kolmapäev, september 14, 2016

Pullerits: Miks Eesti jooksjad käivad kolinal alla? Ehk miks 10 km / 40 min on üha vähem jõukohane?

Pärast eelmise sissekande šokiteraapiat, kus osundasin sellele, et enamik ennast sportlaseks ja isegi jooksjaks pidavaid mehi ei suuda läbida nii universaalset ja elementaarset distantsi, nagu seda on 10 km, alla 40 minuti, mis peaks olema saavutatav igaühele, kes veidigi liikumisharrastusega tegeleb, sain, nagu prognoosida võiski, pehmelt öeldes tormilise vastuvõtu osaliseks. Paljud, selle asemel, et vaadata endale otsa ja küsida, miks mina kuulun ka nende hulka, kes pole kunagi suutnud 10 km joosta kiiremini kui 40 minutiga, hakkasid mind süüdistama lolli jutu ajamises, nalja tegemises ja – nagu nüüdisajal alati kombeks, kui enda juures miski ei meeldi ja see valjult välja öeldakse – enda solvamises.

Aga et asi jooksuvõimekusega on hull, hoolimata sellest, et treenijaid tuleb pidevalt juurde – vaadake kas või, kui paljud käivad treenerite juures harjutamas –, seda näitavad arvud Tallinna sügisese suurjooksu protokollidest. Toon need siingi omapoole vastutuleku korras teieni – siin on nende arv, kes on suutnud eelmise kümnendi lõpust alates joosta Tallinnas 10 km alla 40 minuti:

2010 – 135
2011 – 122
2012 – 103
2013 – 97
2014 – 84
2015 – 79
2016 – 83

Tendents on ju ilmselge: alla 40 minuti jooksjate arv on pidevalt vähenenud. (Hüva, olen siiski faktitäpne: tänavu oli neid nelja võrra rohkem kui mullu; aga see ei muuda selle kümnendi tendentsi.) Ja et keegi ei süüdistaks mind taas enesekesksuses, mõistagi põhjendamatult, siis kohe kindlasti ei saa seda langust siduda sellega, et pärast kahte korda eelmisel kümnendil ei ole ma sel kümnendil Tallinnas 10 km enam jooksnud. Ehk teisisõnu: kui teemat vaatame, siis nähke, erinevalt eelmise sissekande kommentaaridest, kaugemale ja laiemalt minu tagasihoidlikust isikust, palun.

Miks on juhtunud, et hoolimata jooksuharrastuse näilisest levikust ja professionaliseerumisest (treeningugrupid, treeninguplaanid, treeningulaagrid jne) on 10 km jooksu tase langenud?

Küllap, oletan, on üks põhjus selles, et paljud võimekad jooksjad on hakanud eelistama kas poolmaratoni või maratoni. See võikski seletada kui mitte kõik, siis enamiku – kui selles ei oleks üht fundamentaalset viga.

Viga on selles, et inimesed on valinud vale distantsi, mis näiliselt on raskem (sest on pikem), kuid tegelikult on kergem; et inimesed on läinud kergema vastupanu teed, mida on soosinud valearvamus, nagu oleks pool- või täismaratoni läbimine mingi kangelastegu. Ei ole.

Pühapäevasel Tallinna maratonil sai maratonis tulemuse kirja 1784 jooksjat. (Katkestanuid on protokollis silmaga hinnates umbes sada.) Alla kolme tunni, mida võiks lugeda harrastajate vaatevinklist tugevaks tasemeks, jooksis 62 inimest. Viimane aeg alla nelja tunni andis 899. koha. Ehk siis ligi pooled jooksid maratoni kauem kui neli tundi (kui arvestada nende hulka ka need, kes alla andsid ja katkestasid), mis, võtke heaks või pange pahaks, ei ole enam mingi jooksmine. See on lihtsalt liikumine, kulgemine.

Mida on selleks vaja, et suuta joosta maratoni nii, et tegemist oleks ikkagi jooksmisega?

Selleks, et jõuda korralikult joosta ka pikki maid, on vaja mõnikord joosta ka lühemaid maid. 10 km oleks selleks ideaalne. Ehk teisisõnu: tuleb ka korralikku tempotrenni teha, ükskõik, mil viisil, peaasi, et vajutaksite. Aga enam ei joosta 10 km-t, nagu näeme, enamik eelistab kulgeda 21 või 42 km, kujutades seejuures veel ette, et sooritavad midagi heroilist. Loomulikult, nende valik – peaasi, et liiguvad. Kuid need, kes tahavad liikuda kulgejate klassist jooksjate klassi, peavad hakkama jooksma arvestataval tasemel ka 10 km. Miks?

Aga selleks, et tuim pikk trenn tapab. Tapab, aga suurt ei arenda. Nagu mulle seletas talvel endine Eesti suusakoondislane Vahur Teppan, üks mu lemmiktreenereid Eestis: selleks, et suusamaratone hästi sõita, tuleb hooaja jooksul sõita vahel ka Lemeksi karikavõistluse lühikesi, paarikilomeetriseid etappe, et keha harjuks üldse taluma võistluspingutust. Kui jooksjad ei jookse lühemaid distantse, siis kuidas nad õpivad üldse pingutama ja tugevat pingutust taluma?

Ega õpigi. Jooksevad 10 km pikalt üle 40 minuti ja maratoni nelja tunni alla ja üle sellegi.

Niisiis, järeldus: 10 km aeg – ja aeg alla 40 minuti, nagu siin oleme sel nädalal arutlenud – on indikaator, kas te olete ikka jooksja või niisama jooksurajal kulgeja. Veel kord: mitte et kulgeda ei võiks (võib küll!), aga sportlikud mehed, keda vigastused ei sega – sest vigastused käivad ikka inimesi pidi, mitte asfalti pidi –, peab küll 10 km rajal 40 minuti piirist jagu saama, kui tahab end spordimeheks lugeda.

Nii, nüüd võite taas oma registri – ning nutu ja hala – jälle valla päästa, et loll jutt ja Pullerits on taas kõiki solvanud.

Kuid see kaeblemine ei aita teil kuidagi oma kesisest 10 km ajast minuteid kärpida.

See siin sai, muide, väga tõsine jutt, faktipõhine jutt (nagu eelminegi), kuid ega ma saa käskida kellelgi seda kuulda võtta. Kuid kes tahab, et ta jooksjana areneks, hakkab tõsiselt mõtlema ka 10 km tulemuse parandamisele, soovitavalt isegi alla 38 või 37 minuti – ilma selleta ei maksa loota ka pikemal maal mingit erilist ajalist edenemist.

Foto 1: Priit Pullerits (nr 52) poolhaigena 2008. aasta Tallinna sügisjooksu 10 km distantsi lõpetamise järel. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jooksja peab suutma end ribadeks pingutada. Priit Pullerits oma ühel kehvemal jooksul, 2010. aasta Tartu nn jooksumaratoni lõpusirgel kiirendamas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits lõpetamas 2008. aasta Tartu nn jooksumaratoni 63. kohaga. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits väljendab pärast 2007. aasta Tallinna sügisjooksu 10 km lõpetamist ajaga 37.23 pettumust oma tulemuse üle. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Priit Pullerits alistab 2007. aastal jooksul ümber Viljandi järve lõpuspurdiga Eesti omaaegse ühe parema pikamaajooksja Rein Valdmaa - tõestades, et kiiruslikud võimed on olulised. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix

89 Kommentaarid:

At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Täielik pseudoprobleem! Tunduvalt olulisem number on see, kui palju on kasvanud samade aastatega osavõtjate arv. Ja mitte ainult mainitud Tallinna üritusest. Juba erinevate spordiürituste hulk on kasvanud nende aastatega kordades. Kui kümme aastat tagasi oli teise jooksja kohtamine haruldane sündmus, siis nüüd on terviserajad jooksjaid ja muud moodi liikujaid täis. Ja nad kõik peaksid silmad punnis peas minestuse äärel hakkama kümmet kilomeetrit alla 40 min jooksma? Milleks? Ja seesama maratoni üle nelja tunni jooksmine - see on enamusele seda tegijatele väga suur eneseületus. Öelda halvustavalt, et nad ei ole jooksjaid, on ikka eriliselt madal. No tuleks vastata siis sama madalal tasemel: kui on keegi, kes ei ole jooksja, siis see on Pullerits - mitte meetritki ei ole juba aastaid jooksnud. Ja miks? Täpselt sama asja pärast, mida ta propageerib - silmad punnis, kops kurgus trennilõhkumise pärast. Täpselt samal põhjusel on tulnud ka rattasõidus kukkumised - kui ikka pulss punases uhada, ega adekvaatselt ümberringi toimuvat enam ei adu.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

"Viga on selles, et inimesed on valinud vale distantsi, mis näiliselt on raskem (sest on pikem), kuid tegelikult on kergem; " :D :D
Priit miks sa siis nii kerge distantsi valisid? Vot Usain Bolt on alles mees selle loogika järgi. Tegelt ma just liikusin ühe väga kiire cm'i. Lähen puhkan nüüd - raske oli.
Tegelikult Priit mine ja tee endale selgeks erinevad kehalised võimekused. Miks inimesed treenivad, millised trennid erinevate eesmärkide täitmiseks ja kuidas see mõjutab kiirust ja vastupidavust jms. Las mõni treener selgitab vähe asju, siis vahest enam nii lolli juttu ei aja.

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Priidule meeldib tema ise spordis. Enamusele meeldib sport endas. Pealegi on priidu jutus üks suur viga. Ta räägib ja toob näiteid, kui mitu on sel ja eelmisel aastal olnud alla 40 minuti jooksjaid. Tubli on. Tema ise on ju kah alla 40 minuti mees, mis sellest, et 20 aastat tagasi. Selles Priidu toodud nimekirjas on samuti puudu umbes 100-200-300-400-500 kunagisi 40 minuti mehi, kes nüüd oma lõbuks Tallinnas 10 km koos oma lastelastega jooksid või lihtsalt joooksmise pärast jooksid, sest nad saavad joosta, sest neil on põlved terved. Õhesõnaga, Priidu on lootusetult sassis tänane ja eilne päev. Kui kasutad säärast loogikat, siis peaksid alustama lausega: olen ka ise könn, sest ei suuda enam 40 minutiga 10 km joosta või siis täiendama oma Tallinna 10 km jooksu nimekirja nendega, kes kunagi on 40 minutiga jooksnud. Kasvõi seitsmekümnendatel.

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Miks on juhtunud, et hoolimata jooksuharrastuse NÄILISEST levikust

Ei siin ole mingit näilisust- sa ei kujuta ette milline kaunis vaatepilt igal õhtul parkides(näiteks Tähtveres) avaneb ja kuidas see vana mehe silma ja südant rõõmustab :) -no mitte miski vägi ei tõmba enam üksinda kusagile metsade vahele väntama..

See mis viimastel aastatel jooksuradadel toimub ületab märgatavalt 70-80-ndate jooksubuumi ajal sündinut.


 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaatorid vaatasidki ju endale otsa - Teile endale. Te ei jookse ju viimaste kuude postituste ja endomondo põhjal isegi 2km otsi alla 40min.

 
At 10:13, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, see, et ma ei riski enam joosta, et hoida põlvi ka veel vanemas eas käimiseks, ja ei jookse täna 10 km alla 40 minuti, sest ei jookse üldse, ei tee - pange nüüd tähele! - ei tee teist mitte grammivõrdki 10 km / 40 min jooksjat ehk teisisõnu: ei aita teil kuidagi saavutada seda aega, mis mulle oli möödaminnes ja mängeldes kogu aeg kättesaadav ja ületatav. Ma olen jooksnud 10 km selgelt alla 40 minuti, aga need, kes siin mu traumale viitavad - kui paljud teist on? Ega vist peaaegu keegi ole, sest ega te muidu seesugust absurdset argumenti siin kasutaks - osutate teise tervise hoidmisele selle asemel, et tulla välja ja öelda, rääkida iseenda näite varal, et näe, olen 50-aastane see ja too ja olen jooksnud tänavu 38.26ga. Lühidalt: vaadake ikka iseennast, mis te teist vahite - see teid ei aita, mitte kübetki.

Ja teiseks, väga lihtne on 35-, isegi 40-, koguni 45-aastaselt siin sõna võtta ja endale vastu rindu taguda. Mina, muide, olin 45-aastaselt 10 km pikalt-pikalt alla 40 minuti jooksja. Kui paljud teist ses vanuses on, küsin, seda esiteks. Ja teiseks: eks saage ka vanemaks, minuvanuseks, siis näete paratamatult, et ega 50-aastase liigesed ole enam need, mis 35- või 40-aastasel, 25-aastastest rääkimata - see on paratamatus.

Kokkuvõtvalt: mina olen oma 10 km alla 40 minuti neljakümnendates ehk viiendal elukümnendil korduvalt ära teinud - aga teie, olete ka? Või ei? Kui ei, siis, üht hiljutist moelaulu tsiteerides: what are you waiting for?

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit, palun seleta nüüd sama detailselt lahti, miks jooksmist hobina harrastavad inimesed seda tegema peaks? Mina küll ei oska hetkel ühtegi põhjust välja mõelda.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ka eelmise postituse alla kirjutasin, siis lähtun Marathon100 tulemustest.
See aasta on 500 meest jooksnud alla 40 min.
2015 aastal 420 meest.
Hetkel olen kahjuks mobiiliga netis, ei saa 2014 ja 2013 tulemusi öelda, aga arvan, et see arv väheneb veelgi.
Pigem on (eelmise aastaga võrreldes) alla 40 min meeste arv tõusnud.
Ühe võistluse põhjal ei saa teha järeldusi.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Veel juhuslikke halbu analüütilisi leide jooks.ee lehelt:

2000 70
2001 89
2002 102
2003 89
2004 113
2005 118
2006 130

 
At 11:41, Anonymous vahepala said...

Ma ei saa aru, on see Pulleritsu blogi või lugejate blogi? Mis see peaks Pulleritsu asi olema, kui kiirelt lugeja jookseb?
https://www.youtube.com/watch?v=Ulyfa7odn3g

 
At 11:53, Blogger Priit Pullerits said...

11:20, tean neid arve. Aga neile on seletus. 2000ndate algul spordiharrastus alles hakkas taas hoogu koguma, seetõttu oli ka osalejaid vähem, mis seletab, miks siis oli all 10/40 jooksjaid vähem. Lisagem ka:
2007 - 126
2008 - 102
2009 - 126
ja 2010 - 135.
Sealt peale on aga vähemaks jäänud 10/40 barjääri murdjaid, kuigi jooks on üha populaarsemaks läinud. Ilmselt peamiselt vaid seasörkijate arvelt.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits esitas küsimuse, et miks Eesti jooksjate tase käib kolinal alla.
Vastan, et vastupidi, Eesti jooksjate tase on läinud järjest paremaks, mis kajastub ka allolevates tulemustes. Number aastaarvu taga märgib meeste arvu, kes on 10 km distantsil teinud oma isikliku rekordi.
2011 - 117
2012 - 101
2013 - 99
2014 - 159
2015 - 294
2016 - 279
Pullerits - mulle tundub, et Te oma järeldustes eksite.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Täienduseks veel eelmisele kommentaarile, et jut käib ikka alla 40 minuti jooksjatest.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

http://marathon100.com/ andmeid pikemalt vaadates saab selgeks, et jooks.ee käesoleva kümnendi 10km osalejad on ainult pinnavirvendus. Vägev, nii paljud viitsivad nii kiiresti ponnistada!

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

marathon100 alla 40 minuti 10k jooksnute arv:
2011- 218 2012-282 2013-296 2014-347 2015-449 2016-408

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Tervel liikumist lugupidaval inimesel vanuses 20-35 pole vaja selleks trenni tehagi.

 
At 14:45, Anonymous Martin, üliõpilane said...

Hr Pullerits
Obama või Putin?
ootan ausat ja kohest vastust

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

https://blog.sportid.ee/archives/7069
“Kümne kilomeetri distants on väga heaks hüppelauaks poolmaratoni jooksmiseks, poolmaraton aga maratoniks. Kui vaadata statistikat, siis maratonidistantsi jooksjate arv suureneb iga aastaga – eks see, kes täna jookseb kümmet kilomeetrit, mõtlebki järgmine aasta juba poolmaratoni peale.”
Ehk juba PP avastatud tõde (sealsamas väärtõlgendatud) - kes tunneb suurenenud suutlikkust, liigub pikemale distantsile. Ses pikem on parem, lühikesega võib liputada teismelisena, kuid kasvatakse suureks ja kui põlved peavad, siis minnakse nautima.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Siin tuleb võrrelda kuidas on maratoni ja poolmaratoni jooksjate vastave läve koht, kas seal on langus või tõus, siis saab alles öelda lõpliku tõe, paljud ju jooksevad eripikkusega distantse eriaastatel. Olgem ausad analüüsimine ei ole blogiomaniku tugevam külg. Läve leidmine on üks huvitav koht, ma kasutaks Cameroni valemit. See ütleb, et maraton 3:07:26 ja poolmaraton 1:28:12. Peale seda on tõde käes. Ehk summeerides kolme ala läveületajad näeme tõde.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Miks ma olen kulgeja maratonil?? Ei saa alla 3h. Aeg 3.26!
10km 38 minutiga
Poolik 1.28 tugevas tuules ja vihmas.
Aga näe maratonis olen kulgeja.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Leidsin Priidu definitsioonile vastava paksu lödipüksi 10km tulemused marathon100-st:
0:41:50 Ain Alar Juhanson, 1976 M35-39 TriSmile J. Jaansoni Kahe Silla jooks (10 km) 06.09.2015
2 1:05:58 Ain Alar Juhanson, 1976 M35-39 TriSmile SEB Tallinna Maraton (10 km) 09.09.2012

Sportosest:
10.07.2010 29. ümber Pühajärve jooks 10.7 km Jooksmine 113 00:45:20
00:45:44.3 Juhanson, Ain-Alar 1976 M21 10 KM 25. ümber Pühajärve jooks 18.06.2006

Ainet mõtisklusteks.

 
At 16:27, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, 16:06, te ei peagi maratonis mingit imet tegema. Üleüldse: maratonijooks on ülefetišeeritud.

Ma ei ole kunagi maratoni jooksnud, sest ei ole huvitanud, aga see ei takista selle jumaldamise üle imestamast. (Paralleeli tuues: see, kui normaalne mees ei ole teist meest proovinud, sest ei huvita (isegi vastik oleks!), ei takista selle üle imestamast, miks mõned seda teevad - aga ei tee seda ikkagi kuidagi arusaadavaks, muide.) See on ju liikumine aegluse suunas - aga kas peab siis kohe nii aeglaseks hakkama?

Kõige huvitavam on muidugi 800 meetri jooks. Miks? Sest see ei ole liiga spetsiifiline: ei nõua imelisi kiirusvõimeid, nagu sprint, ega loomalikku vastupidavust, nagu staierlus, vaid on n-ö kuldne kesktee - ainult kannata. Kannatada ju ikka suudetakse? Või ei??? Aga 800ga on see häda, et see on siiski piisavalt kiire, mida 35-45-selt eriti edukalt ei jookse, sest vanuse lisandudes kahanevad just kiiruslikud võimed. Isegi Risto Ütsmüts ju, kes oli minust kõvem jooksja, ei ole nüüd sel alal kahe minuti piirist jagu saanud, isegi lähedale sellele saanud. Okei, 800 jääb kiireks, siis liigud 3 või 5 km peale või veel vanemaks saades 10 km peale. 40-45-selt, nagu olen näidanud, saab 10 km-s vabalt isiklikke teha - ja ma ei räägi siin ajast kuskilt 38-39 minuti kandis, vaid ikka kiiremast tulemusest.

Aga hakata keskeas, kui kiirus ei ole veel täielikult kadunud, vanainimese kombel rekreatiivjooksjaks ehk maratoni läbima? Vaat sellest küll aru ei saa. Miks nii varakult, mehed, endast pauer välja lasta? Õigemini, miks õitsvas keskeas veel mitte oma povverit ära kasutada? Mugavad olete või? Ei viitsi kannatada ja pingutada?

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Seda et maraton on mugavusdistants ja sobilik neile, kes ei viitsi kannatada ja pingutada, seda saab küll väita ainult inimene, kes ise pole maratoni läbida proovinudki.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit mulle tundub, et loogika logiseb, kes ei viitsi pingutada, kannatada ja on mugav,see ei lähe pikemale maale üle, see ju hoopis jätkab aeglases tempos lühematel distantsidel või loobub sootuks.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Selles blogikandes on ju kõik pahupidi. Valed järeldused valikuliste andmete põhjal... Näide, miks ajakirjanikud söövad manipuleeritud inffi - nad ei suuda ise infot adekvaatselt analüüsida ja tuginevad mugavat elu võimaldavale ettesöödetud materjalile.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen alles noor mees, ei ole seda elukogemust veel. Lugupeetud Priit Pullerits, mida tähendab "teist meest proovinud"?

 
At 18:20, Blogger margus Kivirüüt said...

Pilt number 2- minul on küll kombeks naisterahvaga (eriti Maris Tamme suguse kaunitariga) mitte lõppu teha, see jätab tobeda mulje

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

"Viga on selles, et inimesed on valinud vale distantsi, mis näiliselt on raskem (sest on pikem), kuid tegelikult on kergem; et inimesed on läinud kergema vastupanu teed, mida on soosinud valearvamus, nagu oleks pool- või täismaratoni läbimine mingi kangelastegu. Ei ole."

Ja seda väidab mees, kes pole maratoni jooksnud, et tuhanded on valinud vale distantsi, ja nüüd õpetab ja teab ainutõde. Hoopis PP on läinud lihtsama vastupanu teed ja otsides oma valikutele õigustusi. Oleks PP maratoni ära jooksnud, oleks jutt nüüd hoopis teine.

10km jooksu emotsioonid pole lihtsalt maratoni omaga võrreldavad. Olen ka 800m jooksnud, no kannatad ära ja siis, emotsioon minimaalne, rääkimata suurte maratonide melust, ootusest ja hilisemast endorfiinide laengust.

Kui kõik see jooksjate mass hakkab nüüd 40 minutiliseks ajaks treenima suureneb traumade ja hiljem ka santide arv oluliselt, see on fakt, pluss lisakoormus riigile.
Kas see on PP eesmärk?

Valdaval enamusel pole lihtsalt looduslike eeldusi sellist aega joosta. Ja eriti mage ja allapoole vööd on neid selle eest seasörkijateks nimetada.

Mis kentsakat rahuldust see PP küll pakkuda võib, imelik kohe mõelda?





 
At 21:51, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, kust te seda võtate, et 10 km tekitab rohkem vigastusi kui maraton? On teil selle kohta tõendeid, andmeid? Bestseller Jooksjana sündinud räägib küll vastupidisest, kuidas just maratoni taoline pikamaajooks on lõhkuv, seda tänu pikkade trennide kumulatiivsele põrutusele. Olete seda ikka lugenud? Või loete ainult mu blogi?

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

'Born to run' räägib, kuidas õigesti joosta maratone, ilma lõhkumata.

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul siiski point õige. Maratoni jooks on aeglane tegevus. Õige sport sisaldab palju muudki. Näiteks jõud, kiirus, painduvus, vastupidavus, tasakaal, tehnika jne. Maratonis seda pole või on minimaalselt. 40-ndates mehed peaksid rohkem suutma kui tönta tönta pikka distantsi läbida.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Miks maraton aeglane tegevus on? Kes keelab kiiresti joosta?

 
At 08:03, Anonymous Anonüümne said...

10 kilti on jooksjale nohu, maraton (isegi löntsides) mitte, seda nii läbimise kui hilisema taastumise mõttes. See on fakt. Olen mõlemat distantsi sel aastal korduvalt läbinud. Nii ka paljud teised siinse blogi külastajad ilmselt.
Aga mitte Pullerits. Seega- pelgalt (jooksu)teoreetikuga (maratoni pole kunagi jooksnud, muid distantse läbis viimati aastate eest- on ju teoreetik?) pole pointi vaielda.

Üldiselt võiks need luud- kondid lõpuks PP-l kokku kasvada, oleks tal rohkem aega trennideks ja vähem hülgemölaks oma blogis.

Toits (viimane maraton 3.40 tuuri)
Pärnumaalt

 
At 08:08, Anonymous Anonüümne said...

Vanusega ja sh. treenimata ja tervel inimesel püsivad kõige paremini just kiiruslikud omadused. Harjutades aga parenevad kõige kiiremini vastupidavusvõimed, kiiruslikud võimed aga arenevad tagsihoidlikumalt, kõike seda muidugi teatud piirini.
40-45 saab isiklikke teha küll, kui varem pole jooksumees olnud.

 
At 08:16, Anonymous Anonüümne said...

luud- kondid
pulleritsul on rood

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

PP, mis sa sellisest eneseületusest arvad?
https://healthymargit.com/2016/09/14/seb-tallinna-maraton-2016-422-km/

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Mäletan, et Ironmani- mehed käisid vanasti ümber Viljandi järve jooksul Tartust rattaga. Ümber Pühajärve jooksul samuti, järveringe tehti korraga ikka mitu, sellepärast kulus ka aega 45 min numbriga joostud ringile.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Toits vist põhimõtteliselt alla poolmaratooni lonkima ei lähe. Toits ä, äkki selgitate, kuidas selline põhimõtteline olukord kujunenud on.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

to 09:41
Kui hakatakse enesele ettekujutama, et jooksutempo 7 min/km kohta on eneseületus ja maratoni läbimine on lausa inimvõimete piire kompav asi, siis pean paraku ühinema PP seisukohtadega. Eesti jooksuradadele on ilmunud heast elust lolliksläinud pehmode põlvkond. Võrdluseks, et kana ja uruhiir suudavad ka teist kiiremini edasi saada.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, mis jaurate. Vanasti jalutas Priit punalipp käes mai paraadil mööda Tartut ja oli maru õnnelik. Tänapäeval ei toimu igal aastal enam paraade. Ainult laulpeo ajal saavad osalejad marssida. Ülejäänud peavadki leidma muid kohti kus saab tempokalt massipsühhoosis liikuda. On see tempo 4 min/km või 8 min/km, no mis vahet seal on? Pealegi kui ise makstakse selle õlg õla tunde eest. Ja palju olulisem aspekt on selle rahvamatka juures see, et kuna seda nimetatakse võistluseks, siis lüüakse kõik autod teepealt ära. Milline luksus. Jalutada linnas nii, et ei pea autosid vahtima. Muidugi, milleks teha miskit jooksuüritust. Võiks ju teha hoopis näiteks 20 augustil taasiseseisvusmarsi. Rahvas roniks mööda Pikka jalga Toompeale ja 101 rahvasaadikut ja valitsuse liikmed ning president tervitaks kätega lehvitades sinimustvalgele mööda marssivale hüüdlauseid möirgavale rahvamassile. Rahvamarsi kolonnid alustaksid liikumist Pääskülast läbi Mustamäe, Miidurannast läbi Seli ja Õismäelt läbi Kopli. Tee peal valataks osalejatele kas puhast vett või haljast. Lõpuks toimuks korralik taastumine ja sütitavate kõnede pidamine Lauluväljakul ning mõttekaaslaste grupid koguneksid Kadrioru parki. Kas seda soovite?

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Jah, see seasörk ei ole asi ega midagi. Rohkem selline enesepett, et vaat kus teen ja panen ja küll olen kõva spordimees või naine.
Vormi hoidmiseks ja kaalu langetamiseks loomulikult omal kohal, aga sellega kõvatada (kõik need "hunnitud" blogid veel "hunnitumate" postitustega...) - hale, väga hale.

Õige sport käib siiski olulistel teistel kiirustel,
mida Suur Meister meile ka filigraanselt tutvustab.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

11:41, ideel on jumet. Kolonnide liikumine tuleks seasörgilt, loivamiselt peentimmida marsiks (pange tähele, isegi marss on füüsiliselt koormavam, kui üle 40 mintsa nn jooks), ja muidugi tõrvikud kätte!

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

...ja tihedas spaleeris seisvatelt kaaskodanikelt saaks eriti palava tervituse osaliseks teistest selgelt eristuv dr Ripsi poolt mehitatud sporditraumaatikute salk, kes tõrvikute kandmise asemel käe liikuvuse suurendamise eesmärgil pühendunult paremat kätt ette sirutavad.

 
At 15:05, Anonymous Jörmid isamaalased Ülu ja Uunu, kaksikvennad said...

Väga hea, 14:40, meie Püha Üritus, et mitte öelda Püha Marss hakkab juba piirjooni saama!

Järgmisena tuleks vist paika panna marsitaktimõõt - olgu kohe öeldud, meie eelistame kiiremat ja tempokamat sammu -, et kaasteelised saaksid matsaradadel sammu ilusasti selgeks harjutada ja pidupäeval oleks sammujate kolonnil nii seda võimu ja väge kui ka eeskujulikku rühti ja silmailu.

No ja siis muidugi see kuupäeva asi ja esireaplagude sõnum...
Uue rahvusliku Euroopa sünd? Või
Lödipüks-Euroopa hädatapp?

 
At 15:42, Anonymous theatrum mundi said...

14:40, ovatsioonid!

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

14:40, kas ülesehituselt midagi sellist? Vt video siit.

Ja võhmamehed ning mehed, kuidas on taktiga, on jõukohane?

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Kust PP selle Eesti koondise maika sai?

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Ti̬i̬ pääl massina ju̬u̬skva? Neo puha turakad ja ullid

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Teadlased leidsid, et jooksmine muudab inimese targemaks
15. september 2016 15:40

Loomulikult aitab jooksmine kaloreid põletada ja stressi maandada, aga viimati tehtud uuringus selgus, et see aitab ajul paremini funktsioneerida ja informatsiooni säilitada.
Teaduslikus ajakirjas Cell Metabolism kirjeldati, et jooksmise ajal tõmbuvad lihased kokku ja pumpavad vereringesse igasuguseid aineid sealhulgas valku. Ühel hetkel jõuab valk ajju ning aine nimega katepsiin B hakkab toimima, vahendab PureWow.
Nimetatud aine aitab lihastel treeningust taastuda ning parandab mälu ja õppimisvõimet. Uuringust tulenevalt, mida rohkem sa jooksed, seda rohkem katepsiin B-d toodetakse. Siin on järjekordne põhjus, miks õhtul tossud jalga panna ja mõnusale sörkjooksule suunduda.

Selles valguses on maratonijooksjad oluliselt targemad kui 10-kilomeetri mehed. Ja siis on muidugi veel need 800-meetri mehed.

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

18:39, ise tegite selle uuringu?

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Katsatõist katskümmõnd viis pandse ulli paika, voh, pläuhkamid! Tulke no maa pääle ullikõsõ!

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

19:51, ma siiski nii palju ei soovitaks juua. :D
Keset nädalit ka veel, hukk tuleb kiirelt peale sedasi...

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

See blogi on spordist muutumas religioosseks ja usu põhjal põhinevaks blogiks. Mille üle on mul ainult hea meel.

Küsimus: "Miks te ei jookse maratoni." Vastus: "Ma ei usu, et see mulle hea on, mul ei ole seda vaja. See ei huvita mind. Ma ei kuula Mozarti ka, sest et see lihtsalt ei huvita mind. Aga kui te just küsite, siis minu arvates on see nõrkadele."
Küsimus: "Kas 40:01 jooksjad on väärt paradiisi?" Vastus: "Ei. Meie ususekti on vastuvõetud ainult need, kes suudavad joosta 39:59. Meie otsus on lõplik, maratonijooksjad põlegu põrgus."

Vastus ilma küsimuseta: "Olgu sul sinu kümme käsku. Esimesena sul ei tohi olla ühtegi teist jumalat kümne kilomeetri kõrval, pikemad distantsid on nõrkadele ja jobudele. Teisena sa pead jooksma veri ninast väljast ning sandiks nagu PP praegu on, muidu sa ei saa õndsaks. Kolmandaks...".


Teie Jumal

 
At 08:05, Anonymous Anonüümne said...

Risto möllab:

http://sport.postimees.ee/v2/3838565/video-nappides-bikiinides-lindsey-vonn-naeitas-basseinis-tohusaid-treeningnippe

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

tegin tabeli kus läveületajad näha, nagu ma enne arvasin, siis pole mingit langust, seis on sama sitt nagu 5 aastat tagasi. Priit nagu tavaliselt lihtsalt manipuleerib faktidega ja ütiab distantsilt hämada või nagu maakeeli öeldakse puusalt lasta :)
Maraton Pool 10 Kokku
2016 91 88 83 262
2015 118 82 79 279
2014 104 87 84 275
2013 82 48 97 227
2012 85 64 103 252
2011 98 50 122 270

 
At 09:19, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
Teisest teemast. Venemaa häkkerite rühm "Karu" avaldas eile teise portsu WADA peakorterist hangitud saladokumente sooritusvõimet tõstvate ainete regulaarsest kasutamisest USA jt läänemaade tippsportlaste poolt, ravimite nime all. (Meie peavoolumeedia vaikib). Millised alatud, anonüümsed argpüksid, kas pole? Venelase pole mitte ainult füüsiliselt kehvemad, vaid ka moraalselt argpüksid.

 
At 10:51, Blogger Ain Veemees said...

Õige jooks on ikka 10km alla 35min ja kiiremini!

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

8:50 - te olete samasugune amatööranalüütik nagu PP. Mida näitab ühel võistlusel osalejate tulemus? Juhin tähelepanu, et viimasel viiel aastal on 40 piiri alistanud 977 spordihuvilist sic!

 
At 11:58, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Ain Veemees, kui lati nii kõrgele seate, siis tõmbate liiga paljudele vee peale! Kuigi põhimõtteliselt on teil ju õigus.

 
At 13:22, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

See nappides bikiinides preili Vonn on väga timm sporditüdruk.
Ma usun, võhmamehed, et ta on meie tunnustuse igati ära teeninud.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

"tõmbate liiga paljudele vee peale" on ilmselge liialgus, 35m00s on täpselt paras. 3 minutit 30 sekundit kilomeetri kohta. 800m-naiste jaoks lonkimine, kujutage ette, kuidas Semenja seda sörgiks.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Semenya jooksis Rios 1:55.28. Aga teate, kui palju testosteroon tal viimase kaheksa aastaga 1500 aega parandanud on? Käesoleva aasta suveks pool minutit 2008 joostud 4:33.25-st maha! Teisisõnu, 2008 oli ta veel nibin-nabin lp Veemehe standardi lävepakul, aga nüüd ennast tõestanud jooksumees!

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Parafraseerides Priitu (16:27) -
" ... Rahu, Priit, te ei peagi 10K mingit imet tegema. Üleüldse: 10K on ÜLEFETIŠEERITUD..."

Lisaks vaatasin, et 2008 oli sul Tartu Jooksumaratoni (23km) aeg selline, et keskmise järgi oli 10K aeg ligi 42 minutit. Nõrk? järgmistel aastatel muutusid veelgi aeglasemaks.
Paljud siinsed sinu vanused lugejad hakkasid alles siis sörkima (ja parandavad aegu), kui sina vigasena lõpetasid ...

Kokkuvõtteks - igaühel on omad eesmärgid (kes vähendab kaalu, kes pürib olümpiale), kuid ära nõua teistelt seda, mida ise täna ei suuda - 10K alla 40min.

 
At 18:16, Anonymous Martin said...

hr Pullerits,
kas olete kuulnud, et USA tennisemängijad õed Williamsid (vennad Williamsid, nagu ütles Venemaa tenniseliidu esimees Tarpištšev) on saanud WADA-lt loa dopinguainete kasutamiseks - "tervislikel põhjustel"? Kas te ei sooviks sellest kirjutada?

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas šmigun ei olegi enam avaliku elu tegelane?

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Räägi lähemalt, 20:05, mis vaevab sinu südant?

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, miks need häkkerid ei avalikusta neid vene sportlasi, kes on WADA-lt ravimiseks loa saanud?

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas preili pani dopingut ka?

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Asi ei ole mitte minu südames, vaid, kas preili lollitas meid?

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Hea 21:54, Vene tennisemängija Maria Šarapova said endise Nõuk. Liidu ravimi meldooniumi tarvitamise eest WADA-lt võistluskeelu. Vennad Williamsid (vabandust, õed Williamsid) said WADA-lt salaja USAs toodetud ravimi tarvitamise loa. Otsi internetist Šarapova ja Williamsite foto ja võrdle, kumb ravim soodustab lihasmassi kasvu ja milline mitte. Lääne imperialistide sabarakud ajakirjanikud on vaid nagu sukk 8)))

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Kübervõitluse erisalk "Medved" on korraliku paugu pannud. Lääne propagandamasin annab kuuldavale vaid käginaid. Eetrisse on paisatud mingi totter jooksmise teema, seda pedaleeritakse meeleheitlikult.

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Putin avaldab avalikuks tulnud WADA dokumente kommenteerides imestust, et Ameerikas võtavad täiesti terved inimesed, sportlased keelatud aineid (=dopingut), Venemaa haigeid, invaliide karistatakse aga ainult mingi abstraktse kahtluse põhjal Paraolümpialt eemalejätmisega. Eesti ajakirjandus teemat ei käsitle.
Aga jah, eks jätkate jooksu arutamisega. 35 või 37? Või hoopis 38?

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Pakun nii karvakera mälestuseks kui ka blogi maskottloomaks sellist liikuvkaadrit: https://media.giphy.com/media/sYPuRkZZlS8eY/giphy-downsized-large.gif

Kirjeldab Primagoloogiatudengite-sugustele ühtlasi ka väga hästi Autori suhet siinsete lugejatega.

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

"Haiged" vennad Villemsid. Serena Williams ja Venus. Vajavad turgutamist!

 
At 23:15, Anonymous Doktor Vatson said...

Kas te olete Putini või Obama mees, 22:56?
Mulle tundub, et te olete siiski vale mees, kahjuks...

 
At 23:38, Anonymous Kimbatuses haritlane said...

Vabandust, 23:10, aga mis see "primagoloogia" on?

 
At 07:58, Anonymous Anonüümne said...

Tegin eile just kerge 10 km krossi 40 minutiga

 
At 08:00, Blogger Priit Pullerits said...

Ma tegin eile jällegi kergelt Tartu-Tallinn-Tartu pärast tööd. Tagasiotsa tuliuue Chrysleri Pacificaga.

 
At 09:04, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
kajastate elu ühekülgselt ja tendentslikult. Eesti ei ole ainult Tallinn, Washington ja Tartu ümbrus 30 km raadiuses. Eesti Vabariik on ka Komarovka, Izborsk ja isegi Krasnojarski karai. Soovitan vabaneda silmaklappidest.

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Homme on Suur Mõõduvõtt, kas Pullerits on stardis?

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Homme on rahulik sõit. Ei ole stardis. Kukkumisi on ka vähem.

 
At 11:26, Anonymous Toktor Aipoliit said...

Ma tegin eila oma vana Datsun Sunniga 10 km 40,01, napilt jäin välja rsk.

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

Aga proovige veel, Aipoliit. Valige tuulesuund paremini, äkki aitab. Kandke siis ette jälle, kuidas läks.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Marathon100 andmed näitavad juu selgelt et 40minuti alistajate arv tõuseb iga aastaga.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Sain täna makaronipeol homset numbrit välja võttes kõvade võhmavendadega kokku. Kibestusevarju vajunud põlvetuksipanijate terviseks tõsteti kah, toostiks sai: "puhake [jalgu] rahus"

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Ennast põlvetuks joosta pole tõesti tark tegu. Aga mõni mees ei õpi elu lõpuni.

 
At 21:46, Anonymous Martin said...

Hr ajakirjanik Pullerits!
Kui võtaksite ette ja põrutaksite Komarovkasse! Uuriksite välja kuidas seal elatakse ja asjatatakse. Pärast annaksite "Arteris" pika-pika looga (6 lk) aru.

 
At 02:43, Anonymous Anonüümne said...

Mees tuiskas täna õhtapoolikul oma kooli eest hää tempoga maastikurattal mööda kui tuul. Mehed, üllatuste üllatust on oodata!

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Statistikat ei ole kunagi mõtet teha ühe üksiku võistluse järgi.
Marathon100 lehel on toodud ära mitmed võistlused ning kui järjestada kõik 10km võistlustulemused aastate kaupa, siis tulemusega alla 40:00 oli jooksjaid vastavalt:
2012 - 411tk
2013 - 487tk
2014 - 582tk
2015 - 882tk
2016 - 945tk

Ei ütleks, et tulemused halvenevad, pigem on selliste inimeste arv viimase viie aastaga kahekordistunud. Vähemalt kinnitavad seda ametlike võistluste tulemused.

http://marathon100.com/tulemused/tulemused/jooks?f%5Bdistance%5D=10+km#results

 

Postita kommentaar

<< Esileht