteerin Priidu varasemat kannet: "Ükskõik mis sildistamist te ka siin ei harrasta ja ükskõik mis eesmärgil, ma jään enda juurde: Eestit esindagu ainult eestlased". Kas me peaksime näiteks noorele narvalasele Vitali Rubenkovile ütlema, et kui tahad kaugushüppes tulevikus võistelda, siis koli kuhugi mujale (huvitav kuhu)? Kas Sergei Pareikole ei võinud siis intervjuud tehes öelda, et kuule mees, minu meelest sul pole mingit õigust Eestit esindada. Kao kus kurat! Selle asemel kirjutab Priit oma blogi 16.11.2015 sissekandes teisi ajakirjanikke mahategevalt, tsiteerin: "Huvitav, et inimene, kes on nii pikalt kaitsnud jalgpallis Eesti au ja väravat, pidi ootama oma karjääri viimast mängu, enne kui mõni Eesti ajakirjanik temaga üldse pikema vestluse ette võttis". Kuidagi väga silmakirjalik, et mitte öelda pugejalik, on see Priidu lähenemine, või kuidas?

 
At 09:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ahh, mis te siin seletate ja õigustate - eile õhtul saite oma järjekordse tutaka sisserännanu käest kätte. Sellel, kes Pariisis veresauna korraldas, oli Prantsuse ja Tuneesia topeltkodakondsus. Tahate igasuguseid mujalt sisserännanud sportlasi, olge valmis ka mujalt sisserännanud massimõrtsukate võõrustamiseks. Reeglid ja seadused on mõlemal juhul samad, mis soosivad nende sisselaskmist.

 
At 07:59, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
lululemon outlet
ray ban sunglasses wholesale
oakley sunglasses sale
michael kors handbags
louis vuitton outlet
mulberry handbags
ray ban sunglasses
ralph lauren
cartier watches
20170214lck

 
At 14:22, Blogger Unknown said...

timberland outlet
yeezy boost 350
michael kors handbags outlet
hogan outlet online
salomon
air force 1
kobe shoes
chrome hearts online
true religion jeans
adidas neo

 
At 10:22, Blogger raybanoutlet001 said...

packers jerseys
coach outlet store
michael kors uk
fitflops sale clearance
broncos jerseys
tennessee titans jersey
ravens jerseys
cheap nhl jerseys
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags wholesale
2017.3.29

 
At 08:21, Blogger Unknown said...

moncler jackets
cat boots
chrome hearts
tory burch shoes
yeezy
vibram five fingers
nike free run
paul george shoes
asics gel kayano
nike polo shirts

 
At 12:23, Blogger Unknown said...

qzz0419
ecco shoes online
nike outlet store
air jordans
nike roshe run
red bottom shoes for women
polo ralph lauren
nike outlet store
coach outlet
cheap oakley sunglasses
new york jets jerseys

 
At 05:21, Blogger Unknown said...

yeezy 500
yeezy boost 350
golden goose outlet
michael kors handbags
lebron 14
ray ban sunglasses
balenciaga
john wall shoes
yeezy boost
air presto

 
At 08:24, Blogger yanmaneee said...

nike mercurial
goyard bags
moncler jackets
chrome hearts
reebok outlet
nike huarache
yeezy boost 350 v2
links of london outlet store
jordan 13
ray ban

 

Postita kommentaar

<< Esileht